mięso mielone - 22854 przepisów (strona:779/1524)

Zabielana zupa rybna z pulpecikami z karpia 139

mułem i błotem. Składniki: 1 niezbyt duży świeży karp  - mój miał niecałe 1300 g 2 łyżeczki majeranku + majeranek do przyprawienia zupy sól do smaku 1/4 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu 1 bułka namoczona w mleku 3 średnie marchewki 2 średnie pietruszki 1/4 niedużego selera 15 cm pora 2-3 średnie listki laurowe 1 łyżeczka ziaren ziela angielskiego(...)liście laurowe i ziele angielskie. Zalać wodą w takiej ilości, aby wszystko przykryła. Na niewielkim ogniu ugotować wywar do miękkości warzyw. Ugotowany przecedzić i przyprawić solą. Oczyszczone mięso zmielić w maszynce do mielenia wraz z dobrze odciśnięta bułką. Przyprawić solą, majerankiem i pieprzem. Dodać białko, szczypiorek i połowę posiekanej drobno zielonej pietruszki. Wszystko razem dobrze połączyć. Formować niewielkie kuleczki

Codzienna kuchnia niecodzienna
Rolada z indyka 165

plasterki i zblanszować. Udziec umyć,osuszyć ręcznikiem papierowym,usunąć kość i skórę. Rozciąć tak, aby powstał duży płat  mięsa. Natrzeć go solą,białym pieprzem i ułożyć na talerzu. Polać mięso marynatą zrobioną z oleju,rozgniecionego czosnku,ziół prowansalskich i mielonej papryki. Owinąć talerz folią spożywczą i włożyć na kilka godzin do lodówki. Na zamarynowane mięso rozłożyć plastry sera

Kolorowa kuchnia Elki
TATAR Z WĘDZONEJ MAKRELI 77

łyżka – Zest z małej limonki – Sok z limonki – 1 łyżka – Olej sezamowy – 1 łyżka – Sos rybny – 1 łyżka – Pieprz czarny świeżo mielony PRZEPIS: 1. Makrelę obierz ze skóry, szkielet i ości usuń. Poszatkuj drobno mięso i przełóż do miski. 2. Dymki pokrój w drobne krążki, cebulkę w drobną kostkę. Dodaj do miski z makrelą. 3. Przygotuj zest z całej(...)prażony – 1 łyżka Zest z małej limonki Sok z limonki – 1 łyżka Olej sezamowy – 1 łyżka Sos rybny – 1 łyżka Pieprz czarny świeżo mielony Instructions Makrelę obierz ze skóry, szkielet i ości usuń. Poszatkuj drobno mięso i przełóż do miski. Dymki pokrój w drobne krążki, cebulkę w drobną kostkę. Dodaj do miski z makrelą. Przygotuj zest z całej limonki

globuskulinarny
Smakowite odsmażane pyzy, knedle z mięsem w sosie pieczeniowym 111

łyżeczka brązowego cukru 200 ml słodkiej śmietany kremówki 30 % mały kawałek wędzonki ( boczek, słoninka, domowa szynka ) smalec kurzy lub inny do smażenia sól,pieprz do smaku Mięso i warzywa, na farsz mielimy maszynką, na grubych oczkach . Podsmażamy na maśle z dodatkiem wszystkich składników z listy farsz. Jak już będą mocno przysmażone i aromatyczne odstawiamy do wystygnięcia , najlepiej na noc, żeby(...)używam wedle potrzeb. Pyzy, knedle nam najlepiej smakują po odsmażeniu na patelni, ale można serwować także na świeżo, prosto z wody Smacznego !   Artykuł Smakowite odsmażane pyzy, knedle z mięsem w sosie pieczeniowym pochodzi z serwisu Ogrodnik w podróży

Ogrodnik w podróży
Gulasz po węgiersku i placki po zbójnicku czyli pomysł na pyszny obiad 163

pokażę Wam co zrobić by mięso na gulasz było niezwykle miękkie, soczyste i rozpływające się w ustach. Gulasz po węgiersku – składniki: -1 kg łopatki wieprzowej -1 czerwona papryka -3 średniej wielkości marchewki -2 średnie cebule -liść laurowy (3 sztuki) -4 ziarna ziela angielskiego -około litr bulionu/ rosołu -olej do podsmażenia -papryka mielona słodka i ostra -30 dag pieczarek(...)pomidorowego -około 2 łyżki mąki pszennej Wykonanie: Mięso (w kostkę), paprykę, cebulę i marchew (w plasterki) pokroić. Do garnka (w moim przypadku garnek próżniowy Happycall Vacuum Pot ) wlać odrobinę oleju i na dobrze rozgrzanym podsmażyć mięso ze wszystkich stron. Dodać także cebulę, marchewkę i paprykę. Całość chwilę poddusić. Wlać gorący bulion. Dodać mieloną paprykę, liście laurowe i ziele angielskie

