mięsa pieczone - 17572 przepisów (strona:774/1172)

Duszona kapusta z kiełbasą 189

Duszona kapusta z kiełbasą. Proste, pyszne danie, które przygotowuję zawsze, gdy zostanie mi kawałek białej kapusty. Taką duszoną kapustę najczęściej podaję z ulubionym pieczywem lub jako

Słodkie okruszki
Curry z drobiowych serduszek , pyszne 97

Curry z drobiowych serduszek , pyszne Podroby , ciężki temat dla niektórych , a dla mnie poezja smaku Tak uwielbiam serduszka , wątróbki , płucka ,żołądki i inne ” obrzydliwości ” . Piata ćwiartka mięsa , jak zwą ją rzeźnicy jest bardzo wartościowa zarówno pod względem odżywczym jak i smakowym . Dobrze przyrządzone serduszka nie mają sobie równych . Polecam wszystkim odważnym lub tym którzy tak jak ja uwielbiają(...)cebule 3 ząbki czosnku 1 puszka mleka kokosowego ( minimum 80 % ) 1/2 papryczki habanero lub inne ostre ( ja użyłam nagalah , ale możecie dać chilli jeśli nie lubicie ostrości z piekła rodem, albo zrobić ze słodką papryką .. ) 1 łyżka przyprawy curry 2 łyżeczki soku z limonki 1 łyżka brązowego cukru 2 łyżki klarowanego masła 2 szklanki bulionu drobiowego 1 łyżeczka mąki kartoflanej

Ogrodnik w podróży
CALZONE Z KURCZAKIEM, FETĄ, SZPINAKIEM I SUSZONYMI POMIDORAMI 256

Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy sól, zaczyn drożdżowy, resztę mleka oraz oliwę, wyrabiamy na jednolitą masę. Przykrywamy ściereczką, odstawiamy na 1 godzinę aż podwoi swą objętość. Farsz: Mięso kroimy w kostkę, obsypujemy przyprawą do kurczaka, dodajemy olej. Obsmażamy na złoty kolor. Na maśle podsmażamy szpinak, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Wyrośnięte ciasto wyrabiamy przez chwilę, dzielimy na 4 części(...)szpinak, kurczaka, kruszymy fetę, układamy pokrojone w paski pomidory, posypujemy serem, zlepiamy brzegi jak pierogi, układamy na blasze wyłożonej pergaminem, Wierzch calzone smarujemy rozkłóconym jajkiem i posypujemy ziołami prowansalskimi. Pieczemy 20-25 min w 200 stopniach

słodki bratek
Kasztany karmelizowane 122

Kasztany karmelizowane będą idealne jako dodatek do mięs, szczególnie dziczyzny, gęsi i kaczek. 500 g kasztanów, 2 łyżki masła, 2 łyżki cukru, 50 ml brandy, sól, Kasztany upiec - k asztany włożyć do naczynia z wodą. Te które wypłyną należy wyrzucić, oznacza to że są albo robaczywe, albo zepsute.  Można sprawdzić, ale nie wygląda to apetycznie. (Z prawej strony kasztan(...)który nie opadl na dno). Kasztany, które opadły na dno są dobre.  Należy je ponacinać ostrym nożem. Ponacinane kasztany ułożyć na blasze do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 stopni. Piec 30 minut. Upieczone kasztany wysypać na ściereczkę i otrzeć. Obrać z łupinek. Na patelni rozgrzać masło, wrzucić kasztany, wsypać cukier. Dokładnie wymieszać i smażyć, dopóki cukier

królestwo garów
Cobbler pomidorowy 153

Słoneczny, październikowy wtorek, to wspaniała okazja, aby zaserwować sobie rozkoszną pomidorowość w niezwykłym wydaniu :) Znacie Cobbler? To niesamowicie proste i pyszne danie wywodzące się z ziemi

Kuchnia w Słońcu Skąpana
TARTA Z DUSZONĄ PAPRYKĄ I CUKINIĄ 140

sól do smaku 1 cukinia 1 papryką czerwona 1 cebula czerwona 1 pęczek dymki sól i pieprz do smaku 5 dag sera tartego do posypania olej rzepakowy do smażenia mięsa PRZYGOTOWANIE:  Filety z kurczaka myję i kroję w kostkę.Doprawiam . Na patelni rozgrzewamy olej.Kurczaka smażę na rumiano. Cukinię obieram i kroję w pół plastry. Paprykę myję i kroję(...)samym oleju i patelni co smażyłam kurczaka. Doprawiam solą i pieprzem. Międzyczasie przygotowujemy sos. W misce dodaję wszystkie składniki sosu. Mieszam. Kruche ciasto rozkładam na papierze do pieczenia. Przekładamy na blachę piekarnikową. Na ciasto przekładam podduszone warzywa, kurczaka i polewam sosem. Na wierzch posypujemy serem tartym. Piekę w 200 stopniach przez ok 30 minut

Gotowanie Patki
Pulpeciki zapiekane z makaronem, papryką, cukinią i rukolą 179

ketchupu suszone pomidory z bazylią i czosnkiem 1 żółta papryka  garść rukoli mała cukinia 1 kulka mozzarelle sól pieprz olej kokosowy do smażenia 1. Makaron gotujemy al'dente. Mięso mielone przekładamy do miski, dodajemy ketchup, sól, pieprz, suszone pomidory z bazylią i czosnkiem, mieszamy ręcznie i formujemy małe kuleczki, które podsmażamy na patelni na oleju kokosowym. 2 Cukinię kroimy(...)następnie połowę makaronu, papryki, cukinii i pulpecików. Następnie drugą część makaronu, rukolę, resztę papryki i cukinii. Układamy też resztę pulpecików i całość posypujemy pokrojoną w drobną kostkę mozzarellą. 3. Pieczemy w 180 stopniach około 30 minut. Smacznego

kruche babeczki
Tajskie pulpeciki drobiowe 149

czerwona papryczka chilli garść świeżej kolendry 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżeczka sosu rybnego 1 jajko 1 łyżeczka soli pieprz Jak przygotować tajskie pulpeciki drobiowe : W misce wymieszać mięso mielone z indyka z pozostałymi składnikami: obraną i starą na tarce o małych oczkach marchewką, drobniutko posiekaną szalotką, obranym i startym na drobnej tarce imbirem, drobno posiekaną papryczką chilli, posiekaną kolendrą(...)była gładka, a wszystkie składniki dobrze połączone.  Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Dłonie zwilżyć zimną wodą i formować niewielkie pulpeciki. Pulpeciki drobiowe układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika i piec przez 15-20 minut. Podawać z sosem sojowym i/lub sosem sweet-chilli.  Smacznego

Codzienne Gotowanie
Rolada z cukinią, fetą i suszonymi pomidorami 172

dokładamy tartą cukinię i smażymy kolejne 5 minut. Zdejmujemy z patelni, doprawiamy solą oraz pieprzem i posypujemy posiekaną natką pietruszki. Gdy całość ostygnie dodajemy tartą mozzarellę oraz parmezan, mieszamy. Mięso rozkładamy na desce (gładką stroną do spodu). Na środek wykładamy nadzienie z cukinii, na nim kładziemy pokrojoną w kostkę fetę, a na niej pokrojone na mniejsze części suszone pomidory. Zwijamy(...)około 2 godziny (w temp. pokojowej). Całość można jeszcze posmarować 1-2 łyżkami oliwy ze słoika po suszonych pomidorach. Na dno naczynia żaroodpornego wlewamy około 4-5 łyżek wody. Pieczemy około 35-40 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni

Smaki Na Talerzu
mielone z indyka na ziemniakach pieczone... 478

Składniki: ziemniaki 1 kg, mięso mielone indycze 1 kg, bułka czerstwa 1 sztuka, papryka czerwona 1 sztuka, kapusta 1/4 małej główki, papryka ostra mielona 3/4 łyżeczki, pieprz ziołowy 1 łyżeczka, kucharek 2 łyżeczki, jajka 1 sztuka, cebula 3 sztuki, ząbki czosnku 4 sztuki mielone z indyka dobrze wyrobić z pokrojoną 1 cebulą, papryką, czosnkiem, jajkiem, drobno pokrojoną kapustą, bułką odciśniętą(...)wody, paryką, kucharkiem obrane ziemniaki pokroić na cienkie talarki, rozłozłożyć je na blaszce 30x25 cm  z papierem do pieczenia, posypać 2 pokrojonymi cebulami na ziemniakach układać kotlety mielone z 2 cm grubości i spłaszczone piekarnik nagrzany na 210 C, grzanie góra/dół, wstawić blachę i piec około 60 minut, w połowie pieczenia kotlety obrócić, jeśli za mocno się

