mięso mielone - 23354 przepisów (strona:789/1557)

PADŁAŚ, POWSTAŃ, POPRAW DIADEM I ZAPIEPRZAJ – męski burger i kobiece narzekanie 184

Dobrej wołowiny. Grubo zmielonej. Wołowina jest cudownie delikatna w smaku i nie ma potrzeby mordowania jej dużą ilością przypraw. Na dwie osoby 400g wołowiny. Ja swoje mięso na burgery doprawiam solą, grubo mielonym pieprzem i odrobiną dobrej musztardy. Wyrabiam dość długo, w trakcie wyrabiania dodaję łyżkę zimnej wody i jedno żółtko. Formuję burgery i wstawiam do lodówki. Pół godziny(...)przed smażeniem wyciągam, żeby mięso miało temperaturę pokojową. Smażę na lekko natłuszczonej patelni grillowej lub grillu. Stopień wysmażenia pozostawiam wam. U mnie się dzieli, ja lubię różowe w środku, a Najcierpliwszy dobrze wysmażone (co dziwne, bo steki wsuwa średnie). Pod koniec smażenia na wierzch burgera kładę plaster żółtego, dobrego sera. Odstawiam, żeby soki w mięsie się uleżały. Burgery wymagają sosu

ladykitchen
Cevapcici podane z ajvarem, tzatzikiem i chlebkiem lavash 203

smaków typowo wakacyjnych, mimo że za oknem zimno i ponuro. Proponuję bardzo prostą potrawę rodem ze słonecznej Chorwacji - doskonałe, aromatyczne mięso cevapcici podane z pysznymi sosami: ajvar i tzatziki oraz chlebkiem lavash. Do przygotowania dania użyłem: 250 gram mielonej wołowiny, 250 gram mielonej jagnięciny, 1 średniej cebuli, pęczka natki pietruszki, pęczka natki kolendry, pęczka natki mięty, 2 czerwonych(...)jogurtu naturalnego typu greckiego, 7 ząbków czosnku, 2 łyżek oliwy, 500 gram mąki pszennej typ 500, 10 gram drożdży, 1 łyżeczki cukru, soli, czarnego świeżo mielonego pieprzu. Przygotowanie dania rozpocząłem od zmielenia mięsa. Użyłem jagnięciny i wołowiny, jednak można użyć też samej wołowiny, choć wtedy mięso może być bardziej suche. Do zmielonego mięsa dodałem cebulę posiekaną w drobną kostkę

Wyprawy kulinarne
Schab pikantny, pieczony (na kanapki) 138

Polecam Składniki: – 1kg schabu w kawałku – 3 łyżki majonezu – 3 łyżki sosu sriracha – 3 ząbki czosnku – 1 łyżka miodu – świeżo mielony pieprz i sól wg smaku Mięso umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym i delikatnie ponakłuwać. Majonez wymieszać z sosem sriracha, miodem, czosnkiem przeciśniętym przez praskę, solą i pieprzem. Schab włożyć do marynaty, ponacierać

Smaki Armine
Sałatka makaronowa z pieczonym kurczakiem i marynowanymi pieczarkami. 278

kawałek nóżki z kurczaka ) - 100 g drobnego makaronu ( dałam małe muszelki ) - 2 jajka ugotowane na twardo - mały słoiczek pieczarek marynowanych - 1 czerwona cebula - sól, pieprz mielony - majonez ( u mnie kielecki ) Wykonanie Mięso obrałam ze skóry, oddzieliłam od kości i pokroiłam w kostkę. Tak samo pokroiłam jajka, cebulkę  i  pieczarki. Makaron ugotowałam w osolonej wodzie w/g przepisu

Kuchnia z widokiem na ogród
Kotlety Schabowe Inaczej wersja z warzywami z ryżem basmati ze szczypiorkiem 356

basmati Skworcu 1 i 3/4 szklanki wody 1 łyżka oleju z awokado Greencado 1 cebulka dymka razem ze szczypiorkiem sól Wykonanie: Plastry schabu rozbiłam tłuczkiem do mięsa. Przyprawiłam solą, pieprzem i papryką mieloną słodką. Cebulę pokroiłam w półksiężyce i usmażyłam na niewielkiej ilości oleju z awokado w woku. W tym czasie kotlety obtoczyłam w mące pszennej i usmażyłam

