patelnię wrzucamy cebulę, pieczarki i drobno posiekane 2 ząbki. Całość podduszamy ok. 10 minut, mieszając od czasu do czasu. Na patelnię z pieczarkami wrzucamy podsmażone mięso, 1 gałązkę rozmarynu, następnie wlewamy ciepły bulion. Gulasz gotujemy na małym ogniu ok. 20 minut, co jakiś czas mieszając. Ugotowany gulasz doprawiamy solą i pieprzem oraz oprószamy drobno posiekaną(...)grzybami. Z ciasta francuskiego wykrawamy paski o szerokości 1 cm, które w formie kratki układamy na wierzchu foremek. Ciasto francuskie smarujemy żółtkiem rozmąconym z 1 łyżeczką mleka. Przed pieczeniem oprószamy startym parmezanem. Cielęcinę pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez ok. 15 minut. **** PREPARAZIONE Per preparare lo spezzatino di vitello, come prima cosa infarinate la carne e scuotete
La grande e la piccola cuocalasagne – przepis Na odrobinie oleju szklimy pokrojoną w drobną kosteczkę cebulę. Dodajemy mięso mielone i smażymy. Doprawiamy w międzyczasie solą, pieprzem i dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Jak mięso będzie usmażone dodajemy pomidory, przyprawy i dusimy całość jeszcze jakieś 10 minut. Formę do zapiekania smarujemy odrobiną masła. I odrobiną sosu beszamelowego . Układamy płaty makaronu , następnie sos pomidorowy, sos beszamelowy(...)wysoką chcemy mieć lasagne. Na wierzchu powinien być sos pomidorowy, beszamel i starty ser mozzarella. Całość zapiekamy przez 45 minut w temperaturze 180 st. C. Pierwsze 15 minut pieczemy lasagne przykrytą folią aluminiową. Smacznego! Artykuł Domowa lasagne pochodzi z serwisu Kulinarny Blog - wiesz jak gotować
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!cieście francuskim to niezwykle efektowne danie. Wymaga nieco więcej pracy niż klasyczne kotlety z kurczaka lub kotleciki z kurczaka z serem i majonezem , jednak warto ten czas poświecić. Mięso kurczaka nadziane pieczarkami, posypane serem i owinięte w ciasto francuskie, staje się niezwykle miękka i soczysta. Jedna taka pierś w cieście jest dość duża i sycąca, dlatego też możecie przekroić(...)dodatkami. Uważam, jednak, że to danie najlepiej sprawdzi się w towarzystwie świeżych warzyw. Szczerze zachęcam Was do przygotowania tego efektownego, obiadowego dania. Smacznego Zobacz też: Nuggetsy z kurczaka – pieczone Pierś kurczaka faszerowana mozzarellą Przepis na pierś kurczaka w cieście francuskim Drukuj przepis Porcji: 2-4 Czas gotowania: 1 godzina Składniki 2 piersi z kurczaka opakowanie ciasta francuskiego
Kuchnia Bazyliiłyżeczki koncentratu pomidorowego 1 mała cebula (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Gołąbki wykonanie: Ryż ugotować na sypko, dodać do mięsa, cebule drobniutko posiekać, można zetrzeć ją również na tarce. Mięso doprawić pieprzem i solą, majerankiem, słodką i ostrą papryką. Dokładnie wymieszać. Kapustę gotujemy we wrzątku przez około 15 minut i obracając ją co kilka minut, uprzednio wycinając głąb. Po ostudzeniu obieramy(...)Jeżeli liście bliższe środka główki kapusty są zbyt twarde należy je dodatkowo obgotować. Zawijamy jak krokiety. Na dnie garnka wykładamy liście kapusty (aby nasze gołąbki nie przypaliły się podczas pieczenia). Wykładamy garnek gołąbkami, zalewamy bulionem, dosypujemy łyżeczkę kurkumy i dodajemy koncentrat pomidorowy. Na wierzch można ułożyć jeszcze kilka liści. Gotujemy pod przykryciem przez 1 - 1,5 godziny aż kapusta będzie
Delusional Trinebulionu i gotuj ryż przez około 20 minut. Jak bulion wyparuje, wlej resztę i gotuj do jego wchłonięcia. Mieszaj ryż od czasu do czasu. Do przestudzonego risotto dodaj mielone mięso, jajko, sól i pieprz. Wymieszaj farsz. Odetnij większą część nerwu z liści kapusty. Ułóż 2 – 3 liście obok siebie, nałóż farsz i zroluj. Układaj gołąbki w naczyniu wysmarowanym masłem(...)małym rondelku. Wlej pomidory, oliwę, dopraw solą i przyprawami. Gotuj sos przez 5 minut. Na koniec wlej śmietanę i zagotuj. Podlej częścią sosu gołąbki i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz gołąbki przez 30 minut. Wyjmij i podaj na gorąco polane sosem. Smacznego Halloween! The post Czarno i czerwono czyli Halloween obiad nie tylko dla zombies appeared first on Blog