W Mojej Kuchni Lubię
Placki z selera 182

Przepis znaleziony w książeczce „Doskonałe przepisy Siostry Anastazji”. Nie dziwię się, że tam się znalazł;) Placuszki wyszły świetne. Doskonałe wręcz, zwłaszcza z sosem czosnkowym

Smaki Na Talerzu
Gulasz wieprzowy z papryką i pieczarkami 121

Pyszny, sycący i aromatyczny gulasz wieprzowy z papryką i pieczarkami świetnie nadaje się do placków ziemniaczanych, pieczonych ziemniaków i innych ulubionych dodatków :) Składniki na gulasz

Kuchenne Wariacje
Golonka na kapuście 154

liście laurowe, sól i pieprz do smaku. Gotujemy na małym ogniu przez 1,5 godziny. Po tym czasie dodajemy obrane warzywa, 1 cebulę i gotujemy wszystko razem do miękkości mięsa. W czasie gdy gotuje się golonka, robimy kapustę. Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na smalcu, dodać odciśniętą kapustę, kminek, 2 liście laurowe, 5 ziarenek ziela angielskiego, zalać 2 szklankami wywaru(...)pieprzem. Do żaroodpornego naczynia przekładamy ugotowaną kapustę na nią układamy goloneczki, wlewamy 2/3 szklanki wywaru, posypujemy słodką mieloną papryką i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 200 st. C i pieczemy przez 20-25 minut, aż się przyrumieni

magiczna kuchnia Kasi
Ciąg dalszy festiwalu, czyli Qualita – strach się bać ;). 117

będą to sny przepiękne No i znów jeden malutki minusik za sposób podania. Wyciąganie tego przegrzebka z talerza głębokiego niczym studnia przepastna wymagało gimnastyki. Talerz – do wymiany Zupa z pieczonego buraka i ogórka małosolnego, sorbet z limony – gęsty krem w przepięknym kolorze z kontrastową łezką sorbetu z limony wyglądał bajecznie. Podobnie zresztą smakował. Połączenie nie tylko faktur i konsystencji(...)godne polecenia każdemu. Jagnięcina kotlet, jaglany pasztet, aroniowy demi glace – no i na tym daniu zachwyty się skończyły, a szkoda, bo jagnięcinę uwielbiam, a jaglany pasztet wyglądał bardzo obiecująco. Mięso zdecydowanie przeciągnięte, jestem pewna, że było odgrzewane. No nie ma się nad czym rozwodzić – jagnię schrzanione. Pasztet jaglany zdecydowanie za twardy a aroniowy demi glace choć sam w sobie bardzo

Kate's Kitchen
Daktylowe trufle 107

moich ulubionych „małych słodkości”. Poza pysznym smakiem decydującym czynnikiem jest tutaj szybkość wykonania. Wystarczy składniki połączyć, wykulać i już. Żadnego bawienia się w wykrawanie, formowanie, dekorowanie, żadnego pieczenia. Wystarczy niecałe 30 minut i bez dużego nakładu pracy możemy zaspokoić potrzebę zjedzenia czegoś słodkiego. A więc…. smacznego. 1 szkl. suszonych daktyli bez pestek 1 szkl. suszonych śliwek(...)szkl. kakao 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady (ja miałam z pomarańczą, i dość mocno zdominowała ona smak trufli) 1-2 łyżki rumu Śliwki, daktyle i orzechy mielimy w maszynce do mięsa. Całość polewamy miodem, zasypujemy gorzkim kakao i dodajemy roztopioną czekoladę. Mieszamy. Odstawiamy do lodówki. Ze schłodzonej masy formujemy równej wielkości kulki. Obtaczamy wg uznania: w gorzkim kakao, zmielonych migdałach, posiekanych

Smaki Na Talerzu
Bucatini z dyniowym sosem 139

dynię SweetDumplings . Smaczna dynia ale pokroić ją to trzeba męskiej ręki! Moja po złamaniu i jeszcze nie w pełni sprawna. Poddałam się od razu! Jak zwykle przyrządziłam puree z pieczonej dyni. W tym wypadku okazało się to bardzo praktyczne, bo nawet obieranie ze skórki było prawdziwą katorgą. Makaron z sosem to ulubione danie moich dzieci. Sos dyniowy smakował(...)porcje 300 g puree dyni, np. SweetDumplings 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 listk szałwii 1 łyżka pomidorowego przecieru 2 pomidory kiściowe 200 ml śmietanki 200 ml bulionu z mięsa 1 łyżka masła 3 gałązki świeżej bazylii 300 g kiełbasy 100 wędzonego boczku sól i pieprz do smaku 30 g utartego parmezanu 350 g bucatini, waga sucha Cebulę, kiełbasę

codojedzenia
Mięsne roladki w cieście francuskim 193

dokładnie mieszamy, dolewając w trakcie, łyżkę zalewy octowej z korniszonów. Odstawiamy mięso na godzinę do lodówki. Na rozłożony płat ciasta wykładamy mięso. Rozsmarowujemy na całości zostawiając koniec ciasta wolny, ok 1 cm. Będzie wtedy lepiej skleić roladkę. Na mięsie układamy na przemian pasek sera żółtego(...)pokroić go na dowolną długość lub od razu pokroić ciasto na odpowiednie kawałki i zwijać każdy osobno. Smarujemy roztrzepanym białkiem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 220 stopni. Pieczemy 10 minut, po czym zmniejszamy temperaturę do 180 stopni pieczemy jeszcze 15 minut

Kulinarne przemyslenia
Kurczak z rożna 186

Kurczak z rożna to jest to! Szczególnie za złocistą i chrupiącą panierką. Mój kurczak, jednak nie był tak dobrze przypieczony, jak znane nam dobrze z budek

Kuchnia Bazylii
Razowy makaron z indykiem z pastą z pieczonej papryki i suszonych pomidorów 219

REWELACYJNE , pełne aromatów danie z indykiem :)  Polecam Wam  - koniecznie wypróbujcie - pasta z pieczonej papryki i suszonych pomidorów po prostu PETARDA!!!  SKŁADNIKI (na 2 porcje - 1 porcja - 552 kcal) 200 g filetu z indyka 2 czerwone papryki 8 plastrów suszonych pomidorów z zalewy 2 ząbki(...)czosnku  sól, pieprz, słodka papryka listki bazylii do przystrojenia PRZYGOTOWANIE Paprykę myjemy, przekrawamy na pół i usuwamy gniazda nasienne.  Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (skórką do góry) i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni ( z termoobiegiem) przez około 30 min - aż skórka ściemnieje (może być nawet czarna :)). Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie zgodnie

Moje Kuchenne Rewelacje
ŻEBERKA DUSZONE W PAPRYCE Z KARTOFELKRAUT 114

kawałki. Można je dusić, zapiekać, marynować i piec. Ja najpierw dusiłam je pod przykryciem, a później piekłam. Warto pamiętać, że żeberka stają się delikatniejsze i o wiele smaczniejsze, jeżeli są pieczone powoli(...)PRZYGOTOWANIE :  Żeberka myjemy, dzielimy na kawałki i nacieramy solą, pieprzem, kminem i paprykami. W wysokiej patelni rozgrzewamy olej, podpiekamy mięso kilka minut z każdej strony. Następnie dodajemy liść laurowy, ziele angielskie i kilka kulek pieprzu, wlewamy 2 szklanki wody, przykrywamy patelnię i dusimy żeberka, na małym ogniu około 40 minut, co jakiś czas obracając mięso. Cebulę kroimy w talarki

