mięso mielone - 22854 przepisów (strona:791/1524)

Słoikowy , czosnkowy , karczek z gorczycą 215

takie smakołyki do weka ..ach ..;) Składniki : 1,5 kg karkówki 1,5 łyżki mielonej gorczycy czarnej ( można zastąpic zwykłą, ja mielę w młynku do kawy ) 1 główka czosnku 1 łyżka cukru 1,5 łyżki soli 1 czubata łyżeczka pieprzu 2 łyżki żelatyny 1 szklanka wody Mięso kroimy w dość duże kawałki , wkładamy do miski . Dodajemy mieloną gorczycę , cukier(...)sól , pieprz oraz żelatynę i wyciśnięty praską czosnek . Wlewamy szklankę wody i wszystko cierpliwie mieszamy , ugniatając lekko do momentu ,aż woda się wchłonie . Miskę z mięsem przykrywamy szczelnie folią spożywczą i wkładamy na noc do lodówki . Drugiego dnia , karczek , ponownie mieszamy , a następnie ubijamy w wyparzonych słoikach , tak żeby pozbyć się powietrza . Od góry słoika pozostawiamy przynajmniej 2 cm wolnej

Ogrodnik w podróży
Stir fry z wołowiną, kapustą, białą rzepą i kimchi 237

twarde. Łatwiej je pokroić niż świeże, które jest miękkie i ucieka spod noża.   Pastę miso rozcieramy z cukrem, wlewamy sos sojowy, olej, wsypujemy mielony imbir. Do marynaty wkładamy cienko pokrojone w poprzek włókien mięso i dłonią rozdzielamy je w marynacie na plastry, tak by zalewa dotarła wszędzie. Odstawiamy wołowinę do zamarynowania na czas 30 minut do godziny. Dłużej(...)podprażonego sezamu 2 łyżki oleju sezamowego lub orzechowego 2 porcje makaronu do woka lub ryżu MARYNATA DO MIĘSA 2 łyżki oleju sezamowego lub orzechowego 2 łyżki ciemnego sosu sojowego 1 łyżeczka brązowego cukru 1 czubata łyżeczka dowolnej pasty miso 1/2 łyżeczki mielonego imbiru

Karo in the Kitchen
SAŁATKA MAKARONOWA DLA DIABETYKA #talerzdiabetyka 284

glikemicznym . Lekki dressing i bogactwo kolorów sprawia, że ta sałatka makaronowa idealnie się sprawdzi w letnie upalne dni w roli obiadu. Składniki na 2 porcje : 120g mięsa z piersi kurczaka sól, świeżo mielony pieprz łyżeczka oliwy ½ awokado 1 pomidor 1 czerwona cebula ogórek gruntowy ½ zielonej gruszki 30g makaronu pełnoziarnistego garść rukoli 1 łyżeczka ziaren słonecznika Dressing: 1 łyżka oleju(...)rydzowego 1 łyżeczka octu winnego z czerwonego wina Makaron ugotować al dente, odcedzić i ostudzić. Pierś kurczaka pokroić w paseczki, oprószyć solą i świeżo mielonym pieprzem, przesmażyć na złoto na niewielkiej ilości oliwy. Zestawić z ognia i odstawić do przestygnięcia. Rukolę opłukać dokładnie pod bieżącą wodą i osuszyć, włożyć do miski. Wszystkie warzywa i owoce umyć i osuszyć. Pomidory

Dietolog
Kotlety pożarskie 114

czerstwa kajzerka 1 szklanka mleka 1/2 pęczka zielonej pietruszki 1 kopiata łyżka masła 2 jajka L sól, pieprz olej do smażenia bułka tarta do panierowania  Mięso z piersi zmielić w maszynce do mielenia. Kajzerkę namoczyć w mleku. A zieloną pietruszkę myjemy i drobno siekamy. Żółtka oddzielamy od białek. Masło w temperaturze pokojowej ucieramy z żółtkami na gładko. Do mięsa