codojedzeniastycznia do kwietnia. Skrei ma zwarte, sprężyste i bogate w składniki odżywcze mięso. I naprawdę chyba nie bez powodu, jest uważany za najsmaczniejszy rodzaj dorsza. Co więcej, mięso Skreia nie jest kaloryczne – zawiera tylko 81 kcal / 342 kJ w 100 g produktu. Koniecznie spróbujcie kupić! To jedna z lepszych ryb jaką jadłam. Polecam! Informacje nt. ryby zaczerpnięte(...)Skrei ze skórą sok z cytryny tymianek sól, pieprz do smażenia oliwa masło do podania 6 niewielkich czerwonych ziemniaków 250 g szpinaku oliwa sól, pieprz czosnek przygotowanie pieczone ziemniaki Obrane i umyte ziemniaki zalać wodą, gotować 10 min od momentu zagotowania. Odcedzić, lekko przestudzić. Pokroić wzdłuż na 4 części ( łódeczki). Rozłożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia
Stare Garywłaśnie tak je róbcie, ale wtedy nie chowajcie ciasta do lodówki. A jeżeli będziecie je wałkować i wykrawać foremkami (jak ja, bo nie mam takiej nakładki na maszynkę do mięsa), to wtedy warto ciasto schłodzić w lodówce, wtedy łatwiej się z tym ciastem pracuje. I co najważniejsze, to jest moje wspomnienie z dzieciństwa, ale oczywiście w wersji bezglutenowej . Zapraszam :-) * * * Składniki(...)smalcu - 200 g 1 szklanka skrobi ziemniaczanej 1 szklanka mąki kukurydzianej 1/2 szklanki mąki ryżowej + do podsypywania 3/4 szklanki cukru 3 całe jajka 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia 1 łyżeczka cukru z wanilią 1 łyżeczka gumy guar 1 łyżka kwaśnej śmietany Wykonanie: 1. Mieszamy w misce wszystkie suche składniki. 2. Dodajemy całe jajka i mieszamy. 3. Dodajemy
Kawa z mlekiemrazem mieszamy – najlepiej ręką – żeby kapustki równomiernie otoczyły się w przyprawach i tłuszczu. Wyrzucamy brukselkę jedną warstwą na wyłożoną papierem do pieczenia blachę i wkładamy na środkowy poziom piekarnika. Pieczemy aż będzie jak makaron – ale dente, prawie miękka – przez 20-25 minut (czas będzie różny w zależności od wielkości brukselki, sprawdźcie widelcem w jej najgrubszym miejscu). Brukselka lekko się skarmelizuje(...)jedną łyżką oleju. Upieczone brukselki wrzucamy do miski, mieszamy ze słodko-kwaśnym sosem i podajemy od razu. Nam tak naszykowana najbardziej smakuje z panierowanymi filetami rybnymi i jasnym mięsem kurczaka. SKŁADNIKI 2-3 porcje jako dodatek 500-600g brukselki 2 łyżki jasnego, kwiatowego miodu (wypróbujcie lipowy albo lawendowy) 2 łyżki dobrego octu balsamicznego 2 + 1 łyżka oleju ryżowego
Karo in the KitchenLubicie domowe wędliny? Ja bardzo. Dotąd po prostu piekłam schab. Tym razem postanowiłam zrobić schab dojrzewający. Jest niesamowicie smaczny i naprawę warto pobawić się z nim te parę dni, bo jego smak wynagradza poświęcony czas. Składniki: • schab wieprzowy ok 1,5 kg • cukier 1/4 szklanki • sól 1/2 szklanki • czosnek 1 główka(obrać i posiekać) lub czosnek granulowany • majeranek, słodka papryka(...)podkolanówki pończochowe 2 sztuki Sposób przygotowania: Schab umyj pod bieżącą wodą. Jeśli są na nim błony, usuń je. Mięso osusz, włóż do przygotowanego naczynia (miska, naczynie żaroodporne, plastikowy pojemnik, coś w co zmieści się cały kawałek mięsa), obtocz w cukrze i wstaw do lodówki na 16 godzin Po tym czasie schab wyjmij, wylej wydzielony sok, umyj mięso, opłucz z całego
Oka w rosole czyli KaFka gotujeugotować w osolonym wrzątku al dente (nie rozgotować, bo połamią się przy nadziewaniu). W rondelku roztopić łyżkę masła, wrzucić szpinak, dodać starty czosnek, sól i pieprz, podsmażyć. Wystudzić. Do mięsa dodać szpinak, wbijać jajko, przyprawić solą i pieprzem. Nadziać tym muszle i ułożyć je w naczyniu do zapiekania. Pomidory podsmażyć, posolić i zalać nimi makaron. Pozostałe masło rozpuścić, podsmażyć(...)grudek. Doprawić solą i gałką muszkatołową. Wyłożyć na zapiekankę. Na wierzchu położyć plastry mozzarelli. Naczynie przykryć pokrywką lub nakryć folią aluminiową. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170*C i piec około 45 minut. Odkryć, wbić na wierzch 3 jajka i wstawić jeszcze na chwilę do pieca, żeby się ścięły. Gotową zapiekankę posypać posiekanym koperkiem
