mięsa. Piersi kaczki ponacinałem od strony skóry ostrym nożem tworząc kratkę. Uważałem przy tym, aby nacinając skórę nie przeciąć mięsa, dzięki czemu tłuszcz znajdujący się pod skórą mógł łatwo się wytopić, natomiast mięso pozostało soczyste. Ponacinane filety z kaczki ułożyłem skórą do dołu na zimnej patelni. Po chwili podgrzewania na średnim ogniu kaczka zaczęła naturalnie puszczać tłuszcz. Mięso smażyłem(...)zarumienia się. Kiedy skóra kaczki była już rumiana posypałem kaczkę 1 łyżeczką mielonego kardamonu, szczyptą soli i niewielką ilością czarnego świeżo zmielonego pieprzu, po czym przewróciłem filety na drugą stronę. Wówczas też dodałem na patelnię gałązkę świeżego rozmarynu. Smażyłem jeszcze przez około 5 minut - aby mięso zarumieniło się również z drugiej strony. Po tym czasie przełożyłem mięso do naczynia
Wyprawy kulinarnesuszonej bazylii 0,5 łyżeczki oregano sól do smaku 2 kule mozzarelli sos beszamel : 1 duża łyżka mąki 2 łyżki masła mleko 1 płaska łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej sól, pieprz do smaku Mięso pokrój w kawałki i podsmaż razem z wyciśniętym praską czosnkiem. Jak już się zrumieni dodaj do niego pokrojoną paprykę i nadal smaż, do momentu aż papryka
Ogrodnik w podróżyBiałystok do podania posiekana zielona pietruszka *u mnie skład: papryka słodka, sól, bazylia, tymianek, majeranek, czosnek mielony, kurkuma Przygotowanie: Piersi z kurczaka kroimy w drobną kostkę, paseczki. Na niewielkiej ilości masła podsmażamy pokrojoną cebulkę.Dodajemy resztę masła i pokrojone piersi z kurczaka. Mięso(...)posypujemy przyprawą do kurczaka i podsmażamy. Następnie całość podlewamy wodą, doprawiamy słodką czerwoną papryką (najpierw około 1 łyżeczki), ziołami prowansalskimi, suszoną pietruszką i świeżo mielonym pieprzem (nie za dużo). Dusimy pod przykryciem do miękkości mięsa, w razie potrzeby podlewamy wodą. Pod koniec próbujemy, opcjonalnie doprawiamy do smaku i zagęszczamy. Kaszę gryczaną gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Porcję kaszy polewamy
Słodkie okruszkigodzinach mamy pyszny obiad. Z tej porcji otrzymamy sporo sosu. Nawet bez mięsa świetnie smakuje z ryżem. Polecam! Przepis z książki "The slow cook book" - Heather Whinney składniki 8 dowolnych kawałków kurzych (nogi, uda ) 4 łyżki oliwy 1 łyżka mielonego imbiru 2 łyżki słodkiej papryki szczypta pieprzu cayenne 1 łyżeczka kurkumy sól, pieprz(...)kiszone cytryny, pozbawione pestek i pokrojone w małe cząstki (opcjonalnie) garść natki pietruszki - pokrojona garść kolendry - pokrojona przygotowanie Rozgrzać wolnowar zgodnie z instrukcją. Mięso umyć i osuszyć. W miseczce wymieszać połowę oliwy z mielonym imbirem, papryką, pieprzem cayenne, kurkumą i czarnym pieprzem. Kawałki kurczaka posolić, posmarować ze wszystkich stron marynatą. Odstawić na minimum 30 minut albo
