mielone w sosie - 2000 przepisów (strona:44/134)

Wstążki z sosem serowo-orzechowym 156

cebulka 4 ząbki czosnku 3 łyżki oliwy 1/2 pęczka natki pietruszki sól morska do smaku pieprz czarny świeżo mielony do smaku Sposób przygotowania Makaron gotujemy w osolonym wrzątku z dodatkiem łyżeczki oliwy tak jak w przepisie na opakowaniu. Odcedzamy. Sos: Orzechy włoskie rozdrabniamy delikatnie w woreczku foliowym tłuczkiem do mięsa lub wałkiem. Cebulę i czosnek obieramy siekamy drobniutko,szklimy

Wanilia i Kardamon
Leniwe jaglane z suszonymi pomidorami i bazylią 225

jaglanej, 250 g twarogu koziego lub krowiego, 1 jajko, kilka łyżek mąki pszennej, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 1/2 łyżeczki mielonej ostrej papryki, 1/3 suszonego tymianku, 1/3 łyżeczki kurkumy, sól i pieprz do smaku, opcjonalnie: 1/2-1 łyżeczki garam masali, SOS: 1/2 słoika suszonych pomidorów z olejem, pęczek bazylii, tymianku lub innych ziół, 1-2 łyżki soku z cytryny, 1 ząbek

SzczyptaSmaQ
Włoskie Pierożki Agnolotti 218

pieprz, gałka muszkatołowa, oregano, bazylia, przyprawa d kuchni włoskiej Sos: 400 ml pomidorów z puszki 2 łyżki koncentratu pomidorowego ½ cebuli 1 ząbek czosnku sól, pieprz, oregano, bazylia 1 łyżka sosu Worhestershire  Dodatkowo: 50 g tartego parmezanu Przygotowanie: Mięso wkładamy do gotującej się wody. Dodajemy liść laurowy, 2 ząbki czosnku oraz szczyptę soli i pieprzu. Gotujemy mięso około 25 minut(...)odstawiamy do przestygnięcia. Ugotowane mięso wraz z szynka dojrzewającą , suszonymi pomidorami i czosnkiem wyjętym z gotującej się wody z mięsem mielimy na drobno w maszynce. Zmielony farsz dokładnie mieszamy z przyprawami oraz ze szpinakiem.  Przygotowujemy sos pomidorowy. Cebulę i czosnek siekamy w drobną kosteczkę. Podsmażamy na oleju. Dodajemy pomidory w puszce i dusimy przez około 20 minut. Następnie dodajemy

Mania Gotowania
Miód i kawa sosem barbecue 163

czosnku 1 łyżka masła lub oleju roślinnego 1 ½ szklanki ketchupu ½ szklanki mocnej parzonej kawy 1/3 szklanki miodu 3 łyżki sosu Worcestershire 1 łyżka octu z jabłek 1 łyżka musztardy Dijon ¼ łyżeczki pieprzu Cayenne ¼ łyżeczki czarnego pieprzu 1/8 łyżeczki mielonego ziela angielskiego Przygotowanie: Masło lub olej rozgrzewamy w rondelku w średniej temperaturze. Dodajemy cebulę i smażymy aż zacznie brązowieć(...)międzyczasie dodajemy czosnek i smażymy około 1 minuty. Następnie dodajemy pozostałe składniki i mieszając doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy ogień do minimum i gotujemy przez 7-10 minut aż sos ładnie zgęstnieje. Miód i kawa sosem barbecue is a post from: naRuszcie.pl The post Miód i kawa sosem barbecue appeared first on naRuszcie.pl

naRuszcie
Kulebiak z łososiem, pieczarkami i ryżem 204

momentu, gdy ciasto nabierze ładnego, brązowego koloru). W czasie pieczenia kulebiaka z łososiem przygotować sos : Śmietankę i wino wlać do rondla, dodać sól, pieprz i na małym ogniu redukować, mieszając od czasu do czasu, aż sos zacznie gęstnieć (na zbyt dużym ogniu sos może się zważyć – można go uratować przecierając przez gęste sito) . Na koniec wmieszać pół pęczka posiekanej(...)białego, ulubionego wina sól morska, świeżo mielony czarny pieprz 1/2 pęczka natki pietruszki Upieczonego kulebiaka z łososiem wyciągnąć z pieca, przekroić na pół, następnie na mniejsze kawałki. Na talerzach ułożyć garść mieszanki sałat, skropić delikatnie oliwą lub olejem rzepakowym, ułożyć na sałacie po kawałku kulebiaka. Polać sosem. 1 opakowanie miksu sałat źródło: Na podstawie przepisu Pascala. The post Kulebiak

