pęczaku i mielonego indyka Kto oglądał „Simpsonów” pewnie kojarzy Mother Nature Burgers Homera, zrobione z pęczaku. Nasze hamburgery nie są wegetariańskie, gdyż zawierają gotowaną kaszę i mielone mięso. Z połączenia powstał kawał sycącego kotleta, który, jak powiedziała mama Agnieszki „w ogóle nie smakuje jak pęczak”. I o to chodzi Zobacz przepis Wtorek: Fritatta z pęczaku, sera haloumi(...)taką refleksję, że przygotowywanie jednego, bardziej rozbudowanego obiadu trwa niewiele krócej niż gotowanie naszego tygodniowego menu. Zobaczcie listę zakupową do tego menu na tydzień: Mięso 4 małe udka z kurczak 11 zł 500 g mielonego indyka 7 zł 2 polędwiczki z indyka 6,9 zł Warzywa 2 mała cebule białe 0,7 zł 1 cebula czerwona
Niedzielny kucharzłyżki bułki tartej 1 jajko 10 plastrów wędzonego boczku 10 sztuk śliwki węgierki sól pieprz olej Wykonanie: 1. Mięso z łopatki i fileta z kurczaka zmielić maszynką do mielenia mięsa. Cebulę i czosnek drobno posiekać, zeszklić na oleju i pozostawić do wystudzenia. Natkę z pietruszki drobno posiekać. Zmielone mięso przełożyć do dużej miski, dodać przesmażoną cebulę z czosnkiem, posiekaną natkę
Szalona Kuchnia EwelinyZwykła-niezwykła zupa pomidorowa z dodatkiem ciecierzycy, makaronem soba i majerankowymi klopsikami. 4 porcje: 500 g mięsa mielonego z indyka 1 łyżka majeranku 1/2 łyżeczki soli 700 g przecieru pomidorowego 1 marchewka 240 g konserwowej ciecierzycy 1/2 łyżeczki soli 1 łyżeczka mielonej kolendry 1 łyżka majeranku 150 g makaronu gryczanego (soba) Mięso doprawiamy solą i majerankiem. Mieszamy dokładnie
KucharzycaOdcedzamy, dodajemy pokruszony ser, mleko i chwilę razem dusimy na małym ogniu (do rozpuszczenia sera). Zestawiamy z ognia i blendujemy na jednolitą masę. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Mięso mielimy na dużych oczkach. Na rozgrzanym oleju szklimy cebule, dodajemy mięso i lekko podsmażamy z posiekanym czosnkiem. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Puree z manioku dzielimy na 4 części
R'n'G Kitchenłyżki śmietany lub jogurtu Mleko zagotowujemy i zalewamy nim mak. Gotujemy często mieszając na małym ogniu ok. 15 (30 jeśli mamy niemielony mak) minut. Mak odcedzamy na gęstym sitku i mielimy w maszynce do mielenia mięsa przynajmniej 2 razy, z najdrobniejszym sitkiem, jeśli używamy maku niemielonego . Masło rozpuszczamy w garnku, dodajemy zmielony mak, migdały
Dzieje kuchennej Wiewióryłyżeczki papryki wędzonej – sól, pieprz – świeża bazylia, posiekana i listki Na rozgrzaną patelnię wlewamy olej i dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, krótko smażymy. Dodajemy mięso mielone i doprawiamy solą i pieprzem, smażymy do momentu, aż mięso całkowicie się zetnie. Dodajemy krojone pomidory, koncentrat, oregano, paprykę słodką, wędzoną i chili, mieszamy. Dusimy pod przykryciem ok. 10 minut
