mięso mielone - 22854 przepisów (strona:802/1524)

Gulasz wieprzowy z czerwoną papryką. 79

przykryciem przez 20 minut na średnim ogniu. Na drugiej połowie masła podsmaż pokrojoną w paski paprykę , drobno posiekaną cebul ę i czos nek . Dodaj do mięsa razem z pomidorami wraz z zalewą , mieloną papryką słodką i ostrą , duś pod przykryciem jeszcze około 25-30 minut. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Gotowe.  Zamiast masła możemy użyć innego tłuszczu

Przepisy i porady kulinarne
Makaron z kurczakiem i pieczarkami z trzema serami 189

wędzony radamer), 60 g sera kremowego śmietankowego, 30 g sera camembert, 2 łyżki oleju   rzepakowego do smażenia, sól himalajska do smaku, pieprz kolorowy świeżo mielony do smaku, listki świeżej bazylii.   Przygotowanie: mięso, pieczarki myjemy i suszymy. Filet, pieczarki, cebule kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej na którym podsmażamy całe ząbki czosnku, dodajemy cebulkę, pieczarki, kurczaka(...)mniejsze kawałki. Do mięsa z pieczarkami wlewamy śmietanę i dodajemy ser żółty i topiony, całość zagotowujemy ciągle mieszając (aż sos zgęstnieje). Do sosu dodajemy ugotowany makaron na al dente i delikatnie mieszamy do połączenia składników.   Makaron w sosie podajemy z płatkami sera camembert i pokrojonymi na mniejsze kawałki listkami bazylii. Doprawiamy pieprzem świeżo mielonym. Smacznego

Moniki Smakołyki
Pasztet tradycyjny 176

kilka godzin. Pozostałe mięso umyć, osuszyć, pokroić na kawałki. Przełożyć do dużego garnka, zalać zimną wodą tak, aby mięso było przykryte. Dołożyć liście laurowe, kulki ziela anielskiego i czarnego pieprzu. Gotować pod przykryciem 1 godzinę. Marchewkę, pietruszkę, seler obrać, umyć. Dołożyć wraz z 1 cebulą do mięsa. Gotować jeszcze ok. 1 godziny, aż mięso będzie bardzo miękkie (prawie rozpadające się(...)namoczyć wywarem z mięsa. Odstawić. Wątróbkę wyjąć z mleka, osączyć. Pozostałe cebule pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju, wrzucić cebulę. Gdy się zeszkli dołożyć wątróbkę. Podsmażyć razem. Odstawić do ostudzenia. Wystudzone mięso zmielić 3 razy przez maszynkę razem z ugotowanymi warzywami, tymiankiem i majerankiem. Wywar z gotowania zachować. Otrzymaną masę doprawić gałką muszkatołową, mielonym zielem angielskim, mielonym

Pełny talerz
Kurczak zapiekany w sosie z fasolą i marchewką. 260

pominąć), osączyć. Mięso z kurczaka umyć, osuszyć i oprószyć solą i pieprzem. Cebulę i czosnek obrać i posiekać. Marchewkę obrać i pokroić w plasterki. Na patelni rozgrzać olej, włożyć kurczaka i obsmażyć z każdej strony na rumiano. Następnie mięso wyciągnąć, wrzucić cebulę i czosnek, zeszklić, dołożyć marchewkę. Podlać warzywa bulionem. Dodać pomidory, przyprawić solą, pieprzem czarnym, mieloną słodką papryką(...)kurkumą. Całość przelać do naczynia żaroodpornego, ponownie włożyć mięso z kurczaka, dodać osączoną fasolę białą i czerwoną. Przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 200ºC i piec przez około 80 minut. Natkę pietruszki posiekać i obficie posypać nią danie. Potrawę podawać z domowym pieczywem. Smacznego

Zakątek rozkoszy kulinarnych
Marynowana, pieczona szyneczka 144

składniki * ok. 1,5 kg surowej szynki wieprzowej marynata * 1/2 opakowania soli peklowej * kilka liści laurowych * ziarna jałowca * ziele angielskie * kilka ząbków czosnku przyprawy do mięsa * czosnek , granulowany * przyprawa do pieczeni wieprzowej * mielona papryka słodka * czosnek niedźwiedzi * suszone pomidory bez skórki * tymianek Sposób wykonania Umyć osuszyć, natrzeć solą peklową, obłożyć czosnkiem pokrojonym w plasterki, ziarenkami ziela angielskiego, rozgniecionego jałowca(...)liśćmi laurowymi, umieścić w dość ciasnym naczyniu, najlepiej szklanym z przykryciem i wstawić do lodówki. Marynować 4-5 dni dwa razy dziennie przewracając mięso z jednej strony na drugą. Po tym czasie mięso dokładnie umyć, osuszyć, do naczynia żaroodpornego wlać nieco oleju, obtoczyć w nim mięso, a następnie obsypać przyprawami, może być dowolna kompozycja. Piec pod przykryciem w temp

