oleju szczypta soli na farsz: 200 g mięsa z rosołu 2-3 gotowane ziemniaki cebula ząbek czosnku łyżka oleju sól, pieprz dodatkowo: boczek wędzony szczypiorek Mięso i ziemniaki przepuścić przez maszynkę do mielenia. Cebulę i czosnek posiekać i podsmażyć na oleju. Dodać do mięsa. Przyprawić solą i pieprzem, wymieszać. Składniki ciasta zagnieść na stolnicy. Ciasto cienko rozwałkować, szklanką wycinać
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniamaszynce nr. 8 -karkówka 2 kg / 8 mm -boczek bez skóry 1 kg (bardziej tłusty niż chudy) / 5 mm -mięso z golonki razem z tłustym 1 kg /4 mm PRZYPRAWY I MATERIAŁY POMOCNICZE -peklosól 18 g/kg -pieprz czarny drobno mielony 1-2 g/kg -czosnek świeży dobrej jakości 2 g/kg -przyprawa lunch meat 1-2 g/kg -woda 20 % -skrobia ziemniaczana(...)g/kg WYKONANIE Karkówkę i boczek tniemy w kostkę 4 cm, golonkę pozbawiamy skóry, kości resztę dajemy do peklowania, (z dużej golonki uzyskałem 1 kg mięsa). Czas peklowania 2 dni. Po tym czasie całość surowca mielimy i przyprawiamy wszystkimi przyprawami. Ugotowaną i zmieloną skórę razem z przestudzonym wywarem dodajemy do mięsa. Do wody dodajemy skrobię ziemniaczaną i mieszamy aż się
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.dużej patelni rozgrzewamy masło z oliwą i szklimy cebule z czosnkiem. Mięso z kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Dodajemy do cebuli, oprószamy solą, świeżo mielonym czarnym pieprzem oraz tymiankiem. Kiedy mięso się przesmaży dodajemy na patelnię kukurydzę, cukinię i paprykę. Przesmażamy razem około 3 minut. Całość podlewamy bulionem wymieszanym z mąką pszenną i zmniejszamy ogień. Gotujemy
Pyry na Gazłyżeczka mielonej gałki muszkatołowej - 6 kulek ziela angielskiego - 3 łyżki dobrego, aromatycznego majeranku - 100-150g tłuszczu (daję od smażenia mięs) - 200g rosołu, bulionu, itp. - 2-3 łyżki pokrojonej drobno natki pietruszki - sól - świeżo mielony pieprz (u mnie kolorowy) - tłuszcz do smażenia wątróbki, pieczarek, cebuli i czosnku Na patelni obsmażamy pokrojone w plastry pieczarki (doprawiamy je solą(...)patelni obsmażamy umytą, osuszoną i oczyszczoną wątróbkę, doprawiamy ją pieprzem i solą. Kawałki rozmrożonych lub świeżo usmażonych, ugotowanych mięs, oraz wątróbkę i cebulę z czosnkiem oraz warzywa (rosołowe: marchew, pietruszka, seler) mielimy w maszynce do mielenia, na średnich oczkach. Do mielonej masy dodajemy jajka, kawałki obsmażonych pieczarek, zmiażdżone kulki ziela angielskiego, roztarty w dłoniach majeranek, płynny tłuszcz, rosół, natkę
Smaczne Zdrowesosie dyniowym Filet kurczaka w sosie dyniowym poleca się na pyszny, jesienny obiad Smaczne danie, które przypadnie do gustu miłośnikom smaków dyniowych, aromatycznych przypraw i słonecznych kolorów Miękkie mięso, gęsty sos kremowy o smaku dyni i przyprawy curry. Danie bardzo łatwe w przygotowaniu i niesamowicie smaczne. Zachęcam do przygotowania Przepis na dwie porcje dania Filet kurczaka w sosie dyniowym(...)obrać, opłukać, osuszyć i pokroić w drobną kostkę. Filet z piersi kurczaka opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem. Pokroić w plastry i lekko rozbić tłuczkiem do mięsa. Rozbite mięso doprawić solą i czarnym pieprzem mielonym, a następnie oprószyć mąką pszenną. Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek i na gorący tłuszcz włożyć filet, obsmażyć, a następnie zdjąć z patelni. Cebulę przełożyć
WSZYSTKO SMACZNEłopatki wieprzowej 2 cebule 2 marchewki 3 ząbki czosnku olej 1 łyżka słodkiej czerwonej papryki 1 łyżka majeranku 2 łyżeczki ziół prowansalskich 1/2 łyżeczki mielonego kminku sól, pieprz Wykonanie: Mięso myję i kroję na mniejsze kawałki. Do miseczki wlewam olej i dodaję wszystkie przyprawy, mieszam. Powstałą papka nacieram mięso, odkładam do lodówki na 2-3 godziny, a najlepiej
magiczna kuchnia Kasiwięc są to składniki 1 starta cukinia 3 marchewwki małe starte na tarce resztki mięsa z obiadu ja miałam mielone pozostałosci rozdrobniłam 5 kiełbasek zwyczajnych pokroić i usmażyć 4 pomidory pokroić drobne ser zółty w plastrach lub kostce 4 jajka 1/2 kubka śmietany lub jogurtu przyprawy kolejnośc układania cukinia marchewka resztki mięsa a potem kiełbaski potem pomidory dodałam