Be Fit Be StrongSkładniki: kapusta biała 1 średnia, mięso mielone 50 dag, ryż ugotowany 3 woreczki, jajka 2 sztuki, przyprawy Harrisa Royal Brand 2 łyżki, kucharek 1 łyżka, woda 2 szklanki, pomidory 1 kg/miękkie, olej rzepakowy 1/4 szklanki, cebula 1 sztuka, ząbki czosnku 4 sztuki, kostka rosołowa 2 sztuki, papryka ostra mielona 3/4 łyżeczki z kapusty wyciąć głąb(...)wrzątku sparzać liście, z wystudzonych wyciąć gruby nerw mielone drobiowe dokładnie wymieszać z ryżem, kucharkiem, przyprawą, kapustą porcję mięsa nakładać na liście i ciasno zawijać gołąbki układać w garnku szybkowara, na dno wkładam takie rozkładane sitko jak do gotowania na parze i kapusta nigdy się nie przypali do dna wlać wodę, po zasyczeniu pary gotować na średnim ogniu
W Mojej Kuchni Lubięchili. Składniki 500 g mięsa wołowego 1 łyżka mąki majeranek ostra papryka w proszku olej sól, pieprz Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Mięso mielimy (ważne by było chude, typu ligawa lub polędwica). Do mięsa dodajemy do smaku soli, pieprzu, majeranku, ostrej papryki i mąkę. Wszystko dokładnie łączymy, formujemy kotlety w kształcie paluszków (choć
R'n'G Kitchencienkich plastrach -pomidor -sałata -bułki z sezamem -majonez -majeranek -sól -pieprz -jajko Sposób przygotowania: Mięso myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i kroimy w dużą kostkę. Mielimy w maszynce do mielenia mięsa. Dodajemy przyprawy, jajko i dokładnie mieszamy. Formujemy kotlety wielkości bułki o grubości ok. 1,5 cm. Smażymy na patelni do grillowania 3 minuty z każdej strony lub w grillu elektrycznym
Magia jedzenia.zebrałam się za obrobienie zdjęć pysznych pulpetów z indyka. Narobiłam ich tyle, że miałam obiad na trzy dni. Z 500 g mięsa wyszło 10 sztuk. 500 g mięsa mielonego z indyka 1 cebula 1 marchewka 1 jajko 2 łyżki bułki tartej 0,5 łyżeczki tymianku 0,5 łyżeczki papryki słodkiej 0,5 łyżeczki pieprzu mielonego 1 łyżeczka(...)soli 2 łyżki oliwy z oliwek Do mięsa dodajemy poszatkowaną cebulę oraz marchewkę startą na drobnych oczkach. Wbijamy jajko, dosypujemy bułkę tartą oraz przyprawy. Formujemy pulpeciki i podsmażamy je na oliwie z oliwek. 0,5 l wody 8 suszonych grzybów liść laurowy 2 ziela angielskie 3 ziarnka pieprzu 0,5 łyżeczki musztardy 1 łyżka mąki + trochę wody
Emskie SmakiSkładniki: 250 g mięsa mielonego 1 jajko 4 płaskie łyżki mąki pełnoziarnistej bazylia, pieprz Mięso mieszamy w misce z resztą składników. W wysmarowanym oliwą naczyniu żaroodpornym układamy placuszki uformowane z mięsa. Zapiekamy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 30 minut. Smacznego
Moje-pitraszenieoznacza plaster mięsa czy pieczeni odcięty od całości- Tyle wikipedia. Obecnie zrazy robi się z różnych gatunków mięsa i nie tylko uciętego plastra ale i niekiedy z mielonego mięsa .Najważniejsze żeby tam znalazł się grzybek i cebulka. A tak skrótowo to mogą być mięsne ,z kasz, ziemniaków. ważne żeby dobrze bawić się a przy okazji smacznie zjeść Tym zdaniem
