Pasztet drobiowy z rosołu 209marchewek 1 korzeń pietruszki Dodatkowo: 1 łyżeczka przyprawy uniwersalnej (bez soli) 2 ząbki czosnku 1 cebula 1 jajko 2 łyżki bułki tartej 2 łyżki świeżej natki pietruszki Sól Pieprz Mięso dokładnie oddzielamy od kości, przekładamy do miski. Dodajemy ugotowane warzywa: seler, pietruszkę i marchewkę. Cebulę oraz czosnek kroimy na mniejsze kawałki. Całość dokładnie blendujemy lub mielimy przez maszynkę. Do masy(...)gęsta możemy dolać kilka łyżek rosołu. Przygotowany pasztet przekładamy do foremki (keksówki o wymiarach 20x7 cm). Wierzch wygładzamy i wstawiamy do nagrzanego do 180*C piekarnika(góra-dół). Pieczemy przez 50 minut. Góra pasztetu musi być ładnie zarumieniona. Po upieczeniu i wystudzeniu możemy przełożyć pasztet do dowolnego naczynia
VioletoweKucharzenie
Żytnie Naleśniki ze Szpinakiem i Kurczakiem 268pieprz biały sól 1 łyżeczka startej skórki z cytryny 1 łyżeczka posiekanego koperku Pierś z kurczaka pokroiłam w małą kostkę, oprószyłam solą i pieprzem i usmażyłam na maśle. Do mięsa dodałam czosnek, podsmażyłam, na końcu szpinak i smażyłam wszystko razem kilka minut. Nie chciało mi się brudzić dodatkowej miski i do wystudzonego szpinaku z kurczakiem wkruszyłam ser feta, wymieszałam(...)wylałam odrobinę kremówki z przyprawami, dopiero na nią układałam naleśniki. Na końcu wystarczy zalać naleśniki pozostałą częścią kremówki z przyprawami i tu jak chcecie posypać żółtym serem. Piekłam w temperaturze 180 stopni około 25 - 35 minut
Blondynka Gotuje
Muszle z pesto i kurczakiem 278mleka 1 łyżka masła klarowanego 1/3 pesto sól, pieprz Pesto: Składniki pesto przekładam do rondelka i miksuje blenderem. Makaron gotuje aldente w osolonej wodzie. Pierś z kurczaka mielę maszynką. Mięso przekładam do miski, dodaję, 2/3 pesto, sól, pieprz i mieszam. Zimne muszle nadziewam farszem z kurczaka. Sos: Na patelni rozpuszczam masło i wsypuję mąkę. Przesmażam na wolnym ogniu uważając żeby(...)mieszam. Do naczynia do zapiekania wylewam sos, układam na nim muszle. Posypuję pokrojonym chili. Wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 180 stopni góra dół na 25 minut. Przed końcem pieczenia posypuję muszle pokrojoną mozzarellą
wesoła kuchnia
Rozgrzewająca zupa z kolorową papryką 211zdecydowaną królową jest papryka – pomarańczowa, żółta oraz zielona. Jest ona bardzo pożywna zwłaszcza, dzięki dużej ilości warzyw. Ja podałam do niej lekko podsmażone plasterki kiełbasy. Jeśli nie jecie mięsa spokojnie można wykonać ją w wersji wegetariańskiej. Składniki: 3 kolorowe papryki: zielona, pomarańczowa oraz żółta pokrojone w cienkie paseczki 20 pomidorków koktajlowych, przekrojonych na pół 4 ząbki czosnku, przekrojone(...)patelni Przygotowanie: W dużym garnku rozgrzewamy olej i wrzucamy cebulkę oraz paprykę. Podsmażamy aby papryka lekko zmiękła. Pomidorki wkładamy do naczynia żaroodpornego, dodajemy czosnek i obficie posypujemy oregano. Pieczemy je w 200 stopniach przez około 20 minut. Gdy będą gotowe dokładamy je do papryki z cebulką. Pomidory z puszki wraz z bulionem wlewamy do garnka i całość gotujemy jeszcze przez
Życie ze smakiem
Papryki faszerowane 252ziołami i czekamy, aż całość się usmaży. W tym czasie możemy zająć się paprykami - odcinamy wierzchnie części, a następnie usuwamy gniazda nasienne. Powinno to wyglądać mniej więcej tak: Gdy mięso jest usmażone, dodajemy ok. 2-3 łyżeczki koncentratu pomidorowego, tak by całość lekko zmieniła kolor i konsystencję, ale bez przesady, wszak nie jest to farsz pomidorowy ;) Jeśli trzeba doprawiamy(...)wielkości. Teraz już z górki - rozgrzewamy piekarnik do 200 st. C, nasze papryki przekładamy do naczynia żaroodpornego, wypełniamy je wodą tak na ok. 2 cm i całość pieczemy ok. 30-40 minut. W tym czasie ścieramy ser i na 5 minut przed końcem pieczenia posypujemy nim papryki. Gdy się rozpuści można zajadać :) Smacznego
Kulinarne zapędy Kokosa
