Dawno, dawno temu, w odległym mieście jak jako dziecko pomagałam mamie w przygotowaniu do Świąt, mieliłyśmy żmudnie mak w maszynce do mięsa. Czynność nader żmudna, bo mak się rozsypuje, a w dodatku mielimy go z cukrem i to nawet 3-krotnie. Nie dziwię się, że mama szybko przeszła na gotowe masy makowe z puszki. Bo płaci się niewiele(...)jednak mój mąż zdecydowanie odmówił konsumpcji wypieków z makiem z powodu obecności rodzynek. I tak zawisła nade mną wizja wielokrotnego mielenia maku. I tu z odsieczą przyszła moja koleżanka, która uświadomiła mnie, że istnieje coś takiego, jak gotowy mak mielony. I ten mak, uratuje wasze życie. Dzięki niemu oszczędzicie masę czasu i otrzymacie masę makową, zgodną z waszymi preferencjami
Mieszam w GarnkuDawno, dawno temu, w odległym mieście jak jako dziecko pomagałam mamie w przygotowaniu do Świąt, mieliłyśmy żmudnie mak w maszynce do mięsa. Czynność nader żmudna, bo mak się rozsypuje, a w dodatku mielimy go z cukrem i to nawet 3-krotnie. Nie dziwię się, że mama szybko przeszła na gotowe masy makowe z puszki. Bo płaci się niewiele(...)jednak mój mąż zdecydowanie odmówił konsumpcji wypieków z makiem z powodu obecności rodzynek. I tak zawisła nade mną wizja wielokrotnego mielenia maku. I tu z odsieczą przyszła moja koleżanka, która uświadomiła mnie, że istnieje coś takiego, jak gotowy mak mielony. I ten mak, uratuje wasze życie. Dzięki niemu oszczędzicie masę czasu i otrzymacie masę makową, zgodną z waszymi preferencjami
Mieszam w Garnkubulionu warzywnego 250 g mielonej szynki wieprzowej kminek mielony sól, pieprz Przygotowanie Ziemniaki gotujemy studzimy. Cebulę siekamy i szklimy na maśle. Następnie dodajemy szatkowaną kapustę, podlewamy bulionem i dusimy pod przykryciem. Następnie nadmiar płynu odparowujemy, kapustę doprawiamy solą, pieprzem i kminkiem. Mielimy (duże oczka). Do kapusty dodajemy mięso, składniki łączymy, doprawiamy wg uznania solą i pieprzem. Wystudzone ziemniaki
R'n'G Kitchenmajeranku, soli, czarnego świeżo mielonego pieprzu. Przygotowanie dzisiejszego dania rozpocząłem od przygotowani mięsa. Umyty wcześniej schab oczyściłem z wszystkich błonek, a następnie pokroiłem na cztery kotlety o podobnej grubości. Każdy kotlet lekko rozbiłem, a następnie przyprawiłem mięso z obu stron solą i czarnym świeżo mielonym pieprzem. Istotnym jest, aby kotlety nie były zbyt mocno rozbite, gdyż zbyt duże(...)się w czasie podsmażania boczku. Na każdy kotlet schabowy przypadać powinny dwa plasterki usmażonego boczku. Po odsączeniu boczku z nadmiaru tłuszczu również boczek pozostawiłem do wystygnięcia. Przygotowałem marynatę do mięsa mieszając 3 łyżki musztardy francuskiej, 3 łyżki miodu, łyżkę oliwy i pół łyżeczki suszonego oregano. Wyjęte z lodówki płaty ciasta francuskiego pokroiłem na ćwiartki. Na środku czterech kawałków ciasta umieściłem
Wyprawy kulinarneprawdziwki (wymoczone, zagotowane, odcedzone) 4 ząbki czosnku 4 zgniecione ziarna jałowca sól, pieprz do smaku – ilość uzależniona od słoności użytych wędzonek Wykonanie Słoninę drobno kroimy lub mielimy w maszynce do mięsa z sitkiem o grubych oczkach. Następnie wytapiamy na małym ogniu w garnku z grubym dnem. Gdy już uzyskamy wytopione skwarki dodajemy pokrojone w bardzo drobną kostkę kiełbasę