Moja Delicja
Kuchnia bez pszenicy- bezpszenne mąki 122

jest bardzo odżywcza i zawiera spore ilości białka (ok. 20%). Mąkę stosujemy do zagęszczania zup, sosów, past i pasztetów. koszt : 12,5- 30,00 zł/ 300 gram Mąka dostępna w sklepach ekologicznych. Podobnie jak mąkę z pestek dyni możemy przyrządzić samemu (mąka- mielone migdały blanszowane, mączka- migdały mielone w całości) Mączka z ziarna sezamowego Mączkę uzyskuje(...)gram Mąka dostępna w sklepach ekologicznych Mąka z kasztanów Mąka kasztanowa to wysuszone, mielone kasztany jadalne. Ten jednoskładnikowy produkt pochodzenia organicznego jest wolny od glutenu, lekkostrawny. Nadaje się do wypieku ciastek oraz jako dodatek do wypieku chleba i smażenia naleśników, zagęszczania sosów i zup. Koszt : 23zł /400 gram Mąka dostępna w sklepach ekologicznych

Tradycyjna Kuchnia
Krewetki w sosie maślano-czosnkowym 300

sosie maślano-czosnkowym: ok. 500 g świeżych lub mrożonych krewetek (nie gotowanych – powinny być szare) 2 łyżki oliwy z oliwek 3 łyżki masła 3 średnie ząbki czosnku odrobina ponad 1/3 szklanki białego, wytrawnego wina szczypta płatków chilli (można pominąć) skórka otarta z połowy niewoskowanej cytryny 1 łyżka soku z cytryny 4 łyżki posiekanej natki pietruszki sól morska świeżo mielony(...)mieszamy i zdejmujemy z ognia. Od razu podajemy z ugotowanym makaronem (należy go wmieszać) lub pieczywem. Przed podaniem oprószamy świeżo mielonym pieprzem. Warto podać też cząstki cytryny, aby można było ewentualnie doprawić danie dodatkowym sokiem. Post Krewetki w sosie maślano-czosnkowym pochodzi z bloga Poezja smaku

Poezja smaku
Spaghetti z sosem a'la bolognese 197

zależnie od nastroju - czasem bardziej pikantne, czasem bardziej aromatyczne. Dzisiejszy przepis ma zdecydowanie złożony smak - dawno nie wyszedł mi taki dobry sos. A że może daleko od bolońskiego? Ważna jest inspiracja... Do przygotowania dania użyłem: 300 gram mielonego mięsa wieprzowego z łopatki, 1 puszki pomidorów, 1 średniej marchewki, 3 ząbków czosnku, 2 szalotek, suszonego oregano, suszonego tymianku, 2 łyżek(...)dodałem około 5 łyżek oliwy, którą podgrzałem, a następnie dodałem do niej szalotki i czosnek. Całość delikatnie zrumieniłem - przez około 30 sekund, a następnie dodałem mięso mielone, sporą ilość czarnego świeżo mielonego pieprzu i niewielką ilość soli. Bardzo istotnym jest, żeby już na początku smażenia mięsa starać się porozdzielać je na jak najdrobniejsze kawałki. Mięso z szalotkami

Wyprawy kulinarne
Zapiekanka z dorsza z brokułami pod beszamelem 282

posypania 2 łyżki mąki 2 łyżki masła 1,5 szklanki mleka 1 liść laurowy 1 łyżka soku z cytryny 3 łyżki parmezanu 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej sól morska świeżo mielony pieprz'; document.write(" "); Makaron gotujemy w osolonym wrzątku 2 minuty krócej niż podaje przepis na opakowaniu (ja użyłam bardzo dużych, kolorowych świderków). W tym czasie piekarnik rozgrzewamy(...)mieszamy, aż całość zacznie się gotować. Wlewamy powoli trochę mleka, jednocześnie mieszając gęstniejący sos. Teraz mleko dodajemy cienką strużką, ciągle mieszając. Wrzucamy liść laurowy. Sos ciągle mieszamy do zagotowania – powinien cały zgęstnieć. Dodajemy do niego sok z cytryny oraz parmezan. Przyprawiamy solą morską, grubo mielonym pieprzem (białym, ziołowym lub zwykłym) oraz startą gałką. Odstawiamy. Mozzarellę kroimy w kostkę

