mięsa pieczone - 17572 przepisów (strona:762/1172)

FILET Z PSTRĄGA ŁOSOSIOWEGO W MARYNACIE KOPERKOWO-CYTRYNOWEJ – 6,50 zł 218

rybie zupełnie nie pasuje do pstrąga – w smaku i teksturze bardziej przypomina kurczaka. Serio, serio, spróbujcie a już na zawsze go polubicie. Jako dodatek proponujemy dip śmietankowy i ziemniaki pieczone po szwedzku. DRUKUJ LISTĘ SKŁADNIKÓW ILE KALORII MA TO DANIE? w przygotowaniu   PRZYGOTOWANIE 1. PIEKARNIK: > nastawiamy go na 180 stopni, opcja góra i dół. 2. ZIEMNIAKI(...)blachę. Każdy ziemniak albo smarujemy albo lekko polewamy tłuszczem (może być masło lub zwykły olej), oprószamy solą oraz świeżo zmielonym pieprzem. Jeśli piekarnik się już nagrzał, wkładamy ziemniaki i pieczemy je około 30, 40 min. W tym czasie zajmiemy się resztą. 3. MARYNATA (6 min): do naczynia (musi być wystarczająco duże, aby zmieścić kawałki naszej ryby) wlewamy soku i dodajemy

Nerds Kitchen
Serowe rogaliki z białym makiem i bakaliami 206

dostałam gratis od właścicielki zaprzyjaźnionej cukierni. Pozostałe składniki do ich przygotowania mam zawsze w domu. Z tymi serowymi rogalikami poradzi sobie każdy, nawet ten, co twierdzi, że do pieczenia ma lewe ręce. Jedynie przy zwijaniu rogalików, trzeba trochę wprawy, ale jak to się mówi: trening czyni mistrza , to dotyczy również kulinariów. Do ciasta dodajemy trochę cukru, posmarowałam też rogaliki lukrem(...)szkl. cukru pudru 2-3 łyżki zimnej wody Dzień wcześniej suchy mak zalewamy wrzątkiem i gotujemy aż woda odparuje. Następnego dnia mielimy mak 3-krotnie w maszynce do mięsa, mielimy z nim również orzechy, migdały, figi i daktyle. Na koniec do farszu dodajemy syrop cukrowy, mieszamy wszystko dokładnie. Masło kroimy w kostkę. Mąkę wsypujemy do misy robota, dodajemy szczyptę soli

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Filety z kurczaka zapiekane w zupie cebulowej 528

Filety z kurczaka zapiekane w zupie cebulowej... Soczyste, miękkie mięso z piersi kurczaka. Pyszny śmietanowo-cebulowy sos. I pierzynka z pieczarek. Poezja smaku. Kto nie próbował, niech żałuje! Składniki: 2 filety z kurczaka (waga około 500 gram); 2 francuskie zupy cebulowe (u mnie Knorr) w proszku; 250 ml śmietany o zawartości tłuszczu 30 lub 36 %; 500 g pieczarek; Przyprawa(...)dokładnie pokryła kurczaka. Na wierzch potrawy wyłożyć pieczarki i całość delikatnie posolić i popieprzyć. Należy uważać z solą, gdyż zupy są słone. Naczynie żaroodporne przykryć (ja przykryłam folią) i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 45 minut. Podawać z ulubionymi dodatkami (u mnie z ryżem i surówką z marchewki, selera i jabłka ). SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Z podanych

Gospodyni Miejska
KETO CHLEB Z PATELNI (keto, LCHF, paleo, bez glutenu i laktozy) 330

dużej szpatułki do formowania i przekładania chlebków na drugą stronę. Gotowy chleb z patelni można podawać jako tradycyjne kanapki posmarowane masłem, smalcem, serkiem, pastą w towarzystwie warzyw albo podczas pieczenia po przełożeniu na drugą stronę ułożyć na nich plasterki sera żółtego, boczku czy kiełbasy i zapiekać pod przykryciem by ser się rozpuścił. Smacznego! BTW całości bez dodatków (2 kromki(...)kromka: 73 g, 125 kcal, B 10 g, T 8 g, W 2 g. Makro i tłuszcz należy podbić odpowiednimi dodatkami takimi jak masło, smalec, sery, pasty, ryby, mięso itd. Artykuł KETO CHLEB Z PATELNI (keto, LCHF, paleo, bez glutenu i laktozy) pochodzi z serwisu OLA LA LCHF