Eli Gotowaniesuszonymi pomidorami 6 suszonych pomidorów z zalewy 1 jajko sól ,pieprz Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Mięso myjemy ,kroimy na kawałki i przepuszczamy przez maszynkę do mielenia mięsa (średnie oczka). Pomidory odsączamy z zalewy ,kroimy w paski ,dodajemy do mięsa razem z jajkiem i serkiem. Masę dokładnie wyrabiamy ,doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Z mięsa formujemy
R'n'G Kitchenvide. Dzięki tej metodzie mięso stanie się dużo bardziej delikatne i soczyste, a cały smak pozostanie w środku mięsa. Składniki które potrzebujemy do przygotowania naszej roladki : 500 g. mielonego mięsa z łopatki 50 g. pomidorów suszonych czosnek granulowany sól pieprz świeży tymianek Mięso mieszamy ze wszystkimi drobno posiekanymi składnikami, a następnie rozkładamy na rozwiniętej folii spożywczej. i rolujemy
Full Smakupracy. Można je wcześniej przygotować i później tylko podgrzać. Ładnie się prezentuje i smakuje prawie każdemu kto je mięso. 1 op ( 500 g ) lazani sos mięsny : 1 kg mielonego mięsa ( u mnie lopatka ) 2 cebule 1 duża marchewka 0,5 szkl czerwonego wina puszka pomidorów
Polska Zupamielone wieprzowe ( u mnie łopatka ) – ok. 300 g * czosnek – 1 ząbek * cebula – 1 szt * starty imbir , papryka słodka, garam masala, sól – do smaku SOS: * miękkie pomidory – 200 g * jogurt naturalny – 3 łyżki * cebula – 1 szt * czerwona papryka – 1 szt * cynamon, kurkuma, garam masala, mielony imbir – do smaku * czosnek – 1 ząbek * oliwa SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: MIĘSO
Ostra na SłodkoProporcje użycia soli : 3/4 ilości potrzebnej wg kalkulatora soli grubej morskiej, 1/4 soli peklowej. Zapeklowane mięso odstawiamy na 3 dni. Po tym czasie mięso mielimy w maszynce. Tłuste kawałki mielimy o drobnym sitku natomiast pozostał o grubych oczkach. Przyprawiamy mięso: pieprz czarny pieprz biały 24 ząbków czosnku 18 g majeranku po 8 ziaren
kgwjanczewomożna podawać na ciepło z sosem lub na zimno do kanapki. Przepis znalazłam w gazetce Przyślij przepis. Mięso na obiad nr 54 (11/2013). Polecam!Składniki:1 kg mielonego mięsa (łopatka/karkówka)3 jajka2 cebule3 czerstwe kajzerkiwoda lub mleko do namoczenia bułek1/2 czerwonej papryki1-2 ogórki konserwowesól, pieprzsuszony lub świeży koperekmajeranek olejświeży rozmarynSposób przygotowania:1. Bułki namoczyć
Kuchnia domowa AniMało mięsa, dużo warzyw, czyli kotleciki w warzywach. -0,5 kg mielonego mięsa -puszka cieciorki lub fasolki -puszka drobnego groszku -kilka ugotowanych marchewek -papryka -cebula -2-3 ząbki czosnku -słoiczek koncentratu pomidorowego -olej -przyprawy warzywko, barbecue, delikat do mięs Odsączamy groszek i cieciorkę. Paprykę i marchewkę kroimy w kostkę. Tarkujemy na drobnych oczkach czosnek
Maminek kulinarnywypełnioną szklanką wody. wkładamy lekko przyklepane, posmarowane jajkiem i posypane sezamem bułeczki. Pieczemy ok 10 min. Kiedy wetkniemy w nie wykałaczkę powinna być sucha. Hamburgery wołowe: 1 kg mięsa mielonego wołowego(najlepiej z antrykotu lub innej niezbyt chudej części mięsa) ok 300 ml wody 3 łyżeczki ostrej musztardy sól, pieprz Dodatkowo: ulubione sosy (musztarda, gotowe sosy, majonez, keczup....) sałata
