arynat ę : 4 łyżki oleju, 4 łyżki wody, 4 łyżki sosu sojowego, 1 łyżka miodu płynnego, 1 czubata łyżka przyprawy do mięs (do pieczeni/kurczaka itp.) s ól morska, pieprz świeżo mielony, majeranek, czosnek w granulkach, kilka kuleczek ziel a angielskiego, 2 lub 3 szt. liś cia laurow ego Olej, wod ę , sos sojowy i miód dokładnie mieszam(...)szklance. Wsypuję przyprawy, mieszam, a później wylewam zawartość szklanki i dokładnie masuję, nacieram mięso. M arynuję przez noc, zdarza się, że po paru godzinach przewracam mięso. Przed pieczeniem posmarowałam wierzch grubą warstwą musztardy i podlałam 1,5 szkl. wody. Piekę w naczyniu żaroodpornym. Wkładam do zimnego piekarnika, który nastawiam na ok. 180 stopni * . Pierwsze 50 minut pod przykryciem, później sciągam
Na moim talerzuplastry boczku wędzonego koncentrat pomidorowy sól, pieprz, liść laurowy kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego majeranek tłuszcz do smażenia 2 cebule, mąka Przygotowanie: Mięso rozbić na cienkie plastry, posolić i posypać pieprzem mielonym Plastry boczku usmażyć krótko, wystudzić Na kotlety położyć boczek i zwinąć, spiąć wykałaczką, obtoczyć w mące, obsmażyć na rumiano, wsypać pokrojona cebulę i również usmażyć(...)garnuszku zagotować ok. 2 szklanek wody, wsypać pieprz, ziele, liść i przełożyć do wrzątku mięso z cebulą - ugotować mięso, potem je wyjąć Do garnuszka w którym mamy ok. 3/4 szklanki wody wsypać ok. łyżkę mąki, szczyptę majeranku, dodać łyżkę lub dwie koncentratu - wymieszać i dodać do garnuszka z wodą w którym gotowało się mięso, doprowadzić do wrzenia
Proste Potrawyciepło, ale równie dobry będzie na zimno, jako wędlina na kanapki. Polecam! Składniki: udziec z indyka o wadze ok. 2kg 2 łyżki grubo mielonego pieprzu 1 czubata łyżka soli 4 łyżki oleju Mięso umyć, osuszyć. Posypać solą i pieprzem. Zostawić na kilkanaście minut. Patelnię (najlepiej grillową) posmarować olejem i rozgrzać. Obsmażyć mięso ze wszystkich stron
Moja Galeria Smakuręcznikiem i kroimy w kostkę o wielkości jaką lubimy. Wołowinę dokładamy do cebulki i przesmażamy aż zmieni kolor i się „zamknie”, tak żeby smak mięsa nie uciekał w czasie duszenia. Przyprawiamy solą, świeżo mielonym czarnym pieprzem, słodka i ostra papryką oraz ziołami prowansalskimi. Dokładamy kilka listków laurowych i parę kulek ziela angielskiego. Ja wkładam je do małych woreczków(...)organzy. Dzięki temu łatwo je wyciągnąć i nikt przez przypadek nie natrafi na kulkę ziela ;) Mięso oprószamy niewielka ilością mąki. Całość podlewamy połową bulionu oraz dodajemy pokrojone pomidory z puszki. Zmniejszamy moc kuchenki i przykrywamy pokrywką. Dusimy około 50-60 minut. W międzyczasie przygotowujemy warzywa. Z fasolki odcinamy końcówki i kroimy na kawałki o długości około 3 cm. Ja dodałam
Pyry na Gazbardzo soczyste, aromatyczne... po prostu pyyyszne :) Składniki: 1 kg szynki wieprzowej 2 łyżeczki soli 1/2 łyżki pieprzu 1 łyżka słodkiej papryki ½ łyżeczki kminku (niemielonego) łyżeczka tymianku łyżeczka majeranku 2 białe cebule Sposób przygotowania: Mięso umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym. Mięso doprawić z obu stron solą i przyprawami. W garnku o szerokim dnie rozgrzać 1-2 łyżki oliwy. Mięso przesmażyć
Pyry na Gazczerwonego buraka, sok z cytryny, sól do smaku, pieprz czarny świeżo mielony do smaku. olej rzepakowy, suszony czosnek mielony do smaku, papryka mielona słodka do smaku, 4 gałązki zielonej pietruszki. Przygotowanie: Mięso myjemy i suszymy. Kukurydzę, kroimy na 4 plastry o długości ok. 4 cm. Cukinię kroimy w cienkie plasterki, odsączamy papierowym ręcznikiem z nadmiaru soku. smarujemy