Ola la LCHF
Faszerowane grzyby w sosie koperkowym 119

ziemniakami. Polecam spróbować, warto. Jeżeli macie mniejsze pieczarki to trzeba więcej kupić. Klopsiki będą wtedy mniejsze. Przygotowanie klopsów – cebulkę, posiekać drobno i dodać do mięsa. Wbić jajko, dodać zioła, bułkę tartą, potarty ser (100 g), paprykę słodką i chili. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Od pieczarek odciąć nóżki. Doprawić solą. Do każdego kapelusza włożyć farsz mięsny. Tak przygotowane(...)śmietanie i wodzie rozmieszać rozdrobnioną kostkę rosołową, mąkę, koperek, odrobinę soli i pieprzu. Tak przygotowaną śmietaną wlać między grzybki. Nóżki pokroić drobno i wrzucić do naczynia. Przykryć i piec. Pieczenie – nagrzać piekarnik do 200 C i piec 30 minut. Następnie zdjąć przykrywkę, obsypać pozostałym serem i piec jeszcze 15 minut. Na koniec obsypać jeszcze koperkiem. Pysznie pasuje do tego

Kuchnia Pokoleń
KETO CHLEB Z PATELNI (keto, LCHF, paleo, bez glutenu i laktozy) 461

dużej szpatułki do formowania i przekładania chlebków na drugą stronę. Gotowy chleb z patelni można podawać jako tradycyjne kanapki posmarowane masłem, smalcem, serkiem, pastą w towarzystwie warzyw albo podczas pieczenia po przełożeniu na drugą stronę ułożyć na nich plasterki sera żółtego, boczku czy kiełbasy i zapiekać pod przykryciem by ser się rozpuścił. Smacznego! BTW całości bez dodatków (2 kromki(...)kromka: 73 g, 125 kcal, B 10 g, T 8 g, W 2 g. Makro i tłuszcz należy podbić odpowiednimi dodatkami takimi jak masło, smalec, sery, pasty, ryby, mięso itd. Artykuł KETO CHLEB Z PATELNI (keto, LCHF, paleo, bez glutenu i laktozy) pochodzi z serwisu OLA LA LCHF

Ola la LCHF
Chrupiące nuggetsy w parmezanowej panierce 202

łyżeczki suszonej natki pietruszki oliwa  Przygotowanie: kurczaka oczyść i potnij na mniejsze kawałki, umieść go w misce i dopraw solą, posiekanym czosnkiem, curry, pieprzem. Dobrze przyprawy wmasuj w mięso i został pod przykryciem na noc lub na 4-5 h.  W oddzielnej misce połącz bułkę tartą, parmezan i natkę pietruszki. Jaja ubij w oddzielnej misce. kawałki kurczaka obtocz(...)minut, aby panierka dobrze przyległa do kurczaka. Blachę wyłóż papierem pergaminowym i delikatnie ja posmaruj oliwą (użyj do tego pędzla).  Kurczaki rozłóż w odstępach na blasze i piecz w rozgrzanym piekarniku na 200 C przez ok 30 minut, aż kurczak się zarumieni.   Smacznego

Niezły Młynek
pyszny sernik z ziemniakiem,brzoskwiniami na biszkoptach pieczony... 173

gram, biszkopty okrągłe 200 gram polewa: czekolada gorzka 200 gram, mleko 5-6 łyżek, posypka kolorowa - ile potrzeba składniki temperatura pokojowa =świeży twaróg półtłusty zmielić w maszynce do mięsa na drobnym sitku do miski do miski większej wbić żółtka, dodać cukier, cukier wanilinowy, ziemniak ugotowany zimny przeciśnięty przez praskę i mikserem dokładnie wszystko połączyć z 3 minuty do masy dodać(...)dodać odsączone z syropu kawałki brzoskwiń i połączyć mikserem składniki białka ubić na sztywno i dodać do sernika, wmieszać delikatnie łyżką w ciasto forma 30x25 cm z papierem do pieczenia, na dnie rozłożyć biszkopty, sernik wyłożyć do formy na biszkopty piec w nagrzanym piekarniku na 180C, grzanie góra/dół około 60 minut, pod koniec można nakryć papierem do pieczenia

