mięsa pieczone - 17572 przepisów (strona:782/1172)

POLĘDWICZKA PIECZONA NA CEBULI 165

świątecznym stole nie może zabraknąć różnego rodzaju mięs. Jednym z nich jest wieprzowa polędwiczka, która przyrządzić możemy na wiele sposobów. Tak przygotowana zadowoli każdego jej fana. Jest pyszna Składniki: 1 polędwiczka wieprzowa ok 80 dag 3 cebule sól ziołowa, pieprz, słodka papryka olej do smażenia Wykonanie: Polędwiczkę myjemy, osuszamy ręcznikiem, nacieramy wszystkimi przyprawami, odstawiamy do lodówki na min dwie godz(...)rozgrzany olej wykładamy polędwiczkę, obsmażamy ze wszystkich stron.  Na tym samym oleju szklimy pokrojone w piórka cebule.  Do naczynia do zapiekania układamy polędwiczkę, obkładamy cebulą. Pieczemy 20 minut, po tym czasie wyjmujemy z piekarnika, przez pięć minut trzymamy pod przykryciem aby polędwiczka doszła.  Tak przygotowana polędwiczka jest soczysta

Z Majeczką w kuchni
Pulpeciki z czosnkiem i rozmarynem 102

mięso wołowo-wieprzowe, ale w przypadku tego przepisu jeszcze lepiej sprawdzi się jagnięcina. Odrobinę czasochłonne, ale efekt wynagradza czekanie. Prawdziwy przykład comfort food, który pokocha cała rodzina. 500 g Mięsa mielonego (u mnie wołowo-wieprzowe, jeszcze lepiej nada się jagnięcina) 1,5 Główki czosnku (1 cała plus 6 ząbków) 1 tbsp Sosu Worcestershire (pomiń jeśli stricte Paleo) 1 Mała cebula(...)rozmarynu Sól i pieprz Oliwa z oliwek Odpal piekarnik niech się nagrzewa. Obetnij z góry główkę czosnku, polej lekko oliwą, zawiń w folię aluminiową (matową stroną do zewnątrz) i piecz w temperaturze 200°C przez ok. 35 minut. Obierz i pokrój cebulę w drobną kostkę. Oberwij trochę listków rozmarynu z gałązki i drobno posiekaj (tak, żeby mieć około łyżeczki

Oslov.
Pieczone papryki po bolońsku 110

gotować 15 minut. Po tym czasie kaszę wyciągnąć, ale wody nie wylewać. Mięso mielone przełożyć na patelnię, polać oliwą i smażyć mieszając od czasu do czasu. Gdy już mięso nie będzie surowe, dodać sos Boloński Łowicz i smażyć jeszcze 5 minut. Następnie dodać kaszę i dobrze wymieszać. Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 ° C. Papryki umyć, odkroić sam wierzch, wyciągnąć gniazdo(...)naczynia żaroodpornego i nalać do naczynia wody z gotowania kaszy, tak aby zanurzona była 1/4 papryki. Pozostałą część papryki posmarować pędzelkiem olejem rzepakowym i włożyć do piekarnika. Piec około 45 minut. Podawać posypane posiekaną natką pietruszki. Uwagi: Aby wierzch się za bardzo nie przypalił, to po około 20 minutach, można ułożyć na wierzchu każdej papryki kawałek folii aluminiowej

Passions hobbies life
MINI PIZZE Z CUKINII (keto, LCHF, optymalne, bez glutenu) 467

stron solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Przecier pomidorowy wymieszać z przyprawami: solą, pieprzem, oregano, ziołami prowansalskimi, suszona bazylią. Plastry cukinii ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Każdy plaster posmarować przygotowanym sosem pomidorowo-ziołowym. Następnie pizze posypać serem mozzarella i ułożyć pokrojone w plasterki kabanosy/salami/boczek oraz pomidorki. Całość posypać solą, pieprzem, oregano i ziołami prowansalskimi. Mini mini pizze(...)się zbyt mocno i nie zrbrązowiał. Gotowe pizze lekko przestudzić a następnie przełożyć na talerze lub półmisek i ozdobić świeżą rukolą lub/i bazylią. Podawać jako dodatek na przykład do mięs, ryb, owoców morza albo jako przystawkę. Mini pizze z cukinii świetnie komponują się w towarzystwie różnego rodzaju dipów np czosnkowym, ziołowym czy pomidorowym. Osobiście wolę podawane na ciepło

Ola la LCHF
Rolada z polędwicy faszerowana grzybami i serem 197

błonki z polędwiczki, przeciąć ją wzdłuż ale nie do końca. Ma powstać duży płat mięsa. Rozbić za pomocą tłuczka, doprawić solą i pieprzem oraz papryką wędzoną ostrą. Na płat mięsa rozłożyć plastry sera i suche przesmażone pieczarki.Położyć gałązki natki pietruszki. Zawinąć w roladkę, Zwinąć od strony dłuższego boku. Spiąć wykałaczkami. Obtoczyć roladę najpierw w jajku potem w bułce tartej(...)gdzie rolada się kończy. Wyjąć patyczki. Płat folii spożywczej rozłożyć i wylać tłuszcz z patelni, na to położyć roladę z polędwicy. Dokładnie zawinąć. Nagrzać piekarnik do 200 C i piec 30 minut. Pyszne, smacznego

