mielonych u mnie na blogu pod dostatkiem..ile razy je robię , tyle razy coś zmieniam, żeby urozmaicić je..tym razem do mięsa dodałam obrane i starte jabłko..kotleciki wyszły bardzo smaczne..soczyste... 50 dkg mięsa mielonego 1 cebula 2 jaja 1-2 jabłka 1 czerstwa bułka sól, pieprz, wegeta, majeranek Bułkę namoczyć w wodzie, następnie odcisnąć(...)mięsa dodać pokrojoną cebulę, starte jabłka, bułkę , jaja i przyprawy.Dokładnie wymieszać i formować kotlety. Smażyć z każdej ze stron
Moje domowe kucharzenieCóż, frittata jest po prostu zbyt smaczna, aby się jej oprzeć. Spróbujcie sami. Bierzemy: - 5-6 niezbyt dużych ugotowanych w mundurkach ziemniaków - 1 średnia cebula - 0,5 kg mielonego mięsa - kawałek cukinii - 0,5 czerwonej papryki - 0,5 żółtej papryki - 5 dużych jajek - trochę oliwy z oliwek - 2 łyżki sosu sojowego - sól, pieprz - tymianek - zielona pietruszka Ugotowanie ziemniaków(...)patelni rozgrzewam oliwę. Dorzucam cebulę. Do lekko zeszklonej cebuli dorzucam ziemniaki. Ziemniaki lekko powinny się zezłocić, teraz dodaję mielone i mieszam aby się równomiernie przesmażyło. Wszystko to na mocnym ogniu i pilnujemy. Po ok. 8, 10 minutach mięso jest gotowe, dodaję paprykę z cukinią i mieszając całość przesmażam na średnim ogniu ok. 4 minut. Posypuję tymiankiem
I tu będę miała takie temleko do namoczenia kajzerki (około 1/2 szklanki) 3 ząbki czosnku 1 łyżka tymianku sól, pieprz czarny bułka tarta do obtoczenia kotletów olej do smażenia Sposób wykonania: Umyte i osuszone mięso mielimy. Kajzerkę zalewamy mlekiem i moczymy około 15 minut aby namiękła. Cebulę i pieczarki kroimy w drobną kosteczkę. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju. Dodajemy cebulę z pieczarkami i smażymy
Qchnia po prostuzamrażalce, więc je tylko odsmażyłam. Do tego dania można również wykorzystać świeżo ugotowane kopytka, które trudno zrumienić zanim porządnie nie ostygną. Kopytka i mielone 4 porcje Składniki: 1 kg mielonego mięsa, wołowo – wieprzowego 1 duża cebula 2 łyżeczki soli 100 ml śmietanki 1 łyżeczka czarnego pieprzu 350 g ugotowanych ziemniaków 1 jajko 90 g pszennej mąki(...)drobno pokrojonego tymianku sól do smaku 1 łyżka świeżo zmielonego czarnego pieprzu, grubo mielonego 150 g świeżego szpinaku Zacznij od mielonych. Cebulę pokrój w kostkę i zmiksuj ze śmietanką na puree. Dodaj sól, pieprz i mięso. Wymieszaj wszystko na jednolity farsz i uformuj 12 kotletów. Smaż na maśle na złoty kolor około 6 minut, odwracając po połowie czasu
codojedzeniabyły tylko zalane sokiem pomidorowym, nie był to tradycyjny zagęszczany mąką sos, ale oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie by taki przygotować... Składniki na 12 sztuk: - 550g mielonego mięsa (u mnie szynka i łopatka wieprzowa) - 200g ugotowanego ryżu (u mnie basmati) - ok. 490g zszatkowanej białej kapusty - 1 cebula - 1 ząbek czosnku - 1 jajko - sól (daję himalajską) - świeżo mielony(...)dodajemy łyżeczkę soli, dokładnie mieszamy (najlepiej podusić dłonią) i odstawiamy na kilka minut, aż puści sok. Do zmielonego mięsa dodajemy przestudzony ryż (200g), podsmażoną cebulę z czosnkiem, odciśniętą z wody kapustę, jajko, doprawiamy solą (ok. 1/2 łyżeczki) oraz świeżo mielonym pieprzem. Całość dokładnie mieszamy, do połączenia składników. Z wyrobionej masy odrywamy kawałki i formujemy podłużne kotlety. Odkładamy
Smaczne ZdroweSpaghetti z jarmużem, cukinią i suszonymi pomidorami Mielone kotleciki wołowe ze smażonym jarmużem i oliwkami Zielony koktajl z młodym jęczmieniem, jarmużem i szpinakiem Zupa pomidorowa z makaronem, mięsem mielonym, jarmużem i czerwoną fasolą Spaghetti z jarmużem, suszonymi pomidorami i oliwkami
Moja smaczna kuchniaKotlety mielone z dodatkiem sera korycińskiego Czesławy Zarzeckiej ..pycha...ciągnący się w środku kotleta ser..ja akurat taki lubię... 70 dkg mięsa mielonego 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 czerstwa bułka 1 szkl.bulionu 2 jaja sól, pieprz wegeta Ser koryciński Czesławy Zarzeckiej Bułkę namoczyć w bulionie.Do mięsa wbić
