tego warzywa zawiera się jedynie nieco ponad 20 kcal, to źródło potasu, wapnia i magnezu, a także błonnika, jest dobrym źródłem błonnika i wspomaga trawienie tłustych mięs, ma właściwości detoksykacyjne i polecany jest przy kuracji antybiotykowej, zmniejsza ryzyko zachorowania na choroby nowotworowe, doprawia przemianę materii, zapobiega chorobom układu krążenia, obniża poziom cholesterolu. To co przekonałam Was :)? Kto się skusi :)? Bakłażan(...)sól, pieprz sos czosnkowy Bakłażana umyj, osusz, pokrój w plastry ok. 1,5 cm. obsyp je solą i pozostaw na ok. 15 minut. Następnie ułóż je na blasze do pieczenia. Każdy plaster bakłażana posmaruj łyżeczką pesto, na nim ułóż plaster szynki parmeńskiej i cheddar. Piecz ok. 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni. Podawaj z sosem czosnkowym. Smacznego Artykuł
365 dni dookoła kuchniprzypadek użycia słowa „pizza”. Dzisiaj jest to jedno z najczęściej używanych slow na świecie, a pizza należy do ulubionych dań niezależnie od szerokości geograficznej. Istnieje mnóstwo wariacji na temat pieczenie pizzy, dzisiaj prezentujemy Wam tylko pięć nietypowych patentów w tym przepis na idealne ciasto na pizzę, sprawdzony już mnóstwo razy. Sprawdźcie sami! IDEALNE CIASTO NA PIZZĘ Długo szukaliśmy najlepszego przepisu(...)PIZZA MARGHERITTA… NA CIEŚCIE Z KURCZAKA Tak, nie przesłyszeliście się, nie chodzi o pizzę z kurczakiem, ale o pizzę na cieście z kurczaka. Na margherittcie przecież nie ma drobiowego mięsa:) Czytaj dalej PIZZA DIAVOLA NA CIEŚCIE Z KALAFIORA Wygląda jak pizza, smakuje jak pizza, ale jest znacznie zdrowsza od klasycznej wersji. Różni się od niej spodem, zrobionym z ciasta kalafiorowego
Niedzielny kucharzproduktom o dobrym składzie, bez konserwantów, błyskawicznie przygotujecie marynatę. Całość dobrze się mrozi nawet na surowo, dzięki czemu możecie przygotować więcej porcji i mieć je w gotowości. 1 kg Mięsa z kurczaka (udka, podudzia, skrzydełka) 30 ml Octu jabłkowego 1 łyżeczka Pikantnej musztardy np. Hotz 100 ml Ketchupu bez cukru Hotz 1 łyżeczka Koncentratu Czosnkowego Hotz 1 łyżka Miodu(...)małym rondelku i gotuj przez chwilę aż zgęstnieje. W torebce strunowej wymieszaj połowę marynaty z kurczakiem. Odstaw do zamarynowania (zalecane) lub od razu rozłóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Możesz też zamrozić część kurczaka w marynacie na inną okazję. Piecz przez 40 minut, a następnie na ostatnie 10 posmaruj kurczaka resztą marynaty i włącz termoobieg lub zwiększ temperaturę
Oslov.pieprz do smaku 1 jajko 10 dag sera żółtego tartego Dosatki ok.370 g ciasta kruchego 1 filet z kurczaka Przyprawy: łyżka papryki mielonej,pieprz i sól Olej do smażenia mięsa 1/2 cukini 1/2 papryki 1 pęczek dymki 1/2 czerwonej cebuli 1 kulka mozzarelli PRZYGOTOWANIE: Filety z kurczaka myję i kroję w kostkę. Doprawiam. Na patelni rozgrzewamy olej(...)drobno kroję. Mozzarelle drobno rwę. Mieszam z warzywami i doprawiam. Międzyczasie przygotowujemy sos. W misce dodaję wszystkie składniki sosu. Mieszam. Kruche ciasto rozkładam na papierze do pieczenia. Przekładamy na blachę piekarnikową lub formę do tarty. Ciasto smaruję sosem. Na ciasto przekładam warzywa, kurczaka. Na wierzch posypujemy serem tartym. Piekę w 200 stopniach przez
Gotowanie PatkiKurczaka namoczyć w zimnej wodzie na przynajmniej dwie godziny, zanim przystąpimy do nacierania mięsa. Dzięki temu, kurczak po upieczeniu będzie soczysty, a smak przypraw i ziół przeniknie w głąb mięsa, nie pozostawając wyłącznie na skórce. Zioła i przyprawy suche wymieszać. Dodać musztardę, sok z cytryny oraz zgnieciony czosnek, następnie rozetrzeć. Nacierać kurczaka na zewnątrz i od wewnątrz. Odstawić w chłodne(...)umieścić blaszkę.Ziemniaki pokroić na cząstki, a cebulę w piórka. Skropić delikatnie olejem, oprószyć przyprawami. Zawinąć w folię aluminiową i umieścić na blaszce włożonej na dole piekarnika(pod koniec pieczenia rozwinać folie aby ziemniaki się przyrumieniły). Piec razem z kurczakiem , w zależności od wagi kurczaka, od 1.5 h do 2 h w piekarniku nagrzanym do 180 st. C. Polewać
KUCHNIA POLSKAKurczaka zjadamy jako kotlety, sos, placki, pieczonego czy duszonego :) A może spróbować jego wersji z sosem sojowym i makaronem? Bardzo lubię to połączenie, ponieważ robi się je błyskawicznie, jest do tego sycące i pyszne :) Wy tez lubicie takie klimaty na talerzu? :) Składniki: duża podwójna pierś z kurczaka 2 duże łyżki sezamu duża marchewka 1 czerwona papryka(...)sojowego 4-5 łyżek sosu sojowego jasnego 1/2 łyżeczki brązowego cukru sól+ pieprz do smaku łyżeczka masła Przygotowanie: Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. W tym czasie dokładnie myjemy mięso i warzywa. Kurczaka kroimy w dużą kostkę, warzywa w 2,5 centymetrowe słupki. Na patelni rozpuszczamy masło, na które wrzucamy mięso i warzywa. Smażymy około minuty po czym dolewamy sosu
