mięso mielone - 22854 przepisów (strona:801/1524)

Kapuśniak z białej kapusty z chorizo 81

Chorizo to hiszpańska kiełbasa z mięsa i tłuszczu wieprzowego z dodatkiem mielonej papryki pimentón, słodkiej lub pikantnej, która nadaje jej charakterystyczny czerwony kolor. Ma idealny smak i tutaj w kapuśniaku sprawdziła się znakomicie. Polecam spróbujcie tej pysznej zupy. Kapuśniak z chorizo. CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Prosty seromak – makowiec z sernikową warstwą 116

masę makową. Z tego przepisu wyjdzie około 900 g masy makowej. Mak zalewamy wrzątkiem do przykrycia i odstawiamy do wystudzenia. Odsączamy z nadmiaru wody. Następnie dwukrotnie mielimy mak np. w maszynce do mięsa z drobnym sitkiem. Uwaga! Mak można również zalać wrzątkiem, a następnie gotować około 20 minut. I dopiero wówczas odcisnąć z nadmiaru wody i dwukrotnie zmielić. Do gotowego

Słodkie okruszki
Makowa tarta z musem żurawinowym 85

odrobinę wody jak będzie za mocno wysmażona. Nadzienie makowe: Mak przekładam do garnka, wlewam wodę i gotuję 20 minut. Po tym czasie odcedzam na sitku i mielę razem z migdałami maszynką do mięsa dwa razy. Do maku dodaję starte na tarce jabłko, skórkę pomarańczową, sok z pomarańczy, pokrojone orzechy, rodzynki, olejek migdałowy, miód. Przesmażam całość w garnku. Jak przestygnie dodaję

wesoła kuchnia
PROSTY KURCZAK PO TAJSKU 130

chiński, itp. Kurczaka kroimy na niezbyt duże kawałki. Obsmażamy z każdej strony na oleju kokosowym. Doprawiamy solą, świeżo mielonym pieprzem, posypujemy ziołami tajskimi i czosnkiem mielonym oraz curry (gdy dajemy). Usmażone mięso przekładamy do innego naczynia. Na tej samej patelni smażymy mieszankę warzyw chińskich, doprawiamy solą oraz ziołami. Gdy odparuje z warzyw woda dorzucamy kawałki kurczaka. Dodajemy mleczko

Smaczne Zdrowe
KURCZAK Z CHORIZO NA RYŻU 106

kiełbasy chorizo 20 dag pomidorków koktajlowych  cebula 2 ząbki czosnku 200 g ryżu brązowego  ok 0,75 l wywaru drobiowego ( rosołu) łyżka słodkiej mielonej papryki  sól,pieprz Umyte,osuszone mięso posypać solą i pieprzem,obsmażyć na 2 łyżkach oleju. W dużej brytfance rozgrzać 2 łyżki oleju,zeszklić posiekaną cebulę wraz z czosnkiem. Wrzucić plasterki chorizo,przesmażyć

Niespełnione zdolności kulinarne
Tuszonka do słoików jak za dawnych lat 230

słoniny,  80 dag łopatki wieprzowej,  2 średnie cebule,  2 ząbki czosnku,  2 pełne łyżki majeranku,  2 łyżeczki soli,  łyżeczka pieprzu mielonego Przygotowanie: Do zmielonej słoniny i mięsa dodałam pokrojone w drobną kostkę cebule, przeciśnięty przez praskę czosnek, majeranek, sól i pieprz. Starannie wymieszałam składniki ręką. Następnie przy pomocy łyżki napełn iłam słoiki

Swojskie jedzonko
Węgierski kociołek – pyszna i pożywna zupa gulaszowa! 172

pomidorowego 1,5 litra bulionu lub wody 2 liście laurowe 3 kulki ziela angielskiego 4 kulki pieprzu 1 czerwona papryka przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka mielona, chili, cukier olej do smażenia     *** Mięso kroimy w kostkę, podsmażamy na niewielkiej ilości oleju i przekładamy do dużego garnka *** *** Na tej samej patelni na której smażyliśmy mięso, podsmażamy pokrojone w kostkę

Blog z Apetytem
Kotlety mielone z kalafiora 229

nawet mięsożercom. Naprawdę! Poczciwy mielony nie tylko musi być przygotowany z mięsa, bo przy użyciu odpowiednich przypraw z kalafiora i kaszy jaglanej możemy wyczarować wspaniałe kotlety z chrupiącą panierką i to nawet w beztłuszczowej wersji, bo pieczone w piekarniku! Gorąco polecam do niedzielnego obiadu z suróweczką i ziemniaczkami, czy nawet do burgerów! Pssst... mielone kalafiorowe możecie zrobić

Food Square
Kotlety brokułowe z cheddarem 115

Zamiast tradcyjnych mielonych polecam kotlety z brokuła. Do masy brokułowej dodałam ser cheddar, który nieco związał masę i nadał jej smaku. Tartą bułkę zamieniłam na

