musi być na stole to sałatka z buraka rukoli i pomarańczy. Tym razem dodałam jednak do niej Tortellini kolorowe z mięsem Arc Pol Składniki: 1 szklanka tortellini kolorowych z mięsem Arc Pol 4 buraki 1 op. rukoli 50 g orzechów włoskich 1 łyżka pestek słonecznika 3 łyżki octu balsamicznego 2 łyżeczki musztardy Dijon 1 łyżeczka miodu 70 ml oliwy(...)solą i pieprzem. Przygotowujemy sałatkę: Tortellini Arc Pol ugotować. Pestki słonecznika uprażyć. Buraki natrzeć oliwą z oliwek oraz poprószyć je solą i pieprzem. Zawinąć w folię aluminiową każdy burak. Piec przez 50 minut w temp 200 st C. Odwinąć z folii i poczekać aż ostygnie. Zdjąć skórkę i pokroić. Przyprawić solą i pieprzem. Pomarańcze wyfiletować i pokroić. Orzechy posiekać
Kuchnia w oparachkością to musicie je wyciąć. Naciąć wzdłuż kościa i ostrym nożem odciąć mięso od kościa. Mięso rozbić i doprawić solą, pieprzem ziołowym, papryką słodką i ostrą. Na każdym płacie mięsa rozłożyć farsz grzybowy i dokładnie zawinąć. Następnie dodatkowo zawinąć zrazika w szynkę parmeńską. Na patelni na której smażyły się grzyby obsmażyć roladki. Jak już się przyrumienią zdjąć je z patelni(...)smaku solą i pieprzem, ale tym razem czarnym. Wlać wodę w której moczyły się suszone pomidory. Zalać tym wszystkim zraziki. Zamknąć naczynie i wstawić do nagrzanego piekarnika do 200C. Piec 35-40 minut. Można sos zagęścić. wyjąć zraziki i sos wlać do garnuszka. Mąkę rozmieszać w małej ilości wody i wlać do gotującego się sosu. Wymieszać. Danie pyszne polecam
Kuchnia Pokoleńlubicie ostre przyprawy, które można wykorzystać do grilla, potraw smażonych, czy pieczonych? Jeśli tak, to taka jest właśnie meksykańska przyprawa taco. Przyprawy, czy też marynaty to dla mnie ważny element w kuchni. Domowe przyprawy są najlepsze. Bez nich nie ma idealnych potraw. Stąd zdecydowałem się podzielić się z wami przepisem na meksykańską przyprawę taco. To kwintesencja kuchni meksykańskiej, która(...)swoich potrawach. Kuchnia meksykańska z przyprawą taco to jedna z bardziej znanych kuchni meksykańskich na całym świecie. Głównie kojarzy się ona nam z pszennymi plackami, do których wkładamy mięso i bogatą paletę warzyw – papryki, pomidory, a czasem nawet egzotyczne owoce. Jednak kuchnia meksykańska ma wiele innych tajników, które chce wam pokazać. Zatem szykujcie się na kilka fajnych przepisów. Polecam
Kuchennyviral.plmiski, dodać drożdże, sól, jajko i rozpuszczone masło oraz resztę ciepłego mleko. Ciasto zagnieść do jednolitej, sprężystej konsystencji. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce aż podwoi swoją objętość. 2. Mięso mielone wymieszać ze startą na tarce cebulą, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i passatą pomidorową. Doprawić solą i pieprzem. 3. Wyrośnięte ciasto podzielić na 2 równe części, każdą rozwałkować(...)złożyć na kształt ,,łódki’’. Gotowe wypełnić mięsnym farszem, posypać startym żółtym serem i boki posmarować roztrzepanym jajkiem. 4. Czaczapuri ułożyć na blaszce wysmarowanej olejem i wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 30-35 minut. Po tym czasie mięsny farsz lekko odsunąć, wybić do każdego po jajku i ponownie zapiec w piekarniku
Szalona Kuchnia Ewelinytrochę więcej naleśnikowych zawijasów, bo danie musi być sycące. Rosół, którego użyliśmy to tzw. rosół bazowy – podstawa wielu naszych dań, esencjonalny bulion zrobiony na gotowanym godzinami na wolnym ogniu mięsie różnych gatunków. Rosół bazowy to genialna sprawa – doskonale się przechowuje i może być podstawą niezliczonej ilości zup. Jest aromatyczny, zdrowy, nie zawiera konserwantów. W przeciwieństwie do kostek rosołowych(...)łyżki suszonego estragonu 2-3 łyżki siekanej drobno zieleniny: kolendry, pietruszki Sól Pieprz Naleśniki: 1 szklanka mąki 1/4 szklanki mleka ½ szklanki wody gazowanej 1 jajko 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia (opcjonalnie, ale dobrze jest dodać) Pół pęczka bazylii Pół szklanki startego parmezanu Przygotowanie: Krok 1 Zaczynamy od naleśników: Posiekaj drobno bazylię, liście i łodygi. Wrzuć do miski z mąkę
Niedzielny kucharzsmażymy na dużym ogniu do zrumienienia. Następnie odkładamy je na talerz a na patelnię wykładamy pokrojone warzywa. Zmniejszamy ogień i smażymy je do lekkiego zeszklenia. Dodajemy z powrotem mięso, skrapiamy sokiem z limonki i posypujemy poszatkowaną papryczką jalapeño, delikatnie mieszamy. Ser ścieramy na dużych oczkach tarki. Dużą blachę (do wypieku ciast) smarujemy olejem za pomocą pędzelka. Następnie wykładamy plackami(...)niego wykładamy 3/4 farszu mięsno-warzywnego. Na farsz wysypujemy nachosy. Znów wykładamy farsz a na koniec posypujemy resztą sera. Całość przykrywamy dwoma plackami. Fajitę przykrywamy papierem do pieczenia a na wierzch kładziemy mniejszą blachę. Danie wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C i pieczemy przez 30 minut. Sos: Jogurt mieszamy z majonezem i sokiem z limonki. Dodajemy poszatkowaną drobno
Qchnia po prostuseler, por. Solę. Przekładam warzywa do mięsa, zalewam bulionem warzywnym (około 1,5 szkl) wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 1,5 godziny. Po tym czasie wyjmuję mięso, sos przelewam do rondelka – podgrzewam. W kubeczku mieszam wodę z mąką ziemniaczaną. Dolewam mąkę do wywaru – powstanie sos. Zasmażana kapusta: olej kapusta cebula kminek sól pieprz około(...)mąkę – robię zasmażkę. Dodaję zasmażkę do kapusty. Podaję pokrojoną w plastry szynkę polaną aksamitnym sosem. Obok zasmażana kapusta i ziemniaki z masłem i śmietaną. Artykuł Szynka pieczona z warzywami z aksamitnym sosem i zasmażaną kapustą pochodzi z serwisu Moja Qchnia Pełna Smaku