KULECZKI WOŁOWE W PANIERCE Z KASZY MANNY 228SKŁADNIKI: 500 g mięsa mielonego wołowego 1 por 1 łyżka świeżego drobno posiekanego rozmarynu 3 łyżki płatków owsianych błyskawicznych 2 jajka Sól i pieprz do smaku 1 łyżka czosnku granulowanego 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego 1 łyżeczka płatków papryki suszonej 1 łyżeczka chilli Dodatkowo 100 g kaszy manny 1 kulka mozzarelli PRZYGOTOWANIE: Składniki na kotlety dokładnie ze sobą wymieszać. Mozzarellę(...)Blachę wyłożyć folią aluminiową. Formować kotlety a na środek położyć kawałek sera. Zakleić a następnie uformować kulkę . Obtoczyć w kaszy mannie. Ułożyć na foli. Piec w piekarniku ok 30 minut w 180 stopniach
Gotowanie Patki
Kotleciki z mintaja 247było w niej za wiele wody. Cebulę kroimy w kosteczkę i podsmażamy na maśle. Bułkę moczymy w mleku i odciskamy. Rybę z cebulką mielimy w maszynce do mięsa (cebulkę można też dodać bez mielenia, ale nie wszystkie dzieci to lubią). Do zmielonej masy dodajemy odciśniętą bułkę, jajko, mąkę oraz sól i pieprz. Dobrze wyrabiamy. Masa będzie dość luźna(...)rozgrzanym oleju. Podajemy z ziemniakami i surówką. Można podawać również z sosem pomidorowym lub pieczarkowym. Inne dania z rybą, w tym kotleciki, krokiety i sałatki, a także przepis na pieczonego karpia znajdziecie TUTAJ
Trzeci talerz
Drożdżowe bułeczki z indykiem i pieczarkami 213minut. Dodajemy mąkę, pozostałe ciepłe mleko i rozpuszczone masło. Ciasto zagniatamy i pozostawiamy pod przykryciem aby powiększyło swoją objętość. Na patelni smażymy na oliwie cebulę posiekaną w kostkę, dodajemy mięso mielone i wszystko podsmażamy. Dodajemy pieczarki i wszystko doprawiamy, na sam koniec jak farsz się zagęści dodajemy śmietanę ( możecie również dodać łyżkę mąki rozpuszczonej w odrobinie wody, ale to tylko(...)wyciskamy kółka szklanką ( tam gdzie jest farsz to środek bułeczki). Bułeczki odstawiamy na ściereczkę do wyrośnięcia ok 15 minut. Każdą bułeczkę smarujemy z góry zbełtanym jajkiem i pieczemy w rozgrzanym piekarniku na 200 C ok 20 minut, aż się ładnie zarumienią. Pamiętajcie, że każdy piekarnik trochę inaczej piecze więc doglądajcie :) Smacznego
Niezły Młynek
Domowa, żytnia tortilla z tofu a'la kurczak (wegańska) 300przemija, lecz na początku było mi ciężko. Dzięki takiej chwili powstała ta tortilla, która smakiem nie odbiega od tych, które możemy kupić na mieście z kurczakiem czy innym mięsem w środku. Tylko spróbujcie! :) Składniki na żytnią tortillę: - 240g mąki żytniej chlebowej typu 720 SYMBIO - 160g gorącej wody - 25g sezamu - 2 łyżki oleju - sól Wszystkie składniki mieszamy ze sobą(...)części, każdą z nich rozwałkowujemy i za pomocą noża do pizzy wycinamy równe okręgi (u mnie o 25cm średnicy). Z resztek po wycinaniu otrzymamy siódmą część na ostatnią tortillę. Pieczemy na patelni bez użycia tłuszczu przez 30-40s z każdej strony (nie dłużej, gdyż zrobią się zbyt twarde i ciężko będzie je złożyć). Składniki do wnętrza (wybierać wedle
Be Fit Be Strong
karkówka z pieczarkami w pomidorowym sosie 283Składniki: 1,20-1,50 karkówki bez kości 2 przyprawy knorr do czerwonego mięsa lub do karkówki 3 cebule 30-50 dag pieczarek sos: 16 łyżek wody 3 łyżki cukru 2,5 łyżki magi 5 łyżek octu 4 łyżki koncentratu pomidorowego Sposób przygotowania: 1. Karkówkę pokroić w plastry posypać przyprawą ( dać całe 2 sztuki ) dodać troszeczkę oleju wymieszać i odstawić(...)półksiężyce – pieczarek i cebuli nie smażymy układać w naczyniu żaroodpornym warstwami ( pieczarki, cebula, karkówka, pieczarki, cebula, karkówka ) 2. Z podanych składników w osobnym garnku przygotować sos, zalać nim karkówkę piec w temp. 180 stopni
Darcia w kuchni
Bakłażan pieczony na ostro i szybka sałatka caprese 230Kolorowy obiad bez mięsa? Jeśli mam wybór – wybieram bakłażana. Żeby był zdrowszy niż ten w wersji smażonej, który ‘pije’ dużą ilość tłuszczu, wystarczy go tylko posmarować oliwą i odpowiednio przyprawić. A potem podać we włoskim stylu. Młode bakłażany myjemy, przecinamy wzdłuż na pół. Jeśli boicie się, że mogą być gorzkie – posólcie je dość mocno i odstawcie na pół godziny(...)razem z nią – gorzki sok. Wypłuczcie je dokładnie pod bieżącą wodą i osuszcie papierowym ręcznikiem. Skórkę trzeba w kilku miejscach podziurawić ostrym nożem, bakłażany nie popękają w czasie pieczenia i zachowają formę. Ułóżcie je przekrojoną stroną do góry na kratce w blaszce do pieczenia. Ząbek czosnku przeciskamy przez praskę do miseczki. Wlewamy ocet balsamiczny i olej, pieprzymy, dodajemy wędzoną
