Roladki z jelenia z kapustą i grzybami 193sarepska 3 liście laurowe jałowiec 2 szt ziele angielskie (kilka) pieprz czarny ziarnisty (kilka) słodka mielona papryka mąka 200 g śmietany 18% olej do smażenia sól ,pieprz Przygotowanie Mięso kroimy w plastry 2 cm i cienko rozbijamy. Oprószamy solą ,pieprzem i papryką. Owijamy w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na godzinę. Namoczone wcześniej grzyby ,gotujemy ,wyławiamy i studzimy(...)solą i pieprzem. Z lodówki wyciągamy roladki ,każdą smarujemy musztardą (po jednej stronie) ,układamy po dwa plasterki boczku. Na brzeg każdej roladki kładziemy farsz ,zawijamy i owijamy sznurem do pieczenia (u mnie klipsy ,do roladek) ,oprószamy mąką i smażymy z każdej strony na rozgrzanym tłuszczu. Obsmażone roladki zalałem bulionem wołowym ,dodałem liście laurowe ,ziele angielskie ,pieprz ziarnisty i dusiłem
R'n'G Kitchen
Musaka 281warstwę plastrów cukinii, a na niej drugą warstwę mięsa - wykorzystując całe pozostałe mięso. Na drugiej warstwie mięsa ułożyłem warstwę plastrów bakłażana - w sposób widoczny na zdjęciu - tak aby całe mięso przykryte było równomiernie plastrami bakłażana. Ostatnim etapem było przygotowanie sosu beszamelowego. W jednym garnku podgrzałem 150 ml mleka. W drugim garnku rozpuściłem 100 gram masła. Do rozpuszczonego masła dodałem stopniowo(...)uzyskania konsystencji przypominającej gęsty budyń. Gorący sos beszamelowy wylałem na wierzch przygotowanego dania i równomiernie rozprowadziłem go po warstwie bakłażanów. Całość umieściłem w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni i piekłem przez 40 minut. Po tym czasie danie odstawiłem na 5 minut, a następnie pokroiłem w kwadratowe porcje, które nałożyłem na talerze
Wyprawy kulinarne
Zapiekanka ziemniaczana po meksykańsku /mięso 412rzymskiego 1/3 łyżeczki cynamonu 1/2 szklanki bulionu 1/2 pęczka natki pietruszki 3 łyżki startego cheddara około 3-4 łyżek oliwy z oliwek sól Przygotowanie: Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy mięso, drobno pokrojoną cebulę, rozmaryn, rozgnieciony kmin rzymski, cynamon, trochę soli i mieszamy. Wszystko lekko rumienimy i dodajemy posiekany czosnek. Mieszamy i podsmażamy. Następnie wlewamy bulion, pomidory (razem z zalewą), koncentrat(...)plasterki. Naczynie żaroodporne smarujemy delikatnie masłem i układamy w nim na przemian ziemniaki i sos. Przykrywamy pokrywką lub folią aluminiową i wstawiamy do nagrzanego do 170-180 stopni piekarnika. Pieczemy około 1 godziny (do miękkości ziemniaków). Po około 45 minutach pieczenia, zdejmujemy pokrywkę i posypujemy wierzch zapiekanki startym serem (już nie przykrywamy). Smacznego
Oryginalny smak
LIEBSTER BLOG AWARD 195Twoją mocną stroną. Zorganizowanie i odpowiedzialność. Jakiego Państwa kuchnię najbardziej lubisz? Polska. Dwie podstawowe rzeczy w kuchni dla Ciebie to? Garnek do gotowania na parze, silikonowe foremki do pieczenia muffin'ów. Gdzie najczęściej jesz śniadania? W domu - owsianka rządzi ;-) Jeżeli lody to jaki smak? Bakaliowe oczywiście! Często jadasz w restauracjach? Raz na jakiś czas, za każdym razem w innej - lubię(...)Ciebie najbardziej pasuje? Ulubiony program kulinarny? Najlepsze danie na poprawę humoru? Jaką potrawę obiadową poleciłabyś/poleciłbyś mi to przyrządzenia, jeśli mam tylko pół godziny? Ulubiony napój? Mięso, ryby, ser - co preferujesz? Najlepsze śniadanie to... Bez czego nie wyobrażasz sobie pracy w kuchni? Danie, które przyrządzasz najlepiej to...? Jakie, poza gotowaniem, masz zainteresowania, pasje? Nominowane przeze mnie blogi