ChilliJemyKaczka confit, jest bardzo smaczna i mięciutka. Confitowanie polega na marynowaniu mięsa w solance a następnie powolnym gotowaniu w tłuszczu. Confit z kaczki to potrawa francuska i jeden z najlepszych sposobów na przygotowanie ud kaczych. Mięsko jest delikatne, mięciutkie, samo odchodzi od kości. Przed podaniem mięsko, wyjmujemy z tłuszczu, można je podać podpieczone lub szarpane w formie przystawki(...)DODATKOWO : sok z 1 pomarańczy 100 ml wywaru z pieczenia udek odrobina zasmażki wiśnie w sosie 1 pietruszka 2 fioletowe ziemniaki roszponka pomidorki koktajlowe PRZYGOTOWANIE : Udka kacze nacieramy
Kulinarne Fantazje MarioliPulpety 500 g mięsa mielonego wieprzowego 1 jajko 1 cebula 1/2 pęczka szczypiorku 1 łyżeczka słodkiej papryki sól pieprz 3 łyżki oleju 2 łyżki mąki pszennej Do miski włożyć mięso, pokrojoną drobno cebulę, wbić jajko. Dodać posiekany szczypiorek, doprawić solą, pieprzem, słodką papryką. Wszystko wyrobić na jednolitą masę mięsną. Formować małe kulki, obtoczyć je w mące i lekko obsmażyć(...)pieprz Dodatkowo 200 g sera mozzarella Pomidory wraz ze śmietaną zblendować. Dodać przyprawy i wymieszać. Do naczynia żaroodpornego powkładać różyczki kalafiora, a pomiędzy nimi obsmażone pulpety. Całość zalać sosem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez około 25-30 minut, a następnie posypać startym serem i piec ponownie do rozpuszczenia się sera. kalafior zapiekany z pulpetami
O kuchni z uczuciemGęsta i aromatyczna, pikantna pasta paprykowa do słoików. Idealna do tortilli, pizzy, jako dip, na kanapki czy jako marynata do mięs. Smakuje wspaniale i gwarantuję, że jeśli ktoś raz spróbuje tej pasty, to już nie sięgnie po gotowy ketchup! Pasta paprykowa przepis: Składniki Składniki na około 2 słoiki po 250 ml: Czerwona papryka – 1 kg 4 papryczki chilli(...)łyżka pieprzu 1 łyżka cukru Garść liści bazyli Przygotowanie Dokładnie myjemy czerwone papryki i papryczki chilli, układamy na blasze i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Pieczemy aż skórka się pomarszczy i zrobi się czarna. Po upieczeniu odstawiamy do ostygnięcia. Następnie zdejmujemy skórkę z papryki i papryczek chilli, kroimy na kawałki i oczyszczamy z nasion. Jeśli chcesz, żeby
ale PysznieSznycelki z indyka w panierce smażone z pieczarkami i serem - prosty obiad, a dawno nic mi tak nie smakowało...może dlatego, że nie robiłam go sama
Kuchnia MagdaLenywykorzystać to sos. Otóż generalnie ogranicza Was tylko wyobraźnia! Ja używam go przede wszystkim do makaronu, czy ryżu, aby przygotować szybki obiad. Genialnie sprawdza się jako dodatek do grilla, mięsa, serów, czy warzyw. Czasami dodaję go do lecza lub smaruje nim roladki z kurczaka lub schaby Jak widzicie macie szeroki wachlarz możliwości. Nie pozostaje Wam nic innego tylko iść(...)koncentratu pomidorowego 3 łyżki oliwy 2 łyżki octu balsamicznego 2 łyżki cząbru 2 łyżeczki słodkiej papryki pieprz sól Bakłażany kroimy wzdłuż na dwie połówki i układamy na papierze do pieczenia skórą do góry. Papryki również kroimy wzdłuż na dwie połówki i usuwamy z nich gniazda nasienne. Układamy je koło bakłażanów również skórką do góry. Warzywa pieczemy w 200°C przez
PatiGotujeWymieszać ze wszystkim składnikami za pomocą noża. Zagnieść ciasto i włożyć do lodówki na czas przygotowania farszu. Farsz I: Cebulę obrać i pokroić w kostkę zeszklić na oliwie. Mięso mielone wymieszać ze sobą. Dodać cebulę, posiekane pomidory, sól, pieprz, papryki, mąkę, wbić jajko, Wszystko dokładnie wymieszać. Farsz II: Brokuła podzielić na różyczki. Wrzucić do garnka z gotującą się(...)mąkę, sól i pieprz do smaku oraz majonez. Wymieszać. Ciasto podzielić na 2 części. Rozwałkować na kształt naszej tortownicy ( 24-26 cm. ). Tortownicę wyłożyć pergaminem. Podziurkowany spód ciasta piec w piekarniku ok. 10 min. w 180 stopniach. Po tym czasie ciasto wyciągnąć. Wyłożyć farszem I, następnie farszem II. Przykryć drugą częścią ciasta ( podziurkowaną lub startą na tartce o grubych
Kuchnia PaulettesSkładniki 100 g mąki pszennej 80 g mąki krupczatki 90 g zimnego masła 1/2 łyżeczki soli łyżeczka suszonego tymianku 60 ml lodowatej wody ugotowane mięso z kurczaka (u mnie noga) jedna większa gruszka 50 g sera gorgonzola 2 jajka 200 g śmietany 18% sól do smaku szczypta oregano Przygotowanie Mąkę przyprawić solą i tymiankiem, dodać pokrojone w małe kosteczki masło(...)tarty i zapiec ok 10 min w 180 st C. Spód tarty wypełnić gruszką, kurczakiem i gorgonzolą, zalać masą jajeczną, a na wierzchu posypać startym parmezanem i do pieca na 15 min w 180 st C.... Smacznego
Gaździnka warzyposiekać. Czosnek obrać i drobno posiekać. Marchew obrać i pokroić w cienkie krążki. Paprykę umyć, oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w paski. Rozgrzać olej na dużej, głębokiej patelni, mięso oprószyć mąką i smażyć z obu stron na złoto, po czym odstawić na bok. Na tym samym tłuszczu zeszklić cebulę i czosnek, dodać marchewkę i paprykę, smażyć 3 minuty. Wlać(...)laurowe. Zagotować i posypać ziołami prowansalskimi. Połowę zawartości patelni przelać do naczynia żaroodpornego, ułożyć podsmażoną łopatkę i wlać resztę. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 160ºC i piec przez 60 minut. Następnie wsypać suchy makaron, delikatnie przemieszać, zakryć naczynie i piec przez 35 minut (w tym czasie raz przemieszać makaron, aby równomiernie się ugotował). Smacznego