MojaQchnia.plłyzeczki cukru pól łyżeczki soli 400 g kefiru duże jajko oliwa masło klarowane do smazenia Boczek układamy na blasze wyłozonej papierem do pieczenia. W piecu nagrzanym do 220 st.C pieczemy ok 15 minut. Odsączamy na ręczniku papierowym. Masło orzechowe z syropem klonowym wkładamy do rondelka i podgrzewamy by dobrze się połączyły. Make mieszamy z proszkiem, solą i cukrem, kefir mieszamy(...)niewielka ilościa coiasta. Rozprowadzamy je łyżka by było jak najcieńsze. Smazymy ok 3 minut z każdej strony. Postepujemy tak z kazdym kawałkiem boczku. Możemy też zrobić placuszki bez mięsa. Placuszki/naleśniki podajemy z ciepłym sosem orzechowym. Na deser coś specjalnego! wspomnienie jeszcze z czasów liceum
Dzieje kuchennej WiewióryDzisiaj polecam soczyste mięsko zamarynowane wcześniej w jogurcie i pieczone w piekarniku. Do tego kuskus z dodatkiem moich ulubionych suszonych pomidorów oraz grillowany bakłażan z fetą. składniki: 1 średnia podwójna pierś z kurczaka 6 cienkich plastrów wędzonego boczku 250 g jogurtu naturalnego 1/2 łyżeczki słodkiej papryki 1 ząbek czosnku 1/2 łyżeczki tymianku odrobina soli dodatki suszone pomidory(...)posypania Do jogurtu naturalnego dodać przyprawy i czosnek przeciśnięty przez praskę. Dokładnie wymieszać. Każdą z piersi przekroić na 3 paski aby były mniej więcej tej samej grubości. Następnie pokrojone mięso przełożyć do marynaty z jogurtu. Dokładnie wymieszać aby marynata pokryła mięso. Odstawić do lodówki na kilka godzin, u mnie stało przez całą noc. Następnie kawałki mięsa osaczyć z nadmiaru marynaty
Monia miesza i gotujeCześć Symbolem Wielkanocy jest m.in. biała kiełbasa. Wszyscy dobrze ją znamy jako parzoną kiełbasę podawaną z sosem lub chrzanem. Czasami też ją pieczemy. Jej nietypową odsłoną są kotleciki. Tak, nawet z białej kiełbasy możemy zrobić typowe danie obiadowe w postaci kotletów. Poniższy przepis zaczerpnęłam z bloga kuchniababcigramolki-buni.blogspot.com Kotleciki mielone z białej kiełbasy Przygotuj dużą miskę, miseczkę, patelnię, łopatki do obracania(...)bułkę kajzerkę, bułkę tartą, mniej więcej 2 łyżki majeranku, pieprz czarny mielony, maggi, olej do smażenia. Bułkę namocz. Surową kiełbasę wyjmij z osłonek. Jajka sparz. Do dużej miski przełóż mięso z kiełbasy, lekko odciśniętą bułkę oraz bułkę tartą (warto dodawać ją stopniowo, do uzyskania odpowiedniej konsystencji masy). Do miski wbij też jajka. Całość dopraw do smaku majerankiem, pieprzem oraz maggi
blog.moje-pasje.infopodczas duszenia. Do niej dodajemy drobno pokrojonego kurczaka (jeżeli kawałki będą za duże będziemy mieć kłopoty żeby zmieścić je do ciasta) doprawiamy solą, pieprzem i tymiankiem i dusimy. Gdy mięso jest już białe dodajemy pokrojone kawałki sera topionego i podgrzewamy dopóki ser się nie rozpuści. należy zmniejszyć ogień i co jakiś czas mieszamy, bo potrawa lubi przywrzeć(...)ładnie połączy pozostałe składniki wyłączamy ogień. Farsz nakładamy na kwadraty i zlepiamy rogi ciasta tak jak to się robi do pierogów. Wkładamy w nagrzany do 210 st piekarnik i pieczemy ok 20 minut
Państwo Wojtczuk gotująsmaku • 2 łyżki oleju Polewa • 1 łyżka miodu • 1 łyżeczka słodkiej, mielonej papryki • 1 łyżka oleju Wykonanie: • Filet umyć, naciąć w środku kieszeń uważając, aby nie przeciąć mięsa na wylot. • Polać 2 łyżkami soku z cytryny, wetrzeć sól, pieprz, zioła prowansalskie i odstawić do lodówki na 2 godziny. • Pieczarki umyć i pokroić(...)jajkiem, bułką tartą, natką pietruszki. Doprawić do smaku solą i pieprzem. • Gotowym farszem nadziać kieszeń w mięsie, spiąć wykałaczkami i związać sznurkiem, aby powstała ładna pieczeń. • Piec w nagrzanym piekarniku do 180 st. C przez 40 minut. • Po tym czasie wyjąć filet i posmarować wymieszanymi składnikami polewy. • Piec jeszcze przez 10 minut
To co kochamOdcedzić. Na patelnię przełożyć masło. Gdy się rozpuści to dodać pokrojone udka z kurczaka. Lekko podsmażyć. W międzyczasie cebulkę obrać i drobno posiekać. Pieczarki umyć i pokroić w plasterki. Mięso przełożyć na talerz i na tą samą patelnię przełożyć cebulkę oraz pieczarki. Smażyć na średnim ogniu, aż pieczarki puszczą sok. Następnie do pieczarek wsypać mąkę. Wymieszać. Chwilę smażyć(...)podsmażone udka przełożyć do miski. Całość zalać większością sosu z patelni. Wymieszać. Przygotowaną masę przełożyć do naczynia żaroodpornego. Na sam koniec wlać pozostały sos i całość posypać parmezanem. Piec około 30 minut w 180°C . Zapiekanka powinna lekko się zarumienić. Pomysł na przepis z książki "Mała wielka uczta" Pauliny i Michała Stępień
UgotowaćCukinię ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cebulę i pieczarki kroimy w drobną kostkę. Na rozgrzanej patelni na niewielkiej ilości oleju podsmażamy cebulę, dodajemy mięso, obsmażamy, dodajemy przyprawę do mięsa mielonego. Następnie dodajemy pieczarki, cukinię oraz płatki pomidorów, dusimy aż zmiękną, dodajemy koncentrat oraz przyprawiamy do smaku. Sos pomidorowy: Na oliwie podsmażamy czosnek przeciśnięty przez praskę,oraz koncentrat pomidorowy, dodajemy(...)napełniamy nadzieniem. Układamy w formie wysmarowanej oliwą, polewamy sosem, aby wszystkie rurki były dokładnie zasłonięte. Na wierzchu układamy cukinię pokrojoną w półplastry. Przykrywamy folią aluminiową błyszczącą stroną od wewnątrz, pieczemy 25 min w 180 stopniach. Po tym czasie zdejmujemy folię, układamy ser pokrojony w plastry, zapiekamy kolejne 15 minut