Monia miesza i gotuje
Boeuf bourguignon 176

duża cebula – 1 duża marchewka – 1 por – 2 ząbki czosnku – 200 g małych pieczarek – pół szklanki marynowanych cebulek – sól, świeżo mielony pieprz PRZYGOTOWANIE: Zacznij od obsmażenia mięsa na oleju. Wołowina powinna być pokrojona w większą kostkę o boku ok 3-4 centymetrów. Wołowinę usmażcie na oleju w 2 częściach, położenie takiej ilości mięsa

nietylkopasta.pl
Węgierski kociołek – pożywna zupa gulaszowa :) 305

ziela angielskiego 4 kulki pieprzu 1 papryka (można użyć tylko czerwonej papryki, a można też dodać papryki w innych kolorach) przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka mielona, chili, cukier olej do smażenia     *** Mięso kroimy w kostkę, podsmażamy na niewielkiej ilości oleju i przekładamy do garnka *** *** Na patelni podsmażamy pokrojone w kostkę pieczarki, cebulę, marchew, pietruszkę i seler – wszystko

Blog z Apetytem
Bigos z sarniną i prawdziwkami 81

pomidorowego natka pietruszki sól, pieprz Przyprawy: 1 cm kory cynamonu 2 ziarna ziela angielskiego 2 liście laurowe 1 łyżeczka kminku 1 łyżeczka suszonego lubczyku 1 łyżeczka mielonej papryki 1 gwiazdka anyżu Przygotowanie Mięso kroimy w kostkę, lekko podsmażamy, dodajemy kapustę kiszoną i przyprawy (uprzednio zmielone). Zalewamy wodą i dusimy na wolnym ogniu pod przykryciem przez około 1 godzinę. Następnie

R'n'G Kitchen
Pasztet ” Tymiankowy prosiak „ 145

miękkości , aż zacznie się rozpadać . Zdejmujemy z ognia , do wrzątku z golonką , dokładamy, surową, drobiową wątróbkę ( ma się tylko sparzyć ) . Odstawiamy do przestygnięcia , obieramy z kości , mielimy w maszynce o drobnych oczkach, mięso i warzywa , dwukrotnie przepuszczając przez sitko ( mięso ,razem ze skórą , słoniną i wątróbką ) . Do masy mięsnej, wsypujemy gałkę muszkatołową , pieprz , jedno opakowanie tymianku ( roztarte w dłoniach

Ogrodnik w podróży
Kluski leniwe 110

razem z jajkiem oraz szczyptą soli i dokładnie rozgnieść praską do ziemniaków, tak aby nie pozostało grudek. Ser można też zmielić (bez jajka) w maszynce do mięsa. Gładkiego sera śmietankowego nie trzeba mielić, wystarczy wymieszać z jajkiem. Stolnicę podsypać mąką pszenną (około 1 – 2 łyżki), wyłożyć ser z jajkiem, na wierzch przesiać mąkę ziemniaczaną i resztę mąki pszennej (rzadsze

Oka w rosole czyli KaFka gotuje
Chilli con carne 167

pieprz Przygotowanie Cebulę obrać i posiekać. Na patelni rozgrzać oliwę. Zeszklić cebulę. Dodać posiekany lub przeciśnięty przez praskę czosnek i oregano, Przemsażyć około minuty.  Dodać mieloną wołowinę i kminek. Smażyć aż mięso się zetnie.  Na patelnię wlać bulion i pomidory z puszki. Zmniejszyć płomień. Dodać pokrojone w drobną kostkę papryczki chilli przypawić solą i cayenne. Dusić około

Zielona Kuchnia
Rosołek jak u Mamy – przepis 96

godziny. Nie można doprowadzić do wrzenia, ponieważ zagotowany rosół zrobi się mętny. Powinien tylko delikatnie do nas mrugać. 5. Doprawiamy wg uznania solą i/lub mielonym pieprzem. 6. Rosołek odcedzamy. 7. Mięso z kurczaka obieramy, warzywa kroimy w plasterki/kosteczkę. 8. Serwujemy z drobnym makaronem, kawałkami kurczaka i warzywami. Można posypać posiekanym koperkiem lub natką pietruszki. 9. Resztę mięsa

Kate's Kitchen
MAKOWIEC NA BISZKOPCIE 178

płuczemy na sicie oraz zalewamy wodą lub mlekiem i gotujemy na małym ogniu do momentu, aż mak roztarty w palcach zacznie się nam rozpadać. Po przestudzeniu mielimy 3 razy w maszynce do mięsa lub w blenderze. Orzechy siekamy, rodzynki zalewamy wrzątkiem a następnie osączamy na sicie. Jajka rozdzielamy, białka odkładamy na bok, żółtka ucieramy razem z cukrem oraz masłem. Dodajemy

Pani na deser
Pyszny sernik na bezglutenowym, kruchym spodzie – przepis krok po kroku 145

połowy cytryny 1 łyżeczka śmietany 18% papier do pieczenia Do przygotowania masy serowej będziecie potrzebować: 50 dag twarogu 3-krotnie zmielonego lub gotowego twarogu sernikowego (ja mielę zwykły twaróg w maszynce do mięsa) 6 dag skrobi ziemniaczanej ½ kostki margaryny 18 dag cukru brązowego 4 łyżeczki cukru waniliowego skórka z połowy cytryny sok z połowy cytryny 5 średnich/duży jajek

Okiem Blondynki by McBlondi
Mini pasztety z jajkiem 165

Gałka muszkatołowa Olej do smażenia Małe okrągłe foremki aluminiowe Sposób przygotowania: Cebulę obieramy i kroimy w pióra, podsmażamy na rozgrzanym oleju. Kajzerkę namaczamy w wodzie, odciskamy. Mięso, warzywa, cebule oraz namoczoną kajzerkę mielimy na sitku o drobnych oczkach. Do masy dodajemy jajko, doprawiamy do smaku solą, pieprzem, gałką muszkatołową i majerankiem, wszystko dokładnie mieszamy. Jajka obieramy, obtaczamy je przygotowaną masą

