mięso mielone - 22854 przepisów (strona:414/1524)

LAHMACUN – TURECKA PIZZA 269

powinien lekko urosnąć. W tym czasie bierzemy się za farsz. 2. FARSZ (5 min): Pomidory, paprykę, cebulę i czosnek kroimy w bardzo drobną kostkę, a natkę pietruszki drobno siekamy. Mięso mielone też warto lekko przesiekać, aby uzyskać bardziej lepką konsystencję. Do miski wrzucamy wszystkie pokrojone/poszatkowane składniki i dodajemy przypraw: kumin, ale niezbyt często występuje w polskich sklepach, dlatego(...)NAKŁADANIE FARSZU (4 min): każdy placek smarujemy farszem, bardzo cienko, troszkę więcej niż jakbyście smarowali je masłem. Chodzi o to, aby uzyskać cienką warstewkę mięsa, które ładnie się przyrumieni, a nie placek z kotletem mielonym Radzimy też przejechać po całości już posmarowany farsz widelcem – powstałe rowki jeszcze bardziej pozwolą na smaczne zarumienienie się mięsa. Jeśli wam się chce, możecie

Nerds Kitchen
Kuleczki z ciecierzycy w sosie pomidorowym ze szpinakiem 310

Kuleczki z mielonej ciecierzycy i twarogu są niczym pulpeciki, ale nie ma w nich ani grama mięsa. Duszone w sosie pomidorowym z kawałkami pomidorów i listkami szpinaku. To wegetariańskie danie jest nie tylko smaczne, ale też zdrowe i sycące. 200 g ciecierzycy 100 g twarogu półtłustego 1 jajko 1 łyżka mąki ziemniaczanej sól pieprz czarny SOS POMIDOROWY: 1/2 cebuli(...)szpinaku sól pieprz czarny bazylia oregano papryka słodka mielona oliwa z oliwek Cieciorkę zalać dwa razy większą ilością zimnej wody i moczyć parę godzin, a najlepiej przez całą noc. Ugotować do miękkości, czyli około 1 godziny, pod koniec dodając sól. Ugotowaną cieciorkę odcedzić i przestudzoną zmielić w maszynce do mielenia mięsa. Wymieszać razem z twarogiem, jajkiem i mąką

https:KKuchniaMniam
Zapiekanka pasterza 156

zrobić przegląd lodówki i wrzucić jakieś smakowite resztki. Przepis bardzo prosty, przepyszny, uniwersalny – świetnie poleca się na obiad dla wygłodniałej rodziny. Składniki (na 2-3 porcje): 500g mielonej wołowiny 3 małe marchewki 2 łodygi selera naciowego 1 mały por 1 średnia cebula 3 ząbki czosnku pół szklanki mrożonego groszku 500g pieczarek łyżka koncentratu pomidorowego 200ml bulionu drobiowego(...)ugotują. Wstawiamy w osolonej wodzie i gotujemy do miękkości. Odcedzamy i odstawiamy w ciepłe miejsce.   W międzyczasie przygotowujemy mięsą warstwę – na patelnie wlewamy łyżkę oleju i wrzucamy mięso mielone – smażymy je, rozdrabniając na mniejsze kawałki, aż soki odparują i zacznie się zrumieniać. Usmażone, przekładamy na talerz.   Gdy smażymy mięso, możemy przygotować resztę składników

Smaczna Strona
Lasagne z krakersami 214

mąka) o temperaturze pokojowej. Przestrzeganie tej zasady pozwoli nam cieszyć się gładkim i kremowym sosem beszamelowym.    2. Sos pomidorowy cebula czerwona dwa ząbki czosnku 500 gram mięsa mielonego wieprzowego  passata pomidorowa pół czerwonej papryka sól pieprz bazylia, oregano łyżka oliwy z oliwek papryczka chili     3. Poza tym potrzebujemy dwa duże opakowania krakersów zwykłych(...)doprawiamy solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową i gotowe. Odstawiamy sos i zajmujemy się sosem pomidorowym. Siekamy drobno cebulkę i czosnek, wrzucamy na rozgrzaną oliwę i smażymy przez chwilę, dodajemy mięso mielone i intensywnie mieszamy całość aż mięso się usmaży. Dodajemy pokrojoną w drobną kostkę paprykę i papryczkę chili . Całość mieszamy i odstawiamy na chwilę by się spokojnie dusiło

