Składniki: 1 kg mięsa z udźca indyka 2 cebule 3 ząbki czosnku 1 łyżka oregano 1 łyżka ziół prowansalskich 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku 1 łyżeczka mielonego pieprzu ziołowego 2 łyżki sosu sojowego 2 jajka 6 łyżek bułki tartej 500 ml bulionu warzywnego 500 ml przecieru pomidorowego(...)mały koncentrat pomidorowy olej do smażenia cebuli 1/2 łyżeczki cukru sól Sposób wykonania: Cebulę kroimy w drobną kostkę i szklimy na oleju. Pod koniec smażenia dodajemy zmiażdżony czosnek. Mięso mielimy a następnie dodajemy do niego przesmażoną cebulę, jajka, bułkę tartą, sos sojowy, oregano, paprykę w proszku, pieprz i sól. Wszystko razem wyrabiamy ręką na jednolitą masę. Zmoczonymi w zimnej wodzie
Qchnia po prostuokoło 8 pomidorów): 8 średniej wielkości pomidorów malinowych pół szklanki ryżu 400g mielonego mięsa z kurczaka – u mnie z mięso z podudzia 2 cebule szalotki 2 łyżki siekanej natki pietruszki 100g drobno tartego sera żółtego 2 ząbki czosnku 1/3 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego sól i pieprz do smaku łyżka oleju Zaczynamy od przygotowania farszu – ryż(...)czasu mieszając, aż się zeszkli. Następnie dodajemy na patelnię przeciśnięty przez praskę czosnek oraz kmin rzymski i smażymy jeszcze kolejną minute, cały czas mieszając. Na patelnie dodajemy mięso i smażymy, rozdrabniając drewnianą łopatką, aż delikatnie się zrumieni i będzie w drobnych, podsmażonych kawałkach, po czym ściągamy z ognia do ostygnięcia. Do mięsa na patelni dodajemy ugotowany ryż, posiekaną
Smaczna StronaMięso mielone z grilla nie jest ani wykwintne ani ekskluzywne natomiast jest bardzo smaczne i banalnie proste w wykonaniu. Polecam z sałatką z sałaty(...)lodowej. Ps. Pamiętacie Charliego z Masterchef'a - te mielone biorą udział w jego konkursie. Proszę kliknij TUTAJ i zagłosuj na mój przepis. Dziękuję. Składniki : 0,5 kg mięsa mielonego Czosnek - duży ząbek natka pietruszki - pół pęczka siekanych samych listków 1 cebula - średnia 1 jajko bułka tarta - 2-3 łyżki cynamon - pół łyżeczki kumin rzymski - do smaku sól
Mechanik grillujeplastrach bekon sałata pomidor czerwona cebula ogórki piklowane musztarda ketchup Sos kaparowy: 100 g majonezu skórka z 1 cytryny 1 łyżka soku z cytryny 2 łyżki kaparów świeżo mielony pieprz Chipsy z fioletowych ziemniaków: 1 kg fioletowych ziemniaków kilka gałązek świeżego tymianku 3 łyżki oliwy z oliwek gruboziarnista sól morska * PRZYGOTOWANIE Chipsy z fioletowych ziemniaków Ziemniaki umyj, osusz(...)przypraw pieprzem do smaku. Sos kaparowy wykorzystaj do burgerów oraz chipsów ziemniaczanych. Burgery Mięso oczyść i pokrój w dużą kostkę. Następnie zmiel na grubych oczkach przez maszynkę do mielenia mięsa. Wołowinę przypraw musztardą, sosem sojowym oraz solą i pieprzem do smaku. Wbij żółtko i dokładnie wymieszaj. Kolejno uformuj kotlety. Posmaruj je oliwą i przed samym podaniem grilluj z obu stron
Food Squaremięsa mielonego z indyka 1 bułka 1cebula 1 jajko Garść bułki tartej 50g margaryny Sól, świeżo mielony pieprz Bułkę umieszczamy w miseczce z wodą lub mlekiem i czekamy aż namięknie. W misce umieszczamy mięso mielone, dodajemy jajko oraz bardzo drobno pokrojoną cebulkę. Bułkę odciskamy w rękach i dorzucamy do mięsa. Solimy oraz posypujemy pieprzem. Całość dokładnie
Kolizje Smakówporcje: 500 g mięsa mielonego z piersi indyka 200 g kaszy kuskus 50 sera parmezan, tartego drobno 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka pieprzu ziołowego lub mielonej kolendry 1 łyżeczka tymianku 400 g przecieru pomidorowego lub pomidorów w kawałkach Kaszę mieszamy z solą i pieprzem. Zalewamy ją wrzątkiem tak, by woda sięgała ok. 1 cm powyżej kaszy. Gdy kasza(...)nasiąknie i lekko ostygnie dodajemy ją do mięsa. Dodajemy pieprz i parmezan. Mieszamy dokładnie. Sos pomidorowy mieszamy z tymiankiem, podgrzewamy na głębokiej patelni. Z mięsa lepimy większe kulki, które wykładamy na sos pomidorowy. Zmniejszamy temperaturę gotowania, przykrywamy patelnię i dusimy przez ok. 15-20 minut. Dodatkowo można posypać wierzch parmezanem i ziołami