W Mojej Kuchni Lubię
Wegetariański pasztet z cukinii 183

będzie równie smaczny. Pasztet przygotowałam na wspólnych warsztatach z Michelem Moran, gdzie poznałam przepis na jego pyszną tartę z łososiem . Zobacz też: Chipsy z cukinii Zielona, warzywna zapiekanka z mięsem mielonym Makaron z cukinii z boczkiem i kaparami Wegetariański pasztet z cukinii Drukuj przepis Porcji: 10 Czas gotowania: 1,5 godziny Składniki 2 małe lub 1 duża cukinia 1 cebula(...)żółtego sera 1/3 szklanki bułki tartej 2/3 szklanki kaszy manny 2 jajka 2 łyżki oleju rzepakowego pół łyżeczki pieprzu ziołowego pół łyżeczki oregano sól i pieprz papier do pieczenia blaszka keksówka o wymiarach 20x10 Przepis 1 Cukinię kroimy na pół i wydrążamy gniazda nasienne. Ścieramy na tarce o grubych oczkach. Przekładamy do miski i zasypujemy łyżką soli, mieszamy. Czekamy około

Kuchnia Bazylii
Gniazda makaronowe a'la lazania 191

topić dodać mąkę, połączyć i ciągle mieszając drewnianą łopatką dolewać mleko. Powinna powstać jednolita masa. Na koniec dodać starty ser, gałkę muszkatołową pieprz i sól. Zagotować i  odstawić. Mięso przełożyć do miski dodać    kaszę mannę, jajko i wszystkie przyprawy. Wyrabiać masę mięsną przez minimum 5-7 minut. Uformować zgrabne kuleczki i odstawić. Do naczynia żaroodpornego nasmarowanego masłem(...)solidnej łyżce ketchupu, a na nim ułożyć mięsne kulki. Wszystko zalać drugą częścią sosu, można też dodatkowo posypać żółtym serem. Przykryć szczelnie folią aluminiową i wstawić do piekarnika. Piec przez 30-40 minut w temperaturze 180 stopni. Podawać bezpośrednio po przygotowaniu. Smacznego  Przykryć szczelnie folią aluminiową i wstawić do piekarnika. Piec przez 30-40 minut w temperaturze 180 stopni

Gosia gotuje
Karkówka w kapuście 141

karkówkę płuczemy, osuszamy, kroimy na kawałki, lekko tłuczemy nakłuwaczem, aby napowietrzyć mieso, przygotowujemy marynatę:oliwa, ocet, przyprawa do wieprzowiny, czosnek, karkówkę nacieramy marynatą i zostawiamy na noc najlepiej, następnie mięso smażymy na rozgrzanym tłuszczu do zrumienienia, wyjmujemy, na tym samym tłuszczu zeszklimy przeciśnięty przez prasę czosnek i pokrojoną w piórka cebulę, kapustę płuczemy, gotujemy w wodzie z dodatkiem liścia laurowego(...)dodajemy cebulę z czosnkiem, gotujemy około 15 min. na małym ogniu, na dno naczynia żaroodpornego kładziemy kapustę następnie karkówkę i znowu kapustę, na wierzch kilka płatków masła, naczynie przykrywamy, pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180stopni około 1 godziny

Kuchnia Beaty
Letnia sałatka makaronowa 173

polecam makaron  Lubella . Do tej sałatki użyłam makaronu świdry. Jest super jędrny i zachowuje swój kształt. Polecam #lubelloveinspiracje #lubella #fetowanielata Składniki: 200 g makaronu  Lubella Świdry 1 pieczona ćwiartka z kurczaka 2 średnie ogórki gruntowe 10 pomidorków koktajlowych mała sałata rzymska kilka rzodkiewek 100 g mozzarelli w kulkach sól, pieprz do smaku 4 łyżki oleju Przygotowanie: Makaron(...)osuszamy. Sałatę rwiemy na mniejsze kawałki, ogórki obieramy i kroimy w plasterki. Od rzodkiewek odcinamy ogonek i kroimy w plasterki a pomidorki przekrajamy na pół. Mozzarellę odcedzamy. Oddzielamy mięso od kości ćwiartki z kurczaka i kroimy je w mniejsze części. Na talerzu układamy sałatę, na niej makaron, ogórki, rzodkiewki, pomidorki, mozzarellę i mięso z kurczaka. Posypujemy solą i pieprzem oraz