Mango Papaja
Delikatne pulpeciki z indyka w pomidorowym sosie. 304

mięso mielone z udźca indyka 60 dkg. - jajko - mała czerstwa bułeczka - czosnek 2 ząbki - domowa wegeta, majeranek,papryka mielona Na sos - koncentrat pomidorowy 70 g - śmietana 18%  2 łyżki - mąka 2 - 3 łyżeczki - bazylia,czosnek mielony,papryka słodka mielona, ( ew. sól, pieprz ) Dodatkowo - wywar mięsny domowy lub ew.kostka rosołowa Wykonanie Do mięsa dodaję jajko(...)odrobina wody ( mieszam tak aby nie było grudek ) dodaję dwie łyżki gorącego wywaru, mieszam i całość wlewam do pulpetów. Kiedy sos delikatnie zgęstnieje dodaję koncentrat pomidorowy, doprawiam bazylią, czosnkiem mielonym i odrobina słodkiej papryki, delikatnie mieszam  i gotuje na wolnym ogniu jeszcze ok. 3 minuty. Pulpeciki w sosie podaję na gorąco posypane zieleniną. Smacznego :) Zapraszam również

Kuchnia z widokiem na ogród
Pasztet z królika 115

łyżeczka mielonego imbiru 3 łyżki majeranku sól, pieprz do smaku smalec do smażenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Marchew, pietruszkę, seler obrać, umyć i pokroić na kawałki. Królika i podgardle umyć, podzielić na części. Włożyć do dużego naczynia, zalać zimną wodą, dodać kawałki warzyw oraz liście laurowe, ziele angielskie, jałowiec i pieprz. Postawić na ogień, gotować do miękkości mięsa(...)smalcu. Bułki kajzerki zalać letnim mlekiem i zostawić do jego wchłonięcia. Gdy mięso będzie już zimne, zmielić je dwukrotnie wraz z cebulą, wątróbką i odciśniętymi bułkami w maszynce do mielenia mięsa. Do mięsnej masy wbić jajka, dodać przyprawy (gałkę muszkatołową, imbir, majeranek roztarty w dłoniach), dokładnie wymieszać. Całość doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Dwie keksówki (10/30cm) wysmarować margaryną

niecodziennikpary
Gyoza – pierożki z nadzieniem wege 88

parze. Jest to bardzo prosta metoda, która dodatkowo wzbogaca smak pierożków. Do przygotowania dzisiejszej wersji gyoza-wege, zainspirował mnie klasyczny przepis z mieloną wołowiną i siekaną kapustą. Do mojego farszu jako bazy użyłam wegetariańskiego „mięsa”, czyli suszu sojowego, który można kupić w większości sklepów. Jeśli jednak byłby problem z jego kupnem można zastąpić go na przykład(...)sojowego lub do smaku 4 łyżki siekanej zielonej kolendry 2 łyżki siekanej bazylii tajskiej lub zwykłej 4 łyżki siekanego zielonego szczypiorku 200 g suchego suszu sojowego wygląda jak mielone mięso 1 łyżka tartego korzenia imbiru 4 łyżki tartej bułki 1 świeża papryczka chilii - dość duża 4 łyżki oleju roślinnego do smażenia 1/2 łyżeczki oleju sezamowego do smażenia Składniki

SprawdzonaKuchnia.pl
Pełnoziarniste spaghetti z klopsikami z indyka 152

spałaszowałam ze smakiem :) SKŁADNIKI (4 duże porcje) 400 g pełnoziarnistego makaronu spaghetti 4 łyżki oliwy z oliwek 1 cebula drobno posiekana 3 zmiażdżone ząbki czosnku 400 g mielonego mięsa z indyka 50 g bułki tartej 1 łyżeczka suszonego oregano 1 żółtko jajka 500 ml passaty pomidorowej 2 łyżki drobno posiekanej natki (jeśli ktoś nie lubi może być bazylia(...)startego parmezanu sól morska, świeżo mielony pieprz ewentualnie odrobina cukru PRZYGOTOWANIE Na dużej patelni rozgrzewamy połowę oliwy i podsmażamy cebulę, aż zmięknie.Dodajemy czosnek i przesmażamy razem 2 minuty. Przekładamy warzywa do miski by wystygły. Dodajemy mięso, bułkę tartą, żółtko i oregano. Mieszamy dokładnie składniki i formujemy klopsiki wielkości wiśni.  Na patelni rozgrzewamy resztę oliwy i zrumieniamy klopsiki