Poezja smaku
Szybka pizza na cieście francuskim 486

boczku wędzonego parzonego  - świeże kolorowe papryczki chili - pół kostki sera sałatkowego typu feta  Na sos pomidorowy:  - 1 puszka pomidorów z puszki - mały słoiczek koncentratu pomidorowego  - suszony tymianek, bazylia - 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne -1/2 łyżeczki soli - świeżo mielony pieprz  - 2 łyżki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia  Do dzieła! 1. Rozgrzewamy piekarnik(...)stopni C.  2. Płat ciasta rozwijamy i układamy na papierze do pieczenia, a potem na blaszce.  3. Przygotowujemy sos pomidorowy: wszystkie składniki łączymy ze sobą i smarujemy obficie ciasto.  4. Boczek kroimy w większą kostkę, cebulkę w piórka, papryczki w krążki, a ser kruszymy po wierzchu. Wszystko dowolnie układamy i wrzucamy do piekarnika.  Zapiekamy przez

Sajkofanka smaku
SATAY Z KURCZAKA W SOSIE CURRY + test patelni WOLL SZAFIR INDUKCJA 140

szaszłyków. Na tej samej patelni rozgrzewamy olej kokosowy i smażymy do miękkości przygotowane mięso. Podajemy gorące z sosem, posiekaną kolendrą, świeżym ogórkiem oraz prażoną cebulką. Smacznego! JAK SIĘ SPISAŁA? W tym przypadku patelnia spisała się na medal! Ci z Was, którzy mieli styczność z pastą curry doskonale wiedzą, że lubi ona pryskać i szybko „farbuje” naczynia. Idealna

Ostra na Słodko
Zapiekanka szwedzka z łososiem i ziemniakami 159

Dzisiaj zapraszam na pyszną i zdrową zapiekankę szwedzką z łososiem, ziemniakami, dużą ilością świeżych ziół i pysznym lekko pikantnym sosem musztardowym. Przygotowanie tego dania jest banalnie wręcz proste, a zapewniam, że warto, bo smakuje ono wybornie, dodatkowo zawierając masę wartościowych składników odżywczych.  Do przygotowania dania użyłem: 500 gram ziemniaków sałatkowych, 300 gram wędzonego łososia, 1 pęczka świeżego koperku(...)dodałem 2 łyżki oliwy, dużą czubatą łyżkę musztardy rosyjskiej, taką samą łyżkę musztardy kremskiej, szczyptę soli, sporą ilość czarnego świeżo mielonego pieprzu i łyżeczkę cukru. Całość wymieszałem, a następnie dodałem 200 gram śmietany 12%. Mieszałem, aż powstały sos uzyskał jednolitą konsystencję, przypominającą majonez. Powstałym sosem zalałem znajdujące się w naczyniu żaroodpornym ziemniaki wraz z dodatkami i całość wymieszałem

Wyprawy kulinarne
Zapiekanka z bakłażana – musaka 169

pyszną zapiekankę z bakłażanem Zapiekanka z bakłażana – musakaSkładniki (6-8 porcji):500 g mielonej wołowiny lub baraniny3 bakłażany1 cebula3 ząbki czosnku2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego1 łyżeczka mielonej kolendry0,5 łyżeczki cynamonu1 łyżeczka słodkiej papryki2 puszki pomidorów2 łyżki puree pomidorowego100 ml wina czerwonego lub bulionu1 łyżeczka ziół prowansalskich1 łyżeczka oreganosól, pieprzolej rzepakowy do smażeniaSos:20 g mąki20(...)wierzchu ostatnią warstwę bakłażanów a na nie sos beszamelowy. Przykryć folią aluminiową. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec 30 minut a następnie zdjąć folię i zapiekać aż wierzch się zrumieni. 6. Sos: Mleko wlać do rondelka, dodać kilka ziaren pieprzu, 1-2 liście laurowe i szczyptę mielonej gałki muszkatołowej i mocno podgrzać a następnie zostawić

