mięsa pieczone - 17572 przepisów (strona:799/1172)

Mięciutkie pierniczki 417

jajko 2 łyżki przyprawy do piernika 2 łyżki kakao 1 łyżeczka sody     *** Ugotowane, gorące ziemniaki dusimy lub przeciskamy przez praskę albo przepuszczamy przez maszynkę do mielenia mięsa *** *** Do małego garnka wlewamy miód, wsypujemy cukier i dodajemy masło. Całość podgrzewamy, ciągle mieszając do momentu, aż składniki się połączą *** *** Do garnka dokładamy rozduszone ziemniaki i całość miksujemy mikserem na gładką(...)rąk należy dodać trochę więcej mąki *** *** Ciasto rozwałkowujemy na podsypanym mąką blacie, na grubość ok 5 mm i wykrywamy foremkami pierniczki *** *** Wycięte pierniki układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce *** *** Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160’C z termoobiegiem i pieczemy przez 10 minut *** *** Z podanych składników wyszły mi 4 duże blachy pierniczków *** *** Po przestudzeniu pierniczki lukrujemy lub polewamy

Blog z Apetytem
Sałatki na cały tydzień – kalafior i halloumi 160

jest moim zamiarem głodzić się zielonymi liśćmi ułożonymi na talerzu na krzyż, ozdobionymi plasterkami ogórka, pomidora i polanymi light dressingiem…Oczywiście jeśli do takiej sałatki dołożę porcję mięsa lub jakiś fajny ser jak halloumi to już taka sałatka zasługuje na miano pełnowartościowego dania, które można jeść o każdej porze dnia. Piszę o każdej porze dnia, bo mam w pracy(...)smaku ser solankowy. Być może nie każdemu przypadnie do smaku. Ja uważam się za osobę wszystko jedzącą, a ten ser dla mnie to ser z najwyższej półki. Lubię również pieczony kalafior , który łączę z serami. Jeśli jeszcze nie jedliście kalafiorowy Mac & Cheese to koniecznie spróbujcie. Kalafior i halloumi warto mieć w swoim menu. Oba składniki świetnie ze sobą

codojedzenia
Żeberka z kiszoną kapustą (z szybkowara) 199

Klasyka polskiej kuchni - pieczone żeberka podane z gotowaną, kiszoną kapustą. Danie smakuje idealnie podane z kromką świeżego pieczywa. Poniższe żeberka przygotowałam w szybkowarze i dzięki temu, całość była już gotowa po 30 minutach duszenia. Zachęcam do przygotowania. Składniki na 4 porcje: 1 kg kiszonej kapusty wraz z dodatkiem marchewki 1 kg mięsistych żeberek (tzw. pasek) 1 średniej wielkości(...)wody 2 ząbki czosnku 2-3 listki laurowe 3-4 kulki ziela angielskiego sól, pieprz słodka papryka ostra papryka odrobina oleju Żeberka umyć, osuszyć, pokroić na mniejsze części. Przygotowane mięso przyprawić z obu stron: solą, pieprzem, słodką oraz ostrą papryką. Czosnek obrać, pokroić w drobną kostkę i posolić. Za pomocą noża - czosnek rozetrzeć i dodać go do mięsa. Przygotowane żeberka

Ugotować
Pulpeciki mięsno ryżowe w sosie pomidorowym otulone cukinią. 163

sól, pieprz do smaku 1-2 łyżki kaszki kukurydzianej KUPIEC Przygotowanie; Mięso przekładamy do miski, dodajemy posiekaną cebulę i lubczyk. Wbijamy jajko. Chleb wcześniej namaczamy, odciskamy i dodajemy do mięsa. Wsypujemy surowy ryż oraz przyprawy. Mieszamy energicznie aż masa będzie odpowiednia do formowania pulpetów. Odstawiamy na chwile a w tym czasie przygotowujemy sos.  Do garnka wlewamy passate i wodę(...)cieniutkie paseczki, najlepiej obieraczką do warzyw. Z masy mięsnej formujemy małe pulpeciki, owijamy paskiem cukinii, spinamy wykałaczką i układamy w naczyniu żaroodpornym. Zalewamy sosem pomidorowym i wkładamy do piekarnika. Pieczemy około 30min w 180C.  Podajemy z ziemniakami, kaszą lub po prostu z kromką chleba.... Smacznego! #zdrowaradośćżycia  #kupiec