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniamnie mieszanka ziół greckich do kurczaka) Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i p rzekrajamy na dwa kotlety. Składnimi marynaty mieszamy ze sobą i nacieramy nią mięso. Odstawiamy minimum na godzinę do lodówki. Ziemniaki obieramy i razem z cukinią kroimy w grube plastry, cebulę w piórka, pomidorki rozkrajamy na pół, a ząbki czosnku rozgniatamy nożem. Tak przygotowane warzywa(...)liści bazylii, skrapiamy oliwą, delikatnie mieszamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na ok 20 minut. Po upływie tego czasu na warzywa kładziemy filety i pieczemy jeszcze 10 minut. Smacznego
Cook&Lovewylewać, potem się przyda. Lekko potrząsnąć, żeby usunąć wodę. Położyć kapustę na głębokim talerzu co pomoże utrzymać ją w dobrej pozycji. Delikatnie rozchylić liście kapusty.Między liście włożyć mięso. Kapustę związać nitką lub sznurkiem. Przygotowanie sosu – na patelni rozgrzać olej i obsmażyć kapustę, najpierw górną stronę. Obsmażoną kapustę położyć do żaroodpornego naczynia. Na tą samą patelnię na której smażyła(...)Doprawić solą i pieprzem. Smażyć aż grzybki zmienią kolor. Wlać wodę od gotowania kapusty, dodać jarzynkę, przecier pomidorowy. posiekaną natkę pietruszki, zagotować, Doprawić do smaku. Wylać sos do kapusty. Pieczenie – nagrzać piekarnik do 200 stopni i piec 1 godzinę i 15 minut. W połowie pieczenia odwrócić kapustę. Wyjąć kapustę z naczynia i zdjąć nitki. Sos zlać na patelnię
Kuchnia Pokoleńtłuste części kilkakrotnie nacinamy ostrym nożem - mięso układamy w płaskim naczyniu, zalewamy marynatą - marynujemy pod przykryciem przez 3-4 h w temperaturze pokojowej ( w tym czasie jeden raz przewracamy mięso na drugą stronę). Krok 3. Po marynowaniu steki wyjmujemy, osączamy z marynaty. Krok 4. Cukinię myjemy - kroimy w plastry grubości palca, wkładamy do marynaty na około 20 minut. Krok(...)sól, pieprz oraz oregano, skrapiamy oliwą z oliwek. Krok 6. Plastry cukinii wyjmujemy z marynaty, osączamy następnie wraz z pomidorami układamy na aluminiowych tackach do grillowania. Krok 7. Steki pieczemy z jednej strony przez 12-14 minut, ustawiamy tackę aluminiową z warzywami, odwracamy steki i pieczemy przez kolejne 12-14 minut (w tym czasie przewracamy na drugą stronę plastry cukinii
Moja Książka Kucharskatemu podczas pieczenia spod ciasta wydostaje się para i nie powstają wybrzuszenia. Polecam docisnąć widelcem również brzegi ciasta. Wylepioną formę umieścić w lodówce na 20-30 minut. Schłodzone ciasto piec w temperaturze 180°C przez 15 minut do uzyskania złocistego koloru na brzegach. Jeśli farsz wymaga zapiekania to w zależności od rodzaju farszu i jego przygotowania zapiekać kolejne(...)tylko i wyłącznie Wasza wyobraźnia i makro U mnie w domu hitem są uwielbiane przez wszystkich tarty na słodko: jabłkowa (szarlotka), czekoladowo-orzechowa i kokosowa a z wytrawnych: z mięsem mielonym, boczkiem i serem oraz szpinakowa Przepisy oczywiście pojawią się na blogu Smacznego! — BTW całości: 390g, 1601 kcal, B 47 g, W 56 g (w tym cukier
Ola la LCHFUnikalne połączenie charakterystycznych nut brukselki ze słodkawym, lekko orzechowym posmakiem jarmużu daje zbalansowany, delikatny i jedyny w swoim rodzaju efekt. Warzywo doskonale smakuje sauté, można jeść je na surowo, piec w piekarniku, grillować, dusić i gotować. Świetne jako dodatek do kanapek, sałatek, warzywnych przekąsek i dań głównych. Dosyć nietypowe w nim jest to, że to warzywo sezonowe, którego nie uprawia(...)można sięgnąć od listopada do marca. Dziś proponuję kalerosse w pysznej parmezanowej śmietance z czosnkiem, jako pyszny i bardzo uniwersalny dodatek do każdego dania głównego. Doskonale komponuje się z mięsami i rybami, świetnie sprawdzi się też na świątecznym stole. Polecam, bo to samo zdrowie! Scroll down for recipe in English Kalerosse w śmietance z parmezanem (2-3 porcje) Składniki
karmelowypory piersi kaczki podsmażałam, a potem piekłam w piekarniku. Tym razem przygotowałam ją inaczej. Smażenie rozpoczęłam od zimnej patelni, dość długo na stronie ze skórą, trochę mniej na drugiej i bez dodatku tłuszczu. Ten sposób smażenia powoduje, że tłuszcz wytapia się powoli, a nie ścina od razu na gorącej(...)dochodzi w środku po smażeniu w folii aluminiowej. Tak przygotowane piersi kaczki są mięciutkie, soczyste i lekko różowe. A dodatek owoców podkreśla smak pysznego mięsa. Składniki na 2 porcje: • 2 piersi kaczki • sól, pieprz do smaku • 1/2 szklanki malin • 1/2 szklanki borówki amerykańskiej • 2 jabłka Wykonanie: • Skórę na piersiach kaczki naciąć
