solimy, wlewamy wodę i dusimy, aż mięso będzie miękkie. Dodajemy rozdrobnioną bułkę, mieszamy i pozostawiamy, aż wchłonie sos. Na osobnej patelni smażymy wątróbkę. Następnie dodajemy ją do mięsa. Całość doprawiamy przyprawami. Wszystko mielimy maszynką o drobnych oczkach i ewentualnie jeszcze doprawiamy do smaku. (Gdyby pasztet wyszedł za twardy dodajemy do niego parę łyżek tłuszczu) Przekładamy do foremki lub do słoiczków
Domowy Smak JedzeniaSkładniki: 1/2 kg mielone z łopatki 1 jajko 3 ząbki czosnku 2 gałązki świeżego tymianku ( może być suszony) szczyptę gałki muszkatołowej sól, pieprz świeżo mielony Wykonanie: Do miski przekładamy mięso, dodajemy roztrzepane jajko, pokrojony drobniutko czosnek, przyprawiamy przyprawami, dokładnie wyrabiamy mięso. Mięso wykładamy na arkusz papieru do pieczenia ciasta, zawijamy formując klopsa, wkładamy do prostokątnej
kgwjanczewoangielskim i pieprzem, zagotowujemy i zbieramy z wierzchu szumowiny. Gotujemy na malutkim ogniu przez 2h. Pod koniec gotowania (na ostatnie 20 minut) wrzucamy obrane warzywa i wątróbkę. Mięso z warzywami i bułką mielimy, dodajemy jajka, startą gałkę muszkatołową i przyprawy, po czym dokładnie mieszamy, najlepiej rękami. Przekładamy do prodiża/foremek i polewamy z wierzchu olejem bądź wykładamy cienkie plastry słoniny
Przepysznik - BLW i nie tylkosmażonymi ziemniakami. Składniki: 0,5 kg chudej wieprzowiny 15 dkg zielonego groszku, świeżego lub mrożonego 2 łyżeczki oliwy lub oleju do smaku: sól, pieprz czarny mielony, pieprz ziołowy papryka Przygotowanie: Mięso umyć, osuszyć, pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać olej, partiami zrumienić mięso. Dosypać groszek i przyprawy. Podlać ok. 0,5 szklanki wody i dusić
Smaczne Potrawydoprowadzamy do wrzenia. Mieszając co jakiś czas, gotujemy ok 35 minut. Następnie mak odcedzamy na sitka wyłożone gazą i pozostawiamy do całkowitego odciśnięcia się wody. Mak mielimy trzykrotnie przez maszynkę do mięsa, a następnie łączymy z dwoma żółtkami. 2. Masło topimy wraz z cukrem, dodajemy miód. Gorące wlewamy do maku. Dodajemy bakalie: orzechy, mieszankę keksową, skórkę z pomarańczy, wanilię
Kuchnia w czekoladzieSkładniki na schab duszony: schab 12 plastrów ( 1,20 kg) 3 łyżki przyprawy Kebabczeta ( Mieszanka przypraw do kiełbas i wszelkiego rodzaju pieczeni i zrazów mielonych) sól prowansalska do natarcia mięsa . Dodatkowo: papryka czerwona 1 szt cukinie 100 g pomidory 2 szt woda 1.1/2 litra keczup 1 łyżka Wykonanie
Różowa kuchniaoleju sól morska do smaku pieprz świeżo mielony do smaku Ciasto: Mąkę przesiewamy na stolnicę wbijamy jajko solimy, polewamy gorącą wodą i delikatnie łączymy ciasto, następnie zagniatamy elastyczne ciasto . Bób gotujemy 4-5 minut w osolonym wrzątku, odcedzamy, przelewamy wodą i odstawiamy do wystygnięcia. Następnie mielimy bób w maszynce do mięsa, nie obieramy go z łupinek tylko cały