Zakątek rozkoszy kulinarnychTakie małe ziemniaczki bio sprawdzają się jako samodzielne danie, ale są idealnym dodatkiem do mięsa np. gęsiny Składniki ziemniaczki 750g oliwa: 3-4 łyżki sól morska: 2 łyżeczki papryka wędzona w proszku: 2 łyżeczki pieprz mielony: 1 łyżeczka suszone zioła : tymianek, oregano, majeranek wg. uznania 125 g sera mozzarella pomidorki koktajlowe ( cherry, czereśniowe ) Przygotowanie Ziemniaki(...)wymieszałem oliwę z ziołami, solą, pieprzem, papryką. Połączyłem marynatę z ziemniaczkami. Odstawiłem na pół godziny. W międzyczasie rozgrzałem piekarnik do 200 stopni. Ziemniaczki rozłożyłem na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Zapiekałem ok. 45 minut. Po pół godzinie sprawdziłem ich miękkość. Dodałem pokrojone na połówki pomidorki. Ponownie wstawiłem do piekarnika. Gdy ziemniaki były miękkie dodałem pokrojony w kostkę ser mozzarella
R'n'G KitchenKawałki kurczaka czyli ćwiartki czy udka/pałki najczęściej piekę w piekarniku. Tym razem dla odmiany postanowiłam zrobić mięsko duszone. Dodałam dużo majeranku i cebulki, które nadały mięsku fajny aromat. składniki: 3 ćwiartki z kurczaka (ok 1 kg) 2 duże cebule 1 czubata łyżka majeranku sól 2 listki laurowe olej kokosowy 1 l gorącej wody 2 łyżki mąki pszennej Ćwiartki(...)kurczaka dokładnie umyć i osączyć. Każdą ćwiartkę podzielić na dwa kawałki. Cebulę pokroić w pół plastry. Rozgrzać odrobinę oleju kokosowego i obsmażyć kawałki kurczaka ze wszystkich stron, tak aby mięso zmieniło kolor. Następnie mięso zalać gorącą wodą. Dodać majeranek, pokrojoną cebulę, listki laurowe oraz sól do smaku. Dusić aż mięso będzie miękkie. Gdy mięso będzie już miękkie przełożyć
Monia miesza i gotujerosołowej - bez wskazania konkretnego producenta - jest ich nawet 22 , a stricte warzywnych mamy suszone warzywa w ilości 4, czyli 4,1% na całą kostkę), tłuszcz drobiowy 2,3% lub mięso kurze suszone 0,8%. Pozostałe, najciekawsze składniki to: 5'-rybonukleotydy disodowe, maltodekstryna, hydrolizat białka pszennego. U innych producentów często gęsto pojawia się karmel amoniakalny, inozynian disodowy, guanylan, buzdygan, ryboflawina . Przebrnęliście(...)trójwymiarowości nie ogarniam jeszcze. My, Polacy, łapiemy na potęgę to, co zawitało do nas z zachodu. Tak też zapewne było z kostkami rosołowymi . No bo jak zupa, pieczeń, sos nie jest "dosmaczony", to dorzućmy kostkę, lub tą przyprawę w proszku albo i w płynie. Na pewno będzie smaczniej bo przecież ktoś to wymyślił aby w życiu było łatwiej
Right Behind The Kitchenzimnej wodzie. W naczyniu do zapiekania z grubym dnem, u mnie żeliwna gęsiarka, rozgrzać tłuszcz. Żeberka pokroić na porcje, podsmażyć na tłuszczu, na złoty kolor z każdej strony. Mięso wyjąć, włożyć cebulę pokrojoną w półplasterki, podsmażyć dodając szczyptę cukru i soli. Do cebuli dodać rozkruszone grzyby, liście laurowe, pieprz, ziele i dusić aż cebula zmięknie. Dodać kapustę, przesmażyć razem. Dodać(...)resztę rozłożyć na dnie naczynia, następnie ułożyć żeberka i przykryć pozostałą cebulą z kapustą. Żurek zamieszać w butelce, wlać do naczynia, przykryć. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 150 stopni. Piec niecałe 2 godziny. Aż żeberka będą miękkie. zastawa
królestwo garówboczku pół szkl wody 1 łyżka majeranku sól pieprz pieprz ziołowy 4-5 ząbki czosnku szczypta gałki muszkatołowej jelita baranie na marynatę oliwa, sok z limonki, zioła. Mięso zemleć w maszynce o dużych oczkach. Dodać przyprawy i rozgnieciony czosnek. Wyrabiać masę przez ok 20 min. Odstawić do lodówki na kilka - kilkanaście godzin. Kiełbaśnice - jelita baranie umyć i wymoczyć. Nałożyć(...)sokiem z limonki, pieprzem, i oliwą, posypać ziołami.. bazylia, majeranek oregano. Odstawić na dobę do lodówki. Wyjąć kiełbaski, każdy ślimaczek na desce nadziać na dwa szpikulce . Piec na grillu z obu stron
Gotowanie jest łatweTo jedno z tych dań, które świetnie wypada podczas rodzinnych zjazdów. Tak naprawdę nie wymaga wiele pracy. Jest dość wyrafinowane, ale nie na tyle, by ktoś
Życie zamknięte w smakuszczypta cukru - olej rzepakowy do smażenia Cebulę, pieczarki i czosnek pokrój w drobną kostkę. Na rozgrzanym oleju podsmaż cebulę i pieczarki. Po 4 minutach dodaj czosnek, po chwili dodaj mięso. Podsmażaj wszystko kilka minut, co jakiś czas mieszając. Dopraw solą, pieprzem i innymi przyprawami. Zalej przecierem i dokładnie wymieszaj. Cukinię pokrój wzdłuż na plastry o grubości ok. 3 mm**. Zgrilluj(...)pieprzem. Ułóż połowę farszu i posyp częścią parmezanu. Wyłóż kolejną warstwę cukinii (dopraw solą i pieprzem), farszu i parmezanu. Przykryj ostatnią warstwą cukinii. Dopraw solą, pieprzem i przyprawami. Piecz ok. 20 minut w 200°C. Jeśli nie grillujesz cukinii, piecz o 15 minut dłużej. * Zamiast parmezanu można użyć sera żółtego light, są nawet takie o 2% tłuszczu. Po upieczeniu
