tarce żółtego pęczek natki pietruszki Sposób przygotowania: Cebulę obieramy z łupin i kroimy w drobną kostkę. Czosnek kroimy w cienkie plasterki. Cebulę i czosnek szklimy na tłuszczu. Dodajemy mięso. Gdy przestanie być surowe wlewamy bulion. Dokładamy pokrojoną w paski paprykę i pokrojone pomidory. Solimy i pieprzymy do smaku. Dodajmy chilli i słodką paprykę. Dusimy przez ok. 30 minut. Dokładamy odsączoną(...)wykładamy na dno naczynia żaroodpornego. Wierzch posypujemy pokruszonymi chipsami. Składniki sosu dokładnie łączymy ze sobą. Doprawiamy. Polewamy zapiekankę. Wierzch posypujemy serem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Pieczemy do czasu aż ser się roztopi. Przed podaniem posypujemy posiekaną natką pietruszki. źródło: przepis własny Ilość porcji: 6-8 Czas przygotowania: ok. 1,5 h plus pieczenie Koszt przygotowania
Pobite gary BarbaryKurczak to najczęściej wybierane mięso przez Polaków, gości on na naszych stołach w różnych postaciach. Chciałabym Wam pokazać, jak łatwo można przygotować kurczaka, całkwoicie inaczej niż robiliście to do tej pory. Tak abyście poznali jego smak na nowo. Postanowiłam zgromadzić w jednym poście kilka najlepszych przepisów na kurczaka, które będą smakowały całej rodzinie. A Wam pozwolą polubić obiady przygotowywane(...)składnikiem w roli głównej. Koniec nudy w kuchni! KURCZAK W SOSIE CURRY Z ANANASEM! MNIAMMM! PIECZONY KURCZAK W ZIOŁACH Z BURACZKAMI KURCZAK W SOSIE PAD THAI! KURCZAK W SOSIE POMIDOROWYM KURCZAK LUB INDYK W GĘSTYM KREMOWYM SOSIE, Z BOCZNIAKAMI I RUKOLĄ, NA WŁOSKIM MAKARONIE! KURCZAK W SOSIE ŚLIWKOWYM Z ROZMARYNEM! KURCZAK W SOSIE POMIDOROWYM Z KURKUMĄ
SMYKWKUCHNImieszamy do połączenia składników, dodajemy oliwę i zagniatamy 5 minut. Ciasto nakrywamy ściereczką i odkładamy na 5 minut. Farsz: cebulę i czosnek drobno kroimy, podsmażamy na łyżce tłuszczu. Dodajemy mięso i smażymy aż straci czerwony kolor. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i oregano. Dodajemy pomidory, paprykę pokrojoną w paski i dusimy razem, aż pomidory zaczną się rozpadać i powstanie(...)prostokąt grubości 0,5 cm. Na środek każdego kawałka ciasta nakładamy porcję farszu. Końce zlepiamy jak w pierogach zostawiając środek otwarty. Łódeczki układamy na papierze do pieczenia. Do piekarnika wstawiamy dużą blachę. Piekarnik nagrzewamy do 240 stopni z blachą w środku, po nagrzaniu się piekarnika na rozgrzaną blachę przenosimy wraz z papierem łódki
Smak mojej kuchnimąki 115 g zimnego masła 1 żółtko szczypta soli i estragonu 5 łyżek zimnej wody 1/2 szklanki śmietany 2 jajka szczypta soli, tymianku i estragonu 1/4 szklanki mleka Przygotowanie Mięso opłukać, osuszyć i zmielić w jedną cebulą. Podsmażyć na łyżce oleju oczywiście z przyprawami i czosnkiem. Fasolkę podgotować w osolonym wrzątku przez 5 min. Cebulę pokroić w piórka zeszklić(...)Mąkę z masłem, żółtkiem, przyprawami i wodą zagnieść i włożyć do lodówki na ok 30 min. Rozwałkowanym spodem wykleić foremkę do tarty, przykryć folią i posypać grochem. Piec 15 min w 180 st C i jeszcze 5 min po usunięciu grochu. Farszem wypełnić upieczony spód, zalać śmietaną z jajkami i mlekiem (ja wlewam kiedy już mam tartę
