mięso mielone - 23354 przepisów (strona:411/1557)

Kiełbasa ogniskowa 259

ścinki 2 kg -sól nie jodowana 15-17 g/kg -pieprz czarny 2 g/kg -pieprz ziołowy białowieski 2 g/kg -gorczyca mielona 2 g/kg -czosnek świeży dobrej jakości 4-5 g/kg -woda 100 mil -jelita wieprzowe 26-28 Wykonanie: Z kupionego mięsa wykrawamy wszystkie błony, ścięgna. Uzyskane mięso solimy i chowamy do lodówki na 12 godz.w trzech pojemnikach. Pierwszy pojemnik mięso(...)pojemnik klasa 3. Po 12 godz. zgodnie z gramaturą całego surowca przyprawiamy mięso wszystkimi przyprawami klasy 1 i 2. I odstawiamy na kolejne 12 godzin. Po tym czasie całość mięsa mielimy na sitkach: -1 klasa 16 mm -2 klasa 8 mm -3 klas 2-3 mm Łączymy mięsa dodajemy wodę i wyrabiamy do kleistości. Napełniamy jelita i odkręcamy odcinki

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Kofty z sosem miętowym 118

smakowały. Co prawda w moim przypadku zrobione z mielonej łopatki, ale i tak wyszły świetne. Inspirowałem się przepisem z tego bloga . Bardzo polecam :)   Składniki : - około 500 g mięsa mielonego z łopatki, - 1/2 posiekanej cebuli, - 2 posiekane ząbki czosnku, - łyżeczka soli, - 2 łyżki posiekanej natki pietruszki, - pół łyżeczki pieprzu, - po 1/3 łyżeczki ziaren kolendry i kminku ( utłuczonych(...)jogurt naturalny grecki, - natka pietruszki, - świeża mięta, - szczypiorek, - sól, pieprz. Wykonanie : Składniki na kofty dokładnie połączyć i odstawić na noc do lodówki. Sos również przygotować dzień wcześniej. Z mięsa formować na patykach wałeczki. Ja robiłem kofty w dwóch rozmiarach, dla małych i dużych. Przed położeniem na grill lekko je posmarowałem olejem. Po grillowaniu, z miętowym sosem smakują świetnie

Przepisy Mikołaja
BIAŁA FASOLA W POMIDORACH I Z INDYCZYMI PULPECIKAMI 183

rzepakowego 2 puszki białej fasoli 2 puszki pomidorów pokrojonych 2 łyżki suszonego lubczyku 350 ml wody świeżo mielony pieprz 1 posiekana papryczka czerwona jalapeno (posiekać) PULPETY: 750 g mięsa mielonego z indyka 1 jajko 2 łyżki otrąb orkiszowych 1 posiekana natka pietruszki szczypta soli himalajskiej Do misy multicookera przerzucić cebulę i czosnek, dodać olej. Ustawić program(...)upływie czasu ustawić program STEW i czas 60 minut. Dodać wodę, fasolę, pomidory i przyprawy. Przemieszać. zamknąć pokrywę.  W tym czasie zrobić wymieszać mięso z w/w składnikami. Otworzyć misę multicookera. Formować mięsne kulki i wrzucać do misy. zamknąć i czekać do końca czasu

ClauditteMissCooking
Indyk po francusku - rolada 182

blachę przeniesiemy, jajkiem posmarujemy, pieprzem posypiemy to w piekarniku wypiekajmy, a potem przyjemności smakowej się oddajmy. Składniki: 300 g ciasta francuskiego (gotowe ciasto w rolce), 300 g mielonego mięsa z indyka, 1 biała cebula, 2 ząbki czosnku, 1 łyżeczka soli, 2 łyżki zielonych oliwek, 1 kopiasta łyżeczka musztardy francuskiej, pieprz czarny świeżo mielony do smaku, 1 jajko(...)camembert. Przygotowanie: Piekarnik nastawiamy na 220°C. Czosnek, cebulę kroimy w drobną kosteczkę i dodajemy do mięsa. Oliwki kroimy bardzo drobno lub miksujemy za pomocą blendera. Do mięsa dodajemy musztardę, oliwki, całość doprawiamy pieprzem, solą i dokładnie mieszamy. Ciasto rozwijamy, wykładamy na nim mięso, które rozprowadzamy równomiernie pozostawiając wolne brzegi, od dłuższej strony ciasta. Ser camembert kroimy w plastry