Corner With Recipeschrupiaco, z pysznym dressingiem i ogórasem, u nas korniszonem. Pyttipanna czyli Smazone Miesne Kaski z warzywami 6 plasterków wędzonego boczku 2 laski dobrej wędzonej kiełbasy 300 g pieczonej wołowiny 80 g salami 2 małe cebule, obrane 3 marchewki, obrane 1 kg ziemniaków, umyte dokładnie lub obrane listki z kilku gałązek rozmarynu i tymianku sól, pieprz kiszone ogórki(...)natki pietruszki i koperku, posiekane Wielką patelnię rozgrzewamy i wrzucamy na nią pokrojony na małe kawałki boczek. Tłuszcz powinien zacząć się wytapiać, w tym czasie kroimy w kostkę kiełbasę, mięso, salami i dorzucamy je stopniowo do boczku. Podobnie robimy z cebulą i marchewkami oraz ziemniakami i ziołami. Często mieszając smażymy całość ok 20 minut tak by marchewki i ziemniaki
Dzieje kuchennej Wiewióryprostu zachwycać. Zjeść można wszystko - od owsianki, przez naleśniki, hamburgery aż do sushi. Każdy znajdzie coś dla siebie. A jeśli akurat nie jesteś głodny - kup przyprawy, świeże zioła, mięso, ryby lub ciasteczka. Nikt nie wyjdzie stamtąd głodny, a i wyjście z pustym rękami graniczy z cudem. Tak wyglądał nasz pierwszy dzień. Razem z koleżankami wybrałyśmy się na sushi - było naprawdę(...)prawdziwa zabawa - podzieleni na grupy, ruszyliśmy zwiedzać to, co nas najbardziej interesuje. Była więc największa fabryka chleba, jaką w życiu widziałam i hurtownia, w której każdy, kto interesuje się pieczeniem mógłby zamieszkać (ja bym mogła, w pokoju, w którym trzymają wanilię...). Ale o tym opowiem Wam innym razem
Pożeraczka, czyli raz adobrzetaki sposób, by lekko nachodziły na siebie. Prostokąt utworzony w ten sposób powinien mieć dłuższy bok tak długi, jak długość brytfanki (keksówki). Na boczku równo cienką warstwą rozłożyć mięso mielone i uklepać. Na mięsie ułożyć warstwę szpinaku pozostawiając wzdłuż jednego z dłuższych boków około 2 cm pas. Pomagając sobie folią spożywczą (aluminiowa pozostaje na stole) zwinąć roladę ciasno, ale delikatnie(...)środku folii aluminiowej łączeniem do spodu. Roladę umieścić w keksówce razem z folią. Końce folii połączyć na górze i zawinąć lub całość przykryć dodatkowym kawałkiem folii. W pierwszej fazie pieczenia rolada będzie piekła się pod folią, potem górną warstwę folii trzeba usunąć. Piec w temperaturze 170 stopni, grzałka góra-dół, około 45 minut. Po 30 minutach usunąć górną warstwę folii
Trzeci talerzKarkówkę przyrządzamy na różne sposoby: grillowana,pieczona, smażona, duszona. Mój przepis to ostatni sposób. Lekko podsmażana, a później duszona we własnym sosie. Bardzo dobre danie obiadowe. Kto lubi smak karkówki na pewno nie pożałuje. SKŁADNIKI: 1 kg karkówki 1 cebula tymianek przyprawa do karkówki 3 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki mąki olej do smażenia 1 szklanka wody(...)WYKONANIE: Karkówkę kroimy w plastry. Robimy marynatę z oliwy, ziół , sosu sojowego i przyprawy do karkówki, wlewamy do miski. Plastry wkładamy do marynaty .Wszystko razem dokładnie obtaczamy. Tak przyprawione mięso zostawiamy na dobę w zimnym miejscu. Kolejnego dnia. każdy kawałek lekko obtaczamy w mące i obsmażamy na gorącym tłuszczu. Mięso wkładamy do szerokiego naczynia. Podlewamy szklanką wody. Nakrywamy i dusimy
W kuchennym oknie EwyLubicie mięsa na słodko? Ja bardzo. Dziś propozycja z kurczakiem. Ponieważ w moim domu nie wszyscy lubią słodkie sosy... sos przygotowuję osobno. Normalnie można składnikami obłożyć kurczaka po lekkim zarumienieniu skórki. 1 kurczak przyprawa do kurczaka Kurczaka myjemy, kroimy na części. Posypujemy i nacieramy przyprawą i odstawiamy, najlepiej na kilka godzin. Jak nie mamy tyle czasu, trudno(...)będzie dobry. Do żaroodpornego naczynia wlewamy 5 łyżek oleju, a następnie przekładamy kurczaka. Starajmy się, żeby poszczególnego jego elementy tworzyły tylko jedną warstwę. Pieczemy w temperaturze 190 C pod przykryciem około 30 minut. Po tym czasie kurczak powinien być już dość miękki. Zdejmujemy pokrywkę i pieczemy aż do zarumienienia około 15-20 minut. Jeżeli nie robimy sosu osobno - chwilę
Humanistka w kuchniOstatnie tygodnie przed świętami to najlepszy czas, aby przygotować domowy zakwas buraczany. Do zakwasu należy dodać kromkę chleba na naturalnym zakwasie. Składniki:
Apetyczna babeczkaSkładniki: 1,5 kg boczek surowy bez kości, 2 łyżki marynata pikantna Prymat, 2 łyżeczki kucharek, 2 sztuki liście laurowe Prymat, 2 sztuki ziele angielskie Prymat