Bajeczna Kuchnia
Mielonka drobiowa z szynkowara -domowa wędlina 189

cukru pudru 2 łyżeczki soli peklującej lub zwykłej soli 100 ml zimnej przegotowanej wody pieprz czosnkowy około 1-2 łyżeczek 1 łyżeczka majeranku mielonka z szynkowara Mięso kroję na mniejsze części i mielę w maszynce o drobnych oczkach, jak na pasztet. Do zmielonego dodaję przyprawy, żelatynę i wodę, masę mięsną wyrabiam do momentu aż masa będzie klejąca i zwarta. Przekładam

Takie tam pichcenie
Grzanki z awokado i parmezanem 173

porze zimowej najlepiej położyć ją na ciepłym kaloryferze; gdy pestka jest już sucha, musimy ją włożyć ją do foliowego woreczka i rozbić tłuczkiem do mięsa na drobniutkie kawałeczki, które potem mieli się w blenderze na drobny pyłek. Taka pestka jest gorzka, najlepiej dodawać ją do różnych potraw lub napojów. Możemy dodać ją do jogurtu naturalnego, soków, koktajli

Zasmakuj Kuchni
Fasolka po bretońsku w postaci zupy 185

liście laurowe 4 ziarenka ziela angielskiego 1 łyżka słodkiej papryki 1 łyżeczka słodkiej wędzonej papryki szczypta chili 1 łyżka majeranku 1 łyżeczka ziaren kolendry świeżo mielony pieprz sól 3 łyżki oleju Mięso pokroić w kostkę ok 2cm, obsmażyć z każdej strony na oleju, przełożyć do garnka. Na tej samej patelni zrumienić pokrojoną w plasterki chorizo i kiełbasę jałowcową

Obiad gotowy
Fasolka po bretońsku 153

angielskie,listek laurowy sól do smaku i gotowałam prawie do miękkości( 2 godziny).Kiedy była miękka dodałam przecier pomidorowy, czosnek sprasowany oraz pieprz i paprykę mieloną.Dalej gotowałam na małym ogniu. Mięso zmieliłam doprawiłam solą pieprzem oraz dodałam jajo i 3 łyżki bułki tartej. Porobiłam kuleczki i usmażyłam, dodałam do fasolki.Kiełbaskę też podsmażyłam i dodałam do reszty

Różowa kuchnia
Kurczak z orzeszkami ziemnymi 160

duża cebula 2 ząbki czosnku 2 marchewki mleko kokosowe (400 ml) garść orzeszków ziemnych niesolonych 2 łyżki czerwonej pasty curry sól, pieprz słodka papryka imbir mielony tłuszcz do smażenia Sposób przygotowania: Mięso posypujemy       z każdej strony solą, pieprzem i słodką papryką. Smażymy na tłuszczu z każdej strony na złoty kolor. Przekładamy do garnka. Cebulę kroimy

Pobite gary Barbary
ryba nototenia z piekarnika na pyszny lekki obiad... 180

Składniki: ryba 1,2 kg, olej rzepakowy 3/4 szklanki, przyprawa do ryb 1 opakowanie, kucharek 1 łyżeczka, sok z cytryny 1 łyżka, pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki nototenia ma białe mięso, jest smaczne i mięsiste, ma mało ości, można piec, smażyć, zalać zalewą octową czy sosem pomidorowym... olej wlać do miseczki, wsypać przyprawę do ryb, kucharka, pieprz

W Mojej Kuchni Lubię
Schab sztygarski z kiełbasą w środku 129

kiełbasy śląskiej 20 dag smalcu 1 ząbek czosnku 1 duża cebula biała 2 łyżki koncentratu pomidorowego papryka słodka mielona papryka ostra mielona kminek mielony 1 szklanka wywaru mięsnego Wykonanie: Mięso umyć. Wyciąć otwór w schabie, włożyć opłukaną kiełbasę, natrzeć solą i obsmażyć na dobrze rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor z obu stron. Obsmażony schab posypać papryką, kminkiem

Tradycyjna Kuchnia
KLOPSIKI W SOSIE TERIYAKI 220

KLOPSIKI W SOSIE TERIYAKI z dodatkiem ananasa są wilgotne i... Artykuł KLOPSIKI W SOSIE TERIYAKI pochodzi z serwisu CookMagazine .