Blondynka Gotuje
Łazanki z kapustą i mięsem 94

trzeba przedstawiać. Można ją robić z różnymi dobrociami: z grzybami, ze słodką kapustą, kiszoną, kiełbasą, pieczarkami, z marchewką, z mięsem i bez. Tym razem postawiłam na opcję z kiszoną kapustą i łopatką wieprzową. Do tego duuuużo świeżo mielonego pieprzu. Już się cieszę na kolejne otwieranie słoika. Póki co, wyjadamy resztki lodówkowe i najlepsze na świecie zawekowane potrawy od rodziny(...)pieprzem i smażymy do zrumienienia. Po chwili dodajemy do niego pokrojoną w kostkę cebulę, smażymy parę minut. Do łopatki dorzucamy mieloną paprykę, ziele angielskie i liść laurowy, dolewamy odrobinę wody i gotujemy pod przykryciem do miękkości mięsa. Mięso łączymy z ugotowaną kapustą, dolewamy sos Worcester, doprawiamy jeszcze solą i pieprzem, wszystko gotujemy jakieś 10 minut. Makaron gotujemy al dente

Kardamonovy
Strogonow ze schabu i pieczarek 195

łyżka tłuszczu do smażenia  * łyżka mąki pszennej  * cebula * 2 ząbki czosnku  * czerwona papryka  * kilka pieczarek  * łyżka koncentratu pomidorowego  * słodka mielona papryka, sól, pieprz  * śmietana  Przygotowanie : Mięso pokroić w długie paski, oprószyć mąką i obsmażyć na dobrze rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor z obu stron. Dodać pokrojoną cebulę oraz czosnek i paprykę

Magiczne Życie Marty
Pieczone buraki i ciecierzyca z kaszą gryczaną, kurczakiem i jogurtem 197

polać obficie oliwą i przyprawić solą, świeżo mielonym pieprzem, dużą ilością ziół prowansalskich i słodką papryką. Mięso smażyć do momentu, aż nie będzie surowe. Do usmażonego mięsa wsypać kaszę gryczaną i smażyć całość przez kilka minut. Na koniec doprawić świeżo mielonym pieprzem. Pikantny jogurt: Na niewielką patelnię wlać oliwę i ją rozgrzać. Następnie dodać obrany z łupin(...)minut. Tak przygotowaną oliwę przelać przez sitko do miski i zostawić do ostudzenia. Do ostudzonej oliwy dodać jogurt grecki (powinien być w temperaturze pokojowej), wymieszać i doprawić solą, świeżo mielonym pieprzem i chili. Na koniec dodać umytą i drobno posiekaną natkę pietruszki i ponownie wymieszać. Nakładanie na talerz: Na talerz najpierw nałożyć jogurt (rozsmarowując go na całości talerza), następnie

Passions hobbies life
Meksykańska zupa z mieloną wołowiną 105

preferencji) 1 łyżka + 1 łyżeczka preferowanego oleju do smażenia nierafinowana sól, przyprawy i zioła: 2 liście laurowe, 3 łyżeczki czerwonej słodkiej papryki, po 2 łyżeczki mielonej kolendry i kuminu, po 1 łyżeczce mielonego kminku, kozieradki i kurkumy, ostra papryka i pieprz do smaku; 1 łyżeczka oregano Cebulę pokroić w kostkę, czosnek posiekać, marchewkę zetrzeć na tarce o dużych(...)minuty. Następnie dodać mięso, łyżeczkę soli i przyprawy – przesmażyć na większym ogniu przez 5 – 8 minut, mieszając, aż mięso będzie przyrumienione (uważać, by całość nie przypaliła się). Dodać  passatę  oraz wodę, zagotować, po czym zmniejszyć ogień do minimum i gotować pod przykryciem przez godzinę, mieszając od czasu do czasu (po tym czasie mięso powinno być już miękkie). Pozbawione

Even Better Food
,,Pasztet z królika’’ 145

angielskie i pieprz. Doprawiamy do smaku solą, gotujemy do miękkości mięsa. Dusimy przez około 60 minut. Cebulę obieramy kroimy w piórka, obsmażamy na rozgrzanym oleju. Ostudzone mięso oddzielamy od skóry i kości, mielimy razem z marchewką, pietruszką, selerem, cebulą oraz bułką na sitku o drobnych oczkach. Zmieloną masę obsmażamy na oleju. Do wystudzonej dodajemy jajka, doprawiamy do smaku solą, pieprzem

