mięsa pieczone - 17572 przepisów (strona:802/1172)

Rogale świętomarcińskie 166

życiu:) I nie żałuję, bo są pyszne! I chociaż w Poznaniu nie mieszkam, to będę je piekła, a co! Żałuję tylko, że przez prawie 10 lat miałam ochotę je piec i tylko na ochocie się kończyło:) Bo rogale pychotka są! Przepis od Arabeski . Zaglądnij do niej koniecznie, bo znajdziesz tam dokładną instrukcję przygotowania tych cudownych delicji!!:) Składniki na masę(...)garnka i zalać wrzącą wodą. Gotować na bardzo małym ogniu przez około 30 minut. Po ugotowaniu dokładnie odsączyć na gęstym sicie. Następnie mak zmielić trzykrotnie w maszynce do mięsa, używając sitka o najmniejszych oczkach. Orzechy zmielić, skórkę pomarańczową i rodzynki drobno posiekać. W garnku rozpuścić masło, dodać miód i cukier, a następnie posiekane rodzynki i skórkę pomarańczową oraz zmielone orzechy

In my kitchen
Piernik staropolski 317

chwili pamięta, ponieważ współcześni nie są już tak pragmatyczni jak dawniejsi ludzie, do czego służył piernik? Tak, dokładnie! To pyszne ciastko, które zazwyczaj na wiosenne święta i te zimowe piekło się ku uciesze szczególnie dzieci. W tej chwili pierniki to miękkie ciastka, często oblane lukrem z wierzchu a przekładna lub nadziewane są marmoladą, masą orzechową lub marcepanem. Ale czy zawsze(...)miodu. Dzięki temu wydłużył się czas, w którym można było czekać na kupca. Takich pierników z początku nie jedzono bezpośrednio a używano ich głównie jako przyprawy, w szczególności do mięs. Na ich bazie do dziś pozostała zapisana w księgach średniowiecznych receptura na uzyskanie sosu piernikowego do mięs”… cdn. nastąpi na zakończenie. Składniki na trzy formy o wymiarach

mojewypiekiinietylko
Pierś w marynacie miodowo - musztardowej 137

Jeżeli lubicie dania obiadowe z nutką słodyczy, to danie jest dla Was! Mięso nie będzie suche ani gumowate, wychodzi ideaaaalnie soczyste :) Niestety nie wiem jakim cudem nie zachowały się zdjęcia poszczególnych etapów... SKŁADNIKI Podwójna pierś z kurczaka 2 łyżki musztardy stołowej 2 łyżki miodu 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka soli 2 łyżeczki słodkiej papryki 0,5 łyżeczki czosnku(...)wkładamy do marynaty i dokładnie w niej obtaczamy. Odkładamy do lodówki na minimum godzinę. Piersi osobno "pakujemy" w folię aluminiową i szczelnie zawijamy. Nasze zawiniątka ukladamy w naczyniu żaroodpornym, pieczemy w temp. 180 C przez

Mamuśka wraca do formy
Praga – przewodnik kulinarny 190

gdzieś mieszka. Chyba naprawdę zaczęłam je lubić. Czeskie jedzenie dla początkujących Niektóre dania na pewno rozpoznasz. W wielu miejscach można zjeść sznycla, smażony panierowany ser, gulasz, kanapki (chlebíčky), kiełbaski, pieczoną kaczkę, salceson (tlačenka), placki ziemniaczane i tatara. Różnicą pomiędzy naszymi a czeskimi wersjami jest mniejsza ilość warzyw po stronie czeskiej. Właściwie to w porównaniu z czeską kuchnią tradycyjne chłopskie(...)czeskich smaków są oczywiście knedliczki, które mogą być ziemniaczane lub chlebowe. Najbardziej lubię te ziemniaczane, koniecznie z sosem warzywno-śmietanowym, który nazywa się svíčková omáčka i oczywiście z jakimś mięsem. Chyba nie przyjechaliście do Pragi, żeby schudnąć, prawda? Jeśli koniecznie się upieracie, że chcecie coś lżejszego, to w Pradze je się dużo zup (polecam kulajdę, czyli zupę z ziemniakami

Ugotowane pozamiatane
Kulki drobiowe z makaronem Lubella 5 warzywa w sosie ajvar #lubelloveinspiracje #lubella 156

litr wody 2 listki laurowe 3 kulki ziela angielskiego Przygotowanie: Pierś z kurczaka marynujemy w oleju i przyprawie 5 smaków przez kilka godzin. Następnie mielimy w maszynce do mięsa, razem z marchewką. Ewentualnie marchewkę możemy zetrzeć na tarce. Dodajemy sól, pieprz, posiekany pęczek, prażoną cebulkę i bułkę tartą. Wyrabiamy farsz mięsny. Gotujemy wodę w w wąskim ale wysokim garnku(...)łyżki winnego octu 1 łyżeczka miodu  1 ząbek czosnku sól i pieprz Przygotowanie: Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Papryki i bakłażana układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy przez około 30 minut, papryki powinny być lekko czarne, ale nie spalone. Gorące papryki wrzucamy foliowego woreczka ułatwi to ich obieranie. Po upływie minimum 20 minut wyjmujemy i obieramy

