świeżej, białej ryby 800 ml mleczka kokosowego (2 puszki) 60 g wiórków kokosowych (2/3 szklanki) 2 łyżki oleju 1-2 łyżki sosu sojowego 1 suszony liść limonki kaffir (lub skórka starta z limonki) sól morska, świeżo mielony pieprz Dodatkowo: świeża kolendra lub szczypiorek do posypania czerwone lub zielone chili do posypania (opcjonalnie) ryż do podania (jaśminowy, basmati lub zwykły(...)świeżo mielonym pieprzem. Opcjonalnie możemy skropić także sokiem z limonki. Curry rybne: W woku lub szerokiej patelni rozgrzewamy olej. Gdy będzie gorący wlewamy bazę (pastę curry) i smażymy ciągle mieszając przez ok. 1 minutę. Wlewamy mleko kokosowe. Mieszamy, aż połączy się z pastą. Górne kawałki trawy cytrynowej zbijamy, aby uwolnić olejki eteryczne i wrzucamy w całości do sosu. Dodajemy
Poezja smakumiejsce – Opiekacz do kanapek MOP-09M Jowita Rajchert otrzymuje, bo połączenie smaków mnie zaskakuje. Pulpety indycze z kaszą jaglaną, jarmużem na sosie czosnkowym z musem owocowym Pulpety: Sk ładniki: 500 g mięsa mielonego z indyka, 200 g jarmużu, 1 szt. suchej kajzerki, 1 szklanka kaszy jaglanej, szczypt ziół dalmatyńskich, szczypt świeżego tymianku, opakowanie kiełek typu stir(...)Doprawić ziołami do smaku i wymieszać. Formować kulki. Większe gotowałam na parze, a mniejsze upiekłam w piekarniku. Kiełki podsmażyć 2-3 minuty na patelni. Mus owocowy i sos czosnkowy: Składniki: 1 szt. mango, 3 szt. małych gruszek, główka czosnku, 2 szt. cytryny, 3 łyżeczki miodu, 2 szklanki oleju rzepakowego, szczypt ziół dalmatyńskich, szczypt soli, 2-3 łyżeczek natki
Moniki Smakołykidyni piżmowej (około 0,6 kg) 3 średnie ziemniaki 2 niezbyt duże marchewki 125 ml mleczka kokosowego szczypta płatków suszonych chili łyżeczka słodkiej mielonej papryki 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne liść laurowy 2 ziela angielskie sos sojowy do smaku pulpeciki: 3/4 szklanki kaszy jaglanej 1,5 szklanki wody 2 ząbki czosnku 1 mała cebula 1 jajko 2-4 łyżki mąki(...)gotujących się warzyw dodaję całą puszeczkę mleka kokosowego. Zmniejszam płomień i duszę całość pod przykryciem, aż do miękkości warzyw. W międzyczasie dodaję paprykę słodką, pieprz cayenne oraz sos sojowy do smaku. Podaję z pulpecikami. pulpeciki: Kaszę płuczę na sicie. Zagotowuję 1,5 szklanki wody z odrobiną soli. Na wrzątek wrzucam kaszę, gotuję około 8 minut, po czym wyłączam
W kuchni Karmel-itkipysznego. Aby odświeżyć pamięć obejrzałam film dostępnego na kanale Szkolasmakow.pl, w którym szef kuchni restauracji Kresowiak wyjaśnia jak przygotować pieczoną kaczkę w sosie z suszonych śliwek. Pierś kaczki z sosem śliwkowym i golasami SKŁADNIKI (porcja na 2 osoby) 2 piersi z kaczki 5 średnich ziemniaków 8 śliwek węgierek 2 łyżeczki cukru kieliszek 125 ml czerwonego wytrawnego wina 125 ml bulionu(...)zanim wyląduje na patelni. Przygotowujemy sos. Śliwki kroimy na połówki i wyjmujemy pestki. W rondelku zalewamy je winem i dodajemy cukier. Dolewamy bulion i dorzucamy zioła – całe gałązki rozmarynu i tymianku. Gotujemy na średnim lub małym ogniu aż sos zgęstnieje. Ugotowane i schłodzone ziemniaki tłuczemy dokładnie w garnku. Dodajemy jajka, mąkę, dużo mielonego pieprzu, posiekane zioła (rozmaryn, oregano
