Klasyczne placki ziemniaczane to przepis na szybki obiad. Jeśli macie odrobinę więcej czasu możecie przygotować gulasz i stworzycie domową wersję placków po zbójnicku . Mimo wszystko ja
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!WYKONANIE: 👌 jedną dużą cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy. 👌 do mięsa mielonego przekładamy usmażoną cebulę, dodajemy jajko, bułkę tartą, pieprz, sól i dobrze mieszamy. 👌 z wymieszanego mięsa mielonego lepimy kulki w kształcie orzecha włoskiego i obsmażamy je z obydwu stron. Usmażone pulpety przekładamy do naczynia żaroodpornego. 👌 pieczarki kroimy w kostkę i podsmażamy(...)usmażone wcześniej pieczarki, 80 g parmezanu, dobrze mieszamy i taki sos wylewamy na pulpeciki w naczyniu żaroodpornym. Na górę sypiemy resztą sera. 👌 wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w funkcji góra- dół 180*C - 20 min. Można serwować z ziemniakami, ryżem lub makaronem. Wykonanie przepisu możecie zobaczyć też na video . Serdecznie zapraszam do oglądania. ŻYCZĘ
RITA food channelChrupiący kurczak miodowo-czosnkowy – bez smażenia! Pyszne kawałki pieczonego kurczaka w panierce panko z dodatkiem sosu miodowo-czosnkowego to coś, co uwielbiam :) Świetnie sprawdzą się jako danie na obiad, np. podawane z ryżem, ale także jako kąski kurczaka na imprezę – wystarczy po prostu powbijać w nie wykałaczki :) Więcej przekąsek znajdziecie tutaj: przekąski na imprezę (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push(...)wyłożyć papierem do pieczenia. Kurczaka umyć, osuszyć, pozbawić ewentualnych błonek i kości. Pokroić na ok. 2 cm kostkę. Doprawić do smaku solą i pieprzem. W miseczce rozbełtać jajka. W drugiej miseczce wysypać panierkę Panko. Każdy kawałek kurczaka najpierw zamoczyć w jajku, a następnie dokładnie obtoczyć w Panko. Ułożyć zapanierowane kawałki kurczaka na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Umieścić blaszkę
Kulinarne PrzebojeWYKONANIE: 👌 jedną dużą cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy. 👌 do mięsa mielonego przekładamy usmażoną cebulę, dodajemy jajko, bułkę tartą, pieprz, sól i dobrze mieszamy. 👌 z wymieszanego mięsa mielonego lepimy kulki w kształcie orzecha włoskiego i obsmażamy je z obydwu stron. Usmażone pulpety przekładamy do naczynia żaroodpornego. 👌 pieczarki kroimy w kostkę i podsmażamy(...)usmażone wcześniej pieczarki, 80 g parmezanu, dobrze mieszamy i taki sos wylewamy na pulpeciki w naczyniu żaroodpornym. Na górę sypiemy resztą sera. 👌 wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w funkcji góra- dół 180*C - 20 min. Można serwować z ziemniakami, ryżem lub makaronem. Wykonanie przepisu możecie zobaczyć też na video . Serdecznie zapraszam do oglądania. ŻYCZĘ
RITA food channelnaciąć podudzia dzięki czemu marynata dotrze głębiej. Na patelni lub w brytfance (u mnie brytfanna nie współpracowała z kuchenką indukcyjną i musiałem użyć dwóch naczyń). Na wysokim ogniu podsmażamy mięso z obu stron (najpierw stroną ze skórą), aż nabierze koloru. Ściągamy z patelni. Rozgrzewamy piekarnik do 180°C. Na tej samej patelni podsmażamy cebulę aż się zeszkli. Dodajemy czosnek przeciśnięty(...)jeśli od początku robiłaś/eś w brytfance). Zalewamy bulionem, wodą i dodajemy kardamon, liście laurowe, cynamon, rodzynki i sól. Następnie mieszamy wszystko razem i układamy kurczaka na górze. Pieczemy przez 40-45 minut pod przykryciem, następnie zdejmujemy pokrywkę i pieczemy jeszcze przez ok. 10 minut. Podajemy np. sałatką z ogórka z jogurtem naturalnym, posiekaną kolendrą lub pietruszką. The post
Oslov.Składniki na 2 porcje: ▸ 140 g kaszy gryczanej ▸ 1 duża cukinia ▸ 1 papryka czerwona ▸ parę pieczarek ▸ 100 g mozzarelli ▸ 100 g mięsa mielonego ▸ przyprawy (zioła prowansalskie, pieprz cayenne, sól) ▸ 1 łyżka tłuszczu do wysmarowania formy Przygotowanie: 1. Kaszę gryczaną gotujemy i studzimy. 2. Cukinie trzemy na tarce o grubych oczkach, lekko solimy i odstawiamy na parę minut(...)wiórki na tarce. 4. Do dużej miski wrzucamy wszystkie składniki, pamiętając, aby cukinie pierw odcisnąć z wody. Mieszamy z przyprawami i przekładamy do natłuszczonego naczynia żaroodpornego dobrze dociskając. Pieczemy 40-50 minut w 180 stopniach. Zachęcam również do spróbowania innej zapiekanki z kaszy jaglanej ZAPIEKANKA JAGLANA Z CUKINIĄ I ŁOSOSIEM LINK (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
Zdrowie i pysznie na talerzususzona 1. Kapustę ścieramy na tarce na dużych oczkach. Cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy na małej ilości oleju. Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu. 2. Do większej miski przekładamy mięso, dodajemy do niego jajko, ugotowany ryż, podsmażoną cebulę, startą na tarce kapustę i czosnek przepuszczony przez praskę. Doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy i ręcznie formujemy kotleciki, które przed podsmażeniem obtaczamy(...)żaroodpornego. 4. W rondelku podgrzewamy passatę, dodajemy wcześniej ugotowany bulion ( odrobinę odlewamy i mieszamy z łyżką mąki), dodajemy mąkę, przyprawy, mieszamy. Tak przygotowanym sosem zalewamy kotleciki. 5. Pieczemy w 180 stopniach około 40-45 minut. Smacznego