Karo in the Kitchen
Mussaka z ziemniakami i bakłażanem 296papierowym ręczniku i układamy na ziemniaki. Czosnek i cebule drobno siekamy i solimy. Wykładamy na rozgrzana oliwę i dusimy ok 3-5 minut. Po tym czasie dołączamy do cebuli mięso i dusimy kolejne 10 minut. Dodajemy koncentrat oraz przecier oraz doprawiamy do smaku. Mięsny farsz układamy jako trzecią warstwę w naczyniu. Sos beszamelowy robimy jako ostatni element, ponieważ szybko tężeje(...)się formować grudki. Doprawiamy do smaku gałką muszkatałową, solą oraz pieprzem. Zalewamy sosem zapiekankę i posypujemy startym parmezanem. Wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na 30 -40 minut. Pieczemy pod przykryciem. Smacznego
ChilliJemy
Papryka faszerowana w sosie pomidorowym 315kroimy na połówki i usuwamy gniazda nasienne. Cebulę kroimy w kosteczkę i podsmażamy na oleju. Dodajemy ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę. Chwilę smażymy po czym wrzucamy mięso. Smażymy aż mięso będzie gotowe. Gdy wystygnie dodajemy ugotowany wcześniej ryż, kukurydzę i bułkę tartą. Doprawiamy solą, pieprzem, ziołami i papryką. Tak przygotowanym farszem nadziewamy papryki i układamy je w naczyniu wysmarowanym margaryną(...)wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190-200 stopni. Po 45 minutach zdejmujemy pokrywkę i zapiekamy przez następne 45 minut, aż papryka stanie się mięciutka. Na parę minut przed końcem pieczenia na każdą paprykę kładziemy plasterek sera i posypujemy oregano
My simple kitchen
Bułeczki z mięsem mielonym. 265słodkiej sproszkowanej papryki łyżeczka majeranku 2 łyżki masła masła 2 łyżki oleju Przygotowanie: Bardzo drobno kroimy cebulę i szklimy na rozgrzanym oleju przez ok. 5 min. Następnie dodajemy mięso mielone i ciągle mieszając smażymy przez ok. 7 min. Po tym dodajemy wszystkie przyprawy, przecier pomidorowy, szklankę wody i dusimy na małym ogniu przez ok. 10-15 min, aż odparuje(...)każdej części formujemy kulkę, następnie ją spłaszczamy i na środek układamy 2 łyżeczki nadzienia. Dokładnie zawijamy, aby powstała nam forma bułeczki. Gotowe bułeczki układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 20 min. Następnie wierzch bułeczek smarujemy połową roztopionego masła. Pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok. 25 min. Po upieczeniu
Kuchnia Łukasza
Przepiórki z turówką wonną 168przy mostku nadciąć, wyłamać i przeciąć. Odciąć mięso od łopatek i tu uważać, aby nie przeciąć skóry. Wyciągnąć korpus przez kuper. Cały czas należy ostrożnie przecinać błony tak, aby mięso pozostawało przy skórze a nóż cały czas ocierał się o powierzchnię kości. Przepiórki oprószyć lekko solą i odstawić. Orzechy niezbyt drobno posiekać. Bułkę namoczyć w mleku a następnie(...)wypełnić od strony kupra i od strony szyi. Dziury spiąć wykałaczkami a następnie obwiązać nitką wykałaczki lub zszyć. Zawinąć przepiórki w boczek. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni. Piec około 50 minut. zastawa
królestwo garów
Roladki z polędwicy z suszonymi pomidorami, fetą i żurawiną. 216Szukałam dziś inspiracji na obiadek, chciałam użyć polędwiczki, bo to chude i smaczne mięso. Skończyło się na roladkach z ulubionymi dodatkami. Polecam są nie tylko smaczne, ale jeszcze bardzo efektowne. Uwaga! Zrobiłam te roladki również z mozzarellą - na mój gust smaczniejsze! SKŁADNIKI: 2 polędwiczki wieprzowe ser feta 250gr. lub 2 kulki mozzarelli żurawina suszona mały słoik suszonych pomidorów z ziołami(...)płat, posypujemy ulubionymi przyprawami u mnie: vegeta, sól, pieprz, czosnek, na płacie rozkładamy żurawinę, pokrojone pomidory i fetę, folię aluminiową smarujemy oliwą z oliwek, kładziemy polędwiczki, folię nakłuwamy i pieczemy na patelni (z dodatkiem oliwy, bądź masła) lub w piekarniku rozgrzanym do 180 st.(z termoobiegiem) około pół godziny, zdejmujemy folię i pieczemy 10-15 min. do zrumienienia. Jeśli pieczecie
Kuchnia Beaty