COOKMAGAZINE
Kiełbasa w słojach. 115

świeżej słoniny 0,75 l ( 750 ml ) zimnej wody 7-8 ząbków czosnku około 10 dkg soli 5-7 dkg mielonego pieprzu Sposób wykonania :   M ięso i słoninę mielimy w maszynce o dużych oczkach. Do zmielonego mięsa dodajemy zmiażdżony lub drobniutko posiekany czosnek, wodę ,  pieprz oraz sól. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy na jednolitą masę. Wkładamy do wyparzonych

Przepisy i porady kulinarne
Zupa pieczarkowo-cukiniowa 176

listek laurowy kilka ziaren ziela angielskiego 1/2 szklanki śmietany, najlepiej słodkiej 18% łyżka przyprawy do zup bez glutaminianu sodu łyżeczka oregano sól i pieprz (najlepiej świeżo mielony) 4 łyżki posiekanej natki pietruszki Mięso umyć. Zalać 4 szklankami wody, dodać listek i ziele, zagotować. Selera i marchew obrać (jeśli to seler korzeniowy), umyć, pokroić na kawałki. Pieczarki oczyścić

Czerwień i błękit
Pasta na kanapki z pieczarkami, jajkami i porem 164

pół. Por kroimy w półkrążki. Por z pieczarkami smażymy na maśle (na 50 g) do miękkości. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. W maszynce do mięsa (na grubym lub średnim sicie) mielimy jajka, następnie usmażony i ostudzony por z pieczarkami. Całość mieszamy. Do warzyw dokładamy koper, majonez, chrzan i doprawiamy do smaku sola i pieprzem. Pastę wkładamy do lodówki

IMPRESJA SMAKU
Schab podwójnie grzybowy 201

Grzyby leśne namaczamy (najlepiej dzień wcześniej pozostawić na całą noc), a następnie gotujemy w nowej, lekko osolonej wodzie ok 40 minut. Grzyby przepuszczamy wraz z gotowanym mięsem z kurczaka przez maszynkę do mielenia. Smażymy na niewielkiej ilości masła. Jeśli trzeba doprawiamy solą i pieprzem. 2. Przygotowany schab nadziewamy z jednej strony pieczarkami, z drugiej przygotowanym farszem mięsno-grzybowym. Z oleju

Kuchnia w czekoladzie
Gulasz wieprzowy 162

cebule 2 ząbki czosnku 2 ogórki kiszone 1 czerwona papryka 2 łyżki mąki pszennej 3 liście laurowe 4-5 ziaren ziela angielskiego olej do smażenia słodka mielona papryka sól, pieprz, majeranek Wykonanie: Mięso umyć, osuszyć, pokroić w kostkę. Następnie oprószyć solą, papryką, pieprzem i majerankiem. Cebulę pokroić w piórka, czosnek przecisnąć przez praskę. Paprykę oraz ogórki pokroić w paseczki

magiczna kuchnia Kasi
Polędwiczki wieprzowe nadziewane cieciorką, fetą, suszonymi pomidorami oraz kaparami 156

pomidorów krótko szklimy pociachany por i 2 ząbki czosnku, dosalamy szczyptą soli i dodajemy do miski z resztą składników. Mieszamy całość. Dodajemy łyżeczkę czarnego mielonego pieprzu, szczyptę tymianku i rozmarynu.Mieszamy. Mięso kroimy  na pół, jeżeli polędwiczki są małe to zostawiamy w całości. Nożem z ostrym szpicem robimy kieszonkę, ostrożnie i powoli, tak aby nie zrobić dziury na środku

Pasje Jolki
Zupa rybna 144

kostkę.Wywar odcedzamy przez sito,dodajemy marchewkę,pietruszkę,selera i paprykę świeżą i pomidora.Gotujemy 20 min.Dodajemy pokrojone ogórki kwaszone i przecier pomidorowy.Zagotowujemy.Gotujemy 15 minut.Dodajemy paprykę marynowaną. Mięso z karpia oddzielamy od ości,mielimy blenderem,dodajemy jajko i bułkę tartą w takiej ilości żeby masa nie była za rzadka,doprawiamy solą i pieprzem.Formujemy małe pulpeciki o średnicy 2 cm.Wrzucamy do zupy

Bajeczna Kuchnia
Grillowana wołowina z mozzarellą 135

łyżka oliwy z oliwek  garść świeżej bazylii sól, pieprz Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Polędwicę myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i mielimy na najmniejszych oczkach. Do zmielonego mięsa dodajemy jajko, sól, pieprz, zagęszczamy bułką tartą. Mięso dzielimy na 4 porcje. Każdą kulkę sera dzielimy na pół. Tak przygotowany ser (1/2 kulki) owijamy mięsem, rozpłaszczamy. Przygotowane kotlety

R'n'G Kitchen
Pasztet z kaczki 156

Cebulę szklimy na maśle. Dodajemy pieczarki , podroby i dusimy do miękkości . Studzimy ,mieszamy z odciśniętymi ( nie do końca) bułkami ,skórką z cytryny , doprawiamy solą i pieprzem . Mięso kaczki oddzielamy od kości i mielimy na średnich oczkach razem duszonymi podrobami ,boczkiem ,porem ,selerem ,natką pietruszki i koperkiem. Doprawiamy majerankiem ,estragonem ,solą i pieprzem. Do masy wbijamy jajka i dokładnie całość wyrabiamy

R'n'G Kitchen
Zrazy wołowe z chlebem żytnim 120

Jedna z tradycyjnych potraw mięsnych (zaraz obok schabowego, kotletów mielonych czy bitek). Składniki: 1 ½ kg mięsa wołowego 2 cebule 20 dag chleba żytniego 1 jajo 2 łyżki masła 2 szklanki bulionu sól, pieprz Wykonanie: Mięso pokroić na plastry i rozbić, posolić, posypać pieprzem i odstawić na chwilę. Posiekaną cebulę podsmażyć na maśle, wymieszać z pokruszonym chlebem, wbić jajo