To co kochambardzo drobną kostkę, na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy posiekany czosnek, po minucie wrzucamy kawałki kurczaka, przyprawiamy solą i pieprzem i smażymy wszystko na mocnym ogniu do momentu aż mięso przestanie być surowe. II. Pora kroimy na półkrążki, na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy pora i dusimy pod przykryciem do miękkości. Gdy po będzie miękki zdejmujemy pokrywkę, aby woda odparowała(...)nich układamy: kurczak- brokuł- rozdrobniona mozzarella, na sześciu pozostałych: por- kawałki łososia- mozzarella. Rogi każdego z kwadratów sklejamy za sobą. Jajko roztrzepujemy i pędzelkiem smarujemy każdą sakiewkę. Posypujemy sezamem. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni 15-20 minut. Smacznego
Cook&Lovepora pokrojonego w półplasterki, podsmażamy przez chwilę, aż warzywa przestaną być surowe i dodajemy fileta (razem z przyprawą i olejem). Całość smażymy na małym ogniu do chwili aż mięso zmięknie, a następnie dodajemy mango pokrojone w kostkę. Dodajemy rodzynki, pieprz, curry, chili, sól i dusimy pod przykryciem aż mango się rozsmaży. Zestawiamy patelnię z palnika, dodajemy przygotowany kuskus i całość(...)wstawiamy je do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 30 minut. Żeby farsz nie przypiekł się za bardzo od góry przykryjcie naczynie do zapiekania folią aluminiową lub papierem do pieczenia (nie pokrywką, bo wtedy będzie zbyt szczelnie i bakłażany niepotrzebnie puszczą sok - zamienią się w ciapę :-( ). Jogurt mieszamy z papryką. Kolendrę drobno siekamy. Upieczone bakłażany podajemy z sosem
Czary - gary w kuchniroli głównej :) W zeszłym roku na stronie http://erabox.pl/ znaleźliśmy grill idealny dla nas - duży, z dwoma rusztami, dwiema mniejszymi i jedną dużą szufladką oraz miejscem na przygotowane mięsa, sałatki czy kiełbaski. Coraz częściej zdarza nam się korzystać z grilla w celu przygotowania dań obiadowych - ryba czy kotleciki do burgerów, upieczone na grillu, smakują wybornie no i są zdrowsze :-) Nowością(...)mogą smakować aż tak dobrze! Najbardziej lubię grillowane banany, skropione odrobiną miodu, soku z cytryny i obsypane płatkami migdałowymi, pyszności! Duży grill, z podwójnym rusztem sprawia, że osobno możemy piec mięska czy kiełbaski no i wspomniane wyżej owoce. Polecam, bo weekend majowy tuż tuż, a słyszałam, że majówka to krajowe święto grilla hehe
Domowa cukiernia Ewyświeżo starego parmezanu, Cebulę i czosnek posiekać. Na tłuszczu zeszklić cebulę z dodatkiem szczypty cukru i soli. Następnie dodać czosnek, chwilę razem dusić, wlać bulion i zagotować. Wymieszać z mięsem mielonym, dodać zioła i doprawić do smaku. Można zaostrzyć dodając ostra paprykę. Ciasto francuskie lekko rozwałkować. Masę mięsną ułożyć na cieście, wzdłuż dłuższego boku, zostawiając (wzdłuż drugiego(...)zrolować, zaczynając od dłuższego boku z farszem. Po zwinięciu lekko docisnąć aby lepiej się trzymało. Pokroić w plastry grubości około 1.5 cm. Układać plastry na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posypać parmezanem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 210 stopni na 15 minut. Najlepsze są ciepłe, ale na zimno też są smaczne. zastawa
królestwo garówząbki czosnku pół cebuli 100 g żółtego sera tłuszcz do smażenia Cukinie umyć, odciąć korzonek tworząc przykryweczkę. Wydrążyć cukinie. Na patelni rozgrzać odrobinę tłuszczu, przyrumienić cebulę i czosnek, dodać mięso , smażyć i rozdzielać na drobniejsze kawałeczki, następnie dodać połowę wydrążonej cukinii , posiekanej uprzednio. (Resztę można zużyć do leczo lub zupy). Dodać przyprawy i pomidor pokrojony w kostkę , wysmażyć i odparować(...)całe nadzienie włożyć do wnętrza cukinek. Cukinie nasmarować oliwą, ustawić w naczyniu żaroodpornym , podlać ok pół szkl wody, okryć folią aluminiową i zapiec ok 45 min. Podać z pieczonymi ziemniaczkami i sosem np koperkowym