Kucharzycamączystą - będzie więcej skrobi. No i jest jeszcze jedno: znikają z talerza błyskawicznie :-) No to dzieła... SKŁADNIKI 1,5 kg ziemniaków 2 jajka sól Sos: 400 g mielonego mięsa wołowego 250 g pieczarek zielona część pora 2 łyżki oleju rzepakowego 700 ml przecieru pomidorowego 1 łyżka mąki ziemniaczanej sól, pieprz, mielona papryka (słodka i ostra) suszony majeranek(...)rozgrzanym oleju - po obu stronach, na złoto - brązowy kolor. Pieczarki i pora kroimy w plasterki, a następnie wrzucamy na rozgrzany na patelni olej i przez chwilę smażymy. Dodajemy mięso, przyprawy i smażymy, od czasu do czasu mieszając. Przecier mieszamy dokładnie z mąką, dolewamy do mięsa z pieczarkami, całość dokładnie mieszamy i podgrzewamy do chwili aż sos zacznie gęstnieć
Czary - gary w kuchniuważają że sekretem tej potrawy jest długie gotowanie, nawet do 4 godzin. :) Moje bolognese jest trochę zmodyfikowane I dostosowane do mojej kuchni. Zaczynamy Składniki: 350 gr mięsa mielonego wołowego 1 cebula 1 marchew 400 ml pomidorów posiekanych 2 łyżki oregano 125 ml czerwonego wytrawnego wina sól, pieprz 1 łyżka oliwy z oliwek ok 100 gr pieczarek(...)czosnku Wykonanie: Na rozgrzaną oliwę wrzucamy posiekaną cebulę. Smażymy ok 3 min. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek I pokrojoną w półtalarki marchew. Smazymy ok 2 min. Dodajemy mięso mielone I oregano. Smażymy do momentu aż mięso nie będzie już różowe . Dodajemy puszkę pomidorów I czerwone wino. Dusimy na małym gazie pod przykryciem około
Smaki Edytywątróbki kurczaka 35 dag, mielone wieprzowo-drobiowe 50 dag, cebula 2 sztuki, włoszczyzna z rosołu, przyprawa do pasztetu 1 opakowanie, kucharek 1 łyżka, bułka grahamka większa 1 sztuka, jajka 4 sztuki "L", tarta bułka 1 szklanka kurę wiejską z rosołu wystudzoną obrać z kości, chrząstek usunąć skórę, samo mięso wkładać do większej miski dodać bułkę grahamkę dużą namoczoną(...)dobrze z wody odciśniętą wątróbki z kurczaka, indyka oczyścić i usmażyć na rumiano na smalcu (wątróbki muszą być mocno przyrumienione, jest lepszy smak pasztetu), do usmażonej wątróbki dodać mielone mięso , cebulę pokrojoną i smażyć co jakiś czas zamieszać, wystudzone wszystko z patelni dodać do kury wbić jajka, przyprawy, kucharka, wlać rosół i blenderem wszystko zmiksować na gładką masę
W Mojej Kuchni LubięDzisiejszy przepis to nasza propozycja jak zrobić coś z niczego. Mając do dyspozycji trochę mielonego mięsa, pęczek włoszczyzny i znalezioną w otchłani kuchennej szafki puszkę pomidorów wyczarowaliśmy naprawdę smaczne danie. Takie trochę polskie, trochę włoskie - jednym słowem pyszne. Bo przecież nikt nie powiedział, że nie można łączyć na jednym talerzu różnych kuchni :) SKŁADNIKI: Obiad dla 2 osób(...)miesa mielonego wołowo-wieprzowego 2 łyżki oleju do smażenia 1 cebula kawałek pora zielone łodygi selera 1 marchewka 1 pietruszka 3 ząbki czosnku 1 jajko 1 puszka pomidorów (400 g) 1 łyżeczka ziół prowansalskich kilka listków świeżej bazylii sól, pieprz do smaku makaron, np. pełnoziarniste penne (200 g) SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: 1. Cebulę, marchewkę, pietruszkę, pora, zielone części selera
W kuchni Katiemięsa z udźca indyka 2 małe cukinie 1 marchewka 1/2 pora (jasna część) 2 jajka 5 łyżek kaszy manny 1 łyżka oleju sól, pieprz ziołowy Sposób wykonania: Mięso mielimy. Pora kroimy w kostkę i szklimy na rozgrzanym oleju. Studzimy. Cukinię (ze skórką) oraz obraną marchew ścieramy na dużych oczkach tarki. Warzywa solimy, mieszamy i odstawiamy na 10 minut aby puściły