Radość kipiąca uśmiechem.
Zapiekanka warzywna z klopsikami 149

można użyć suszonej bazylii) gałązka tymianku (zamiennie można użyć suszonego tymianku)     *** Mięso mielone mieszamy z jajkiem, bułką, musztardą i przyprawami- do smaku *** *** Dłonie natłuszczamy olejem i z mięsa formujemy niewielkie klopsiki *** *** Cukinie kroimy w krążki a papryki w dużą kostkę *** *** Ziemniaki oraz czerwoną cebulę kroimy w krążki *** *** Dno i boki naczynia żaroodpornego natłuszczamy masłem lub olejem i układamy(...)solą, pieprzem, papryką słodką i ostrą oraz ziołami prowansalskimi *** *** Tak przygotowanym olejem z przyprawami smarujemy z wierzchu zapiekankę i umieszczamy ją w piekarniku nagrzanym do 190’C *** *** Zapiekankę pieczemy przez około 45 minut. W tym czasie przygotowujemy sos pomidorowy: w garnku na niewielkiej ilości oleju podsmażamy pokrojoną białą cebulę z dwoma przeciśniętymi ząbkami czosnku, następnie dodajemy pokrojone i obrane

Blog z Apetytem
Cukinie z mięsnym farszem z dodatkiem sera wędzonego/ z soczewicą i pomidorowo- paprykowym akcentem 153

Danie to można podać zarówno na obiad, jak i w formie przystawki, jeśli pokroimy cukinię na mniejsze kawałki. Można też oczywiście wykorzystać bakłażan, jeśli ktoś woli

Pyszny Duet
pyszny,domowy pasztet drobiowy z marchewką... 149

cząber 1 łyżeczka, papryka słodka 2 łyżeczki, papryka chili 1 łyżeczka wątróbkę z kurczaka obtaczaną w mące pszennej na smalcu mocno usmażyć z cebulą, dobrze wystudzić w rosole ugotowane mięso kurczaka: udka, skrzydełka, skóry obrać z kości i wsypać do miski, dodać wątróbki, żółtka, startą marchewkę, bułkę moczoną wodzie bez wyciskania wody, dolać rosołu i blenderem wszystko zmiksować do masy(...)delikatnie wmieszać w masę formy keksowe silikonowe 20x11 cm, do foremek dać masę, łyżką przemieszać aby odpowietrzyć, piekarnik nagrzany na 200C, grzanie góra dól, dodać naczynie z wodą, piec około 45 minut, pasztety dobrze wystudzić, porcje można zamrozić pasztet jest aromatyczny, delikatny, dobrze się smaruje na pieczywie - domowe pasztety są najlepsze, wiemy co mają w składzie bez zbędnych dziwnych dodatków

W Mojej Kuchni Lubię
Zapiekanka makaronowa z cukinią 260

rurki 4-5 udek z kurczaka 300g sera mozzarella 1 słoiczek koncentratu pomidorowego 3 cukinie 2 łyżeczki ziół prowansalskich sól, pieprz Przepis na zapiekankę makaronową z cukinią i kurczakiem: Mięso z udek obieramy i delikatnie przesmażamy na patelni. Pieczarki obieramy, myjemy, kroimy w półplasterki i dodajemy do kurczaka. Cukinię dokładnie myjemy i kroimy w większą kosteczkę. Dodajemy do kurczaka(...)żaroodpornym układamy na spodzie makaron, następnie kurczaka z cukinią, polewamy śmietaną z ziołami prowansalskimi i całość posypujemy startą mozzarella (najlepiej w kostce). Zapiekankę wkładamy do piekarnika na 20 minut. Pieczemy w temperaturze 180 st. C.   Post Zapiekanka makaronowa z cukinią pojawił się poraz pierwszy w Kulinarny Blog - wiesz jak gotować