Gotowanie jest łatweCzas na coś porządnego, sycącego i ciepłego. Innymi słowy, czas na danie obiadowe. Dzisiaj lekko, bo tak ciepło to się jeść nie chce, pierś z kurczaka, faszerowana salsą pomidorową pieczona w boczku, do tego szparagi z sosem musztardowym. Do przygotowania dwóch porcji potrzebne nam będą: 2 piersi z kurczaka pół pomidora 1 cebula dymka 8 plastrów surowego wędzonego(...)przygotowania szparagów: szparagi zielone, 2 pęczki łyżka soli łyżka cukru łyżka masła Sos: 2 łyżki musztardy krymskiej łyżka miodu 1,5 łyżki śmietany 18% kardamon sól Zaczniemy od przygotowania mięsa, czyli mycia, czyszczenia i suszenia. Tak więc wycinamy pozostałości po rzeźnikach, chrząstki czasem obojczyk i odcinamy nadmiar tłuszczyku. Tak przygotowane piersi trzeba już tylko naciąć w kieszonki. Na patelni
Kuba Gotujerozgrzanym maśle. Na oddzielnej patelni rozgrzałem 1 łyżkę oleju i usmażyłem mięso . Mięsną masę należy podczas smażenia rozdrabniałem za pomocą widelca , aby nie tworzyły się zbyt duże grudki. Usmażone mięso połączyłem z warzywami , doprawiłem solą i pieprzem oraz sosem Worcester , stopniowo dolewałem bulion. Z mąki , mleka , reszty oleju i odrobiny soli zagniotłem ciasto. Rozwałkowałem na oprószonej mąką stolnicy na kształt(...)przełożyłem do niej mięsno-warzywną masę. Całość nakryłem ciastem , mocno docisnąłem jego krawędzie do brzegów formy. Nadmiar ciasta odkroiłem. Pośrodku ciasta wykroiłem otwór umożliwiający ulatnianie się powstającej podczas pieczenia pary. Z pozostałych skrawków ciasta wykroiłem dekoracje i „nakleiłem” na ciasto roztrzepanym widelcem żółtkiem. Pozostałym żółtkiem posmarowałem całą powierzchnię ciasta , łącznie z „naklejonymi” dekoracjami. Zapiekankę wstawiłem na ok. 30 minut
R'n'G Kitchenpyszna sałatka, którą można przygotować z tego, co nam zostało po obiedzie ;) Wystarczy kawałek pieczonego kurczaka, trochę warzyw, sos czosnkowy i gotowe! SKŁADNIKI (2 porcje) 2 kawałki pieczonego kurczaka (u mnie dwa podudzia) 8 suszonych pomidorów 1 dojrzałe awokado 1 pomidor malinowy 1/2 czerwonej cebuli sok z 1/4 cytryny 1 łyżeczka czarnuszki sos 2 łyżki jogurtu greckiego(...)bazylii 1 łyżeczka sosu worchestershire sól pieprz SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Czosnek przciskamy przez praskę, bazylię drobno siekamy i łączymy z jogurtem oraz pozostałymi składnikami sosu. Odstawiamy aby sos się przegryzł. Mięso kurczaka oddzielamy od kości i kroimy w kostkę. Suszone pomidory kroimy w cienkie paski. Awokado przekrajamy na pół, usuwamy pestkę. Delikatnie nacinamy od strony miąższu, tworząc kratkę. Oddzielamy miąższ
DefinicjaSmakumałe patyczki do szaszłyków Pierś z kurczaka myjemy, oczyszczamy i kroimy w kostkę. Umieszczamy w misce i dodajemy kurkumę, 2 łyżeczki tymianku, sól i łyżkę oliwy z oliwek. Mięso dokładnie nacieramy przyprawami i odstawiamy do lodówki na dwie godziny. Można użyć rękawiczek ochronnych, ponieważ kurkuma może zafarbować dłonie. Ananasy płuczemy ze słodkiej zalewy i osuszamy na ręczniku papierowym. Oliwki odcedzamy(...)kawałki. Następnie nadziewamy na szpilki po kawałku ananasa, kurczaka, oliwkę i suszonego pomidora. Kolejność nie jest obowiązkowa, wszystko zależy od wyobraźni. Przygotowane szaszłyki umieszczamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wszystkie szaszłyki posypujemy tymiankiem. Piekarnik nagrzewamy na 200 stopni i pieczemy ok. 20. minut. Szaszłyki można podawać z ulubionym dipem i jako przekąskę na ciepło lub na zimno. Ananasy przywiózł
My Chcemy JeśćNaszło mnie na pieczenie ciasteczek a to przeważnie takie zimowe zajęcie. Jednak miałam wielką ochotę upiec coś do pochrupania więc zagniotłam szybko ciasto, wyciągnęłam wałek i niedużą foremkę, i do roboty! Po 30 minutach moje pyszne ciasteczka były upieczone i przydadzą się wieczorem bo mają wpaść znajomi. Jesteście ciekawi jakie ciastka upiekłam tym razem? Przepis już czeka(...)zdjęciem. Żeby ciasteczka miały z wierzchu ładną fakturę można potraktować je tłuczkiem do mięsa - zobacz jak ładnie będą wyglądać. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna PyzaPrzepis na pyszne, rozpływające się w ustach mięso z kaczki w marynacie z pomarańczy. Składniki: 2 udka z kaczki 2 łyżki sosu sojowego ciemnego skórka i sok z 1 pomarańczy 2 łyżki miodu pół łyżeczki imbiru łyżeczka oliwy sól i pieprz Przygotowanie Udka obsypujemy solą i pieprzem. Resztę składników na marynatę mieszamy ze sobą i mieszanką polewamy udka. Odstawiamy(...)lodówki. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Udka wraz z marynatą przekładamy do naczynia żaroodpornego. Pieczemy je około 45 minut pod przykryciem, następnie zdejmujemy pokrywkę i pieczemy jeszcze 30 min, w razie potrzeby podlewając sosem