Kulinarny Pamiętnik
Kostka z masłem orzechowym i czekoladą 316Dzień dobry :) Za oknem piękne słoneczko, a ja mam dla Was coś słodkiego na deser. Trafiłam na ten przepis przeglądając bloga pani Ani Starmach i od
kuchnia doski
Kąski drobiowe 228Składniki: 0,5 kg fileta z kurczaka lub indyka 1 por 3 ząbki czosnku 1 łyżka mąki ziemniaczanej 2 łyżki mąki mąki pszennej 15 dag sera
kgwjanczewo
Zupa szczawiowa 221Wiosenna zupa kojarzy się z zupą szczawiową, można nazbierać daleko od drogi świeżego szczawiu i ugotować pyszną, pożywną zupę, z uwagi na zawartość szczawianów w szczawiu
kgwjanczewo
Tartaletki z indykiem, oliwkami i dynią 189Tartaletki z mięsem mielonym z indyka, oliwkami, kukurydzą, dynią w sosie pomidorowym z dużą ilością przypraw. To propozycja na śniadanie, kolację, przekąskę, smakują na ciepło i zimno. Posypane cheddarem lub/i fetą, wytrawne, udekorowane świeżą natką lub rukolą – idealne do czerwonego wina! Tartaletki z indykiem, oliwkami i dynią SKŁADNIKI na 12 sztuk: ciasto francuskie 275 g kilka łyżek farszu mięsnego(...)foremki na muffiny. Wkładam do formy, by trzymały kształt. Napełniam 2 łyżeczkami farszu. Połowę wytrawnych tartaletek posypuję tartym cheddarem, resztę pokruszoną fetą. Piekarnik nagrzewam do temp. 200 st C. Piekę ok. 15-20 minut do złotego koloru. Podaję ciepłe lub na zimno
Zasmakuj Kuchni
Frytki z piekarnika – frytki z batatów, ziemniaków i warzyw korzeniowych 261Pyszne, zdrowe frytki z piekarnika, czyli frytki z batatów, ziemniaków, marchewki i pietruszki podawane z sosem czosnkowym na bazie jogurtu (lub z ketchupem). Aby przygotować frytki
Moja Delicja
Quiche serowy z młodymi szparagami zielonymi 210szparagami zielonymi Ja quiche robię często. Jest szybki i można do niego włożyć naprawdę wszystko. W okresie letnim mamy mnóstwo warzyw, które możemy użyć. Niekonieczne jest dodawanie do quichu mięsa czy ryb, same warzywa też sprawdzają się bardzo dobrze. Quiche można podawać zarówno na ciepło jak i na zimno. Rewelacyjnie sprawdzi się jak przekąska serwowany na przyjęciach. Spokojnie możemy(...)minutach wyjąć z piekarnika. Usunąć papier do pieczenia oraz nasiona grochu po czym wylać na ciasto nadzienie. Włożyć z powrotm do piekarnika i kontynuować pieczenie przez kolejne 50 minut. Upieczony quiche przed podaniem należy wystudzić. Quiche serowy z młodymi szparagami zielonymi O czym warto pamiętać przygotowując quiche. Forma do pieczenia, której użyłam była ceramiczna i miała średnicę 25-u centymetrów
mecooks