OstryKęssosu jest bardzo prosta , jak i samo wykonanie.Jak sama nazwa wskazuje, stworzony został przez pasterzy zwierząt. Gotowali z tego co mieli pod ręką. Oczywiście dziś ten przepis jest mocno zmieniony i będzie nadal zmieniany.A oto moja wersja:- Pieczarki 40dkg- Sos pomidorowy 1 litr- szynka surowa wędzona 30dkg , może być również każda inna, taka jaką mamy w domu, może być salami
Pasje Jolkiosób) 2 duże (L) jajka 300g dojrzałych mięsistych pomidorów 1/2 średniej papryki (125g) 1/2 małej czerwonej cebuli (50g) 2 nieduże tortille (najlepiej kukurydziane) szczypta soli mielone chili (w ilości wg upodobań) świeżo mielony czarny pieprz (opcjonalnie) 2-3 łyżki oliwy Instrukcje Z papryki usuwamy gniazda nasienne i kroimy ją w dość drobną (ok. 1cm) kostkę. Czerwoną cebulę(...)tortille, aby były ciepłe. Kładziemy je na talerzu, a na nich – jajka z warzywami. Dla smaku i dekoracji możemy posypać jajka odrobiną mielonego czarnego pieprzu. Od razu podajemy. Uwagi Aby ułatwić sobie pracę, do przyrządzenia sosu możemy użyć pomidorów z puszki – zwróćmy jednak uwagę, aby były dobrej jakości i zawierały dużo miąższu, a nie soku/wody. Przez Krystian Kulinarna Pokusa
Kulinarna Pokusaprzed pieczeniem żadnym sosem, ale jak macie ochotę, to śmiało :) SKŁADNIKI 300-500g mięsa mielonego 300g makaronu 2-3 duże pomidory 1 ząbek czosnku starty żółty ser przyprawy: bazylia, oregano, tymianek, sól, pieprz, cynamon olej WYKONANIE Makaron lekko podgotowujemy w osolonej wodzie, a czosnek siekamy i podsmażamy na oleju. Do czosnku dodajemy mięso mielone
Zofianałyżeczki gałki muszkatołowej · ½ łyżeczka mielonej kolendry · 125 g jogurtu naturalnego 1,5 % · 1 cebula · sól i pieprz Sos: · 50 g jogurtu naturalnego
Powiedz dietom niełopatki 1 opakowanie mięsa mielonego wieprzowego 1 duża cebula 1 kajzerka 2 ząbki czosnku 2 jajka sól, pieprz, 1 papryczka chilli 6 bułek burgerowych 2 pomidory sałata lodowa cebula sos czosnkowy ketchup Pokroić cebulę i czosnek, papryczkę chilli w drobną kosteczkę. Kajzerkę wymoczyć w wodzie, odsączyć. Do dużego garnka włożyć oba mięsa mielone, cebulę, czosnek, odsączoną(...)czasie można pokroić pomidory i cebulę na plasterki oraz umyć sałatę lodową. W rozgrzewającym się piekarniku umieścić na 2-3 minuty przekrojone bułki burgerowe. Spód bułki wysmarować sosem czosnkowym, nałożyć kotleta, sałatę, pomidora i cebulę. Całość przykryć górą bułki. Gotowe krążki cebulowe, rozłożyć równomiernie na blasze. Piec w nagrzanym do 220 stopni piekarniku prze
MarciochaKucharzysmażenia naleśników natłuść olejem rzepakowym np. pędzelkiem albo natłuszczonym ręcznikiem papierowym nagrzej patelnię, gdy będzie miała odpowiednią temperaturę, smaż naleśniki o średnicy około 10 - 12 cm Sos korzeniowo - pieczarkowy Składniki 240 g pietruszki, obierz i pokrój w kostkę o wielkości 0,5 cm x 0,5 cm 1/4 selera korzeniowego, obierz i pokrój w kostkę(...)oddziel łodygi od liści, liście włóż do miski z zimną wodą szczypta gałki muszkatołowej sól morska drobno mielona, biały pieprz świeżo mielony 350 ml zimnej wody lub więcej, jeśli chcesz uzyskać więcej sosu olej rzepakowy + masło do smażenia 3 łyżki mąki pszennej 3 łyżki zimnego masła 2 - 3 łyżki śmietany Crème fraîche ulubiony ser żółty, parę