e-PrzepisyKulinarnezeszklić na oleju, dodać mięso, liść laurowy i zele angielskie, smażyć aż mięso zmieni kolor. Mięso zalać wodą i dodać resztę przypraw. Dusić na małym ogniu do momentu aż mięso będzie miękkie przez około 1,5 godziny. Paprykę umyć, usunąć gniazdo nasienne i pokroić w kostkę. Paprykę dodać do gulaszu i dusić jeszcze przez około 30 minut, aż papryka będzie(...)gulaszu. Gulasz doprawić i doprowadzić do wrzenia. Ściąć wierzchy kajzerek a następnie je wydrążyć. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 o C. Gulasz przełożyć do kajzerek, ustawić na blasze do pieczenia. Obok bułek z gulaszem położyć wierzchy bułek. Piec przez około 20 minut, bułki z gulaszem przykryć górą kajzerek od razu podawać
Mama Gotujepłyn odparuje. Wsypać pęczak, dodać jałowiec i tymianek, przesmażyć mieszając. Wlewać bulion po około 150 ml i gotować mieszając aż kasza będzie ugotowana. Pod koniec gotowania dodać podsmażone mięso, smażyć około 2 minut. Doprawić solą i pieprzem. Odstawić do ostygnięcia. Do kaszy dodać rozbełtane jajko. Perliczkę napełnić farszem ziemniaczanym. Otwory spiąć wykałaczkami a następnie nitką zasznurować wokół wykałaczek. Jeżeli luzowaliśmy(...)kształt. Posmarować tłuszczem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 stopni, po 20 minutach zmniejszyć temperaturę do 140 stopni – nie otwierać piekarnika dopóki temperatura nie zmaleje do 140 stopni. Piec perliczkę około 1,5 – 2 godzin. zastawa
królestwo garówpestka - skręcić trzy razy 10 litrowy gar mięcha maszynką napędzaną siłą ludzkich rąk. Raz skręciła Mama. Ale jeszcze dwa razy ... No to wzięliśmy się z Mężem do pomocy. Skręciliśmy mięso jako team. Jedno kręciło, drugie dopychało. Mama kilka razy powtarzała, że ona sobie poradzi, ale my twardo kręcimy. Jak tylko skończyliśmy Mama prędko dopadła do maszynki, żeby teamu Siostry(...)śmiga tą maszynką to nas wcięło i zrozumieliśmy czemu nie chciała naszej pomocy. Ech to nasze pokolenie internetu, światłowodów i "fejsa" - nawet skręcić pasztetu bez prądu nie potrafi. Pasztet piekł się do 2.30 w nocy. Panowie skaleczeni piwkiem padli, a my z Mamą siedziałyśmy i gadałyśmy pilnując wytrwale najlepszego na świecie pasztetu. Jak wspominałam w poprzednim wpisie Mama nas rozpieszcza
Kuchnia po mojemuświętach należy wyjeść wszystko co pozostało :D Nam zostały 2 surowe białe kiełbaski. Wpisałam w Google " biała kiełbasa przepisy" i pooglądam zdjęcia... oprócz gotowanej, pieczone, smażonej po prostu kiełbasy, można zrobić szaszłyki oraz PIEROGI (pierogi mazurskie) tak więc dziś na obiad: Pierogi z białą kiełbasą z sosem rzeżuchowym SKŁADNIKI: 2 białe kiełbasy (my mieliśmy swojskie, pikantne(...)mąki łyżka oleju ciepła woda garść ściętej rzeżuchy jogurt naturalny kawałek białego sera (ewentualnie) łyżka majonezu Surową białą kiełbasę sparzamy wrzątkiem. Ściągamy flak i rozdrabiamy widelcem mięso, dodajemy białko, szczyptę soli i pieprzu oraz zeszkloną na oleju cebulkę pokrojoną w drobną kosteczkę. Odstawiamy na chwile do lodówki. Następnie możemy zrobić sos i dać mu chwilę by się przeżarł. Strzyżemy rzeżuchę
MarciochaKucharzyBakłażana pokroić w cieniutkie plastry, posolić i odstawić do wypocenia. W tym czasie przygotować sos boloński. Pokrojoną w kostkę cebulę delikatnie zeszklić na tłuszczu, dodać sprasowany czosnek a następnie mięso mielone. Podsmażać całość ok 10-15 minut, dodać pomidory, i przyprawić solą pieprzem, papryczką chili i przyprawą włoską. Ja dodatkowo dodałam suszone oregano (otrzymane od Basi i Gianiego z włoskich(...)powierzchnie, posmarować oliwą. Wstawić do nagrzanego na 180 C piekarnika na ok 10 min. Wyjąć blachę i na zrumienione bakłażany ułożyć mięsny farsz i pokrojoną w plasterki mozzarelle. Piec ok 15-20 min. Podawać delikatnie ostygnięte ze świeżymi listkami bazylii. Smacznego