Tajemnice SmakuNastępnego dnia odcedzamy, dokładnie płuczemy. Zielony groszek gotujemy al dente w osolonym wrzątku,(ma pozostać lekko twardy) odcedzamy na sicie. Całą porcję namoczonej ciecierzycy mielimy przez maszynkę do mięsa lub w malakserze razem z ugotowanym groszkiem , posiekaną natką pietruszki, koperkiem obraną szalotką i czosnkiem. Do mieszanki ciecierzycy dajemy przyprawy świeżo roztarte w moździerzu i dokładnie mieszamy(...)wiedeński: Majonez łączymy z jogurtem, dodajemy posiekany szczypiorek i koperek, pokrojonego w drobną kostkę ogórka, dodajemy osączone z zalewy kapary i posiekaną szalotkę , doprawiamy sokiem z cytryny oraz świeżo mielonym pieprzem. Falafel podajemy na ciepło lub na zimno z sosem wiedeńskim. Pycha! Macie ochotę na zabawę ? Zapraszam na stronę www.konkurstunczyk.eu można tam zagarnąć świetne nagrody :) Konkurs dla każdego
Wanilia i Kardamonowoce świeżego granatu - łyżka sezamu białego - sos sojowy - 200g ryżu jaśminowego - olej rzepakowy lub rydzowy do smażenia Marynata do mięsa: - 100 ml sosu sojowego - 2 ząbki czosnku - 1cm korzeń świeżego imbiru lub łyżeczka mielonego - świeża kolendra posiekana - świeżo mielony pieprz czarny - świeżo mielona sól gruboziarnista - po 1/2 łyżeczki kozieradki(...)sojowy, dodajemy drobno roztarty czosnek i imbir, świeżo siekaną kolendrę, sól i pieprz. Ja dodaję również po łyżce musztardy dijon i powideł śliwkowych oraz mieloną kozieradkę i curry. Do marynaty wrzucamy mięso, dokładnie łączymy i wstawiamy na 2 godziny do lodówki. 3. Marchewkę i selera obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach. Podsmażamy na łyżce oleju rydzowego
Sajkofanka smakuczerstwa bułka kajzerka mleko do namoczenia bułki 2 jajka 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej sól pieprz czarny mielony Golonki razem z wołowiną włożyć do garnka. Zalać zimną wodą, dodać ziele angielskie oraz liść laurowy. Gotować na małym ogniu ok 2 godzin, aż mięso będzie miękkie. Wywaru, nie wylewamy. Jest świetną podstawą do zupy lub sosu. Przestudzone golonki rozdrabniamy pozbywając się(...)kostek. Cebulę pokroić w piórka i usmażyć na rozgrzanym oleju. Dodać oczyszczone kawałki wątróbki. Usmażoną odstawić do wystudzenia. Czerstwą bułkę zalać zimnym mlekiem, a kiedy napęcznieje odcisnąć. Mięso zmielić w maszynce do mielenia na najdrobniejszym sitku. Mielimy również wątróbkę z cebulą i odciśniętą bułkę. Do masy wbić jajka, przyprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Wszystko dokładnie wymieszać. Keksówkę
https:KKuchniaMniamKonkretny kawał mięsa!, piękna łopatka w połączeniu z oscypkiem, czosnkiem i białym pieprzem! , jednym słowem MĘSKA RZECZ :). Składniki; 1 kg mielonej łopatki, (można dodać wołowego mięsa ) 25 dag baleronu lub wędliny z dużą ilością tłuszczu 2-3 kromki czerstwego chleba, (bez skórek) 3 ząbki czosnku 2 jajka kilka łyżek bułki tartej 10-12 dag oscypka lub innego regionalnego sera