Kuchnia Pokoleń
Pieczona dynia z serkiem i warzywami. Dietetyczna, niskokaloryczna kolacja. 201

wyobrażam sobie jesieni bez potraw z dyni. Jest tyle różnych dań i pomysłów jak ją przygotować. Na słodko na ostro. Możemy przygotować z niej desery (racuchy, sernik) zupy, makarony, mięsa, gulasze. Dynia jest dobrym warzywem jeżeli chodzi o dietę odchudzającą. Jest niskokaloryczna a z dodatkiem warzyw i serkiem wiejskim może być idealnym pomysłem na dietetyczną kolację. Składniki: dynia piżmowa serek(...)nasmarowania dyni Sposób przygotowania: Dynię przekrój na pół, usuń wszystkie nasiona, natnij miąższ w kratkę. Nasmaruj olejem oraz przyprawami. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 º C i piecz pod przykryciem przez 45 minut. Następnie odkryj i piecz jeszcze pół godziny w temperaturze 200 º C tak aby dynia ładnie się przypiekła. Na patelni na małej ilości oleju podsmaż pokrojoną

wysmienity
Tradycyjne gołąbki z sosem pomidorowym 104

odkrajamy ostrożnie twarde końcówki (zdjęcie powyżej). Najlepiej jest wybrać największe liście które nie mają dziur. Chłodnego liścia kładziemy na blacie, wypukłą częścią do góry. Na samym środku układamy kulkę mięsa wielkości jabłka. Zawijamy gołąbka zaczynając od boków, kończąc na twardej części. Tak gotowe gołąbki układamy w dużym garnku, który został wyłożony połową liści których nie zużyliśmy. Starajmy się gołąbki ułożyć(...)zostały nam się na samym początku. Całość zalewamy wodą wymieszaną z 2 łyżkami wegety. Zalewamy tak aby gołąbki były w 3/4 zakryte. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Pieczemy przez 1 godzinę 30 minut. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 190 i pieczemy 30 minut. Sos: Po upieczeniu gołąbków, odlewamy do garnka wodę w której się gotowały.  Zagotowujemy

Klasyka Gotowania
Grillowanie polędwiczki wieprzowe z sosem morelowym 75

świeżych moreli 2 łyżki cukru brązowego 1 łyżka soku z cytryny skórka z ½ cytryny 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej    Przygotowanie   Polędwicę pokroiłem na grube plastry. Rozgrzałem grilla, mięso grillowałem tylko kilka minut, aby zachować aromat uzyskany dzięki sezonowaniu w specjalnych warunkach we Włoszech. Polędwicę podałem z sosem morelowym przyrządzonym na bazie rumu. Morele po umyciu pozbawiłem pestek, pokroiłem(...)zmiksowałem blenderem. Przełożyłem na sito, przetarłem. Ponownie przelałem do rondla. Podgrzałem, dodałem rum, dodałem mąkę ziemniaczaną, rozprowadzoną w niewielkiej ilości zimnej wody. Zdjąłem z ognia, wymieszałem. Podałem z świeżo pieczoną bagietką

R'n'G Kitchen
Kabanosy Jacka 302

Przepis Mięso -szynka 2 kg -karkówka 3 kg Przyprawy -peklo sól 18 g/kg -pieprz kolorowy świeżo mielony 2 g/kg -kminek 2 g/kg -gałka muszkatołowa 1 g /kg Wykonanie Mięso kroimy w kostkę i peklujemy peklo solą osobno szynkę i karkówkę następnie przyprawiamy i dokładnie mieszamy.Po 24 godz szynkę mielimy szynkę sitko 10 mm a karkówkę 6 mm.Mięso łączymy(...)mm.Napełnione jelita wieszamy na kijach i po około 3 godz.przystępujemy do osuszania w wędzarni temp.40-45 stopni.Gdy kabanosy będą suche zaczynamy wędzić . Wędzenie 2,5 godz.w temp.50-60 następnie pieczemy w wędzarni temp 80-90 stopni do momentu gdy kabanosy w środku będą miały 70-72 stopnie. Podsuszanie 3-5 dni w chłodnym pomieszczeniu.Ale i można jeść takie bez podsuszania

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Kiełbasa w słojach. 119

wody 7-8 ząbków czosnku około 10 dkg soli 5-7 dkg mielonego pieprzu Sposób wykonania :   M ięso i słoninę mielimy w maszynce o dużych oczkach. Do zmielonego mięsa dodajemy zmiażdżony lub drobniutko posiekany czosnek, wodę ,  pieprz oraz sól. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy na jednolitą masę. Wkładamy do wyparzonych i osuszonych wecków. Brzegi wecków muszą być suche(...)trzymały. Gumkę dokładnie dopasowujemy do brzegów słoja, kładziemy pokrywkę i zaciskamy sprężynką. Sprężynki powinny mocno dociskać pokrywkę do gumki. Gotowe słoiki wkładamy do nagrzanego piekarnika około 130 C i pieczemy około 2 godziny. Przechowujemy w ciemnym i chłodnym miejscu nie dłużej niż 5-6 miesięcy