Malinowe PocałunkiCzyli kolejne popisowe danie imprezowe:) Jednym z podstawowych sposobów na przygotowanie cannelloni jest nadzianie makaronu usmażonym mięsem i upieczenie go z sosem (pomidorowym lub beszamelowym) i
Gotuj z Misiemrosołu, a pulpety zrobicie tylko z pęczaku (wtedy trzeba je mocniej doprawić) bez mięsa, to powstanie klasyk wegetariański. Co do pulpetów, my zrobiliśmy je z kaszy i mielonego mięsa, bo flaczki są elementem menu opartego o pęczak i zawiera m.in. hamburgery z pęczaku. Część masy wykorzystaliśmy do zrobienia pulpetów. Możecie jednak utoczyć pulpeciki tylko z mięsa, albo wykorzystać jakieś(...)cebula Łyżka przecieru pomidorowego 4 szklanki rosołu lub wody Liść laurowy Łyżeczka suszonego majeranku Szczypta imbiru Szczypta gałki muszkatołowej Sól i pieprz Pulpety 1/2 szklanki gotowanego pęczaku 100 g mielonego kurczaka lub indyka 1/2 łyżeczki suszonego tymianku 1/2 łyżeczki rozmarynu 1 łyżka majonezu 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki pieprzu 2 łyżki mąki 2 łyżki oleju Przygotowanie: Krok 1 Przygotuj
Niedzielny kucharzdodatkiem zarówno na zimno np. do jajka, lub na ciepło do zrazików mielonych,czy gotowanej wołowiny. Dziś przygotowałam go do zrazów wieprzowych i tagliatelle. SKŁADNIKI: zraziki: 0,40dag. mięsa mielonego przyprawy:sól,pieprz,majeranek cebula 2 ząbki czosnku sos: 1 mał kwaśna lub słodka (12%) śmietana 2-3 łyżki chrzanu 1-2 łyżek mąki pszennej WYKONANIE: mięso doprawiamy
Kuchnia Beatyporcji : 2 Kebab zamiast mielonego Nie wiem czy wiecie, ale nasz stary, dobry kotlet mielony ma rodzinę na Bliskim Wschodzie. Mowa o koftach – czyli kebabach z mięsa mielonego nadzianych na patyki. Łączy je nie tylko główny składnik. Słowo kofta, które wywodzi się z języka staro perskiego, oznacza po prostu: mleć. Warto choć na chwilę odejść(...)kebab 500 g wołowiny 2 łyżki siekanej pietruszki 2 łyżki drobno posiekanych suszonych pomidorów 2 łyżeczki pieprzu 1 łyżeczka suszonej mięty 1/2 łyżeczki mielonego kminu 1/2 łyżeczki mielonej kolendry 1/4 łyżeczki cynamonu 1/4 łyżeczki zmielonego ziela angielskiego 1/2 drobno posiekanej cebuli Sól (około 2 płaskich łyżeczek) Na tabbouleh Duży kalafior lub 2 małe Pęczek szczypiorku Pęczek mięty Pęczek
Niedzielny kucharzstaje się jeszcze bardziej pożywna. Przepis jest miksem przepisów z cooking.nytimes.com oraz BBCgoodfood.com . Przetestuj także inny nasz przepis na czerwoną zupę z soczewicy Składniki: Pulpety: 500 g mielonego mięsa wołowego 2 cebule drobno posiekane 1/2 łyżeczki pieprzu 1/2 łyżeczki mielonego ziela angielskiego (utrzyj w moździerzu 5-6 ziarenek) Szklanka bułki tartej ze świeżego pieczywa (zmiksowane 2 kromki chleba(...)Wlej bulion, dodaj marchew i gotuj na wolnym ogniu pod przykryciem, aż soczewica będzie miękka. Krok 2 W międzyczasie przygotuj pulpeciki. Rozgrzej piekarnik do 180 st. Włóż do miksera mięso, sól, pieprz, ziele angielskie, posiekaną pietruszkę, tartą bułkę i cebule i zmiksuj na gładką masę. Rękami zwilżonymi olejem formuj niewielkie kulki (wielkości orzecha włoskiego). Wyłóż na tackę do pieczenia, wstaw