Kulinarne Fantazje Marioli
ZUPA CHORIZO Z PIECZONYMI KREWETKAMI 106

Chorizo to bardzo aromatyczna wieprzowa kiełbasa o charakterystycznym zapachu. Zupa z dodatkiem tej kiełbasy jest bardzo aromatyczna, lekko pikantna i sycąca. Świetnie smakuje z dodatkiem pieczonych krewetek i chrupiącego pieczywa(...)PRZYGOTOWANIE :  W garnku podpiekamy pokrojoną cebulę, czosnek, chorizo i mięso. Dodajemy pokrojoną jarzynę, paprykę, liść laurowy, ziele angielskie, pieprz i wlewamy bulion. Dusimy około 30 minut. Następnie wlewamy pomidory z puszki, dodajemy przecier i doprawiamy do smaku. Chwilę dusimy, kiedy warzywa i mięso są już miękkie a zupa znacznie zgęstniała, zakręcamy gaz. Na koniec ponownie doprawiamy do smaku ostrą

Kulinarne Fantazje Marioli
Sałatka z dzikim łososiem 217

Różnica między hodowlanym a dzikim łososiem jest głównie taka że dziki jest chudy i ma mało tłuszczu, dlatego dobrze nadaje się do sałatki. Dziko żyjący będzie też odznaczał się zdrowszym mięsem ze względu na naturalny pokarm który spożywa. Ma ładną soczystą barwę która dobrze prezentuje się na talerzu. Wiosennym akcentem sałatki będzie delikatny ogórek małosolny. Zapraszam! Dla 2 osób Czas przygotowania(...)zielonego groszku 5 główek rzodkiewki 2 małe ogórki małosolne olej z pestek dyni  kawałek limonki sól himalajska odrobina oleju Przygotowanie: 1/ Łososia nacieramy pieprzem cytrynowym i odrobiną oleju. Pieczemy 10 minut w nagrzanym piekarniku do 180 stopni. Odstawiamy do ostudzenia. 2/ Na talerz układamy kawałki porwanej sałaty, pokrojonego w talarki ogórka, przepołowioną na 4 części rzodkiewkę oraz groszek. Nakładamy

Kuchnia PROzdrowotna
Quesadillas z chili con carne 193

Quesadillas to nic innego jak dwa placki tortilli (lub jeden złożony na pół) wypełnione, jak w tym przypadku, chili con carne z roztopionym serem. Farszem może

Be Fit Be Strong
Ciasto ze szpinakiem 199

Szpinak wielu osobom źle się kojarzy. Już nawet dzieci sięgają po niego niechętnie. Pięknie wyglądające zielone ciasto jest doskonałym sposobem, by przemycić szpinak do diety tych

MarcinChef
Tarta z kurkami i kurczakiem 123

ciasto 1,5 szkl mąki szczypta soli pół margaryny 1 jajko szczypta proszku do pieczenia sól pieprz ziołowy nadzienie; 100 g kurek 2 małe udka ok 500 g pół cebuli 2 ząbki czosnku pieprz ziołowy staropolski 300 ml śmietany 18% tłuszcz do smażenia 1 jajko sól szczypta chili w płatkach 50 g sera żółtego natka pietruszki świeże oregano (ja użyłam(...)same kwiatostany z kwiatkami) Z podanych składników zagnieść dość twarde ciasto, wylepić nim formę do tarty i nakłuć widelcem. Tak przygotowane ciasto można wstawić do lodówki. Udka umyć, oddzielić mięso od kości , pokroić na mniejsze kawałeczki. Cebulę pokroić w kostkę, czosnek drobniutko posiekać , kurki opłukać pod bieżącą wodą i pokroić jeśli są spore. Na patelni rozgrzać 2 łyżki tłuszczu, włożyć

Gotowanie jest łatwe
Faszerowane bakłażany z mięsem, suszonymi pomidorami i gorgonzolą 127

sól, pieprz, zioła prowansalskie Ryż ugotować do miękkości. Cebulę obrać i posiekać. Podsmażyć na złoty kolor. Dorzucić posiekany czosnek. Wsypać ostrą i słodką paprykę i chwilę przesmażyć. Następnie dodać mięso mielone. Przyprawić solą, pieprzem oraz ziołami prowansalskimi i smażyć przez około 10 minut. Dorzucić pokrojone w paski suszone pomidory. Na koniec dodać ugotowany ryż. Wszystko dokładnie wymieszać i ewentualnie doprawić(...)naczynia żaroodpornego lub blaszki rozłożyć wiórki masła. Ułożyć w nim bakłażany. Na wierzch każdego z nich rozłożyć małe kawałki gorgonzoli. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Włożyć bakłażany i piec przez około 20 minut. Następnie na dno naczynia wlać kilka łyżek wody i przykryć całość folią aluminiową. Zapiekać kolejne 15 - 20 minut aż bakłażan będzie miękki

My simple kitchen
Pstrąg tęczowy parzony- soczysty jak z patelni 161

dymu Wykonanie: Łososia oskrobać z delikatnych, drobnych łusek i wyfiletować pozostawiając skórę. Z filetów odciąć najcieńszy kawałek od ogona. Pozostałe równe filety przeciąć równo na pół. Oprószyć od strony mięsa solą i pieprzem, złożyć obie połówki skórką na zewnątrz i owinąć ściśle spożywczą folią plastyczną. Odstawić. Składniki na winegret połączyć razem i odstawić. Warzywa oczyścić i dalej: cebulę pokroić(...)brokuły pozostawić w małych różyczkach. Warzywa posolić i popieprzyć. Liście „baranich uszu” i solirodek również opłukane, osuszyć i odstawić. Nie trzeba solić. Dwa kawałki arkusza papieru do pieczenia podziurawić delikatnie nożem lub widelcem, tak by w czasie parzenia temperatura i para mogły swobodnie przechodzić na wskroś. W sklepach toko z orientalną żywnością są do kupienia gotowe tego typu

Sztuka gotowania w/g Samiry
Pstrąg tęczowy parzony- soczysty jak z patelni 163

dymu Wykonanie: Łososia oskrobać z delikatnych, drobnych łusek i wyfiletować pozostawiając skórę. Z filetów odciąć najcieńszy kawałek od ogona. Pozostałe równe filety przeciąć równo na pół. Oprószyć od strony mięsa solą i pieprzem, złożyć obie połówki skórką na zewnątrz i owinąć ściśle spożywczą folią plastyczną. Odstawić. Składniki na winegret połączyć razem i odstawić. Warzywa oczyścić i dalej: cebulę pokroić(...)brokuły pozostawić w małych różyczkach. Warzywa posolić i popieprzyć. Liście „baranich uszu” i solirodek również opłukane, osuszyć i odstawić. Nie trzeba solić. Dwa kawałki arkusza papieru do pieczenia podziurawić delikatnie nożem lub widelcem, tak by w czasie parzenia temperatura i para mogły swobodnie przechodzić na wskroś. W sklepach toko z orientalną żywnością są do kupienia gotowe tego typu

Sztuka gotowania w/g Samiry
Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym i cukinią. 183

mięso zrumieni się. Następnie dodajemy wszystkie przyprawy, sos pomidorowy, zalewamy 2 szklankami wody i dusimy na małym ogniu przez ok. 20 min do odparowania wody.  Póki mięso i warzywa się duszą gotujemy makaron. Do 4 litrów wrzącej wody dodajemy makaron, łyżkę soli i gotuje przez ok. 5 min do średniej miękkości. Następnie makaron odcedzamy i przemywamy zimną wodą(...)mąkę, sól, pieprz, majeranek i dokładnie mieszamy.   W dużym garnku łączymy sos mięsny, makaron, sos śmietanowy i dokładnie mieszamy. Następnie przekładamy do formy żaroodpornej, lub dwóch. Pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez 40 min, następnie wierzch zapiekanki posypujemy startym serem i pieczemy jeszcze 10 min. Smacznego

Kuchnia Łukasza
Zapiekanki z serem i pieczarkami 168

Zapiekanki z serem i pieczarkami Składniki: - bagietki - ser żółty - pieczarki - sól - pieprz - zioła prowansalskie dodatki: - ketchup - sos czosnkowy Przygotowanie: Bagietki przekrawam na pół. Oczyszczone pieczarki ścieram

Kuchnia co dnia
Pieczone udka z kurczaka w sosie miodowo – musztardowym 238

Wpis pochodzi z www.mgotuje.pl Pyszny przepis na udka z kurczaka w sosie miodowo – musztardowym. Miód i musztarda stanowi doskonałe połączenie smakowe