słodkie i nie tylko historie kulinarne
Placuszki z batatów z chili con carne 193

Placuszki: 3 bataty 3 ząbki czosnku (dodałam pieczone) 3 jajka 4 łyżki mąki (dodałam żytnią) mielony kminek, czerwona papryka w proszku, pieprz, sól Chili con carne: 500 g mielonej wołowiny 2-3 ząbki czosnku drobno posiekane 1,5 dużej papryki lub 2 małe puszka pomidorów puszka czerwonej fasoli zioła do pizzy 3 łyżki gęstej pasty pomidorowej 1 łyżeczka(...)oregano 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego olej do smażenia Cebulę obrać, pokroić w kostkę, zeszklić na oleju. Dodać posiekany czosnek i mięso. Usmażyć. Wlać 1,5 szklanki wrzątku i dusić ok. 10 minut. Dodać wypestkowaną i pokrojoną w kostkę paprykę. Kiedy papryka zmięknie dodać pomidory i pastę pomidorową, następnie dodać przyprawy. Gotować jeszcze kilka minut, by wszystkie smaki się połączą. Przygotować

Czerwień i błękit
Tort kajmakowy z krakersami 194

cukrem mocno ubić, dodać żółtka, proszek do pieczenia i wymieszać. Mąkę przesiać i delikatnie wymieszać z masą. Masę przełożyć do tortownicy i wyrównać. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w 175°C przez około 30-35 min. (do tzw. suchego patyczka). Wyjąć i ostudzić. Wierzch biszkoptu równo ściąć (ewentualną górkę). Następnie biszkopt odwrócić „do góry nogami ” i przekroić na trzy(...)Serek mascarpone zmiksować z masą kajmakową. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno i delikatnie połączyć z masą. Krem podzielić na trzy części. Krakersy przełożyć do woreczka foliowego, rozbić tłuczkiem do mięsa i podzielić na trzy części. Za pomocą pędzelka nasączyć pierwszą warstwę biszkoptu. Rozsmarować jedną łyżkę pierwszej części kremu i równo rozsypać warstwę pokruszonych krakersów. Ostrożnie rozsmarować pozostałą część kremu

Oryginalny smak
Świąteczne przepisy – potrawy na Wigilię i święta Bożego Narodzenia 2147

Zebrałam w jednym miejscu wszystko, co możemy zaliczyć do świątecznych przepisów. Znajdziecie tu postne potrawy na Wigilię i te z mięsem, na święta Bożego Narodzenia. Nie zabrakło napoi i deserów. Kolejne przepisy będę jak zawsze dodawać i do bloga, i do tej listy na bieżąco. Smacznego! Żeby przenieść się do dowolnego przepisu – klikamy jego tytuł. Zdjęcia powiększają się dopiero(...)Miłego gotowania i wesołych świąt! Zapisz Świąteczne krajobrazy, czyli jak udekorować dom na Boże Narodzenie przy dwóch kotach (albo dzieciach) Bigos mojego Taty Szynka wieprzowa – domowa wędlina mocno jałowcowa, pieczona Barszcz wigilijny na domowym zakwasie z buraków Zakwas ze świeżych buraków – na czerwony barszcz i do picia Czysty, aromatyczny barszcz czerwony Postne półkruche paszteciki z kapustą, pieczarkami i suszonymi

Karo in the Kitchen
SKRZYDEŁKA KURCZAKA TAI - PAN 145

Cudowne,lekko pikantne skrzydełka,marynowane w pachnącej imbirem i tymiankiem zaprawie.Chrupiące,soczyste ,rozpływające się w ustach mięso.Fajne danie na imprezy i spotkania towarzyskie.   4 łyżeczki imbiru 2 łyżki sosu sojowego 1 czerwona słodka papryka roztarta na piure 1/4 szkl.soku z cytryny 1 łyżeczka sosu tabasco 1/4 łyżeczki tymianku 1 łyżeczka mięty 1/2 szkl.oliwy z oliwek 1 łyżka(...)octu winnego 90 dag.skrzydełek z kurczaka ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ W dużej misce mieszamy wszystkie składniki marynaty.Wkładamy skrzydełka kurczaka,przykrywamy i zostawiamy na noc .Skrzydełka możemy grillować polewając je marynatą podczas pieczenia lub zrobić tak jak ja, wkładając je wraz z marynatą do woreczka do pieczenia i piec w piekarniku do miękkości.Potem rozciąć woreczek i dopiekać na złoty kolor z 10min