Tradycyjna Kuchnia
Noc Restauracji - Białystok 101

była Trattoria Czarna Owca , gdzie Szef Grzegorz Chlebowicz przygotował delikatne pierogi z ogonem wołowym, skąpane w sosie z lekko palonym masłem. Tu zgodnie przyznaliśmy iż mięso powinno być siekane a nie mielone. Przez zmielenie ogon wołowy stracił nieco swój charakter . Zamiast rukoli zdobiącej danie podałabym przesmażoną na chrupko szałwię zamiast topić ją w sosie maślanym. Po niewielkiej korekcie

królestwo garów
Pierś z kurczaka a'la befsztyk 114

jeden obiad): pierś z kurczaka 1-2 cebule sól, pieprz olej do smażenia Przygotowanie:  Umytą, pozbawioną błon pierś z kurczaka kroję na kotlety. Mięso lekko rozbijam. Posypuje solą i pieprzem świeżo mielonym (dość obficie). Odstawiam na jakiś czas do lodówki (nawet na kilka godzin). Może to być także obiad na szybko, robiony ze świeżo przyprawionego mięsa. Cebule kroję

Kuchnia po mojemu
Kotlety mielone trochę inaczej 247

Składniki: 1 kg mięsa mieszanego (połowa wieprzowiny, połowa wołowiny), 1 – 2 jajka, 2 – 3 łyżki kaszy manny, 2 czerstwe bułki, 2 szklanki mleka, 1 – 2 cebule

kulinarnajamka.blogspot.com
Domowe gotowane klopsy w sosie koperkowym. 236

sosu i garścią świeżego kopru ...pycha. Obiad nie jednokrotnie gotowany dla matek karmiących. Ja gotuje klopsy z mięsa wieprzowego, ale równie dobrze sprawdzi się też mięso z drobiu czy indyka. SKŁADNIKI : mielone (używam wieprzowego) 1 kg  2 jajka  2 łyżki kaszki mannej 2 łyżki bułki tartej  sól, pieprz do smaku  szczypiorek pocięty 2 łyżki

Basia w kuchni
Gulasz w muszelkach z sałatą 119

listek laurowy i dusimy aż mięso będzie miękkie. Mąkę przypalamy na patelni wlewamy szklankę wody wymieszanej z sosem ostrygowym i dokładnie mieszamy. Powstały sos łączymy z mięsem przyprawiamy solą i świeżo z mielonym pieprzem.  Gotujemy muszelki według przepisu na opakowaniu wykładamy na ściereczkę. Na talerzu układamy sałatę i przyprawiamy według podanej kolejności muszle makaronu układamy obok sałaty napełniając

kgwjanczewo
Grillowanie 89

kości, plastry 400g) :) Przygotowanie marynaty i składniki: Oliwa z oliwek imbir - utarty na najmniejszych oczkach (kawałek imbiru o długości 4 cm na to całe mięso) pieprz odrobina soli ostra papryka mielona curry 8 ząbków czosnku (wyciśniętych przez praskę) oregano suszone bazylia suszona musztarda Ilość składników dobieramy wedle uznania. Wszystko razem mieszamy, nacieramy i zalewamy mięsko. Odkładamy

ClauditteMissCooking
Sałatka gyros II 182

łyżeczki  vegety 1 ogórek szklarniowy 3 ogórki konserwowe 2 papryki czerwone 1 puszka kukurydzy 2 cebule czerwone Majonez, ketchup 2 pomidory świeżo mielony czarny pieprz Sposób przygotowania: 1. Mięso pokroić na sporą kostkę. Z oliwy i przypraw zrobić marynatę, dodać do mięsa, wymieszać, przykryć i odstawić na co najmniej 30-60 min. Po upływie tego czasu mięso przełożyć

A Ty Smakuj Mnie
Bigos II 189

koncentratu pomidorowego1/2 szklanki suszonych śliwekkilka plasterków suszonych jabłek500 ml czerwonego wytrawnego wina1 garść suszonych grzybów2 cebule1 łyżeczka kminku1 łyżeczka cząbru1/2 łyżeczki mielonych liści laurowych1/2 łyżeczki mielonego ziela angielskiegopieprzsólWykonanie:Mięso kroimy w kawałki, kiełbasę i boczek w kostkę, cebulę również. Kiełbasę i boczek wrzucamy na suchą patelnię i delikatnie przesmażamy, następnie dodajemy cebulę. Podsmażone wędliny wrzucamy do garnka

Kulinarne przygody Gatity
Muffiny na chandrę i depresję! 164

mąkę łączymy i dodajemy partiami do masła. Orzechy łuskamy i zgniatamy na mniejsze kawałki ( do lnianej ściereczki przesypujemy orzechy, a następnie zbijamy je młotkiem do mięsa :) tak najłatwiej i najszybciej ).Migdały mielimy i dodajemy do ciasta razem z orzechami włoskimi.Czekoladę kroimy na małe kawałeczki i dodajemy na sam koniec do ciasta - mieszamy lekko - Ciasto na muffiny nie lubi

Słodkie Przyjemności
Mielone kotlety z groszkiem czyli Niedzielne Mielenie odc.21 179

bliscy najbardziej lubią mielone i klopsiki ale cóż... tym razem z zielonym akcentem, szkoda, że nie prosto ze strączka... Mielone kotlety z groszkiem 700 g mięsa wołowo wieprzowego do zmielenia 1 cebulka, posiekana lub zmielona razem z mięsem przylepka z jasnego chleba, namoczona i odciśnięta jajko 1,5 łyżeczki soli spora szczypta