Niedzielny kucharzlato, a wraz z nim pyszne soczyste pomidory. W tej odsłonie są bardzo sycące, a dodatek pieprzu syczuańskiego daje lekką nutkę orzeźwienia. Składniki: 4 duże pomidory 400 g mielonej wieprzowiny 2 małe szalotki 1 ząbek czosnku 2 łyżeczki pieprzu syczuańskiego w ziarenkach 1/2 łyżeczki płatków chili 1/2 pęczka natki pietruszki sól olej do smażenia mozzarella (opcjonalnie(...)prażyć ziarenka pieprzu do momentu kiedy uwolnią aromat. Następnie rozetrzeć je w moździerzu. Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć cebulki, kiedy będą już szkliste dorzucić czosnek, a po chwili mięso mielone. Doprawić pieprzem syczuańskim, płatkami chilli oraz solą. Smażyć do momentu kiedy mięso przestanie być surowe. Pod koniec smażenia dodać posiekaną natkę pietruszki. Piekarnik rozgrzać
Piąty grzech głównySmaczny pomysł na obiad. Składniki: 75 dag mielonego mięsa wieprzowego 2 cebule 2 żółte papryki 2 łyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżki tłuszczu 1 szklanka rosołu (może być z kostki) ½ łyżeczki mielonego kminku 2 łyżeczki ostrej papryki sól do smaku pieprz do smaku 1 puszka kukurydzy mąka do panierki Wykonanie: Mięso wymieszać z pieprzem i solą do smaku, dokładnie
Tradycyjna KuchniaRolls of minced meat. Składniki. 50 dag mięso mielone 1 cebula 0,5 bułki namoczonej w mleku 1 jajko 1 łyżka kwaśnej śmietany 18% sól pieprz świeżo zmielony majeranek maggi 4 plastry szynki wędzonej 1 ogórek kiszony 1 cebula Sos. 3 dag grzyby suszone 1 kostka bulion grzybowy 100 ml. śmietana kremówka 36% pieprz mąka ziemniaczana Wykonanie(...)Grzyby zalać wodą, zagotować, odstawić do ostygnięcia, przecedzić, wywar pozostawić, grzyby posiekać i dodać z powrotem do wywaru. Mięso. Cebulę pokroić w drobną kostkę, przesmażyć na oleju, ostudzić. Bułkę namoczyć w mleku. Jak będzie miękka wycisnąć, przełożyć na sito i jeszcze wydusić. Najlepsze będzie mięso samodzielnie zmielone np. łopatka wieprzowa. Przełożyć mięso do miski, dodać przesmażoną cebulę, wyciśniętą bułkę
Kulinarny karnet Christopherajajko do posmarowania 1 żółtko 1 łyżka mleka sezam kotlety burgery: 70 dkg wołowiny 1 cebula duża 3 ząbki czosnku 1 łyżka musztardy 2 łyżki ketchupu 1 łyżeczka papryki mielonej 1 łyżeczka przyprawy do wołowiny sól, pieprz 1 jajko olej do smażenia pozostałe 2 pomidory 2 ogórki korniszony 1 ogórek zielony mały 1 cebula czerwona szpinak baby(...)stopni góra dół. Bułki przed pieczeniem smaruję żółtkiem rozmieszanym z mlekiem, posypuję sezamem.Wstawiam na 15 minut aż się ładnie zrumienią. Burgery: Mięso mielę razem z cebulą obraną i czosnkiem, przekładam do miski, dodaję musztardę, ketchup, paprykę mieloną, przyprawę do wołowiny, sól, pieprz, jajko i całość dobrze wyrabiam rękoma. Mięso musi być dobrze wyrobione , kleiste. Dziele je na osiem części
wesoła kuchnia