słodki bratekobieramy ze skórki kroimy na mniejsze kawałki, pomidory wraz z resztą cebuli i dodatkiem łyżki oleju dusimy do powstania gestego sosu - studzimy. Paprykę kroimy w kostkę. Ostudzone pomidory, ryż, mięso mielone, paprykę, pieczarki i jajka doprawiamy do smaku czosnkiem, pieprzem i solą (jeśli używamy "Vegety"/"kucharka" możemy zastąpić sól). Dodajemy tartą bułkę w zależności jak rzadka jest masa. Masa powinna(...)wlewamy olej tak by zakrył powierzchnię naczynia. zapiekamy około 40 minut w 180* - najlepiej sprawdzać twardość cukinii - czas moze się skrócić i wydłużyć w zależności od potrzeby. Pod koniec pieczenia ścieramy żółty ser i posypujemy. Gdy ser bedzie rozlany i delikatnie przypieczony, wyjmujemy
Garnkowe fanaberiepoczątek oczyszczoną kapustę bardzo drobno siekamy. Im drobniej, tym łatwiej później będzie formować "gołąbki". Drobniutko kroimy też cebulę i mieszamy z kapustą, jajkami, manną, mąką ziemniaczaną, przyprawą i mięsem. Wszystko mieszamy bardzo dokładnie, najlepiej zrobić to ręką. Następnie odmierzając łyżką zbliżonej wielkości porcje przy pomocy moczonych każdorazowo w wodzie rąk formuję rodzaj kotletów, które obtaczam w mące. Kiedy są gotowe(...)duża porcja. Przygotowując ją macie obiad dla 4 osób przynajmniej na 2 dni, Teraz w gorącym rosole rozprowadzam pastę pomidorową i zalewam nią gołąbki. Przykrywam i przez godzinę piekę w temperaturze ok. 180 stopni w piekarniku. Można ew. dusić danie na kuchence na średnim ogniu, ten sam czas. I mrozy nie straszne, gdy na talerz wędrują sulmierzyckie gołąbki w wersji
I tu będę miała takie tewiększych grzybów. Jedna wersja szaszłyków jest na słodko - z papryką i brzoskwinią. Na patyczki nabijam kolejno - paprykę, kurczaka i brzoskwinię. Przyznam, że nie byłam przekonana do owocowych dodatków do mięsa, ale brzoskwinia w tych szaszłykach świetnie się sprawdza i pysznie smakuje! Druga wersja to szaszłyki w wersji wytrawnej - z papryką i pieczarkami. Na patyczki nabijam kolejno - pieczarki, kurczaka i paprykę(...)decydujemy się na taką wersję, gdyż odpowiadają nam te smaki, poza tym są to produkty łatwo dostępne. :) Pieczenie: Temperatura - 200ºC z termoobiegiem Czas - ok. 20 minut Szaszłyki podałam z frytkami, sosem czosnkowym i ketchupem. Świetnie sprawdzą się także pieczone ziemniaki i świeże surówki. W sezonie grillowym śmiało można wykorzystać ten przepis do zrobienia w plenerze. Smacznego
Cooking Monsterwiększe przekroić na pół i przyprawić pieprzem ziołowym. Cebulę i czosnek obrać i posiekać. Papryczkę chili oczyścić z nasion i drobno pokroić. Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek, włożyć mięso i podsmażyć na rumiano, dodać cebulę, czosnek i chili. Mieszając, smażyć około 2 minuty. Dołożyć koncentrat pomidorowy i smażyć jeszcze kilka minut. Do składników na patelni wlać gorący bulion, doprawić(...)krążki. Zawartość patelni przelać do dużego naczynia żaroodpornego. Dodać surowy ryż, marchewkę i por, przemieszać. Naczynie przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 200ºC i piec 40 minut. Po tym czasie naczynie odkryć i piec jeszcze około 20 minut. Smacznego
Zakątek rozkoszy kulinarnychziemniaczanej lub kukurydzianej (!!!) 1 łyżeczka przyprawy do kurczaka 1 łyżeczka posiekanego rozmarynu (lub suszonego, lub ziół prowansalskich) 1 łyżeczka brązowego cukru Wykonanie: Wymieszać wszystkie składniki marynaty w dużej misce. Mięso pokroić we w miarę równą i dużą kostkę (około 2.5 cm), wymieszać z marynatą i odstawić na 1 godzinę. Patyczki (jeśli używamy drewnianych) namoczyć w wodzie. Cebulę przekroić na pół(...)Nabijać na patyczki składniki rozpoczynając od przebicia końcówki plastra boczku. Następnie kurczak, cebula, obrót o 180 stopni i znowu boczek dosyć ciasno opasujący kurczaka i cebulę. Powtórzyć 4 razy. Piec na grillu, patelni grillowej lub (jak ja) w piekarniku ustawionym na funkcji grill. Temperatura 230 stopni, jak najwyżej (najbliżej grzałki), a czas to około 20 minut. Szaszłyki ułożyć na kratce
zadanie-gotowaniePyszne placuszki idealne na śniadanie, kolację lub słodki podwieczorek. Są bardzo proste i szybko się je robi. Bardzo szybko też znikają. Można je podać z
Monia miesza i gotujerukola Mus z awokado: 1 awokado 1 ząbek czosnku 2 łyżki serka twarogowego np koziego sól sok z cytryny Przygotowanie: Buraka skrapiamy oliwą, solimy, zawijamy w folię aluminiową i pieczemy w temperaturze 180 stopni C przez około 2 godziny (będzie dobry, jeśli nóż wejdzie w niego bez oporu). Upieczonego buraka studzimy, obieramy i kroimy w kostkę. Rozgrzewamy patelnię, wrzucamy buraka(...)pieprzem. Dorzucamy na patelnię szalotki pokrojone w piórka, posiekane ząbki. Po minucie zdejmujemy patelnię z ognia. Skórę na piersi kaczki nacinamy nożem w kratkę, tak by nie naruszyć mięsa pod skórą. Nacieramy solą i pieprzem z obu stron. Rozgrzewamy patelnię i kładziemy na niej pierś skórą do dołu. Smażymy 7 minut od strony skóry (tłuszcz powinien się wytopić), następnie obracamy
Smakowity Blog Kulinarnypudru i miksujemy do połączenia - tak samo partiami dodajemy resztę pudru. Masę dzielimy na dwie części. Orzechy włoskie owijamy folią spożywczą i uderzamy w nie kilka razy tłuczkiem do mięsa - by orzechy były rozdrobione na małe kawałki. Na zdjęciach rozkrojonego tortu widać mniej więcej kawałki orzechów dodałam. Pierwszą część miksujemy z dodatkiem mąki ziemniaczanej, następnie dodajemy łyżkę octu i miksujemy(...)łyżką kakao, następnie dodajemy łyżkę octu i miksujemy przez kilka minut, aż piana będzie lśniąca i gładka. Piekarnik rozgrzewamy do 180*C. Dwie blaszki wykładamy papierem do pieczenia, ołówkiem rysujemy na nich cztery okręgi o średnicy 20cm. Na jednej blaszce powinny zmieścić się dwa. Z białej bezy tworzymy na papierze dwa okręgi, z kakaowej również. Łyżką wyrównujemy wierzch