Szybko Szybkowarnatrzeć kurczaka przyprawami na sucho, albo zamarynować go w mokrej marynacie na bazie oleju, sosu sojowego, musztardy i czosnku, czy według własnego widzimisię. Ja smaruję oczyszczonego kurczaka ciemnym sosem sojowym i nacieram go przyprawami. Albo gotową mieszanką do kurczaka albo mieszaniną czosnku granulowanego, słodkiej i ostrej papryki, cukru, soli i pieprzu. Tak przygotowanego kurczaka stawiam na puszce, z której(...)ziemniaków 3 marchewki 3 pietruszki 5 małych buraków 1 bulwa selera ½ główki czosnku 1 mały kabaczek (miałam, dorzuciłam, nie jest niezbędny) olej rzepakowy sos sojowy ciemny przyprawa do kurczaka lub własna mieszanka przypraw tymianek papryka mielona słodka i ostra rozmaryn mielony kminek oregano sól pieprz
Karo in the KitchenSkładniki: ciasto francuskie 1 rolka/nie mrożone, sos pomidorowy 200 ml, przyprawa do pizzy 1/2 opakowania, ser mozarella 20 dag/starty, olej rzepakowy 4 łyżki, cebula 3 sztuki, sól czosnkowa 1 łyżeczka, pieprz czarny mielony 1 łyżeczka, papryka ostra mielona 1/2 łyżeczki cebule pokroić w pół talarki i na oleju podsmażyć na złocisto(...)pieczarki pokrojone wsypać do cebuli i na większym ogniu podsmażać do odparowania wody co jakiś czas mieszając, na koniec dodać pieprz mielony, sól czosnkową ciasto francuskie rozwinąć na papier do pieczenia i ułożyć na blaszkę, ciasto posmarować sosem pomidorowym, posypać przyprawą do pizzy (użyłam swój sos domowy ze zmiksowanych pomidorów) wystudzone pieczarki z cebulą rozłożyć na cieście posypać startym
W Mojej Kuchni Lubiękapusty, drobno posiekanej 1 duża cebula, starta na tarce o dużych oczkach 500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego 1/2 szklanki kaszy manny 1/2 łyżeczki słodkiej papryki 1 łyżeczka ostrej papryki sól, pieprz do smaku 2 jajka 3 łyżki oleju do smażenia Składniki na sos: 1 czerwona papryka, pokrojona w kostkę 2 szklanki bulionu warzywnego lub drobiowego 180 g koncentratu
My Culinary Artłyżki oliwy z oliwek, 1 łyżka posiekanego świeżego tymianku, szczypta cukru, 1/2 łyżeczki soli, sos: 3 łyżki przecieru pomidorowego, 1 łyżeczka sosu chili, szczypta cukru, 1 łyżka oleju rzepakowego, pieprz czarny świeżo mielony do smaku, sól do smaku, pozostałe składniki: 100 g kiełbasy wędzonej Nove, 1 łyżka kapary, 100 -150 g startego żółtego sera, 6 szt. pomidorków koktajlowych, kiełki(...)jednolitą gładką masę(w zależności od potrzeby dodajemy wody lub mąki). Ciasto rozwałkowujemy na krążek o średnicy 35 cm, przekładamy na kamień do pieczenia (podsypujemy niewielka ilością mąki). Sos: wszystkie składniki mieszamy ze sobą i doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Ciasto smarujemy sosem pomidorowym, następnie posypujemy serem, układamy kiełbasę pokrojoną w plastry na ok. 1 cm Dodajemy
Moniki Smakołyki