Arbuziaki
Roladki drobiowe ze szpinakiem i wędzonym serem w sosie cebulowo-śmietanowym 194

wędzonego sera  łyżeczka posiekanej świeżej natki pietruszki, opcjonalnie suszonej przyprawy: sól ziołowa, pieprz mielony i ziołowy, majeranek, zioła prowansalskie opcjonalnie: 3 plastry boczku wędzonego surowego 5 łyżek śmietany 18% musztarda stołowa biała nić do owinięcia roladek olej i masło do smażenia Przygotowanie: Mięso opłucz i osusz. Przetnij wzdłuż na pół. Rozbij cienko(...)równo, najlepiej przez warstwę folii spożywczej.  Wymieszaj ze sobą po ok 1 łyżeczce soli i pieprzu ziołowego, ziół prowansalskich i ok pół łyżeczki pieprzu mielonego oraz większą szczyptę majeranku. Posyp tym mięso z każdej stron, lekko wcierając przyprawy. Cebulę i czosnek obierz. Pół cebuli drobno pokrój, resztę dość grubo. Czosnek rozgnieć i drobniutko pokrój. Ser zetrzyj na tarce

Anioszek w kuchni
Seromakowiec 155

łyżki miodu 1 łyżeczka ekstraktu np . migdałowy, cytrynowy 3 jajka rozmiar m 4 łyżki cukru zwykłego 1 białko odrobina soli Składniki na masę serową: 1 kg twarogu trzykrotnie mielonego półtłustego albo tłustego (najlepiej dobrej jakości) 100 g masła temperatury otoczenia (pokojowa) 4 jajka rozmiar M również temperatury pokojowej 1 szklanka cukru 1 budyń waniliowy bez cukru Składniki na polewę(...)wrzątkiem. Przykryć i pozostawić na parę godzin. (dobrze jest zostawić na całą noc). Po tym czasie mak odcisnąć z wody przez gazę. Zmielić mak maszynką do mięsa .(jeżeli mamy kupiony mak mielony to taki już nie mielimy.) Następnie rodzynki moczymy we wrzątku 15 minut. Potem zlać wodę i delikatnie osuszyć rodzynki. Orzechy połamać na mniejsze kawałeczki. Do zmielonego maku

Olcia gotuje!
Kotlety mielone z cukinią 77

Nawet ja czasem lubię wchłonąć mielonego. Koniecznie z burakami . Kasza gryczana też dobrze wchodzi, ale chyba jednak wolę z ziemniakami. Nie pamiętam skąd pomysł na kotlety mielone z cukinią. Znając życie chciałam zużyć zdychającą cukinię. Wiecie, u nas cukinie idą jak krew z nosa. Na dodatek Tola chyba odziedziczyła niechęć po tacie. No nic. Zawsze pozostaje przemycanie(...)oczkach, solimy, odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie bardzo dokładnie wyciskamy z niej wodę i wrzucamy do miski. Dodajemy do niej mięso, rozdrobniony czosnek, pokrojoną w drobną kostkę cebulę, jajko, paprykę, poszatkowany koperek, sól i świeżo mielony pieprz. Wszystko dokładnie wyrabiamy i odstawiamy na 15 minut. Następnie formujemy kotlety i smażymy na wolnym ogniu, około 5 minut

Kardamonovy
Pulpety w sosie koperkowym 73

ostatnią potrawkę z kurczaka. I znowu wszystko się udało i smakowało tak jak trzeba. Ja nie wiem…  Zamiast indyka możecie użyć mięsa np. z łopatki wieprzowej. Składniki: 500 g mielonej piersi z indyka 3 łyżki otrębów (można użyć kaszy manny) 1 jajko 1 cebula 2 ząbki czosnku ok. 400 ml wody 1 łyżka masła 1 łyżka mąki(...)Indyka wrzucamy do miski, dodajemy do niego pokrojoną w drobną kostkę cebulę, rozdrobiony czosnek, jajko, otręby, sól, pieprz, dokładnie wszystko wyrabiamy, odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie z mięsa formujemy kulki i wrzucamy je do gotującej wody (woda musi przykryć wszystkie pulpety, najlepiej gotować je w szerokim garnku). Do wody z indykiem dorzucamy liść laurowy i ziele angielskie, gotujemy

