mielone w sosie - 2000 przepisów (strona:43/134)

Pulpety w sosie pomidorowym 163

Klasyczne i proste danie czyli pulpety w sosie pomidorowym. Można je podawać z ziemniakami, ryżem , kaszą lub makaronem. Składniki: 500 g mięsa mielonego wieprzowego 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka majeranku 1/2 łyżeczki bazylii 1 jajko 1 łyżka bułki tartej 1 przecier pomidorowy 200 g 1 liść laurowy 2 łyżki mąki 3 łyżki oleju 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej(...)delikatnie z każdej strony po czym przełożyć je  do gotującej się wody. Dodać liść laurowy, przecier pomidorowy, doprawić solą i gotować na wolnym ogniu. Na koniec gotowania zagęścić sos zawiesiną sporządzoną z łyżeczki mąki ziemniaczanej i wody. Wlać do sosu i zagotować. Doprawić solą, pieprzem, majerankiem, bazylią i zagotować. Pulpety w sosie pomidorowym

O kuchni z uczuciem
ŻOŁĄDKI Z INDYKA W SOSIE KOPERKOWYM. 190

seler 1/2 dużego, por, cebula 2), - przyprawy - domowa vegeta, ziele angielskie, liść laurowy, pieprz kolorowy w ziarenkach, pieprz czarny, SOS: - 1-2 pęczki koperku, - śmietana 18%, kubek - domowa Vegeta (mieszanka suszonych warzyw), - pieprz czarny i/lub kolorowy - świeżo mielony, - wywar z gotowania żołądków, pół szklanki. WYKONANIE: Żołądki - dokładnie myjemy, oczyszczamy, gotujemy w niewielkiej ilości wody z dodatkiem przypraw (wyżej wymienione(...)prawie miękkie dorzucamy warzywa. Gotujemy około 30 minut. My gotujemy w szybkowarze, więc skracamy czas gotowania o 15 minut. Żołądki wyławiamy/odcedzamy, kroimy na mniejsze cząstki. SOS: do garnka wlewamy około 1/2 szklanki wywaru w którym gotowały się żołądki, dodajemy umyty, poszatkowany koperek, zabielamy śmietaną. Zagotowujemy. Doprawiamy do smaku. Nie ma się co rozpisywać nad smakiem, bo chyba każdy

Wypisz Wymaluj
Tahini 175

sezamu prażymy na suchej patelni, cały czas mieszając. Gdy lekko się zezłocą przesypujemy z patelni i pozostawiamy do ostudzenia. Wystudzone mielimy w blenderze dodając 4 łyżki oleju sezamowego. Gotowe tahini przekładamy do słoiczka i przechowujemy w lodówce. Na sos bierzemy szklankę jogurtu naturalnego, dodajemy ½ szklanki pasty tahini, sól himalajską, skórkę i sok z cytryny, przeciśnięty przez praskę czosnek, szczyptę kuminu

mojewypiekiinietylko
Kotlety wieprzowe w sosie kokosowym 213

jajku i bułce tartej. Ponieważ lubię wszelkie kulinarne zmiany, a jeszcze bardziej lubię testować nowe smaki, przygotowałam kotlety wieprzowe w sosie kokosowym.   Składniki:                                 - 4 kotlety schabowe (ok. 600g)- 1 puszka mleka kokosowego (400ml)- sól morska- świeżo mielony pieprz (grubo)- papryka wędzona w proszku- chilli w płatkach- trochę świeżego koperku- olej kokosowy- mąka pszenna  Umyte mięso(...)patelni rozgrzałam olej kokosowy, położyłam kotlety i smażyłam do zrumienienia. Przełożyłam na talerz, a na patelnię położyłam następną porcję. Gdy kolejne zostały obsmażone, włożyłam ponownie wszystkie na patelnię (sos, który był na talerzu, też wlałam). Zmniejszyłam temperaturę na kuchence, patelnię przykryłam pokrywką i dusiłam na „wolnym ogniu” – obracając, co jakiś czas – przez 20 minut. Następnie wlałam połowę puszki

mojewypiekiinietylko
Chińskie jajka marmurkowe 170

Naturalnie możesz zwiększyć składniki i zrobić ich więcej 3 łyżki czarnej herbaty liściastej 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka sherry- bądź zamiennie innego mocnego alkoholu 15 ziaren pieprzu 4 goździki 1 mały kawałek cynamonu 6 ziaren ziela angielskiego, bądź 2 duże szczypty mielonego 2 gwiazdki anyżku 1/2 małej ostrej suszonej papryki łyżeczka suszonej kolendry 1 łyżeczka soli Do dekoracji(...)poszatkowany szczypior odrobina ziaren sezamu olej sezamowy opcjonalnie: majonez opcjonalnie sos ostry: Składniki na ostry sos: sos tabasco 120 ml sosu sojowego Przygotowanie: Jajka: 1.Jajka ugotować na twardo we wrzącej wodzie (ok.15 minut) 2. Jajka ostudzić i delikatnie potłuc skorupki, nie zdejmując ich z jajek 3. Przyprawy wymieszać i utłuc ze sobą w moździerzu 4.Jajka przełożyć do rondelka, dodać herbatę