Mix smaku
SZYNKA Z SZYNKOWARU + FILMIK 75

Domowa, soczysta i delikatna szynka w smaku. Przygotowana samodzielnie i bez soli peklowej. Polecam.  SKŁADNIKI :   1 kg mięsa od szynki wieprzowej  1 łyżeczka soli lub troszkę więcej 1/2 łyżeczka majeranku kolendra mielona, szczypta  1 łyżeczka papryki słodkiej pomieszanej z ostrą  1/2 łyżeczka pieprzu 1/2 łyżeczka mielonego ziela angielskiego 2-3 ząbki czosnku(...)PRZYGOTOWANIE :  Mięso myjemy i osuszamy. W misce mieszamy przyprawy i obtaczamy w nich szynkę. Następnie odkładamy ją do lodówki na 1-2 dni.  Mięso umieszczamy w woreczku do szynkowara, zamykamy naczynie i umieszczamy termometr. Szynkę parzymy w 80 % C, przez około  2 godziny.  Po tym czasie mięso wyjmujemy i  odkładamy do ostygnięcia.  Po schłodzeniu

Kulinarne Fantazje Marioli
Kiełbasa chłopska, wędzona podpiekana 106

karkówki wieprzowej 1 kg boczku wieprzowego peklosól 18 g/kg mięsa Przyprawy na 1 kg: majeranek 1.5 g, świeży czosnek 4.5 g pieprz czarny mielony 1.5 g cukier 2 g 5 % wody na każdy kg mięsa (przy 5 kg mięsa 250 ml wody) Dodatkowo: jelita wieprzowe kaliber 26/28 mm (1,5 m/kg farszu)  Przygotowanie: Obrobione i oczyszczone mięso pokroić

Kocham..lubię..gotuję..
C - Placki po węgiersku 132

1łyżka mąki pszennej 2 ząbki czosnku 1 cebula 4-6 pieczarek 1 łyżka masła 1 papryka 1 łyżka przecieru pomidorowego 1 łyżeczka musztardy Sól, pieprz, mielona papryka do smaku. Rozpoczynam od przygotowania sosu. Mięso kroję w kostkę (2x2), obtaczam w mące i mocno obsmażam na rozgrzanym tłuszczu. Przekładam do rondla, spieczoną mąkę z patelni spłukuję zimną wodą i przelewam

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Gulasz śródziemnomorski 160

mniejsze kawałki. Dodajemy do cebulki, doprawiając solą, świeżo mielonym czarnym pieprzem oraz ziołami: oregano i tymiankiem. Gdy białko się zetnie a mięso nieco zarumieni dosypujemy łyżkę mąki i dokładnie mieszamy aby obtoczyła równomiernie mięso. Dolewamy bulion warzywny oraz czerwone wino i zmniejszamy moc kuchenki. Dusimy pod przykryciem od czasu do czasu mieszając przez około godzinę. Jeśli bulion za szybko(...)oliwki kroimy na pół. Do uduszonego mięsa dodajemy warzywa: fasolkę, paprykę, cukinię, bakłażana i suszone pomidory. W razie potrzeby dolewamy również nieco bulionu lub wody. Dusimy pod przykryciem aż warzywa będą „al dente“. Dodajemy bób (najlepiej wyłuskany z łupinki) i oliwki. Gotujemy jeszcze około 6-7 minut. Doprawiamy do smaku solą, świeżo mielonym czarnym pieprzem, tymiankiem i oregano

Pyry na Gaz
Rosół wołowy 126

jest aby mięso włożyć do zimnej wody i razem doprowadzić do wrzenia. Wówczas intensywne aromaty będą mogły się wydostać. Niestety mięso gotujemy długo ( godzina to na pewno ). Obraną cebulę opalamy nad ogniem aż się przypali. Po tym czasie dodajemy obrane, umyte warzywa i gotujemy dalej aż do miękkości mięsa. Przyprawiamy solą ( jeżeli jest taka potrzeba ) i pieprzem mielonym

Smaki Ewy
Siekane kotlety kebab/gyros z fileta - pieczone 3728

przez wszystkich gyrosa:). Małe, kebabowe kotleciki podbiją podniebienia degustujących. Robi się je szybko i nie wymagają wymyślnych składników. Są pieczone w piekarniku, zrobione z drobiowego mięsa a więc dużo zdrowsze od tradycyjnych mielonych. 500g filetów z kurczaka 1/2 puszki kukurydzy 1 cebula 1 duża czerwona papryka 1 jajko L 1/2 pęczka natki pietruszki 3-4 łyżki bułki tartej sól(...)pieprz, przyprawa kebab-gyros 1. Pietruszkę siekamy, cebulę i paprykę kroimy w kostkę. 2. Filety siekamy. Kroimy najpierw w kostkę, później w mniejszą kostkę, coraz drobniej aż mięso będzie bardzo klejące. Dodajemy warzywa, jajko, bułkę tartą i przyprawy. 3. Z powstałej masy formujemy niewielkie kotlety. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 30 minut