Przepisy i porady kulinarne
Szaszłyki z frytkami z batatów 144

zielona papryka 16 szt. małych pieczarek Składniki na frytki (4 porcje): 2 średnie bataty pieprz, tymianek 4 łyżki oliwy z oliwek Przygotowanie: Do miski wrzucamy: mięso mielone, jajka, drobno posiekaną cebulę, czosnek przeciśnięty przez praskę, bułkę tartą i przyprawy. Wszystko razem mieszamy i formujemy małe kotleciki. Papryki myjemy i kroimy na kawałki w "kwadraty". Pieczarki(...)słupki (jak frytki) i wrzucamy do naczynia z oliwą (najlepiej płaskiego)  - mieszamy. Piekarnik rozgrzewamy do temp. 190ºC. Blaszkę umieszczamy na środkowej półce i wykładamy papierem do pieczenia. W nagrzanym piekarniku układamy nasze szaszłyki i grillujemy przez 5 min, następnie wkładamy bataty (każdy układamy oddzielnie) i pieczemy wszystko razem na funkcji "grzanie górne

Alutka-Gotuje
Kurczak w panierce z płatków owsianych 118

Przesypujemy rozdrobnione płatki do miseczki, dodajemy sól pieprz i obydwie papryki. Obtaczamy w tej panierce pałki z kurczaka,kładziemy je do blaszki włożonej folią aluminiowa i zapiekamy w piecu koło godziny w 200 stopniach. Krok 2  Pomidory sparzmy, zdejmujemy skórkę i kroimy w kostkę, cebule tez kroimy w kostkę. Dodajemy śmietanę oraz sól i pieprz do smaku(...)kasza ma bardzo fajny smak. Je się z przyjemnością, ale nie dlatego jest taka dobra.  Można śmiało powiedzieć,że jest cennym źródłem białka, doskonałym dodatkiem do wszystkich rodzajów mięsa. Można ją jadać na słodko, ugotowaną na mleku z dodatkami świeżych owoców. Świetnie sprawdza się jako farsz do pierogów czy naleśników tworząc doskonałe połączenie smakowe.  Dlatego polecam wam jeść

Różowa kuchnia
Pizza calzone 139

mięsa. Dokładnie wymieszać mięso z  przyprawami i usmażyć na maśle na rumiany kolor z każdej strony. Na koniec dodać pokrojoną w kostkę czerwoną paprykę i jeszcze chwilę smażyć. Mięso wymieszać z brokułem i w razie potrzeby doprawić. Wszystkie składniki ciasta włożyć do miski i wymieszać, a następnie zagnieść na gładkie ciasto. Uformować z ciasta kulkę i odstawić w ciepłe(...)kawałek rozwałkowujemy na kółka o średnicy talerza deserowego. Na połowę kółka nakładamy farsz, posypujemy obficie serem  i przykrywamy drugą połową. Sklejamy pieroga i odstawiamy na blaszce do wyrośnięcia. Piec w 200 stopniach C do momentu aż pizza będzie rumiana. Mi to zajęło 20 minut. Podawać z ulubionym sosem. Ja podałam z sosem czosnkowym pizza calzone

O kuchni z uczuciem
Karkówka pieczona z młodymi ziemniakami 166

ziemniaków Pól pęczka koperku 5 łyżek oleju Sposób przygotowania: Karkówkę lekko rozbijamy , do miski wlewamy olej , dodajemy przyprawę do karkówki i słodką paprykę , mieszamy i nacieramy karkówkę . Zamarynowane mięso wstawiamy na kilka godzin lub całą noc do lodówki . Ziemniaki obieramy , myjemy i gotujemy w osolonej wodzie przez 10 minut. Wyjmujemy z wody studzimy . Do miski wlewamy olej , dodajemy przyprawę(...)przekładamy na patelnię grillową i obsmażmy z obydwu stron na lekko złoty kolor. Przekładamy do naczynia żaroodpornego , na karkówce układamy ziemniaki . Przykrywamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy przez 30-40 minut. Podajemy z ulubioną surówką . Do dania możemy użyć zwykłych ziemniaków

Bajeczna Kuchnia
Cannelloni po florencku 197

można użyć pomidorów z puszki bądź passaty pomidorowej). Smażyć wszystko razem kilka minut. Doprawić solą, pieprzem i oregano. Wylać pomidory do żaroodpornego naczynia. Rurki makaronu (nie gotujemy ich) nadziewać mięsem i układać na pomidorach. Teraz trzeba zrobić sos beszamelowy. Na patelni należy roztopić masło, dodać mąkę i podsmażyć 2-3 minuty cały czas mieszając. Zawartość patelni powinna się pienić(...)doprawić sos solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Gotowym sosem polewamy cannelloni. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni na 30 minut. Po tym czasie posypujemy zapiekankę żółtym serem i pieczemy jeszcze 10 minut. Partnerem "Włoskiego tygodnia" jest marka Barilla

Kulinarne Inspiracje