jest niemożliwe, wszystko się udaje. Jak się uprzesz, to ukisisz nawet kamyczki i piasek. 3. Niki Segnit „Leksykon Smaków” Zastanawialiście się kiedyś czy wanilia pasuje do mięsa a pieprz do bezy? W „Leksykonie Smaków” znajdziecie podpowiedzi jak łączyć smaki, jak dobierać przyprawy, co zrobić, żeby dania smakowały. Znajdziecie takie zestawienia produktów spożywczych, które zawsze się sprawdzają. Książka lekko rozczarowała mnie(...)prezent dla chcących się uczyć nowych smaków. 4. Nicole Just „La Veganista” – cała seria. JA, posiadaczka mięsożernego serduszka, wielbicielka tatara i krwistych steków, polecam książkę wegańską! Najprawdopodobniej piekło zamarza i nadciąga koniec świata. Pani Just zrobiła rzecz genialną – przedstawiła potrawy wegańskie tak, że nawet tacy barbarzyńcy jak ja myślą sobie: „damn… może warto spróbować?!”. Chcecie komuś pokazać
ladykitchenziemniaki jest bardzo wiele. Ja przygotowuję je za każdym razem w inny sposób, aby się nam nie znudziły ;) Chrupiące, złociste, z dodatkiem aromatycznych przypraw i ziół. Idealny dodatek do mięsa, warzyw czy ryb. Robi się je bardzo szybko i prosto, z pewnością zasmakują każdemu :) Składniki: * 1 kg ziemniaków * 5-6 łyżek oleju * 1 łyżeczka majeranku (użyłam Skworcu) * pół łyżeczki(...)osuszyć. Pokroić w nieduże kawałki. W misce wymieszać olej z przyprawami i ziołami, dodać ziemniaki i wymieszać. Wszystko odstawić na godzinę. Blachę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia, rozłożyć ziemniaki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170'C i piec około 40 minut, co jakiś czas przewracać ziemniaki na drugą stronę
Zrób to smaczniedodajemy do cukinii. Mieszamy wszystkie składniki. Ciasto z cukinii musi być dość wyraźne, więc nie żałujcie pieprzu i przypraw. Wstawiamy do gorącego piekarnika w foremce wyłożonej wysmarowanym olejem pergaminem. Pieczemy ok 40 minut w temperaturze 190st. Po wyjęciu kroimy na kawałki, układamy na talerzu i polewamy sosem. SOS WOŁOWY 1/2 kg wołowiny bez kości 2 ząbki czosnku 1 cebula(...)klarowane 1 szklanka wody 1/3 szklanki wina szczypiorek Do rondla dajemy masło i pokrojoną cebulę obsmażamy i wyjmujemy na talerz. Do tego samego rondla dodajemy masła i wrzucamy pokrojone mięso.Obsmażamy. Dodajemy usmażoną cebule i resztę składników, podlewamy 1 szklanka wody i zmniejszamy płomień. Dusimy do miękkości. Ja nie zagęszczam mąką sosów, ale jeżeli ktoś chce to można
harrisawspomnienie z dzieciństwa. Poznajcie jego wysokość sernik dyniowy! Składniki na standardową okrągłą tortownicę biszkopty wrocławskie 1 kg z wiaderka lub 500 g sera pełnotłustego białego (zmielić w maszynce do mięsa) + 500 g sera z wiaderka 500 g puree z dyni (poniżej podam przepis na puree z dyni) 4duże wiejskie jaja w temperaturze pokojowej 2 opakowania budyniu śmietankowego lub waniliowego(...)wiórki cytrynowe Jak przygotować puree z dyni? Przygotuj 1 dynię, umyj, obierz i pokrój na kawałki/paski podobnej wielkości, oczyść z pestek, włókien. Ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w piekarniku nagarzanym do 200 C około 30-40 minut. Sprawdzaj czy dynia jest miękka. Po upieczeniu wystudź ją i zmiksuj na puree w malakserze lub w blenderze
Z Kuchni Do KuchniBardzo smaczny sos, lekko kwaśny i z małą goryczką. Sos niemal do wszystkiego. Świetnie nadaje się do ryby, wszelkich grillowanych mięs, można w nim moczyć warzywa. Co najważniejsze, ilość składników jest bardzo mała. Cytryny, czosnek i oliwa. I nieco soli do smaku. I oczywiście odrobina cierpliwości, gdyż cytryny musimy upiec. Polecam! Przepis znalazłam tutaj składniki (na 1/2 szklanki(...)łyżek oliwy z oliwek 1/2 łyżeczki soli lub do smaku przygotowanie Piekarnik nagrzać do 200 st C Cytryny przeciąć w poprzek, usunąć nasiona. Umieścić cytryny w naczyniu do pieczenia, dołożyć rozgnieciony czosnek, skropić wszystko dwiema łyżkami oliwy. Wstawić na środkową półkę, piec ok 30 minut - aż cytryny lekko się zbrązowią na brzegach a w środku będą miękkie. Naczynie