W Mojej Kuchni LubięGarść listków tymianku + kilka do posypania wierzchu + dodatkowo: 2 cytryny (lub limonki) na wierzch Przygotowanie: Zaczynamy od przygotowania kruchego spodu – mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy cukier i sól. Następnie mięso siekamy na drobne kawałeczki, układamy na wysypanych składnikach i rozcieramy je z mąką palcami aż do ich połączenia (czynność tą można również wykonywać siekając masło z mąką nożem). Następnie(...)Ciasto rozwałkowujemy i wykładamy na spodzie formy do tarty. Odstawiamy do lodówki w celu schłodzenia na ok.1h. Po upływie tego czasu wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180*C i pieczemy ok.20minut. Ciasto najlepiej wykonywać dzień przed wyłożeniem go kremem – wtedy nie musimy czekać na jego całkowite ostudzenie (chyba, że pieczemy je rano). Kolejno zabieramy się za przygotowanie
Symfonia SmakówKolejna receptura z serii Wielkanocnych tym razem pasztet. Danie, które w tym wielkim dniu na niejednym znajduję się na stole. W naszym domu pieczemy pasztet drobiowy, przepisów na niego jest co niemiara a każdy dobry bo swój :) Receptura tego pasztetu jest moja autorska, lubię jedząc kolejne kęsy wyczuwać bukiet smaków, ziół, czosnku słodkiej marchewki. Kurczaka gotuję w ziołach aromatycznej włoszczyźnie(...)wątróbki SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA : - kurczaka myję, dzielę na części wkładam do garnka zalewam zimną wodą, dodaję obraną włoszczyznę, opaloną cebulę, zioła, czosnek,przyprawy, bulionetki gotuje do czasu aż mięso zmięknie, jeżeli jest nam wywar za mało słony dosalam solą (używam soli himalajskiej, może być morska) - między czasie na oliwie smażę pokrojoną w kostkę cebulę wraz z wątróbką pod koniec
Basia w kuchniDawno nie było na blogu nic słodkiego, więc dziś dla osłody proponuję mocno cytrynowe muffinki. Nigdy nie robiłam nic z mąki orkiszowej i postanowiłam sprawdzić jak
kuchnia doskinożem. Dodajemy na rozgrzaną patelnię od strony skóry kaczkę i smażymy na złoty kolor. Proces powinien zająć nie więcej niż 2-3 minuty. Po tym czasie obracamy i smażymy mięso jeszcze przez chwilę. Kaczkę po procesie smażenia wędzimy paloną sosną przez 2 minuty. Purée ziemniaczane W osolonej wodzie gotujemy ziemniaki do miękkości. Odcedzamy i ubijamy na puszystą masę razem(...)minutach dodajemy cukier, masło i redukujemy do konsystencji sosu. Demi-glace Rozgrzewamy piekarnik do 210 ºC (termoobieg). Na blaszce układamy pocięte, posmarowane olejem kości. Warzywa kroimy na mniejsze części. Pieczemy około 80-90 minut aż kości i warzywa się zarumienią. Całość zalewamy wodą, dodajemy czosnek, vegeta natur i gotujemy na wolnym ogniu przez 20 godzin. Po tym czasie przecedzamy uzyskany
chefintheforestBrak pomysłu na obiad? A co powiecie na proste do przygotowania pieczone sznycle z indyka, podane z mozzarellą i sałatka? To świetny i pyszny pomysł na obiad. Wypróbujcie sami. Składniki: 5 plastrów sznycla indyczego sól, pieprz szklanka startej mozzarelli 2 pomidory 1 czerwona cebula posiekana natka pietruszki 3 plastry sera feta Wyk onanie: *Sznycle delikatnie(...)minut, po tym czasie posypujemy serem mozzarellą, zapiekamy, aż ser się rozpuści. * Pomidory obieramy ze skórki, kroimy w drobną kosteczkę, tak samo kroimy cebulkę. Na każdy plaster mięsa wykładamy pomidory, cebulę, posypujemy dość obficie natką pietruszki, na wierzch układamy po kilka kawałeczków sera fety
Z Majeczką w kuchniprodukcja. Na drugi dzień wystarczy je tylko podgrzać. Często gotuję obiady na dwa dni, które można jeść z ryżem, kaszą bądź ziemniakami. Są to smaczne curry , śmietankowe sosy z mięsem i smaczne gulasze . Moje dzieci lubią mięsne sosy, więc takie najczęściej gotuję. Są aromatyczne, niektóre pełne warzyw ale jedno mają wspólne – można je przyrządzać w dużych porcjach. Co jeszcze(...)się u mnie bardzo często, a kiedy wypiekam pizze w niedzielę, to zawsze zostają na poniedziałkowy obiad. Pizza podgrzana w opiekaczu smakuje całkiem dobrze prawie jak świeżo wyjęta z pieca. Moje dzieci mogą jeść pizzę codziennie i zawsze mi przypominają, żebym znowu ją upiekła. Tak więc rozpoczęcie roku szkolnego wcale nie musi być stwierdzeniem „znowu się zaczyna” jeśli
codojedzeniapszennej 2 łyżki masła 2 szklanki mleka około 180 g śmietany 18 % 150 g sera żółtego sól, pieprz, suszone pomidory, suszony czosnek Przygotowanie Najpierw przygotowujemy pulpety: do miski wkładamy mięso, dodajemy jajko, bułkę tartą, kaszę manną, przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy. Całość wyrabiamy ręką na gładką masę. Formujemy nieduże kule. W rondelku roztapiamy masło, dodajemy mąkę i chwilę przesmażamy(...)żółty i przyprawy. Mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji. Do naczynia do zapiekania przekładamy surowy makaron, na niego układamy pulpety, następnie warzywa i sos. Całość posypujemy startym serem żółtym. Zapiekankę pieczemy pod przykryciem przez około 45 min, w temp 180 C. [caption id="attachment_7352" align="aligncenter" width="1024"] Zapiekanka makaronowa z pulpetami[/caption] Artykuł Zapiekanka makaronowa z pulpetami pochodzi