Marta Gotuje
Dla tych, co mają dość sklepowych wędlin | Boczek pieczony z kminkiem 214

Kiedy wędliny ze sklepu Wam się znudzą, czas zrobić o niebo lepsze we własnym piekarniku.   Wystarczy dobrej jakości surowe mięso, ulubione przyprawy i gotowe! SKŁADNIKI 1kg surowego boczku 2-3 ząbki czosnku 1 łyżka majeranku 1 łyżka przyprawy do mięs 1 łyżka papryki słodkiej 1 łyżka papryki wędzonej w proszku (opcjonalnie) 1/2 łyżeczki pieprzu 1 łyżka soli 2 łyżki(...)WYKONANIE Czosnek wyciskamy przez praskę i mieszamy z olejem i resztą przypraw (bez kminku). Marynatą nacieramy boczek z każdej strony. Kminkiem posypujemy boczek. Odstawiamy do lodówki na kilka godzin. Pieczemy w temperaturze 180 stopni 1-1,5 godziny. Przejadły Wam się sklepowe wędliny? Wędzicie lub pieczecie w domu własne wędliny

Zofiana
Żeberka zapiekane w ziemniakach i kaszy gryczanej 293

Kolejna wersja żeberek, tym razem zapieczonych w tartych ziemniakach z dodatkiem kaszy gryczanej.     Składniki: -ok. 1 kg żeberek -ok. 1,5 kg ziemniaków -10

Maminek kulinarny
Pasztet z mięsa wołowego 198

mięsa wołowego 30 dag wątróbki wieprzowej 40 dag tłustego boczku wieprzowego 2 cebule imbir, sól, pieprz czarny i ziołowy suszona bazylia i estragon bułka grahamka 3 duże jajka Przygotowanie : Mięsa włożyć do wrzącej wody wraz z obranymi cebulami w całości. Ugotować do miękkości, wątróbkę i cebulę wyjąć wcześniej, bo ugotują się najprędzej.  Bułkę namoczyć w lekko wystudzonym  rosole(...)wyrobić, jeśli masa zbyt sucha ( a taka będzie ze względu na wołowinę ) dodać tyle rosołu by masa się nie rozpadała Przełożyć do foremek wysmarowanych tłuszczem lub wyłożonych papierem do pieczenia Piekłam około 1 godz. w prodiżu. Z tych składników upiekłam dwa pasztety we foremkach o wymiarach 25 x 12 cm. Moje uwagi: By pasztet nie był zbyt suchy należy dołożyć

Proste Potrawy
Hybrydowe skrzydełka paprykowo - pomidorowe 169

paprykowe kurczę pieczone i ogniste skrzydełka . Wyszły z tego smaczne i łagodne skrzydełka paprykowo - pomidorowe: Składniki (dla 3-4 osób): 6 skrzydełek kurczaka łyżeczka papryki słodkiej łyżka koncentratu pomidorowego 1 marchew sól, pieprz kilka wiórków masła Przygotowanie:  Umyte skrzydełka nacieramy solą, pieprzem oraz słodką papryką (dość obficie). Odstawiamy w chłodne miejsce na kilka godzin. Pieczemy wraz(...)jednolity sos. Dopiekamy jeszcze przez chwilę. Podajemy z ryżem. Aby dodać daniu pikanterii bez pozbawiania dziecka obiadu ryż polewamy słodko pikantnym sosem chili, który doskonale komponuje się także z mięsem. Niestety ostatecznie Syncio i tak z obiadu nie skorzystał bo się na brzusio pochorował i od tamtej pory ma własne, chorobowe menu

Kuchnia po mojemu
Vege frykadelki pieczarkowo – jajeczne 150

smażenia Obrane pieczarki kroimy drobno i smażymy na margarynie, po czym pozostawiamy na chwilę, by leciutko przestygły. Ugotowane i obrane jajka, ziemniaka i cebulę przeciskamy przez maszynkę do mięsa. Bułkę moczymy w zimnej wodzie, a gdy dobrze nasiąknie wyciskamy z niej wodę i rozdrabniamy ją palcami do reszty mielonki lub mielimy maszynką. Przyprawiamy solą, vegetą i pieprzem, wbijamy surowe jajko(...)jeśli ciasto jest rzadkie, można dodać więcej bułki tartej). Każdy klopsik po uformowaniu obtaczamy w bułce tartej i odkładamy na talerz lub deseczkę, pozostawiając między klopsikami niewielkie odstępy. Następnie pieczemy obustronnie klopsiki w rozgrzanym oleju na złoty kolor. Uważajcie przy przewracaniu, bo klopsiki są dość delikatne. Frykadele pieczarkowo – jajeczne smakują doskonale zarówno na ciepło jak i na zimno, także jako

Smakowy Raj
Zapiekanka wszystko co mam 127

patelni rozgrzać oliwę , dodać mięso , pieczarki , cebulę , pomidory  i  przyprawy. Smażyć na małym ogniu  około 10 minut. Do dużej miski przełożyć makaron , dodać przestudzone i usmażone mięso z pieczarkami. Z fasoli odlać zalewę i również dodać do reszty składników. Mozzarellę pokroić w kostkę i dodać razem ze startym żółtym serem do makaronu. Wszystkie składniki wymieszać , dodać szczypiorek(...)naczynie wysmarować margaryną , i przełożyć wszystkie składniki . Na wierzch ułożyć plasterki sera żółtego. Zapiekać w temperaturze 180 stopni  około 30/ 35 minut , w zależności od piekarnika .  Ja piekę z termo obiegiem więc czas pieczenia jest troszkę inny .  Taką zapiekankę podaję z sosem zrobionym z kilku łyżem majonezu i kilku łyżek ketchupu , mieszamy i gotowe, wy swoją możecie

Sama słodycz i szczypta chili
Szynka domowa z szynkowara 193

człowiek zacznie piec sam chleb albo robić domową wędlinę to potem żadna ze sklepu już nie smakuje…. Na blogu można już znaleźć kilka propozycji domowych wędlin: https://ugotujmyto.pl/domowe-wedliny/ Ale od dłuższego czasu zachwycałam się rówinież domowymi wędlinami przygotowanymi w szynkowarach. Wreszcie kiedy i ja zostałam szczęśliwą właścicielką szynkowara to z ogromną radością zabrałam się do wędlinarskich eksperymentów(...)początku skorzystałam z przepisu z bloga Bożenki . Zapomniałam tylko kupić soli peklowej…. więc zrobiłam bez jej dodatku i mięso pokroiłam w grubą kostkę, dlatego, że mój szynkowar jest mały i okrągły i chciałam, żeby mięso dobrze się ułożyło w pojemniku… Szyneczka wyszła wspaniała…. 100% szynki w szynce :)! Podobnie jak Bożenka zachęcam do kupna szynkowara, warto zwrócić tylko

UgotujmyTo.pl
Lekcja gotowania z Dobrą wołowiną i Grzegorzem Łapanowskim 235

Dobra wołowina ma na celu zachęcenie konsumentów to spożywania mięsa dobrej jakości, wyprodukowanego zgodzenie z zasadami Quality Meat Program, pierwszego krajowego systemu jakości mięsa wołowego. Muszę przyznać, że popołudnie i wieczór były bardzo pracowite, przygotowaliśmy 6 wyśmienitych dań, oczywiście z wołowiną QMP w roli głównej. Przy okazji nauczyliśmy się kilku profesjonalnych(...)zapraszam na krótką relację fotograficzną.   Chili con carne z łaty wołowej z salsą i pieczonymi pomidorami Klasyczny steak z antrykotu z masłem miso Beef bourgunion  z karkówki z pure z fioletowych ziemniaków Stir fry ze skrzydła wołowego z pęczakiem Długo pieczone żeberka z konfiturą z czerwonej cebuli

Kulinarne przygody Gatity
Pierś z kurczaka w zalewie octowej 319

poście jest przepis na samą pierś..a ta jest w zalewie octowej..pycha..polecam.. Pamiętacie o konkursie ? zapraszam.. 1 duża pierś z kurczaka  przyprawa udko pieczone 2 cebule  słoiczek   ogórków korniszonów słoiczek   marynowanych grzybków słoiczek papryki marynowanej 4 łyżki koncentratu pomidorowego  olej do smażenia Składniki na ciasto: 2 jajka(...)łyżki cukru  ziele angielskie  liście laurowe  Pierś  z kurczaka pokroić w kawałki, obtoczyć w przyprawie i  odstawić na 1 godz. Składniki ciasta dokładnie wymieszać, mięso zanurzać w cieście i smażyć na rozgrzanym oleju. Składniki zalewy gotować około 3 min. Cebulę pokroić w piórka i przesmażyć na oleju, dodać grzyby ,pokrojone ogórki i paprykę ,podsmażyć. Dodać

Moje domowe kucharzenie
Kanapka z hummusem, domową wędliną z kurczaka, sosem słodko- kwaśnym i awokado 140

bułki, sos, hummus, jak i domową wędlinę możecie przygotować odpowiednio wcześniej. Wówczas czas przygotowania śniadania rano znacznie się skróci. A jutro... kanapka dla wegetarian lub wszystkich tych, którzy unikają mięsa. Będzie śniadaniowy burger.. nie byle jaki.  Składniki na kilka kanapek (5-6 sztuk): Pszenne bułki na sodzie ze słonecznikiem i sezamem: 500 gram mąki pszennej tortowej  garść(...)świeżo mielony pieprz  Pieczywo  Składniki na bułki zagniatam, jeśli ciasto się klei dodaję więcej oliwy. Z wyrobionego ciasta formuję bułeczki, które układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch bułek smaruję jajkiem i posypuję sezamem. Blachę umieszczam w piekarniku nagrzanym do 220 stopni i piekę bułki 25 minut. Po 15 minutach obniżam temperaturę do 200 stopni. Upieczone pieczywo

Mango Papaja
PRODUKTY NATURALNE SCHRONISKO SMAKÓW MAGDA GESSLER 220

"Schronisko Smaków Magda Gessler" to znana restauracja w sercu polskich Tatr, której menu oparte jest o najlepsze lokalne produkty i zostało stworzone przez Magdę Gessler. Ale

Kuchnia MagdaLeny
Placuszki bananowe z mąki kukurydzianej 206

Wstałam rano i zastanawiałam się co zrobić na sniadanie mojej 1,5 rocznej córeczce. Przecież ile można jeść kaszek, owsianek czy kanapek. I tak wpadłam na

kuchnia doski
Zapiekanka z kaszy perłowej 123

Zapiekanki wszelkiego rodzaju, to bardzo atrakcyjne dania, polecane zapracowanym, gdyż ich istotą jest prostota wykonania, a należą do lubianych potraw, można wykorzystać często to co nam

kgwjanczewo
Kotlet schabowy tradycyjny 125

A oto odsłona najpopularniejszego kotleta, co oznacza, że bardzo lubianego, ale prawda, że mimo popularności, zawsze mamy na niego apetyt? na takiego prosto z patelni, chrupkiego

kgwjanczewo
Kurczak w sosie serowym 326

Filet z kurczaka, nietypowo podany, bo  w jasnej barwie, z warzywami, jako proste danie jednogarnkowe Składniki: 2 filety z kurczaka 6 średnich pieczarek 2 łodygi

kgwjanczewo
Szybki Przepis Na Roladę Schabową Z Musztardą 455

Następnie mięso obsypujemy przyprawami (bez majeranku), a czosnek przeciskamy przez praskę i większą jego część wsmarowujemy w mięso, na koniec, smarujemy schab musztardą dość grubo.  4. Zawijamy mięso w roladę i obwiązujemy ściśle nicią (możemy to zrobić dzień wcześniej aby mięsko dobrze przeszło przyprawami i pozostawić je tak na około 12 h ) 5. Włączamy piekarnik i rozgrzewamy(...)strony naszą roladę. 7. Obsmażoną roladę przekładamy do wysmarowanego oliwą naczynia i obsypujemy majerankiem, obkładamy liśćmi laurowymi i piórkami cebuli oraz resztą czosnku. Naczynie przykrywamy i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy przez pierwsze 30 minut w 200 stopniach, następnie zmniejszamy temp. do 180 i pieczemy kolejne 30 minut, po tym czasie zmniejszamy temp do 160 stopni i dopiekamy ostatnie

Gotowanie...to proste !
Kotlety mielone z czosnkiem i pecorino 110

wodzie. Czekamy 10 minut. Czosnek obieramy i siekamy. Posiekany czosnek dodajemy do mięsa mielonego. Wbijamy jajko. Namoczoną wcześniej bułkę dokładnie odciskamy z wody, dodajemy do mięsa mielonego. Ser pecorino ścieramy na tarce na małych oczkach, dodajemy do masy. Całość doprawiamy do smaku. Masę starannie mieszamy.. Wyrabiamy tak długo, aż masa nie będzie kleić się do dłoni(...)rozgrzanym tłuszczu z każdej strony, aż będą chrupiące, ale pozostaną soczyste w środku. Podajemy np. z : Sałatka z cieciorki z papryką, czerwoną cebulą i natką pietruszki Pieczone ziemniaki z wędzoną papryką Sałatka z mozzarellą, ciecierzycą i pomidorkami Sos pomidorowy z ziołami

Moja smaczna kuchnia
PSTRĄG W SZPINAKOWO-MIGDAŁOWYM PESTO 128

jakiegoś czasu zdecydowanie częściej sięgam po ryby, niż po mięso. Co prawda fanką mięsa absolutnie nigdy nie byłam, ale jakoś tak się przyjęło, że u mnie w domu ( i pewnie w wielu innych domach ) rybę jadło się tylko i wyłącznie w piątki. Ja robię to zdecydowanie częściej i przygotowuję je za każdym razem w inny sposób, udowadniając w domu(...)przepyszne i zarażając domowników miłością do ich jedzenia. Najczęściej gości u mnie pstrąg , który to jest taką tradycyjną i chyba najbardziej popularną w Polsce rybą – smażony lub pieczony w całości. Dziś pokażę Wam jeden ze swoich ulubionych przepisów! Świeżego Pstrąga Patroszonego Marinero usmażyłam razem z dodatkiem szpinakowo-migdałowego pesto. Delikatna panierka z mielonych migdałów nadała niesamowitej chrupkości smażonej

Ostra na Słodko
Kolorowa mięsna rolada 159

łyżeczki kolendry w ziarnach 5cm imbiru sól pieprz masło do wysmarowania formy 1 słoik mieszanki warzywnej (kukurydza, groszek, marchewka) Wykonanie: 1.  Masa mięsna: Filet z kurczaka, boczek, mięso gulaszowe, cebulę i czosnek zmielić maszynką do mielenia. Dodać jajko, lubczyk, bułkę tartą, kolendrę utartą w moździerzu, starty imbir, całość dokładnie wyrobić na jednolitą masę mięsną. Doprawić do smaku solą(...)wymiarach 35 cm x 30 cm. Rozłożyć mieszankę warzywną na całej powierzchni prostokąta i zwinąć za pomocą pergaminu w roladę. 4.  Roladę ułożyć w formie do pieczenia wysmarowanej masłem i piec  w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 45-50 minut

Szalona Kuchnia Eweliny
Serce z sernika włoskiego 206

Sernik włoski to odmiana sernika na zimno, tylko zamiast żelatyny dodaje się agar - roślinny środek żelujący nadający specyficzny smak. Pyszny sernik bez pieczenia , na bazie kremu bezowego. Polecam! SKŁADNIKI: 350 g sera esencja pomarańczowa krem bezowy: 96 g cukru 44 g białek  45 g wody galaretka: 235 g cukru 11 g agaru 235 g wody barwnik spożywczy w kolorze(...)tzw.próba pióra), w międzyczasie ubić białka jaj na sztywną pianę,i następnie wlać do białek gorący syrop, mieszać do schłodzenia. Ser zmielić przez maszynkę do mięsa 2-krotnie, dodać esencję pomarańczową  Przygotować galaretkę: 235 g wody zagotować z cukrem i z agarem, dodać barwnik.Galaretka musi się cały czas gotować na małym ogniu przed dodaniem do ciasta, w przeciwnym

Z Marcepanem
Pierożki drożdżowe z farszem meksykańskim 211

ciepłe miejsce na około godzinę.  Po zrobieniu ciasta możemy się wziąć na farsz. Cebulkę i paprykę drobno pokroić i podsmażyć na maśle klarowanym lub innym tłuszczu. Dodać zmielone mięso, dwa ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę oraz przyprawy. Smażyć chwilę po czym zalać czerwonym winem i dusić przez 20 min. Po odparowaniu alkoholu dolać przecier pomidorowy i dusić jeszcze kilka(...)stopni. Ciasto wałkować na dość cienkie placki i wykroić kółka. Ja to robię za pomocą szklanki o średnicy 9 cm. Pierożki ułożyć na blaszce i posmarować rozbełtanym jajkiem. Piec około 20 min aż nabiorą złotego koloru. Z podanych składników powinny wyjść 4 blaszki. Smacznego

Zgrabne Gotowanie
Naleśniki zapiekane z mielonym mięsem 414

suszonego oregano Przygotowanie: 1. Przygotowujemy naleśniki: mąkę, jajka, wodę dokładnie mieszamy. Smażymy naleśniki na niewielkiej ilości oleju na złoty kolor. 2. Cebulkę oraz czosnek podsmażamy na maśle. Następnie dodajemy mięso i chwilę razem podsmażamy. Dodajemy przecier pomidorowy oraz przyprawy. Mieszamy. Na każdego naleśnika nakładamy porcję mięsnego nadzienia i zwijamy. 3. Przygotowujemy sos pomidorowy. Cebulkę i czosnek podsmażamy na maśle(...)cebulki i chwile podsmażajcie aby wyparowała z nich woda. 4. Spód naczynia żaroodpornego smarujemy 2 łyżkami przygotowanego sosu. Układamy zwinięte naleśniki, polewamy reszta pomidorowego sosu i układamy plastry mozarelli. Pieczemy 20 minut w temperaturze 180 stopni. Smacznego

Życie ze smakiem
Shepherd`s pie czyli zapiekanka pasterza 137

młotkowanego 1 łyżka natki pietruszki, pokrojonej Groszek wysyp na durszlak aby się rozmroził. Pokrój cebulę i czosnek w drobną kostkę. Zeszklij na maśle wraz z ziołami i pieprze. Dodaj mięso i smaż aż mielone przestanie krwawić. Wlej pomidory i dodaj utartą marchewkę. Gotuj przez 20 minut, następnie wymieszaj z groszkiem i przełóż do żaroodpornej formy. Nastaw piekarnik na 200ºC. Podziel(...)pieprzem. Wymieszaj kalafior z utartym serem i pietruszką. Dopraw solą i pieprzem. Rozprowadź kalafiorowe puree równomiernie po sosie. Pokrój boczek i posyp wierzch zapiekanki. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez 20 minut. Zapiekankę można przygotować na dzień przed podaniem. Wyjętą z lodówki zapiekankę należy piec dłużej i w niższej temperaturze aby dobrze się rozgrzała. Podaj zapiekankę ze świeżą sałatą

codojedzenia
Sznycel z kurczaka 163

rodzinny obiad. Przepis nie jest trudny do przyrządzenia a zachwyci na pewno każdego. Kurczaka możemy podawać z dodatkami wedle naszego uznania, np: z surówką, frytkami, ziemniakami czy ziemniakami pieczonymi. Składniki: 1 pierś z kurczaka (podwójna) 1 jajko 1 łyżka mleka 1/2 szklanki bułki tartej Olej do smażenia 2 łyżeczki miodu 1 łyżeczka octu balsamicznego 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich, słodkiej(...)miód oraz ocet balsamiczny. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Piersi z kurczaka dzielimy na kilka części. Każdą część kurczaka rozcinamy na cieńsze plastry, które delikatnie należy rozklepać. Każdy rozklepany kawałek mięsa nacieramy przygotowaną wcześniej marynatą. Mięso przykrywamy folią i odstawiamy do lodówki na minimum 30 minut. Jajko wbijamy do miseczki, które należy rozbełtać z mlekiem. Kawałki kurczaka maczamy na przemian

CookMag
Kasza gryczana po gospodarsku – kuchnia podkarpacka 217

Sprawdzi się jako pożywna kolacja. Potrawa pochodzi z okolic Lubaczowa i tradycyjnie podawana jest z kwaśnym mlekiem lub kefirem. Moim zdaniem świetnie nadaje się też jako dodatek obiadowy do mięsa lub sosu, przy czym wówczas pominęłabym jabłko. Przepis pochodzi od pań z Koła Gospodyń Wiejskich w Antonikach (źródło: „Dziedzictwo kulturowe sztuki ludowej i kulinarnej Ziemi Lubaczowskiej”). Z przyjemnością edytuję post(...)temu komentarzowi, zapisanej historii, przepis dostał duszę... "Moja Babcia robiła podobną zapiekankę z kaszy gryczanej, bez jabłek za to ze śliwkami suszonymi i pokrojonym boczkiem. Wypiekała ją przy okazji pieczenia chleba, wtedy w kuchni było dużo roboty, bo to wyrabianie chleba, wyrastanie, pieczenie, jeszcze dodatkowo buchty. A taką zapiekankę przygotowywało się wieczorem (zawsze kilka ziemniaków zostawało z obiadu) i następnego

Trzeci talerz
Kuleczki imprezowe 218

towarzyszyły nam przy grach planszowych kulki drobiowe z sosem sojowym i sezamem.  Polecam Wam taką przekąskę do piwa.  Porcja ok 20 kulek Składniki:  kulki 500 g mięsa mielonego drobiowego (użyłam z indyka) 1 średnia cebula pokrojona w drobną kostkę 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę pęczek szczypiorku posiekany 1 łyżka miodu 2 łyżki sosu sojowego(...)sezam do posypania  Przygotowanie: Wszystkie składniki ze sobą połączyć i wymieszać, aż powstanie dobrze klejące się ciasto. Uformować kuleczki i ułożyć na blasze wyłożonej papierem pergaminowym.  Piec w piekarniku rozgrzanym na 180 C przez 20-25 minut Jeszcze ciepłe kuleczki oblać sosem i posypać sezamem. Smacznego

Niezły Młynek
Golonka po bawarsku. 157

pieprz. Przed zagotowaniem zbieramy powstałe  burzowiny. Gotujemy godzinę.Sprawdzamy,czy powstały wywar jest dosyć słony, jeżeli nie-to dosalamy. Do garnka wkładamy włoszczyznę.Gotujemy do miękkości mięsa.Gdy mięso jest już miękkie-przygotowujemy marynatę. Do miski wlewamy piwa, dodajemy posiekany czosnek oraz przyprawy. Golonki wyciągamy, nacinamy skórę w kratkę-nie za głęboko- i zanurzamy w marynacie piwnej.Odstawiamy do lodówki(...)seler -pokrojona w kostkę. Wstawiamy do piekarnika na 50 minut. Co 15 minut podlewamy wywarem, w którym się pieką.Następnie polewamy golonkę miodem....i zapiekamy jeszcze 10 minut. Skórka stanie się chrupiąca.  DO PODANIA: kapusta zasmażana, ziemniak pieczony z masłem rozmarynowym, sos chrzanowy

Kopystką po garach
Cannelloni z porem, mięsem i serem ricotta 166

sera tartego gouda Mięso kroimy w drobną kostkę, podsmażamy na patelni przyprawiając majerankiem, ostrą i słodką papryką. Pory myjemy, przekrawamy wzdłuż na pół i kroimy w piórka. Dodajemy do mięsa, wlewamy około szklanki wody i dusimy pod przykryciem około 15 minut. Woda powinna całkowicie odparować z nadzienie, następnie zdejmujemy patelnię z gazu, dodajemy dwie łyżki sera ricotta i mieszamy wszystko(...)podgrzewamy wodę z mlekiem, doprawiamy solą i pieprzem, suszonym oregano, wyłączamy gazówkę i dodajemy rozdrobniony ser ricotta i dokładnie mieszamy. Wylewamy sos na makaron, posypujemy całość tartym serem i pieczemy około 30 minut w 190 stopniach aż makaron będzie miękki a sos gęsty

