łyżeczki mielonego kminu rzymskiego. Kurczaka polewamy powstałą marynatą i mieszamy, aby każdy kawałek był nią dokładnie pokryty. Ponownie przykrywamy folią i wstawiamy do lodówki na minimum 4 godziny. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju. Wrzucamy kurczaka i smażymy, aż się zarumieni, a płyn prawie w całości odparuje. Odstawiamy.3. Zaczynamy przygotowywać sos. Pomidory wraz z koncentratem i sokiem z cytryny(...)strąku kardamonu, goździk, 1/2 łyżeczki mielonej kolendry, 1/2 łyżeczki garam masala, łyżeczkę mielonej kurkumy i pokruszoną chilli (opcjonalnie) - smażymy kolejną minutę do uwolnienia aromatu. Dodajemy zmiksowane pomidory, gotujemy kilka minut, aż sos zgęstnieje (około 6-7).4. Do sosu wrzucamy kurczaka, dodajemy 20 g masła i śmietanę. Mieszamy, aż sos stanie się jednolity
Tajskie smakiciemnych oliwek 1 cebulka dymka ze szczypiorkiem 2 ząbki czosnku 2 niewielkie jajka 3 łyżki + trochę do obtoczenia mielonych płatków owsianych, otrąb lub bułki tartej 500 g passaty pomidorowej (lub dobrego, domowego przecieru) przyprawy: sól, świeżo mielony czarny pieprz, 1 łyżeczka cukru Kurczaka myjemy i oczyszczamy. Następnie kroimy na niewielkie kawałki i porcjami drobno (jak najdrobniej) siekamy. Siekamy(...)głębokim rondlu na 1 łyżeczce oleju podsmażamy cebulkę, którą następnie zalewamy passatą pomidorową i 1 szklanką wody. Sos doprawiamy solą, pieprzem i płaską łyżeczką cukru. Zagotowujemy i zmniejszamy ogień do minimum. Z mięsa lepimy spore klopsiki i obtaczamy w mielonych płatkach (lub bułce tartej). Smażymy krótko z obu stron na minimalnej ilości oleju (u mnie po 1 łyżce
Ratunku obiadpołaczeniu z mięsem ugrillowanym lub upieczonym jest rewelacyjna! Kebab ormiański 500 g mięsa mielonego wołowego (może być baranina) 3 cebule mieszanka ziół ormianskich do mięsa (można dodać tymianek i paprykę słodką) sól, pieprz lawasz pół pęczka pietruszki sos typu adżuka lub w wersji łagodniej można użyć np ajwaru ( domowy ajwar ). Jedną cebulę ścieramy na tarce o drobnych oczkach(...)mieszamy z miesem mielonym i przyprawami. Pozostałe cebule kroimy w bardzo cienkie talarki i mieszamy z poszatkowaną pietruszką. Ostawiamy na minum 30 minut. Z miesa formujemy wałeczki grubości ok 2 cm i dowolnej długości (zależy jakie mamy kawałki lawaszu). Tak przygotowane mieso albo smażymy na rozgrzanym oleju albo nabijamy na szpady do szaszłyków i grillujemy aż bedzie rumiane
sierotka maRysia w kuchnikawałek parmezanu (starty na tarce) ok. 5-6 łyżek oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego/z pestek winogron ok. 1/3 szklanki wody (z gotowania makaronu) sól morska, świeżo mielony pieprz dodatkowo: ugotowany makaron (u mnie razowe spaghetti) dodatkowo: ser kanapkowo-sałatkowy (np. feta) listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); Makaron razowy gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu(...)miało luźniejszą konsystencję, dodajemy trochę wody z gotowania makaronu i ponownie blendujemy. Makaron odlewamy i do gorącego dodajemy pesto. Mieszamy, aż oblepi się sosem. Nakładamy na talerze – posypujemy fetą, odłożonymi płatkami migdałów oraz świeżo mielonym pieprzem. Post Pesto z jarmużu z makaronem pochodzi z bloga Poezja smaku