Dzieje kuchennej Wiewióry
Nadzionko 371

łopatki 1/2 kg wątróbki 1 i 1/2 bułki 1/2 szklanki bułki tartej masło roślinne 1 torebka kwaśnej śmietany 7 jajek sól pieprz dużo natki pietruszki Mięso, wątróbkę i wcześniej namoczoną bułkę mielimy. Dodajemy bułkę tartą, masło roślinne, jajka, śmietanę, natkę pietruszki, sól, pieprz. Wąską blaszkę smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą. Do przygotowanej blaszki przekładamy nadzienie. Pieczemy 30 minut

Salonik smaków
Kotlet. Bez mięsa. Kotlety z kapusty w sosie koperkowym 25818

Słyszysz kotlet - myślisz mięso. To chyba takie normalne skojarzenie. Schaboszczak albo zwykły mielony czyli klasyka naszej kuchni i dania lubiane przez prawie wszystkich. A kotlety wcale nie muszą być z mięsa i ja, chociaż jestem mięsożerna, to czasami z przyjemnością jem taką warzywną wersję mieleńców albo sznycel grzybowy . Kapusta sama jest mało wyraźna w smaku więc swoje kotlety mocno

Smaczna Pyza
fasolka w pomidorach na wiejskiej kiełbasie... 141

cukier 2 łyżki, kiełbasa wiejska 6 sztuk, cebula 1 sztuka, smalec 1 łyżka, ząbki czosnku 4 sztuki, koncentrat pomidorowy 200 gram, kucharek - do smaku, pieprz czarny mielony - do smaku, majeranek 2 łyżki, mięso wieprzowe 30 dag fasolę jasia zalać na całą noc zimną wodą i przed gotowaniem wodę tę odlać fasolę w garnku zalać odpowiednią ilością wody, po zagotowaniu

W Mojej Kuchni Lubię
Zapiekanka makaronowa 1016

czosnku. Wykonanie: W garnku gotujemy makaron według instrukcji na opakowaniu. Na dużej patelni- na oleju podsmażamy około 2-3 min pieczarki przepołowione na pół. Dodajemy mielone- doprawiamy przyprawami i smażymy aż mięso przestanie być różowe. Doprawmy mocniej, bo gdy dojdzie makaron , może nasza zapiekanka stać się jałowa :) Zciągamy z gazu. Ugotowany makaron odcedzamy.  Do mięsa dodajemy makaron

Smaki Edyty
Wyśmienite pierogi z mięsem i kapustą 179

Dzisiaj proponuję pierogi z mięsem i słodką kapustą. SKŁADNIKI Mięso gotowane ok 1,5 kilograma ( ja dałam łopatkę) Kapusta słodka pół małej główki 1 cebula sól pieprz WYKONANIE Mięso i kapustę mielimy na dużych oczkach , dodajemy usmażoną cebulę , pieprz i sól do smaku. Wyrabiamy farsz. CIASTO 1/2 kg maki 1 szklanka gorącej wody 2 łyżki oleju 2 jajka 1 żółtko

W kuchennym oknie Ewy
Kurczak Knorr w sezamie 169

kurczaka, 1 kostka Knorr Rosół z kury, 3 łyżki oliwy z oliwek,  2 łyżki sezamu, 2 łyżki sosu sojowego, ząbek czosnku, sok z pół cytryny, szczypta mielonego imbiru. Wykonanie Mięso umyć, osuszyć. Kostkę rosołową rozetrzeć z oliwą, łyżką sosu sojowego, sezamem oraz szczyptą imbiru. Gotową mieszanką natrzeć mięso z obu stron. Smażyć na odrobinie oliwy z oliwek

Z miłości do słodkości
Pikantna wieprzowina w pomidorach 171

łyżki posiekanej natki z pietruszki  1 łyżka suszonego oregano  4 szczypty cayenne  oliwa  Przygotowanie:  Na oliwie podsmażamy plasterki czosnku razem z mieloną wieprzowiną, gdy mięso zmieni kolor, dodajemy puszkę pomidorów pelati razem z sokiem oraz cieciorkę, cayenne, oregano, dusimy, aż sos zgęstnieje, doprawiamy do smaku, podajemy posypane posiekaną natką z pietruszki

Moja smaczna kuchnia
Dip twarogowo-jogurtowy (pikantny) 155

schłodzenia w lodówce. Dip jest bardzo aromatyczny i pikantny, za sprawą chili w młynku, ma sporo czosnku, dużą ilość siekanego koperku, gęsty i dobrze smakuje z nim mięso np. kotlety mielone, czy też smażona ryba. Dip twarogowo-jogurtowy (pikantny): Składniki: - 200 g naturalnego serka homogenizowanego 0,1% - 200 g jogurtu greckiego -2 łyżki drobno posiekanego koperku - 2 starte