Życie zaczyna się w kuchni
Bezglutenowa bułka do burgera! (paleo) 139

tego jest mega prosta i szybka w wykonaniu. Nie jest tylko taka gruba jak zwykła bułka. A smak? WOW! Delikatnie przebijająca się słodycz sezamu idealnie pasuje do grillowanego mięsa i perfekcyjnie komponuje się z warzywami i sosem BBQ. Moja podróż w poszukiwaniu idealnej bułki dobiegła do końca – przynajmniej do jakiegoś czasu Składniki: tahini 1 jajko szczypta soli soda oczyszczona(...)chociaż dla mnie samo tahini jest dość słodkie). Jeśli ciasto wychodzi za gęste (dużo zależy od samego tahini) – to dodajcie wodę lub odrobinę mleka. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Łyżką wylewamy ciasto w rozmiarze potrzebnej nam bułki do burgera (powinno wystarczyć na 4 części – czyli 2 burgery). Pieczemy w 180 stopniach około 10 do 15 minut i gotowe

PaleoLife
Podpłomyki z warzywami, kurczakiem i Fetą 131

kostki sera Feta (ok. 90 g), - przyprawy: sól, pieprz, curry, słodka papryka, bazylia, czosnek. Sposób przygotowania 1. Mieszamy mąkę z łyżeczką oleju, solą, letnią wodą i wyrabiamy ciasto. 2. Mięso z piersi kurczaka marynujemy w łyżeczce oleju i ulubionych przyprawach, następnie smażymy na patelni teflonowej. 3. Drobno pokrojoną cebulę podsmażamy na łyżeczce oleju. 4. Do cebuli dodajemy pokrojoną w kostkę(...)kilka minut. 4. Przygotowujemy sos pomidorowy: do koncentratu pomidorowego dodajemy 3 łyżki wody, sól, pieprz i bazylię. 5. Ciasto dzielimy na 2 części i je rozwałkowujemy. 6. Formę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy rozwałkowane ciasto. 7. Na ciasto nakładamy sos pomidorowy, farsz warzywny, kurczaka i posypujemy pokruszoną fetą. 8. Podpłomyki pieczemy w 180⁰C przez

Zdrowe odżywianie w pięciu smakach
makowiec zawijany 897

równomiernie rozsmarowujemy na rozwałkowanych ciastach a następnie zwijamy w roladę przy dłuższym boku. Każdą z osobna zawijamy w papier do pieczenia pozostawiając trochę luzu (tak na ok. grubość palca). Pieczemy w 180 st. C przez ok. 50 min. Dekorujemy lukrem i kandyzowaną skórką pomarańczową. składniki na masę makową: 250 g suchego maku 80 g cukru 1 łyżka miodu(...)napęcznienia lub podgotowujemy przez ok. 15 – 20 min i pozostawiamy do wystudzenia. Następnie odcedzamy na sitku z nadmiaru wody i mielimy dwukrotnie przy pomocy maszynki do mielenia mięsa (z drobnym sitkiem) lub przy pomocy Thermomixa. Do zmielonego maku dodajemy posiekane orzechy, cukier, miód, rodzynki, kandyzowaną skórkę pomarańczową, aromat oraz roztopione masło. Wszystko dokładnie mieszamy. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy

Domowy Smak Jedzenia
Gołąbki z cukinią pieczone w piekarniku na kaszy jęczmiennej 109

obraną i pokrojoną w kosteczkę cukinię oraz cebulę. Kapustę szatkujemy na bardzo drobne piórka, dodajemy do mięsa. Doprawiamy solą i pieprzem. Całość wyrabiamy na jednolitą masę. Formujemy okrągłe gołąbki. Mięso obsmażamy na złoto na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju. Kasza: W garnku zagotowujemy wodę (delikatnie osoloną). Wsypujemy kaszę oraz soczewicę. Gotujemy pod przykryciem około 15 minut. Płyn powinien nam wyparować(...)gotującej się wody. Doprawiamy solą i pieprzem. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem. Na dnie wykładamy kaszę jęczmienną z soczewicą. Na wierzchu układamy podsmażone gołąbki. Całość zalewamy sosem pomidorowym. Naczynie przykrywamy. Pieczemy w 200*C przez 45 minut

VioletoweKucharzenie
Zawijana zapiekanka makaronowa z cukinią 139

pieprz do smaku świeża bazylia ok 10-12 listków 200 g sera gouda startego na grubych oczkach 1 łyżka masła klarowanego Przygotowanie: Na rozgrzanej patelni wrzucamy masło i podsmażamy mięso, aż odparuje cała woda. Dodajemy posiekaną w kostkę cebulę i czosnek. Następnie dodajemy paprykę czerwoną i bazylię, dodajemy pomidory i doprawiamy. Wszystko smażymy, aż sos się zredukuje i będzie dobrze(...)układamy warstwowo sos z makaronem -> ser -> sos z makaronem -> ser -> zawijamy wystająca cukinią, a brakujący środek wykładamy pozostałą cukinią. Patrz na zdjęciu.   Całość pieczemy w piekarniku nagrzanym na 170 C przez 30-40 minut. Smacznego