Apetyczna babeczkaprawdę ostra! A już niedługo ruszam ze świątecznymi przepisami, mam nadzieję, że przydadzą Wam się w przygotowywaniu wigilijnego stołu :) CHILI CON CARNE (4 porcje) Składniki: - 500 gram mięsa wołowego, mielonego - 1 duża cebula - 2 papryczki chili - 2 ząbki czosnku - papryka czerwona - puszka fasoli czerwonej konserwowej - 300 gram przecieru pomidorowego - kilka listków świeżego oregano - oliwa z oliwek - sól, pieprz(...)oraz posiekaną papryczkę chili (bez pestek). Paprykę czerwoną pokroić w kostkę (nie musi być drobna) i po chwili dodać do smażących się warzyw. Gdy papryka zmięknie, na patelnię dodać mięso wołowe, doprawić. Ja użyłam tylko soli i pieprzu, ponieważ świeży czosnek i papryczka chili dały daniu dużo aromatu. Ale oczywiście możecie użyć innych, ulubionych przypraw :) Gdy mięso będzie już gotowe
Zgrabne Gotowanietrzeba zapamiętać, tylko tę wołowinę i goździki dajesz i samo się zrobi. Ja tym razem chłonęłam ten monolog i zastanawiałam się co to za dziwne (niemieckie*!) połączenie mięsa i goździków (za którymi nie przepadałam) i zero przypraw, poza solą... No, krótko mówiąc - nie widziałam tego. Ale że przepis był dziwny i zapadł mi w pamięć, postanowiłam się przekonać(...)goździków (w zależności, jaki stopień natężenia goździkowego aromatu lubicie, ale zapewniam, że przy 7 aromat jest i tak ledwo wyczuwalny sól, czarny pieprz (najlepiej grubo mielony) woda do podlewania mięsa, najlepiej przefitrowana 1. Mięso myjemy i dokładnie osuszamy. Oczyszczamy z błon, ścięgien, kroimy w dużą kostkę (ok. 2x2 cm) lub kawałki. 2. W szerokim garnku o grubym dnie
Kuchnia PrezydentowejChoć schab ze śliwką nie jest mi obcym daniem, mięsa drobiowego w takim połączeniu jeszcze nie jadłam. Postanowiłam więc spróbować. Do nadzienia dodałam również posiekane orzechy laskowe oraz startego na drobno pierniczka. Całość podałam na sosie przygotowanym na bazie powideł śliwkowych. Jeżeli lubicie dania mięsne na słodko, spróbujcie i dajcie znać co sądzicie. Przepis bierze udział w konkursie kulinarno-fotograficznym #APETYTNAKOPERNIKA(...)składniki mieszamy ze sobą. Umyte, osuszone ręcznikiem papierowym piersi kurczaka nacinamy w ich najszerszej części tworząc tak zwaną kieszeń. Wypełniamy ją przygotowanym bakaliowo-pierniczkowym nadzieniem. Zewnętrzną część mięsa oprószamy solą, pieprzem oraz mieloną słodką papryką. Obsmażamy na rozgrzanym na patelni oleju ze wszystkich stron do zrumienienia. Następnie przekładamy na kratkę i pieczemy w nagrzanym do 190 stopni piekarniku przez
Smaki Na TalerzuSkładniki (na 3 porcje): 200g mięsa wołowego mielonego 2 pomidory 8 pomidorków koktajlowych 2 łyżeczki koncentratu (opcjonalnie) 2 dymki (biała część) 1 ząbek czosnku 2 łyżeczki oregano 2 łyżeczki bazylii szczypta tymianku 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka cukru trzcinowego 1 łyżeczka ostrej papryki sól, pieprz świeżo mielony świeża bazylia, posiekana (ok 2 łyżki) + do przybrania: pomidorki koktajlowe(...)Mieszamy i odstawiamy na bok. 2. Na głębokiej patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oleju, wrzucamy posiekaną dymkę, czosnek przeciśnięty przez praskę i tymianek. Smażymy do zeszklenia cebuli. Następnie wrzucamy mięso, dokładnie mieszamy i doprawiamy solą. Smażymy 5 minut. 3. Na patelnię z mięsem wlewamy sos i dodajemy posiekaną bazylię. Smażymy/gotujemy na średnim ogniu ok. 10 minut. Podajemy z makaronem spaghetti