Wolowina po burgundzku (Boeuf Bourguignon) 273cebuli. Na drugiej patelni przesmażamy boczek. Gdy stanie się lekko rumiany przekładamy go do warzyw. Na patelnię ponownie dodajemy tłuszcz i na dużym ogniu obsmażamy obtoczone w mące kawałki mięsa. Kładziemy po kilka kawałków (tak by się nie dotykały). Smażymy tylko tyle by zrumienić brzegi z każdej strony. Obsmażone kawałki solimy i pieprzymy, a następnie wkładamy do naczynia z warzywami(...)rondla z resztą składników. Wlewamy do gulasz wytrawne wino, wrzucamy liście laurowe, ziele angielskie i gałązki ziół. Przykrywamy i gotujemy ok 2,5 godziny na wolnym ogniu. Możemy również piec w piekarniku nagrzanym do 160 st,C przez 2 godziny pod przykryciem. Po tym czasie zdejmujemy pokrywkę, mieszamy i pieczemy jeszcze 30-45 minut. Z gotowego gulaszu wyjmujemy liście laurowe
Dzieje kuchennej Wiewióry
Parówki w cieście z suszonymi pomidorami i słonecznikiem 354parówki w połączeniu z suszonym pomidorem, a całość oprószyć ziarnami słoneczka. Taki sposób podania przystawi z pewnością zadowoli wszystkich gości :) SKŁADNIKI 1 opakowanie ciasta francuskiego 5 parówek (conajmniej 82% mięsa! ) suszone pomidory 1 jajko ziarna słonecznika przyprawy: sól, pieprz Ciasto francuskie rozwijamy i kroimy na 15 kawałków, każdy solimy i pieprzymy. Możemy jeszcze posypać ziołami prowansalskimi. Każdą parówkę kroimy(...)sposób, by móc na parówce robić zakładki a'la mumia - 4, 5 nacięć. Można też poprostu zlepić po boku. Ciasto smarujemy roztrzepanym żółtkiem i posypujemy ziarnami słonecznika. Pieczemy 25-30 minut w temp 180 st. ZAPRASZAM PO INNE PRZEPISY DO KATEGORII PRZEKĄSKI
Mój Smak na Życie
Zapiekanka z pstrąga wędzonego i ziemniaków 244łyżek jogurtu naturalnego 5- 6 łyżeczek chrzanu - do smaku, opcjonalnie sól pieprz płatki chili szczypior cheddar do posypania przygotowanie Pstrąga obrać ze skóry, oddzielić ości. Mięso podzielić na mniejsze kawałki. Ziemniaki obrać, umyć, osuszyć. Przy pomocy krajalnicy - mandoliny, lub robota kuchennego pokroić ziemniaki na jak najcieńsze plasterki. Dobrze by były jednakowej grubości. Cebulę pokroić w piórka(...)niej warstwę z pstrąga. Przykryć warstwą pozostałych ziemniaków. Zalać sosem ze śmietany i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st na ok 1 godzinę. W połowie pieczenia posypać cheddarem. Sprawdzić przed wyjęciem z piekarnika, czy ziemniaki są miękkie. Smacznego
Stare Gary
Polędwiczka w sosie z rokitnika z surową cukinią i jabłkiem 252łyżki syropu z kwiatów czarnego bzu, 1 żółta cukinie, 1 jabłko, ocet jabłkowy zielenina do dekoracji, oliwa, sól i pieprz. Przygotowanie: 1. Wymieszać składniki marynaty do mięsa: 100 ml nalewki z kwiatów czarnego bzu, sok i skórka otarta z 1 cytryny, 4 łyżki oliwy, 3 łyżki jasnego sosu sojowego, świeżo mielony pieprz. Włożyć polędwiczkę, marynować min. 20 minut(...)ewentualnie przetrzeć przez sito, doprawić do smaku miodem, solą i pieprzem. Dla uzyskania odpowiedniej konsystencji zredukować płyn lub dodać wody. 3. Polędwiczkę położyć na foli aluminiowej, szczelnie zawinąć folię, piec na ruszcie lub w piekarniku 20-25 minut, co jakiś czas obracając. Wyjąć polędwiczkę z foli, grillować na złoty kolor z każdej strony (5-10 minut). 4. Przygotować surówkę: cukinię
SzczyptaSmaQ
Kurczak w cieście francuskim 274duże cebule, 600g pieczarek, 2 łyżki przyprawy do kurczaka, sól, pieprz, jajko, 2 łyżki ziół prowansalskich, olej rzepakowy do smażenia, 100g żółtego sera, łyżeczka mąki pszennej. Przygotowanie Ciasto rozmrozić. Mięso umyć, osuszyć, pokroić w dość duże paski. Lekko rozbić. Oprószyć z obu stron solą, pieprzem, przyprawą do kurczaka i ziołami prowansalskimi. Grzyby oczyścić, pokroić w plastry. Cebule obrać(...)rozwałkować na prostokąt. Kolejno układać na środku filet z kurczaka, grzyby oraz plastry sera. Boki złożyć do środka dokładnie i zlepić brzegi. Ułożyć na blasze, posmarować rozkłóconym jajkiem. Piec ok. 30min w temp. 180st. Smacznego:) Przepis dodaję do akcji
Z miłości do słodkości