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Kruche paszteciki 148

także gotowane mięso np.; drobiowe lub starkowane podsmażone i odparowane pieczarki lub przygotowaną wcześniej, zasmażaną kiszoną kapustę. Przygotowanie: Mięso drobno pokroić. Cebulę pokroić drobno przesmażyć na oleju dodać pokrojone mięso, doprawić i wystudzić. Farsz powinien być dość zwarty ale nie za suchy. Z podanych składników zagnieść gładkie, sprężyste ciasto, które nie powinno się kleić do rąk. Podsypać ciasto i rozwałkować(...)zawinąć raz ciasto aby farsz znalazł się w środku, odciąć wałeczek od pozostałego ciasta. Tak postępować do wyczerpania farszu i ciasta. Wałeczki pokroić na dowolną długość, posmarować rozmąconym jajkiem. Piec w 180stopniach przez około 30 minut na złoty kolor. Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband

W garach u Gosi
Kurczak faszerowany śliwkami i orzechami. 171

naciąć w nich z boku głębokie kieszonki (użyć bardzo ostrego noża). Orzechy połamać na mniejsze kawałki i wymieszać ze śliwkami. Napełnić równomiernie masą kieszonki w piersiach. Naciągnąć delikatnie brzegi mięsa, tak by dokładnie zamknąć szczelinę. Można delikatnie oprószyć solą jeśli nasza szynka nie jest zbyt słona. Ułożyć po 2 plastry szynki na małą zakładkę i cieniutko posmarować musztardą. Zawinąć delikatnie(...)piersi ze wszystkich stron do zrumienienia szynki (po 1 minucie z każdej strony). Rozpocząć od strony, gdzie wypadła końcówka plastrów. Przenieść piersi do naczynia żaroodpornego, przykryć folią aluminiową i piec w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni około 25 minut

zadanie-gotowanie
Papryka faszerowana 142

papryka słodka mielona  oliwa z oliwek szklanka bulionu Ryż gotujemy na półtwardo. Cebulę wraz z czosnkiem siekamy w kostkę i podsmażamy,aż  lekko się przyrumienią. Dodajemy mięso mielone i chwilkę razem smażymy. Dodajemy wcześniej ugotowany ryż, koncentrat pomidorowy , czerwoną fasolkę oraz kukurydzę i wszystko razem mieszamy. Następnie doprawiamy do smaku solą, pieprzem , słodką papryką oraz tymiankiem. Pęczek pietruszki(...)odkrawamy delikatnie górę tak by nam się nie rozpadła, środki drążymy. Farsz nakładamy do wydrążonych papryk i układamy w naczyniu żaroodpornym ,  na dno którego dodajemy odrobinę bulionu. Papryki pieczemy w temp. 180 stopni ok 45-60 minut. SMACZNEGO

Aromatyczne Podróże
Kotlety pożarskie - Smaki Warszawy z Królewskim niefiltrowanym 136

łyżki siekanego kopru, 1 łyżka roztopionego masła, tłuszcz do smażenia, Panierka: 1 jajo 1/2 szklanki bułki tartej Bułkę namoczyć w mleku, odcisnąć. Mięso i bułkę zmielić. Wymieszać dokładnie mięso, bułkę, posiekany koperek, 2 żółtka i roztopione masło. Doprawić. Dodać dwa ubite białka. Wymieszać na puszystą masę i podzielić na 8-10 kulek. Uformować podłużne kotlety grubości palca, obtoczyć w jajku(...)każdej strony. Następnie dodać trochę masła i dosmażyć kotlety na mniejszym ogniu. Można je dopiec w piekarniku. Kotlety położyć na blaszce, na nich ułożyć po kawałku masła i piec kilka minut w piekarniku nagrzanym

królestwo garów
Pyszne.pl - jedzenie z dostawą do domu - recenzja 142

Zostało "na potem" i naprawdę można było się najeść. Porcje - solidne.  Penne z kurczakiem było smaczne, choć pizza choco do mnie nie przemówiła. Chyba za długo siedziała w piecu... Drugie zamówienie złożyłam w Kajar . Tu zamówienie również zostało zrealizowane w podanym czasie. Co prawda jednego dania nie było, ale Pani od razu do mnie zadzwoniła i o tym poinformowała(...)jakiejkolwiek dopłaty. Przyznam, że to miły gest i dzięki temu nie rozczarowałam się brakiem zapiekanki. Jedzenie dostarczono ciepłe i pachnące. Szkoda tylko, że zostało spakowane zestawami. Mąż dostał mięso z kopytkami, mama rybę z frytkami męża, a u mnie były ziemniaczki mamy. Zestaw surówek miał być wspólny, ale dostał go mój mąż. Czekała nas zabawa z przekładaniem jedzenia. Porcje - akurat