Stare GaryLekko ostre smaczne i sycące risotto. Sprawdzi się jako oddzielne danie, jak i jako dodatek do mięsa. Składniki (4 porcje) -300g mielonej wołowiny -300g ryżu do risotto (krótkoziarnistego) -2 świeże papryczki chili -pół czerwonej papryki -1 mała cebula -1 ząbek czosnku -puszka pomidorów -2 łyżki oliwy z oliwek -sól, pieprz Przygotowanie Cebulę drobno posiekać. Papryczki(...)opakowaniu). Lekko osolić, ugotować i odstawić. Na patelni rozgrzać resztę oliwy. Dodać pozostałą cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek. Zeszklić. Paprykę drobno pokroić, wyłożyć na patelnię i podsmażyć. Dodać mięso i smażyć aż się zetnie. Dodać pomidory w puszce. Doprawić solą i pieprzem. Dusić 10 minut na mniejszej mocy palnika. Do ugotowanego ryżu z papryczkami przełożyć mięso z sosem. Całość dokładnie
Zielona Kuchniapewno nie raz zostaje Wam sporo mięsa z rosołu i zastanawiacie się jak je wykorzystać. W takim przypadku mam dla Was propozycję na pierogi z tymże właśnie mięsem. Delikatne ciasto i wyrazisty farsz. Co prawda lepienie pierogów jest czasochłonne, ale ten smak wynagrodzi długie stanie w kuchni. Przyznam, że kiedy już zabieram się za lepienie pierogów, to zawsze jest(...)farsz: * około 600 g mięsa drobiowego z rosołu (bez kości) * 3 łyżeczki prażonej cebulki (użyłam Skworcu ) * pół łyżeczki soli * 1 łyżeczka pieprzu czarnego mielonego * pół szklanki rosołu (w ostateczności wody) Wykonanie: Mięso wraz z cebulką prażoną bardzo drobno zmielić lub przepuścić przez maszynkę. Wlać rosół, doprawić solą i pieprzem, Dobrze wszystko wymieszać. Zamiast prażonej cebulki
Zrób to smaczniemięsa z rosołu? Przyznam, że u mnie jest tego zawsze sporo, więc mięso to zwyczajnie mrożę a po uzbieraniu większej ilości przygotowuje pierogi, krokiety albo paszteciki. Mięso wystarczy tylko zmielić, przyprawić i pyszny farsz gotowy :) Składniki: * około 600 g mięsa drobiowego z rosołu (bez kości) * 3 łyżeczki prażonej cebulki (użyłam Skworcu ) * pół łyżeczki soli * 1 łyżeczka pieprzu czarnego mielonego * pół szklanki rosołu (w ostateczności wody) Wykonanie: Mięso wraz z cebulką prażoną bardzo drobno zmielić lub przepuścić przez maszynkę. Wlać rosół, doprawić solą i pieprzem, Dobrze wszystko wymieszać. Zamiast prażonej cebulki można użyć drobno pokrojonej i podsmażonej cebuli
Zrób to smaczniesosie - idealne na niedzielny obiad. Składniki: 1 kg schabu 1 cebula 3-4 pieczarki olej do obsmażenia mięsa mąka krupczatka do obtoczenia mięsa 1 suszony grzybek listek laurowy ziele angielskie 1 łyżka śmietany 12-18% woda sól, pieprz 1/2 łyżeczki kurkumy mielona wędzona papryka natka pietruszki Sposób wykonania: 1. Mięso pokroić na plastry. Oprószyć pieprzem z obu stron. Mięso
Kuchnia domowa AniSkładniki:1 duża pierś z kurczakaczosnek granulowanymielona słodka papryka4-5 ziemniakówprzyprawa do ziemniaków100 g pieczarek1 marchewka1 cebulaSposób przygotowania:1. Mięso umyć, osuszyć, pokroić w paski. Oprószyć słodką mieloną papryką i czosnkiem granulowanym. Wymieszać.2. Warzywa obrać, ziemniaki, pieczarki i marchewkę pokroić w plasterki, cebulę w piórka. Ziemniaki posypać przyprawą do ziemniaków.3. Wszystko wymieszać, przełożyć do worka do pieczenia.4
Kuchnia domowa Anipiersi z indyka 1 camembert (u mnie z zielonym pieprzem) 100 g żółtej fasolki szparagowej 1 jajko tarta bułka do obtoczenia sól, pieprz (u mnie świeżo mielony kolorowy) margaryna do smażenia WYKONANIE Mięso umyć i dobrze rozbić tłuczkiem, po czym przyprawić z obu stron solą i pieprzem. Fasolkę szparagową ugotować do miękkości, camembert pokroić w plasterki. Na każdy kawałek