Krylowa Kuchnia
Lasagna z cukinii i pieczonego kurczaka 163

kurczaka. Świetnie sprawdzą się kawałki odkrojone z korpusu jaki został po niedzielnym obiedzie, ponieważ zmielone w mikserze, wymieszane z sosem pomidorowym zamienią się klasyczne mielone. Jeśli nie macie miksera, drobno pokrójcie mięso nożem. Oryginalny przepis znajdziecie tutaj . Czas: 35 minut Poziom trudności: Łatwe Liczba porcji : 2 Składniki: Szklanka mięsa z pieczonego kurczaka 1 białko 2 małe cukinie Opakowani

Niedzielny kucharz
Zupa ziołowo-mięsna 155

maszynce do mielenia przez grube sitko i przesmażyć na patelni bez tłuszczu , ciągle mieszać, aż z mięsa zrobią się jakby "trociny" Do garnka wlać około 1 i 1/2 l. wody- zagotować i wsypać na wrzątek przesmażone  mięso Z porów odciąć zielone części i umyć tylko białe, pokroić w drobne półpierścienie Wsypać pora do garnka z mięsem, gotować około(...)Dodać do smaku sól, pieprz prawdziwy, mielony oraz tymianek - wymieszać Odlać do szklanki trochę ciepłej zupy i rozmieszać w niej pokrojony w drobną kostkę serek (ważne-by się nie "zważył") Gdy się rozpuści dodać to do zupy, zamieszać i ewentualnie dodać przegotowanej wody, tyle by całość nie była zbyt gęsta i doprawić jeszcze do smaku maggi Zupy starcza

Proste Potrawy
Pyszna Prosta Domowa Biała Kiełbaska 145

dwie porcje ( tłuste i chude ). Tłuste kawałki mielimy 2 razy na sitku nr. 8 Chude zaś 1 raz też na sitku nr. 8 W trakcie mielenia dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. 3. Zmielone mięso wyrabiamy razem z przyprawami oraz solą. Podczas wyrabiania dolewamy wodę ze szklanki. 4. Kiedy mięso mamy już wyrobione, na czas przygotowania jelit - chowamy je do lodówki

Gotowanie...to proste !
swojskia kiełbaska ---- La salsiccia casalinga 94

Połowę mięsa kroimy w kostkę o grubości około 1 cm . Pozostałą ilość mielimy przez maszynkę o grubych oczkach ( średnica powyżej 0,8 ). Ziarniste przyprawy, liście laurowe mielimy w młynku, łączymy z pozostałymi ziołami, także z solą i mieszamy. Posypujemy przyprawami mięso, dodajemy drobniutko posiekany czosnek i połowę ilości bulionu. Dokładnie wyrabiamy, około 5-10 minut, dodając pod koniec resztę rosołu(...)przyprawionym mięsem przykrywamy czystą ścierką bawełnianą i przenosimy w chłodne miejsce, poniżej 7 stopni, na 24 godziny. Myjemy i czyścimy osłonki, często płucząc i wywracając ich powierzchnie (do tego celu dobrze jest użyć kawałek listewki o łagodnym rancie, by nie uszkodzić kiełbaśnic). Na tą porcję masy kiełbasianej zużywam około 6-8 metrów osłonek. Przygotowujemy maszynę do mielenia z odpowiednią końcówką

w mojej kuchni
Kotlety do hamburgera 138

też z udek * duża cebula * jajko * 4 ząbki czosnki * bułka namoczona w wodzie * garść posiekanego oregano * 2 łyżki zimnej wody * sól , pieprz * bułka tarta  * olej rzepakowy Przygotowanie : Mielimy oba rodzaje mięsa z cebulą,czosnkiem i odciśniętą bułką . Wbijamy jajko oraz dolewamy wodę. Całość przyprawiamy oregano. Dokładnie wyrabiamy i formujemy dowolne kotlety. Obtaczamy w bułce tartej i smażymy na złoty