kruche babeczkioprószyć z obu stron solą i czarnym pieprzem czarnym. Miękkie masło połączyć ze startym na tarce żółtym serem i uformować cztery wałeczki (które będą nadzieniem kotletów). Na każdą porcję mięsa nałożyć po jednym wałku masła z serem. Każdy kotlet złożyć na pół (jak pieróg), a boki zbić tłuczkiem, obrócić i zbić z drugiej strony. Następnie każdy kotlet podwinąć i zbić(...)mące, potem w roztrzepanym jajku, a na koniec w bułce tartej. Ponownie formujemy w dłoniach i odstawiamy. Smażymy na głębokim tłuszczu. Kolejno wyjmujemy kotlety i układamy na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem. Na wierzchu rozkładamy wiórki masła. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Zapiekamy w temp. 200 st. C przez ok. 10-15 minut. Smacznego! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); The post Kotlety Twardowskiego
Kulinarne Przebojezaczęli szukać pana Juana Mendez, jako"jedzenia z buritto" (jedzenia z osiołka). Oryginalne burito można nabyć w Ciudad Juarez, są zazwyczaj małe, cienkie z ubogą liczbą składników głównie mięsem, fasolą i ziemniakami. Można je nabyć w wersji łagodnej po czysty ogień- salsa verde (dla tych, którzy lubią poczuć moc heheh). Także dziś u mnie mocno naciągane buritto(...)około 100 g -1 bardzo dojrzałe mango (pomarańczowy miąższ) - 4 garście rukoli - świeża papryka żółta i czerwona, po kilka pasków na tortille - 4 łyżki startego parmezanu - kilka plastrów pieczonego buraka - sos czosnkowy Buraki owiń folią aluminiową i upiecz w piekarniku ( 180 stopni 1,5 godziny) Łososia usmaż na oliwie z oliwek, skrop limonką. Tortille podgrzej na suchej patelni posmaruj
SMYKWKUCHNItymianku świeża bazylia olej z orzeszków piniowych sól, pieprz do smaku Wykonanie: Filety umyj, następnie natnij w 4-5 miejscach na głębokość około 2 cm. Staraj się nie przeciąć mięsa do końca. Posyp filety solą o raz pieprzem, natrzyj tymiankiem i olejem z orzeszków piniowych. Pomidory pokrój w plastry. Na dnie naczynia do zapiekania marki Staub ułóż plastry pomidorów, dopraw(...)świeżą bazylię. Dodaj kilka czarnych oliwek. Rozgrzej piekarnik do temperatury 190 stopni, program góra/dół. Naczynie do zapiekania marki Staub przykryj folią aluminiową i wstaw do piekarnika, piecz około 50 minut. Następnie zdejmij folię i dopiecz jeszcze całość około 10 minut. Po upieczeniu posyp całość świeżą bazylią. Podawaj z makaronem lub ryżem, świetne będzie również Twoje ulubione pieczywo
Garniec Magaliedodać wrzątku bądź dodać do ciasta ugotowanego rozgniecionego ziemniaka. Ciasto na pierogi jest bardzo wdzięczne, gdyż pasuje do niego niemalże każdy farsz. W Polsce przeważają farsze mięsne, często smażone mięso z cebulką, także z kiszoną kapustą i grzybami, szczególnie w okresie Świąt Bożego Narodzenia. Popularne są nadzienia z twarogiem, ziemniakami, nadzieniem rybnym. Latem fajnie sprawdzają się nadzienia owocowe(...)się podsmażoną na oleju cebulką lub skwarkami, także masłem, nawet ketchupem (szczególnie te mięsne i odsmażone na złoto i chrupiące). Pierogi oprócz tradycyjnego gotowania w osolonej wodzie można także piec w piekarniku, zwykle (w zależności od farszu) piecze się je w 200C na środkowej półce bez termoobiegu na złoty kolor. Ciekawostka: pierogi wymyślono w Chinach. Do Polski moda
Zasmakuj Kuchnimnie idealna pierś z kaczki to t soczysta, miękka i różowa w środku. Jest to wykwintne, ale i szybkie danie bo nie wymaga dodatkowego pieczenia w piekarniku. Wspaniale komponuje się zarówno smakowo, jak i wizualnie z puree brokułowym, którym łatwo podbijać dodatkowy tłuszcz w makro. Składniki: 4 piersi kaczki ze skórą sól himalajska pieprz czarny świeżo mielony Składniki na puree(...)keto, LCHF) sól i pieprz mielony czarny do smaku 2 ząbki czosnku Piersi kaczki rozmrozić jeśli były mrożone lub wyjąc z lodówki na 15 minut przed smażeniem. Mięso umyć zimną wodą i osuszyć papierowym ręcznikiem. Skórę oczyścić z ewentualnych fragmentów piór a następnie ostrożnie naciąć nożem w kratkę tak by nie uszkodzić mięsa. Piersi oprószyć solą i pieprzem mielonym. Piersi
Ola la LCHFszkl rosołu olej do smażenia sól pieprz przyprawa turecka 100 g żółtego sera Nadzienie Cebulę i czosnek siekamy drobno i podsmażamy na tłuszczu, dodajemy mięso i rosół dokładnie rozdrabniamy mięso i dodajemy pomidory, a następnie przyprawy, bez przykrycia gotujemy aż sos zacznie gęstnieć Miksujemy blenderem i gotujemy dalej by odparować , sos powinien być gęsty. Studzimy i mieszamy z tartym(...)wlewamy rozpuszczone drożdże i mieszamy ciasto , następnie zagniatamy, podsypując mąką. Ciasto dzielimy na 3-4 części , wałkujemy cienko , boki zawijamy formując tureckie pide. Układamy na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia i napełniamy nadzieniem. Pieczemy ok 20 min w temp