Passions hobbies lifekostkę 3 cm i peklujemy zalecaną dawką, zostawiamy w lodówce w temp 4-6 st. na 2 dni. Po tym czasie gotujemy do miękkości skorki i mielimy na 2,5 mm następnie przyprawiamy mięso wszystkimi przyprawami dodajemy skórki i wywar ze skórek, wszystko dokładnie mieszamy. Napełniamy puszki, słoiki i sterylizujemy w szybkowarze 80 min. Pyszki schładzamy w zimnej wodzie
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.mnie obiad wypas. Za nim się dobrałam do kapusty to już prawie połowę zjadłam…he, he…Czyżby brak witaminy C… Przepis na mielone Składniki: na 12 kotletów 1 kg mięsa mieszanego, wołowo-wieprzowe 50/50 1 jajko 200 ml śmietanki 2 cebule średniej wielkości 2 łyżki pokrojonej natki pietruszki sól i czarny pieprz do smaku masło(...)puszyste puree. Pora na sos. Cebulę pokrój drobniutko i zeszklij na maśle. Wlej wywar z mięsa, soję, dopraw solą (ostrożnie z solą, soja jest słona) i pieprzem. Zagotuj sos. Wymieszaj śmietanę z mąką i zaciągnij sos. Gotuj sos jeszcze przez 10 minut. Podaj kotlety mielone z wyżej przyrządzonymi przystawkami. Smacznego! Spara Spara Spara Spara Spara Spara Spara Spara
codojedzeniajeszcze jedna moja propozycja :) Składniki : 1 kg boczku 5 ząbków czosnku dużo jabłko sól, pieprz, majeranek oliwa ok. 6-7 łyżek łyżeczka papryki ostrej mielonej plus rękaw do pieczenia Przygotowanie : Umyte mięso osuszyć W naczyniu wymieszać z oliwą przeciśnięty czosnek, paprykę, pieprz, sól Mięso posmarować tak doprawioną oliwą, nakłuć widelcem i przełożyć do rękawa, pozostawić w chłodnym miejscu
Proste PotrawySoczysta pierś z kaczki z chrupiącą, skarmelizowaną skórką. Pierś z kaczki wytopiona na patelni tytanowej, następnie zapieczona w piekarniku. Wyborny gatunek mięsa mimo prostoty tak rzadko przyrządzany w naszych domach. Kaczka tak pysznie prezentuje się ze słodkawo – kwaśną konfiturą domową z czerwonej porzeczki i świeżych owoców żurawiny! Danie które zagości na stałe w naszym menu, gdyż zachwyciło nas połączeniem(...)KACZKI Umytą pierś kaczki wyjmij z lodówki. Pozostaw na 1 godzinę na blacie kuchennym dla nabrania temperatury pokojowej. Ponacinaj w kratkę skórkę, nie naruszając części mięsa pod nią. Natrzyj majerankiem, solą morską i mielonym pieprzem. Na chłodnej patelni z nieprzywierającą powłoką tytanową, ułóż piersi kaczki skórką w dół. Podgrzewaj na średniej mocy palnika i wytapiaj kaczą skórkę przez
ProstePesto.plminor-latin;} * około 700g szynki wieprzowej, ładny kawałek bez tłuszczu * 3 łyżki oleju rzepakowego * sól, czarny pieprz mielony * czerwona mielona wędzona papryka * curry * szczypta imbiru, cynamony, gałki muszkatołowej * łyżeczka mieszanki przypraw do mięsa wieprzowego * opcjonalnie można dodać kurkumy i przyprawy gyros lub kebab Przygotowanie : Normal 0 21 false false false PL X-NONE(...)bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi;} Mięso pokroić w cienkie paseczki. Wlać olej i wymieszać Doprawić solą i pieprzem świeżo mielonym. Odstawić na godzinę by mięso skruszało. Wrzucić na dobrze rozgrzaną patelnię i smażyć aż mięso się zetnie. Wszystkie przyprawy połączyć ze sobą. Ilość zależna od gustu, ja dodawałam po solidnej łyżeczce
Magiczne Życie Marty