Di gotuje
Gołąbki z kapusty włoskiej nadziewane mięsem z pieczarkami i kaszą pęczak. 183

kostkę. W rondlu rozgrzać olej, wrzucić cebulę, pieczarki i lekko podsmażyć, następnie dodać, mięso, troszkę soli, pierzu i suszonej bazylii. Dusić wszystko tak długo aż mięso zmięknie. Usmażone mięso dodać do kaszy, przyprawić ewentualnie solą i pieprzem, dobrze wymieszać.Na każdy liść jeśli jest duży nałożyć po 2 łyżki kopiaste farszu. Boki liścia założyć do środka i zwijać jak roladę(...)zwinięte gołąbki, zalać wszystko około 1/2 litra zimnej wody. Wierzch naczynia przykryć drugim naczyniem szklanym, jeśli nie macie takiego to możecie przykryć resztą liści lub po prostu papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 180 stopni około 50 minut. Gołąbki można podać z sosem pomidorowym, ketchupem lub czym wolicie. Smacznego

Sama słodycz i szczypta chili
Szybki i prosty Sos pomidorowy 145

litra soku). 10 kg pomidorów, u mnie Bawole serce Pomidory umyć, wykroić białe części, pokroić na takie części aby można je było zmielić. Zmielić pomidory w maszynce do mielenie mięsa z bardzo drobnym sitkiem. Przygotować dwa 5 litrowe garnki. Gotować przez 3 godziny od momentu zagotowania się sosu na dość dużym ogniu. (u mnie w skali 1-9,  gotowałam(...)jest aż większość wody odparuje. Gorący sos, nakładać do czystych i wyparzonych słoików, dokładnie zakręcić. Piekarnik zagrzać do 110 st, z termoobiegiem (jak bez termoobiegu to 115 st.). Piec przez 15 min. Wyjąć z piekarnika odwrócić do góry dnem, lub zostawić w piekarniku do całkowitego wystudzenia. Smacznego

moj przepis na
Papryczki ala Dynia na Halloween 113

przekąski i napoje na ten dzień. Co powiecie na taką mini "dynię" na jutrzejszy obiad lub kolację? Dzieci na pewno będą zadowolone :) 2-3 żółte papryki Farsz: 30 dag mięsa mielonego 1 jajko 1/2 bułki 1 ząbek czosnku 1 łyżka majonezu sól, pieprz papryka słodka majeranek Bułkę namoczyć w wodzie i odcisnąć. Do miski przełożyć wszystkie składniki na farsz(...)ogonek i wydrążyć ze środka gniazda nasienne i błonki. Wyciąć oczy, nos i usta. Papryki napełnić farszem i zamknąć od góry czapeczką z ogonkiem. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym i piec ok pół godziny w 180 stopniach

Smakołyki Asi
,,Kraina kolorowych papryk faszerowanych cukinią i słonecznikiem” 89

oraz umyte pieczarki drobno kroimy. Następnie dusimy na patelni z niewielką ilością oleju oraz soli i pieprzu. Ryż gotujemy w lekko osolonej wodzie. Gotowy ryż mieszamy z pieczarkami. Zmielone mięso obsmażamy. Cukinię bardzo drobno kroimy i wrzucamy do całości. Dodajemy kukurydzę oraz słonecznik i dokładnie mieszamy. Na koniec doprawiamy solą, pieprzem oraz oregano. Papryki myjemy, odcinamy ich górną część(...)pieprzem, świeżo zmieloną solą i oregano. Tak przygotowane papryki nadziewamy wcześniej przygotowanym farszem i posypujemy startym serem. Przekładamy do naczynia żaroodpornego do którego możemy dolać troszkę wody albo bulionu. Pieczemy około 40 min w 180 stopniach. Smacznego

Podróż w kulinaria
Kaczka w ananasie na greckiej sałacie podana. Obiad pierwsza klasa 173

sycące danie. Tytułowa kaczka w ananasie powstała na fali naszej owocowo - mięsno - grillowej fazy. Od co najmniej tygodnia nie jemy bowiem nic innego na obiad niż grilowane owoce i mięsa podane z sałatką. Czy kaczka i ananas to dobry duet? Składniki: 2 kacze nogi 2 plastry świeżego ananasa 1 twarde jabłko sól pieprz kolorowy mielony majeranek 1/2 cebuli czerwonej ząbek(...)przy kaczce nie trzeba ich żałować. Okładamy jeszcze plastrami czosnku. Kaczka leżakuje do dnia następnego. Wstawiamy ją wtedy do piekarnika (temp. 180 stopni).  Możemy przed pieczeniem zdjąć plastry czosnku, jeśli nie lubimy jego intensywnego aromatu. Kiedy kaczka nam się powoli piec zaczyna, kroimy jabłko w ósemki, a ananasa w paski lub grubą kostkę. Owoce i cebulę pokrojoną w pióra