KreatywnePiny
Wstążki z sosem serowo-orzechowym 182

cebulka 4 ząbki czosnku 3 łyżki oliwy 1/2 pęczka natki pietruszki sól morska do smaku pieprz czarny świeżo mielony do smaku Sposób przygotowania Makaron gotujemy w osolonym wrzątku z dodatkiem łyżeczki oliwy tak jak w przepisie na opakowaniu. Odcedzamy. Sos: Orzechy włoskie rozdrabniamy delikatnie w woreczku foliowym tłuczkiem do mięsa lub wałkiem. Cebulę i czosnek obieramy siekamy drobniutko,szklimy

Wanilia i Kardamon
Leniwe jaglane z suszonymi pomidorami i bazylią 254

jaglanej, 250 g twarogu koziego lub krowiego, 1 jajko, kilka łyżek mąki pszennej, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 1/2 łyżeczki mielonej ostrej papryki, 1/3 suszonego tymianku, 1/3 łyżeczki kurkumy, sól i pieprz do smaku, opcjonalnie: 1/2-1 łyżeczki garam masali, SOS: 1/2 słoika suszonych pomidorów z olejem, pęczek bazylii, tymianku lub innych ziół, 1-2 łyżki soku z cytryny, 1 ząbek

SzczyptaSmaQ
Włoskie Pierożki Agnolotti 241

pieprz, gałka muszkatołowa, oregano, bazylia, przyprawa d kuchni włoskiej Sos: 400 ml pomidorów z puszki 2 łyżki koncentratu pomidorowego ½ cebuli 1 ząbek czosnku sól, pieprz, oregano, bazylia 1 łyżka sosu Worhestershire  Dodatkowo: 50 g tartego parmezanu Przygotowanie: Mięso wkładamy do gotującej się wody. Dodajemy liść laurowy, 2 ząbki czosnku oraz szczyptę soli i pieprzu. Gotujemy mięso około 25 minut(...)odstawiamy do przestygnięcia. Ugotowane mięso wraz z szynka dojrzewającą , suszonymi pomidorami i czosnkiem wyjętym z gotującej się wody z mięsem mielimy na drobno w maszynce. Zmielony farsz dokładnie mieszamy z przyprawami oraz ze szpinakiem.  Przygotowujemy sos pomidorowy. Cebulę i czosnek siekamy w drobną kosteczkę. Podsmażamy na oleju. Dodajemy pomidory w puszce i dusimy przez około 20 minut. Następnie dodajemy

Mania Gotowania
Miód i kawa sosem barbecue 192

czosnku 1 łyżka masła lub oleju roślinnego 1 ½ szklanki ketchupu ½ szklanki mocnej parzonej kawy 1/3 szklanki miodu 3 łyżki sosu Worcestershire 1 łyżka octu z jabłek 1 łyżka musztardy Dijon ¼ łyżeczki pieprzu Cayenne ¼ łyżeczki czarnego pieprzu 1/8 łyżeczki mielonego ziela angielskiego Przygotowanie: Masło lub olej rozgrzewamy w rondelku w średniej temperaturze. Dodajemy cebulę i smażymy aż zacznie brązowieć(...)międzyczasie dodajemy czosnek i smażymy około 1 minuty. Następnie dodajemy pozostałe składniki i mieszając doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy ogień do minimum i gotujemy przez 7-10 minut aż sos ładnie zgęstnieje. Miód i kawa sosem barbecue is a post from: naRuszcie.pl The post Miód i kawa sosem barbecue appeared first on naRuszcie.pl

naRuszcie
Kulebiak z łososiem, pieczarkami i ryżem 231

momentu, gdy ciasto nabierze ładnego, brązowego koloru). W czasie pieczenia kulebiaka z łososiem przygotować sos : Śmietankę i wino wlać do rondla, dodać sól, pieprz i na małym ogniu redukować, mieszając od czasu do czasu, aż sos zacznie gęstnieć (na zbyt dużym ogniu sos może się zważyć – można go uratować przecierając przez gęste sito) . Na koniec wmieszać pół pęczka posiekanej(...)białego, ulubionego wina sól morska, świeżo mielony czarny pieprz 1/2 pęczka natki pietruszki Upieczonego kulebiaka z łososiem wyciągnąć z pieca, przekroić na pół, następnie na mniejsze kawałki. Na talerzach ułożyć garść mieszanki sałat, skropić delikatnie oliwą lub olejem rzepakowym, ułożyć na sałacie po kawałku kulebiaka. Polać sosem. 1 opakowanie miksu sałat źródło: Na podstawie przepisu Pascala. The post Kulebiak