Gotowanie i blogowaniemakowej, następnie resztę masy jabłkowej. Wyłożyć orzechy w miodzie,wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. Piec 1 godzinę i 10 min (forma 20 cm), forma 23 cm piec około 50 – 60 min. Jeżeli orzechy zaczną się bardzo przyrumieniać, formę z ciastem od góry przykryć folią aluminiową. Wyjąć z piekarnika pozostawić w formie do całkowitego ostudzenia. Kroić nożem(...)zmielony można kupić w Lidlu, ewentualnie jeżeli nie macie suchego zmielonego maku, wieczór wcześniej należy mak sparzyć wrzątkiem, dobrze odcedzić i przemielić 3 razy przez maszynkę do mielenia mięsa (najdrobniejsze oczka). Smacznego! Tort makowo-jabłkowy Tort makowo-jabłkowy Tort makowo-jabłkowy Tort makowo-jabłkowy Tort makowo-jabłkowy listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='Masa jabłkowa: 1 kg jabłek
moj przepis namąki pszennej sól Ciekawe rozwiązania znajdziecie tutaj Przygotowanie: Na patelni rozpuszczamy masło i smażymy cebulę pokrojoną w drobna kostkę, dodajemy sprasowany czosnek i wszystko podsmażany, następnie dodajemy mięso - wszystko razem obsmażamy. Dodajemy wodę, sos węgierski, paprykę, pomidory i bazylię porwaną na mniejsze części smażymy ok 15-20 minut na małym ogniu aby woda wyparowała. Dodajemy kapary i doprawiamy(...)pojawią się żadne grudki) następnie powoli dodajemy mleko i sól, cały czas mieszając, smażymy na małym ogniu ok 5 minut aż sos pięknie zgęstnieje. W naczyniu przeznaczonym do pieczenia dno smaruję oliwą, układam warstwę makaronu, sosu, połowę sosu beszamelowego - następnie przekładam makaronem, sosem i posypuje serem. Czynność powtarzamy i na sam koniec zalewamy wszystko beszamelem. Naczynie odstawiam
Niezły Młynekmomentu aż cała woda odparuje. Po tym czasie wlać rozrobiona przyprawę i smażyć, mieszając co jakiś czas do momentu aż mięso będzie całkowicie suche. Patelnię zdjąć z ognia, a mięso przełożyć do miski. Pieczarki umyć, pokroić w paski i krótko podsmażyć na patelni ( do momentu aż zaczną puszczać sok). Zdjąć z patelni. Kapustę pekińską drobno pokroić, cebulę w ćwiartki(...)średnicy około 25 cm. Placki posmarować sosem czosnkowym ( ja użyłam gotowego, kupnego ). Na każdy placek nakładać farsz, złożyć wpół, docisnąć i zawinąć brzegi. Ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Posmarować roztrzepanym jajkiem, nakłuć widelcem i posypać ziołami. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 - 180 stopni i piec do czasu aż ciasto pięknie się zrumieni ( ok 25 - 30 minut
Nie tylko w kuchnibędzie ładnie odchodziło od ścianek miski (8-10 minut). Miskę przykrywamy ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce by podwoiło swoją objętość (około 1 godziny). Przygotowujemy farsz. Mięso mielimy, dodajemy drobno pokrojona cebulkę i paprykę, przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekany szczypiorek, namoczoną i odciśnięta bułkę, jajko, sól i pieprz. Masę dokładnie mieszamy i odkładamy. Wyrośnięte(...)blasze wyłożonej papierem. Odkładamy na 20-30 minut do ponownego wyrośnięcia. Rozgrzewamy piekarnik do 190-200 stopni C. Wyrośnięte bułeczki smarujemy roztrzepanym jajkiem, posypujemy sezamem lub makiem i pieczemy do zarumienienia
Rozpustne gotowaniebulionu drobiowego (ew. kostka rosołowa rozpuszczona w szklance gorącej wody) 2 łyżeczki oregano 2-3 łyżeczki cukru (lub więcej do smaku) sól, pieprz Dodatkowo: mozzarella Mięso oczyszczamy, myjemy i kroimy na mniejsze części. Posypujemy przyprawami i odstawiamy. Cebulę kroimy drobno i podsmażamy na niewielkiej ilości tłuszczu. Pomidory sparzamy, zdejmujemy skórkę i wycinamy gniazda nasienne. Kroimy na mniejsze(...)cukier, oregano i koncentrat pomidorowy. Dusimy, aż sos zgęstnieje. Na koniec doprawiamy do smaku. Kurczaka obsmażamy na patelni, a następnie umieszczamy w naczyniu żaroodpornym lub blasze. Zalewamy sosem i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok 30 minut, pod przykryciem (np. pod folią aluminiową). 10 minut przed końcem, zdejmujemy folię, na każdej części kurczaka kładziemy plasterek mozzarelli. Pieczemy
Czerwona Porzeczkałyżeczki vegety ½ łyżeczki pieprzu Cayenne 2 łyżki pokrojonej natki pietruszki Mięso jeśli jest w całości to mielimy maszynką. Razem z nim możemy zmielić wątróbki i cebulę. Jeśli mamy mięso mielone, to najlepiej zmiksować lub bardzo drobno pokroić wątróbki i cebulę. Pieczarki obieramy ze skórki, myjemy i kroimy w niewielkie kawałki. Goudę kroimy w kosteczki około 5mm. Czerstwą bułkę zamaczamy(...)jest przyprawione, możemy kawałeczek upiec na tłuszczu i spróbować lub jeśli ktoś lubi surowe mięsko to może spróbować. Następnie przekładamy pasztet do wysmarowanych tłuszczem i wysypanych bułką foremek keksówek. Pieczemy około 1 ½ godziny w temperaturze 180°C, przy czym najlepiej po godzinie pieczenia, wyjąć pasztet z foremki i przez następne pół godziny piec bez, by pasztet nabrał ładnej skorupki :) Pasztet