Moniki Smakołyki
Pulpety z indyka z brukselką w sosie porowo paprykowym 154

Lekkie, dietetyczne jesienne pulpety z indyka z brukselką w pysznym sosie kremowym porowo paprykowym. pulpety: 50 dkg mielonego z indyka  1 jajko 2 łyżki kaszki manny sól, pieprz 1 łyżeczka majeranku 1 cebula olej rzepakowy 1 ząbek czosnku 15 brukselek pozostałe: mąka pszenna do obtoczenia 1 liść laurowy 2 ziela angielskie sos porowy(...)biała część 1/2 papryki czerwonej papryczka chili 1 cebula 200 ml śmietany 30 % 200 ml mleka 100 g serka topionego sól, pieprz koperek Pulpety: Do miski przekładam mięso mielone, dodaję jajko, kaszkę, sól, pieprz, majeranek, czosnek sprasowany. Cebulę kroję drobno i przesmażam na oleju, dodaję do mięsa. Wszystko dokładnie mieszam i wyrabiam. Brukselkę nacinam na krzyż od ogonka

wesoła kuchnia
Kiełbasa domowa 171

łyżeczki cukru -6 dużych ząbków czosnku -1/4 łyżeczki pieprzu mielonego -1 łyżeczka pieprzu ziołowego -1/4 łyżeczki mielonej kolendry -15 listków laurowych -łyżeczka ziela angielskiego -łyżeczka nasion kolendry -300 ml wody Opłukana i osuszone mięso kroimy na mniejsze kawałki i układamy w misce. Czosnek kroimy na drobno i dokładamy do soli, wymieszanej z sola peklową i cukrem(...)Sól wsypujemy do mięsa i dokładnie wszystko mieszamy. Przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na dobę do lodówki. Jelita moczymy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Mięso mielimy przez sito z dużymi oczkami. Dodajemy pieprz, pieprz ziołowy, mieloną kolendrę i wyrabiamy. Dolewamy odcedzony, zimny napar i wyrabiamy do uzyskania jednolitej masy mięsnej. Do maszynki dokręcamy nakładkę z rurką, na nią naciągamy

Maminek kulinarny
Grillowany mini kebab z cukinią 173

przyprawione delikatne mięso z indyka lub jagnięciny, a do tego cukinia i odrobina jogurtowego sosu z suszonych pomidorów i nic więcej nie potrzeba. Mini kebaby są szybkie do przygotowania, mięso można przyprawić wieczorem, a rano tylko uformować i grillować. Najlepsze kebaby wychodzą z jagnięciny i grillowane na grillu opalanym węglem drzewnym. Niestety jagnięcinę trudno jest czasami dostać i najczęściej robię(...)kebabów nie spieczemy, to bez obaw można podać je dzieciom. Ilość sztuk: 10 Czas przygotowania: 40 minut + marynowanie Składniki na grillowane mini kebaby z cukinią: 1,2 kg mielonego mięsa z indyka lub jagnięciny 3 - 4 łyżki zimnej wody 1 łyżeczka mielonego kuminu 3 łyżeczki słodkiej papryki 1 łyżeczka mielonej kolendry 1 łyżeczka pieprzu naturalnego 3 gałązki