Moniki Smakołykiczosnku 2 średnie cebule 50g orzechów włoskich płat ciasta francuskiego jajko czarnuszka Sposób przygotowania: Polędwicę myjemy, oczyszczamy z bonek i doprawiamy sola i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Czosnek obieramy i drobno siekamy. Nacieramy mięso. Na patelni rozgrzewamy masło klarowane i przesmażamy mięso ze wszystkich stron na złoto. Zdejmujemy z patelni i studzimy. Na tej samej patelni szklimy cebule posiekane
Pyry na Gazpietruszka 1 czerwona papryka 4 ziarenka ziela angielskiego 2 listki laurowe 5 ziarenek czarnego pieprzu 3 łyżki oleju sól pieprz mielony majeranek 2 i 1/2 szklanki wody 3 łyżki mąki pszennej Sposób wykonania : Mięso kroimy na duże kawałki, wsypujemy do rondla, dodajemy olej i smażymy kilka minut. Warzywa obieramy, myjemy,kroimy w kostkę i wsypujemy do smażonego(...)mięsa. Dodajemy przyprawy, zalewamy 2 szklankami wody i dusimy jeszcze pod przykryciem kilka minut, tak aby warzywa zmiękły. Do 1/2 szklanki wody dodajemy przesianą mąkę, dokładnie mieszamy , aby nie było grudek i wlewamy do gulaszu. Mieszamy wszystko razem i gotujemy jeszcze 2 minuty. Na końcu doprawiamy do smaku solą , pieprzem mielonym i majerankiem
Przepisy i porady kulinarnetłuszcz się wytopi. W tym czasie kroimy w kostkę wołowinę, a pozostałe składniki na mniejsze kawałki. Gdy słonina się wytopi dodajemy mięso, aby się podsmażyło, a potem cebulę i sól. Po około 20 minutach dodajemy mieloną słodką paprykę, zmiażdżony czosnek i od razu podlewamy całość wodą. Dalej smażymy, często mieszając. Gdy mięso jest dość miękkie dodajemy ziemniaki, paprykę
Marder&Marder Manufacturetemperaturze na zewnątrz staram się, by mięso dało się przyrządzić jak najszybciej. Unikam też gęstych, ciężkich sosów na bazie mąki czy śmietany. W przypadku drobiu doskonale można zastąpić je sokiem z cytryny z dodatkiem ziół. Składniki (dla 2 osób): 1 podwójna pierś kurczaka sok z 1/2 cytryny 1 łyżeczka świeżo mielonego pieprzu cytrynowego garść siekanych listków kolendry olej (użyłem(...)soli Sposób przygotowania: Pierś kurczaka umyć, oczyścić z błon, osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić w grubą kostkę. Na rozgrzany na patelni olej przełożyć mięso. Smażyć, aż z zewnątrz nie będzie surowe. Oprószyć solą oraz grubo mielonym pieprzem cytrynowym i smażyć kolejne 3 minuty, od czasu do czasu mieszając. Skropić świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny, przykryć i dusić na małym
W SMAKpostaci słodkich ziemniaków, czyli inaczej batatów. Koniecznie musicie spróbować, bo pyszny ;-) SKŁADNIKI 850 g mięsa wieprzowego z łopatki 2 czerwone cebule 2 żółte cebule 1 duży por oliwa 1 kg słodkich ziemniaków (batatów) 4 liście laurowe 7 ziaren ziela angielskiego sól, świeżo mielony pieprz kolorowy, słodka papryka, ostra papryka, wędzona papryka słodka mąka pszenna typ 500 (np. Wrocławska) WYKONANIE(...)garnka. Por umyć, odciąć całą zieloną część (nie wyrzucać), zaś białą pokroić w kostkę i przełożyć do cebuli. Mięso umyć i pokroić w niewielką kostkę. Również wrzucić do brytfanny z cebulą. Całość polać obficie oliwą i przyprawić mocno solą, świeżo mielonym pieprzem kolorowym, słodką papryką, odrobiną ostrej i na koniec wędzoną. Następnie posypać wszystko mąką, wymieszać i ponownie posypać