e-PrzepisyKulinarnejest niemożliwe, wszystko się udaje. Jak się uprzesz, to ukisisz nawet kamyczki i piasek. 3. Niki Segnit „Leksykon Smaków” Zastanawialiście się kiedyś czy wanilia pasuje do mięsa a pieprz do bezy? W „Leksykonie Smaków” znajdziecie podpowiedzi jak łączyć smaki, jak dobierać przyprawy, co zrobić, żeby dania smakowały. Znajdziecie takie zestawienia produktów spożywczych, które zawsze się sprawdzają. Książka lekko rozczarowała mnie(...)prezent dla chcących się uczyć nowych smaków. 4. Nicole Just „La Veganista” – cała seria. JA, posiadaczka mięsożernego serduszka, wielbicielka tatara i krwistych steków, polecam książkę wegańską! Najprawdopodobniej piekło zamarza i nadciąga koniec świata. Pani Just zrobiła rzecz genialną – przedstawiła potrawy wegańskie tak, że nawet tacy barbarzyńcy jak ja myślą sobie: „damn… może warto spróbować?!”. Chcecie komuś pokazać
ladykitchenziemniaki jest bardzo wiele. Ja przygotowuję je za każdym razem w inny sposób, aby się nam nie znudziły ;) Chrupiące, złociste, z dodatkiem aromatycznych przypraw i ziół. Idealny dodatek do mięsa, warzyw czy ryb. Robi się je bardzo szybko i prosto, z pewnością zasmakują każdemu :) Składniki: * 1 kg ziemniaków * 5-6 łyżek oleju * 1 łyżeczka majeranku (użyłam Skworcu) * pół łyżeczki(...)osuszyć. Pokroić w nieduże kawałki. W misce wymieszać olej z przyprawami i ziołami, dodać ziemniaki i wymieszać. Wszystko odstawić na godzinę. Blachę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia, rozłożyć ziemniaki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170'C i piec około 40 minut, co jakiś czas przewracać ziemniaki na drugą stronę
Zrób to smaczniedodajemy do cukinii. Mieszamy wszystkie składniki. Ciasto z cukinii musi być dość wyraźne, więc nie żałujcie pieprzu i przypraw. Wstawiamy do gorącego piekarnika w foremce wyłożonej wysmarowanym olejem pergaminem. Pieczemy ok 40 minut w temperaturze 190st. Po wyjęciu kroimy na kawałki, układamy na talerzu i polewamy sosem. SOS WOŁOWY 1/2 kg wołowiny bez kości 2 ząbki czosnku 1 cebula(...)klarowane 1 szklanka wody 1/3 szklanki wina szczypiorek Do rondla dajemy masło i pokrojoną cebulę obsmażamy i wyjmujemy na talerz. Do tego samego rondla dodajemy masła i wrzucamy pokrojone mięso.Obsmażamy. Dodajemy usmażoną cebule i resztę składników, podlewamy 1 szklanka wody i zmniejszamy płomień. Dusimy do miękkości. Ja nie zagęszczam mąką sosów, ale jeżeli ktoś chce to można
harrisawspomnienie z dzieciństwa. Poznajcie jego wysokość sernik dyniowy! Składniki na standardową okrągłą tortownicę biszkopty wrocławskie 1 kg z wiaderka lub 500 g sera pełnotłustego białego (zmielić w maszynce do mięsa) + 500 g sera z wiaderka 500 g puree z dyni (poniżej podam przepis na puree z dyni) 4duże wiejskie jaja w temperaturze pokojowej 2 opakowania budyniu śmietankowego lub waniliowego(...)wiórki cytrynowe Jak przygotować puree z dyni? Przygotuj 1 dynię, umyj, obierz i pokrój na kawałki/paski podobnej wielkości, oczyść z pestek, włókien. Ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w piekarniku nagarzanym do 200 C około 30-40 minut. Sprawdzaj czy dynia jest miękka. Po upieczeniu wystudź ją i zmiksuj na puree w malakserze lub w blenderze
Z Kuchni Do KuchniBardzo smaczny sos, lekko kwaśny i z małą goryczką. Sos niemal do wszystkiego. Świetnie nadaje się do ryby, wszelkich grillowanych mięs, można w nim moczyć warzywa. Co najważniejsze, ilość składników jest bardzo mała. Cytryny, czosnek i oliwa. I nieco soli do smaku. I oczywiście odrobina cierpliwości, gdyż cytryny musimy upiec. Polecam! Przepis znalazłam tutaj składniki (na 1/2 szklanki(...)łyżek oliwy z oliwek 1/2 łyżeczki soli lub do smaku przygotowanie Piekarnik nagrzać do 200 st C Cytryny przeciąć w poprzek, usunąć nasiona. Umieścić cytryny w naczyniu do pieczenia, dołożyć rozgnieciony czosnek, skropić wszystko dwiema łyżkami oliwy. Wstawić na środkową półkę, piec ok 30 minut - aż cytryny lekko się zbrązowią na brzegach a w środku będą miękkie. Naczynie
Stare Garyupływem czasu podgrzewania , gęstnieje. Dosypujmy gałkę muszkatołową i solimy i pieprzymy do smaku. Wykonanie lazanii : Na dobrze rozgrzaną oliwę na patelni , wrzucamy drobno pokrojony czosnek i cebulę. Następnie dokładamy mięso i podsmażamy do momentu , gdy przestanie byc różowe, dodajemy 2 łyżki oregano , posiekaną pietruszkę i bazylię , sól i pieprz. Później wrzucamy pomidory i na małym ogniu dusimy pod przykryciem(...)makaron - warstwa farszu mięsnego - starty żółty ser - sos beszamelowy - warstwa makaronu - farsz - żółty ser - sos beszamelowy itd. Na wierzch posypujemy resztką żółtego sera. W nagrzanym piekarniku do 180 C pieczemy ok. 30 minut. Smacznego