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Zupa marokańska 147

które odgrywają tu bardzo ważną rolę. Inspiracja pochodzi z bloga Every Cake You Bake Składniki na 4 porcje: 1 większe podudzie z kurczaka lub 30 dag mięsa dowolnego mięsa mielonego 2 ząbki czosnku 1 cebula 300 g pomidorów z puszki lub passaty pomidorowej 300 g ugotowanej ciecierzycy (może być z puszki) – dałam 1 puszkę cieciorki ½ łyżeczki imbiru opcjonalnie łyżeczka(...)pieprz 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 2 łyżki oleju Przygotowanie: Gdy używamy kurczaka to należy go obrać z kości i drobno pokroić. Olej rozgrzać w garnku. Wrzucić mięso (kurczak lub mielone), posiekaną cebulę i czosnek - dusić na małym ogniu kilka minut. Dodać przyprawy - kumin, kolendrę, kurkumę, paprykę, cynamon i imbir – wszystko przesmażyć mieszając, aż przyprawy zaczną intensywnie pachnieć

Fabryka pomysłów
PASTA Z MAKRELI. 216

czego wcześniej nie sprawdziłam na domownikach. PASTA Z MAKRELI /własny;/ 1 makrela wędzona 2 łyżki majonezu delikatnego Winiary 2 - 3 łyżki serka kremowego pęczek szczypiorku świeżo mielony pieprz Oddzielamy mięso makreli od skóry i ości, rozgniatam widelcem. Siekam koperek dość drobno, dodaję do ryby wraz z majonezem i serkiem. Wszystko mieszam, doprawiam pieprzem. Podaję ze świeżym pieczywem. SMACZNEGO

W kuchni Karmel-itki
Kurczak , szpinak i diabelskie roladki w papryce 391

wszystko razem połączyło się naprawdę świetnie, ale po obiedzie zialiśmy ogniem niczym smoki wawelskie :D Papryka okazała się diabelnie ostra. Miłośnikom mniej ognistych klimatów radzę obtoczyć mięso w słodkiej, mielonej papryce, albo wymieszać ją z węgierską chociaż pół na pół. Zobacz też przepis na delikatne Roladki schabowe z serkiem i Roladki z sercem ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
Pieczona szynka faszerowana 759

łyżki oleju 2 starte lub przeciśnięte ząbki czosnku 1 łyżeczka soli 2 łyżeczki majeranku 1 łyżeczka mielonej papryki szczypta chilli szczypta pieprzu mielonego       *** W miseczce mieszamy wszystkie składniki marynaty *** *** Mięso dokładnie myjemy, osuszamy, nacieramy marynatą i odstawiamy do lodówki na kilka godzin lub całą noc *** *** Po tym czasie mięso nacinamy w plastry (ale nie przecinamy

Blog z Apetytem
KOTLETY Z KARCZKU Z PIEKARNIKA 187

łyżeczki przecieru pomidorowego 2 ząbki czosnku (przeciśniętego przez praskę) sól pieprz zioła prowansalskie 2 szalotki 5-6 dużych plastrów żółtego sera 2 łyżki majonezu mielona słodka papryka A jak to zrobić: Mięso delikatnie rozbić, tak żeby nie było zbyt cienkie. Każdy kotlet oprószyć solą i pieprzem, następnie dokładnie natrzeć przecierem z czosnkiem i ziołami prowansalskimi. Tak przygotowane mięso, odstawić

Kuchnia w opałach
Kaczka z warzywami po azjatycku 115

curry, kawałek świeżego imbiru, oliwa, sól, pieprz. PRZYGOTOWANIE: 1. Z piersi kaczki zdejmuję skórę. Mięso kroję w kostkę. Cebulę  oraz czosnek obieram i kroję w małą kostkę. Mięso razem z cebulą i czosnkiem podsmażam na rumiano na oliwie. Wlewam wodę oraz wsypuję paprykę mieloną. Duszę na małym ogniu około 15 minut. 2. Mieszankę warzywną podsmażam około 10 minut(...)oliwie. Dodaję do mięsa. Mieszam. Następnie wlewam mleczko kokosowe oraz śmietanę. Dodaję pastę curry oraz starty korzeń imbiru. Wszystko razem duszę około 10 minut. Doprawiam do smaku solą oraz pieprzem. Podaję z ryżem

Tradycyjna kuchnia Kasi
udka kurczaka w sosie marchewkowym... 116

oleju mocno zrumienić udka z każdej strony. Do kurczaka wsypać kostkę rosołową, obraną marchew pokrojoną w kostkę, wlać wody i dusić pod przykryciem do miękkości mięsa. Udka wyjąć na talerz, dodać pieprz mielony, przyprawę w płynie i pałką blendera zmiksować wywar i mamy naturalnie zagęszczony sos marchewkowy. Podawać z ziemniakami lub ryżem makaronem, kaszą i ulubioną surówką - udka kurczaka

W Mojej Kuchni Lubię
Pieczone filety z kurczaka w musztardzie i migdałach (bez glutenu) 365

pieprz do smaku; papryka słodka, czosnek granulowany, bazylia suszona( po łyżeczce małej) - garść płatków migdałów - 1 łyżka sezamu - 1 łyżka siemienia lnianego  - 2 łyżki mielonego lnu - sól, pieprz do smaku do mięsa Kurczaka umyj, jeśli filety są grubsze przekrój wzdłuż na cieńsze plastry, ewentualnie rozbij je tłuczkiem. Przypraw solą, pieprzem. W filiżance wymieszaj musztardę, olej/oliwę i wodę