DUSZONA ŁOPATKA WIEPRZOWA W PIWIE I MIODZIE NA OSTRO – 4 zł 503większości stopi się podczas wstępnego smażenia i duszenia (można użyć schabu, ale to już droższa szkoła jazdy). Jest więc tanio, a można się naprawdę nasycić. Doskonale pasują do tego pieczone ziemniaczki . Mmmm, pycha! DRUKUJ LISTĘ SKŁADNIKÓW ILE KALORII MA TO DANIE? w przygotowaniu PRZYGOTOWANIE 1. MARYNOWANIE (5 min): ;”> NOC PRZED DUSZENIEM. Jeśli mamy łopatkę która(...)wyciśniętym przez praskę czosnkiem (nie solimy jej!), mieszamy i smarujemy nią z każdej strony dokładnie naszą łopatkę. Przykrywamy i chowamy na noc do lodówki 2. WSTĘPNE PODSMAŻANIE (10 min): > mięso odsączamy z marynaty i smażymy na oleju na średnim ogniu z każdej strony aż do mocnego zarumieniania (jeśli jest mocno tłusta, wytapiamy jak najwięcej tłuszczu). W czasie smażenia kroimy marchewką
Nerds Kitchen
Kurczak w rozgrzewającym warzywnym sosie 271Dziś zapraszam Was na proste, szybkie i smaczne danie, które będzie idealną odpowiedzią na te chłodne jesienne dni. Kurczak w rozgrzewającym warzywnym sosie . Uwielbiam takie „
Słodkie okruszki
Ciasto cytrynowe z malinami 215Dziś setny wpis na moim blogu, więc z tej okazji zapraszam na pyszne ciasto do kawy lub herbaty :) Ciasto jest bardzo smaczne i pięknie pachnie cytryną
kuchnia doski
Sałatka ananas z ryżem i kurczakiem 1209Sałatka podana w oryginalny sposób który z pewnością zachwycie gości jak i domowników. Ładnie prezentowała się na stole. Oczywiście sałatka bardzo smaczna i pożywna. Źródło z
Ala piecze i gotuje
Tagliatelle z krewetkami i pomidorkami koktajlowymi 216Tagliatelle z krewetkami i pomidorkami koktajlowymi to bardzo szybki pomysł na obiad. Makaron ten przygotujemy dosłownie w 20 minut i nie wymaga od nas zbyt wiele
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Polędwica z dorsza w cieście piwnym z sosem tatarskim 177Przepis mocno inspirowany Lidlową książką „Ryby są super”. Robiłam taką rybkę już kilka razy i muszę powiedzieć, że wychodzi super. „Sos tatarski”
Smaki Na Talerzu
Ciasteczka cynamonowe 248czasie nikomu nie zaszkodzi (i trochę cukru także). Poza tym na świątecznym stole pojawią się na pewno ciasta: w planach mamy sernik, makowiec i piernik. Do tego sałatki, ryby, mięsa i oczywiście pierogi i krokiety. Ciasteczka cynamonowe 50 g mąki jaglanej 100 g mąki orkiszowej 50 g mielonych migdałów (mąki migdałowej) 40 g ksylitolu pół łyżeczki cynamonu żółtko(...)podziel je na dwie części. Każdą z nich rozwałkuj na ok. 0,5 cm. Z ciasta wycinaj ciasteczka o dowolnych kształtach i układaj je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz ok. 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Po upieczeniu odstaw do przestygnięcia. Przed podaniem udekoruj je w dowolny sposób. Smacznego Artykuł Ciasteczka cynamonowe pochodzi z serwisu
365 dni dookoła kuchni
Krem z pieczonej dyni z curry 171oknem trochę szaro-buro (cudownie), to wylądowała w zupie. Jedliśmy ją w czwórkę, z czego jegomość D oczywiście marudził, bo nie dość, że zupa była bez mięsa, to na dodatek była z curry. No co kto lubi. Dla reszty była w dechę. Składniki: 750 ml bulionu warzywnego 500 g dyni hokkaido (waga bez pestek) 1 cebula 1 mała główka(...)sól olej rzepakowy (przepis na 4 porcje) Dynię myjemy, kroimy w grube plastry (dyni hokkaido nie trzeba obierać), nieobraną główkę czosnku kroimy na pół w poprzek, wszystko skrapiamy olejem, pieczemy w piekarniku 20 minut w 180 stopniach. W międzyczasie chleb kroimy w kostkę i smażymy do zrumienienia, pod koniec dodajemy pestki słonecznika, które również rumienimy. W garnku rozgrzewamy 1 łyżeczkę
Kardamonovy
Pieczona cieciorka i brukselka z kaszą bulgur 217Sałatka z cieciorki i brukselki – pewnie można by nią straszyć niegrzeczne dzieci. Ale każdy prawdziwy smakosz będzie w niebo wzięty, kiedy spróbuje tej pysznej wegetariańskiej
Niedzielny kucharz
Chrupiące udka nadziane nutą słodkości 202Popularne na naszych stołach mięso z kurczaka otulone chrupiącą skórką, nadziewane ryżem połączonym ze słodkimi jabłkami pachnącymi cynamonem to świetna propozycja dla tych, którzy uwielbiają połączenie mięsa z owocami. Składniki: 4 udka z kurczaka 1 jabłko 50g ryżu 1 łyżeczka cynamonu słodka papryka sól pieprz cukier oliwa do wysmarowania naczynia żaroodpornego Wykonanie: 1. Udka pozbawić kości, oprószyć solą, pieprzem(...)wymieszać z kawałkami jabłka, dodać cynamon i szczyptę cukru. Całość dokładnie wymieszać. 3. Udka faszerować ryżem z jabłkami i cynamonem, spiąć wykałaczkami i przełożyć do żaroodpornego naczynia wysmarowanego oliwą. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 50 minut