Różne smaki w kuchniupływem czasu podgrzewania , gęstnieje. Dosypujmy gałkę muszkatołową i solimy i pieprzymy do smaku. Wykonanie lazanii : Na dobrze rozgrzaną oliwę na patelni , wrzucamy drobno pokrojony czosnek i cebulę. Następnie dokładamy mięso i podsmażamy do momentu , gdy przestanie byc różowe, dodajemy 2 łyżki oregano , posiekaną pietruszkę i bazylię , sól i pieprz. Później wrzucamy pomidory i na małym ogniu dusimy pod przykryciem(...)makaron - warstwa farszu mięsnego - starty żółty ser - sos beszamelowy - warstwa makaronu - farsz - żółty ser - sos beszamelowy itd. Na wierzch posypujemy resztką żółtego sera. W nagrzanym piekarniku do 180 C pieczemy ok. 30 minut. Smacznego
Różne smaki w kuchnipółplasterki. Czosnek i papryczkę posiekać. Na tłuszczu zeszklić cebulę z dodatkiem szczypty cukru i soli. Następnie dodać czosnek i papryczkę, chwilę razem dusić, wlać bulion i zagotować. Wymieszać z mięsem mielonym. Szpinak lekko odcisnąć, tak aby pozbyć się jak największej ilości wody. Ciasto francuskie lekko rozwałkować. Na nim rozłożyć 1/2 szpinaku, wzdłuż dłuższego boku, zostawiając (wzdłuż drugiego dłuższego boku) wolny(...)zaczynając od dłuższego boku z farszem. Po zwinięciu lekko docisnąć, aby lepiej się trzymało. Pokroić w plastry grubości około 1,5 cm. Układać plastry na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 210 stopni na 15 minut. Najlepsze są ciepłe, ale na zimno też są smaczne. *kupuję gotowe, mrożone, ale zwracam uwagę aby było z masłem
królestwo garówZapiekanki z pieczarkami i serem…Wspomnienie z czasów licealnych, Polski postkomunistycznej, pustek w sklepach, mięso na kartki. Moje dzieci nie mogą uwierzyć, że tak było. Zapiekanki z pieczarkami nie należały wtedy do najlepszych. Mimo wszystko cieszyły się dużą popularnością choć pieczarek było w nich jak na lekarstwo! Szara masa z mnóstwem cebuli. Nie przypominam sobie aby były zapieczone(...)domyślacie moje zapiekane bagietki zawierają mnóstwo pieczarek i mozzarella. Nie lubię objadać się chlebem ale za to lubię jeść to co na nim jest. Zamiast tradycyjnego ketchupu proponuję pieczone pomidory koktajlowe. Uwielbiam zapiekanki i przyrządzam je często, zwłaszcza na kolację. Jest to praktyczne i smaczne danie, do którego można wykorzystać obiadowe resztki i czerstwe pieczywo. Zapiekanki z pieczarkami
codojedzeniakawałki. Do małej miseczki nasyp kumin, kolendrę, wędzoną paprykę, sól, ras el hanout oraz tandoori. Wymieszaj je ze sobą i dodaj olej. Tak przygotowaną marynatę wymieszaj z przygotowanym wcześniej mięsem kurczaka i przesmaż na patelni. Cienkie plastry bakłażana i pokrojoną paprykę zgrilluj na patelni, tak aby były widoczne ślady grillowania.Następnie plastrami bakłażana wyłóż dno i brzegi okrągłego naczynia żaroodpornego(...)się takiej kolejności - bakłażan, ryż, bakłażan, odrobina ryżu, kurczak, figi, bakłażan, ryż, papryka, natka pietruszki, ryż i bakłażan. Tak przygotowaną zapiekankę włóż do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piecz przez około 30 minut. Gotową zapiekankę pokrój i podawaj z sosem jogurtowo czosnkowym (jogurt wymieszaj z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, posiekaną natką pietruszki oraz solą) i pokruszoną fetą. Smacznego
Plate of Joyupiec w piekarniku. Najlepsze do datki do tego dania? Oczywiście te tradycyjne czyli jajko sadzone i buraczki! Świetnie pasuje też sos czosnkowy. Kiełbasę można też zastąpić dowolnym mięsem drobno pokrojonym! Składniki |4 porcje|: * 8 / 10 ziemniaków * 2 cebule * 2 laski kiełbasy śląskiej lub zwyczajne * 1 szklanka ugotowanej drobnej fasolki * 4 listki laurowe * 4 ząbki czosnku * 2 łyżeczki słodkiej papryki(...)kostkę. Następnie gotujemy około 5 minut i odcedzamy. Cebule kroimy w kostkę, czosnek rozgniatamy. Wszystkie składniki i przyprawy (poza grochem) łączymy i wysypujemy na dużą blachę. Całość pieczemy około 25 min w temperaturze 180 stopni. Następnie dodajemy groch i pieczemy jeszcze 5 minut
Mohiellastartego parmezanu Przygotowanie; Bakłażana umyć, a następnie pokroić na plastry około 5mm. i w odrobinie oliwy zrumienić je z każdej strony a następnie odsączyć na papierowych ręcznikach. Mięso mielone , posiekaną cebulę oraz starty czosnek zrumienić na patelni z odrobiną oliwy, ciągle mieszając aby się nie przypaliło. Następnie dodać pomidory oraz przecier pomidorowy a także sos worcester, przyprawy oraz zioła. Dusić(...)łyżki oliwy ugotować makaron al. dente, odcedzić i dodać do sosu. Posypać serem i dokładnie wymieszać. Tortownicę o średnicy 17Cm lub 20 cm. natłuścić oliwą, dno wyłożyć papierem do pieczenia. Spód i boki tortownicy wyłożyć plastrami bakłażana. W środku umieścić makaron z sosem i przykryć pozostałymi plastrami bakłażana. Zapiekać w nagrzanym do 200C piekarniku około 40 min. Po wyjęciu