Poezja smakuskładniki na sos: 4 łyżki śmietany 3 ząbki czosnku 4 łyżki sera żółtego 1/2 łyżeczki suszonego tymianku świeżo mielony pieprz suszona ostra papryka sól wykonanie: Ser żółty ścieramy na tarce, czosnek przeciskamy przez praskę. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą. Doprawiamy doprawiamy tymiankiem, solą, pieprzem oraz papryką. Sos odstawiamy na ok. 10 min. aby składniki się przeżarły. składniki: 1 ciasto
Domowy Smak Jedzeniarondelku. Dodajemy sambal, błonnik jabłkowy, tymianek oraz cytrynę - blendujemy i przeciskamy przez sito do metalowego dzbanuszka z dziubkiem Kotlet: Mielony len mieszamy z wodą aż stworzy się kleista konsystencja, dokładamy nerkowca i morwę, czosnek niedżwiedzi. Doprawiamy sosem sojowym i mieszamy, formując następnie 2 zwarte kotleciki. Smażymy na małym ogniu na oleju z 2 stron ok. 5-6 minut. Reszta
Kuchnia PROzdrowotnaczerwonego ryżu 1 czerwona cebula 250 g pieczarek 300 g zielonej cukinii 2 łyżki oleju duży ząbek czosnku pęczek świeżego koperku 2 łyżki sosu sojowego przyprawy: 1 łyżeczka czubrycy zielonej, 1 płaska łyżeczka czarnego, mielonego pieprzu, sól ok. 30 g masła Wykonanie: W dużym garnku zagotować wodę, posolić i włożyć główkę kapusty (jeśli to naprawdę duży gar może(...)zeszklić na oleju. Pieczarki pokroić w drobną kostkę, dodać do cebuli. Poddusić ok. 5 minut Cukinię również drobno pokroić, dodać na patelnię. Ząbek czosnku przecisnąć przez praskę, dodać sos sojowy, przyprawy (nie dodawałam soli, zastąpiłam ją czubrycą zieloną). Wszystko wymieszać i dusić ok. 10 minut. Warzywa (z utworzonym podczas duszenia sosem) i ugotowany ryż wymieszać razem, ew. doprawić do smaku
gutfutSKŁADNIKI: 2 średnie bakłażany 500g mięsa mielonego pomidory krojone 1 pomidor 2 kulki mozzarella cebula,sól, pieprz, czosnek, przyprawa włoska, oliwa Bakłażana pokroić w cieniutkie plastry, posolić i odstawić do wypocenia. W tym czasie przygotować sos boloński. Pokrojoną w kostkę cebulę delikatnie zeszklić na tłuszczu, dodać sprasowany czosnek a następnie mięso mielone. Podsmażać całość
MarciochaKucharzyziemniaczkami puree. SKŁADNIKI / 4-6 porcji PULPETY 500 g mięsa mielonego / cielęcego z udźca lub wieprzowego z szynki 1 cebula starta na tarce 1 jajko 1 mała czerstwa bułka kajzerka 1 pełna łyżeczka soli 1 płaska łyżeczka świeżo zmielonego czarnego pieprzu mąka pszenna olej do smażenia SOS DYNIOWY 500 ml bulionu lub wody 2 szklanki dyni obranej(...)pietruszki WYKONANIE SOS : W płytkim, ale szerokim garnku zagotowujemy bulion lub wodę. Dodajemy pokrojoną dynię, doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy na małym gazie pod przykryciem przez około 10 minut. PULPETY: Bułkę kruszymy do małej miski, zalewamy ok. 1/3 szklanki mleka lub wody. Odstawiamy na 10 minut do napęcznienia. Po 5 minutach mieszamy. Do większej miski wkładamy mięso mielone
cool and mintyząbki czosnku przeciśniętego przez praskę 1/2 posiekanego pęczka pietruszki 80-90g posiekanych drobno orzechów włoskich (w malakserze najlepiej) 1 łyżka sosu sojowego 3-4 łyżki bułki tartej 3 łyżki oleju roślinnego pieprz świeżo mielony, szczypta: kurkumy, papryki wędzonej, chili, gałki muszkatołowej, Jajka gotuję na twardo (8-10 minut od chwili zagotowania się wody). Następnie zalewam je zimną wodą(...)zostawiam do wystudzenia, obieram. Marchew i pietruszkę obieram, ścieram na grubych oczkach. Wrzucam do miski wraz z cebulą, czosnkiem, pietruszką. Dodaję bułkę tartą, olej, orzechy i sos sojowy oraz przyprawy. Musi powstać zwarta, ale niezbyt sucha, lepka masa. Jajka obklejam powstałą masą warzywną dokładnie dociskając. Jest to dość niewdzięczne zajęcie, bo "ciasto" ma tendencję do zsuwania się, jednak gwarantuję