Kuchcik gotuje
Klops ze smakowitą skórą. Sprawdziłem przepis z amerykańskich blogów kulinarnych 85

znaleźć tego typu sosy z bardzo dobrym składem, nie mam nic przeciwko. Przetestowałem więc przepis. Wyszło bardzo dobrze, sami spróbujcie. Przepis na amerykański klops ze skórką Składniki: Kilogram mielonego mięsa wieprzowego lub wieprzowo-wołowego, 2 duże cebule, olej, 1 jajko, 4 łyżki bułki tartej, 200 ml dobrego ketchupu, płaska łyżka mielonej papryki wędzonej, majeranek, sól, pieprz. Jak zrobić(...)amerykański klops ze skórką? Cebulę drobno posiekaj, przesmaż na odrobinie oleju. Mięso przełóż do miski, dodaj zrumienioną cebulę, bułkę tartą, wbij jajko, dopraw majerankiem, solą i pieprzem. Masę dokładnie wyrób, przełóż do podłużnej foremki. Ketchup wymieszaj z papryką wędzoną, połową posmaruj mięso. Piecz w temp. 200 stopni przez pół godziny, wyjmij posmaruj drugą połową sosu, piecz kolejne 20-30 minut

Kulinarna Polska
Faszerowana papryka 205

zrobienia faszerowanej papryki zbierałam się pół roku. Zwykle faszeruje się ją mięsem mielonym z dodatkiem warzyw, ale nie tego szukałam. W końcu postanowiłam zamienić mięso na kaszę gryczaną i ostro przyprawić. Wyszło przepysznie! Składniki (4 porcje) 2 papryki czerwone 1 mała cebula 1 marchewka 100 g kaszy gryczanej 1 łyżeczka ziół prowansalskich ½ łyżeczki ostrej papryki 1 łyżeczka sosu sojowego

My Chcemy Jeść
Domowe gołąbki 174

Gołąbki jak u mamy... Składniki: dość duża kapusta z dużymi jędrnymi liśćmi ok.80 dkg mięsa mielonego wieprzowego woreczek ryżu (100g) namoczona w wodzie bułka kajzerka (dobrze odciśnięta) lub 3 kopiaste łyżki bułki tartej 1/2 szklanki wody 2 jajka kopiasta łyżka majeranku 1 duża cebula ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę sól, pieprz szczypta papryki kilka kropel maggi (niekoniecznie) Składniki(...)sosu: 2 średnie cebule 2 kulki ziela angielskiego 5 kulek czarnego pieprzu 3 liście laurowe  łyżka soli pieprz mielony pęczek kopru 3 - 4 łyżki koncentratu pomidorowego bulion lub kostka rosołowa Do miski wkładamy mięso, kajzerkę, jajka, drobno pokrojoną cebulę, przyprawy, wodę i wyrabiamy. Możemy posmakować mięso, czy aby nie jest za mdłe ale jeśli nie lubimy

Pelusiowa Kuchnia
ZAPIEKANKA BOLOŃSKA 189

stania nad patelnią, pilnowania i dobre na wynos 👌 Składniki: (2-3 porcje) ➔150 g kaszy jaglanej/gryczanej* ➔200 g mielonego indyka/kurczaka ➔200 g passaty ➔100 g papryki ➔tłuszcz do wysmarowania formy Przygotowanie: 1. Ugotować kaszę i odstawić do ostygnięcia 2. Mięso mielone przyprawić (u mnie przyprawa do drobiu, tymianek, słodka ostra papryka, pieprz, sól) 3. Paprykę pokroić(...)kostkę 4. Kaszę, mięso i paprykę przemieszać, na koniec dodać passatę i dokładnie wymieszać (można dodatkowo jeszcze doprawić pieprzem i solą) 5. Naczynie żaroodporne nasmarować tłuszczem i nałożyć masę dociskając ją. Piec 30 min 180 stopni. Dodatkowo proponuję do tego dorobić sos np. czosnkowy *kaszę można zastąpić makaronem Wartości odżywcze: 730 kcal

