mnie to już tradycja, że pierwszy usmażony kotlet jest mój :) Kotlety, frytki i surówka. Może być taki obiad? Mi smakowało i dlatego Wam też polecam. Składniki 500 g mięsa mielonego 4 średnie ugotowane ziemniaki 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 jajko sól gałka muszkatołowa pieprz płatki chilli 1 łyżka masła klarowanego olej do smażenia bułka tarta do panierowania
O kuchni z uczuciemktóry w trakcie przygotowania przechodzi wszystkimi smakami składowymi. Obowiązkowa pozycja do przygotowania na spotkanie ze znajomymi, imprezę na luzie lub rodzinny obiad. Składniki (na 3-4 porcje): 400g mielonego mięsa wołowego szklanka makaronu orzo puszka krojonych pomidorów puszka czerwonej fasoli 1 duża czerwona cebula 2 płaskie łyżeczki mielonego kuminu 1 płaska łyżeczka mielonej kolendry 1/3 łyżeczki chili(...)maksymalnie 5 minut, dość często mieszając. Do cebuli dodajemy przyprawy – kumin, kolendrę, chili oraz roztarte w dłoniach oregano – smażymy mieszając przez minutę. Na patelnię dodajemy mięso i smażymy na większym ogniu, mieszając i rozdrabniając, aż ładnie się zarumieni. Następnie, dodajemy makaron orzo i dokładnie mieszamy aby pokrył się tłuszczem i smakami ze smażenia. Do tego dodajemy pomidory
Smaczna Stronaflamastry i kredki. W międzyczasie znikam w kuchni byśmy nie umarły z głodu. Pyszny obiad gotowy jest w kilka chwil. Klopsiki w sosie śmietanowo-porowym składniki: 500 g mięsa mielonego 1 cebula 1 żółtko sól, pieprz ziołowy 2 pory 250 ml śmietany kremowi(...)łyżki oliwy 1 łyżka masła wykonane: Pory myjemy, osuszamy i kroimy w plasterki. Cebulkę kroimy na drobną kostkę i podsmażamy by się zeszkliła, a nie zrumieniła. Dodajemy ją do mięsa mielonego razem z żółtkiem, solą i pieprzem ziołowym. Wyrabiamy mięso, formujemy małe klopsiki wielkości piłeczki golfowej. Smażymy na 1 łyżce oleju z każdej strony i ściągamy z patelni
Przysmaki KarolkiŁatwe Liczba porcji: 2 Cechą charakterystyczną bakłażana jest to, że sam w sobie nie ma smaku, za to fantastycznie wchłania cudze smaki. Dlatego pysznie smakuje faszerowany. Zazwyczaj napychany jest mięsem mielonym. Nasz bakłażan faszerowany soczewicą i batatem to zdrowia odmiana standardowej wersji. W farszu znajdziesz mięso – delikatny filet, wcześniej ugotowany – ale możesz go pominąć jeśli bakłażan faszerowany soczewicą
Niedzielny kucharzwersji bezglutenowej . Normalnie do pasztetu dodałabym namoczoną bułkę kajzerkę, postanowiłam jednak zastąpić ją płatkami kukurydzianymi, które nie zawierają glutenu. Do mięsa z królika dodałam także boczek, gdyż mięso królika nie ma zbyt wiele tłuszczu. Robiąc pasztet wyłącznie z mięsa królika taki pasztet byłby bardzo suchy i rozpadałby się w trakcie krojenia. Lekko ziołowego i aromatycznego smaku pasztetowi nadały suszone pomidory(...)ugotowanego mięsa z królika 200 ml bulionu z królika (w którym gotowało się mięso) 20 dkg surowego boczku 1 i 1/2 łyżeczka soli 1/4 łyżeczka czarnego pieprzu pęczek świeżej natki pietruszki (3 gr) 2 duże jajka 4 dkg płatków kukurydzianych 4 dkg suszonych pomidorów z zalewy oliwnej Jak zrobić pasztet z królika. Boczek wraz z zimnym mięsem królika przemielić
MeCooksryżu. Smacznego! Tofu z warzywami i ryżem Gulasz z indyka z marchewką i cukinią Kurczak zapiekany w ryżu z warzywami Szybka wieprzowina z marchewką i dymką Papryka faszerowana mięsem mielonym i ryżem Kurczak w sosie curry Pierś kurczaka w kurkumie i imbirze Kotleciki z mięsa z rosołu i ryżu Ryż z kurczakiem i mieszanką chińską Jednogarnkowa ryba z ryżem
Kuchnia Bazyliiugotowane pyzy można zamrozić na później. PRZEPIS NA CEPELINY Z MIĘSEM Składniki na cepeliny z mięsem: 3 kg ziemniaków 4 łyżki mąki ziemniaczanej sól farsz: 800g mięsa mielonego 1 duża cebula 1 ząbek czosnku sól pieprz majeranek olej Jak zrobić cepeliny z mięsem: Cebulę obieram, drobno siekam i szklę na oleju. Mięso mieszam z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, cebulą