Gotowanie jest łatwełyżeczka pieprzu łyżeczka soli Zmielone mięso podsmażyć na patelni z dodatkiem soli. Przełożyć do dużego garnka. Na patelni podsmażyć następnie posiekaną drobno cebulę oraz cukinię. Dodać do garnka z mięsem. Dorzucić pomidory z puszki oraz wyciśnięty czosnek, dolać wino. Gotować na średnim ogniu do czasu aż sos zgęstnieje. Przygotować sos beszamelowy. Masło rozpuścić na patelni, mieszając dodawać mąkę oraz sól(...)makaronu. Polać sosem pomidorowym a następnie beszamelowym i posypać serem (mozzarellą oraz utartym parmezanem). Ułożyć tak 2-3 warstwy. Ostatnią warstwę stanowi makaron polany sosem beszamelowym i posypany serem. Piec w temperaturze 175°C około 30 minut. Po wyjęciu z piekarnika odczekać kilka minut przed pokrojeniem
Bulliododać wrzątku bądź dodać do ciasta ugotowanego rozgniecionego ziemniaka. Ciasto na pierogi jest bardzo wdzięczne, gdyż pasuje do niego niemalże każdy farsz. W Polsce przeważają farsze mięsne, często smażone mięso z cebulką, także z kiszoną kapustą i grzybami, szczególnie w okresie Świąt Bożego Narodzenia. Popularne są nadzienia z twarogiem, ziemniakami, nadzieniem rybnym. Latem fajnie sprawdzają się nadzienia owocowe(...)się podsmażoną na oleju cebulką lub skwarkami, także masłem, nawet ketchupem (szczególnie te mięsne i odsmażone na złoto i chrupiące). Pierogi oprócz tradycyjnego gotowania w osolonej wodzie można także piec w piekarniku, zwykle (w zależności od farszu) piecze się je w 200C na środkowej półce bez termoobiegu na złoty kolor. Ciekawostka: pierogi wymyślono w Chinach. Do Polski moda
Zasmakuj KuchniPołączenie wyrazistej, ostrej musztardy z słodkim miodem jest po prostu fantastyczne. Tak przygotowany kurczak ma chrupiącą, wypieczoną skórkę i soczyste mięso. Składniki: 1 kurczak ok. 2 kg 4 łyżki musztardy sarepskiej 4 łyżki musztardy francuskiej 1 łyżka miodu 2 łyżki oliwy sól, czarny pieprz ½ cytryny ½ cebuli glazura: 2 łyżki miodu 2 łyżki musztardy sarepskiej Sposób przygotowania: Kurczaka umyć(...)sumie ok. 2 łyżeczki soli morskiej i 1/2 łyżeczki pieprzu. Do środka włożyć cytrynę i cebulę, sznurkiem związać nogi. Kurczaka wysmarować mieszanką musztardy ziarnistej i miodowej, miodu i oliwy. Piec w temperaturze 210 stopni C przez w sumie 2h. Co ół godziny przewracać kurczaka na druga stronę, aby był równo wypieczony. Na 15 minut przed końcem pieczenia wymieszać składniki glazury
Pyry na Gazpora więc to nadrobić. Dzisiejszy przepis jest dość ciekawy, jeśli chodzi o sposób wykorzystania. Kasza jaglana z warzywami może być podana jako sałatka na zimno, jako dodatek np. do mięsa zamiast tradycyjnej "gołej" kaszy czy ziemniaków. Ja zapiekłam ją w papryce, a podałam z mocno schłodzoną pomidorową salsą. Wyszło oryginalnie i smacznie, gdyż ta pikantna i gorąca kasza cudownie kontrastowała(...)zimno. Wszystko zależy od Waszego smaku i fantazji. Składniki: 1 średnia cebula 3-4 większe ząbki czosnku 2-3 łyżki oleju + odrobina oleju do wysmarowania papryki przed pieczeniem 2 małe cukinie 1 mała ostra papryczka 2 średnie marchewki 200 g kaszy jaglanej około 2 łyżki posiekanej natki pietruszki sól do smaku 4-6 średnich papryk - użyłam białej Kaszę wsypać
Codzienna kuchnia niecodziennamleku i wyciśnięta 3 ząbki czosnku 2 łyżki majeranku natka pietruszki sól,pieprz do samku tarkowany ser zółty Sposób; Zaczynamy jak zawsze od mięsa ponieważ potrzebuje przejść przyprawami. Mięso wsadzamy do miski,wbijamy dwa jajka,dodajemy bułkę ,posiekaną drobno pietruszkę wyciśnięty na prasie czosnek,majeranek,pieprz,sól i cebulę .Cebule obieramy i tarkujemy na drobnych oczkach. Wszystko razem mieszamy(...)Smarujemy blachę oliwą i nadziewamy naszym mięsnym farszem pieczaki, Do rozgrzanego piekarnika 200C wsadzamy blachę z pieczrkami na około 45 min. Następnie gdy będą juz zrumienione posypujemy serem i pieczemy około 10 min zmiejszając temperaturę piekarnika na 150C Smacznego
Viola cooks with passionmasy krówkowej lub karmelowej przygotowujemy masę daktylową - równie słodką i smaczną, ale o wiele zdrowszą. Wiele osób pewnie ucieszy również fakt, że jest to ciasto, które przygotowujemy bez pieczenia, więc nie potrzebujemy do jego wykonania piekarnika. Czego potrzebujemy? spód: - 2 opakowania ciasteczek zbożowych (jedno opakowanie może być z czekoladą) - 4 łyżki oleju kokosowego góra: - 2 szklanki namoczonych daktyli(...)kakao do posypania Przygotowanie: 1. Ciastka rozkruszamy, aż zostaną z nich okruszki. Można zrobić to wkładając je do woreczka strunowego, a następnie rozdrobnić je wałkiem lub młotkiem do mięsa. Pokruszone ciastka wysypujemy na patelnię, dodajemy olej kokosowy. Podgrzewamy na małym ogniu, mieszamy, aż olej i czekolada się rozpuszczą. 2. Pokruszone ciastka wykładamy na tortownicę, tworząc spód ciasta. Mocno wgniatamy
two broke sistersziemniakami. Na piętrze jedliśmy ostatnimi czasy burgera marchewkowego i był bardzo smaczny. No i opcja śniadań (podawane są do 11) - do wyboru jest tofucznica, parówki, hummus lub kanapki. Złe mięso ul. Ofiar Oświęcimskich 19 W Złym mięsie zjemy wegańsko i wegetariańsko. Jeżeli danie jest w dwóch opcjach, panie pytają w jakiej wersji podać. Do wyboru mamy przepyszne burgery, pizzę, zupy(...)dodaje osobliwości temu miejscu. Ostatnio mieliśmy okazję zjeść tam dwa dania tygodnia: Quesedilla z batatami, awokado, czarną fasolą, szpinakiem, sosem z nerkowców i sałatką oraz Pad-thai mango, tempehem, pieczonym tofu i grzybami shimeji - oba bardzo dobre, o ciekawym smaku. The Root ul. Krupnicza 3 Wegański fast food The Root w bardzo smacznym wydaniu. Na plus szybkość podawania dań
