ząbek czosnku 1 czubata łyżeczka przyprawy do gyrosa Skworcu 3 łyżki naturalnego jogurtu 2 łyżki oleju 1 łyżka masła około 1 szklanki wody sól i czarny mielony pieprz do smaku Przygotowanie: Mięso kroimy na większe kawałki. Przekładamy do miski. Delikatnie doprawiamy pieprzem i dodajemy przyprawę do gyrosa. Mieszamy, tak by przyprawy pokryły mięso. Następnie mięso oprószamy mąką, delikatnie mieszamy
Słodkie okruszkiwszystko poskłada się w całość, to otrzymamy przepyszny obiad - nie tylko dla wegan... Nawet mój mąż mięsożerca nie kapnął się, że w tym daniu nie ma mięsa - był przekonany, że je mielone 😂 Składniki: 3-4 bataty 1 miękkie awokado ok. 10 szt. pomidorków koktajlowych pęczek szczypiorku 1 ząbek czosnku 1 łyżka soku z cytryny papryka chili mielona
Kuchnia MagdaLenywszystko poskłada się w całość, to otrzymamy przepyszny obiad - nie tylko dla wegan... Nawet mój mąż mięsożerca nie kapnął się, że w tym daniu nie ma mięsa - był przekonany, że je mielone 😂 Składniki: 3-4 bataty 1 miękkie awokado ok. 10 szt. pomidorków koktajlowych pęczek szczypiorku 1 ząbek czosnku 1 łyżka soku z cytryny papryka chili mielona
Kuchnia MagdaLenyoleju - 1 pojedyncza większa pierś z kurczaka - 1 mała cebula czerwona - 250 gram serka mascarpone - 2 łyżki oleju z suszonych pomidorów - 1 duży ząbek czosnku - po 1/2 łyżeczki papryki mielonej słodkiej i chili - sól, pieprz do smaku Wykonanie Brokuła dzielę na różyczki, gotuję w lekko osolonej wodzie około 3-5 minut, odcedzam. Piersi z kurczaka kroję w kostkę, cebulę(...)plasterki, pomidory suszone w paseczki. Na patelni rozgrzewam około 2-3 łyżek oleju z suszonych pomidorów, na gorący przekładam kurczaka, dodaję sól do smaku, paprykę mieloną i chwilę smażę aż mięso się zrumieni. Do zrumienionego mięsa dodaję cebulę i czosnek, chwilkę smażę, następnie do zawartości patelni dodaję suszone pomidory. Mieszam i jeszcze chwilę smażę. Makaron gotuję w/g przepisu
Kuchnia z widokiem na ogródwydajemy, no i prawda jest taka, że ceny poszły w górę. Najbardziej podrożały warzywa – tu wzrosty są naprawdę spore. Podobnie jest z owocami. Mięso trzyma tę samą cenę. Droższe są za to ryby. Gdyby człowiek poprzestał na jedzeniu schabowego i pulpetów, to dałby radę utrzymać rachunki w ryzach. Przepisy ciut bardziej ekstrawaganckie, jak pieczona kapusta już napędzają koszty. Wiemy(...)sporo, prawie cała osełka (czyli opakowanie). Możesz zmniejszyć ilość sera, bo zastąpić go nie ma czym. No chyba, że cheddarem, choć bursztyn też da radę. Lista zakupowa Mięso/wędliny 200 g mielonego kurczaka 4 zł 1 pierś z kurczaka 4 zł 2 opakowania szynki parmeńskiej 14 zł Kawałek chorizo – 10 cm 3 zł Warzywa ½ małej główki kapusty
Niedzielny kucharzryba z frytkami DYNIA Z CHILLI CON CARNE Przygotowanie : 30 minut + czas pieczenia dyni (około 1 h) Ilość porcji: 2 Składniki: 1 średniej wielkości dynia piżmowa 400-500 g mielonej wołowiny 100 ml passaty pomidorowej 1 puszka czerwonej fasoli 1 mała żółta cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka kminu rzymskiego 1 łyżka płatków chilli oliwa do smażenia, sól(...)miękkości. W czasie pieczenia przygotuj chilli. Na 2 łyżkach oliwy krótko podsmaż pokrojoną w kostkę cebulę oraz drobno posiekany czosnek. Jak warzywa się zeszklą dodam mieloną wołowinę i podsmażaj aż mięso przestanie być surowe. Wtedy dodaj passatę pomidorową, czerwoną fasolę z puszki, chilli, kmin rzymski. Dopraw wszystko solą i pieprzem. Podgrzewaj jeszcze około 15-20 minut aż sos się
nietylkopasta.plwykonaniu. 600 g piersi z kurczaka 250 g makaronu razowego 2 papryki czerwone 1 bakłażan 1 cebula 2 ząbki czosnku olej do smażenia zioła prowansalskie słodka mielona papryka sól, pieprz Wykonanie: Mięso umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. Cebulę pokroić w półksiężyce, a paprykę i bakłażan w mniejsze paski. W międzyczasie ugotować makaron
