mięso mielone - 23354 przepisów (strona:798/1557)

GALARETKA Z KURCZAKA 161

pokrojona w kostkę czerwona papryka pokrojona w kostkę spora ilość mielonego czarnego pieprzu 1/2 pęczka natki pietruszki (posiekane same listki, bez łodyżek) PRZYGOTOWANIE: Krok 1. Kurczaka płuczemy, kroimy na kawałki, usuwamy nadmiar tłuszczu - wkładamy do garnka. Krok 2. Warzywa obieramy, płuczemy, kroimy na kawałki - dodajemy do garnka z mięsem, wrzucamy 1/2 pęczka natki pietruszki, ziarenka pieprzu i ziela, liście(...)plasterku jajka ugotowanego na twardo, oprószamy czarnym pieprzem, następnie dodajemy po 1 łyżeczce groszku konserwowego, pokrojoną drobno marchewkę z wywaru oraz czerwoną paprykę, rozkładamy mięso, posypujemy posiekaną natką pietruszki oraz pieprzem mielonym. Zalewamy wszystkie salaterki wywarem z kurczaka - odstawiamy do wystudzenia, przechowujemy w lodówce. Smacznego

Moja Książka Kucharska
Paprykowy gulasz z cukinią i kaszą gryczaną 205

jednocześnie lekkie danie jednogarnkowe?  Zdecydowanie, to musi być gulasz! Dzisiejszy jest nietypowy, inny niż tradycyjny - mocno pomidorowy, z dużą ilością mięsa, cukinii i papryki! Wśród całej gamy smaków przebija się również czosnek i aromat mielonego kminku. Danie w sam raz dla smakoszy i mięsożerców! :)  Paprykowy gulasz z cukinią i kaszą gryczaną  Składniki: ok. 800 dag wołowiny(...)wodą. Dzięki temu - skórka z pomidora sama schodzi!  Obrane pomidory blendujemy. Powstałym musem pomidorowym zalewamy mięso z papryką. Do dania dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i całość doprawiamy: 1 łyżką słodkiej papryki, 1 łyżką ostrej papryki, 1-2 łyżkami kminku mielonego, 1 łyżką kurkumy oraz solą i pieprzem do smaku oraz dodajemy musztardę i przecier pomidorowy. Całość dusimy

aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!
Wyróżnienia. I pierogi z dynią, orzechami i cebulką 182

zasadzie rzadko jadam mięso. Schabowy, pieczeń czy karczek mogą dla mnie nie istnieć. Za to od czasu do czasu lubię delektować się wątróbką i mielonym. Najczęściej jednak, jeśli już decyduję się na mięso, to zdecydowanie wybieram drób. 3. Czy lubisz fast - foody? Zdecydowanie nie :) I to wcale nie z powodów kalorycznych czy zdrowotnych. Po prostu tego typu dania najzwyczajniej

My simple kitchen
Pikantna fasolka po bretońsku z mięsem 229

sycące danie jednogarnkowe z fasolą i mięsem. Potrawę przygotowałam w lekko pikantnej wersji, doprawiając ją do smaku pieprzem cayenne. Polecam!!! SKŁADNIKI: 40 dag fasoli "Jaś", 1/2 kg karkówki bez kości, 1 litr wody, 1 cebula, 1 papryka czerwona, 2 pomidory, 1 łyżka koncentratu pomidorowego, 1/2 łyżki kminku, 1/2 łyżki papryki ostrej mielonej, 2 liście laurowe, 4 ziarna ziela angielskiego(...)łyżeczki pieprzu cayenne, 1 łyżeczka majeranku, 1,5 łyżki masła, 1,5 łyżki mąki sól pieprz oliwa PRZYGOTOWANIE: 1.  Fasolę oraz mięso przekładam do garnka. Zalewam wodą. Dodaję liście laurowe, ziele angielskie, kminek oraz paprykę ostrą mieloną. Gotuję na małym ogniu około godziny. 2.  Cebulę kroję w kostkę i szklę na oliwie. Dodaję do fasoli. Ugotowane mięso

