Składniki: 2 małe cukinie 1 duże jajko 3 łyżki mąki kukurydzianej 1 1/2 łyżeczki papryki mielonej wędzonej sól, pieprz świeżo mielony 200 g fileta z
kgwjanczewomajeranku sól,pieprz do smaku natka pietruszki 2 surowe jajka 2 ugotowane na twardo jajka pokrojone w duża kostkę 1 cebula 2 łyżki smalcu 1 łyżka bułki tartej Sposób: Mięso przekładamy do miski, dodajemy wyciśniętą bułkę ,czosnek wyciśnięty na prasie, majeranek,drobno posiekaną pietruszkę,surowe jajka,i potarkowaną cebulę na drobnych oczkach sól i pieprz do smaku. Wyrabiamy jednolitą(...)będzie bardziej chrupiący a nie ugotowany od spodu. Nagrzewamy piekarnik 220C Podlewamy nasz klops bulionem delikatnie rozprowadzając łyżką (nie całym zostawmy troszkę i podlejemy go jeszcze w połowie pieczenia będzie wtedy soczysty) Zmniejszamy temperaturę w piekarniku 180C i pieczemy około 45 minut do godziny w zależności czy mamy termoobieg Po upływie 20 min pamiętajmy o podlaniu klopsa raz jeszcze
Viola cooks with passionSól i pieprz do smaku Sos tzatziki: 1 szklanka jogurtu naturalnego 1 łyżka majonezu 1 świeży ogórek 2 ząbki czosnku Sól i pieprz do smaku Świeży koperek Sposób wykonania: Mięso mielone połączyć z posiekaną drobniutko cebulą, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek wsypać przyprawę do kebaba, sól oraz pieprz, wymieszać, wlać wodę i ponownie wyrobić masę. Uformować w dłoniach wałeczki,lekko(...)odcisnąć, do ogórków dodać jogurt i majonez, oraz przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawić do smaku solą oraz pieprzem, wymieszać. Udekorować świeżym koperkiem. Schłodzić w lodówce. Kabaczety ułożyć na ruszcie piec około 10 minut z każdej strony aż będą pięknie zrumienione i nie surowe w środku. Podawać z sosem. Smacznego
Wanilia i KardamonŚwietna przekąska, pasuje do zup typu krem, sałatek. Można nim posypać także dość syte zupy z dużą ilością mięsa i warzyw. Polecam też groszek ptysiowy polany domową polewą czekoladową:) Smacznego:) Składniki: 75 g mąki pszennej 100 ml wody mineralnej 2 mniejsze jajka 25 g masła sól drobnoziarnista Wykonanie: Przygotuj garnuszek, w którym zagotuj wodę z masłem z odrobiną soli. Dodaj(...)przełóż delikatnie do innej miski, dodaj 2 jajka, dokładnie wymieszaj. Uzyskane gładkie ciasto przełóż do rękawa cukierniczego, nałóż okrągłą nakładkę około 1 cm. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wyciskaj małe kuleczki ptysiowe, zostaw odstęp między nimi. Piecz 10-15 minut na średniej półce w piekarniku grzejąc programem góra-dół w 170C. Smacznego
Zasmakuj Kuchnikolagen, kreatyny, witaminy z grupy B oraz żelazo czy magnez. Jeśli jedliście gorszej jakości mięso z jelenia to polędwica ma znacznie delikatniejszy smak choć nie da się ukryć że mięso ma konsystencję niczym gęsty pasztet. Polędwica pokrojona w cienkie plastry wraz z borówkowym sosem to klasyk na który warto raz na czas sobie pozwolić. Zapraszam! Dla 2 osób Czas przygotowania(...)sól oraz pieprz Oliwa z oliwek Przygotowanie: 1/ Polędwiczkę przesmażamy na oliwie na małym gazie/energii z każdego boku aż dookoła zbrązowieje. Następnie zawijamy w folię aluminiową i wstawiamy do pieca rozgrzanego do 200 stopni na niecałe 5 minut. Wyjmujemy i dajemy odpocząć polędwicy. Następnie kroimy na plastry o grubości 1cm i układamy na zakładkę na talerzu. 2/ Borówki zagotowujemy przez