Zdrowie i pysznie na talerzu
Kotleciki mielone z ketchupem, serem i natką pietruszki 149

dzieciom, a ketchup najlepiej znaleźć taki bez dodatków, jest już kilka firm, które takie produkują. U nas do tego młode ziemniaczki i fasolka szparagowa :-) Miłego dnia :-) Składniki: 500 g mięsa mielonego u mnie z indyka ser u mnie Parmigianino Regino 3 -4 łyżki 2 ząbki czosnku 4 łyżki ketchupu łagodnego  1/2 pęczka natki pietruszki(...)łyżeczki kurkumy 1 łyżeczka słodkiej papryki sól pieprz olej do smażenia 1. Mięso przekładamy do miski i dodajemy resztę składników. Natkę musimy drobno posiekać, czosnek przepuszczamy przez praskę. Wszystko mieszamy łyżką lub ręką. 2. Na patelni rozgrzewamy olej. Łyżką nabieramy porcje mięsa i w rękach formujemy kotleciki. 3. Smażymy z obu stron tak żeby ładnie się nam zarumieniły. Podajemy

kruche babeczki
Wegetariańska zapiekanka pasterska z cieciorką i boczniakami 225

przystalo na ludzi robiących w tym biznesie, podstawę zapiekanki stanowi mielona jagnięcina lub baranina. Cottage pie to właściwie ta sama zapiekanka, tyle że zrobiona na bazie dowolnego mięsa mielonego. Jeden z czytelników zwrócił nam uwagę na to subtelne rozróżnienie, za co dziękujemy, choć już wcześniej byliśmy jej świadomi (wolimy używać nazwy shepard’s pie niż cottage(...)prostu bardziej nam się podoba :-D). Zastanawiamy się jak nazwać zapiekankę, w której nie ma mięsa, ale smakuje lepiej niż mięsne odpowiedniki? Mniejsza zresztą o nawę, ważne jest to, że wegetariańska zapiekanka pasterska może spokojnie iść w zawody z shepard’s i cottage pie. Ma charakter, teksturę, smak i konsystencję i ten niesamowity, charakterystyczny dla klasycznej zapiekanki aromat. Spróbujcie

Niedzielny kucharz
Pieczone fit kotlety drobiowe z warzywami 513

ostrej papryki 1 łyżeczka słodkiej papryki sól, pieprz Sposób wykonania: Cukinię ścieramy na dużych oczkach tarki, posypujemy szczyptą soli, mieszamy i odstawiamy na 15 minut aby puściła sok.  Mięso mielimy. Paprykę oraz cebulę kroimy w bardzo małą kostkę. Obraną marchew oraz ser żółty ścieramy na dużych oczkach tarki.  Do mięsa dodajemy odciśniętą z soku cukinię oraz wszystkie inne

Qchnia po prostu
Muszelki makaronowe nadziewane mięsem mielonym 179

makaronu zapiekane w pysznym sosie pomidorowym, z dodatkiem naszego ulubionego mielonego mięsa. Zrobiłam wersję z serem żółtym i bez sera - dla starszego dziecka. pół paczki dużych muszelek makaronowych ( u nas makaron żytni razowy) pół kg łopatki wieprzowej pół cebuli kawałek ugotowanego królika (opcjonalnie - ja użyłam mięsa z  rosołu z królika ) puszka pokrojonych pomidorów kilka listków świeżej bazylii(...)żółtego sera sól pieprz czarny pieprz ziołowy Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie, odsączyć. Łopatkę razem z cebulą zmielić w maszynce do mięsa. Doprawić solą, pieprzem czarnym i pieprzem ziołowym, wyrobić jak na kotlety mielone. Przygotować sos - puszkę pokrojonych pomidorów wlać do garnuszka, dodać posiekaną bazylię, czosnek przeciśnięty przez praskę, sól i pieprz. Gotować kilka minut

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie