Czas: 40 minut Poziom trudności : łatwy Liczba porcji : 4 Bób w nowej odsłonie W Polsce zazwyczaj jada się bób w najprostszej postaci, czyli z masłem i koperkiem, względnie skwarkami, pieczoną kiełbasą lub prosciutto. Prosto – i tak jest najlepiej. Zupę z bobu robi się rzadko, a jeśli już to raczej w formie klasycznego kremu, jak z zielonego groszku (sprawdźcie(...)półwyspie Iberyjskim. W tamtej części świata bób jest warzywem wiosennym, dlatego bobowa zupa wchodziła w skład dań przyrządzanych na Paschę. W wersji oryginalnej gotowana jest z dużą ilością mięsa. W wersji wegetariańskiej jest nie mniej sycąca. Mówiąc wprost, to zupa drwala, bo daje potężny zastrzyk energii. I sytości. Sezon na bób już za progiem Wrzucamy ten przepis, zrobiony jeszcze
Niedzielny kucharzCzas: 40 minut Poziom trudności : łatwy Liczba porcji : 4 Bób w nowej odsłonie W Polsce zazwyczaj jada się bób w najprostszej postaci, czyli z masłem i koperkiem, względnie skwarkami, pieczoną kiełbasą lub prosciutto. Prosto – i tak jest najlepiej. Zupę z bobu robi się rzadko, a jeśli już to raczej w formie klasycznego kremu, jak z zielonego groszku (sprawdźcie(...)półwyspie Iberyjskim. W tamtej części świata bób jest warzywem wiosennym, dlatego bobowa zupa wchodziła w skład dań przyrządzanych na Paschę. W wersji oryginalnej gotowana jest z dużą ilością mięsa. W wersji wegetariańskiej jest nie mniej sycąca. Mówiąc wprost, to zupa drwala, bo daje potężny zastrzyk energii. I sytości. Sezon na bób już za progiem Wrzucamy ten przepis, zrobiony jeszcze
Niedzielny kucharzSezon dyniowy rozpoczynam przepisem na puree z dyni. Zawsze staram się zrobić duży zapas puree, ponieważ można z niego zrobić mnustwo potraw, zarówno słodkich jak i
kuchnia doskiindyka mielimy z surowym boczkiem oraz czosnkiem. Dodajemy szczyptę soli i pieprzu do smak, kiełki brokuła i mieszamy delikatnie. Filet piersi z indyka kroimy na płaskie kotlety. Mięso dodatkowo cienko rozbijamy. Posypujemy delikatnie solą, nakładamy część farszu i zwijamy w roladę. Końce rolad spinamy wykałaczkami aby się nie rozpadły podczas smażenia. Rolady obtaczamy w mące i obsmażamy przez chwilę(...)patelnię z obsmażonymi roladami. Dodajemy startą drobno marchewkę i drobno pokrojonego brokuła. Dusimy pod przykryciem 30-40 minut (w zależności od grubości i wielkości rolad) Podajemy z pieczonymi ziemniakami przekrojone na pół. Można polać powstałym podczas suszenia sosem. #durszlakXvegetanatur #vegetanatur #inspirowanenatura
Bon appetit mon amieżeby go przykryła i odstawić do wystygnięcia lub zalać wrzątkiem i gotować przez 20 minut. Następnie odsączyć na sitku z nadmiaru wody i zmielić 2 razy w maszynce do mielenia mięsa z drobnym sitkiem. Można także użyć gotowego zmielonego już maku, zalewając go tylko wrzątkiem do przykrycia i wystudzić a następnie odsączyć dokładnie z wody. Masę makową dokładnie wymieszać z jajkami(...)letniej wodzie i odsączone a następnie zmielone daktyle lub rodzynki. Blaszkę (u mnie 25×36 cm, ale modliłam się żeby ciasto nie wyrosło za bardzo), wyłożyć papierem do pieczenia a następnie wyłożyć równomiernie masę makową formując spód. Masę serową wylać na spód makowy i piec przez 60 minut w temperaturze 170 °C (góra-dół). Jeśli wierzch jest zbyt przypieczony
Ola la LCHFwolnego chowu. Frittatę czasami nazywam sprzątaczką lodówki, gdyż często trafiają do niej jeszcze dobre końcówki warzyw, mięsa lub serów. Tym razem u mnie frittata była bez mięsa. Ilość porcji: 4 Czas przygotowania: 30 minut Składniki na frittatę ze szpinakiem i mozzarellą: średnia cukinia papryka 4 - 5 mięsistych pomidorów duża czerwona cebula 4 ząbki czosnku 100 - 150 g świeżego szpinaku(...)łyżeczka słodkiej papryki 3 łyżeczki oregano 1,5 łyżeczki soli świeżo mielony pieprz do smaku 2 łyżki masła klarowanego do smażenia Dodatkowo: duża patelnia, która nadaje się do pieczenia w piekarniku Jak zrobić frittatę ze szpinakiem i mozzarellą? Młodą cukinię umyć i pokroić w kostkę, jeśli jest starsza to najpierw z niej łyżeczką wyskrobać miąższ z nasionami. Pomidory
Kuchcik gotujeświeżych liści bazylii - garść świeżej pietruszki - sol, pieprz, czosnek granulowany Ryż gotujemy na sypko i odstawiamy do ostygnięcia Marchewki obieramy i ścieramy na drobniutkich oczkach W misce mieszamy mięso mielone, startą marchew, drobno posiekana pietruszkę, doprawiamy solą, pieprzem i czosnkiem w proszku - dokładnie mieszamy i odstawiamy na 15 min do lodówki Do miski z zamarynowanym mięskiem dodajemy jajka(...)garnku z bulionem dodajemy koncentrat pomidorowy, pokrojona w kostkę paprykę oraz liście bazylii - miksujemy blenderem na gładki sos Zalewamy klopsiki sosem, przykrywamy naczynie folia aluminiową i do pieca Piekarnik 180 ° C opcja termoobieg pieczemy 30 minut Po tym czasie zdejmujemy folie i zapiekamy jeszcze około 10 minut Smacznego !!! Wartość odżywcza oraz kalorie (3 porcje): Wartość odżywcza opracowana
Smacznie Pysznie Kalorycznieosolonej wodzie. Pieczarkki zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Na patelni rozgrzać olej i zeszklić cebulę. Dodać pieczarki i smażyć aż wyparuje woda. Ugotowany ryż włożyć do miski, dodać mięso mielone. podsmażone pieczarki. . Doprawić solą majerankiem i pieprzem i dokładnie wszystko wymieszać. Masę mięsno-ryżową nakładać na liścia i zawijać gołąbki. Najmniejsze liście z kapusty ułożyć na dno naczynia(...)gładko wraz z zalewą,, dodać wodę doprawić solą, pieprzem , odrobiną oregano, bazylii i wlać na gołąbki. Przykryć liśćmi z kapusty, aby gołąbki nam się nie spaliły.Pod koniec pieczenia liście można zdjąć i chwilę podpiekać. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C około 1 godzinę
O kuchni z uczuciemJajka, mięsa, babki, mazurki i wiele, wiele innych wielkanocnych przysmaków znajdziecie na moim blogu. Tym razem przygotowałam coś co sprawi radość dzieciom, zresztą przy samym tworzeniu mieliśmy wiele radości ;) Muffinkowe gniazdka z zielonym kremem śmietanowym i kolorowymi jajeczkami. A wy jakie znacie świąteczne propozycje, które możemy przygotować z dziećmi? Szukamy inspiracji ;) Składniki: 100 g rozpuszczonego masła 2 jajka(...)mleka 150 g mąki pszennej 100 gram zmiksowanych płatków owsianych 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 170 g cukru ekstrakt migdałowy - 1 łyżka dodatkowo: 330 ml śmietanki 30% 2 łyżki cukru pudru zielony barwnik M&M-sy Przygotowanie: Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni C. Formę na muffiny wykładamy 12 papilotkami. Masło rozpuszczamy w garnuszku, studzimy
Życie zaczyna się w kuchnigarnka. Cebulę kroimy w bardzo drobną kosteczkę. Przesmażamy ją na patelni po smażeniu kurczaka. Gdy delikatnie zmięknie dokładamy pokrojone w plastry pieczarki. Przesmażoną cebulę z pieczarkami dodajemy do mięsa. Dokładamy również odsączone i pokrojone suszone grzyby. Całość zalewamy wymieszaną z wodą zupą borowikową. Dusimy na wolnym ogniu przez 30 minut, często mieszamy. . Pod koniec doprawiamy solą i pieprzem. Zupa będzie(...)ładnie wypełniły foremki na babeczki). Na dnie każdej układamy kawałki pokrojonego sera camembert z ziołami. Następnie wykładamy filet z kurczaka z grzybami. Wierzch delikatnie oblewamy gęstą zupą. Pieczemy w nagrzanym do 200*C piekarniku przez 15-20 minut. Czas pieczenia zależy od naszego piekarnika, dlatego wyciągamy babeczki gdy już ciasto francuskie się ładnie zarumieni. Studzimy na kratce
VioletoweKucharzeniewrzucić cebulkę na patelnie. Smażyć do momentu aż cebulka lekko zmięknie. Następnie dodać pieczarki, smażyć aż woda z grzybów wyparuje. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Na każdy płat mięsa rozłożyć warstwę pieczarek i dokładnie zawinąć roladkę. Dodatkowo każdą roladę obwinąć boczkiem. Zabezpieczyć wykałaczką przed rozwinięciem. Mocno rozgrzać patelnię, ale nie dodawać już tłuszczu. Podczas obsmażania boczek będzie się topił(...)żaroodpornego naczynia. Na patelnię wlać wodę, dodać przecier pomidorowy, grzybki suszone i pozostałe pieczarki jeśli zostały. Zagotować i doprawić do smaku solą i pieprzem. Wylać wszystko na roladki. Pieczenie – wstawić do nagrzanego piekarnika do 200 C i piec 40 minut. Smacznego
Kuchnia Pokoleńorganizm ułatwiając utratę zbędnych kilogramów. Niewielka nawet ilość cynamonu obniża łaknienie na słodyczce. Cynamon zawiera błonnik, żelazo, wapń, zapobiega nowotworom i chorobom układu krwionośnego. Cynamonem możemy doprawiać różne potrawy: mięsa, warzywa, ryby, ciasta, desery, koktajle, grzane wino lub piwo. Można go wykorzystywać w marynatach, dodawać do kawy. Użycie małej ilości cynamonu do przyprawienia ryb sprawia, iż znika ich nieprzyjemny zapach(...)Polecam! Babka cynamonowa Składniki: 250g masła lub margaryny w temperaturze pokojowej 2 szklanki mąki niepełna szklanka drobnego cukru do wypieków 2 łyżeczki proszku do pieczenia 4 jajka (białka i żółtka osobno) łyżeczka cynamonu szczypta soli łyżka likieru cynamonowego (opcjonalnie) Dodatkowo: 100g gorzkiej czekolady + łyżka oleju garść posiekanych orzechów włoskich Wykonanie: Mąkę przesiewamy
Smak mojej kuchniczerwona, zioła prowansalskie tłuszcz do wysmarowania formy, bułka tarta do posypania formy olej Mięso gotuję w osolonej wodzie. Oddzielnie szynkę, oddzielnie kurczaka. Można też wykorzystać kurczaka z rosołu. Gdy mięso mięknie dodajemy obrane i pokrojone warzywa. Chwilę jeszcze gotujemy by warzywa zmiękły. Pieczarki smażymy z cebulką pokrojoną w kostkę, odrobinę solę. Wątróbkę podsmażamy pod koniec odrobinę solimy. Gdy wszystkie składniki(...)mielenia. Do masy dodaję jajka i przyprawy. Mieszam. Przekładam do 2 keksówek wysmarowanych tłuszczem i posypanych bułką tartą. Na wierzch pasztety posypuję bułkę tartą- żeby wierzch się nie przypalił. Pieczemy 1 godzinę w 180 stopniach. Należy pilnować pasztetu, bo może się okazać że powinien siedzieć krócej. Obserwujmy czy się nie rumieni za bardzo. Artykuł Cudowny domowy pasztet pochodzi
MojaQchnia.plżółtego • sól, pieprz, zioła prowansalskie • 2 łyżki masła Sos • 1 puszka pomidorów krojonych bez skóry • 2 łyżki śmietany • 1 serek topiony śmietankowy 100 g • sól, pieprz do smaku Wykonanie: • Mięso rozbić, przyprawić solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. • Cebulę obrać i pokroić w kostkę, pieczarki w plasterki. • Rozgrzać masło i obsmażyć cebulę, następnie dodać pieczarki, poddusić(...)oleju i ułożyć w naczyniu do zapiekania. • Pomidory zagotować, dodać śmietanę, serek i mieszać, aż się rozpuści. Przyprawić. • Sosem zalać roladki schabowe i piec 30 minut w temperaturze 180 st.C. • Podawać z kaszą gryczaną
To co kochamwieprzowa 1.1/2 kg majeranek 2 garście sól i pieprz do natarcia mięsa czosnek 6 ząbków( starty lub sprasowany) do natarcia mięsa papryka czerwona mielona słodka do natarcia mięsa liść laurowy 3-4 szt ziele angielskie 4-6 szt brokuł jedn sztuka wino czerwone wytrawne 1.1/2 szklanki Wykonanie: Łopatkę myjemy,osuszamy ręcznikiem papierowym i nacieramy go majerankiem,solą,pieprzem(...)laurowe.Zawijamy w folie spożywczą i wkładamy na noc do lodówki. Następnego dnia odwijamy.Do naczynia ceramicznego wkładamy pokrojony brokuł, na niego kładziemy nasze mięsko,podlewamy je czerwonym wytrawnym winem. Nastawiamy piec na 200 stopni pieczemy koło 1.1/2 godziny sprawdzając mięsko i obracając je w trakcie pieczenia ( Nacinam nożem i tak sprawdzam czy się upiekło). Podczas pieczenia mięsko obsmaża się
Różowa kuchnia