Stek wołowy z sosem z zielonym pieprzem 231wołowej przyprawa do steków olej do smażenia na sos: pół słoiczka zielonego, marynowanego pieprzu 1 małe opakowanie śmietany kremówki łyżka masła łyżka mąki sól i świeżo zmielony pieprz Przygotowanie: mięso umyj, osusz, ponakłuwaj wykałaczką dosyć gęsto, posyp z obu stron przyprawą do steków, odłóż na bok do małego garnka wlej wody i wrzuć pieprz zielony, a następnie gotuj(...)stek zdejmij z patelni, daj mu chwilę na to by soki w środku przestały buzować, pokrój go na grube plastry i układaj na talerzu w towarzystwie sosu i z pieczonymi ziemniaczkami oraz z sałatką grecką gotowe! Smacznego
Oka w rosole czyli KaFka gotuje
Zapiekanka gołąbkowa 289które będą już sparzone same będą łatwo oddzielać się od główki. Liście wystudzić i ściąć zgrubienia (grube nerwy przylegające do głąba). Ryż ugotować na pół twardo i wystudzić. Do mięsa mielonego dodać wystudzony ugotowany ryż i dokładnie wymieszać. Dobrze doprawić solą i majerankiem. Naczynie żaroodporne (u mnie okrągłe o średnicy 22 cm) natłuścić lekko masłem. Na dno naczynia wlać(...)sosem pomidorowym. W sumie zużyłam 11 liści kapusty, po 2 na każdą warstwę i 3 na wierzch. Naczynie przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i piec ok 1 godzinę aż kapusta będzie miękka (kapustę po prostu sprawdzam wykałaczką jest już miękka), funkcja termoobieg. Na 20 minut przed końcem pieczenia naczynie odkryć. Zapiekankę przełożyć na talerz
Monia miesza i gotuje
Makowiec z jabłkami (makowiec japoński) 1745mlecznej 80ml śmietanki 30% Wykonanie: CIASTO - składniki powinny być w temperaturze pokojowej - mak wypłukać, zalać gorącą wodą, gotować przez 30-40 minut, dobrze odcedzić, zemleć dwukrotnie w maszynce do mięsa z drobnym sitkiem - bakalie sparzyć, ostudzić, posiekać na drobne kawałki - jabłka obrać, pozbawić gniazd nasiennych, zetrzeć na tarce o dużych oczkach, skropić sokiem wyciśniętym z 1/2 cytryny, odcisnąć z soku(...)dodać ekstrakt z wanilii oraz posiekane bakalie, dokładnie wymieszać - białka ubić na sztywną pianę, delikatnie przełożyć do masy, wymieszać łyżką lub szpatułką - ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać - piec w piekarniku nagrzanym do około 170-180 stopni przez 50-55 minut lub do tzw. suchego patyczka - upieczone ciasto ostudzić POLEWA CZEKOLADOWA - czekoladę posiekać na mniejsze kawałki - śmietankę
Smakołyki Bereniki
Golonka z kapustą + film 213Golonka z kapustą to danie uważane za typowo męski przysmak, chociaż i wśród kobiet nie brakuje amatorek tego kawałka mięsa. Przepis na taką golonkę jest bardzo prosty i mam nadzieję że przypadnie do gustu nie jednemu wielbicielowi tego przysmaku. składniki na 2 porcje 2 golonki 300 g kiszonej kapusty 2 jabłka 1 cebula 4 liście laurowe kilka ziaren ziela(...)angielskie i wszystko gotujemy około 1,5 godziny na niewielkim ogniu. Ugotowane golonki przekładamy do naczynia żaroodpornego wysmarowanego tłuszczem, podlewamy wywarem z gotowania około ( 1/2 szklanki ), posypujemy majerankiem i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temp.180 st C około 40 minut. Cebulę siekamy a jabłka kroimy razem ze skórką w dużą kostkę. Na patelni z rozgrzanym olejem rumienimy cebulkę, następnie dodajemy
Smakowite Dania
Pieczona pierś kurczaka z rabarbarem 223Składniki – porcja dla 2 osób: 2 filety z kurczaka, 2 łodygi rabarbaru, 200 ml śmietanki 30%, 3 łyżki miodu, olej do smażenia, sól, pieprz. Krok
Coś bym zjadła