Bananowe Polesmażenia ) Wykonanie: Z udek i skrzydełek usuwamy kości. Na obu końcach udek ( podobnie i skrzydełek ) robimy nacięcia wokół kości. Podcinamy mięśnie i ścięgna łączące się z kością. Zsuwamy mięso wraz z skórą ( jak skarpetkę ). Miejsca przyczepów delikatnie podcinamy. I wyjmujemy kość. Podobnie robimy z drugiej strony i w ten sam sposób postępujemy ze skrzydełkami. Pieczarki kroimy na małe kawałki(...)kawałki filet z kurczaka, łyżkę bułki tartej, posiekaną natkę pietruszki. Mieszamy i doprawiamy. Farszem napełniamy udka i skrzydełka ( jeżeli istnieje konieczność możemy spiąć wykałaczką ) Posypujemy czerwonym knorrem do mięs. Pieczemy w piekarniku w temp 190 o C przez około 1 godzinę ( podczas pieczenia: zarumieniamy z jednej strony, potem z drugiej. Przykrywamy folią aluminiową i pieczemy pod przykryciem ). SMACZNEGO. (function
Smaki Ewypierz , sól, papryka słodka olej do smażenia WYKONANIE Filety z kurczaka płuczemy , osuszamy i kroimy na drobne kawałki.Przyprawiamy przyprawą do kurczaka. Rozgrzewamy olej na patelni i obsmażamy mięso. Warzywa kroimy na drobne kawałki. W dużym naczyniu rozgrzewamy odrobinę oleju i dodajemy warzywa. Na koniec kapustę, ponieważ szybko się udusi. Warzywa chwilę obsmażamy, a następnie podlewamy szklanką wody , przykrywamy(...)łączymy z kurczakiem. Dobrze mieszamy. Płaty ciasta francuskiego dzielimy na trzy części, na każdy nakładamy farsz. Składamy w kopertę zlepiamy boki. Układamy na blaszce wyłożonej papier lub folią. Pieczemy ok 30 min w piekarniku nagrzanym do 200 st C. Podajemy z sosem jogurtowo czosnkowym. SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie
W kuchennym oknie Ewyłyżeczka pieprzu łyżeczka soli Zmielone mięso podsmażyć na patelni z dodatkiem soli. Przełożyć do dużego garnka. Na patelni podsmażyć następnie posiekaną drobno cebulę oraz cukinię. Dodać do garnka z mięsem. Dorzucić pomidory z puszki oraz wyciśnięty czosnek, dolać wino. Gotować na średnim ogniu do czasu aż sos zgęstnieje. Przygotować sos beszamelowy. Masło rozpuścić na patelni, mieszając dodawać mąkę oraz sól(...)makaronu. Polać sosem pomidorowym a następnie beszamelowym i posypać serem (mozzarellą oraz utartym parmezanem). Ułożyć tak 2-3 warstwy. Ostatnią warstwę stanowi makaron polany sosem beszamelowym i posypany serem. Piec w temperaturze 175°C około 30 minut. Po wyjęciu z piekarnika odczekać kilka minut przed pokrojeniem
BullioCebule kroimy w drobną kostkę. Mięso wyrabiamy z surowym jajkiem, połową cebuli pokrojoną w kostkę i 2 łyżkami bułki tartej tak jak na kotlety. Doprawiamy solą i pieprzem. Mięso rozkładamy na folii aluminiowej i formujemy prostokąt, tak aby krótszy bok pasował do foremki. Drugą cebulę podsmażamy na oliwie na patelni, dodajemy troszkę soli a następnie pieczarki obrane i pokrojone(...)środka w rulon, pomagając sobie folią. Boki rolady staramy się skleić, aby nie wypłynęło nadzienie. Roladę przekładamy bez folii do wysmarowanej masłem i posypanej pozostałą bułką tartą foremki. Pieczemy ok 45 minut w piekarniku w 190 stopniach. Roladę kroimy w plastry i podajemy np do ziemniaków. Posypujemy z wierzchu pokrojoną zieloną cebulką
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiłyżeczka pieprzu łyżeczka soli Zmielone mięso podsmażyć na patelni z dodatkiem soli. Przełożyć do dużego garnka. Na patelni podsmażyć następnie posiekaną drobno cebulę oraz cukinię. Dodać do garnka z mięsem. Dorzucić pomidory z puszki oraz wyciśnięty czosnek, dolać wino. Gotować na średnim ogniu do czasu aż sos zgęstnieje. Przygotować sos beszamelowy. Masło rozpuścić na patelni, mieszając dodawać mąkę oraz sól(...)makaronu. Polać sosem pomidorowym a następnie beszamelowym i posypać serem (mozzarellą oraz utartym parmezanem). Ułożyć tak 2-3 warstwy. Ostatnią warstwę stanowi makaron polany sosem beszamelowym i posypany serem. Piec w temperaturze 175°C około 30 minut. Po wyjęciu z piekarnika odczekać kilka minut przed pokrojeniem
BullioOstatnio na blogu było ciągle obiadowo, więc dziś dla odmiany będzie śniadaniowo i na słodko. Te babeczki śniadaniowe robi się błyskawicznie, a znikają w mgnieniu oka
kuchnia doskiSkładniki: 1 kg fileta z ryb (morszczuk lub mintaj) 2 jajka 1 duża cebula 2 bułki 1 szklanka mleka pieprz i sól bułkę tartą olej do
kgwjanczewoutytułowana Galonka jest sztandarowym daniem wszystkich barów Taurus . Produkowana jest według własnej unikalnej receptury. Tajemnica smaku tkwi w technologii produkcji, polegającej na zastosowaniu odpowiednich przypraw i szczególnych warunków pieczenia. Opisy niestety tu nie pomogą, trzeba spróbować, albo w którymś z 15 barów Taurus, albo na kolejnym święcie za rok. W ramach święta przed południem odbył się konkurs „ Wieprzowina – smacznie(...)kuchni), Iza (smaczna pyza), spędziłyśmy bardzo pracowicie. Pod wodzą Oleny Mirga przygotowywałyśmy tradycyjne ukraińskie pielmieni i czebureki. Pielmieni specjalność kuchni rosyjskiej – małe pierożki z nadzieniem z surowego zmielonego mięsa. Czebureki to pierogi z ciasta parzonego, smażone w głębokim tłuszczu. Danie kuchni Tatarów krymskich. Nieskromnie powiem że ulepiliśmy prawie dwa tysiące pielmieni i były bardzo smaczne. Zjedzone zostały w czasie