Tradycyjna kuchnia Kasi
Pulpety wieprzowe w sosie pomidorowym 86

mielonej łopatki wieprzowej 3 łyżki kaszy manny 2 średnie cebule 2 ząbki czosnku 1 jajko 250-300 ml wody 1 puszka krojonych pomidorów 1 łyżeczka suszonego oregano pół łyżeczki mielonej słodkiej papryki 1 liść laurowy 2 ziarna ziela angielskiego sól pieprz 1 łyżka oleju rzepakowego lub oliwy parę liści bazylii (opcjonalnie) (przepis na około 18 pulpetów) Mięso wrzucamy(...)miski, dodajemy do niego kaszę manną, jedną poszatkowaną cebulę, rozdrobniony czosnek i jajko, doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem, wszystko dokładnie wyrabiamy, odstawiamy na 20 minut. Po tym czasie z mięsa formujemy pulpeciki (jeżeli mięso klei się do dłoni, zwilżcie ręce zimną wodą), mniej więcej wielkości orzecha włoskiego. Na głębokiej patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy na nią pokrojoną drobno drugą

Kardamonovy
Zapiekanka mięsna z zielonym puree 184

wada tego dania. Jeśli zaś idzie o przygotowanie zapiekanki z mięsem, to można zmniejszyć oczywiście ilość czosnku -choć nie wiem po co – i można inaczej ją doprawić. Całkowita dowolność….. Zapraszam na pyszną i kolorową zapiekankę mięsną Zapiekanka mięsna z zielonym pureeSkładniki:1,5 kg ziemniaków750 g mielonej wołowiny200 g pieczarek2 cebule2-3 marchewki250 ml mleka2 łyżki(...)małym ogniu aż się lekko skarmelizują. Przekładamy do rondelka z mięsem.5. Umyte pieczarki dzielimy na ćwiartki i wrzucamy na rozgrzaną, suchą patelnię teflonową. Krótko smażymy aż się lekko przyrumienią. Przekładamy do rondela z mięsem. Dokładamy pomidory z puszki i bulion, doprawiamy solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi i niewielką ilością mielonego kminu rzymskiego (opcjonalnie). Gotujemy na małym ogniu około

UgotujmyTo.pl
PASZTET WIEPRZOWY PIETRUSZKOWY 218

warzywami. Zalewamy wodą, dodajemy przyprawy, gotujemy ok 1 godz 20 minut. po tym czasie dokładamy wątróbkę, gotujemy jeszcze 10 minut. Wyłączamy gaz. Studzimy mięso i warzywa. Przepuszczamy wszystko trzykrotnie przez maszynkę. W trakcie mielenia dodajemy tez do przepuszczenia bułki moczone wcześniej w rosole w którym gotowało się mięso. Gotową masę mięsną, doprawiamy do smaku solą, pieprzem, wlewamy szklankę rosołu,oraz

Z Majeczką w kuchni
PASZTET WIEPRZOWY W BOCZKU 163

warzywami. Zalewamy wodą, dodajemy przyprawy, gotujemy ok 1 godz 20 minut. po tym czasie dokładamy wątróbkę, gotujemy jeszcze 10 minut. Wyłączamy gaz. Studzimy mięso i warzywa. Przepuszczamy wszystko trzykrotnie przez maszynkę. W trakcie mielenia dodajemy tez do przepuszczenia bułki moczone wcześniej w rosole w którym gotowało się mięso. Gotową masę mięsną, doprawiamy do smaku solą, pieprzem, gałką muszkatałową, wlewamy szklankę

Z Majeczką w kuchni
Kurczak słodko-kwaśny z fasolką szparagową, papryką i ananasem 175

octu ryżowego (ja zastępuję go sokiem z cytryny) 4 łyżki brązowego cukru 1/3 szkl. wody 1 łyżka mąki ziemniaczanej chilli w płatkach mielona papryka sól, pieprz masło klarowane/olej Imbir oraz czosnek obieramy, drobniutko siekamy. Oczyszczone mięso kroimy na cienkie paseczki. Łączymy z posiekanym czosnkiem i imbirem. Doprawiamy solą, pieprzem, mieloną papryką oraz płatkami chilli. Polewamy 1 łyżką oleju(...)dzielimy na mniejsze kawałki. Gotujemy przez około 4-5 minut w lekko osolonym wrzątku, odcedzamy. Ananasa kroimy na mniejsze kawałki. Na dużej, głębokiej patelni rozgrzewamy odrobinę masła klarowanego/oleju. Wrzucamy mięso. Gdy straci różowy kolor dodajemy paprykę oraz marchewkę. Smażymy dalej. Po chwili dodajemy fasolkę szparagową oraz ananas. Dusimy pod przykryciem na małym ogniu przez około 5-8 minut. Co jakiś