Kuchnia PROzdrowotnaoliwki 100 g sera feta olej oliwa sól pieprz papryka słodka vegeta Przygotowanie: Łopatkę mielimy. Kromki chleba zalewamy mlekiem i odstawiamy do rozmiękczenia. Gdy namięknie dodajemy go do mielonego mięsa. Cebulę kroimy w drobną kostkę i dodajemy do masy. Koperek siekamy - także dodajemy. Wbijamy jajko oraz dodajemy sól pieprz paprykę słodką i vegetę. Wszystko wyrabiamy. Odrywamy po kawałku mięsnej(...)podsmażamy przez chwilę kotlety z obu stron - do zarumienienia. W międzyczasie rozgrzewamy piekarnik do 160 stopni. Po obsmażeniu przekładamy kotleciki do żaroodpornego naczynia spryskanego oliwą. Pieczemy w piekarniku, z funkcją termoobiegu przez około 20-25 minut. Smacznego
Taste Therapyschabowe, zapanierowalam, usmażyłam i zjadłam. Oba na raz. W całości, bez żadnych dodatków. Chętnie zjadłabym jeszcze dwa. Założę się, że całkiem często przyrządzacie w swoich domach schabowe lub schab pieczony. Myśleliście jednak kiedyś o tym, żeby zamiast kroić schab na cienkie plastry i tłuc je na płaściutkie kotlety możecie przyrządzić go prawie tak jak stek z polędwicy wołowej(...)litr wody 1/2 szklanki soli 1/3 szklanki brązowego cukru (można zastąpić białym) 1 /2 szklanki posiekanej cebuli łyżeczka ziaren pieprzu 2 ząbki czosnku (posiekane) 1 szklanki soku jabłkowego Mięso: 4 plastry schabu (mięso powinno być w kawałkach o wysokości ok. 3.5-4 cm i powinno mieć na bokach cienką wartstwę tłuszczu, ok. 1-2 mm) olej do smażenia świeżo
Jem więc Jestemschabowe, zapanierowalam, usmażyłam i zjadłam. Oba na raz. W całości, bez żadnych dodatków. Chętnie zjadłabym jeszcze dwa. Założę się, że całkiem często przyrządzacie w swoich domach schabowe lub schab pieczony. Myśleliście jednak kiedyś o tym, żeby zamiast kroić schab na cienkie plastry i tłuc je na płaściutkie kotlety możecie przyrządzić go prawie tak jak stek z polędwicy wołowej(...)litr wody 1/2 szklanki soli 1/3 szklanki brązowego cukru (można zastąpić białym) 1 /2 szklanki posiekanej cebuli łyżeczka ziaren pieprzu 2 ząbki czosnku (posiekane) 1 szklanki soku jabłkowego Mięso: 4 plastry schabu (mięso powinno być w kawałkach o wysokości ok. 3.5-4 cm i powinno mieć na bokach cienką wartstwę tłuszczu, ok. 1-2 mm) olej do smażenia świeżo
Jem więc Jestemnajsłynniejszych dań świata. Przepis na 6 głodnych osób. Składniki: 8 plastrów wędzonego boczku (plus skórka z boczku) 1,5 kg dobrej jakości wołowiny (polędwica, antrykot lub ewentualnie na pieczeń) 2 marchewki 1 duża cebula 0,7 litra czerwonego wina (Julia sugeruje Burgunda lub Beaujolais) 0,5 litra treściwego bulionu wołowego 2 łyżki koncentratu pomidorowego 3 zmiażdżone ząbki czosnku pół łyżeczki(...)oliwy lub oleju. Boczek przekładamy do naczynia, które potem powędruje do piekarnika, zostawiając na patelni wytopiony tłuszcz. Wołowinę kroimy na kwadraty i każdy kwadrat osuszamy ręcznikiem. Tylko idealnie suche mięso zrumieni nam się na patelni, w przeciwnym wypadku zacznie się gotować. Mięso smażymy partiami, po kilka kawałków, wrzucenie dużej ilości mięsa obniży gwałtownie temperaturę, mięso puści wodę, zrobi się twarde
ladykitchenW mojej kuchni często goszczą wszelkiego rodzaju makarony. Tak wiem, nie są zbytnio zdrowe, ale jakie są smaczne! Uwielbiam włoską kuchnię! Istnieje tak dużo dań z
Ana Mari's worldJeśli znudziły Wam się tradycyjne kotlety drobiowe, to polecam fileta pieczonego w piekarniku. Robię go w różnych wariantach, najczęściej właśnie z porem. Przygotowanie wymaga nieco więcej czasu, dlatego polecam na niedzielę lub rodzinne spotkania. Nam bardzo smakuje. Składniki: podwójny filet z kurczaka 1 duży por 1 duża kulka mozarelli (125 g) 1 łyżka masła sól pieprz 2 łyżki oleju(...)płatów. Każdy oprószyć solą i pieprzem. Obsmażyć krótko z obu stron na rozgrzanym oleju. Białą część pora pokroić w plasterki i podsmażyć na maśle. Doprawić solą i pieprzem. Mięso ułożyć w brytfannie do mięsa. Na każdy kawałek położyć łyżkę pora i przykryć plastrem mozarelli. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200*C i zapiekać około kwadransa. Po upieczeniu posypać posiekanym szczypiorkiem