Dorota Smakujekajzerka 2 jajka 150 g masła mleko (lub woda) bułka tarta sól, pieprz Sposób wykonania: Suchą kajzerkę zalewamy mlekiem i odstawiamy na około 10 minut do namoczenia. Mięso mielimy, następnie dodajemy do niego jajka, pomidory i bazylię pokrojone w paski, zmiażdżony czosnek, dokładnie odsączoną z mleka bułkę, sól i pieprz. Dłonią wyrabiamy mięsną masę do momentu aż będzie
Qchnia po prostuwykonania. Do spakowania w pojemniki do pracy, idealne przed czy po treningu. Ale tak jak u nas nada się również na niedzielny obiad w gronie rodzinnym. Składniki: 500g mielonego mięsa z szynki wieprzowej 200g ryżu 2 jajka 250g kalafiora 250g brokuła sól, pieprz papryka mielona, czosnek świeża pietruszka Gotujemy ryż na sypko, studzimy i mieszamy z mięskiem
Smacznie Pysznie Kaloryczniewersja tego typowego włoskiego dania przygotowanego na bazie prostokątnych płatów makaronu, farszu z mięsa i sosu pomidorowego oraz beszamelu i sera. Składniki: 15 płatów makaronu lasagne 600g wieprzowego mielonego mięsa 200g koncentratu pomidorowego 350g startego żółtego sera 2 puszki pomidorów 2 duże cebule 3 ząbki czosnku 1/2 szklanki bulionu drobiowego 350g pieczarki 2 łyżki mąki pszennej masło klarowane
Szalona Kuchnia EwelinyDrobiowe mielone to dobry pomysł na danie główne z duszonymi warzywami i tłuczonymi ziemniaczkami smakują rewelacyjnie! SKŁADNIKI: 1 podwójna pierś z kurczaka 1 łyżeczka suszonego lubczyku 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego mielonego 1 płaska łyżeczka soli 2 łyżki tartej bułki 1 jajko 2 łyżki oliwy WYKONANIE: mięso mielimy na dużych oczkach, dodajemy przyprawy, jajko i bułkę, dokładnie mieszamy
Kuchnia Beatydodawać coś nowego. Były już kotlety z niespodzianką , a dzisiaj kotlety z mięsa i kaszy kuskus. Dodałam też otręby owsiane żeby przemycić więcej błonnika do diety dzieci. Poza tym są zdrowsze, ponieważ nie smażyłam ich tylko upiekłam. Wyszły naprawdę super. Polecam! Składniki: 1/2 kg mięsa mielonego (wieprzowe lub drobiowe) 1/2 szklanki suchej kaszy kuskus 2 jajka 1 cebula(...)salaterki, zalać wywarem mięsnym lub warzywnym (można wodą) około 1cm nad poziom kaszy, przykryć talerzem i odstawić na 5 minut. Cebulę drobno posiekać i zeszklić na niewielkiej ilości oleju. Mięso przełożyć do miski, dodać wystudzoną kaszę i wymieszać. Dodać cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, otręby owsiane i natkę pietruszki. Wszystko dokładnie wyrobić. Doprawić solą i pieprzem. Na koniec dodać jajka
kuchnia doskibułce. Pierwszy raz jadłam te koreczki kiedy przyniosła je do nas moja siostra na mecz, tak mi posmakowały, że od tego czasu często je powtarzam. Składniki: 500 g mięsa mielonego wołowego lub np indyka jeśli chcecie wersję bardziej fit 1 cebula 1-2 ząbki czosnku świeżo mielony pieprz, sól żółty ser sałata lodowa papryka ogórek pomidor koktajlowy patyczki(...)koreczków Do mięsa dodajemy posiekaną cebulę, czosnek i przyprawy. Maczamy dłonie w zimnej wodzie i formujemy małe kuleczki. Patelnie delikatnie smarujemy olejem i na rozgrzaną, wrzucamy nasze pulpeciki. Gdy ostygną nabijamy je na wykałaczkę następnie nabijamy ser i warzywa, kończymy pomidorkiem koktajlowym. Podajemy z sosem miodowo musztardowym. Sos miodowo-musztardowy Składniki: 1 łyżka majonezu 1 łyżka jogurtu greckiego 1 łyżeczka
Dobra karmamięsa mielonego 6-7 jaj ugotowanych na twardo 1 cebulka pokrojona drobno przyprawy pokrojona drobno pietruszka Mięso przyprawić, dodać cebulkę. Ugotowane jajka obtoczyć w mięsie i bułce tartej. Smażyć na złoty kolor
Moje Słodkie Piekiełkowrzątkiem, i odstawiamy na godzinę po tym czasie gotujemy w wodzie w której się moczyły do miękkości. Kapustę szatkujemy, wrzucamy do wrzątku i gotujemy aż będzie miękka. Mięso mielimy w maszynce. Cebulę siekamy i dusimy na oleju, dodajemy ugotowane i pokrojone grzyby, zmielone mięso i chwilę dusimy pod przykryciem. Zawartość patelni mieszamy z ugotowaną kapustą
Kulinarne życie