Moje Kuchenne Rewelacje
Makaron z mięsem i grzybami w sosie serowym / Cheeseburger pasta with mushrooms 154

Niezwykle łatwy i szybki przepis na obiad, który z pewnością przypadnie do gustu całej rodzinie. Ulubiony makaron, u mnie penne, z mięsem mielonym, pieczarkami i szpinakiem w doskonałym sosie serowym jest świetnym pomysłem na obiad po męczącym dniu pracy. Danie to jest o tyle przyjemniejsze w przygotowaniu, że makaron gotuje się wraz z innym składnikami, co ogranicza ilość brudnych(...)naczyń:) Polecam! Scroll down for recipe in English Makaron z mięsem i grzybami w sosie serowym (6 porcji) Składniki: 1 łyżeczka oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego 450 g mielonej wieprzowiny lub wołowiny ½ średnia cebula, pokrojona w kostkę 2 ząbki czosnku, drobno posiekane 2 szklanki bulionu drobiowego 1 szklanka wody ½ szklanki keczupu ¼ szklanki koncentratu pomidorowego sól i pieprz

karmelowy
Marokańskie kuleczki drobiowe. 536

stole. Pierwszoplanową rolę grały jednak potrawy naszej koleżanki, która jest równie utalentowana kulinarnie, co skromna w ocenie swoich dokonań. Niesłusznie! Dorotko - dziękujemy za super przyjęcie :) Składniki: 500 g mielonego mięsa z indyka lub kurczaka 2 cebule 1 duża marchewka pęczek zielonej pietruszki 1 łyżeczka cynamonu 1/2 łyżeczki mielonego kuminu 1 jajko 2-3 łyżki bułki tartej 1 puszka(...)cytryna niewoskowana 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku 1/4 - 1/2 ostrej papryki w proszku 1 łyżka masła sól 3 łyżeczki brązowego cukru oliwa Wykonanie: W dużej misce wymieszać mięso z 1 cebulą i 1/2 marchewki (starte na tarce o małych oczkach), skórką otartą z 1/2 cytryny, cynamonem, kuminem, posiekaną pietruszką (1/2 pęczka), solą, jajkiem i bułką tartą. Uformować nieduże kulki

zadanie-gotowanie
Spaghetti z pomidorkami i horaphą 168

czyli danie z nim dla zdrowie będzie idealne.  Ser grana padano spaghetti dodał smaku owocowego , a horapha czyli bazylia tajska  lekko anyżowego. Składniki: 450 g świeżo mielonego mięsa wieprzowego z szynki, 1 biała cebula, 2 łyżki oleju rzepakowego, 1 płaska łyżeczka ostrej mielonej papryki, 2 łyżki sosu sojowego, sól do smaku, ok. 10 pomidorków cherry(...)czarny świeżo mielony do smaku, świeże listki horapha czyli bazylii tajskiej, tarty ser żółty grana padano, makaron spaghetti 100% pszenicy durum. Przygotowanie: Na patelni rozgrzewamy olej, podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę z całymi pomidorkami cherry.  Przekładamy do garnka, dolewamy przecier pomidorowy, dodajemy cukier puder i podgrzewamy na małym ogniu. Na tej samej patelni podsmażamy mięso z dodatkiem ostrej