Podróż w kulinaria
FRANKFURTERKI DOMOWE, WĘDZONE + FILMIK 221

tłuste osobno. Do mięsa dodajemy peklosól i dokładnie mieszamy. Mięsa, każde w osobnym pojemniku, zakrywamy i odkładamy do lodówki na 2 -3 dni. Każdego dnia mięso należy dokładnie wymieszać. Po upływie tego czasu mielimy - chude na większym sitku 10-13 mm. a tłuste na mniejszym Do zmielonego mięsa dodajemy przyprawy, wodę i dokładnie wyrabiamy mięso aż składniki dobrze się połączą

Kulinarne Fantazje Marioli
Rosół azjatycki z kaczką 115

bardzo sycąca. Mamy w niej makaron, mięso, warzywa, jajko i oczywiście rosół. Jeżeli nigdy nie jedliście, to musicie koniecznie spróbować, bo to świetne urozmaicenie od tradycyjnego rosołu. Wszystkie składniki z przepisu są łatwo dostępne, można je zakupić praktycznie w każdym sklepie. SKŁADNIKI 400 g kości wołowych z mięsem 450 g kości wieprzowych z mięsem 2 udka z kaczki 2 udka(...)kaczki obrać z kości. Natkę pietruszki umyć i posiekać. Limonkę pokroić w ćwiartki. Gotowy rosół doprawić do smaku solą, świeżo mielonym pieprzem i sosem sojowym. Do głębokich  talerzy lub miseczek nałożyć najpierw makaron, później mięso z kaczki, przekrojone na pół jajka, natkę pietruszki i limonkę. Następnie wlać rosół wraz z warzywami. Podawać od razu. Uwagi: Ja gotuję udka

Passions hobbies life
STRIPSY JAK Z KFC 213

SZTUK : 400 g polędwiczek z kurczaka lub filety z kurczaka sól i pieprz do smaku 1/2 łyżki papryki czerwonej mielonej słodkiej i wędzonej 3 łyżki przyprawy do kurczaka Olej do smażenia mięsa Panierka 3 jajka 1 szklanka płatków kukurydzianych 1/2 szklanki bułki tartej Sól i pieprz czy smaku 1 łyżka papryki czerwonej mielonej słodkiej i ostrej PRZYGOTOWANIE(...)Filety kroję w grube na ok 1.5 cm fileciki jeśli nie mamy mini polędwiczek z kurczaka. Myję mięso i osuszam. Płatki kukurydziane dokładnie kruszę. Ja robię tak ,że przekładam płatki do woreczka foliowego a następnie ubijamy wałkiem do ciasta.  Do miski przestępuje bułkę tartą,płatki pokruszone,przyprawy. Mieszam.  Na patelnię wylewam olej a następnie rozgrzewam. Mięso doprawiam

Gotowanie Patki
DEVOLAY Z MASŁEM CZOSNKOWYM I SEREM (keto, LCHF, redukcja, MAD, bez glutenu) 81

mąki łubinowej (opcjonalnie) 40 g łupin babki jajowatej sól kłodawska , pieprz czarny mielony , czosnek mielony suszony , majeranek itp. Przygotowanie Filety oczyścić z chrząstek i błonek, umyć pod zimną wodą i osuszyć ręcznikiem papierowym. Następnie piersi przekroić wzdłuż i rozłożyć tak, by uzyskać 4 kotlety. Mięso umieścić w folii lub woreczku i rozbić gładką częścią tłuczka. Następnie natrzeć solą(...)oraz mielonym czarnym pieprzem i wstawić do lodówki na 30 minut. Sól uszczelni mięso i sprawi, że masło nie będzie przesiąkać. Czosnek obrać i wycisnąć przez praskę a ser żółty zetrzeć na grubych oczkach. Całość wymieszać z masłem. Opcjonalnie można dodać także drobno posiekaną natkę pietruszki. Schłodzone mięso rozłożyć na desce. Na środku każdego kotleta wyłożyć jedną z czterech

Ola la LCHF