Smakowy Rajłyżeczki Chili w proszku ¾ litra szklanki dobrze przyprawionego wywaru mięsnego lub ¾ litra wody + 1 ½ - 2 kostek rosołowych 2 płaskie łyżki mąki + ½ szklanki wody Sól Pieprz Z mięsa mielonego robimy niewielkie kuleczki wielkości paznokcia, które układamy na talerzu lub desce. Gdy wszystkie będą gotowe stopniowo je smażymy tzn. w taki sposób, że powoli kładziemy kuleczki na rozgrzany olej(...)ogień, tak by olej nam się nie spalił. Po około 5 – 7 minutach smażenia, kuleczki powinny się lekko zrumienić, wówczas wyjmujemy je łyżką cedzakową do osobnego garnka i pieczemy kolejną warstwę. Po upieczeniu wszystkich kuleczek, zalewamy je czystym ciepłym wywarem ( lub bulionem przyrządzonym z rozpuszczonych we wrzątku kostek rosołowych), a następnie dodajemy pokrojone pomidory z puszki i pokrojoną
Smakowy Rajryżową. Jest to pseudozboże, którego możemy używać jako zamiennika ryżu, kaszy czy ziemniaków. Nie zawiera glutenu, posiada za to niezbędne egzogenne aminokwasy, więc jest dobrym produktem dla osób niejedzących mięsa. Ponad to quinoa ma niski indeks glikemiczny i dużą zawartość błonnika, więc idealnie nadaje się dla osób dbających o linię. Jest również bogatym źródłem magnezu, żelaza, miedzi, fosforu, wapnia, witamin(...)przed powstawaniem nowotworów. A od siebie mogę dodać, że quinoa jest pyszna! Znawcy mówią, że ma lekko orzechowy smak, moim zdaniem jest on bardziej "sezamowy". Świetnie się komponuje z pieczonymi warzywami. Każdemu, kto jeszcze nie próbował komosy ryżowej polecam spróbować, np w postaci pysznej i sycącej sałatki, którą możecie zjeść na ciepło lub zabrać ze sobą do szkoły/pracy
Zawsze głodna!jajka, masło, śmietanę oraz drożdże utarte z cukrem i wymieszane z wodą. Zagniatamy ciasto. Zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na czas przygotowania farszu. Mięso, marchew, czosnek i odciśniętą, namoczoną bułkę mielimy. Dodajemy jajka i przyprawy do smaku. Dokładnie wyrabiamy. Farsz powinien być zwarty i mieć zdecydowany smak. Ciasto dzielimy na dwie części(...)zawijamy ciasto na jeden raz. Odcinamy rurkę. Odcięty brzeg musi znaleźć się pod spodem rurki, kiedy będziemy układać je na blaszce. Rurki układamy na papierze do pieczenia i smarujemy roztrzepanym jajkiem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 160 st. C na ok. 15-20 minut. Gotowe. Smacznego
Maminek kulinarnykurczaka Kilka plastrów ananasa 100ml Śmietany 12% Przyprawa złocista do kurczaka Sól, pieprz, słodka papryka, bazylia, oregano, nieco soku z ananasów, lub inne ulubione przyprawy do mięsa Wykałaczki Mięso myjemy i kroimy w paseczki. Plasterek ananasa kroimy na 8 kawałków. Na wykałaczkę nakłuwamy końcówkę paska kurczaka, następnie ananasa, zawijamy kurczaka i nakłuwamy z drugiej strony na wykałaczkę, a następnie(...)przyprawami. My robiłyśmy wersję dość łagodną w smaku, ale jeśli ktoś preferuje można doprawić na ostro. Obsmażone szaszłyczki odsączamy na ręczniku papierowym, a następnie układamy na blaszce do pieczenia i polewamy przygotowaną śmietaną. Wstawiamy do nagrzanego na 200 stopni piekarnika na jakieś 7-10 minut. Jeśli została nam śmietana można wykonać sos śmietanowy do naszych szaszłyków. Zajadamy koniecznie
Kolizje SmakówJego dodatkowe atuty to nieskomplikowana receptura i bardzo szybkie wykonanie - co przykładowo różnicuje go od dojrzewającego przez 10 dni schabu w skarpecie - Przetestujcie:) Klops z warzywami Składniki: 1 kg mięsa mielonego (wieprzowo-wołowego lub drobiowego) 1- 1,5 szt świeżej papryki (w tym rozdaniu użyłam po połowie czerwonej, żółtej i zielonej) 2 średnie marchewki 1 cebula 2 jajka(...)brać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę pokroić w kostkę, czosnek drobno posiekać. Wszystkie składniki połączyć ze sobą i dokładnie wymieszać. Wyłożyć na podłużną blaszkę z papierem do pieczenia. Piec 1 godzinę w nagrzanym do 200 stopni piekarniku. Po przestudzeniu kroić w plastry, podawać z chrzanem
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaKurczak w pomarańczach to prosta i bardzo dobra potrawa. Nie wymaga od nas jakiegoś większego zaangażowania. Nawet osoba, która nie specjalnie garnie się do kuchni może
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!kupujmy! Sernik może by i wyszedł, ale byłby całkiem inny w smaku. Jeśli po otwarciu wiaderka ten że twaróg jest rzadki, wręcz płynny to nie nada się do sernika pieczonego. Możemy wykorzystać go do tego na zimno. Ser z wiaderka powinien być kremowy i co ważne gęsty. Jeśli po odwróceniu wiaderka o 180 st. ser nie spłynie, to możemy(...)najlepsze z najlepszych! Fakt, w porównaniu do tych "wiaderkowych" ten twaróg trzeba zmielić samemu, co czasem nas do niego zniechęca. Jak go zmielić?? Np. w maszynce do mielenia mięsa lub przecisnąć przez praskę. Minimum dwukrotnie, dzięki czemu w serniku nie będzie grudek, które mogłyby być widoczne, np. w serniku z dodatkiem czekolady. Jeśli decydujemy się na ten w kostce
Nastoletnie Wypiekanieczosnek i sól. Staraliśmy się utrzymać ten prosty charakter i dodaliśmy jedynie tłuszczu oraz pieprzu. Pieczone pierogi zazwyczaj robi się z ciasta kruchego lub drożdżowego, jednak my postawiliśmy na parzone ciasto charakterystyczne dla gotowanej wersji. Okazuje się, że w formie pieczonej również zdaje egzamin, a pierożki mimo swej prostoty mają ciekawą strukturę i smak. Tak więc(...)można zostawić małą „falbankę” w miejscu łączenia boków. 6. PIECZENIE (30 min) Uformowane pierogi układamy na papierze do pieczenia i smarujemy z wierzchu mlekiem, rozbełtanym jajkiem lub zwykła wodą – dzięki temu nabiorą ładnego, złocistego koloru po upieczeniu. Blaszkę z pierogami wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni C piekarnika i pieczemy ok. 30 min do zarumienienia. Czas może się skrócić