MarciochaKucharzyodcisnąć) 2 jajka 50 ml rosołu z królika 2 cebule 4 łyżki oleju rzepakowego 60 g suszonej żurawiny Cebulkę pokroić w kostkę i zrumienić na patelni, następnie przestudzić. Mięso oddzielić od kości. Włożyć do misy blendera, dodać wcześniej namoczona bułkę oraz przesmażoną cebulkę. Wszystko dokładnie zblendować. Dzięki temu pasztet będzie aksamity. Jeśli nie posiadacie blendera, to zmielcie pasztet kilkakrotnie. Dodajcie(...)jajka i grubo siekaną żurawinę (zostawić ok. 1 łyżki i posypać wierzch). Przełożyć do keksówki o wymiarach 11 cm x 26 cm wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą. Pasztet pieczemy w kąpieli wodnej. Keksówkę z pasztetem przekładamy do większej blaszki z wodą, do 1/2 wysokości pasztetu. Przekładamy do nagrzanego piekarnika na 170 Normal 0 21 MicrosoftInternetExplorer4 ° C-175 Normal
Delicious Titbitsprzyrządzimy na aromatycznej zalewie olejowej z suszonych pomidorów!. Będzie aromatycznie, szybko i niecodziennie. Szykujcie patelnie i grzejcie piekarnik! Dla 2 osób Czas przygotowania: 25-30minut Składniki: 250g-300g mięsa z uda indyczego (bez kości) Suszone pomidory w zalewie z oleju słonecznikowego 200g Makaron świderki z pszenicy durum 1 bakłażan 4 łyżki śmietany 36% Pieprz biały Sól himalajska Czosnek niedźwiedzi(...)piekarnik na 180 stopni a w między czasie kroimy bakłażana w dużą kostkę nacieramy solą i pieprzem czarny oraz natłuszczamy olejem rzepakowym. Wkładamy do piekarnika na foli aluminiowej i pieczemy aż do zarumienienia i miękkości. 2/ Indyka kroimy w kostkę i przekładamy do miski. Dodajemy biały pieprz, sól i mieszamy, następnie dodajemy zalewę z suszonych pomidorów a same pomidory kroimy
Kuchnia PROzdrowotnałyżki oleju 200 g przecieru pomidorowego 1 łyżka koncentratu pomidorowego sól,pieprz,cukier 1 łyżeczka suszonego oregano 1 opakowanie ciasta francuskiego a`275 g 1 łyżka mąki Wykonanie: mięso mielone podsmażyc na rozgrzanym oleju na rumiano.Dodać przecier pomidorowy i koncentrat ,sól,pieprz,cukier i oregano.Smażyć na patelni 10 minut,aż nadmiar płynu odparuje,a sos się zagęści.Odstawić(...)masę.Od krótkiej stony zwinąć z obu stron do środka ostry nóż zanurzyć w mące i pociąć rolkę w 1-cm plastry.Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia zachowując odstępy piec w gorącym piekarniku na środkowej szynie 15-16 minut.Można pociąć ciasto także w grubsze 2-cm plastry.Moje są właśnie tej grubości.Należy wówczas wydłużyć czas pieczenia
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!idealnie smakowo zbalansowane danie :) Mięsko to dzieło mojego męża :)Sharma z "odchudzonymi" frytkamiSkładniki:podwójna pierś z kurczakaprzyprawa do gyrosapieprz kolorowyprzyprawa do kurczakacurryolej z pestek winogron domowy sos czosnkowyfrytkiPrzygotowanie:Mięso kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju z pestek winogron. Doprawiamy wszystkimi wymienionymi przyprawami i smażymy aż do miękkości. Wcześniej trzeba zabrać się za przygotowywanie "odchudzonych" frytek(...)minut. Odcedzamy i przesypujemy do miski. Wybieramy nasze ulubione przyprawy do frytek: sól, zioła :) Przyprawy mieszamy z olejem, a następnie z ziemniakami. Dużą blachę wykładamy papierem do pieczenia i na nim rozkładamy nasze frytki. Pieczemy w 180 stopniach przez około 20 minut. Sharmę można podawać też z wszelkimi surówkami na bazie kapusty lub buraczków ćwikłowych.Mięsko, frytki
Lawendowe Niebomalutką kosteczkę, przekładamy do miseczki, zasypujemy cukrem (możecie zamiast cukru użyć miodu) i cynamonem. Orzechy łupiemy, a następnie przekładamy do bawełnianej ściereczki i miażdżymy młotkiem do mięsa abo w jakiś inny ciekawy sposób :) W zależności od tego jak chcecie się rozładować. Ważne, aby orzechy były drobno pokruszone - ale nie zmielone! Dodajemy je do jabłek i wszystko dokładnie mieszamy.Jab(...)jego powierzchni, pozostawiając na końcu około 3 cm.Ciasto ciasno zwijamy w rulon, a następnie kroimy na plasterki grubości około 0,5 cm, układając na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.Ciastka pieczemy około 15 - 20 minut, bądź do złotego koloru.Jeszcze ciepłe ciasteczka polewamy rozpuszczoną gorzką czekoladą (możecie ją rozpuścić w mikrofali - włożyć do miseczki pokruszoną czekoladę i w odstępach
