mięso mielone - 22854 przepisów (strona:424/1524)

Szpinakowe burgery. 175

Składniki: 450 g mrożonego szpinaku 250 g mięsa mielonego 1 jajko 2 płaskie łyżki bułki tartej + do obtoczenia papryka ostra mielona, sól Szpinak rozmrażamy i odciskamy z wody, następnie przekładamy do miski razem z mięsem. Dodajemy jajko bułkę tartą i doprawiamy do smaku, dokładnie ze sobą mieszamy. Formujemy burgery z uzyskanej masy, obtaczamy w bułce tartej

Moje-pitraszenie
KARNIBAHAR YEMEĞİ, czyli kalafior z mięsem w sosie pomidorowym 137

Kalafior z mięsem w sosie pomidorowym. Palce lizać! Porcja dla 3 osób. Smacznego! Składniki 300 g mielonego mięsa wołowego 1 mały kalafior pół czerwonej papryki 1 średnia cebula 2 łyżki koncentratu pomidorowego sól czarny pieprz 2 szklanki wrzącej wody 3 łyżki oliwy Przygotowanie Kalafior podzielić na różyczki i umyć. Obrać i umyć cebulę, pokroić w drobną kostkę. Paprykę oczyścić

Tureckie Przepisy
Zapiekanka gołąbkowa 139

drugi dzień podgrzana. Składniki: (na dużą formę o wymiarach 34 cm x 25,5 cm x 7 cm)  1/2 główki białej kapusty (około 1 kg) 1 kg mięsa mielonego (u mnie mielona łopatka wieprzowa) 3/4 szklanki suchego ryżu (u mnie ryż basmati) 2 średnie marchewki 2 cebule 2 - 3 ząbki czosnku 1 puszka krojonych pomidorów (u mnie(...)żytniej (może być razowa) 2 1/2 szklanki wody 2 łyżki majeranku 1 łyżeczka cząbru 1 łyżka mielonego kminku 1 łyżeczka mielonego pieprzu 1/2 łyżeczki chili 1 - 2 łyżki do posypania kapusty + 1 łyżeczka do mięsa + około 1/2 łyżeczki do sosu  tłuszcz do posmarowania formy Przygotowanie: Kapustę drobno poszatkować lub zetrzeć na tarce, wymieszać z solą

Kuchcik gotuje
Kabaczek faszerowany mięsem 142

łyżeczka gałki muszkatołowej 1 łyżeczka suszonego tymianku sól morska  pieprz świeży tymianek olej do smażenia Wykonanie: Cebule kroimy w drobną kostkę i przesmażamy na rozgrzanym tłuszczu na patelni. Mięso mielimy w maszynce do mielenia ( ja osobiście preferuję taką wersję), lub jeśli ktoś woli kupujemy gotowe już zmielone.  Mięso wkładamy do miski, dodajemy cebulę, suszone przyprawy i tymianek

Kulinarne przygody Gatity
Biała kiełbasa z jabłkiem w ślimaczkach z ciasta francuskiego 184

widocznie zmięknie. Lekko studzimy całość.   Obieramy z osłonek kiełbasę i dodajemy ją do jabłka z cebulą. Najwygodniej i najefektywniej da się masę wymieszać i połączyć dłonią, przeciskając mielone mięso i jabłko z cebulą lekko przez palce – jak przy mieszaniu masy na kotlety mielone.   Piekarnik ustawiamy na 180⁰C. Ciasto francuskie wyjmujemy z lodówki, rozwijamy

Karo in the Kitchen
Słowiańskie chilli, chilli wariacja na temat 172

temu taka oto wariacja. To połączenie wyjątkowo prostego dania, jakim jest meksykańskie chilli z mięsem i chyba najbardziej słowiańskiego ze wszystkich przetworów. Efekt jest zaskakująco pozytywny. 0,5kg mielonego mięsa wieprzowo-wołowego 2 duże pomidory 1 duża cebula 4 ząbki czosnku łyżeczka kminu rzymskiego pół torebki słodkiej papryki w proszku dwie łyżki tejże ostrej dwie łyżki przecieru pomidorowego przyprawa

Kuchenna Kontrrewolucya
Pulpety w sosie koperkowym nadziewane porami i suszonymi pomidorami 266

Żeby przemycić więcej witamin i warzyw, do pulpetów dodałam duszone pory i suszone pomidory. Mięso podałam z ulubioną kaszą jaglaną i sałatą lodową z winegretem. Składniki: 800 g mielonego mięsa z indyka 2 jajka 1 sucha kajzerka łyżka ziół do pizzy 2 ząbki czosnku 2 pory (jasne części) kilka suszonych pomidorów w oliwie 1 łyżka oliwy z pomidorów sól

Czerwień i błękit
Pierogi w rosole 154

przygotowanej wodzie z warzywami ok. 1 godzinę gotujemy mięso.    Wyciągamy mięso, cebulę, czosnek i pół marchewki. Po ostudzeniu ćwiartki obieramy z kości.    W maszynce mielimy mięsa, marchewkę, cebulę i czosnek. Dodajemy jedno jajko, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dokładnie wyrabiamy farsz.    Do mąki dodajemy jajka i żółtka i zagniatamy ciasto. Wstawiamy