Kuchnia po mojemu
Polędwiczka w musztardzie 128

Polędwiczka to naprawdę doskonałe mięso. Jeden z przepisów na nią wstawiłam już na bloga ( Polędwiczka wieprzowa w sosie śmietanowo-maślanym z pieczarkami ), teraz przyszedł czas na drugi. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu. POLĘDWICZKA W MUSZTARDZIE Składniki: - 1 polędwiczki wieprzowe - 1 łyżka musztardy francuskiej - 1 łyżka musztardy meksykańskiej - 1 łyżka musztardy sarepskiej - olej Przygotowanie: Musztardy mieszamy razem, nacieramy polędwiczki(...)pozostawiamy do marynowania na około 1 godzinę. Następnie zawijamy je w folię aluminiową i pieczemy w temperaturze 200 stopni przez około 45 minut. Voila! Smacznego i do napisania wkrótce

Życie zamknięte w smaku
Tradycyjny hamburger 224

plasterki boczku wędzonego mała główka sałaty 2 pomidory malinowe kilka plastrów cebuli ogórek konserwowy lub kiszony 1 łyżka musztardy 2 łyżki majonezu ketchup Przygotowanie: W dużej misce wymieszać mięso, drobno posiekaną cebulkę, jajko i bułkę tartą. Doprawić solą i pieprzem. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni C. Sałatę posiekać i wymieszać z majonezem. Pomidory i ogórki pokroić w plasterki(...)papierowym ręczniku, odłożyć na bok. Na tłuszczu który wytopił się na patelnie podsmażyć z obu stron hamburgery. Powinny być dosyć duże i płaskie (około 1 cm grubości). Następnie piec w piekarniku przez około 5 minut. Na ostatnie 2 minuty włożyć do piekarnika przecięte na pół bułki. Kiedy bułki już będą gotowe, wyciągnąć  je z piekarnika. Posmarować musztardą, ułożyć sałatę

Piąty grzech główny
Zapiekanka z młodymi ziemniaczkami, klopsami i zieleniną 191

żółtego 3 łyżki oleju, sól, pieprz, oliwa do smażenia. PRZYGOTOWANIE: 1. Wyszorowane ziemniaki w mundurkach gotuję na półtwardo w osolonej wodzie. Odcedzam i kroję na mniejsze kawałki. 2. Do mięsa mielonego dodaję jajko, bułkę tartą, paprykę mieloną, odrobinę soli i pieprzu. Dokładnie mieszam. Z masy formuję małe klopsiki. Klopsy chwilę obsmażam na oliwie. 3. Szczypiorek i natkę pietruszki drobno siekam(...)ziemniaków, klopsiki, cebulę oraz zieleninę. Całość skrapiam olejem i oprószam solą oraz pieprzem. Ser ścieram na tarce o drobnych oczkach. Mieszam ze śmietaną. Masę wykładam na wierzch zapiekanki. Zapiekankę piekę 45 minut w temperaturze 180 stopni

Tradycyjna kuchnia Kasi
Schab z musztardą francuską 146

musztardy francuskiej, cydru oraz śmietany. Trzeba uważać aby kotletów schabowych nie wysmażyć na suche wiórki bo będą niesmaczne. Sos ma wyraźny smak musztardy, delikatną słodycz cydru. Jako dodatek przygotowałam pieczone pomidorki koktajlowe oraz makaron który wymieszałam w sosie. Przygotowanie dania zajęło mi około 30min. Dla 4 osób Potrzebujemy: kotlety schabowe (ja miałam 6 małych kotletów, mogą być(...)układamy w naczyniu do zapiekania (wnętrzem pomidora do góry) posypujemy cukrem, solą i tymiankiem. Wkładamy do piecyka. Jeżeli mamy możliwość włączenia grilla to włączamy, albo samą górną grzałkę. Czas pieczenia, to czas przygotowania kotletów i makaronu. Nastawiamy wodę na makaron. Rozgrzewamy olej na dużej patelni. Kotlety musimy stłuc aby były cieńsze. Delikatnie solimy i pieprzymy. Następnie kładziemy na gorący tłuszcz