Nerds KitchenKotlety z kaszy jęczmiennej z pieczarkami Dziś zapraszam Was na bezmięsne kotlety. Tak, tak Tym razem podstawowym składnikiem kotletów jest kasza jęczmienna drobna. Smak wzbogacają pieczarki
Słodkie okruszkiSernik dyniowy - jesienny przysmak Sernik dyniowy to bardzo smaczne, jesienne ciasto, które cudownie pachnie i wygląda. Warto chociaż raz w roku przygotować taki deser, szczególnie w
Korniszonkimielę. Bułkę namaczam w mleku, jak zmięknie odciskam z nadmiaru mleka i dodaję do mięsa, wbijam jajka, dodaję sól, pieprz, paprykę słodką, gałkę muszkatołową, jedną szklankę wywaru w którym mięso się gotowało. Formę keksówkę 25 cm na 12 wykładam papierem, wylewam połowę farszu, posypuje papryką czerwoną i dodaje pozostały farsz. Piekarnik nagrzewam do temp 200 stopni góra dół i wstawiam(...)majeranek rozprowadzam w 500 ml wody zimnej i zagotowuję. Żelatynę namaczam w trzech łyżkach zimnej wody i rozpuszczam w gorącym żurku. Odstawiam do schłodzenia. Do keksówki w której piekł się pasztet wylewam 1/4 żurku i wstawiam do lodówki do stężenia. Na galaretkę żurkową wysypuję pokrojoną natkę, wlewam kilka łyżek płynnej zupy i wkładam pasztet do formy. Resztę zupy wylewam
wesoła kuchniamiękkości w osolonej wodzie. Na patelni szklimy cebulę na oleju. Kiedy ryż już jest gotowy i wchłonął całą wodę, przekładamy do dużej miski, dodajemy cebulę. Na patelni smażymy mięso mielone do miękkości. Przekładamy do ryżu. Wędlinę ścieramy na dużych oczkach tarki, tez przekładamy do ryżu. Wszystko dokładnie mieszamy, dodajemy sól i pieprz do smaku. Jeszcze raz mieszamy. Naczynie do zapiekania(...)naczynia możemy położyć małe liście lub porozrywane które już nam się nie przydadzą. Liście uchronią gołąbki przed ewentualnym przypaleniem. Gołąbki zalewamy rosołem, przykrywamy szczelnie folią aluminiową i pieczemy w piekarniku około 90 min. Kilka minut przed końcem zdejmujemy folię z wierzchu. Pieczemy w 180C. Sos grzybowy; Grzyby myjemy i moczymy, najlepiej przez cała noc w szklance wody. Następnie
Radość kipiąca uśmiechem.szklanki wody 4 łyżki przecieru pomidorowego Jamar sól himalajska Stovit , pieprz, bazylia, oregano, zioła prowansalskie, ostra papryka Sposób przygotowania: Na patelni smażymy pokrojoną w kosteczkę cebulę, następnie wrzucamy mięso mielone i dusimy około 20 minut. Po tym czasie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, przecier pomidorowy, wlewamy wodę, dodajemy przyprawy i dusimy jeszcze przez 15 minut. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem(...)wykładamy na przemian warstwę spaghetti, sos mięsno- pomidorowy, starty ser, następnie wykładamy ponownie pozostałą warstwę spaghetti, sos mięsno- pomidorowy, lekko dociskamy. Wierzch posypujemy startym serem, przykrywamy folią aluminiową i pieczemy w temperaturze 180 stopni C przez około 30 minut. Smacznego
Podróż w kulinariaczasie ciasto dzielimy na ok. 10 bułeczek, które następnie formujemy w podłużne kształty. Pozostawiamy pod przykryciem na kolejne 30 minut. Tuż przed pieczeniem bułeczki smarujemy mlekiem. Pieczemy w temperaturze ok. 200 stopni przez ok. 10 minut. Sos Chili: Wszystkie warzywa kroimy w drobną kostkę. Cebulę podsmażamy na niewielkiej ilości oleju. Dodajemy czosnek i jeszcze chwilkę smażymy. Następnie dodajemy słodką paprykę(...)Przyprawiamy solą i pieprzem. Dodatkowo możemy użyć papryczki chilli w proszku do otrzymania pożądanej ostrości sosu. Burgery: Bułkę namaczamy w mleku przez kilkanaście minut. Następnie dokładnie ją odsączamy. Umyte mięso mielimy (lub siekamy w food procesorze) wraz z czosnkiem, dodajemy bułkę, jajko, łyżkę bułki tartej i przyprawy. Łączymy wszystkie składniki. Z powstałej gładkiej masy formujemy kule, które następnie rozpłaszczamy tworząc
Słodka StronaDelikatne i bardzo aromatyczne mięso. Zamarynowane w jogurcie i pikantnym selerze naciowym nabiera całkiem nowego smaku. Składniki 2 gałązki selera naciowego 6 plastrów szynki 200 g jogurtu naturalnego 1 podwójna pierś z kurczaka pieprz kolorowy 1 ząbek czosnku sól himalajska natka pietruszki rzeżucha 1. Seler kroimy w cienkie plasterki. Dodajemy do jogurtu razem z przeciśniętym czosnkiem. Doprawiamy solą oraz pieprzem(...)Pierś kroimy w plastry. Wkładamy do marynaty i zostawiamy na godzinę w chłodnym miejscu. 3. Wszystkie składniki przelewamy do naczynia. Na wierzch wykładamy pokrojoną w paski szynkę. 4. Pieczemy pod przykryciem około 30 minut w 200 stopniach. Podajemy z rzeżuchą i natką pietruszki. Smacznego! Kategoria: Dania główne , Przepisy Tagged: jogurt , kurczak , na szybko , seler naciowy , szynka
Fiołkowa Kuchnia Małgorzatyszklanka rosołu mąka rozprowadzona w wodzie do zagęszczenia sosu . koperek do posypania Pieczarki z cebulką drobniutko kroimy , wręcz siekamy i podsmażamy na złoty kolor na patelni . Odstawiamy do wystygnięcia . Mięso mielone przekładamy do miski , dodajemy pieczarki z cebulką ,surowy, nieugotowany ryż , sól , pieprz do smaku i dokładnie mieszamy -wyrabiamy na jednolitą masę . Kapustę spażamy w dużym garnku we wrzątku(...)zawijamy tak , jak tradycyjne gołąbki . Układamy w dużym garnku lub brytfance , ciasno obok siebie , na odrobinie smalcu lub innego tłuszczu . Stawiamy na gazie i podsmażamy , jak zacznie pachnieć pieczoną kapustą , zalewamy dwiema szklankami wody , wrzucamy kostkę rosołową , solimy ,nakrywamy resztkami liści kapusty , których nie zużyliśmy . Przykrywamy szczelnie pokrywką i dusimy na małym ogniu około 50-60 minut , pilnując