Stare Garyupływem czasu podgrzewania , gęstnieje. Dosypujmy gałkę muszkatołową i solimy i pieprzymy do smaku. Wykonanie lazanii : Na dobrze rozgrzaną oliwę na patelni , wrzucamy drobno pokrojony czosnek i cebulę. Następnie dokładamy mięso i podsmażamy do momentu , gdy przestanie byc różowe, dodajemy 2 łyżki oregano , posiekaną pietruszkę i bazylię , sól i pieprz. Później wrzucamy pomidory i na małym ogniu dusimy pod przykryciem(...)makaron - warstwa farszu mięsnego - starty żółty ser - sos beszamelowy - warstwa makaronu - farsz - żółty ser - sos beszamelowy itd. Na wierzch posypujemy resztką żółtego sera. W nagrzanym piekarniku do 180 C pieczemy ok. 30 minut. Smacznego
Różne smaki w kuchniupływem czasu podgrzewania , gęstnieje. Dosypujmy gałkę muszkatołową i solimy i pieprzymy do smaku. Wykonanie lazanii : Na dobrze rozgrzaną oliwę na patelni , wrzucamy drobno pokrojony czosnek i cebulę. Następnie dokładamy mięso i podsmażamy do momentu , gdy przestanie byc różowe, dodajemy 2 łyżki oregano , posiekaną pietruszkę i bazylię , sól i pieprz. Później wrzucamy pomidory i na małym ogniu dusimy pod przykryciem(...)makaron - warstwa farszu mięsnego - starty żółty ser - sos beszamelowy - warstwa makaronu - farsz - żółty ser - sos beszamelowy itd. Na wierzch posypujemy resztką żółtego sera. W nagrzanym piekarniku do 180 C pieczemy ok. 30 minut. Smacznego
Różne smaki w kuchnipółplasterki. Czosnek i papryczkę posiekać. Na tłuszczu zeszklić cebulę z dodatkiem szczypty cukru i soli. Następnie dodać czosnek i papryczkę, chwilę razem dusić, wlać bulion i zagotować. Wymieszać z mięsem mielonym. Szpinak lekko odcisnąć, tak aby pozbyć się jak największej ilości wody. Ciasto francuskie lekko rozwałkować. Na nim rozłożyć 1/2 szpinaku, wzdłuż dłuższego boku, zostawiając (wzdłuż drugiego dłuższego boku) wolny(...)zaczynając od dłuższego boku z farszem. Po zwinięciu lekko docisnąć, aby lepiej się trzymało. Pokroić w plastry grubości około 1,5 cm. Układać plastry na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 210 stopni na 15 minut. Najlepsze są ciepłe, ale na zimno też są smaczne. *kupuję gotowe, mrożone, ale zwracam uwagę aby było z masłem
królestwo garówZapiekanki z pieczarkami i serem…Wspomnienie z czasów licealnych, Polski postkomunistycznej, pustek w sklepach, mięso na kartki. Moje dzieci nie mogą uwierzyć, że tak było. Zapiekanki z pieczarkami nie należały wtedy do najlepszych. Mimo wszystko cieszyły się dużą popularnością choć pieczarek było w nich jak na lekarstwo! Szara masa z mnóstwem cebuli. Nie przypominam sobie aby były zapieczone(...)domyślacie moje zapiekane bagietki zawierają mnóstwo pieczarek i mozzarella. Nie lubię objadać się chlebem ale za to lubię jeść to co na nim jest. Zamiast tradycyjnego ketchupu proponuję pieczone pomidory koktajlowe. Uwielbiam zapiekanki i przyrządzam je często, zwłaszcza na kolację. Jest to praktyczne i smaczne danie, do którego można wykorzystać obiadowe resztki i czerstwe pieczywo. Zapiekanki z pieczarkami
codojedzeniakawałki. Do małej miseczki nasyp kumin, kolendrę, wędzoną paprykę, sól, ras el hanout oraz tandoori. Wymieszaj je ze sobą i dodaj olej. Tak przygotowaną marynatę wymieszaj z przygotowanym wcześniej mięsem kurczaka i przesmaż na patelni. Cienkie plastry bakłażana i pokrojoną paprykę zgrilluj na patelni, tak aby były widoczne ślady grillowania.Następnie plastrami bakłażana wyłóż dno i brzegi okrągłego naczynia żaroodpornego(...)się takiej kolejności - bakłażan, ryż, bakłażan, odrobina ryżu, kurczak, figi, bakłażan, ryż, papryka, natka pietruszki, ryż i bakłażan. Tak przygotowaną zapiekankę włóż do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piecz przez około 30 minut. Gotową zapiekankę pokrój i podawaj z sosem jogurtowo czosnkowym (jogurt wymieszaj z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, posiekaną natką pietruszki oraz solą) i pokruszoną fetą. Smacznego