magiczna kuchnia Kasijakością tym domowym. Wiele razy, będąc w sklepie spożywczym, widziałam pyzy z mięsem. Jest to fajna opcja, gdy potrzebujemy zjeść coś na szybko i niedrogo. Ale jest to opcja awaryjna. Jeśli zamarzą Wam się pyzy z mięsem, zróbcie je sobie sami w domu, np wykorzystując gotowane mięso z rosołu. Jak z każdymi kluskami, jest z nimi troszkę pracy(...)ziemniaków 1 jajko 1 – 1 i 1/2 szkl. mąki sól Farsz: około 400 g ugotowanego mięsa (np z rosołu) 1 cebula 1-2 łyżki masła szczypta gałki muszkatołowej sól, pieprz Dodatkowo: masło do polania klusek Ugotowane mięso przepuszczamy przez maszynkę do mielenia. Cebulę drobno siekamy. Szklimy na niewielkiej ilości oleju. Łączymy z mięsną masą. Dodajemy masło oraz przyprawy, dokładnie
Smaki Na Talerzucebule 30 dag boczku wędzonego 2 łyżki oliwy Gallo sól morska do smaku pieprz świeżo mielony do smaku Sposób przygotowania: Nadzienie: Bób gotujemy 4-5 minut w osolonym wrzątku, odcedzamy, przelewamy wodą i odstawiamy do wystygnięcia. Następnie mielimy bób w maszynce do mięsa, nie obieramy go z łupinek tylko cały. Cebulę i boczek kroimy drobniutko, przekładamy an patelnię podlewamy
Wanilia i Kardamonwaniliowy/śmietankowy bez cukru na 0,5l mleka (40g) szczypta soli 1 jajko 100g zimnego masła Sposób przygotowania: Do miski wsypałam mąkę pszenną tortową, zmielone orzechy ziemne (mieliłam je w maszynce do mięsa), proszek do pieczenia, sól, proszek budyniowy, cukier puder i cukier waniliowy. Wbiłam jajko (prosto z lodówki) i dodałam pokrojone na kawałki zimne masło. Z podanych składników zagniotłam
Waniliowe ImprowizacjeKolejna smaczna wędlina przygotowana w szynkowarze. Zrobienie tej wędliny jest banalnie proste, nie musimy niczego mielić czy mieszać. Wystarczy posmarować mięso przyprawami, poczekać 48 h i sparzyć. I cała tajemnica
Stare Garywodą do przykrycia. Gotujemy na małym ogniu przez ok. 15-20 min. Zestawiamy z ognia, przykrywamy pokrywką i pozostawiamy do wystudzenia. Następnie odsączamy z nadmiaru wody i mielimy dwu krotnie maszynką do mięsa. Białka ubijamy na sztywno. Do zmielonego maku dodajemy wszystkie składniki i mieszamy. Na końcu dodajemy ubite białka i mieszamy. Masę dzielimy na trzy części. wykonanie makowców: Wyrośnięte
Domowy Smak Jedzeniapozbawione gniazd nasiennych kroimy w kosteczkę. 5. Mięso kroimy w kostkę. 6. Na dnie większego garnka rozgrzewamy oliwę z łyżką masła. Na rozgrzany tłuszcz wrzucamy mięso, solimy. Sypiemy bardzo dużo mielonej słodkiej papryki, wędzonej też i smażymy ok. 5 minut. W międzyczasie sypiemy bazylię i tymianek. Z ziołami smażymy jeszcze 2 minuty. Następnie dodajemy cebulę, znów chwilkę smażymy, potem
Kawa z mlekiemmąkę i miksuj aż ciasto zacznie się lepić. Odstaw mikser i szybko wyrób ciasto dłońmi, uformuj kulę i włóż do lodówki na 2 godziny. Przygotuj maszynkę do mięsa. Potrzebujesz tylko ślimaka do mielenia oraz plastikową część w kształcie znaczka mercedesa. Na to nakładasz końcówkę do formowania ciastek i przykręcasz. Masz do wyboru kilka różnych kształtów, możesz je zmieniać w trakcie
Słodki Blogszklanki skórki pomarańczowej szczypta soli Uwaga: jeśli używam sera z wiaderka to dodaję tylko 100 lub maksymalnie 120 gramów masła. Najlepszy przepis na sernik krakowski Ser mielę trzykrotnie w maszynce do mięsa. Masło, cukier puder i cukier wanilinowy ucieram mikserem na jasną puszystą masę. W trakcie ucierania dodaję kolejno po 1 żółtku i po części sera. Dodaję mąkę ziemniaczaną
Kulinaria - potrawy z różnych stron świata