My Culinary Artpodawano ją podczas uroczystości na szlacheckich dworach. Polska gęsina jest bardzo ceniona. Jesteśmy gęsim potentatem. Rocznie eksportujemy ponad 20 tys. ton gęsiny, ale sami zjadamy zaledwie 700 ton gęsiego mięsa. Jednak dzięki prowadzonym od kilku lat kampaniom kulinarnym potrawy przygotowane z gęsiny coraz częściej można spotkać w menu restauracji. Ja przyłączam się do akcji "Najlepsza gęsina na św. Marcina(...)pieczeniem. Farsz: Boczek kroimy w drobną kostkę, smażymy na suchej patelni, kiedy wytopi się tłuszcz dodajemy pokrojoną cebulę i smażymy na złoty kolor. Ugotowane gęsie podroby mielimy w maszynce do mięsa i mieszamy z boczkiem i cebulą. Dodajemy ugotowaną kaszę gryczaną, pokrojoną natkę pietruszki. Przyprawiamy solą i pieprzem. Gęś nadziewamy przygotowanym farszem i spinamy wykałaczkami. Wkładamy do brytfanki
Smakowity Blog Kulinarnybardzo polubiliśmy te krokiety przez długi czas przyrządzałam je raczej na wielkie okazje. Głównie dlatego, że uzyskanie idealnie gładkiej masy w domowych warunkach było sporym wyzwaniem. Mielenie w maszynce do mięsa 100 lub 200 gramów szynki serrano, powodowało, że spora jej część pozostawała na wałku, a składanie i mycie całej maszynerii też nie budziło mojego entuzjazmu. Wygodniej było pojechać(...)zmiksować na wirujących nożach przez 10 s, z prędkością 5. Dodać olej i masło, smażyć przez 4 minuty w temp. 100ºC, z prędkością 1. Dodać szynkę i mielić przez 1 minutę, temperatura 100º, prędkość 4. Za pomocą łopatki zgarnąć, masę ze ścianek naczynia głównego. Dodać mleko, mąkę i przyprawy, ustawić czas 5 minut, temperaturę 100º, prędkość
Cztery Fajerybardzo polubiliśmy te krokiety przez długi czas przyrządzałam je raczej na wielkie okazje. Głównie dlatego, że uzyskanie idealnie gładkiej masy w domowych warunkach było sporym wyzwaniem. Mielenie w maszynce do mięsa 100 lub 200 gramów szynki serrano, powodowało, że spora jej część pozostawała na wałku, a składanie i mycie całej maszynerii też nie budziło mojego entuzjazmu. Wygodniej było pojechać(...)zmiksować na wirujących nożach przez 10 s, z prędkością 5. Dodać olej i masło, smażyć przez 4 minuty w temp. 100ºC, z prędkością 1. Dodać szynkę i mielić przez 1 minutę, temperatura 100º, prędkość 4. Za pomocą łopatki zgarnąć, masę ze ścianek naczynia głównego. Dodać mleko, mąkę i przyprawy, ustawić czas 5 minut, temperaturę 100º, prędkość
Kulinaria - potrawy z różnych stron światażółtej 1/2 skorzonery 2 łyżki kiełków słonecznika 1 łyżka oliwy z oliwek Przyprawy : curry pieprz czarny kmin rzymski mielony papryka słodka cząber Mięso myjemy i odsączamy z wody, po czym kroimy na małe kawałki. Polewamy oliwą z oliwek i dokładnie obtaczamy. Posypujemy przyprawami z każdej strony i wkładamy do lodówki
Parowar Faceta