Moniki Smakołyki
Szynka z łopatki z suszonymi pomidorami 87

kanapki. Najważniejszą częścią przygotowań jest marynowanie mięsa w przyprawach - to wtedy właśnie nabiera ona swojego niepowtarzalnego aromatu. Polecam wszystkim fanom wędlin domowych :) Składniki: 80 dag chudszej łopatki tzw. "orzech", 30 dag tłustszej łopatki, 2 czubate łyżki mieszanki suszonych pomidorów i czosnku niedźwiedziego,  10-12 g soli peklowej, płaska łyżeczka pieprzu grubo mielonego, 2 łyżki żelatyny, 130 ml wody(...)Następnie każdy plaster pokroić na mniejsze kawałki tak, żeby nie byłe większe niż 5 x 5 cm. Plastry mięsa lekko rozbić tłuczkiem.  Tłustą część łopatki zmielić w maszynce do mięsa. Połączyć plastry mięsa z mięsem mielonym, solą peklową (ja użyłam mniej niż w oryginalnym przepisie) i mieszanką  suszonych pomidorów z czosnkiem niedźwiedzim.  Na koniec rozpuścić żelatynę

Świat Domowej Kuchni
O soli. Sól morska i kamienna, przepisy na sól smakową – wykańczającą 176

temperatury suszenia, bo spalicie czosnek. • SÓL Z CYTRYNĄ I ROZMARYNEM – do dań z ryb i owoców morza, idealna do ziemniaków smażonych i frytek, risotto. Świetna do jagnięciny i mielonego mięsa wieprzowo-wołowego. Myjemy dokładnie cytrynę najpierw pod zimną, potem pod ciepłą wodą, żeby pozbyć się z owocu utrwalającego wosku, osuszamy. Odcinamy nożem lub zesterem samą skórkę, bez albedo. Skórkę(...)CHILI – do wszystkich owoców morza, dań z ryb, jasnego mięsa. Przyda się też do umoczenia rantu kieliszka z margaritą, super do jajek sadzonych. Myjemy dokładnie limonę najpierw pod zimną, potem pod ciepłą wodą, żeby pozbyć się z owocu utrwalającego wosku, osuszamy. Odcinamy nożem lub zesterem samą skórkę, bez albedo. Skórkę mielimy razem z solą i papryczką chili (z nasionami

Karo in the Kitchen
SKRZYDEŁKA FASZEROWANE MIĘSEM MIELONYM 318

okazje robimy faszerowane pieczarkami,które pojawiły się już na blogu lub te,które proponuję dzisiaj.Zawsze okazują się hitem przyjęcia Składniki:   ok 15-20 skrzydełek ok 1 kg mielonego mięsa(karczek lub łopatka) 1-1,5 cebuli jajko czosnek sól,pieprz przyprawa do kurczaka czubryca czerwona przyprawa do mięsa wieprzowego(u mnie bezglutenowa) Umyte skrzydełka należy wytrybować a następnie(...)tylko wtedy gdy nie ma jej w przyprawie.Smarujemy pojedynczo skrzydełka i odstawiamy do lodówki na parę godzin. W tym czasie mielimy mięsko z cebulą,dodajemy pół główki wyciśniętego czosnku,sól,pieprz,czerwoną czubrycę i przyprawę do mięsa wieprzowego oraz jajko.Dokładnie mieszamy.Przygotowane wcześniej skrzydełka napełniamy mięsnym farszem,układamy na blasze i pieczemy w 180st C ok 60 min. Serdecznie polecam

Niespełnione zdolności kulinarne
Kotlety mielone po włosku - z oliwkami, suszonymi pomidorami i bazylią 159

dość często na obiad lub kolację. Bardzo nam smakują, to chyba nasza ulubiona wersja mielonego. :-) Można smażyć je bez tłuszczu, na patelni grillowej lub na grillu elektrycznym. 500g mięsa mielonego 3 czubate łyżki bułki tartej 5-6 łyżek mleka 1 jajko 100g startego żółtego sera 10 zielonych oliwek 10 suszonych pomidorów z oliwy 10 średniej wielkości listków świeżej(...)swobodnie zamieszać ją łyżką, ale by nie pływała.  2. Ser żółty tarkujemy, suszone pomidory odsączamy z oliwy, kroimy. Kroimy również oliwki i bazylię.  3. Mieszamy ze sobą mięso, jajko, bułkę z mlekiem, ser, pomidory, oliwki, bazylię, solimy i pieprzymy do smaku.  4. Z masy formujemy kotlety, spłaszczamy je i smażymy na patelni grillowej delikatnie wysmarowanej olejem

Szefowa kuchni

Proponowane wyszukiwania