http://szpilkinamiotle.blogspot.com/
Piersi kurczaka w cieście francuskim 195

ciasta francuskiego, ale nie na słodko. Składniki na 2 porcje: 2 pojedyncze piersi z kurczaka 1 płat ciasta francuskiego sól, pieprz, przyprawa do kurczaka olej 1 jajko starty ser Mięso umyć, osuszyć, przyprawić i przesmażyć na rozgrzanej patelni (najlepiej na średnim ogniu, aby nie przypalić). Ciasto francuskie rozłożyć, przeciąć wzdłuż na 2 części. Następnie każdą z części naciąć na dosyć(...)wyłożyć pierś z kurczaka. Zawinąć, tj. na początku piersi otulić ciastem, a następnie zawijać (na przemian) paskami z ciasta francuskiego. Wierzch ciasta posmarować rozkłóconym jajkiem i posypać startym serem. Piec w 180 ° C przez około 30-40 minut*.  * nie polecam piec w wyższej temperaturze (aby skrócić czas pieczenia), ponieważ ciasto może być surowe w środku

Ugotować
Filet z kurczaka zapiekany z pieczarkami i serem 331

praskę. Przełożyć do miski, dodać resztę składników i wymieszać. Włożyć do niej mięso (obtaczając dokładnie każdy kawałek mięsa) i odstawić w chłodne miejsce na 2 godziny. Po tym czasie mięso obsmażyć z obu stron na oliwie. Cebulę pokroić w półplasterki i na osobnej patelni podsmażyć na złoty kolor z dodatkiem masła, dodać majeranek i pieczarki pokrojone w półplasterki. Doprawić solą(...)naczynia do zapiekania. Na każdą z nich położyć porcję pieczarek z cebulą. Posmarować jedną łyżką majonezu i posypać obficie startym żółtym serem. Przykryć folią aluminiową i wstawić do piekarnika. Piec przez około 15 minut w temperaturze 200˚C. Podawać zaraz po wyciągnięciu z piekarnika. Inspiracja: Kuchnia Broni linkwithin_text='Zobacz również inne przepisy:' var linkwithin_site

Świat Domowej Kuchni
Grillowana karkówka z musem paprykowym 201

Natarta ziołami, pyszna i soczysta karkóweczka. Idealnie komponuje się z musem paprykowym z pieczonej czerwonej papryki i cebuli. Na pewno nie raz wrócę do tego dania! 500 g karkówki Przyprawa do karkówki 0,5 łyżeczki ziół prowansalskich 0,5 łyżeczki oregano Oliwa z oliwek Mus: 0,5 czerwonej papryki 1 czerwona cebula Olej Sól Pieprz Karkówkę myjemy i kroimy(...)plastry. Każdy plaster przyprawiamy przyprawą do karkówki, oregano i ziołami prowansalskimi. Skrapiamy oliwą z oliwek i odstawiamy na jakiś czas do lodówki (tak żeby mięso przeszło aromatem ziół). Karkówkę grillujemy na rozgrzanej patelni grillowej. Paprykę oraz czerwoną cebulę kroimy w kosteczkę. Do rondelka wlewamy olej i dusimy warzywa pod przykryciem do miękkości. Przyprawiamy solą i pieprzem. Na końcu blendujemy

VioletoweKucharzenie
Pasztet z królika, wieprzowiny, wołowiny i wątróbki 493

kości 60 dkg wątróbki wrobiowej 30 dkg podgarla 4 jajka 4 średnie cebule 7 ziaren ziela angielskiego 1 łyżeczka gałki muszkatołowej sól, pieprz 2 łyżki masła Wykonanie: Łopatkę, wołowinę, mięso z królika i podgarle pokroić na kawałki i obsmażyć na maśle. Następnie zalać wodą (ok. 1/3 szklanki) o dusić pod przykryciem, dodając ziele angielskie i cebulę. Dusić na bardzo małym(...)przed końcem duszenia wrzucić wątróbkę. Po ugotowaniu wszystko ostudzić i zmielić. Następnie dodać jajka oraz przyprawy i dokładnie wymieszać dodając wywar z gotowania. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem pergaminowym. Piec przez 1 godz. w temp. 180 stopni. Post Pasztet z królika, wieprzowiny, wołowiny i wątróbki pojawił się poraz pierwszy w Anielskie Smaki

Anielskie Smaki

Proponowane wyszukiwania