królestwo garówDomowe mięsa nie mają sobie równych! To prawdziwy rarytas, który bez problemu możecie zrobić w domu. Przygotowanie takie mięsa zajmuje kilka minut. Wystarczy kawałek dobrej
Wędrówki po kuchnipozytywnych wiadomości. Pyszny, zdrowy pasztet możemy w prosty sposób przygotować sobie w domu. Właściwie nie wiem czy pasztet to właściwa nazwa, bo nie znajdziemy w nim ani grama mięsa... Ale nie czepiajmy się nazwy tylko przejdźmy do tego co najważniejsze. Głównymi składnikami pasztetu warzywnego jest ugotowana ciecierzyca, marchewka i jajka. Resztę załatwiają aromatyczne przyprawy. Pasztet wychodzi kremowy, gładki, wyrazisty(...)pasztety: Pasztet z cukinii i ciecierzycy Pasztet z czerwonej soczewicy Pasztet z ciecierzycą i kaszą jaglaną BEZMIĘSNY PASZTET Z CIECIERZYCY I MARCHEWKI Czas przygotowania 15 minut + 45-50 minut pieczenia (plus czas gotowania ciecierzycy) 350 g ugotowanej ciecierzycy 3 marchewki Korzeń pietruszki 2 jajka Garść ziaren słonecznika Kurkuma, papryka słodka, curry, cynamon, mielony imbir, pieprz ziołowy, sól Marchewkę obrać
HealthyCreationstego warzywa zawiera się jedynie nieco ponad 20 kcal, to źródło potasu, wapnia i magnezu, a także błonnika, jest dobrym źródłem błonnika i wspomaga trawienie tłustych mięs, ma właściwości detoksykacyjne i polecany jest przy kuracji antybiotykowej, zmniejsza ryzyko zachorowania na choroby nowotworowe, doprawia przemianę materii, zapobiega chorobom układu krążenia, obniża poziom cholesterolu. To co przekonałam Was :)? Kto się skusi :)? Bakłażan(...)sól, pieprz sos czosnkowy Bakłażana umyj, osusz, pokrój w plastry ok. 1,5 cm. obsyp je solą i pozostaw na ok. 15 minut. Następnie ułóż je na blasze do pieczenia. Każdy plaster bakłażana posmaruj łyżeczką pesto, na nim ułóż plaster szynki parmeńskiej i cheddar. Piecz ok. 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni. Podawaj z sosem czosnkowym. Smacznego Artykuł
365 dni dookoła kuchniprzypadek użycia słowa „pizza”. Dzisiaj jest to jedno z najczęściej używanych slow na świecie, a pizza należy do ulubionych dań niezależnie od szerokości geograficznej. Istnieje mnóstwo wariacji na temat pieczenie pizzy, dzisiaj prezentujemy Wam tylko pięć nietypowych patentów w tym przepis na idealne ciasto na pizzę, sprawdzony już mnóstwo razy. Sprawdźcie sami! IDEALNE CIASTO NA PIZZĘ Długo szukaliśmy najlepszego przepisu(...)PIZZA MARGHERITTA… NA CIEŚCIE Z KURCZAKA Tak, nie przesłyszeliście się, nie chodzi o pizzę z kurczakiem, ale o pizzę na cieście z kurczaka. Na margherittcie przecież nie ma drobiowego mięsa:) Czytaj dalej PIZZA DIAVOLA NA CIEŚCIE Z KALAFIORA Wygląda jak pizza, smakuje jak pizza, ale jest znacznie zdrowsza od klasycznej wersji. Różni się od niej spodem, zrobionym z ciasta kalafiorowego
Niedzielny kucharzproduktom o dobrym składzie, bez konserwantów, błyskawicznie przygotujecie marynatę. Całość dobrze się mrozi nawet na surowo, dzięki czemu możecie przygotować więcej porcji i mieć je w gotowości. 1 kg Mięsa z kurczaka (udka, podudzia, skrzydełka) 30 ml Octu jabłkowego 1 łyżeczka Pikantnej musztardy np. Hotz 100 ml Ketchupu bez cukru Hotz 1 łyżeczka Koncentratu Czosnkowego Hotz 1 łyżka Miodu(...)małym rondelku i gotuj przez chwilę aż zgęstnieje. W torebce strunowej wymieszaj połowę marynaty z kurczakiem. Odstaw do zamarynowania (zalecane) lub od razu rozłóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Możesz też zamrozić część kurczaka w marynacie na inną okazję. Piecz przez 40 minut, a następnie na ostatnie 10 posmaruj kurczaka resztą marynaty i włącz termoobieg lub zwiększ temperaturę
Oslov.pieprz do smaku 1 jajko 10 dag sera żółtego tartego Dosatki ok.370 g ciasta kruchego 1 filet z kurczaka Przyprawy: łyżka papryki mielonej,pieprz i sól Olej do smażenia mięsa 1/2 cukini 1/2 papryki 1 pęczek dymki 1/2 czerwonej cebuli 1 kulka mozzarelli PRZYGOTOWANIE: Filety z kurczaka myję i kroję w kostkę. Doprawiam. Na patelni rozgrzewamy olej(...)drobno kroję. Mozzarelle drobno rwę. Mieszam z warzywami i doprawiam. Międzyczasie przygotowujemy sos. W misce dodaję wszystkie składniki sosu. Mieszam. Kruche ciasto rozkładam na papierze do pieczenia. Przekładamy na blachę piekarnikową lub formę do tarty. Ciasto smaruję sosem. Na ciasto przekładam warzywa, kurczaka. Na wierzch posypujemy serem tartym. Piekę w 200 stopniach przez
Gotowanie PatkiKurczaka namoczyć w zimnej wodzie na przynajmniej dwie godziny, zanim przystąpimy do nacierania mięsa. Dzięki temu, kurczak po upieczeniu będzie soczysty, a smak przypraw i ziół przeniknie w głąb mięsa, nie pozostawając wyłącznie na skórce. Zioła i przyprawy suche wymieszać. Dodać musztardę, sok z cytryny oraz zgnieciony czosnek, następnie rozetrzeć. Nacierać kurczaka na zewnątrz i od wewnątrz. Odstawić w chłodne(...)umieścić blaszkę.Ziemniaki pokroić na cząstki, a cebulę w piórka. Skropić delikatnie olejem, oprószyć przyprawami. Zawinąć w folię aluminiową i umieścić na blaszce włożonej na dole piekarnika(pod koniec pieczenia rozwinać folie aby ziemniaki się przyrumieniły). Piec razem z kurczakiem , w zależności od wagi kurczaka, od 1.5 h do 2 h w piekarniku nagrzanym do 180 st. C. Polewać