Szalona Kuchnia Eweliny
Chrust, czyli karnawałowe faworki 198Delikatne, chrupiące, rozpływające się w ustach - takie powinny być faworki, w niektórych regionach Polski nazywane chrustem. Te przepyszne ciasteczka nieodłącznie kojarzą się z karnawałem. Dodatkowo stanowią
Korniszonki
Lasagne cukiniowa z sosem bolońskim i szpinakiem 253seler, doprawić solą i pieprzem i dusić na patelni przez kilka minut. Następnie dodać przecisnięte przez praskę (lub posiekane) 2 ząbki czosnku, drobno posiekaną papryczkę chili oraz zmielone mięso. Doprawić solą i pieprzem, dodać również słodką paprykę. Smażyć przez kilka minut i zalać czerwonym winem. Dusić około 10-15 min po czym dodać przecier, bazylię i gotować przez około(...)cała woda odparuje, dodać serek ricotta, doprawić solą i pieprzem i odstawić do przestygnięcia. Cukinie pokroić na cieniutkie plasterki, najlepiej za pomocą obieraczki do warzyw. Na formie do pieczenia układać kolejno: 1. Plastry cukini 2. Sos boloński 3. Mozzarella 4. Plastry cukini 5. Farsz szpinakowy 6. Cukinia ... itd. tak żeby na górze była cukinia posypana mozzarellą. Całość piec przez
Zgrabne Gotowanie
Klasyczne placki ziemniaczane – kudłacze 186ręcznie, odsącza je z soku. Kombinuje też z dodatkami. Podsmaża cebulkę, dodaje czosnek czy drobno posiekaną kiełbasę. Placki ziemniaczane taty, są też puszyste, bo dodaje do nich proszek do pieczenia. A moje placki? Są najzwyklejsze. Starte ziemniaki z dodatkiem startej cebuli. Mają być szybko, nie czekam więc na oddzielenie się soku. Do tego jajko, sól, pieprz i 2-3 łyżki(...)Każdy robi placki niby podobnie, ale w każdym domu smakują inaczej Z czym zjadamy placki? Oczywiście, możemy je usmażyć mniejsze lub większe. Te większe doskonałe są z wszelkiego rodzaju mięsem z sosem – np gulaszem. Mniejsze podajemy z sosem pieczarkowym, posypane cukrem, z dodatkiem śmietany czy dżemu. Same też bez problemu się obronią. Pyszne na ciepło i zimno
Mieszam w Garnku
Pasztet sojowy z porem i tymiankiem 213wyraźny końcowy smak. Smażyć ok. 10 minut, nie przykrywać patelni, żeby pozwolić warzywom odparować. Marchewkę, pietruszkę oraz seler obrać i przygotować do zmielenia. 3. Masa pasztetowa . W maszynce do mięsa na oczku 3 mm zmielić wystudzoną soję, następnie smażony por, a na końcu pietruszkę, seler oraz marchewkę. Marchewka idealnie sprawdza się jako wycior, co oszczędza nam prac y przy czyszczeniu(...)dodaje pieczystego smaku w pasztetach warzywnych, przez co zbliża je w smaku do pasztetów mięsnych. Jeżeli konsystencja pasztetu nas zadawala, pozostaje doprawić solą morską i pieprzem według uznania. 4. Pieczenie . Do wysmarowanej olejem foremki aluminiowej przełożyć masę pasztetową i piec 45 minut w temp. 180 st. C w funkcji termoobiegu. Składniki pozwalają na przygotowanie ok. 800g pasztetu. N ależy
Pij soki wyciskane
Roladki z kurczaka 782rozbitej piersi kurczaka doprawiamy solą i pieprzem z obu stron. Drobno siekamy papryczkę chili, natkę pietruszki, oraz ser mozzarella, doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy wszystkie składniki na farsz. Plaster mięsa smarujemy z jednej strony pastą paprykową, a na brzegu każdej piersi układamy farsz, zwijamy roladki, staramy się, aby roladka była szczelnie zawinięta. Szynkę szwarcwaldzką rozkładamy po 2 sztuki, aby plastry(...)miejscu łączenia szynki. Przekładamy obsmażone roladki na blachę, na nich układamy listki szałwii, obok układamy podgotowane, pokrojone, doprawione ziemniaki i pieczemy w piekarniku ok. 15 minut w temperaturze 180ºC. Podajemy faszerowane rolady z kurczaka na ciepło z pieczonymi ziemniakami i sałatą. Możemy też takie roladki podawać na zimno, pokrojone w plastry jako wędlinę do kanapek. Smacznego! The post