Plate of Joyupiec w piekarniku. Najlepsze do datki do tego dania? Oczywiście te tradycyjne czyli jajko sadzone i buraczki! Świetnie pasuje też sos czosnkowy. Kiełbasę można też zastąpić dowolnym mięsem drobno pokrojonym! Składniki |4 porcje|: * 8 / 10 ziemniaków * 2 cebule * 2 laski kiełbasy śląskiej lub zwyczajne * 1 szklanka ugotowanej drobnej fasolki * 4 listki laurowe * 4 ząbki czosnku * 2 łyżeczki słodkiej papryki(...)kostkę. Następnie gotujemy około 5 minut i odcedzamy. Cebule kroimy w kostkę, czosnek rozgniatamy. Wszystkie składniki i przyprawy (poza grochem) łączymy i wysypujemy na dużą blachę. Całość pieczemy około 25 min w temperaturze 180 stopni. Następnie dodajemy groch i pieczemy jeszcze 5 minut
Mohiellastartego parmezanu Przygotowanie; Bakłażana umyć, a następnie pokroić na plastry około 5mm. i w odrobinie oliwy zrumienić je z każdej strony a następnie odsączyć na papierowych ręcznikach. Mięso mielone , posiekaną cebulę oraz starty czosnek zrumienić na patelni z odrobiną oliwy, ciągle mieszając aby się nie przypaliło. Następnie dodać pomidory oraz przecier pomidorowy a także sos worcester, przyprawy oraz zioła. Dusić(...)łyżki oliwy ugotować makaron al. dente, odcedzić i dodać do sosu. Posypać serem i dokładnie wymieszać. Tortownicę o średnicy 17Cm lub 20 cm. natłuścić oliwą, dno wyłożyć papierem do pieczenia. Spód i boki tortownicy wyłożyć plastrami bakłażana. W środku umieścić makaron z sosem i przykryć pozostałymi plastrami bakłażana. Zapiekać w nagrzanym do 200C piekarniku około 40 min. Po wyjęciu
Radość kipiąca uśmiechem.doszczelniać mąką. Można sobie pomóc wykałaczką i spiąć roladkę choć ja jej nigdy nie używam. Mi z dwóch dużych piersi wychodzi ok. 14 roladek. Skala smaku 10/10 podczas pieczenia trochę farszu wypłynie ale to tylko wzbogaci smak potrawy Roladki z kurczaka zawijane w szynce parmeńskiej 2 pojedyncze piersi z kurczaka szynka parmeńska ok. dwóch opakowań 2 serki topione z ziołami(...)przez praskę do czosnku sól,pieprz,masło śmietankowe Piersi z kurczaka przeciąć wzdłuż aby wykroić kotleciki i rozbić je tłuczkiem ( najlepiej przykryć je folią spożywczą by nie uszkodzić włókien mięsa). Te kawałki mięsa,które się rozwaliły czy zostały z nich małe kawalki połączyć razem i uformować kotlecik "poszarpany". Jeżeli wyszły wam duże płaty kotleta przecinamy je na pół - zostana małe
Kubki smakuPropozycja na szybki obiad. Bardzo soczyste i aromatyczne piersi kurczaka obtoczone w suszonej melisie i pieczone z cząstkami jabłek. W ten sam sposób można przygotować także udka (jabłka można pominąć) :) Składniki: 3 piersi kurczaka 2 torebki melisy (takiej do przygotowania naparu) jabłko sól pieprz Dodatkowo: odrobina oleju Wykonanie: Piersi kurczaka oczyścić, umyć i osuszyć. Posypać solą, pieprzem oraz(...)olejem. Cząstki obranego i pozbawionego gniazd nasiennych jabłka ułożyć na kurczaku. Przykryć pokrywą lub folią aluminiową i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na ok. godzinę (do zarumienienia mięsa). Podawać z gotowanymi ziemniakami lub ryżem. Smacznego
MyCookBook.plwymieszać. Zagnieść rękoma elastyczne ciasto. Przykryć ściereczką i zostawić na 20 min. Po tym czasie podzielić ciasto na sześć części i każdą rozwałkować na cieniutki placek. Patelnie rozgrzać i piec placki z obydwu stron po ok. 15 sekund a następnie drugi raz z każdej strony ale tylko przez chwilę, aż zaczną pojawiać się pęcherzyki powietrza. Zdjąć z patelni(...)łyżki jogurtu naturalnego 3 łyżki majonezu ząbek czosnku (zmiażdżony) 1/2 łyżeczki mielonej papryki szczypta soli Składniki sosu wystarczy dobrze wymieszać. Placki posmarować sosem, nałożyć dodatki, mięso, zwinąć i zajadać. Smacznego
Maślane ciasteczko