Gaździnka warzylekko przykrywać mięso, które się skurczy, tłuszcze się wytopią, trochę odparuje i będzie akurat :) Pięć minut przed końcem gotowania dodajemy wątrobę żeby się ładnie sparzyła... Tak przygotowane mięso zostawiamy do wystygnięcia :) Potem zabieramy się za mielenie, wszystko mielimy razem z liśćmi i zielem, 2-3 suche bułki moczymy w rosole, który został z gotowania i też przepuszczamy(...)łyżką gałki, 3 łyżkami majeranku...próbujemy czy jest dobre :) Dodajemy rosół z gotowania, sok z pomarańczy i 100 ml brandy ... Potem dodajemy 5 jaj mieszamy i nakładamy do blaszek... Pieczemy 1,5 h w 200 st. C ... Następnie wyjmujemy, studzimy i zostawiamy w lodówce na kilka godzin... Najlepszy będzie po dwóch dniach :) Polecam ! Smacznego ! p.s.... można zamrozić pasztet przed
chleba naszegołyżki gęstego jogurtu naturalnego Rukola z czosnkiem: 1 garść rukoli 1-2 ząbki czosnku 2-3 łyżki oliwy Pierś z kurczaka umyć, osuszyć, natrzeć szczyptą soli i curry. Mięso smażyć na patelni grillowej, bez tłuszczu. Obok położyć skropiony oliwą, nieobrany czosnek. Grillować do miękkości. Sos - olej kokosowy roztopić na patelni, zeszklić pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Wsypać curry i smażyć(...)rokitnika. Gotować na wolnym ogniu przez około 10-15 minut, aż sos zgęstnieje. Wystudzić. Majonez połączyć z jogurtem naturalnym, dodać wystudzony sos, wymieszać. Dodać kawałki grillowanego kurczaka, połączyć. Pieczony czosnek wycisnąć, połączyć go z oliwą. Rukolę polać oliwą z czosnkiem, dokładnie wymieszać. Bułkę lekko podpiec, położyć na jej dolnej części kurczaka z sosem, na nim rukolę, przykryć wierzchem bułki
Domowa cukiernia EwyNastępnego dnia wyjmij z wywaru liście laurowe i zmiel mięso wraz z warzywami 2 razy na drobniejszych oczkach w maszynce. Dodaj 6 łyżek wywaru, w którym gotowało się mięso. W tym także wywarze namocz kajzerkę, porwij ją i zmiel. 3. Dodaj do masy 3 jajka i łyżkę bułki tartej, mocno przypraw, pasztet ma być wyrazisty w smaku. Chyba(...)smakiem wyłóż ją do keksówek wysmarowanych masłem i podsypanych bułką tartą. Pamiętaj, aby dokładnie wysmarować blaszki tak by pasztet później łatwo było wyjąć. 5. Zrób widelcem ozdobny wzorek, piecz pasztet przykryty folią aluminiową w temp. 180C na środkowej półce piekarnika bez termoobiegu przez 90 minut. Po tym czasie zdejmij folię i piecz jeszcze 20 minut do zrumienienia. Czas pieczenia może
Zasmakuj Kuchnijabłka 4 szt wino wytrawne do zalania mięsa i jabłek Dodatkowo: majeranek do natarcia mięsa sól czosnkowa do natarcia mięsa czosnek niedźwiedzi do natarcia mięsa pieprz ziołowy do natarcia mięsa Wykonanie: Karkówkę myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym, wzięłam nożyk i nakłułam mięsko gdzie się dało, Nacieram mięsko majerankiem, solą czosnkową, czosnkiem niedźwiedzim i pieprzem. Zostawiam na dwie(...)jabłuszka w ćwiartki bez skórki oczywiście, przekładam do naczynia żaroodpornego i kładę na nie mięsko. Zalewam winem dosyć sporo aby jabłka zakryło i doszło też do mięska. Zapiekam w piecu jakieś dwie godzinki , przekręcam mięsko w czasie zapiekania by równomiernie się upiekło . Jabłka się rozgotują wyjdzie taki sosik , a z dodatkiem wina będzie rewelacja, wiem bo jadłam