KUCHNIA POLSKAKurczaka zjadamy jako kotlety, sos, placki, pieczonego czy duszonego :) A może spróbować jego wersji z sosem sojowym i makaronem? Bardzo lubię to połączenie, ponieważ robi się je błyskawicznie, jest do tego sycące i pyszne :) Wy tez lubicie takie klimaty na talerzu? :) Składniki: duża podwójna pierś z kurczaka 2 duże łyżki sezamu duża marchewka 1 czerwona papryka(...)sojowego 4-5 łyżek sosu sojowego jasnego 1/2 łyżeczki brązowego cukru sól+ pieprz do smaku łyżeczka masła Przygotowanie: Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. W tym czasie dokładnie myjemy mięso i warzywa. Kurczaka kroimy w dużą kostkę, warzywa w 2,5 centymetrowe słupki. Na patelni rozpuszczamy masło, na które wrzucamy mięso i warzywa. Smażymy około minuty po czym dolewamy sosu
ChilliJemyKaczka confit, jest bardzo smaczna i mięciutka. Confitowanie polega na marynowaniu mięsa w solance a następnie powolnym gotowaniu w tłuszczu. Confit z kaczki to potrawa francuska i jeden z najlepszych sposobów na przygotowanie ud kaczych. Mięsko jest delikatne, mięciutkie, samo odchodzi od kości. Przed podaniem mięsko, wyjmujemy z tłuszczu, można je podać podpieczone lub szarpane w formie przystawki(...)DODATKOWO : sok z 1 pomarańczy 100 ml wywaru z pieczenia udek odrobina zasmażki wiśnie w sosie 1 pietruszka 2 fioletowe ziemniaki roszponka pomidorki koktajlowe PRZYGOTOWANIE : Udka kacze nacieramy
Kulinarne Fantazje MarioliPulpety 500 g mięsa mielonego wieprzowego 1 jajko 1 cebula 1/2 pęczka szczypiorku 1 łyżeczka słodkiej papryki sól pieprz 3 łyżki oleju 2 łyżki mąki pszennej Do miski włożyć mięso, pokrojoną drobno cebulę, wbić jajko. Dodać posiekany szczypiorek, doprawić solą, pieprzem, słodką papryką. Wszystko wyrobić na jednolitą masę mięsną. Formować małe kulki, obtoczyć je w mące i lekko obsmażyć(...)pieprz Dodatkowo 200 g sera mozzarella Pomidory wraz ze śmietaną zblendować. Dodać przyprawy i wymieszać. Do naczynia żaroodpornego powkładać różyczki kalafiora, a pomiędzy nimi obsmażone pulpety. Całość zalać sosem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez około 25-30 minut, a następnie posypać startym serem i piec ponownie do rozpuszczenia się sera. kalafior zapiekany z pulpetami
O kuchni z uczuciemGęsta i aromatyczna, pikantna pasta paprykowa do słoików. Idealna do tortilli, pizzy, jako dip, na kanapki czy jako marynata do mięs. Smakuje wspaniale i gwarantuję, że jeśli ktoś raz spróbuje tej pasty, to już nie sięgnie po gotowy ketchup! Pasta paprykowa przepis: Składniki Składniki na około 2 słoiki po 250 ml: Czerwona papryka – 1 kg 4 papryczki chilli(...)łyżka pieprzu 1 łyżka cukru Garść liści bazyli Przygotowanie Dokładnie myjemy czerwone papryki i papryczki chilli, układamy na blasze i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Pieczemy aż skórka się pomarszczy i zrobi się czarna. Po upieczeniu odstawiamy do ostygnięcia. Następnie zdejmujemy skórkę z papryki i papryczek chilli, kroimy na kawałki i oczyszczamy z nasion. Jeśli chcesz, żeby
ale PysznieSznycelki z indyka w panierce smażone z pieczarkami i serem - prosty obiad, a dawno nic mi tak nie smakowało...może dlatego, że nie robiłam go sama
Kuchnia MagdaLenywykorzystać to sos. Otóż generalnie ogranicza Was tylko wyobraźnia! Ja używam go przede wszystkim do makaronu, czy ryżu, aby przygotować szybki obiad. Genialnie sprawdza się jako dodatek do grilla, mięsa, serów, czy warzyw. Czasami dodaję go do lecza lub smaruje nim roladki z kurczaka lub schaby Jak widzicie macie szeroki wachlarz możliwości. Nie pozostaje Wam nic innego tylko iść(...)koncentratu pomidorowego 3 łyżki oliwy 2 łyżki octu balsamicznego 2 łyżki cząbru 2 łyżeczki słodkiej papryki pieprz sól Bakłażany kroimy wzdłuż na dwie połówki i układamy na papierze do pieczenia skórą do góry. Papryki również kroimy wzdłuż na dwie połówki i usuwamy z nich gniazda nasienne. Układamy je koło bakłażanów również skórką do góry. Warzywa pieczemy w 200°C przez
PatiGotujeWymieszać ze wszystkim składnikami za pomocą noża. Zagnieść ciasto i włożyć do lodówki na czas przygotowania farszu. Farsz I: Cebulę obrać i pokroić w kostkę zeszklić na oliwie. Mięso mielone wymieszać ze sobą. Dodać cebulę, posiekane pomidory, sól, pieprz, papryki, mąkę, wbić jajko, Wszystko dokładnie wymieszać. Farsz II: Brokuła podzielić na różyczki. Wrzucić do garnka z gotującą się(...)mąkę, sól i pieprz do smaku oraz majonez. Wymieszać. Ciasto podzielić na 2 części. Rozwałkować na kształt naszej tortownicy ( 24-26 cm. ). Tortownicę wyłożyć pergaminem. Podziurkowany spód ciasta piec w piekarniku ok. 10 min. w 180 stopniach. Po tym czasie ciasto wyciągnąć. Wyłożyć farszem I, następnie farszem II. Przykryć drugą częścią ciasta ( podziurkowaną lub startą na tartce o grubych