UgotujmyTo.pl
Bakłażanowy kotlecik 634

pewno zagości w domu na dłużej, bo też robi się go podobnie jak mielone :) Sceptykom powiem tak: nie czuć goryczki bakłażana, nie jedzie trawą, można podawać go jako mielonego (z ziemniaczkami, surówką lub po prostu na kanapce) lub jako placka ziemniaczanego (z sosem np. pomidorowym czy pieczarkowym). Kotleciki bakłażanowe bakłażan 2-3 plasterki sera żółtego pół szklanki

Przepysznik - BLW i nie tylko
Gołąbki wigilijne z kaszy kuskus i pieczarek 207

łyżki masła, sól do smaku, 1 płaska łyżeczka garam masala, pieprz czarny świeżo mielony do smaku, suszona papryka chili świeżo mielona do smaku, 400 g kuskusa, 1 kapusta włoska, łyżeczka cukru, 3 łyżki ciemnego sosu sojowego, masło do smażenia i omaszczenia (ok. 1 kostka). Przygotowanie: Farsz: Cebulę kroimy w drobną kostkę. Pieczarki oczyszczamy i kroimy w bardzo drobną

Moniki Smakołyki
Papryka faszerowana 138

Składniki: 7 dag mięsa mielonego, wieprzowego (łopatka) 2 cebule 3 ząbki czosnku 250 ml przecieru pomidorowego kilka kropel sosu Tabasco zioła dalmatyńskie lub prowansalskie pół pęczka natki pietruszki 1 torebka ryżu 4 średnie papryki ser żółty według uznania (gouda, mozarella) sól olej Sposób wykonania: Na rozgrzanym oleju zeszklić cebulę pokrojoną w kostkę razem z wyciśniętym czosnkiem. Następnie dodajemy mięso

Qchnia po prostu
Pljeskawica - serbski burger 132

przyrządza się bardzo podobnie (równie łatwo), jak chorwackie  Ćevapčići , co dziwić nikogo nie powinno. ;) dla trzech osób: pół kilo mieszanego mięsa mielonego 4 ząbki czosnku duża cebula łyżeczka ostrej papryki w proszku 2 łyżki ciemnego sosu sojowego garść tarkowanego, słonego sera, najlepiej wędzonego (u mnie resztki oscypka ;) ) só, pieprz olej do smażenia Mięso rozdrabniamy ręką i dorzucamy

Kuchenna Kontrrewolucya
Klopsiki z indyka gotowane w sosie koperkowym 107

Pyszne, lekkie danie na bazie delikatnego, mielonego mięsa z indyka - bez smażenia. Klopsiki gotujemy w wodzie a następnie dusimy w sosie koperkowym przygotowanym na bazie bulionu z gotującego mięsa. Dodatek boczku dodaje im wyrazistości a koperkowy sos wspaniałego aromatu

Milion Smaków
Pulpety z indyka w sosie pomidorowym 117

Pulpety mielone, ale trochę inaczej. Tradycyjne mięso wieprzowe zastępujemy tu indyczym, a smażenie duszeniem w sosie ze świeżych pomidorów z dodatkiem warzyw. Jest to moja wersja przepisu Nigelli Lawson

Milion Smaków
Cannelloni z bakłażanem i pomidorami w sosie beszamelowym 172

pomidorków koktajlowych pokrojonych w ćwiartki pół dużego bakłażana pokrojonego w małą kosteczkę szklanka przecieru pomidorowego 2 ząbki czosnku szczypta soli szczypta świeżo mielonego pieprzu łyżka masła łyżka wódki ser- najlepiej tarty parmezan, opcjonalnie inny rodzaj sera. Sos beszamelowy: 25 g masła 1,5 łyżki mąki szczypta gałki muszkatołowej szklanka mleka Do dekoracji opcjonalnie: posiekany szczypiorek lub liście świeżej bazylii