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniawody na ryż, dodać grzyby, olej i przyprawy, ryż przepłukać, wrzucić na wrzątek i gotować mieszając aż wchłonie cały płyn. Przykryć i odstawić na ok 30. Wystudzić. Dodać mięso i jajko, doprawić do smaku solą i pieprzem. sos: w rondelku przyrumienić na maśle cebulkę. Mąkę wymieszać z mlekiem i śmietaną. Powoli wlewać do przyrumienionej cebulki(...)był za gęsty dodać odrobinę mleka. Nałożyć masę do kokilek lub kamionek. Do każdej miseczki wlać porcję sosu, posypać serem i położyć plasterek pomidora. Posypać szczyptą oregano, Piec 15-20 min w temp
Gotowanie jest łatwesoku z cytryny, 4 łyżki oliwy, szczypta soli, szczypta pieprzu, 1 łyżeczka musztardy) Wykonanie: Ośmiornicę rozmrażamy (najlepiej w mleku) i czyścimy ją. Jeśli używacie świeżej ośmiornicy, trzeba rozbić jej mięso, żeby nie było twarde. Do wysokiego garnka wlewamy oliwę, dodajemy przyprawy, sok z połowy limonki, cebulę, zmiażdżony czosnek i szybko podsmażamy. Dodajemy ośmiornicę, obsmażamy po kilka sekund z każdej strony(...)temperatury, jeśli macie elektryczny z opcją grilla – tej właśnie będziecie używać. Plastry warzywa wymieszać z odrobiną oliwy, dodać sól, pieprz, zioła, wymieszać. Rozłożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenie i włożyć do piekarnika. Podpiekać, aż zaczną się wysuszać na chipsy. Prawda, że proste? ;) Przygotowujemy marynatę do grillowania ośmiornicy: oliwę mieszamy z sokiem z połowy limonki, dodajemy cukier, czosnek (zmiażdżony
Pociąg Do Kuchniżaroodpornym rezygnujemy z gotowania makaronu. Łopatkę zmielić. Cebulę posiekać. Pieczarki obrać, pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oleju, cebulę zeszklić. Dodać pieczarki. Smażyć 4 minuty. Dodać mielone mięso, smażyć 7 minut. Doprawić posiekaną natką pietruszki, solą, pieprzem, oregano oraz słodką papryką. Dodać jajko i ser żółty. Dokładnie wymieszać. Cannelloni ułożyć pionowo w kokilce. Napełnić farszem. Sos beszamelowy(...)Powoli dolewać mleko, cały czas mieszając, żeby nie powstały grudki. Dodać połowę sera żółtego. Doprawić gałką muszkatołową. Gotować, aż sos zgęstnieje. Nafaszerowane rurki polać sosem. Posypać pozostałym żółtym serem. Piec 35 minut w 180 stopniach. Smacznego! * najlepiej zrobić podwójną porcję
Moja Galeria Smakucukru na farsz: 400 g mielonego mięsa z indyka 500 g pieczarek 300 g cebuli sól, pieprz sucha bułka olej do smażenia Dodatkowo: jajko Suchą bułkę namaczamy w wodzie. Mięso podsmażamy na oleju, przyprawiamy solą i pieprzem. Na drugiej patelni podsmażamy pokrojone w kostkę pieczarki i cebulkę. Wszystko przekładamy do miski i porządnie rozdrabniamy blenderem. Doprawiamy solą i pieprzem(...)Ciasto dzielimy na 4 części i wałkujemy na podłużne prostokąty. Smarujemy białkiem, nakładamy farsz i zwijamy w rulon. Smarujemy żółtkiem, kroimy na kawałki i układamy na wyłożonej papierem blaszce. Pieczemy 20-25 minut w temperaturze 180 stopni. Nadmiar pasztecików możemy zamrozić, ale raczej takowego nie przewiduję ;) Smacznego! Madzia --------------------------------------------------------------------- Chcesz dostawać nasze przepisy prosto na swój e-mail? Wpisz swój adres
Marder&Marder Manufacture