Passions hobbies lifeSkładniki : Ciasto : 53 dkg mąki 1/2 szklanka wody 1 jajko ( najlepiej z wiejskiego chowu ) sól Farsz : 50 dkg mięsa wołowego bez kości 20 dkg włoszczyzny 1 cebula 1 jajko 1 łyżka tłuszczu sól pieprz mielony gałka muszkatołowa stopiona słonina do okraszenia Sposób wykonania : M ięso opłucz, włóż do wrzącej, osolonej wody, ugotuj, pod koniec gotowania dodaj umytą(...)włoszczyznę. Gdy mięso będzie już miękkie, wyjmij z wody, ostudź. Pokrój na małe kawałki i zmiel razem z włoszczyzną. Dodaj podsmażoną na tłuszczu cebulkę , surowe jajko, wymieszaj i dopraw do smaku solą, pieprzem i mieloną gałką muszkatołową , wymieszaj dokładnie. Z podanych składników na ciasto zagnieć elastyczne ciasto pierogowe. następnie rozwałkuj je na cienki placek, wykrawaj krążki, nakładaj małą łyżeczką
Przepisy i porady kulinarnełyżki mąki, sól, pieprz, olej do smażenia, PRZYGOTOWANIE: 1. Gulasz: Mięso z łopatki kroję w kostkę. Cebulę obieram i kroję w małą kostkę. Mięso i cebulę przekładam do garnka i podsmażam na maśle. Mięso zalewam wodą wymieszaną razem z mąką. Dodaję liście laurowe, ziele angielskie i paprykę mieloną. Gotuję na małym ogniu około godziny. Paprykę oczyszczam z gniazd(...)nasiennych i kroję w kostkę. Fasolkę obcinam na końcach i kroję na mniejsze kawałki. Przygotowane warzywa dodaję do mięsa. Do gulaszu dodaję koncentrat pomidorowy. Całość gotuję około 15 minut. Gulasz doprawiam do smaku solą, pieprzem i oregano. 2. Placki: Ziemniaki oraz cebulę obieram i ścieram na tarce o małych oczkach. Do ziemniaków dodaję jajko, mąkę oraz przyprawy. Mieszam. Na patelni
Tradycyjna kuchnia Kasiprzepisu: Czas pieczenia może się różnić w zależności na jakiej grubości pokroiłeś mięso. Do dania możesz dodać kilka posiekanych w plastry ogórków konserwowych lub kiszonych, a paprykę zastąpić konserwową. Ogórków nie podsmażaj z warzywami, jedynie dodaj do całego dania tuż przed wstawieniem do piekarnika. Mięso możesz wcześniej zamarynować w kilku łyżkach octu winnego i koncentratu pomidorowego oraz przyprawach i przed(...)minuty. Karkówkę kroję na plastry, układam w większym naczyniu żaroodpornym wysmarowanym delikatnie olejem, lekko spłaszczam. Przyprawiam z obu stron świeżo zmielonym pieprzem i mielonymi paprykami – słodką i ostrą. Na tak przygotowane mięso wykładam równomiernie podsmażone warzywa, przyprawiam solą i pieprzem. Jeśli korzystam to także układam posiekane na kawałki ogórki. Karkówkę z warzywami wstawiam do piekarnika nagrzanego do temp
Zasmakuj KuchniSałatka z buraczków i papryki idealnie pasuje do mięsa na zimno jak i do obiadku. Polecam! Składniki : 1kg buraków 3 czerwone papryki 3 cebule szklanka wody 3 łyżki octu 2 łyżki cukru 2 łyżki oleju 1 łyżeczka soli szczypta(...)pieprzu Buraki gotujemy i obieramy ze skórki dopiero gdy przestygną. Ścieramy na tarce o grubych oczkach. Paprykę kroimy na połówki i wyrzucamy pestki. Szatkujemy w mikserze lub mielimy w maszynce do mięsa. Cebule obieramy i też szatkujemy. Z wody, octu, cukru i soli robimy zalewę. Wszystko razem mieszamy i doprowadzamy do wrzenia. Następnie dodajemy paprykę i cebulę. Po kwadransie
prawdziwe jedzenienapisałam neutralnej – niektóre oliwy włoskie czy greckie bywają za mocne w smaku, gorzkie, z wyraźnym posmakiem oliwek). Dokładnie i szczodrze pieprzymy – pieprzem czarnym mielonym, tłuczonym, białym, kolorowym – to już kwestia smaku i własnych upodobań. Mięsa nie solimy! Sól wyciąga wilgoć, a my chcemy finalnie uzyskać soczyste, rozpływające się w ustach mięsko, a nie suchą podeszwę. Możemy stekom dać chwilę(...)ceramiczna, zwykła teflonowa – ważne tylko, żeby nie była zbyt cienka i nie popaliła nierównomiernie mięsa. Musi naprawdę nabrać temperatury, dajcie jej spokojnie nagrzać się ze 3-4 minuty. Kładziemy nasze steki na bardzo rozgrzaną patelnię i mruczymy mantrę – mięsa nie dziurawić, mięsa nie przyciskać łopatką, mięso szanować! Wszystkie soki mają nam buzować w środku. Rostbef grubości
Karo in the Kitchen