Moje Wyrobyczęść musztarda 2 łyżki ( jasnej) śmietana 30% 200 ml Wykonanie klusek śląskich: Obieramy ziemniaki , kroimy je w ćwiartki i gotujemy w osolonej wodzie. Po ugotowaniu mielimy ziemniaki i wkładamy z powrotem do garnka w którym się gotowały . Dzielimy na 4 części i 1/4 wyjmujemy i w to miejsce wsypujemy mąkę ziemniaczaną i dodajemy(...)małe kuleczki , lekko spłaszczamy je i robimy palcem dziurkę w środku Gotujemy i podajemy z dodatkami. Wykonanie- Klopsiki wieprzowe w sosie musztardowym : Mięso myjemy osuszamy ręcznikiem papierowym i mielimy je. Dodajemy jajo, bułkę tartą pieprz sól i mieszankę naturalnych przypraw John. Wyrabiamy farsz i formujemy maleńkie kuleczki . Smażymy kuleczki mięsa na oleju
Różowa kuchniamielony imbir + wywar z gotowania mięsa do rozrzedzenia masy parę plastrów słoniny lub boczku do foremek przygotowanie Mięsa oprócz wątróbki, pokrojone w dużą kostkę, włożyć do garnka, dodać warzywa, parę ziarenek pieprzu, listek laurowy, ziele angielskie, trochę posolić, zalać niedużą ilością wody - tak aby tylko mięso zakryć, gotować do miękkości. Najwygodniej ugotować mięso w szybkowarze. W drugim garnku ugotować(...)małej ilości wody grzyby. Ugotowane mięsa i warzywa wyjąć z wywaru. Wątróbkę włożyć do garnka, zalać częścią gorącego wywaru i parzyć przez ok 15 minut, odcedzić dodać do mięsa. Część wywaru odlać i namoczyć w nim bułkę, kiedy zmięknie, lekko odcisnąć. Przestudzone mięsa zmielić trzy razy przez sitko z małymi oczkami ( 3,5) razem z bułką
Stare Garykażdy kawałek jeszcze na pół. Cebulę obrać, pokroić w plastry. Na patyczki nakłuwać w dowolnej kolejności na zmianę mięso, jabłko i cebulę. Piekarnik nagrzać do 170'C, piec szaszłyki około 25- 30 minut. Po upieczeniu posypać mięso solą, majerankiem i papryką mieloną. W przypadku grillowania na grillu postępować tak samo jak podczas pieczenia w piekarniku. Najpierw upiec
Zrób to smacznieobrać mięso od kości i skóry. Bułki namoczyć w ciepłym mleku. Drugą cebule obrać, pokroić w kostkę i podsmażyć na maśle. Ugotowane mięso zemleć w maszynce do mielenia 2 razy razem z cebulą, marchewką i odciśniętymi od mleka bułkami. (pietruszki do pasztetu nie dodajemy). Dodać jajka, majeranek, sól i pieprz. Następnie wyrobić rękoma
Bon Appetit Małgorzatyzewnątrz lekko chrupiące. Polecam! Składniki: 1 filet z kurczaka 150g gęstego jogurtu naturalnego 1 jajko przyprawy: sól, pieprz, papryka mielona słodka i ostra, czosnek w proszku 1 szklanka mąki pszennej olej do smażenia *** Mięso myjemy, osuszamy(...)kroimy w kostkę o grubości ok. 2 cm i obsypujemy przyprawami *** *** W miseczce mieszamy jogurt z jajkiem i delikatnie przyprawiamy solą, pieprzem oraz mielonymi paprykami. Kurczaka wkładamy do marynaty i delikatnie mieszamy, aby każdy kawałek mięsa pokrył się ciastem *** *** Następnie kawałki mięsa wyjmujemy widelcem kolejno z marynaty i obtaczamy w mące *** *** Na głębokiej patelni rozgrzewamy olej i smażymy mięso
Blog z Apetytemłyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżki kwaśnej śmietany 1 łyżka mielonej słodkiej papryki 1 płaska łyżeczka soli 1/2 łyżeczki świeżo mielonego czarnego pierzu 1 łyżka pszennej mąki (opcjonalnie) Do podania makaron wstążki natka pietruszki Instrukcje Mięso z kurczaka nacieramy większości soli i pieprzu. Pozostawiamy na kilka(naście) minut. Papryki rozkrajamy, usuwamy gniazda nasienne, kroimy w ok. 1 cm kostkę(...)samym maśle podsmażamy cebulę i czosnek – przez ok. 2 minuty do zeszklenia. Następnie wlewamy bulion i zagotowujemy, dodając w międzyczasie skórkę z cytryny, mieloną paprykę i koncentrat pomidorowy, dokładnie wszystko mieszając. Mięso wkładamy ponownie do patelni. Przestawiamy na mały ogień i dusimy bardzo powoli pod przykryciem przez 20 (piersi) lub 30 minut (nogi), od czasu do czasu mieszając nieco
Kulinarna Pokusamięsa olej do smażenia 0,5 litra bulionu lub wody 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego Przyprawy: sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie, słodka i ostra papryka mielona opcjonalnie: śmietanka do zaciągnięcia sosu *** Mięso kroimy na plastry, cienko rozbijamy i przyprawiamy z dwóch stron solą oraz pieprzem *** *** Cukinie dokładnie(...)myjemy i kroimy w cienkie plasterki. Na każdym plastrze mięsa układamy po kilka kawałków cukinii *** *** Na cukinii układamy po 2-3 listki bazylii i pół trójkącika serka topionego *** *** Całość ciasno zwijamy w roladki *** *** Roladki obtaczamy w mące *** *** Mięso smażymy na mocno rozgrzanym oleju, z każdej strony na rumiany kolor *** *** Następnie mięso zalewamy bulionem lub wodą, dodajemy 2 ziarenka ziela angielskiego
Blog z Apetytem