mielone w sosie - 2000 przepisów (strona:32/134)

Zapiekanka mięsno - warzywna 153

Jeśli jesteście fanami zapiekanek to zapraszam dzisiaj na mój przepis 😊 W dzisiejszej odsłonie zapiekanka z mięsem mielonym, pieczarkami, cebulk ą , ziemniakami, brokułem i kalafiorem.... a to wszystko oblane sosem śmietanowym i posypane grub ą  warstw ą  pysznego, ciągnącego się serka żółtego. Bardzo lubię różnego rodzaju zapiekanki(...)najbardziej to ich przypieczony wierzch 😊 Zapraszam na przepis 😊 Składniki: ziemniaki duze 6 szt, brokuł 200 g, kalafior 200 g, cebula 1 szt, mięso mielone wieprzowe 400g, pieczarki 350g, ser żółty 15 dag, śmietana 18% 200 g, jajko 1 szt, zioła prowansalskie, papryka słodka, majeranek pół łyżeczki, zioła prowansalskie pół łyżeczki, gałka muszkatołowa, sol, pieprz, olej do smażenia

kulinarne odsłony pati
Wieprzowe kotleciki z kaszą pęczak w sosie pomidorowym 120

Klopsiki, pulpeciki czy też tradycyjne kotlety mielone goszczą u nas bardzo często. Dzisiaj postanowiłam, że do mięsa wieprzowego dodam ugotowaną kaszę pęczak. Nie trzeba nikogo przekonywać, że kasza ta jest świetna, ma ona wielu zwolenników, a to połączenie pozwala uzyskać proste i smaczne danie obiadowe. Dla podkreślenia smaku zostały podgotowane w sosie pomidorowym co sprawiło, że stały się(...)lepsze :)  Wieprzowe kotleciki z kaszą pęczak w sosie pomidorowym SKŁADNIKI: 500 g mięsa wieprzowego ½ czerstwej bułki 8 łyżek ugotowanej kaszy pęczak 1 jajko sól pieprz kasza manna 1 szklanka bułki tartej olej rzepakowy do smażenia 500 ml wody 1 kostka bulionowa 300 ml zbledowanych pomidorów 1 - ½ łyżki mąki PRZYGOTOWANIE: Mięso mielimy, przekładamy do miski, dodajemy ugotowaną kaszę pęczak

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Egipska shoarma drobiowa 252

jagnięciną, wołowiną lub indykiem. Mięso podałem z sosem paprykowym i sosem czosnkowym oraz frytkami i sałatką z białej kapusty. Wyszło pysznie. Do przygotowania dania użyłem: 500 gram mięsa z piersi kurczaka, 4 goździków, 4 ziarenek ziela angielskiego, 1 łyżeczki suszonych ziaren kolendry, 2 łyżeczek kminu rzymskiego, 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej, 1 łyżeczki pieprzu ziołowego, 1 łyżeczki mielonej(...)również dodałem do warzyw. Przyprawiłem solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem, a następnie całość zmiksowałem na gładką masę, którą przełożyłem do miseczki i włożyłem do lodówki. W drugiej miseczce wymieszałem 3 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, 2 łyżki majonezu, 1 łyżeczkę soku z cytryny oraz 5 łyżek jogurtu greckiego. Powstały sos doprawiłem solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem

Wyprawy kulinarne
Lekka przekąska z kabanosem 139

Polecam! Składniki :* 200g fileta z kurczaka* łyżka przyprawy do kurczaka Knorr* łyżeczka oliwy z oliwek* kabanos wieprzowy* kilka liści dowolnej sałaty* kolorowe papryki* sos : pół jogurtu greckiego, sok z połowy cytryny, sól, pieprz świeżo mielony do smaku Przygotowanie :Kurczaka natrzeć oliwą wymieszaną z przyprawą Knorr. Usmażyć, pokroić w kostkę. Papryki posiekać w drobną kostkę. Kabanosa w plasterki. Liście sałaty(...)umyć, ułożyć na półmisku. Na każdy nałożyć troszkę papryki, kawałki kurczaka oraz kabanosa. Składniki sosu dokładnie połączyć, podawać do sałaty

Magiczne Życie Marty
OSZUKANE GOŁĄBKI Z MŁODĄ KAPUSTĄ 246

wodzie, przestudzony, jajka, bułkę tartą, sól, pieprz i ulubione przyprawy i wymieszać dobrze mięso. Uformować klopsy mielone, panierować w bułce tartej i usmażyć na rozgrzanej patelni z olejem na złoty kolor z obu stron. Z pozostałego tłuszczu na patelni przygotować bazę sosu: olej podlać wodą, dodać przecier pomidorowy, ketchup, sól i pieprz i zagotować, co chwile mieszając. Młodą(...)liście. Na dnie większego garnka ułożyć warstwę liści kapusty, na to kilka klopsów mielonych i tak na przemian kapusta i liście aż do wyczerpania składników (ostatnią warstwą powinny być liście kapusty). Zalać to bazą do sosu i dolać wody do garnka, aby liście kapusty były pokryte wodą. Gotować