Ogrodnik w podróżyUwielbiamy mało oczywiste połączenia smakowe. Jeszcze jakiś czas temu połączenia mięsa z owocami, było czymś nie do przyjęcia. Zaczynamy wychodzić z tabu do szerszej publiki. Ryba i dżem?... Mięso i owoce?... Nie bójmy się próbować. Zdecydowanie polecamy <3 Składniki 1 kg skrzydełek 2 szklanki pokrojonego arbuza 500 ml soku ananasowego 125 ml sosu sojowego 3 ząbki czosnku pół(...)sojowy i sok ananasowy. Tak przygotowaną marynatę dodałem do skrzydełek. Torebkę szczelnie zamknąłem, dokładnie wymieszałem. Odstawiłem do lodówki na kilka godzin. Skrzydełka osączyłem z marynat, lekko skropiłem oliwą. Piekłem w piekarniku ok. 30 minut w temperaturze 180 stopni C. Marynatę wlałem do rondelka i zredukowałem na małym ogniu. Sos doprawiłem pieprzem. Gotowe skrzydełka podałem z sosem
R'n'G Kitchensamej patelni podsmażyć do zbrązowienia wołowinę (na większym ogniu) i dodać do cebuli. Pomidora sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Dodać do mięsa i cebuli. Dodać przepołowione pistacje, kumin, paprykę, tymianek, natkę, passatę i sól do smaku. Dobrze wymieszać. W dużej misce wymieszać mąkę z solą i drożdżami. Zrobić pośrodku dołek i wlać oliwę(...)minut. Przykryć ściereczką lub folią i odstawić. Wyrastanie ciasta nie jest konieczne jeśli chcemy uzyskać cienką pizzę. Piekarnik z blachą w środku rozgrzać do 250 stopni. Papier do pieczenia posmarować lekko oliwą i uformować na nim z ciasta okrągły cienki placek. Z podanej ilości powinny wyjść dwa - około 25 cm. Wyłożyć farsz na ciasto i przenieść całość na rozgrzaną blachę
zadanie-gotowaniektóre ma wiele zalet - mało kalorii, mało tłuszczu i dużo białka. Wartość energetyczna na 100g mięsa wynosi tylko 110 kalorii. Dodatkowo nie zawiera cholesterolu ani węglowodanów. Jest to doskonałe mięso dla osób dbających o swoją sylwetke. Moja propozycja przyrządzenia polędwiczek jest prosta, ale za to bardzo smaczna :) Składniki: dwie polędwiczki wieprzowe 1 łyżka masła 3 łyżki oleju sól świeżo mielony(...)pieprzem. Na patelni rozgrzać olej z masłem i smażyć polędwiczki po 3-4 minuty z każdej strony. Ja podałam polędwiczki z ziemniakami z wody i sałatką z pieczonych buraków
kuchnia doskistopni C. Ugotowane ziemniaki (bez skórki) pokrój na ósemki. Buraka (również bez skórki) pokrój w kostkę. Jeżeli masz całego wędzonego pstrąga, usuń z niego skórę i ości. Mięso podziel na mniejsze kęsy. Na żeliwnej patelni* (takiej, którą możesz włożyć do piekarnika) na średnim ogniu, rozgrzej trochę oliwy. Wrzuć ziemniaki, buraki oraz wędzonego pstrąga i smaż przez 3-4 minuty(...)się, że wszystkie składniki frittaty są nimi pokryte. Smaż frittatę przez 4-5 minut, aż zetnie się od spodu i po bokach, następnie wstaw ją do rozgrzanego piekarnika i piecz jeszcze 4-5 minut, aż zetnie się od góry. Gotową frittatę podawaj na ciepło lub zimno z dodatkiem chrzanu i świeżego koperku. Rady: *Jeżeli nie masz patelni żeliwnej, zrób
Chilli Czosnek i OliwaOstatnio u mnie na blogu prawie same słodkości.. no , ale ja co ja poradzę jak ja lubię piec.. ..czas to zmienić i pokazać coś innego..tak więc zapraszam na k olejną odsłonę schabowego..tym razem schabowy po amerykańsku...ale czemu po amerykańsku trudno powiedzieć..przepis znaleziony tutaj. U mnie oczywiście było więcej niż 2 plastry(...)czka słodkiej mielonej papryki 1 łyżeczka przyprawy do kurczaka bazylia tymianek 3 łyżeczki oleju mąka, jajka i bułka tarta do panierki Wszystkie przyprawy wymieszać razem z olejem. Mięso rozbić i natrzeć z obu stron marynatą . Skropić sosem sojowym [ ja sos wymieszałam z przyprawami] . Odstawić do lodówki na 30 minut. Kotlety panierować w mące, jajku i bułce. Smażymy
Moje domowe kucharzenieczasie ciasto dzielimy na ok. 10 bułeczek, które następnie formujemy w podłużne kształty. Pozostawiamy pod przykryciem na kolejne 30 minut. Tuż przed pieczeniem bułeczki smarujemy mlekiem. Pieczemy w temperaturze ok. 200 stopni przez ok. 10 minut. Sos Chili: Wszystkie warzywa kroimy w drobną kostkę. Cebulę podsmażamy na niewielkiej ilości oleju. Dodajemy czosnek i jeszcze chwilkę smażymy. Następnie dodajemy słodką paprykę(...)Przyprawiamy solą i pieprzem. Dodatkowo możemy użyć papryczki chilli w proszku do otrzymania pożądanej ostrości sosu. Burgery: Bułkę namaczamy w mleku przez kilkanaście minut. Następnie dokładnie ją odsączamy. Umyte mięso mielimy (lub siekamy w food procesorze) wraz z czosnkiem, dodajemy bułkę, jajko, łyżkę bułki tartej i przyprawy. Łączymy wszystkie składniki. Z powstałej gładkiej masy formujemy kule, które następnie rozpłaszczamy tworząc
Słodka StronaVictoria Brasserie Moderne . Tusza jest dzielona podczas rozbioru na cztery ćwiartki, ale oprócz mięsa z kośćmi jadalne są także wnętrzności. Piąta ćwiartka to części tuszy mięsa, które po uboju nie stanowi żadnej części ćwiartki: flaki , żołądek , móżdżek, grasica, wątroba , ozór, policzki , uszy, płuca , nerki , jądra , krew, wymiona, ogon. Słowo podroby z kolei powstało od słowa drobne, gdyż były(...)serc kaczych, byczych jąder i szpiku. Kacze serca, pikantny bulion grzybowy, lubczyk Bycze jądra ,boczniaki,pak choi Móżdżek cielęcy, panko, szafranowe aioli – przepis powyżej Grasica cielęca, trawa żubrowa, kalafior Pieczony szpik, pietruszka, kapary *panko - japońska panierka pszenno−drożdżowa w formie dużych chropowatych płatków , które poprzez swoją fakturę sprawiają, że jest ona delikatniejsza i znacznie dłużej pozostaje chrupiąca, niż typowa