Różowa kuchnialikiery) i perfumiarskim. Mielony będzie idealnym dodatkiem do sosów czy zup – na przykład jesienno-zimowej zupy z dyni. Jest również doskonałym dodatkiem do ciastek lub deserów (np. pieczonych jabłek). Musimy jednak pamiętać, by nie używać go w dużych ilościach, bo jego smak zdominuje całą potrawę. Natomiast surowy korzeń imbiru wzbogaci i zaostrzy smak owoców morza(...)zmniejszyć wzdęcia, zredukować problemy trawienne, poprawić apetyt oraz pomaga przy biegunce, wymiotach i nudnościach. (Przyprawowy.pl). Kardamon Jest jedną z najdroższych przypraw świata po szafranie i wanilii. Ma słodkawy, piekący smak i bardzo charakterystyczny korzenny zapach. Kardamon, bo o nim mowa zyskał miano królowej przypraw (królem natomiast jest pieprz). Są go dwa rodzaje: zielony - pochodzący z Indii
Zasmakuj KuchniWiosna zawitała do nas na dobre, dlatego nadszedł czas na przepisy szybkie i lekkie, najlepsze na ciepłe dni. W sklepach też mamy już mnóstwo pięknych i
karmelowykurczaka umyć, osuszyć, pokroić w kostkę i przyprawić przyprawą do mięsa gyros, solą oraz pieprzem. Wstawić na 2-3 godziny do lodówki. Następnie rozgrzać patelnię z odrobiną oleju. Mięso przesmażyć na złoty kolor. Ostudzić. Pomidory pokroić w kostkę. Na patelnię wlać odrobinę oliwy z oliwek i dodać pokrojone pomidory. Całość posypać solą oraz ziołami prowansalskimi. Smażyć tak długo, aż pomidory(...)pół i pokroić w plasterki. Surowy spód do ciasta podzielić na dwie mniejsze części. Z każdej uformować kulkę, którą należy rozwałkować i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Spody do pizzy posmarować podsmażonymi pomidorami. Następnie ułożyć usmażone kawałki udek z kurczaka, pokrojoną cebulę i kawałki sera feta. Całość posypać ziołami prowansalskimi, startym żółtym serem i ewentualnie parmezanem. Przygotowaną pizzę
UgotowaćSkładniki: 3 uda z kurczaka 2 ząbki czosnku 1 limonka 2 łyżka sosu sojowego 100 ml czerwonego wina 4 łyżki wiórek kokosowych 3 łyżki mąki 2
kgwjanczewomieszamy. Mięso z przyprawami dobrze wymieszane chowamy do lodówki na 8-12 godz.Następnie wszystkie mięso ładujemy do kątnicy wieprzowej która ma być dokładnie umyta.Staramy się dokładnie nakładać mięso ściśle aby nie było powietrza ale jednocześnie trzeba uważać aby nie przedziurawić kątnicy. Później kątnicą sznurujemy dokładnie ponieważ jest to spory kawałek musi dobrze,pewnie wisieć na kiju wędzarniczym(...)Osuszanie w wędzarni 45 min w temp 35-40 stopni Wędzenie 55-60 stopni do kolorku który nam pasuje czas wędzenia u mnie to 4,5 godz Pieczenie w piekarniku Przed włorzeniem do piekarnika nakuwamy kiełbasę w kilku miejscach wykałaczką i wkładamy do naczynia żaroodpornego.Naczynie żaroodporne ma być zamknięte. Temp 120 stopni i do momentu uzyskania
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.Jakiś czas temu mój ukochamy zażyczył sobie na obiad pulled porka. Jakiś czas temu robiłam i bardzo mu posmakowała taka kanapka, a ja byłam zadowolona bo
karmelowyskórą) 150 g szpinaku, np. mrożonego w liściach lub świeżego kilka plasterków żółtego sera sól, pieprz 1 ząbek czosnku olej Udka umyć i osuszyć. Naciąć koło kości, delikatnie "zeskrobać" mięso i wyjąć kość oraz wyciąć chrząstki (instrukcja obrazkowa tutaj ). Następnie udka bez kości lekko rozbić (pozostawić skórkę!). Przyprawić solą oraz pieprzem. Do garnka wlać odrobinę oleju. Dodać szpinak, przeciśnięty ząbek(...)plasterkami żółtego sera. Za pomocą wykałaczek wszystko ze sobą "połączyć". Przygotowane udka przełożyć do naczynia żaroodpornego (skórką do góry), zalać wodą (musi przykryć dno naczynia), położyć pokrywkę i piec około 40-50 minut w 180ºC. Jeżeli chcecie, aby skórka była lekko przypieczona - to 15 minut pod koniec pieczenia należy zdjąć pokrywkę
Ugotować