Magiczne Życie Marty
Mięso z Udek z Kurczaka Pieczone na Warzywach - Szybki Obiad 398

możecie spokojnie upiec w jednej :) Składniki: 5 kawałków mięsa z udka z kurczaka bez kości (można kupić gotowe) kilka ziemniaków 1 marchewka główka czosnku świeże zioła jak masz (majeranek, rozmaryn, tymianek) sos teriyaki 1 łyżka miodu (u mnie miód gryczany) olej papryka mielona gryz chili lub chili mielone majeranek suszony 1/2 łyżeczki imbiru mielonego 1 łyżka(...)łyżka soku z cytryny estragon suszony 1 łyżka ketchupu 1 łyżka pasty sambal oelek Sposób przygotowania: W większej misce przygotowałam marynatę do mięsa wlewając łyżkę miodu, łyżkę sosu triyaki, ze 3 łyżki oleju, dodałam paprykę mieloną, grys chili, ketchup, pastę sambal oelek, sok z cytryny. Wszystkie składniki wymieszałam i do gotowej marynaty włożyłam wcześniej natarte solą i pieprzem mięso

Blondynka Gotuje
Jak upiec dobry sernik? - czyli moje sernikowe porady 169

nadzieję, że dla kogoś z Was będą one przydatne! 1. Zawsze miel ser.  Najlepiej nawet 3 razy! Im ser lepiej zmielony tym sernik bardziej aksamitny w smaku. Ja polecam kupić ser twarogowy i go zmielić w maszynce do mięsa lub też kupić tzw. ser trzykrotnie mielony (w sklepie możecie go znaleźć w opakowaniu jak salceson - przynajmniej w Krakowie

Mania Wypiekania
Żeberka w coli 128

delikatnego posmaku tego specyficznego trunku. Wypróbujcie tym bardziej, że zaczynamy tegoroczną majóweczkę. Składniki: 1,5 kg żeberek 2 szklanki coli sól pieprz 2 ząbki czosnku mielona papryka łagodna i ostra Sposób przygotowania: Mięso dzielimy na porcję (dobrze, gdy nasze żeberka są dość tłuste). Następnie rozgniatamy czosnek, dodajemy sól, pieprz i paprykę. Mieszanką nacieramy mięso. Przyprawione żeberka zalewamy colą

Wielki apetyt
Błyskawiczna fasolka po bretońsku 160

pęta kiełbasy np. śląskiej albo zwyczajnejpół kilo karczkuduża cebula,  mały słoiczek przecieru pomidorowegoolejpieprz ziołowy sólpieprzmajeranekłyżeczka mielonej paprykiok 2 łyżki mąki pszennejMięsa kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju z dodatkiem cebuli. Do garnka z wodą wrzucamy mięsa z cebulą i gotujemy około 20 minut co jakiś czas delikatnie mieszając by fasolka się nie rozleciała. Dodajemy

Bon Appetit Małgorzaty
Ziołowy kurczak w sosie jogurtowym 118

Ziołowy kurczak w sosie jogurtowym Aromatyczne i soczyste mięso drobiowe duszone w przepysznym kremowym sosie z ziołami. Świetny pomysł na rodzinny obiad. Danie podajemy z ziemniaczkami lub kluseczkami i ulubioną surówką.     Składniki: ok 1 kg części z kurczaka 1 duża cebula (lub 2 mniejsze) 300 ml bulionu lub wody 3-4 łyżki sosu sojowego kilka suszonych grzybów(...)łyżka mąki pszennej olej do smażenia 2-3 łyżki posiekanych świeżych ziół typu koperek, pietruszka, tymianek, bazylia, oregano itp. Przyprawy: sól, pieprz, curry, papryka mielona, chilli, suszone zioła prowansalskie, majeranek     *** Mięso z kurczaka dokładnie myjemy, osuszamy i obsypujemy przyprawami (po około 1 łyżeczce każdej przyprawy, oprócz pieprzu i chilli – te po szczypcie) *** *** Na patelni rozgrzewamy olej

Blog z Apetytem
Gulasz wieprzowy z kaszą 137

szynka (ew. karkówka) – ok. 0,5 kg cebula (2 średnie) czosnek (2-3 ząbki) przyprawy (sól/vegeta, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, papryka słodka – mielona, dużo) marchewka (1-2 szt.) Mięso kroimy w kostkę, podsmażamy na gorącym oleju przez 10-15 min. Jeśli mięsa robicie dużo to smażymy „na raty” – temperatura przy obsmażaniu musi

Ugotuj to sam ...