Moja Delicja
Kuchnia bez pszenicy- bezpszenne mąki 142

jest bardzo odżywcza i zawiera spore ilości białka (ok. 20%). Mąkę stosujemy do zagęszczania zup, sosów, past i pasztetów. koszt : 12,5- 30,00 zł/ 300 gram Mąka dostępna w sklepach ekologicznych. Podobnie jak mąkę z pestek dyni możemy przyrządzić samemu (mąka- mielone migdały blanszowane, mączka- migdały mielone w całości) Mączka z ziarna sezamowego Mączkę uzyskuje(...)gram Mąka dostępna w sklepach ekologicznych Mąka z kasztanów Mąka kasztanowa to wysuszone, mielone kasztany jadalne. Ten jednoskładnikowy produkt pochodzenia organicznego jest wolny od glutenu, lekkostrawny. Nadaje się do wypieku ciastek oraz jako dodatek do wypieku chleba i smażenia naleśników, zagęszczania sosów i zup. Koszt : 23zł /400 gram Mąka dostępna w sklepach ekologicznych

Tradycyjna Kuchnia
Krewetki w sosie maślano-czosnkowym 352

sosie maślano-czosnkowym: ok. 500 g świeżych lub mrożonych krewetek (nie gotowanych – powinny być szare) 2 łyżki oliwy z oliwek 3 łyżki masła 3 średnie ząbki czosnku odrobina ponad 1/3 szklanki białego, wytrawnego wina szczypta płatków chilli (można pominąć) skórka otarta z połowy niewoskowanej cytryny 1 łyżka soku z cytryny 4 łyżki posiekanej natki pietruszki sól morska świeżo mielony(...)mieszamy i zdejmujemy z ognia. Od razu podajemy z ugotowanym makaronem (należy go wmieszać) lub pieczywem. Przed podaniem oprószamy świeżo mielonym pieprzem. Warto podać też cząstki cytryny, aby można było ewentualnie doprawić danie dodatkowym sokiem. Post Krewetki w sosie maślano-czosnkowym pochodzi z bloga Poezja smaku

Poezja smaku
Spaghetti z sosem a'la bolognese 215

zależnie od nastroju - czasem bardziej pikantne, czasem bardziej aromatyczne. Dzisiejszy przepis ma zdecydowanie złożony smak - dawno nie wyszedł mi taki dobry sos. A że może daleko od bolońskiego? Ważna jest inspiracja... Do przygotowania dania użyłem: 300 gram mielonego mięsa wieprzowego z łopatki, 1 puszki pomidorów, 1 średniej marchewki, 3 ząbków czosnku, 2 szalotek, suszonego oregano, suszonego tymianku, 2 łyżek(...)dodałem około 5 łyżek oliwy, którą podgrzałem, a następnie dodałem do niej szalotki i czosnek. Całość delikatnie zrumieniłem - przez około 30 sekund, a następnie dodałem mięso mielone, sporą ilość czarnego świeżo mielonego pieprzu i niewielką ilość soli. Bardzo istotnym jest, żeby już na początku smażenia mięsa starać się porozdzielać je na jak najdrobniejsze kawałki. Mięso z szalotkami

Wyprawy kulinarne
Zapiekanka z dorsza z brokułami pod beszamelem 330

posypania 2 łyżki mąki 2 łyżki masła 1,5 szklanki mleka 1 liść laurowy 1 łyżka soku z cytryny 3 łyżki parmezanu 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej sól morska świeżo mielony pieprz'; document.write(" "); Makaron gotujemy w osolonym wrzątku 2 minuty krócej niż podaje przepis na opakowaniu (ja użyłam bardzo dużych, kolorowych świderków). W tym czasie piekarnik rozgrzewamy(...)mieszamy, aż całość zacznie się gotować. Wlewamy powoli trochę mleka, jednocześnie mieszając gęstniejący sos. Teraz mleko dodajemy cienką strużką, ciągle mieszając. Wrzucamy liść laurowy. Sos ciągle mieszamy do zagotowania – powinien cały zgęstnieć. Dodajemy do niego sok z cytryny oraz parmezan. Przyprawiamy solą morską, grubo mielonym pieprzem (białym, ziołowym lub zwykłym) oraz startą gałką. Odstawiamy. Mozzarellę kroimy w kostkę

Poezja smaku
Szybka pizza na cieście francuskim 515

boczku wędzonego parzonego  - świeże kolorowe papryczki chili - pół kostki sera sałatkowego typu feta  Na sos pomidorowy:  - 1 puszka pomidorów z puszki - mały słoiczek koncentratu pomidorowego  - suszony tymianek, bazylia - 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne -1/2 łyżeczki soli - świeżo mielony pieprz  - 2 łyżki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia  Do dzieła! 1. Rozgrzewamy piekarnik(...)stopni C.  2. Płat ciasta rozwijamy i układamy na papierze do pieczenia, a potem na blaszce.  3. Przygotowujemy sos pomidorowy: wszystkie składniki łączymy ze sobą i smarujemy obficie ciasto.  4. Boczek kroimy w większą kostkę, cebulkę w piórka, papryczki w krążki, a ser kruszymy po wierzchu. Wszystko dowolnie układamy i wrzucamy do piekarnika.  Zapiekamy przez

Sajkofanka smaku