Słodkie PrzyjemnościBułkę moczymy w mleku.Filety z udek przyprawiamy solą i pieprzem.Pierś, wątróbkę, czosnek i odciśniętą bułkę mielimy w maszynce. Natkę pietruszki drobno siekamy. Mieszamy dokładnie mięso z margaryną, natką pietruszki i garścią bułki tartej.Dodajemy sól, cukier i pieprz do uzyskania zdecydowanego smaku. Rozkładamy skórkę z kurczaka, na niej układamy warstwę filetów z udek(...)papryką. Na dno naczynia żaroodpornego wlewamy niewielką ilość oleju,posypujemy słodka papryką, przekładamy przygotowanego kurczakai skrapiamy olejem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. Ci pieczemy pod przykryciem przez 60 minut. Zmniejszamy temperaturę do 160 st. C, zdejmujemy pokrywę naczyniai pieczemy ok. 20 minut.Gotowe. Studzimy, zdejmujemy sznurek i ...Dziękujemy pani Basi
Maminek kulinarnyNiedziela jak to niedziela, trzeba się trochę porozpieszczać, a właściwie nie siebie tylko moich domowników...bo ja w codziennej diecie nie jadam miesa ;), więc dziś uszczęśliwiłam mojego kochanego domownika, a dla siebie wersja okrojona tylko frytki z salatką. Składniki: 500 gram ziemniaków 3 łyżki oleju przyprawa do ziemniaków gotowa mieszanka szczypta chilli pierś z kurczaka przyprawa do kurczaka Sos czosnkowy(...)Ziemniaki obieramy, kroimy w plasterki a następnie w słupki...im cieńsze tym szybciej sie nam upieką, ale nie mogą być cienkie żeby podczas pieczenia nie zrobiła się plajda.. Pieczemy około 30-40 min. w tem 160st Pierś z kurczaka kroimy na 3 dość cienkie filety (w zalezności od grubości filetów), a następnie w paski...posypujemy przyprawą do kurczaka bądź
NaKońcuJęzykaostre przyprawy. Ogólnie nie powinno się używać w czasie diety za dużo soli. Ja stosuję sos sojowy. Odchudzałam się z dietetykiem, nie sama... Więc posiłki są zbilansowane odpowiednio :) Pieczona pierś z kurczaka na pomidorach SKŁADNIKI: - pierś z kurczaka - opakowanie pomidorków koktajlowych - 8 ząbków czosnku - 1 mała cebula cukrowa - parę listków świeżej bazylii - sól, pieprz (opcjonalnie) MARYNATA(...)ziołowego, pieprzu czarnego, parę kropel sosu piri-piri, estragon, tymianek, reszta przypraw według uznania. PRZYGOTOWANIE: Piersi myjemy. Wszystkie przyprawy do marynaty mieszamy w miseczce i wrzucamy do nich mięso. Odstawiamy na 30-40 min. Teraz kroimy pomidorki na pół, cebulę w piórka i obieramy czosnek. Wszystko układamy do brytfanki i posypujemy świeżymi listkami bazylii. Solimy i pieprzymy (opcjonalnie). Podlewamy
Zainspiruj się kuchniąNiedawno dzieliłam się przepisem na idealną pożywną sałatkę , która sprawdzi się idealnie jako samodzielne danie na obiad lub kolację. Dziś z kolei nieco skromniejsza wersja
HealthyCreationsNo to "popłynęłam" po tym daniu, kwintesencja smaków i aromatów, oczy cieszą się kolorami a dusza zapachem, brzuch woła więcej i więcej. Zróbcie, to
Moje Małe CzarowanieUwaga! Kwiaty czarnego bzu muszą pochodzić z pewnego miejsca! Nie można wykorzystywać kwiatów, które kwitną w miejscach zanieczyszczonych - przy szosach, drogach, na zanieczyszczonej glebie itp! Składniki
KorniszonkiNuggetsy są wspaniałą przekąską, którą możemy przygotować na spotkanie z przyjaciółmi lub po prostu dla dzieciaków. W poniższym poradniku znajdziesz niezbędne informacje na temat przygotowania idealnie
PysiaGotuje.plMam ogromną słabość do kaczek, jak tylko jestem w nowej restauracji zawsze zamawiam kaczkę, gdyż o jej przygotowaniu od razu można stwierdzić czy restauracja ma dobrego
karmelowyJak wiecie uwielbiam wszelkiego rodzaju kasze! Są zdrowe, są smaczne i można wyczarować z nich przeróżne dania – zaczynając od śniadań, a na deserach kończąc! Dziś
Ostra na SłodkoTen prosty sos idealnie nadaje się do gotowanych w wodzie lub na parze mięs, ryb czy kurczaka. My podaliśmy go do baby ziemniaczanej, na którą przepis
Marder&Marder ManufactureKiedyś zapowiadałam przepis na pesto według Olika. Już dawno temu dostałam pozwolenie na jego publikację, aczkolwiek nie było okazji na umieszczenie go. Teraz wyjadam wszystko z
sierotka maRysia w kuchniTo taka sałatka, która powstała jako dodatek do chicken
Kuchnia PrezydentowejŚwięto Pizzy...jak szaleć to szaleć..Przed chwilą tylko co zrobione...i już zjedzone...Pizza ?..nie do końca....bo to coś w stylu bułeczek.. pięknie
Moje domowe kucharzenie