Corner With Recipes
Najlepsza kaczka na obiad 153

Najlepsza kaczka na obiad. Kacze piersi i udka smażone, a potem pieczone w piekarniku. Mięso z kaczki jest delikatne, kruche i soczyste, z pyszną chrupiącą skórką i rozpływającymi się w ustach kawałkami mięsa. Polecam wszystkim, szczególnie tym którzy jej nie mieli jeszcze kaczki w ustach. Kaczka ma doskonały smak i jest pyszna. Majeranek do doprawienia kaczki nadaje się idealnie

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Wołowina słodko-ostra z warzywami i świeżą bazylią 223

średniej wielkości cukinia - 1 duża cebula - 4 pieczarki  - 1 zielona papryka jalapeno z zalewy  - 1 żółta papryka  Mięso: - 400g antrykotu wołowego bez kości  Marynata: - 100ml czerwonego wina półwytrawnego - 2 listki laurowe - świeżo mielony pieprz - 2 ziarenka ziela angielskiego  - łyżeczka sosu sojowego  - świeży rozmaryn gałązka  - 2 ząbki czosnku w plasterki pokrojonego Dodatkowo: - biały(...)czym dorzucamy cukinię, paprykę, cebulkę i pieczarki. Dodajemy jalapeno. Smażymy tak długo, aż warzywa będą "na ząb". Podlewamy lekko tłuszczykiem, który wytopił się ze smażonego mięsa, dorzucamy biały sezam, oprawiamy pieprzem świeżo mielonym i sosem sojowym.  3. Na dużej patelni łączymy ze sobą mięso z warzywami doprawiamy sosem pad thai, pieprzem i sosem sojowym oraz sokiem z limonki

Sajkofanka smaku
Kapuśniak z kiszonej kapusty 308

mała pietruszka korzeń kawałek zielonej części pora 3 duże ziemniaki 2 łyżki majeranku kilka kulek ziela angielskiego 2-3 listki ziela angielskiego 1 łyżeczka świeżo mielonego czarnego pieprzu Sól do smaku Przygotowanie: Mięso włożyć do garnka, zalać wodą około 2,5 litra dodać przyprawy, wstawić na gaz i gotować około 25 minut. Włoszczyznę obrać pokroić w kostkę. Kapustę drobniej

W garach u Gosi
Pulpety z indyka w sosie pomidorowym 60

Mięso wrzucamy do miski, dodajemy do niego otręby, startą cebulę, rozdrobniony czosnek, rozmaryn, poszatkowany koperek i jajko, doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem, wszystko dokładnie wyrabiamy, odstawiamy na 20 minut. Po tym czasie z mięsa formujemy pulpeciki (jeżeli mięso klei się do dłoni, zwilżcie ręce zimną wodą), mniej więcej wielkości orzecha włoskiego. Wrzucamy je do wody i gotujemy

Kardamonovy
Kurczak z kuskusem i warzywami 185

warzyw i kaszy. filet z kurczaka 2 młode, cienkie cukinie 1 cebula 2-3 pomidory około 1 szkl. kuskusu 1 łyżka sosu sojowego słodka papryka mielona sól, pieprz Umyte i osuszone ręcznikiem papierowym mięso kroimy w średniej wielkości kostkę. Mięso przekładamy do pojemniczka z wieczkiem i oprószamy słodką papryką, solą, pieprzem oraz polewamy sosem sojowym. Wszystko mieszamy. Odkładamy

Smaki Na Talerzu
Jak upiec pierś z indyka, by była miękka i soczysta 122

Możemy jeszcze dodatkowo zwiększyć wchłanianie marynaty poprzez wstrzyknięcie jej wgłąb mięsa przy użyciu tego typu strzykawki. Ostrzykiwanie mięsa marynatą to jeden z sekretów szefów kuchni na soczystą i aromatyczną pieczeń 2. Obkładam mięso plastrami cebuli To metoda, której nauczyła mnie moja babcia. Plastry cebuli na wierzchu sprawiają, że mięso się nie wysusza w trakcie pieczenia. Dlatego nie ma konieczności pieczenia(...)duża cebula na marynatę: 2 łyżki oleju 1 łyżka musztardy 1 łyżka miodu 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka mielonego kminku 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka soli Wykonanie: Mięso myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Cebulę kroimy w talarki. Wszystkie składniki marynaty dokładnie mieszamy. Obtaczamy mięso w marynacie i odstawiamy na minimum 3 godziny

Wiszniówka
Rolada z indyka z serowo-koperkowym nadzieniem 81

łyżki posiekanego koperku mielona słodka papryka sól i pieprz Oczyszczoną pierś nacinamy wzdłuż, aby otrzymać jak największy płat. Delikatnie rozbijamy tłuczkiem, nadając mięsu równą grubość. Oprószamy z obu stron solą oraz pieprzem i niewielką ilością mielonej papryki. Żółtą mozzarellę trzemy na dużych oczkach tarki. Łączymy w miseczce, z roztartym za pomocą widelca, serkiem topionym. Dodajemy 1-2 łyżki(...)posiekanego koperku. Mieszamy. Z masy serowej formujemy wałek. Obtaczamy go plasterkami szynki. Pozostałą szynkę rozkładamy na mięsie. Serowe nadzienie kładziemy z jednej krawędzi piersi indyczej. Zwijamy w roladę. Obwiązujemy dokładnie kuchenną nicią. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju lub klarowanego masła. Obsmażamy mięso ze wszystkich stron. Następnie przekładamy do naczynia żaroodpornego. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy

Smaki Na Talerzu

Proponowane wyszukiwania