Qchnia po prostusyci na długo i dostarcza pełnowartościowego białka. Zapraszam do testowania ! Składniki na 3 porcje (a nawet 4, bo dania wychodzi dużo): -100g brązowego ryżu -250g mielonego mięsa wołowego -pół czerwonej papryki -pół puszki kukurydzy -pół puszki czerwonej fasoli -puszka krojonych pomidorów -połówka czerwonej cebuli -połówka białej cebuli -ząbek czosnku -przyprawy: ostra papryka, papryka(...)wędzona, mielony kmin rzymski, oregano, sól, pieprz cayenne, czosnek granulowany -płaska łyżeczka ksylitolu -olej kokosowy do smażenia -jogurt naturalny do polania ( łyżka na porcję) -dwa całe liście sałaty w formie miseczki Wykonanie: Do garnka z osoloną wrzącą wodą wrzucamy ryż i gotujemy. Posiekaną białą cebulę i czosnek podsmażamy na oleju kokosowym, na rozgrzanej dużej patelni. Dorzucamy doprawione
Gawron w rosolesmakują z sosem chrzanowym lub musztardowym. Jeśli jeszcze nie próbowaliście to polecam, a jeżeli już robiliście to właśnie Wam przypominam o tym przepisie. Składniki 6 jajek ugotowanych 500 g mięsa mielonego 1 łyżeczka musztardy 1 cebula 2 łyżki bułki tartej 1 jajko surowe sól pieprz ostra papryka dodatkowo bułka tarta do panierowania olej do smażenia Jajka ugotowane oskubać(...)skorupek. Mięso wymieszać z posiekaną drobno cebulką i pozostałymi składnikami. Wszystko wyrobić na jednolitą masę. na dłoni zrobić placek z mięsa i zawinąć nim dokładnie jajko. Tak powtarzać ze wszystkimi jajkami, a nastepnie każde obtoczyć w bułce tartej. Na patelni rozgrzać olej i smażyć jajka ze wszystkich stron. jajka po szkocku
O kuchni z uczuciemszklanka mąki do obtoczenia roladek 1 łyżka mąki do zaciągnięcia sosu *** Pieczarki kroimy w plasterki i podsmażamy razem z drobno pokrojoną cebulą. Odkładamy do przestudzenia *** *** Do mięsa mielonego dodajemy jajka, bułkę tartą i przyprawy – do smaku(...)Wszystko razem dokładnie mieszamy, aż powstanie jednolita masa *** *** Przyprawione mięso dzielimy na około 8 porcji. Każdą część rozpłaszczamy dłonią na płaski placek *** *** Podsmażone pieczarki możemy pokroić na mniejsze kawałki. Ser żółty ścieramy na tarce o małych oczkach *** *** Na mięsie układamy po około 1 łyżce sera i 1 łyżce pieczarek *** *** Mięso rolujemy zaczynając od jednego boku- do środka i formujemy
Blog z ApetytemPomysł na ekspresowy obiad. Puree z kalafiora z klopsami drobiowymi. Szybko, lekko i smacznie. 2 porcje: 600 g kalafiora 300 g drobiowego mięsa mielonego 2 łyżki oleju rzepakowego 1 łyżeczka curry 1 łyżeczka mielonej kolendry 1/2 łyżeczki kuminu 1/2 łyżeczki soli Kalafiora rozdrabniamy przy użyciu melaksera/blendera lub nożem siekamy bardzo drobno. Mięso doprawiamy przyprawami, formujemy kulki. Na patelni
Kucharzycacukru 1,5 szklanki wody 1/2 łyżeczki soli po 1 łyżeczce papryki mielonej słodkiej oraz ostrej 1/2 łyżeczki pieprzu mielonego 1 szklanka ketchupu Wykonanie: Karkówkę myjemy , kroimy na plastry grubości 1 cm. ( nie rozbijamy) posypujemy przyprawami do mięsa i odstawiamy na chwilę. Następnie obsmażamy na oliwie po czym układamy w naczyniu żaroodpornym, obkładamy cebulą pokrojoną w plasterki(...)godziny. Podajemy z kluskami śląskimi. Kluski śląskie Składniki: 1 kg ugotowanych ziemniaków 250 gram mąki ziemniaczanej sól Wykonanie: Ziemniaki obieramy, gotujemy wystudzone przepuszczamy przez prasę lub maszynkę do mielenia mięsa. Ziemniaki łączymy z mąką ziemniaczaną, wyrabiamy delikatne ciasto( w razie potrzeby podsypać niewielką ilością mąki) Z ciasta formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego następnie robimy dziurkę. Kluski śląskie gotujemy
kgwjanczewo