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Kiszka ziemniaczana 231prawda jest trochę czasochłonna, ale efekt - powinien wszystko wynagrodzić. 1,5 kg ziemniaków 2-3 jajka 2 duże cebule 15 dag wędzonego boczku (można dodać kiełbasy lub innego mięsa, wg gustu) 2 ząbki czosnku 1 łyżka mąki majeranek sól, pieprz olej Dodatkowo: jelita wieprzowe Ziemniaki zetrzeć na drobnych oczkach tarki (lub maszynką) i posypać łyżką mąki. Boczek z cebulą pokroić(...)końce związać za pomocą nici. Nadziane kiszki ułożyć na lekko natłuszczonej (najlepiej olejem) blasze i nakłuć igłą w kilku miejscach. Piec około 1,5-2 godzin (w zależności od grubości jelit) - na złoto w 180 stopniach. (Kiszka powinna być pieczona przykryta folią aluminiową. Pod koniec pieczenia folię należy zdjąć, aby nabrała rumianego koloru
Di gotuje
Polędwiczki wieprzowe 193Danie wbrew pozorom proste w wykonaniu, mięso jest delikatne, a w smaku słodko-ostre, szybkie w wykonaniu, pomijając czas marynowania. ;) Poziom trudności ** Składniki: • 1 kg polędwiczki wieprzowej • 3 łyżki miodu • 2 łyżki musztardy • 2-3 ząbki czosnku • Papryka słodka (w proszku) • Rozmaryn, tymianek • Pieprz, sól Przygotować marynatę: wymieszać ze sobą miód i musztardę, dodać paprykę i zioła. Polędwiczki pokroić ukośnie(...)Zalać marynatą, dodać rozgniecione ząbki czosnku, przykryć i odstawić do lodówki, najlepiej na całą noc. Po tym czasie, obsmażyć je porządnie, aż się zarumienią. Gotowe polędwiczki najlepiej smakują z pieczonymi ziemniakami Smacznego
Idę coś wszamać
Biała kiełbasa zapiekana w sosie pieczarkowym 243Polecam przepis na białą kiełbasę w łagodnym sosie śmietanowo-pieczarkowym. Składniki: 6 białych kiełbas surowych duża cebula 2 łyżki oleju 2 łyżki wody sól, pieprz, papryka
e-PrzepisyKulinarne
Miodowe udka z kaczki / Honey duck legs 186Jestem ogromną fanką mięsa z kaczki i wciąż poszukuję nowych możliwości jej przyrządzenia. Jakiś czas temu wpadła mi w ręce książka Mateusza Gesslera pt. „Moja kuchnia polska” gdzie znalazłam wiele fajnych i bardzo łatwych przepisów. Kaczka wpadła mi w oko już przy pierwszym przeglądaniu książki, więc postanowiłam ją sprawdzić. Takim tez sposobem powstały udka kacze, najpierw marynowane(...)kilku innych aromatycznych przypraw, a następnie upieczone w rękawie. Udka wyszły bardzo fajne, mięciutkie i soczyste. Jedyne co zmieniłam w stosunku do receptury z książki to wydłużyłam czas pieczenia, żeby wręcz rozpływały się w ustach. Zapraszam! Scroll down for recipe in English Miodowe udka z kaczki (2 porcje) Składniki: 2 udka z kaczki 4 łyżki miodu 4 łyżki sosu sojowego
karmelowy
Żeberka duszone z cukinią i kalafiorem 303Danie obiadowe idealne na pełnię letniego sezonu, wykorzystujmy sezonowe warzywa!, bo szalenie zdrowe, pełne witamin, a jak czarująco wygląda talerz w ich towarzystwie.... Składniki: 1 kg
kgwjanczewo
Sałata z czerwoną porzeczką oraz smażone młode ziemniaki 195Składniki: 1 główka kruchej sałaty 1/2 szklanki czerwonej porzeczki 2 łyżki masła 1 łyżkę cukru 1 kg młodych ziemniaków ugotowanych dzień wcześniej sól i pieprz
kgwjanczewo
Schabowe z pieczarkami i cebulką 260Urozmaicenie klasycznego schaboszczaka - wersja "na bogato" z pieczarkami i cebulką. Tymczasem zabrałam się już za przygotowania sylwestrowych potraw. Golonka w piwie jest już w piekarniku, a
Kuchenne aromaty
Carpaccio z pieczonego buraka z kozim serem 251wołowiny, cielęciny czy sarniny. Mięso kroi się w cieniutkie plasterki lub rozbija na cieniuteńkie “kotleciki” i serwuje jako przystawkę. Obecnie pod nazwą carpaccio rozumiemy dania przygotowane z cienko pokrojonego mięsa, ryb (łososia czy tuńczyka), warzyw i owoców. Buraki są bogatym źródłem kwasu foliowego i manganu. Kwas foliowy jest niezbędny w procesie syntezy i naprawy naszego DNA, a także bierze udział(...)krwi. Homocysteina to aminokwas, którego wysokie stężenie jest szkodliwe dla naszych naczyń krwionośnych, a tym samym może wywoływać choroby serca, udar czy niedokrwienie naczyń włosowatych. Jedna porcja carpaccio z pieczonych buraków i koziego sera dostarcza około 168 kcal, 7,4 g białka, 10,7 g tłuszczu, 15,3 g węglowodanów oraz 3,1 g błonnika pokarmowego. SKŁADNIKI
W kuchni Katie
Pancakes'y z cukinii na śniadanie lub obiad 227Cukinia to jeden z moich ulubionych warzyw! Jest lekkie, słodkie i nadaje się zarówno do jedzenia na słodko jak i na słono! Ostatnio myślałem jakby tu
Jedz zdrowo żyj zdrowo!