królestwo garówDanie które robi się samo. Wystarczy dodać do niego sałatkę, pieczone ziemniaki, kaszę lub po prostu świeże pieczywo. Składniki 1/2 kg wołowiny bez kości (np. udziec) buletka czerwonego wina wytrawnego lub półwytrawnego 6-8 cebulek szalotek 1/2 łyżeczki gorczycy łyżeczka musztardy 2 łyżki mąki liść laurowy pół łyżeczki cukru sól, pieprz 2 łyżki oliwy do smażenia(...)Obtoczyć w mące i zrumienić na oliwie. Zalać winem. Dodać gorczycę, musztardę, liść laurowy. Dusić pod przykryciem 40 minut. Po tym czasie dodać pokrojone na ćwiartki szalotki. Dusić aż mięso będzie miękkie, a sos zredukuje się o połowę (czyli jeszcze ok. godzinę). Dopiero wtedy doprawiamy solą, pieprzem i odrobiną cukru. Na koniec dodać masło i wymieszać wszystko
Kulinarne Inspiracjewiecie naleśnikowy ze mnie potwór! Uwielbiam wszelkiego rodzaju naleśniki , o czym pisałam już wielokrotnie. I na słodko i na ostro .. i wytrawne … i z mięsem, z czekoladą, z serem czy dżemem. Nie ważne z czym – ważne, żeby to były naleśniki! Dziś mam dla Was przepis na fantastyczną czekoladową , naleśnikową lazanie. Delikatne czekoladowe naleśniki przekładane słodkim nadzieniem z białego(...)SKŁADNIKI: ( 6 porcji / blacha o wym. ok. 22 x 22 cm ) CIASTO NALEŚNIKOWE: * mąka – 2 szkl * mleko – 3,5 szkl * kakao – 2 czubate łyżki * proszek do pieczenia- 1 łyżeczka * jajko – 2 szt * olej – 0,5 szkl NADZIENIE: * ser biały półtłusty – 500 g * żółtko – 3 szt * cukier – do smaku SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: CIASTO NALEŚNIKOWE
Ostra na Słodkoliście pora 1/2 szklanki rosołu- może być z kostki sól pieprz Wykonanie: Mięso myję, osuszam kroję w dość grube plastry. Każdy plaster lekko rozbijam, uważając by nie przedziurawić mięsa. Nacieram solą i pieprzem. Ser ścieram na tarce i ucieram z masłem. Pora kroję w krążki i mieszam z masą serową. Łodygi pora kroje w długie i cienkie paski(...)układam w natłuszczonym naczyniu do zapiekania. Podlewam rosołem i zamykam naczynie. Piekarnik nagrzewam do 200°C, wstawiam sakiewki na 10-15 min, następnie zmniejszam temperaturę do 180° C i piekę przez około godzinę. Podaję z ziemniakami i sosem z pieczenia lub jako przystawkę
Bea(u)ty kitchenotrzymaliśmy multicooker firmy Redmond - i to właśnie on jest głównym bohaterem tego posta. Jest to model RMC-M90 z całkiem przyzwoitą ilością funkcji (45 programów w tym 17 automatycznych). Piecze, gotuje, frytuje, paruje, szkoda tylko, że jeszcze sam nie sprząta :D Ponieważ dostaliśmy też bojowe zadania dopracowania naszych przepisów do tego urządzenia więc w najbliższych dniach możecie się spodziewać wielu(...)zupa ogórkowa na wędzonce i grzybowy gulasz wołowy. Czasy gotowania musieliśmy zmodyfikować, bo np. w przypadku gulaszu wołowego wydłużyliśmy go o godzinę. Przypuszczam, że wpływ na to miał gatunek mięsa (pręga wołowa zamiast polędwicy). Natomiast niezaprzeczalną zaletą tego sprzętu jest fakt, że.... nie da się w nim przypalić mięsa. Misa ceramiczna, która jest w zestawie skutecznie taką ewentualność niweluje, chociaż
Kulinaria - potrawy z różnych stron światapomidor stał się moim ulubionym warzywem. Ale tak jest i już. Nie wyobrażam sobie kuchni bez pomidorów. Mogę je zajadać w każdej postaci w całości na surowo, w sałatkach, pieczone, gotowane, w postaci zupy, suszone, w soku, itd. Ciekawe jest, że pomidory sprowadzone do Europy przez Krzysztofa Kolumba, początkowo były uznane za roślinę trującą i hodowane jedynie(...)chociaż lekkim podgrzaniu. Właściwie to pomidory w ogóle nie lubią niskich temperatur (podobnie jak ja:) i surowe, w lodówce tracą swój cudowny smak. No to zapiekam. Zazwyczaj do faszerowania mięso miesza się z ryżem, aby wchłonął nadmiar wody. Ja postanowiłam jednak danie zapiec na ryżu z dodatkiem zmiksowanego miąższu, co pozwala Królowi Pomidorowi całkowicie zawładnąć smakiem. Składniki dla 4 osób
Pełny talerzmieso i boczek.W domu nie sposob tak cienko pokroic.Kazdy plaster posmarowac lyzeczka musztardy.Ulozyc po dwa plasterki cieniutko pokrojonego boczku.Ogorek przekroic wzdluz na 3-4 plastry i na kazdym kawalku miesa ulozyc po kilka czastek ogorka.Posypac pokrojona w kostke cebula,posypac pieprzem.Rolady zwijac jak krokiety. Boki zalozyc do srodka i zrolowac.Spiac specjalna igla lub obwiazac biala nicia.Kazda obtoczyc w mace.Rolady smazyc(...)smaku mozna dorzucic do duszenia kilka umytych suszonych grzybow.Dusic od 1-1,5 godziny.Przed podaniem uwolnic rolady z nitek.Podawac z kluskami slaskimi (przepis tutaj:kluski-slaskie) i sosem z pieczenia podprawionym smietana.Do tego oczywiscie modra kapusta (przepis tutaj: duszona-czerwona kapusta.Choc z buraczkami pod kazda postacia sa rownie smaczne.Sos mozna przetrzec przez sito,by byl zupelnie gladki i dosolic
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!całych, żurawiny, skórki pomarańczowej, orzechów włoskich 2 czubate łyżki kaszy manny Mak moczymy przez noc, po czym gotujemy go w mleku około godziny. Przestudzony mielimy trzykrotnie przez maszynkę do mięsa przez sitko o najmniejszych oczkach. W oddzielnej misce ubijamy żółtka na gładką masę, po czym dodajemy cukier puder i dalej miksujemy na gładką masę. Na koniec dorzucamy miód i ponownie(...)dodajemy żółtka z miodem oraz 2 łyżki kaszy manny. Na koniec ubijamy pianę z białek i delikatnie mieszamy z makiem, najlepiej drewnianą łyżką, żeby masa nie opadała. Pieczemy godzinę w 180 stopniach C. Dekorujemy dowolnie. Smacznego
Sajkofanka smaku