Radość kipiąca uśmiechem.doszczelniać mąką. Można sobie pomóc wykałaczką i spiąć roladkę choć ja jej nigdy nie używam. Mi z dwóch dużych piersi wychodzi ok. 14 roladek. Skala smaku 10/10 podczas pieczenia trochę farszu wypłynie ale to tylko wzbogaci smak potrawy Roladki z kurczaka zawijane w szynce parmeńskiej 2 pojedyncze piersi z kurczaka szynka parmeńska ok. dwóch opakowań 2 serki topione z ziołami(...)przez praskę do czosnku sól,pieprz,masło śmietankowe Piersi z kurczaka przeciąć wzdłuż aby wykroić kotleciki i rozbić je tłuczkiem ( najlepiej przykryć je folią spożywczą by nie uszkodzić włókien mięsa). Te kawałki mięsa,które się rozwaliły czy zostały z nich małe kawalki połączyć razem i uformować kotlecik "poszarpany". Jeżeli wyszły wam duże płaty kotleta przecinamy je na pół - zostana małe
Kubki smakuPropozycja na szybki obiad. Bardzo soczyste i aromatyczne piersi kurczaka obtoczone w suszonej melisie i pieczone z cząstkami jabłek. W ten sam sposób można przygotować także udka (jabłka można pominąć) :) Składniki: 3 piersi kurczaka 2 torebki melisy (takiej do przygotowania naparu) jabłko sól pieprz Dodatkowo: odrobina oleju Wykonanie: Piersi kurczaka oczyścić, umyć i osuszyć. Posypać solą, pieprzem oraz(...)olejem. Cząstki obranego i pozbawionego gniazd nasiennych jabłka ułożyć na kurczaku. Przykryć pokrywą lub folią aluminiową i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na ok. godzinę (do zarumienienia mięsa). Podawać z gotowanymi ziemniakami lub ryżem. Smacznego
MyCookBook.plwymieszać. Zagnieść rękoma elastyczne ciasto. Przykryć ściereczką i zostawić na 20 min. Po tym czasie podzielić ciasto na sześć części i każdą rozwałkować na cieniutki placek. Patelnie rozgrzać i piec placki z obydwu stron po ok. 15 sekund a następnie drugi raz z każdej strony ale tylko przez chwilę, aż zaczną pojawiać się pęcherzyki powietrza. Zdjąć z patelni(...)łyżki jogurtu naturalnego 3 łyżki majonezu ząbek czosnku (zmiażdżony) 1/2 łyżeczki mielonej papryki szczypta soli Składniki sosu wystarczy dobrze wymieszać. Placki posmarować sosem, nałożyć dodatki, mięso, zwinąć i zajadać. Smacznego
Maślane ciasteczkowspaniałego smaku takiego sosu jest grillowanie jego składników zanim je połączymy. Wiele włoskich przepisów poleca grillowanie mięsa, następnie wymieszanie go z sosem i podanie na makaronie. Włosi nie duszą mięsa w sosach tak bardzo jak mogłoby nam się to wydawać. Aby uchwycić prawdziwe włoskie smaki z grilla, polecamy kilka przepisów na danie z grilla rodem w Włoch. Stek po florencku(...)steki Fiorentina / New York Strip 2 cytryny 2 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżeczki soli morskiej ½ łyżeczki czarnego pieprzu Przygotowanie: Sok z jednej cytryny wlać do płytkiego naczynia do pieczenia. Drugą cytrynę pokroić i 4 liny i odłożyć na bok. Steki umieścić w naczyniu i natrzeć z obu stron sokiem z cytryny, steki pozostawić w naczyniu na około 10 minut
naRuszciePieczona karkówka z ziemniakami polana sosem chrzanowym to jeden z wielu pomysłów na pyszny obiad, a mało pracy przy nim, aż za nudno, bo robi się praktycznie sam. Dla 4-5 osób: - Karkówka 800-1000 g - 3-4 ziemniaki MARYNATA - 3 posiekane ząbki czosnku - łyżeczka papryki słodkiej i ostrej - łyżeczka curry - łyżeczka majeranku - szczypta pieprzu cayenne - szczypta tymianku(...)łyżeczka soli - dwie łyżki musztardy sarepskiej SOS - 2 łyżki kwaśnej śmietany - 3-4 łyżki chrzanu Karkówkę umyj, osusz i pokrój na plastry ok.1 cm. Mięso wymasuj czosnkiem. Przyprawy wymieszaj razem i wklep w każdą sztukę wieprzowiny.Przykryj i odstaw do lodówki na min. 2 godziny. Po tym czasie włącz piekarnik na 180° termo obieg. Obierz ziemniaki i pokrój na plastry
Pasje Jolkizagniatamy na gładką masę. Zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na 45 minut. Teraz zabieramy się za farsz. Cebulę i czosnek siekamy i podsmażamy na patelni. Dodajemy mięso mielone i dobrze rozdrabniamy- najlepiej drewnianą łopatką lub łyżką. Solimy, pieprzymy, dodajemy szczyptę chili i po łyżeczce kuminu i papryki ostrej. Wrzucamy pokrojoną w kostkę czerwoną paprykę. Dolewamy troszkę wody(...)kukurydza i fasola były chrupiące, a nie miękkie. Schłodzone ciasto dzielimy na 10 części. Wałkujemy na stolnicy posypanej mąką placki o średnicy około 20 cm. Pieczemy na rozgrzanej suchej patelni z każdej strony, aż się zarumienią (powstaną brązowe pęcherze) Ser żółty ucieramy. Na każdym placku kładziemy trochę farszu i posypujemy serem. Dół tortilli zawijamy
Moje Kuchenne RewelacjeSerniki to jedne z ciast które bardzo lubimy.Jeżeli chodzi o serniki pieczone to najlepsze są z twarogu ale takiego który sami zmielimy.Sery w wiaderkach to zdecydowanie do serników na zimno.Z mieleniem trochę pracy dłużej trwa przygotowanie ale smaczny sernik wynagradza trud.I ten sernik sprawdził się rewelacyjnie,łatwy w przygotowaniu,wilgotny nie za słodki po prostu pyszny. Składniki(...)masło 1,5 szk cukier 2 łyżeczki esencja waniliowa 1 szt budyń waniliowy 1 szt brzoskwinie w puszce cukier puder Przygotowanie: Twaróg zmielić dwukrotnie w maszynce do mięsa.Masło rozpuścić.Brzoskwinie wyłożyć na sitko do odsączenia z nadmiaru płynu. Żółtka ubić mikserem z cukrem na puszystą masę dodać esencję waniliową wymieszać dodać proszek budyniowy i wymieszać. Następnie dodawać
Ala piecze i gotuje