W kuchni Karmel-itkijakiś czas przychodzi mi ochota na cieciorkę i kasze bulgur. Lubię to zestawienie :) Klops z kaszy bulgur w sosie z cieciorki SKŁADNIKI: 150 g kaszy bulgur 500 g mięsa mielonego wieprzowego papryka czerwona i zielona natka pietruszki 1 duże jajko bulion warzywny sól, pieprz, czosnek, papryka słodka puszka cieciorki 1 cukinia 1 cebula 2 puszki pomidorów z puszki kiść(...)czasie dodać cieciorkę a po chwili pomidory. Przyprawić solą, pieprzem oraz tymiankiem, i papryczką chilli. Dusić jeszcze 10 min. Przed podaniem delikatnie podgrzać klopsa. Podawać razem z cieciorkowym sosem. Smacznego
MarciochaKucharzypieprz, do smaku ½ szklanki oliwy z oliwek 1 kg szparagów, z przyciętymi końcówkami 2 łyżki prażonych nasion sezamowych Przygotowanie: Aby przygotować sos winegret należy wrzucić szalotkę i czosnek do miski robota kuchennego i mielić aż będą drobno posiekane. Dodać sól, musztardę, sok z cytryny, ocet oraz pieprz i mielić krótko aby wszystkie składniki się połączyły. Nie wyłączając robota(...)drucianym stojaku, wycierając pozostałą wodę dodatkowymi ręcznikami papierowymi. Pozostawić w temperaturze pokojowej i powtórzyć czynność z kolejnym ½ kg szparagów. Trzydzieści minut przed podaniem ułożyć ładnie szparagi na półmisku, skropić sosem winegret. Posypać prażonymi nasionami sezamowymi. Podawać w temperaturze pokojowej. Grillowane szparagi owinięte szynką Składniki: 2 kg szparagów, przycięte 1 łyżka oliwy z oliwek 12-15 plastrów szynki parmeńskiej
naRuszciecieszy oczy, podniebienie, cóż więcej oczekiwać? Składniki: 1 główka sałaty lodowej 1 opakowanie sałaty roszponki 10 pomidorów koktajlowych Sos 2 łyżki oliwy z oliwek łyżka wody łyżka octu winnego łyżeczka bazylii łyżeczka oregano sól i pieprz świeżo mielony Wykonanie: Sałatę lodową rwiemy na drobne kawałki, wkładamy do miski dodajemy roszponkę oraz pokrojone na 4 części pomidory koktajlowe, lekko(...)posolić. Wszystkie składniki sosu mieszamy dokładnie w miseczce, polewamy po sałacie delikatnie ją mieszamy. Podajemy jako przystawkę do każdego rodzaju wędlin. Smacznego
kgwjanczewoschabu) 5 cebul papryka wędzona słodka, papryka ostra, rozmaryn, suszony czosnek, tymianek, gałka muszkatołowa sól, świeżo zmielony pieprz Sos 1 ząbek czosnku 2 łyżki octu 1 łyżka cukru 1,5 szklanki wody 1/2 łyżeczki soli po 1 łyżeczce papryki mielonej słodkiej oraz ostrej 1/2 łyżeczki pieprzu mielonego 1 szklanka ketchupu Wykonanie: Karkówkę myjemy , kroimy na plastry grubości(...)składniki na sos i zagotowujemy. Mięso zalewamy gorącym sosem przykrywamy naczynie. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C przez 1,5 godziny. Podajemy z kluskami śląskimi. Kluski śląskie Składniki: 1 kg ugotowanych ziemniaków 250 gram mąki ziemniaczanej sól Wykonanie: Ziemniaki obieramy, gotujemy wystudzone przepuszczamy przez prasę lub maszynkę do mielenia mięsa. Ziemniaki łączymy z mąką ziemniaczaną, wyrabiamy delikatne
kgwjanczewo