Zrób to smacznie
Muffiny Monini, kozi ser i maliny 212

oliwą, wędzonym łososiem, oliwkami i chili znakomicie uzupełnia słodko-kwaśny sos z malin i koziego sera. Najlepiej smakują małe kęsy  rwane  i  maczane w ciepłym sosie. Czas przygotowania: 30 minut Porcje: 12     Składniki: 200 g mąki orkiszowej razowej typ 2000, 50 g mąki pszennej, 100 ml oliwy Monini Classico Extra Vergine, 200 ml gęstego jogurtu(...)oliwek, 1 jajo, papryczka chili, sok i skórka otarta z jednej cytryny, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, łyżeczka suszonego oregano, 1/3 łyżeczki kurkumy, szczypta mielonego kuminu, sól i pieprz Cayenne, biały sezam do posypania. SOS: 150 g miękkiego sera koziego, 150 g mrożonych malin, 100 ml wina białego wytrawnego, 50 ml oliwy Monini Classico Extra Vergine, 3 łyżki posiekanego

SzczyptaSmaQ
GOŁĄBKI W SOSIE 140

Składniki: 500 g mielonego mięsa wieprzowego (łopatka) główka kapusty 200 g ryżu sól, pieprz majeranek natka pietruszki cząber 2 ząbki czosnku 1 średnia cebula masło 1 l bulionu olej Przepis na gołąbki Z kapusty wycinamy głąba. W dużym garnku (takim żeby zmieściła się do niego cała główka kapusty) gotujemy wodę. Do gotującej się wody wkładamy kapustę. Po kilku minutach(...)wszystkie zanurzone były w płynie, ewentualnie dolewamy jeszcze wody. Gotujemy je ok 40 min. na małym ogniu. W tym samym czasie przygotowujemy doskonały podkład do gołąbków, czyli sos Kiedy już wyjmiemy je z garnka, chwilę studzimy, pozbywamy się wody i następnie przesmażamy nasze gołąbki na oleju, aż będą rumiane - tu tkwi sekret doskonałego smaku - dzięki przysmażeniu kapusta wydobywa doskonały smak

w mojej kuchni
Kartacze – kluski tarte z mięsem 247

gotowanego lub surowego 1 jajko 1 średnia cebula Sól Pieprz Majeranek Ewentualnie 1 ząbek czosnku Kartacze można podawać z: Smażoną cebulką i skwarkami Masłem Dowolnymi sosami np. grzybowym Ugotowane mięso, cebulę (i ewentualnie czosnek) mielimy maszynką lub drobno siekamy nożem. Dodajemy do nich jajko i przyprawiamy solą, pieprzem i majerankiem do smaku. Całość wyrabiamy na jednolitą masę. Jeśli farsz(...)wyjmujemy łyżką cedzakową na talerz i podajemy okraszone wybranymi przez nas dodatkami, zazwyczaj ze smażoną cebulką i skwarkami. Ja uwielbiam je z samym masłem, ale dobrze smakują też z sosem grzybowym. Kartacze po ugotowaniu lub podgotowaniu można zamrozić, jeśli porcja jest zbyt duża lub jeśli potrzebujemy alternatywny obiad :) R E K L A M A (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); var linkwithin

Smakowy Raj
Fit spaghetti - bardzo proste, szybkie i zdrowe :) 265

mianowicie spaghtetti . Użyłam w tym celu pełnoziarnistego makaronu, passaty pomidorowej, obowiązkowo cebuli i czosnku oraz przypraw. Postanowiłam dodać też chude mięso mielone z indyka, choć i bez niego danie wyszłoby pyszne. A to za sprawą dobrego sosu, odpowiednio przygotowanego i przyprawionego. Spaghetti wyszło przepyszne! Półtwardy makaron z gęstym, lekko pikantnym sosem pomidorowym - zdrowo i na prawdę sycąco(...)patelnię przykrywką i duś ok. 5-7 minut.  Kolejno dodaj mięso mielone i na pełnej mocy podsmażaj przez 5 minut.  Dodaj pozostałe składniki i smaż przez 10 minut, od czasu do czasu mieszając.  Na talerz wyłóż makaron, a na wierzchu ułóż przygotowany sos