KreatywnePiny
Zupa laotańska Khao poun z Pascalem Brodnickim 119

mięsa mielonego wieprzowego np. łopatka, 1 litr mleka kokosowego, 3 trawy cytrynowe posiekane, 2 łyżki sosu rybnego, 1 sałata lodowa pokrojona w paseczki, 200 g kiełków sojowych, 100 g makaronu wermicelle ryżowego sparzonego, 2 liście kafiru, 1 łyżka pasty curry czerwonej, 1 marchewka pokrojona w paseczki julienne, 2 cebule posiekane, 2 pomidory pokrojone w ćwiartki, 250 ml wrzątku

królestwo garów
Szisza kebab z warzywami 140

naszym domu. Zapraszamy na obiad który został przygotowany w piekarniku :)  Szisza kebab z warzywami  SKŁADNIKI: 400 g mięsa mielonego (miałam wieprzowe)  2 łyżki mąki ziemniaczanej  1 łyżeczka oregano  przyprawa jarzynka  1 łyżka sosu chili słodko-kwaśny  2 ziemniaki  1 mała marchewka przyprawa do grilla mix sałat do podania kukurydza konserwowa

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Chili Con Carne 166

Zapraszam :)           Moja rodzinka uwielbia sosy więc swoje Chilli Con Carne przygotowałam w wersji rzadszej .Składniki :Około 1 kg mielonego mięsa najlepiej wołowego ale jeśli takiego nie macie może być wieprzowe .1 puszka czerwonej fasoli1 puszka kukurydzy1/2 puszki białej fasoli 1 puszka pomidorów2 cebule1 papryka czerwonaOkoło 3 szklanek bulionu wołowego

Sama słodycz i szczypta chili
Warzywna dietetyczna zupa krem 321

małe ziemniaki2 małe marchewki2 małe pietruszki1 pęczek dymki2 łodygi selera naciowego3 łyżki chudego jogurtu naturalnegogarść natki pietruszki1 łyżeczka kuminu1 łyżeczka nasion kolendry (mielonych)1 łyżeczka przyprawy curryszczypta płatków chili (lub jak kto lubi wg uznania)lekki sos sojowy - do smakusól i pieprzDymkę siekamy, wszystkie warzywa kroimy w małą kostkę. W rondelku podrzewamy olej, wrzucamy dymkę i na lekkim ogniu

Kulinarna rozmowa
Mini tortille - przekąska na imprezę 233

których każdy smarujemy majonezem. Na placuszkach układamy rukolę, nakładamy mięso i zwijamy spinając końce wykałaczkami.Podane składniki są tylko przykładowe, mięso mielone można zastąpić kawałkami kurczaka lub krewetkami, rukolę zastąpić inną ulubioną sałatą, majonez dowolnym sosem, np. imbirowym, przyprawę do tacos zamienić na przyprawę do grilla, dodać ogórka, pomidora itp.Wszystko zależy od naszej wyobraźni.Smacznego

chwile dla mnie
Oryginalny prezent dla miłośnika grillowania – domowa przyprawa do dań z grilla 157

imbiru Cytrusowa przyprawa do grilla Ta przyprawa jest świetna do wieprzowiny i drobiu, możemy używać jej samodzielnie albo z ulubionym sosem barbecue. Składniki: ¼ szklanki cukru¼ szklanki soli koszernej 3 łyżki chili w proszku1 łyżeczka mielonego kminku1 łyżeczka suszonego oregano1 łyżeczka mielonej kolendry1 łyżeczka musztardy w proszku1 łyżka startej drobno skórki z cytrynyPrzygotowanie: Wszystkie składniki razem dokładnie

naRuszcie
Sos Grzybowy 173

czasu (ok.10 min.)dorzucamy posiekany czosnek.  Po jakiś 20 minutach wlewamy śmietanę i jeszcze chwilę gotujemy na małym ogniu, aż sos zgęstnieje. Podajemy z ziemniakami koperkiem lub jako dodatek do sztuki mięsa lub kotleta mielonego. Do tego słodko-kwaśne ogórki ...Smacznego.CMOK

Pasje Jolki
Klopsy w pikantnej glazurze z coli 148

daje wspaniały smak. Idealnie współgra z pieczonymi klopsikami. Szczerze polecam.   Klopsy w pikantnej glazurze z coli Składniki: 0,4 kg mięsa mielonego (użyłam wołowo-wieprzowego) 1 duże jajko 1/3 szklanki bułki tartej 1 łyżka sosu sojowego jasnego 1 łyżka sosu sojowego ciemnego 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka pieprzu cytrynowego 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej 1/3 łyżeczki imbiru

Mania Gotowania