Szefowa kuchni
Rosół drobiowy 191

pieprzu czarnego sól do smaku (u mnie 3 łyżeczki) pieprz czarny mielony do smaku natka pietruszki lub lubczyk do dekoracji (opcjonalnie) Przygotowanie: Kurczaka umyć, oczyścić z ewentualnych pozostałości piór, włożyć do dużego garnka (co najmniej 5 - 6 litrowego) i zalać zimną wodą w ilości takiej, aby pokrywała mięso i mieściła się w garnku. Gotować na wolnym ogniu bez przykrycia(...)wyjąć kurczaka i warzywa, a sam rosół przecedzić przez sitko. Rosół podawać z ugotowanym makaronem, pokrojonymi warzywami i cząstkami kurczaka z rosołu. Przyprawić do smaku mielonym pieprzem i zieleniną już w talerzu. Z mięsa kurczaka i warzyw wyjętych z rosołu, po zmieleniu w maszynce można przygotować pulpety i podawać je do rosołku. Uwaga! Promocja 10% na produkty #Ambition

Kuchcik gotuje
Ostry gulasz paprykowy z wołowiną 166

sklepu SKWORCU , 1/2 łyżki mąki, sól, pieprz czarny. PRZYGOTOWANIE: 1. Pręgę wołową kroję w grubszą kostkę. Oprószam mąką. Na maśle podsmażam mięso.  2. Do mięsa wlewam 1,5 litra wody. Dodaję liście laurowe, ziele, paprykę mieloną oraz przyprawę uniwersalną. Gotuję ma małym ogniu godzinę.  3. Paprykę kroję w kostkę. Papryczkę chilli drobno siekam. Cebulę kroję w kostkę(...)Przygotowane warzywa dodaję do mięsa. Gotuję do momentu, aż mięso będzie miękkie.  4. Gulasz doprawiam do smaku majerankiem, czubricą, pieprzem cayenne, solą i pieprzem czarnym. Podaję z pieczywem, ryżem lub ziemniakami. Do przygotowania gulaszu użyłam przyprawy Czubrica czerwona, którą otrzymałam do testowania ze sklepu SKWORCU . Przyprawa ta wzbogaca smak wielu potraw. Jest dodawana szczególnie do potraw mięsnych, zup, gulaszu

Tradycyjna kuchnia Kasi
ZRAZY Z OGÓRKIEM I BOCZKIEM (keto, LCHF, optymalne, paleo) 251

razem przepis oparty na tradycyjnej kuchni śląskiej, czyli zrazy. W oryginale wykonywane są z wołowiny, ale ja zastępuję ją mięsem wieprzowym – karczkiem. Dzięki temu zrazy są bardziej soczyste, szybsze w przygotowaniu ponieważ czas duszenia jest dużo krótszy a przy okazji bardziej ekonomiczne Składniki na 10 zrazów: 1,5 kg karczku wieprzowego (10 plastrów karkówki(...)wieprzowej) 10 plastrów boczku wędzonego 5 ogórków kiszonych musztarda dobrej jakości (patrz na skład!) smalec do smażenia czosnek granulowany papryka w proszku sól himalajska pieprz mielony Karkówkę umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Mięso pokroić na plastry grubości ok 1,5 cm a następnie rozbić tłuczkiem na cienkie plastry uważając by ich nie rozerwać. Ogórki kiszone pokroić wzdłuż w cienkie

Ola la LCHF
Kurczak pieczony na ratatouille 132

czerwonej 1/4 papryki zielonej 1/4 papryki żółtej 1 cebula 2 pomidory 1 ząbek czosnku 2 łyżki oliwy z oliwek tymianek bazylia natka pietruszki sól, pieprz Mięso: 500 g udek z kurczaka 1 łyżeczka mielonej czerwonej papryki 1 łyżeczka estragonu 1 łyżeczka mielonej kolendry 1 łyżeczka mielonego ziela angielskiego 1 łyżeczka tabasco Sól, pieprz 1 łyżka majonezu Dodatkowo(...)Bagietka Przygotowanie Kurczaka myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem. Przyprawy i sos łączymy ze sobą, dodajemy majonez, dokładnie obtaczamy mięso. Zostawiamy w temperaturze pokojowej, by smaki się przegryzły. Warzywa myjemy, bakłażana kroimy na plasterki. Cebule siekamy, papryki kroimy w paski. W dużym rondlu rozgrzewamy oliwę, wrzucamy wszystkie warzywa. Pomidory zparzamy, kroimy w kostkę. Czosnek siekamy, dusimy pod przykryciem przez kwadrans. Następnie mieszamy

R'n'G Kitchen
Kotlety w paprykowej panierce po władysławowsku 176

schabowe lub z piersi kurczaka/indykasól, pieprzolej do smażeniajajko + mlekomąka Panierka (modyfikujemy wedle smaku):4-5 łyżek bułki tartej1 łyżka mielonej słodkiej papryki1 płaska łyżeczka mielonej ostrej paprykiszczypta chilliSposób przygotowania:1. Mięso płuczemy, osuszamy i rozbijamy delikatnie na kotlety.2. Mięso pieprzymy i solimy.3. Składniki panierki mieszamy. Kotlety najpierw panierujemy w mące, następnie w jajku z mlekiem

Kuchnia domowa Ani