Delusional Trine
Zupa ziemniaczana z kiełbasą wg Aleex (TM5) 150

liść laurowy • 1/2 łyżeczki soli • 1/2 łyżeczki pieprzu • 1 łyżeczka cukru • 2 łyżki śmietany 18 % • 1 łyżeczka majeranku suszonego • 20 dag kiełbasy (można użyć mieszanych wędlin, a także pieczonych mięs) Sposób przygotowania: Tradycyjny: 1. Do garnka wlać bulion. Zagotować. 2. Dodać rozdrobnioną włoszczyznę: marchewkę, seler i pietruszkę starte na dużych oczkach tarki, por pokroić w talarki, dymki w kosteczkę(...)solą, pieprzem, cukrem, dodać listek. Gotować 20 minut, do całkowitej miękkości ziemniaków. 4. W tym czasie podsmażyć na patelni drobno pokrojoną cebulkę, dodać pokrojoną w kostkę kiełbasę (wędlinę i mięso także, jeśli używamy), odstawić. 5. Gdy ziemniaki będą miękkie, do drugiego garnka odlać ¼ zupy. Do tej porcji dodać śmietanę i majeranek. Zmiksować blenderem na krem. 6. Do zupy dodać zmiksowany

W mojej kuchni
Schab z owocami w galarecie 327

podany pieczony schab na ostatniej imprezie był i ozdobą stołu, i przekąską, która cieszyła się dużą popularnością. Składniki: Pieczony schab według tego przepisu (schab pieczony) Owoce • 1 puszka brzoskwiń • po 300 g jasnych i ciemnych winogron • 1 torebka żelatyny z bulionem / 1 litr wody Wykonanie: • Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie(...)schabu położyć plaser brzoskwini i połówkę ciemnego winogrona. • Resztę winogron wysypać na środek, ułożyć ozdobnie w kwiatek kawałki brzoskiń. • Zalać całość tężejącą galaretką, polewając każdy plaster mięsa. Można użyć pędzla, aby równomiernie posmarować galaretką

To co kocham
Udka z kapustą i ananasem babci Basi 321

wyszukanych produktów oraz porady kulinarne. Cenię sobie NORMALNOŚĆ – codziennie i od święta. Dziękuję za odwiedziny na moim blogu . Będzie mi miło, jeśli zostawisz komentarz. Polecam udka z kurczaka pieczone na kapuście kiszonej z dodatkiem ananasa z puszki. JEST TO DANIE O POSMAKU SŁODKO -KWAŚNYM ! Składniki : 1 kg kapusty kiszonej, 4 całe udka z kurczaka , 1 puszka ananasów(...)papryka słodka w proszku Appetita lub inna, sól, pieprz, olej, 2 łyżki masła Gostyńskiego, 2 łyżki miodu, 4 łyżki ketchupu pikantnego Pudliszki lub innego, Sposób przygotowania : Kilka godzin wcześniej mięso dzielimy na pół. Solimy i doprawiamy pieprzem ziołowym i zwykłym , oraz słodką papryką. Na patelnię wylewamy trochę oleju i podsmażamy mięso na rumiano, a później dodając trochę wody dusimy

Pysznosci Babci Basi
Cukinia faszerowana farszem z kaszą jaglaną 220

około 3 łyżki i dajemy pokrojoną cebulkę oraz pieczarki, całość podsmażamy.  Następnie dodajemy startą na tarce jarzynowej marchewkę, mieszamy i dusimy chwilkę, dodajemy mięso, i dusimy, jak z mięsa wyjdzie woda odlewamy ją z farszu.  następnie dodajemy przyprawy oraz koncentrat i na końcu kaszę jaglaną. Całość mieszamy i farsz gotowy.  Można spróbować i ocenić czy doprawienie(...)wydrążonych cukinii dajemy farsz, następnie układamy je w naczyniu żaroodpornym  Posypujemy je startym żółtym serem i posypujemy  oregano :-) Wstawiamy do nagrzanego do 170-180 stopni piekarnika i pieczemy około 20-25 minut.  WAŻNE po 10 minutach pieczenia wlewamy do naczynia około 0,5 szklanki wody. Dzięki niej cukinia będzie miękka. Po tym czasie cukinia jest gotowa

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Drożdżowe pierożki z mięsem (do barszczu) 220

gładkie ciasto i pozostawiamy w misce do wyrośnięcia (na ok 1 godzinę w cieple).  2. W trakcie wyrastania ciasta możemy przygotować farsz, ale ja zrobiłam go dzień wcześniej. Mięso drobiowe gotujemy do miękkości, obieramy i mielimy. Cebulę siekamy i podsmażamy z pokrojonymi w talarki pieczarkami na 2 łyżkach oleju. Również przepuszczamy przez maszynkę. Całość podsmażamy na margarynie, doprawiamy solą(...)kubkiem o śr ok 10cm wycinamy krążki.  4. Nakładamy farsz, sklejamy jak pierożki. Pozostawiamy do wyrośnięcia. Po ok 20 minutach pierożki smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy kminkiem. Pieczemy w temp. 190st C ok 20 minut (do zrumienienia). Podajemy z barszczem.  Upieczone pierożki możemy podawać od razu, ale jeśli chcemy możemy także zamrozić, a następnie rozmrażać na blasze

Kuchnia w czekoladzie
Paszteciki ze szpinakiem i mięsem mielonym 268

drożdżami. Zagniatamy na gładkie ciasto. Wstawiamy do lodówki na około 30 minut.  2. Cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy na rozgrzanym oleju wraz z przyprawionym solą i pieprzem mięsem mielonym. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, starte na tarce pieczarki. Smażymy chwilę, po czym dodajemy rozmrożony szpinak i dusimy do odparowania wody. Wyłączamy gaz, dodajemy starty żółty ser, mieszamy. Doprawiamy(...)sklejamy przeciwległe boki. Kroimy na kawałki o szerokości 2-3 cm.  4. Każdy kawałek smarujemy rozbełtanym jajkiem i posypujemy sezamem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni, pieczemy przez około 25-30 minut

Szefowa kuchni
Kaczka faszerowana 131

paski. Mięso kaczki pokroić niezbyt drobno. Połowę wątróbki pokroić. Bułkę namoczyć w brandy. Na tłuszczu podsmażyć boczek, dodać cebulę, szczyptę soli i cukru. Smażyć 3-4 minuty. Dodać mięso z kaczki. Smażyć kolejne 4 minuty i dodać pokrojoną wątróbkę. Smażyć mieszając 4 minuty. Ostudzić. Pozostałą wątróbkę zmiksować z bułką z brandy i żółtkami. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą(...)wykałaczek. Posmarować tłuszczem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 stopni, po 20 minutach zmniejszyć temperaturę do 140 stopni – nie otwierać piekarnika dopóki temperatura nie zmaleje do 140 stopni. Piec kaczkę około 1,5 – 2 godzin. zastawa

królestwo garów
Udka zapiekane z kaszą gryczaną i warzywami 232

szklanka wywaru warzywnego + ewent. 1/2 szkl. wody 2 małe, młode marchewki 1 młoda cukinia 2 ząbki czosnku 1 mała cebula sól, pieprz zioła do drobiu oliwa z oliwek Mięso umyć, osuszyć, przyprawić solą, pieprzem oraz ziołami do drobiu. Warzywa umyć. Cukinię i marchewkę obrać i posiekać w półplasterki (mniejsze kawałki mogą być w plasterkach). Cebulę obrać, przekroić na pół(...)udka z kurczaka (skórką do góry). Czosnek drobno posiekać i ułożyć go na udkach z kurczaka. Przygotowaną zapiekankę zalać 1 szklanką wywaru warzywnego. Piekarnik rozgrzać do 180°C. Danie piec pod przykryciem około 40 minut, a kolejne 20-30 minut bez przykrycia. Jeżeli zauważymy, że zapiekanka ma za mało wody - to można dolać pół szklanki wody. Kasza powinna wchłonąć całą

Ugotować
domowy pasztet drobiowy 170

podlane mięso, gotujemy na małym ogniu przez 50-55 minut. Wszystkie składniki lekko studzimy, mięso oddzielamy od kości i jeszcze ciepłe, mielimy dwa lub trzy razy maszynką do mięsa razem z warzywami i bułką tartą. Do zmielonych składników dodajemy jajka, trzy łyżki wazowe wywaru z pod kurczaka, sól, pieprz, gałkę muszkatołową i mieszamy aż do uzyskania jednolitej masy. Formę(...)wysokości formy ( przy tej ilości składników ja użyłem dwóch foremek). Formą kilkukrotnie uderzamy w blat, aby pasztet dobrze się ułożył. Całość wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy przez  50-55 minut. Gotowy pasztet studzimy ( dobrze jest zostawić go na noc w lodówce) i podajemy