Maminek kulinarny
Lasagne for dummies – jak pozbawić faceta wymówki, że gotował nie będzie bo nie umie. 138

Lista zakupów Wbrew pozorom lista jest bardzo ważna. Skraca czas zakupów do minimum i nie zostawia miejsca dla wyobraźni. Wchodzisz, kupujesz i wychodzisz. Nie jesteś baba! Potrzebujesz: 1. Mięso mielone wołowe 1kg – wybierz ładny, chudy kawałek wołowiny i niech zmielą to przy tobie. Mięso ma mieć ładny czerwony kolor. Ma pachnieć mięskiem a nie zdechłym lisem, albo szatnią

ladykitchen
PANINI Z MIELONYM MIĘSEM I WARZYWAMI 334

Miałam dziś prawdziwą ucztę. Uwielbiam te chrupiące bułeczki pełne pysznego nadzienia. Robi je się wyjątkowo prosto, a smak naprawdę jest interesujący. Do mięsa dodałam kmin rzymski

Przepisy Aleksandry
Gołąbki z mięsem mielonym i pęczakiem 178

Uwielbiam pęczak. Lubię go zdecydowanie bardziej niż "zwykłą" kaszę jęczmienną, choć trzeba przyznać, że czas przygotowania bywa długi :) Niestety pęczak jest bardzo niedoceniany, a

Kraina Tysiąca Smaków
Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym 98

soku pomidorowego z polskimi ziołami parmezan wiórki mozzarella starta sól, pieprz Przygotowanie Ziemniaki obieramy, myjemy, kroimy na plasterki o grubości 2 mm . Mieszamy z olejem, papryką, solą i pieprzem. Mięso mielimy na średnich oczkach. Na oleju podsmażamy posiekaną cebulę, wrzucamy przeciśnięty przez praskę czosnek, smażymy przez bardzo krótką chwilę. Dodajemy mięso, smażymy aż będzie prawie „sypkie”, zalewamy sokiem. Chwilę dusimy

R'n'G Kitchen
Obiad na niedzielę: KEBAB Z SAŁATKĄ TABBOULEH Z PIECZONEGO KALAFIORA 111

Nie wiemy czy wiecie, ale nasz stary, dobry kotlet mielony ma liczną rodzinę na Bliskim Wschodzie, w Afryce Północnej i na Bałkanach. To kofty, czyli kebaby z mięsa mielonego nadzianych na patyki. Słowo kofta, które wywodzi się z języka staro perskiego, oznacza po prostu: mleć. Co tu dużo mówić, kuzyn naszego mielonego z Bliskiego Wschodu bije(...)kebab 500 g wołowiny 2 łyżki siekanej pietruszki 2 łyżki drobno posiekanych suszonych pomidorów 2 łyżeczki pieprzu 1 łyżeczka suszonej mięty 1/2 łyżeczki mielonego kminu 1/2 łyżeczki mielonej kolendry 1/4 łyżeczki cynamonu 1/4 łyżeczki zmielonego ziela angielskiego 1/2 drobno posiekanej cebuli Sól (około 2 płaskich łyżeczek) Na tabbouleh Duży kalafior lub 2 małe Pęczek szczypiorku Pęczek mięty Pęczek

Niedzielny kucharz
Burgery z indyka i cukinii 148

łyżeczka kminu rzymskiego 1 łyżeczka ziół prowansalskich 3 łyżki posiekanej natki pietruszki sól, pieprz ziołowy 4 łyżki oliwy z oliwek (lub  oleju z suszonych pomidorów) Sposób wykonania: Mięso mielimy w maszynce. Na dużej patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy i przesmażamy pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Gdy będzie zeszklona dodajemy zmiażdżony czosnek, kmin i zioła prowansalskie. Smażymy razem przez parę(...)mieszając. Gdy będzie czuć intensywny zapach rozgrzanych ziół dodajemy startą na dużych oczkach cukinię i smażymy jeszcze przez ok. 5 minut. Składniki z patelni studzimy a następnie dokładamy do mięsa. Dodajemy jajko, natkę pietruszki, sól i pieprz. Wyrabiamy masę dłońmi przez parę minut, tak aby wszystkie składniki równomiernie się przemieszały. Zwilżamy dłonie zimną wodę i formujemy płaskie kotleciki. Na patelni

Qchnia po prostu
Chrupiące sajgonki 159

jasnego 1 pęczek świeżej natki pietruszki 2 duże szalotki (ew. zwykła biała cebula) 2 ząbki czosnku kilka suszonych grzybów mun sok z połowy limonki 2 jajka pieprz czarny, świeżo mielony sól morska olej rzepakowy do smażenia szczypiorek do podania Na patelni, rozgrzewamy niewielką ilość oleju i delikatnie szklimy na nim drobno posiekane szalotki. Grzyby mun zalewamy wrzątkiem i czekamy(...)ogniu. Marchew obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach, po czym także dodajemy na patelnię. Wszystko razem dobrze mieszamy i  dusimy jeszcze przez kilka minut. Następnie dodajemy mięso mielone. Zawartość patelni przyprawiamy sosem sojowym, pieprzem i sokiem z limonki, ewentualnie odrobiną soli. Całość mieszamy, zwiększamy nieco płomień pod patelnią i smażymy wszystko, aż mięso będzie gotowe

Kuchenna Kontrrewolucya