Niezły Młynek
Przepis na Ciastka z Ciasta Francuskiego z Owocami 258

ciastek Link do filmu z przygotowania: Ciastka z ciasta francuskiego Przygotowanie: Najpierw przygotuję ser: Ser przeciskam przez praskę jeżeli nie mamy praski to możemy ser zmielić w maszynce do mięsa lub bardzo dokładnie rozgnieść widelcem. Następnie do sera dodaję żółtko, cukier, cukier waniliowy, sok z cytryny i całość miksuję przez chwilę tak żeby powstała jednolita masa – jeżeli nie mamy miksera(...)kształcie kwadratu. Następnie kawałek ciasta nacinam po przekątnej około 1 centymetra od brzegu i przeplatam (dokładnie pokazałam to na filmiku). Tak uformowane ciastka układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Na środek ciasta nakładam masę serową i na górze masy układam owoce. Brzeg ciastka maluję białkiem i posypuję cukrem. Pieczenie: Blachę z ciastkami wstawiam do nagrzanego piekarnika do 200 stopni

Uwaga Babcia Gotuje
Karkówka w cebuli i borowikach wg Aleex 134

wolno zmieniać ani rodzajów zupy, ani firmy! Sposób przygotowania: 1. Karkówkę pokroić na plastry o grubości około 1 cm. Ułożyć w brytfannie lub naczyniu żaroodpornym. Nie przyprawiamy!!! Jeśli mięsa jest więcej, można ułożyć je warstwami. 2. Do większej miski lub garnka wsypać zupy w proszku. Wlać połowę porcji gorącej wody, która byłaby potrzebna (na 4 zupy użyć 1 litr gorącej(...)zupy dotarły do każdej warstwy, także na spód. 6. Przykryć naczynie folią aluminiową, wstawić do piekarnika nagrzanego do 185 stopni C na 2 godziny. 7. 20 minut przed końcem pieczenia zdjąć folię. 8. Podawać z ulubionymi dodatkami. Powstały sos można zmiksować blenderem. Smacznego

W mojej kuchni
Sos tatarski najlepszy 168

którego nie może zabraknąć do karkówki, schabu czy pieczonego indyka. Doskonale smakuje z szybkami, kiełbasami i jako dodatek na kanpkę. Sos tatarski, moja miłość © Składniki:   ·          4-5 jajek ugotowanych na twardo ·          ok. 20 pieczarek marynowanych(...)nich wylewa :) Podobnie, drobniutko kroimy jajka, pieczarki i kapary i wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Dodajemy majonez, pieprz i ewentualnie sól (choć ja nigdy tego nie robię). Podajemy z mięsami na zimno: karkówką, schabem, indykiem – na przykład z tego przepisu, czy ulubioną szybką czy kiełbasą. Doskonale nada się też na kanapkę! Smacznego

Bazując na smaku
Schab po warszawsku 365

Składniki: Mięso i marynata do mięsa: 1,2 kg schabu bez kości; 1 łyżka majeranku; 2 ząbki czosnku; 1/2 łyżki słodkiej papryki w proszku; Sól; Pieprz. 2 łyżki oleju. Pasta jajeczno-chrzanowa: 8 jaj ugotowanych na twardo; 1 czubata łyżka majonezu; 1 czubata łyżka startego chrzanu ze słoika; Sól; Pieprz. Galareta: 2 litry bulionu drobiowego (u mnie 2 litry wrzątku(...)Opakowanie żelatyny na 2,5 l płynu (50 g). Dodatkowo: 1/2 pęczka szczypiorku do udekorowania na wierzchu; Marchewka i groszek konserwowy do dekoracji; Olej do obsmażenia schabu; Rękaw do pieczenia +  1/4 szklanki wody + 1/4 szklanki  oleju do rękawa. Sposób przygotowania: Schab umyć, osuszyć, usunąć błony, natrzeć olejem i przyprawami, przykryć folią aluminiową/spożywczą i odstawić na całą

Gospodyni Miejska
Karkówka pieczona w rękawie... 137

Karkówka pieczona w rękawie... Przygotowuje się ją bardzo szybko, a później robi się już sama ;) Potrzebne będą: karkówka 1 cebula 3 ząbki czosnku listki laurowe ziele angielskie pieprz w kulkach sól, pieprz majeranek kawałek rękawa do pieczenia Karkówkę myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym. Robimy wkłucia nożem, następnie w powstałe dziurki wciskamy kawałki ząbków czosnku. Z każdej strony nacieramy przyprawami, solą(...)kulki ziela angielskiego, 5 kulek pieprzu, 2 liście laurowe. Zawiązujemy z drugiej strony. Przekładamy do naczynia żaroodpornego. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na dwie godziny. Przyciskając mięso widelcem czy łyżką można się domyślić czy mięso jest już miękkie. (Mój kawałek karkówki miał 1200g.) Można jeść na ciepło z powstałym sosikiem lub na zimno na kanapki

Pelusiowa Kuchnia