Wanilia i Kardamonkonfitury lub dżemu porzeczkowego sos z owoców leśnych do deserów np Oetkera Sposób przygotowania 1. Ciasto: Mak wsypujemy na wrzątek i gotujemy około 3 minuty,odcedzamy,mielimy dwukrotnie w maszynce do mięsa. 2. Jajka miksujemy na puszystą pianę z cukrem pudrem,dodajemy mak oraz bułkę tartą wymieszaną z proszkiem do pieczenia i olejek migdałowy,mieszamy delikatnie łyżką aby nie naruszyć
Wanilia i KardamonPulpety mielone, ale trochę inaczej. Tradycyjne mięso wieprzowe zastępujemy tu indyczym, a smażenie duszeniem w sosie ze świeżych pomidorów z dodatkiem warzyw. Jest to moja wersja przepisu Nigelli Lawson
Milion Smakóworaz wystudzone płatki. Mieszamy składniki delikatnie, wylewamy na tortownicę o średnicy 24 cm. wyłożoną papierem pergaminowym. Pieczemy 20 minut w temperaturze 160 stopni C. Ciasto studzimy. Ser mielimy trzykrotnie w maszynce do mięsa. Do zmielonego sera dodajemy śmietankę oraz orzechy z migdałami mieszamy. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie, studzimy dodajemy do masy serowej. Galaretkę rozpuszczamy w 1 szklance gorącej
kgwjanczewogotować rosół :D ) 500 ml śmietany 30% 4 jajka sól, pieprz 150 g pistacji 3-4 łyżki bułki tartej Ugotowanego kurczaka wyjmujemy z rosołu i studzimy. Oddzielamy mięso od kości i skóry. Mielimy trzykrotnie. Pistacje dodajemy do ostatniego mielenia. Doprawiamy do smaku (należy pamiętać, że po upieczeniu pasztet będzie "delikatniejszy" niż nam się wydaje). Dodajemy całe jajka i śmietanę
Malinowe Pocałunkiokoło 6 pulpecików. 2 duże ćwiartki kurczaka 1 jajko 2 łyżki kaszki manny sól, pieprz majeranek zioła dalmatyńskie groszek mrożony 2-3 łyżki mleka Wyluzowane z kości mięso kurczaka, bez skóry drobno mielimy. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i majerankiem. Wbijamy jajko, dodajemy kaszkę manną, mleko i wyrabiamy na jednolitą masę. Nabieramy farsz na dłoń, na płasko, na środku układamy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięcyklu "Rok bloga". Dziękuję wszystkim,którzy odwiedzają mojego bloga. Dzisiaj zamieszczam popularne przepisy na dnia obiadowe. Może zajrzycie. FASZEROWANY FILET Z INDYKA MIELONE Z PIECZARKAMI PIEROGI Z MIĘSEM I KAPUSTĄ PULPETY Z KARKÓWKI W SOSIE MUSZTARDOWYM SPAGHETTI BOLOGNESE KACZKA ZAPIEKANA Z MORELĄ MAKARON ZE SZPINAKIEM I KAWAŁKAMI KURCZAKA SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne
W kuchennym oknie Ewypodwoi swoją objętość. Mak zalewamy wrzącą wodą, aż do całkowitego pokrycia, odstawiamy do ostygnięcia. Następnie odsączamy na pieluszce tetrowej lub ręczniku kuchennym z nadmiaru wody. Mak mielimy dwukrotnie w maszynce do mięsa. Białka ubijamy na sztywną pianę. Do przygotowanego maku dodajemy pozostałe składniki, na samym końcu delikatnie dodając ubite białka. Ciasto drożdżowe delikatnie wałkujemy na prostokątny placek. Ciasto przesuwamy
Kolizje Smakówziemniaczanej Masa makowa: W rondelku podgrzewamy mleko z masłem oraz miodem. Zalewamy mak, przykrywamy i zostawiamy na 40 minut do napęcznienia. Jeśli kupiliśmy zwykły mak (nie zmielony) mielimy dwukrotnie przez maszynkę do mięsa z założonym małym sitkiem.Spód: W czasie gdy mak pęcznieje, zagniatamy jednolite ciasto, ze wszystkich składników na spód. Można to zrobić ręcznie lub wrzucić wszystkie składniki
Poezja smaku