Smaki Na Talerzu
Makowiec na kruchym cieście 729

zwana inaczej makowcem zawijanym. Masę makową przygotowuje się tak samo, jak do większości makowców. Na początku należy ugotować mak, a następnie zemleć go w maszynce do mięsa (chyba, że kupicie mak już mielony, jest dostępny w niektórych sklepach). Dalsze czynności przygotowawcze wymagają już znacznie mniej czasu. Masę makową wzbogaciłam o sporą ilość bakalii i nie radzę z nich rezygnować(...)lekkiego zrumienienia  MASA MAKOWA - suchy mak wypłukać, zalać gorącą wodą, gotować 30-40 minut, odcedzić na gęstym sicie, ostudzić - ostudzony mak zemleć 2-3 razy w maszynce do mięsa z drobnym sitkiem - do rondelka przełożyć masło i miód, podgrzewać do rozpuszczenia się masła, dodać mak, krótko podgrzewać, mieszając, masa powinna być gęsta, zdjąć z palnika, ostudzić - bakalie odpowiednio przygotować

Smakołyki Bereniki
Bogracz 916

Dzień wcześniej marynuję mięso, nie jest to konieczne, ale lubię zamarynować, ponieważ mięso jest wtedy bardziej aromatyczne. Szynkę myję, osuszam, kroję w kostkę, dodaję czosnku, przyprawy do wieprzowiny i troszkę oleju. Całość mieszam i wkładam do lodówki na noc. 2. Szynkę obsmażam na patelni, pod koniec dodaję pokrojoną w półtalarki cebulę i marchewkę. Duszę jeszcze chwilę. Mięso przekładam do większego(...)garnka, zalewam gorącą wodą nieco ponad mięso i dodaję liście laurowe, ziele angielskie, jałowiec, puszkę pomidorów, 1 łyżeczkę mielonej słodkiej papryki i 1/2 łyżeczki ostrej papryki. Całość gotuję na wolnym w ogniu, w razie potrzeby uzupełniam wodę. 3. W międzyczasie ziemniaki kroję w kostkę, paprykę w krótkie paski, a obrane pieczarki w plasterki. dodatkowo pieczarki duszę chwilę na patelni

Kuchnia domowa Ani
Mielona szynka z indyka z dodatkiem wołowiny z szynkowara 248

soli 1 łyżeczka suszonego czosnku 1 łyżeczka żelatyny 50 ml zimnej wody Pieprz kolorowy Chili Wykonanie: Z mięs usuwamy błony itp. Kroimy na mniejsze kawałki. Następnie mielimy na dużych oczkach maszynki. Do zmielonego mięsa dodajemy sól, pieprz i chili ( w tych ostatnich uzależnione kto co lubi, bardziej czy mniej ostre ) łyżeczkę żelatyny, czosnek i zimną wodę. Wszystko bardzo porządnie wyrabiamy

Smaki Ewy
Wołowina Wellington 102

łyżka klarowanego masła Musztarda angielska lub dijon 150 g szynki długo dojrzewającej w plastrach (parmeńska lub szwarcwaldzka) Sól, pieprz Opis przygotowania: Zaczynamy od przygotowania mięsa. Wołowinę obficie przyprawiamy solą i grubo, świeżo mielonym pieprzem. Na mocno rozgrzanej patelni roztapiamy masło. Musimy uważać żeby nie przypalić go i było przejrzyste. Następnie na roztopionym maśle obsmażamy mięso z każdej strony. Zdejmujemy

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Gulasz wołowy 202

Gulasz wołowy jest znakomitym dodatkiem do makaronu, pieczonych ziemniaków..jest również pyszny da solo z chlebem. Składniki * ok. 60-70 dkg mięsa wołowego b/k * 4 cebule * 1 czubata łyżka mielonej słodkiej papryki * 1/2 łyżeczki pieprzu mielonego kolorowego * 3 łyżki oleju * 1 czubata łyżka masła estragon Skworcu przyprawa do wołowiny - mąka pszenna graham 1850 Młyn Kopytowa Etapy przygotowania Mięso

Z Kuchni Do Kuchni
Pierwsza domowa kiełbasa – przygotowania cz. 1 316

Kolejną czynnością będzie nadziewanie jelit, a następnie wędzenie i degustacja. (w misce znajduje się 6 kg mięsa: łopatka wieprzowa, karkówka wieprzowa, podgardle, boczek surowy, słonina, sól, świeżo mielony pieprz, świeży czosnek). Mięso podzieliliśmy na 3 części, z których powstaną 3 różne kiełbasy: 1-biała, 2-wiejska, 3-a’la chorizo. Do każdej części mięsa trafiły dodatkowe przyprawy m.in

OstryKęs