Pałeczki z wołowiną z ciasta filo (finger food) 313tarce imbir, a następnie przesmażamy przez pół minuty. Dodajemy mieloną wołowinę. Solimy i pieprzymy. Smażymy co jakiś czas mieszając, aż wołowina całkowicie zmieni kolor. Odstawiamy do ostudzenia. Do ostudzonego mięsa dodajemy ricottę, startą na tarce mozzarellę, posiekaną pietruszkę, jajko oraz roztarte w moździerzu (lub młynku) ziarna kolendry i kuminu. Solimy i pieprzymy. Wyrabiamy masę ręką, aż wszystkie składniki się wymieszają(...)uzyskać dwa prostokąty. Każdy smarujemy bardzo cienko, za pomocą pędzelka lub dłoni rozpuszczonym masłem. Nakładamy farsz i zwijamy brzegi, a następnie toczymy tworząc roladkę. Układamy na papierze do pieczenia. Powstanie tak 14 pałeczek. Gotowe smarujemy roztrzepanym jajkiem. Pieczemy ok. 15-20 minut w 200°C (lub do czasu aż będą ciemno złote). Odsączamy na papierowym ręczniku i podajemy od razu
Poezja smaku
Bliny ziemniaczane z mięsem 297cebula sól pieprz majeranek mleko Dodatkowo: śmietana 18% szczypior Wykonanie: Mięso mielone Cebule pokroić w kostkę, przesmażyć na oleju. Bułkę namoczyć w mleku, następnie wycisnąć z nadmiaru mleka. Mięso zmielić, razem z odciśniętą bułką i przesmażoną cebulą. Dodać jajko, śmietanę, doprawić do smaku. Masę mięsną dobrze wyrobić, najlepiej ręką. Placuszki ziemniaczane Ziemniaki, jajka, cebulę, mąkę, sól i pieprz włożyć(...)chwili na lekko ściętą masę położyć placuszek z mięsnej masy, następnie nakryć masą ziemniaczaną. Przewrócić na drugą stronę, dobrze przesmażyć, przełożyć na blachę do pieczenia i wstawić do nagrzanego piekarnika 190 oC na 10 minut. Będziemy mieli pewność, że masa mięsna nie jest surowa. Podajemy ze śmietaną i szczypiorem
Kulinarny karnet Christophera
Borówka brusznica do mięsa i sera 235lesie. Można też dostać je na bazarach. W przeciwieństwie do borówek ogrodowych brusznica ma czerwone owoce. Kwaskowaty smak znajduje wielu amatorów. Przyrządzamy z nich doskonałe powidła do mięsa lub serów. Składniki : 0,5kg borówek brusznicy 0,2kg cukru sok z połowy cytryny Borówki płuczemy i przebieramy z liści. Zasypujemy cukrem i odstawiamy na godzinę. Następnie wstawiamy na średnim(...)odstawiamy nakrętkami w dół aż do ostygnięcia. Do podstawowej borówki możemy dodać też przyprawy jak imbir czy cynamon. Można też dodać kilka czarnych jagód. Tradycyjnie podajemy do pieczonych mięs (zwłaszcza do dziczyzny) oraz do twardych serów
prawdziwe jedzenie
Zapiekanka z czerstwego chleba 377Szybko,,smacznie i prosto..oraz dobry sposób na wykorzystanie czerstwego chleba.. kilka kromek chleba 2-3 jajka sól, pieprz ser żółty kawałek kiełbasy cebula pomidor
Moje domowe kucharzenie
Ekspresowe hot dogi 345Ostatnio córki zażyczyły sobie hot dogów...ale nie chciały za długo czekać...a wiadomo ciasto drożdżowe musi troszkę wyrosnąć.. ja czasem robię takie ekspresowe hot
Moje domowe kucharzenie
Tarta z bakłażanem 225Najprostsza tarta: z gotowego ciasta francuskiego z ulubionymi dodatkami lub takimi, które akurat mamy w lodówce. W moim przypadku zawieruszył się bakłażan, którego połączyłam z szynką
Pasja Smaku