Zdrowie na języku :P
Faszerowane pomidory w greckim stylu 180

zalewie nie dodawałem soli. Całość zalałem 150 gramami jogurtu naturalnego. Polecam użyć jogurtu o rzadkiej konsystencji. Całość bardzo dokładnie wymieszałem, tak aby jogurt połączył się z oliwą. Sos odstawiłem do lodówki. Przygotowanie sosu  z oliwek i jogurtu trochę wcześniej przed jego podaniem jest bardzo istotne, gdyż do uzyskania odpowiedniego smaku powinien od postać około 20 - 30 minut. Przy kupnie(...)Mięso z pomidorami gotowałem, aż do zgęstnienia powstałego sosu, który powinien dosyć znacznie się redukować. Nie należy przy tym zbytnio zwiększać płomienia, gdyż wprawdzie spowoduje to szybsze zredukowanie sosu, ale miąższ pomidorów może nie zdążyć się rozgotować i pozostaną w sosie jego duże kawałki, co nie jest pożądane. Pod koniec redukowania sosu dodałem posiekaną natkę pietruszki, pozostawiając kilka całych listków

Wyprawy kulinarne
Pulpeciki czosnkowe z indyka z sosem brokułowo-serowym 303

pulpety z mięsa wieprzowego. SKŁADNIKI: (na ok 20 szt małych pulpecików) Mięso 50 dag mięsa mielonego z indyka miąższ z 2 kromek chleba 2-3 ząbki czosnku 2 jajka 3 łyżki mąki + trochę do obtaczania 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka Przyprawy Gosposi Rafex Sos brokułowo-serowy 1 l bulionu 1 op. mrożonych brokułów lub 1 świeży

Kto ugości moich gości?
Klopsiki w sosie śmietankowym 190

żaden problem… Małe mięsne kulki można obtoczyć w mące i podsmażyć. Można rówież od razu wrzucić do sosu. Proponuję dzisiaj sos śmietankowy z jarzynką, idealny do spaghetti. Klopsiki Składniki: 4 porcje 400 g mielonego, 50/50 wołowo wieprzowe 1 ząbek czosnku 1 jajko 2 łyżki tartej bułki 1 łyżka mąki 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 1 cebula 1 łyżka(...)oregano sól i pieprz do smaku 250 g spaghetti, waga sucha Przyrządź farsz. Dodaj do mielonego jajko, przeciśnięty przez praskę czosnek, tartą bułkę i pietruszkę. Dopraw solą i pieprzem, wymieszaj. Formuj małe klopsiki i obtocz je w mące. Odstaw na bok. Przygotuj sos. Pokrój cebulę w kostką i zeszklij na maśle. Pokrój marchewkę w drobną kostkę i dodaj

codojedzenia
Potrawka z udka z kurczaka po azjatycku 316

Jeżeli smakują Wam azjatyckie przyprawy i wschodnie połączenia smakowe to zapraszam na prosty, odżywczy i smaczny obiad :). Znajdziemy w nim imbir, liść kolendry, pieprz syczuański czy sos sojowy. Zaopatrzcie się w dobrej jakości udka z kurczaka bez skóry i kości, kapustę pekińską, orzeszki, ogórka, czosnek i cebulkę szalotkę :). Polecam na fajną kolację we dwoje :) Dla 2 osób Czas przygotowania(...)jaśminowego Kilka listków świeżej mięty Kawałek ogórka zielonego 2 małe garści orzeszków ziemnych Kawałek twardszej części kapusty pekińskiej Pieprz syczuański, suszony liść kolendry, imbir mielony 3 obrane cebulki szalotki 1 ząbek czosnku Sól himalajska Sos sojowy  Olej ryżowy Przygotowanie: 1/ Udka kroimy w kostkę lub cienkie plastry i przekładamy do miski - przyprawiamy solą, pieprzem syczuańskim, kolendrą i imbirem

Kuchnia PROzdrowotna
Sandacz na sosie z pora. 140

Składniki: 15 dag filet z sandacza sok z cytryny, sól pieprz świeżo mielony 1 por 100 ml. śmietana kremówka 36% 1 łyżka ketchupu 30 ml. brandy 1 łyżka sosu pikantnego chilli sól, pieprz masło i olej do smażenia przyprawa do ryb Wykonanie: Na patelni rozpuszczamy masło z odrobiną oleju. Dodajemy białe części pora i dusimy. Następnie dodajemy ketchup, łyżeczkę

Kulinarny karnet Christophera
Jajka przepiórcze w sosie majonezowym 166

Czas przygotowania: 10 minut Składniki: 6 jajek przepiórczych 2 łyżki majonezu 2 łyżki jogurtu naturalnego szczypiorek Przyprawy: świeżo mielony pieprz, świeżo mielona sól, Jajka przepiórcze gotujemy na twardo. Obieramy ze skorupek. Elementy sosu umieszczamy w miseczce, doprawiamy oraz dodajemy posiekany szczypiorek (zostawiając szczyptę do posypania z góry). Całość mieszamy. Sos wylewamy na talerz, układamy w nim jajka

Kolizje Smaków