Kardamonovy
GULASZ WOŁOWY Z WARZYWAMI 63

cebula * 1 czerwona papryka * 900 ml bulionu * 1 łyżeczka soli * pół płaskiej łyżeczki czarnego, mielonego pieprzu * 1 płaska łyżeczka papryki mielonej słodkiej * pół łyżeczki papryki mielonej ostrej * 10 ziarenek ziela angielskiego * 4 listki laurowe * 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego * odrobina oleju do smażenia mięsa * 1 łyżka masła * 5 łyżek mąki Wykonanie: Cebulę obrać, pokroić w piórka. Pieczarki pokroić(...)większą kostkę mięso wołowe obtoczyć każde po kolei w mące. Kłaść każdy kawałek na patelni obsmażyć z każdej strony. Podsmażone mięso przełożyć do garnka. Na tym samym oleju zeszklić cebulę, również przełożyć do garnka z mięsem. Na patelni rozgrzać łyżkę masła, dodać 3 łyżeczki mąki, zrobić zasmażkę. Do zasmażki wsypać sól, pieprz czarny i obie papryki mielone, wymieszać

Zrób to smacznie
Kurczak w jogurtowej marynacie pieczony z warzywami 106

cukinia 1/2 czerwonej papryki 1 czerwona cebula 1 marchew 2-3 ząbki czosnku Przyprawy: sól, pieprz, majeranek, papryka słodka mielona, papryka ostra mielona 150 g gęstego jogurtu naturalnego opcjonalnie: świeże zioła     *** Mięso myjemy, osuszamy i oprószamy przyprawami *** *** Jogurt przekładamy do miseczki, dodajemy łyżeczkę papryki mielonej, pół łyżeczki soli, szczyptę chilli oraz pieprzu i wszystko razem(...)całą noc) *** *** Ziemniaki obieramy i kroimy na połówki lub w ćwiartki, marchew, paprykę i cukinię kroimy na dość duże kawałki, ząbki czosnku obieramy i kroimy na połówki *** *** Zamarynowane mięso oraz pokrojone warzywa przekładamy do żaroodpornego naczynia i opcjonalnie dodajemy świeże zioła *** *** Całość przykrywamy lub umieszczamy w foliowym worku do pieczenia *** *** Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy

Blog z Apetytem
Krupnik – prosto i pysznie 190

ciut mniejszej ilości, aby nie zdominował smaku), opcjonalnie suszony koperek* sól i pierz do smaku *u mnie koperek, mój syn po prostu nie lubi pietruszki Przygotowanie: Do garnka wkładamy mięso, zalewamy wodą. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i kulki pieprzu. Całość gotujemy na małym ogniu około 10 minut. W trakcie gotowania co jakiś czas należy zebrać „szumy(...)lekko przestygną). Na koniec do zupy dodaję drobniutko posiekaną zieleninę (u mnie koperek, ale możecie dodać zieloną pietruszkę). Całość doprawiam do smaku solą i czarnym mielonym pieprzem. A co z mięsem? Ja je wyciągam, obieram ze skóry i w kawałkach dodaję do zupy. Smacznego

Słodkie okruszki
Krokiety z mięsem 74

miękkie i elastyczne). Mięso kroimy w mniejsze kawałki, wrzucamy do garnka. Dodajemy do tego obrane i pokrojone w mniejsze kawałki marchewkę i pietruszkę, ziele i liście. Zalewamy to wszystko wodą i gotujemy około 30 minut pod przykryciem. W międzyczasie cebule kroimy w drobną kostkę i przesmażamy na złoty kolor. Odcedzone mięso i warzywa, a także cebulę mielimy w maszynce (można

Kardamonovy
Krokiety z mięsem 85

liście. Zalewamy to wszystko wodą i gotujemy około 30 minut pod przykryciem. W międzyczasie cebule kroimy w drobną kostkę i przesmażamy na złoty kolor. Odcedzone mięso i warzywa, a także cebulę mielimy w maszynce (można też użyć do tego rozdrabniarki - ja tak robię). Doprawiamy to porządnie solą i świeżo zmielonym pieprzem, mieszamy. Na naleśniki nakładamy farsz z mięsa i formujemy

Kardamonovy
Rolady myśliwskie z boczkiem 115

maggi Sposób przygotowania 1. - Z szynki odkroić 6 plastrów mięsa roztłuc tłuczkiem każdy plaster posolić posypać  pieprzem i posmarować 1 łyżeczką musztardy 2.   - R esztę mięsa zmielić przez maszynkę razem z cebula i czosnkiem dodać sól pieprz  utłuczoną w moździerzu kolendrę tymianek i 1 czubatą łyżkę grzybów mielonych  razem dobrze wymieszać  - Dać farsz(...)plastry mięsa zwinąć rolady boczek kroić jeden raz aby nie przeciąć do końca  i drugi plaster do końca Tak aby powstał po rozłożeniu duży płat boczku obłożyć każdą roladę  związać nitka  - Obsmażyć na oleju i mocnym ogniu aby się dobrze zrumieniły zalać rolady ciepłą wodą  dodać ziele angielskie liść laurowy resztę grzybów suszonych dusić pod przykryciem

W królestwie smaków Beaty