Miód i pieprz
ZAPIEKANKA Z FASOLKĄ SZPARAGOWĄ I KURCZAKIEM 214

mielona słodka sos sojowy gałka muszkatołowa świeży tymianek olej A jak to zrobić: Piersi z kurczaka umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. Przyprawić solą, pieprzem papryką i sosem sojowym. Mięso usmażyć na rozgrzanym oleju. Ziemniaki obrać i pokroić w grube plastry. Szpinak umyć, osuszyć. Wrzucić na rozgrzaną patelnie z odrobiną oleju i chwilę przesmażyć, dodając przeciśnięty przez praskę czosnek. Przygotować(...)tymianku. Następnie warstwy fasolki, podsmażonego kurczaka, szpinaku, znów fasolki. Każdą warstwę oprószyć dodatkowo sola i pieprzem. Całość zalać śmietanką i posypać żółtym serem. Wierzch oprószyć świeżo startą gałką muszkatołową. Piec 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, w zamkniętym naczyniu. Po tym czasie zdjąć pokrywę i piec jeszcze 10 minut, żeby ser nabrał złotego koloru

Kuchnia w opałach
Wołowina w sosie paprykowo-śmietanowym z pikantnym makaronem 144

polędwicy wołowej - 50 g masła - 150 g śmietanki 18% - 2 małe papryki czerwone - sól, pieprz - listki natki pietruszki do dekoracji Porcja na 2 osoby. Najpierw przygotowujemy mięso i paprykę. Mięso kroimy na cienkie paski. Z papryki wycinamy gniazda nasienne i paprykę kroimy w paseczki. W garnku rozpuszczamy masło i wrzucamy paseczki polędwicy wołowej. Wołowinę smażymy kilka minut, wyciągamy i przekładamy(...)paprykę przyprawiamy solą i pieprzem, dodajemy śmietankę i chwilę dusimy. Sos paprykowy przekładamy do naczynia żaroodpornego gdzie jest wołowina i wkładamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 150 stopni i pieczemy ok. 20 min. W między czasie gotujemy makaron w osolonej wodzie. Gotowy makaron odcedzamy i przekładamy na talerz. Na makaron dajemy nasz sos. Smacznego

Kuchenne Wariacje
Burrito w kukurydzianej tortilli 156

masę. Zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 45-60 minut. W tym czasie zrobimy farsz: Cebulę drobno siekamy, czosnek wyciskamy i podsmażamy na patelni. Dodajemy mielone mięso i przecier pomidorowy. Solimy, pieprzymy, dodajemy szczyptę chili i po łyżeczce kminu rzymskiego i ostrej papryki. Dodajemy też pokrojoną w kostkę czerwoną paprykę. Dolewamy troszkę wody, przykrywamy i dusimy około(...)ciasta: schłodzone ciasto dzielimy na 7 części. Obficie podsypując mąką wałkujemy każdą część na placki o średnicy minimum 20 cm. Nasze miały pewnie ok. 30 cm. Każdy placek pieczemy na suchej rozgrzanej patelni z każdej strony, aż się zarumieni i powstaną brązowe pęcherze. Czyli na dobrze rozgrzanej patelni to będzie jakieś 1-1,5 minuty smażenia z każdej strony. Ścieramy

Marder&Marder Manufacture
Kulki makrelowe 129

muszę przyznać, że miałam lekkie obawy wcielając ten pomysł w życie, nie wiedziałam jak zachowają się te kulki w piekarniku, ale rezultat przebił moje oczekiwania ;) Składniki (10 kulek): mięso z połowy dość dużej wędzonej makreli 100g sera białego 2 łyżki posiekanego koperku (lub innej ulubionej roślinności ;)) sól, pieprz, słodka i ostra papryka wg. smaku pestki słonecznika do obtoczenia Sposób(...)koperek i przyprawy, mieszamy z powstałej masy lepimy kulki obtaczamy je w pestkach słonecznika wciskając je w ciasto żeby nie odpadły gotowe kulki wykładamy na blaszkę pokrytą papierem do pieczenia pieczemy przez 5-10 minut w temp. 150 stopni przy włączonym termoobiegu SMACZNEGO

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Pasztet z kapusty i chleba 177

dobrze odciśnięty 3 cebule 5 jajek 4 ząbki czosnku sól i pieprz 3 łyżki oleju do smażenia bułka tarta do wysypania foremek Kapustę i chleb zmielić w maszynce do mięsa. Chleb zmielić razem ze skórką. Cebulę drobno pokroić, posolić i podsmażyć do miękkości pod koniec dodając czosnek przeciśnięty przez praskę. Dodać jajka, doprawić obficie solą oraz pieprzem, i całość dobrze(...)keksówek, przykryć aluminiową folią i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (grzałka góra-dół) lub nagrzanego do takiej temperatury, w jakiej zwykle zapiekacie gołąbki. Pasztet w keksówkach piec około 35 minut ściągając folię 5 minut przed końcem. Kokilki zapiekać około 20 minut – tutaj również folię należy ściągnąć na kilka minut przed końcem zapiekania. Pasztet podawać na ciepło

Trzeci talerz
Udko królika duszone w sosie winno-ziołowym z szałwiowymi ziemniakami i surówką z pora 206

udkiem. Dolać 1 litr bulionu warzywnego. Wrzucić gałązkę rozmarynu, tymianek, majeranek, posiekane 2 ząbki czosnku i ziele angielskie oraz liście laurowe i jałowiec. Przykryć i wstawić na mały ogień. Mięso dusić przez około1,5 h.Puree: Ziemniaki ugotować w osolonym wrzątku. Gdy ziemniaki będą gotowe utłuc z łyżką masła i wymieszać ze świeżą, drobniutko pokrojoną szałwią. Doprawić pieprzem. Surówka:Marchewki(...)wszystko mieszamy i doprawiamy łyżką śmietany albo majonezu. Doprawiamy solą i pieprzem.Rada: Królik jak jest świeży to najlepiej namoczyć go w kwaśnym mleku przez noc, jak rozmrożony to można piec bez namaczania bo mięsko już skruszałoUdko wykładamy na talerz, podajemy z ziemniakami, surówką, całość polewamy sosemduszony królik

Bon Appetit Małgorzaty
Schab z pończochy II, czyli domowa wędlina 2961

pieczony w przyprawachDomowa podsuszana kiełbasa żywieckaDomowa polędwica wędzonaDomowa wędzona kiełbasa chłopskaDomowe chorizo, czyli hiszpańska kiełbasaDomowa pasztetowaPolędwica wileńskaSchab z pończochy II, czyli domowa wędlinaCzas przygotowania: ok 11 dniSkładniki:1200 g schabu wieprzowego bez kości1/2 szklanki cukruniepełni 1/2 szklani soli1/2 łyżko stołowej peklosoli1,5 łyżki suszonego majeranku1 łyżka suszonego tymianku5 dużych ząbków czosnku1 łyżka młotkowanego czarnego pieprzu1 łyżeczka zmielonej kolendryWykonanie:Mięso

Kulinarne przygody Gatity
Confit z kaczki 128

naczyniu w którym będziemy chcieli je przechowywać ( naczynie z gliny,garnek ze stali nierdzewnej). Tłuszcz podgrzać nieco mocniej, następnie przestudzić czekając aż na dno opadnie warstwa soków z mięsa. Mięso ostrożnie zalać tłuszczem ( bez mięsnych soków) tak aby zostało nim całkowicie zakryte. Zostawić do zastygnięcia, po czym naczynie przykryć folią lub pokrywką i wstawić do lodówki. Jest gotowe do jedzenia(...)tygodniTłuszcz można przechować w lodówce kilka tygodni w słoiku lub zamrozić i wykorzystać przy kolejnym confitpropozycja podaniapotrzebną ilość nóg wyciągnąć z zastygłego  tłuszczu, nadmiar zeskrobać. Nogi smażyć lub piec ( 190st. C) przez 15- 20 min aż skóra zrobi się chrupiąca - podawać z sałatą

Stare Gary