Kuchnia PaulettesSkładniki 100 g mąki pszennej 80 g mąki krupczatki 90 g zimnego masła 1/2 łyżeczki soli łyżeczka suszonego tymianku 60 ml lodowatej wody ugotowane mięso z kurczaka (u mnie noga) jedna większa gruszka 50 g sera gorgonzola 2 jajka 200 g śmietany 18% sól do smaku szczypta oregano Przygotowanie Mąkę przyprawić solą i tymiankiem, dodać pokrojone w małe kosteczki masło(...)tarty i zapiec ok 10 min w 180 st C. Spód tarty wypełnić gruszką, kurczakiem i gorgonzolą, zalać masą jajeczną, a na wierzchu posypać startym parmezanem i do pieca na 15 min w 180 st C.... Smacznego
Gaździnka warzyposiekać. Czosnek obrać i drobno posiekać. Marchew obrać i pokroić w cienkie krążki. Paprykę umyć, oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w paski. Rozgrzać olej na dużej, głębokiej patelni, mięso oprószyć mąką i smażyć z obu stron na złoto, po czym odstawić na bok. Na tym samym tłuszczu zeszklić cebulę i czosnek, dodać marchewkę i paprykę, smażyć 3 minuty. Wlać(...)laurowe. Zagotować i posypać ziołami prowansalskimi. Połowę zawartości patelni przelać do naczynia żaroodpornego, ułożyć podsmażoną łopatkę i wlać resztę. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 160ºC i piec przez 60 minut. Następnie wsypać suchy makaron, delikatnie przemieszać, zakryć naczynie i piec przez 35 minut (w tym czasie raz przemieszać makaron, aby równomiernie się ugotował). Smacznego
Zakątek rozkoszy kulinarnychTakie małe ziemniaczki bio sprawdzają się jako samodzielne danie, ale są idealnym dodatkiem do mięsa np. gęsiny Składniki ziemniaczki 750g oliwa: 3-4 łyżki sól morska: 2 łyżeczki papryka wędzona w proszku: 2 łyżeczki pieprz mielony: 1 łyżeczka suszone zioła : tymianek, oregano, majeranek wg. uznania 125 g sera mozzarella pomidorki koktajlowe ( cherry, czereśniowe ) Przygotowanie Ziemniaki(...)wymieszałem oliwę z ziołami, solą, pieprzem, papryką. Połączyłem marynatę z ziemniaczkami. Odstawiłem na pół godziny. W międzyczasie rozgrzałem piekarnik do 200 stopni. Ziemniaczki rozłożyłem na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Zapiekałem ok. 45 minut. Po pół godzinie sprawdziłem ich miękkość. Dodałem pokrojone na połówki pomidorki. Ponownie wstawiłem do piekarnika. Gdy ziemniaki były miękkie dodałem pokrojony w kostkę ser mozzarella
R'n'G KitchenKawałki kurczaka czyli ćwiartki czy udka/pałki najczęściej piekę w piekarniku. Tym razem dla odmiany postanowiłam zrobić mięsko duszone. Dodałam dużo majeranku i cebulki, które nadały mięsku fajny aromat. składniki: 3 ćwiartki z kurczaka (ok 1 kg) 2 duże cebule 1 czubata łyżka majeranku sól 2 listki laurowe olej kokosowy 1 l gorącej wody 2 łyżki mąki pszennej Ćwiartki(...)kurczaka dokładnie umyć i osączyć. Każdą ćwiartkę podzielić na dwa kawałki. Cebulę pokroić w pół plastry. Rozgrzać odrobinę oleju kokosowego i obsmażyć kawałki kurczaka ze wszystkich stron, tak aby mięso zmieniło kolor. Następnie mięso zalać gorącą wodą. Dodać majeranek, pokrojoną cebulę, listki laurowe oraz sól do smaku. Dusić aż mięso będzie miękkie. Gdy mięso będzie już miękkie przełożyć
Monia miesza i gotujerosołowej - bez wskazania konkretnego producenta - jest ich nawet 22 , a stricte warzywnych mamy suszone warzywa w ilości 4, czyli 4,1% na całą kostkę), tłuszcz drobiowy 2,3% lub mięso kurze suszone 0,8%. Pozostałe, najciekawsze składniki to: 5'-rybonukleotydy disodowe, maltodekstryna, hydrolizat białka pszennego. U innych producentów często gęsto pojawia się karmel amoniakalny, inozynian disodowy, guanylan, buzdygan, ryboflawina . Przebrnęliście(...)trójwymiarowości nie ogarniam jeszcze. My, Polacy, łapiemy na potęgę to, co zawitało do nas z zachodu. Tak też zapewne było z kostkami rosołowymi . No bo jak zupa, pieczeń, sos nie jest "dosmaczony", to dorzućmy kostkę, lub tą przyprawę w proszku albo i w płynie. Na pewno będzie smaczniej bo przecież ktoś to wymyślił aby w życiu było łatwiej
Right Behind The Kitchenzimnej wodzie. W naczyniu do zapiekania z grubym dnem, u mnie żeliwna gęsiarka, rozgrzać tłuszcz. Żeberka pokroić na porcje, podsmażyć na tłuszczu, na złoty kolor z każdej strony. Mięso wyjąć, włożyć cebulę pokrojoną w półplasterki, podsmażyć dodając szczyptę cukru i soli. Do cebuli dodać rozkruszone grzyby, liście laurowe, pieprz, ziele i dusić aż cebula zmięknie. Dodać kapustę, przesmażyć razem. Dodać(...)resztę rozłożyć na dnie naczynia, następnie ułożyć żeberka i przykryć pozostałą cebulą z kapustą. Żurek zamieszać w butelce, wlać do naczynia, przykryć. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 150 stopni. Piec niecałe 2 godziny. Aż żeberka będą miękkie. zastawa
królestwo garówboczku pół szkl wody 1 łyżka majeranku sól pieprz pieprz ziołowy 4-5 ząbki czosnku szczypta gałki muszkatołowej jelita baranie na marynatę oliwa, sok z limonki, zioła. Mięso zemleć w maszynce o dużych oczkach. Dodać przyprawy i rozgnieciony czosnek. Wyrabiać masę przez ok 20 min. Odstawić do lodówki na kilka - kilkanaście godzin. Kiełbaśnice - jelita baranie umyć i wymoczyć. Nałożyć(...)sokiem z limonki, pieprzem, i oliwą, posypać ziołami.. bazylia, majeranek oregano. Odstawić na dobę do lodówki. Wyjąć kiełbaski, każdy ślimaczek na desce nadziać na dwa szpikulce . Piec na grillu z obu stron