Moje domowe kucharzenienastępnie dodałem do niej szalotki i czosnek. Całość delikatnie zrumieniłem - przez około 30 sekund, a następnie dodałem mięso mielone, sporą ilość czarnego świeżo mielonego pieprzu i niewielką ilość soli. Bardzo istotnym jest, żeby już na początku smażenia mięsa starać się porozdzielać je na jak najdrobniejsze kawałki. Mięso z szalotkami i czosnkiem smażyłem aż do jego bardzo delikatnego
Wyprawy kulinarnemakaronu orzo 1 listek laurowy kilka ziaren ziela angielskiego sól i pieprz (najlepiej świeżo mielony) 3 łyżki posiekanej natki pietruszki 2 łyżki posiekanego lubczyku 2 łyżki listków majeranku (ew. suszonego) łyżka przyprawy do zup bez glutaminianu sodu 2/3 szklanki słodkiej śmietanki 18% Mięso umyć, włożyć wraz z listkiem laurowym i zielem do garnka, wypełniając go do 2/3 zimną wodą(...)marchew oraz obrany i posiekany drobno czosnek. Gotować aż mięso i warzywa będą miękkie. Wówczas dodać przyprawę do zup, natkę, zioła i pieprz do smaku (najlepiej świeżo mielony). Mięso wyjąć, zdjąć skórę, oddzielić od kości, pokroić i dodać do zupy. Zabielić słodką śmietanką. Gotować jeszcze minutę. Zupę podawać gorącą
Czerwień i błękit: wieprzowo -wołowego opcjonalnie indyczego. Uważajcie na etykietki na mięsie już zmielonym, upewnijcie się, że jest tam duży procent mięsa. Niestety często zdarza się, iż na etykiecie producenci piszą, że samego mięsa w opakowaniu jest zaledwie około 37%. Najlepiej kupić mięso i zmielić je samemu. Bądź poprosić o zmielenie wybranego kawałka na miejscu w sklepie mięsnym. Kilka złotych mniej(...)jest warte ceny naszego zdrowia. szklanka przecieru pomidorowego 6-8 pomidorków koktajlowych pół szklanki czerwonego wytrawnego wina szczypta soli szczypta świeżo mielonego pieprzu łyżka masła 1 cebula Sos Beszamelowy: 500 ml mleka 2 szczypty gałki muszkatołowej 2 liście laurowe szczypta ziela angielskiego 3 łyżki mąki 1 łyżka masła Dekoracja: liście świeżej bazylii pomidorki koktajlowe przekrojone na pół Przygotowanie
KreatywnePinyPrzepis ze strony Jamie Oliver'a, szybkie i dobre, podane z domowymi tortillami.Składnikina kebabyok 400 g chudego mielonego mięsa jagnięcegoparę gałązek świeżego tymianku, listki oderwaneskórka z 1 cytryny, drobno posiekanaząbek czosnkusól morskaświeżo zmielony czarny pieprz+ opcjonalnie przyprawy:1 łyżeczka mielonej kolendry½ łyżeczki mielonego chilli1 łyżka zmielonego kminu rzymskiegodo podania4 placki tortilli(...)podgrzewać przez 30 sek.Przenieść tortille na talerze, na każdym placku położyć po parę kawałków sałaty, skropić oliwą z oliwek i ewentualnie sokiem z cytryny, na to położyć mięso, łyżkę jogurtu, Posypać posiekaną chili, można dodać natkę pietruszki lub kolendrę .Zrobiłam małe kotleciki (zamiast 4 - 8) , tym razem smażyłam na patelni a nie grillowałam
Stare Garymięsa mielonego (ja użyłam łopatki wieprzowej) 1 mała czerwona cebula 2 ząbki czosnku 1 płaska łyżeczka mielonego kminu rzymskiego 1 płaska łyżeczka mielonej kolendry 1 łyżka poszatkowanej świeżej mięty lub świeżej kolendry pół łyżeczki mielonej słodkiej papryki pół łyżeczki mielonej chili sól pieprz olej rzepakowy (przepis na około 15 sztuk) Mięso wrzucamy do miski. Dodajemy
Kardamonovypołączeniu z soczystymi mięsnymi pulpecikami to doskonała mięsno - warzywna uczta i propozycja na szybki, łatwy w przygotowaniu i sycący obiad. Składniki: Pulpety: 300g fileta z kurczaka 300g mięsa z łopatki wieprzowej 200g mięsa z wołowiny 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 pęczek natki z pietruszki 2 łyżki majeranku 2 łyżki bułki tartej 1 jajko sól pieprz olej Sos pomidorowy(...)imbiru 1 łyżka przyprawy garam masala 1 pęczek natki z pietruszki olej sól pieprz Wykonanie: 1. Pulpety: Mięso z łopatki, wołowinę i fileta z kurczaka zmielić maszynką do mielenia mięsa. Cebulę i czosnek drobno posiekać, zeszklić na oleju i pozostawić do wystudzenia. Natkę z pietruszki drobno posiekać. Zmielone mięso przełożyć do dużej miski, dodać przesmażoną cebulę z czosnkiem, posiekaną natkę
Szalona Kuchnia Eweliny