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Świąteczne bułeczki z mięsnym farszem 264

przygotowanie nadzienia. Cebulkę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na patelni. Następnie dodajemy zieloną karkówkę. Dodajemy sól, pieprz, zioła oraz pieprz cayenne. Podsmażamy całość około 25 minut. Do podsmażonego mięsa dodajemy mąkę, mieszamy. Następnie dodajemy mleko i zagotowujemy ciągle mieszając. Wyłączam źródło ciepła, dodajemy żelatynę i ponownie mieszamy. Farsz nakładamy do pojemnika na lód i wkładamy do zamrażarki na pozostały(...)porcję farszu wprost z zamrażarki. Zakrywamy drugim kółkiem, boki zlepiamy i formujemy okrągłą bułeczkę. Bułeczki smarujemy rozkłóconym białkiem oraz posypujemy świeżo mielonym pieprzem. Odstawiamy na 30 minut do napuszenia. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 30 minut. Podajemy ciepłe razem z ulubioną zupą. Wioleta Gargula

MamaOskarka
Urozmaicamy dietę niemowlaka. Schab w stylu włoskim. 167

przepisem, nawet nie lubiący wieprzowiny przekonają się do niej . Schab najlepiej smakuje, kiedy jest świeżo wyjęty z piekarnika i soczysty. Na marginesie : jeżeli podajemy mięso, pamiętajmy o jego jakości i różnorodności. Kupujmy produkty zdrowe, certyfikowane i z pewnych źródeł. Dziubasek poleca Nie zapomnij zapoznać się z metodą BLW. Tutaj masz ściągę: Jak skutecznie rozszerzać dietę niemowlakowi? BLW (Baby Led Weaning(...)Schab w stylu włoskim 250 gramów schabu wieprzowego 1 łyżeczka kolorowego pieprzu (zmielonego w moździerzu) 3 gałązki bazylii (świeżej) 12 sztuk suszonych pomidorów 2 łyżki oliwy z oliwek do pieczenia 1/2 szklanki wody Nagrzewamy piekarnik na 150℃ góra dół. Schab myjemy, osuszamy i kroimy na 4 kawałki. Chyba, że ktoś woli grubsze, wówczas kroimy na 3 kawałki. Delikatnie tłuczemy

Krupeczki
Gnocchi z dynią 149

Jest jesień więc co… więc pieczemy dynię i przerabiamy na pure! Co najmniej raz w tygodniu wielka rozłupana dynia ląduje w piekarniku. Potem miksuję na pure i piekę ciasta, ciasteczka i muffinki, dodaję do placków i naleśników, robię sosy do makaronu, gotuję z owsianką lub jaglanką i tak w kółko… Jak ostatnio kupowałam dynię na straganie starsza pani(...)sezonie, możecie się spodziewać wykwitu dyniowych przepisów na blogu. Dziś gnocchi z dynią i białym serkiem typu włoskiego – bardzo delikatne, idealne jako dodatek do mięsa ale też jako samodzielne danie. My pierwszego dnia zjedliśmy gnocchi z masłem szałwiowym a następnego dnia wzięłam porcję do pracy ze skarmelizowaną cebulką i pokruszonym serem pleśniowym. Poniżej podaję przepis na gnocchi ale trzeba