Gotowanie jest łatweTo jedno z tych dań, które świetnie wypada podczas rodzinnych zjazdów. Tak naprawdę nie wymaga wiele pracy. Jest dość wyrafinowane, ale nie na tyle, by ktoś
Życie zamknięte w smakuszczypta cukru - olej rzepakowy do smażenia Cebulę, pieczarki i czosnek pokrój w drobną kostkę. Na rozgrzanym oleju podsmaż cebulę i pieczarki. Po 4 minutach dodaj czosnek, po chwili dodaj mięso. Podsmażaj wszystko kilka minut, co jakiś czas mieszając. Dopraw solą, pieprzem i innymi przyprawami. Zalej przecierem i dokładnie wymieszaj. Cukinię pokrój wzdłuż na plastry o grubości ok. 3 mm**. Zgrilluj(...)pieprzem. Ułóż połowę farszu i posyp częścią parmezanu. Wyłóż kolejną warstwę cukinii (dopraw solą i pieprzem), farszu i parmezanu. Przykryj ostatnią warstwą cukinii. Dopraw solą, pieprzem i przyprawami. Piecz ok. 20 minut w 200°C. Jeśli nie grillujesz cukinii, piecz o 15 minut dłużej. * Zamiast parmezanu można użyć sera żółtego light, są nawet takie o 2% tłuszczu. Po upieczeniu
Corner With Recipeschrupiaco, z pysznym dressingiem i ogórasem, u nas korniszonem. Pyttipanna czyli Smazone Miesne Kaski z warzywami 6 plasterków wędzonego boczku 2 laski dobrej wędzonej kiełbasy 300 g pieczonej wołowiny 80 g salami 2 małe cebule, obrane 3 marchewki, obrane 1 kg ziemniaków, umyte dokładnie lub obrane listki z kilku gałązek rozmarynu i tymianku sól, pieprz kiszone ogórki(...)natki pietruszki i koperku, posiekane Wielką patelnię rozgrzewamy i wrzucamy na nią pokrojony na małe kawałki boczek. Tłuszcz powinien zacząć się wytapiać, w tym czasie kroimy w kostkę kiełbasę, mięso, salami i dorzucamy je stopniowo do boczku. Podobnie robimy z cebulą i marchewkami oraz ziemniakami i ziołami. Często mieszając smażymy całość ok 20 minut tak by marchewki i ziemniaki
Dzieje kuchennej Wiewióryprostu zachwycać. Zjeść można wszystko - od owsianki, przez naleśniki, hamburgery aż do sushi. Każdy znajdzie coś dla siebie. A jeśli akurat nie jesteś głodny - kup przyprawy, świeże zioła, mięso, ryby lub ciasteczka. Nikt nie wyjdzie stamtąd głodny, a i wyjście z pustym rękami graniczy z cudem. Tak wyglądał nasz pierwszy dzień. Razem z koleżankami wybrałyśmy się na sushi - było naprawdę(...)prawdziwa zabawa - podzieleni na grupy, ruszyliśmy zwiedzać to, co nas najbardziej interesuje. Była więc największa fabryka chleba, jaką w życiu widziałam i hurtownia, w której każdy, kto interesuje się pieczeniem mógłby zamieszkać (ja bym mogła, w pokoju, w którym trzymają wanilię...). Ale o tym opowiem Wam innym razem
Pożeraczka, czyli raz adobrzetaki sposób, by lekko nachodziły na siebie. Prostokąt utworzony w ten sposób powinien mieć dłuższy bok tak długi, jak długość brytfanki (keksówki). Na boczku równo cienką warstwą rozłożyć mięso mielone i uklepać. Na mięsie ułożyć warstwę szpinaku pozostawiając wzdłuż jednego z dłuższych boków około 2 cm pas. Pomagając sobie folią spożywczą (aluminiowa pozostaje na stole) zwinąć roladę ciasno, ale delikatnie(...)środku folii aluminiowej łączeniem do spodu. Roladę umieścić w keksówce razem z folią. Końce folii połączyć na górze i zawinąć lub całość przykryć dodatkowym kawałkiem folii. W pierwszej fazie pieczenia rolada będzie piekła się pod folią, potem górną warstwę folii trzeba usunąć. Piec w temperaturze 170 stopni, grzałka góra-dół, około 45 minut. Po 30 minutach usunąć górną warstwę folii
Trzeci talerzKarkówkę przyrządzamy na różne sposoby: grillowana,pieczona, smażona, duszona. Mój przepis to ostatni sposób. Lekko podsmażana, a później duszona we własnym sosie. Bardzo dobre danie obiadowe. Kto lubi smak karkówki na pewno nie pożałuje. SKŁADNIKI: 1 kg karkówki 1 cebula tymianek przyprawa do karkówki 3 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki mąki olej do smażenia 1 szklanka wody(...)WYKONANIE: Karkówkę kroimy w plastry. Robimy marynatę z oliwy, ziół , sosu sojowego i przyprawy do karkówki, wlewamy do miski. Plastry wkładamy do marynaty .Wszystko razem dokładnie obtaczamy. Tak przyprawione mięso zostawiamy na dobę w zimnym miejscu. Kolejnego dnia. każdy kawałek lekko obtaczamy w mące i obsmażamy na gorącym tłuszczu. Mięso wkładamy do szerokiego naczynia. Podlewamy szklanką wody. Nakrywamy i dusimy
W kuchennym oknie EwyLubicie mięsa na słodko? Ja bardzo. Dziś propozycja z kurczakiem. Ponieważ w moim domu nie wszyscy lubią słodkie sosy... sos przygotowuję osobno. Normalnie można składnikami obłożyć kurczaka po lekkim zarumienieniu skórki. 1 kurczak przyprawa do kurczaka Kurczaka myjemy, kroimy na części. Posypujemy i nacieramy przyprawą i odstawiamy, najlepiej na kilka godzin. Jak nie mamy tyle czasu, trudno(...)będzie dobry. Do żaroodpornego naczynia wlewamy 5 łyżek oleju, a następnie przekładamy kurczaka. Starajmy się, żeby poszczególnego jego elementy tworzyły tylko jedną warstwę. Pieczemy w temperaturze 190 C pod przykryciem około 30 minut. Po tym czasie kurczak powinien być już dość miękki. Zdejmujemy pokrywkę i pieczemy aż do zarumienienia około 15-20 minut. Jeżeli nie robimy sosu osobno - chwilę
Humanistka w kuchni