Cooking for Emily
Filet z indyka z truskawkami w sosie balsamicznym 147

wszyscy lubią połączenie smaku mięsa z owocami. Część konserwatystów nawet nie spróbuje, część skrzywi się na samą myśl o takim daniu, ale myślę, że większość z przyjemnością rozsmakuje się w piersi indyka z truskawkami ze słodko-kwaśnym sosem balsamicznym. Moja męska, konserwatywna kulinarnie część rodziny, tym razem nie marudziła, lecz pałaszowała(...)łyżeczki tartego parmezanu • 6 dużych truskawek • sos balsamiczny • rozmaryn Wykonanie: • Plastry piersi z indyka posypać solą i pieprzem, ułożyć na blaszce na papierze do pieczenia. • Każdy posypać startym parmezanem. • Piec w temp. 200 st.C przez 15 minut, następnie wyjąć i położyć na filetach truskawki pokrojone w plastry. • Zapiekać jeszcze 5 minut

To co kocham
Pieczony łosoś + kuskus z pesto 133

kaszy kuskus - pół cytryny - łyżeczka musztardy - sól, pieprz - oliwa z oliwek - pesto Jeżeli łosoś posiada skórę należy oczyścić ją z łusek i zdjąć z fileta, tak aby nie uszkodzić mięsa. Wykorzystamy ją jako chrupiącego chipsa.  Zmieszać ze sobą łyżeczkę musztardy, dwie łyżeczki soku z cytryny i pół łyżeczki pieprzu, natrzeć nimi łososia i pozostawić na 2 godziny w lodówce(...)tyłu, ponieważ w tylnej części piekarnika zazwyczaj panuje wyższa temperatura, dzięki czemu skórka będzie chrupiąca, a łosoś nie zrobi się suchy.  Wszystko posolić, a skórkę dodatkowo posmarować oliwą. Piec 15 minut. W tym czasie zrobić kuskus. Kaszę wsypać do miski, wymieszać ze szczyptą soli i zalać wrzątkiem ok 1,5 cm ponad poziom kaszy. przykryć talerzykiem i zostawić

Cook&Love
Wegetariańskie przysmaki - 25 smacznych przepisów bez mięsa 154

skóry. Na diecie bezmięsnej od wielu lat jest Paul McCartney, Natalie Portmann, Kate Bush, Clint Eastwood, Forest Whitaker i Bill Clinton. Oto 25 przepisów na smaczne potrawy bez mięsa (kliknij w tytuł, aby poznać przepis): Brukselka i spółka z patelni Czerwona kapusta na ciepło Domowe batony musli Dżem dyniowo-pomarańczowy ze skórką Granola kokosowo-migdałowa Gryka Cake - ciasto(...)rzodkiewki Pełnoziarniste fusilli z pesto z rukoli Pęczotto ze świeżymi kurkami Placek jaglany z borówkami Pieczarki z dymką i szczypiorem z patelni Pieczona jaglanka z suszonymi morelami i orzechami laskowymi Pieczona owsianka z brzoskwiniami Pieczone topinambury Sałatka ze szpinaku i pieczarek Smażony bakłażan z fasolką szparagową Surówka marchewkowa z jabłkiem i orzechami włoskimi Zapiekana fasolka szparagowa

My Chcemy Jeść
Karkówka z pieczarkami babci Basi 133

kości pokroić w plastry 1.5 -2 cm i przyprawić wg uznania ( ja używam czerwonej vegety. czerwonej przyprawy do mięsa lub paprykę słodką i karkówka klasyczna Prymat. Tak przyprawione mięso zostawiamy na kilka godzin, najlepiej dzień wcześniej. Dzień wcześniej przygotowujemy też pieczarki (pocięte w plastry) – smażymy z cebulką i przyprawami. Dzień wcześniej przygotowujemy też sos: – 4 łyżki cukru(...)DWÓCH STRON I UKŁADAĆ NA BLASZCE LUB NACZYNIU ŻAROODPORNYM. Na każdy plaster włożyć usmażone pieczarki i polać przygotowanym sosem. przykrywamy( ja przykrywam folią aluminiową.) i wkładamy do nagrzanego pieca 180 st. C. na około 1 godz

Pysznosci Babci Basi