cebula 1 łyżeczka kminu rzymskiego 1 łyżeczka liści pietruszki 1 łyżeczka mielonej kurkumy 1 łyżeczka mielonego curry odrobina chilli 3 łyżki sosu rybnego 1 łyżeczka brązowego cukru 1 puszka mleka kokosowego garść szpinaku sałatkowego sól Dodatkowo 1 podwójny filet z kurczaka
Kubki smakumogłam u nas kupić. Takie koreczki są bardzo smaczne z dodatkiem sosu czosnkowego. Składniki: 400 g mięsa mielonego jajko 2-3 łyżki bułki tartej + do panierowania 125 g sera mozarella ( 1 duża kulka) ząbek czosnku sól pieprz oliwki do dekoracji tłuszcz do głębokiego smażenia Mięso mielone wymieszać z jajkiem, bułka tartą, startym czosnkiem i przyprawami. Mozzarellę pokroić
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniałupiny i drobno posiekaj, następnie brzegiem noża rozetrzyj na pastę. Nabiał połącz w jednej misce, dodaj przygotowane wcześniej ogórki, rzodkiewki, czosnek, oliwę, dopraw solą, kilkoma kroplami sosu Tabasco Garlic i ewentualnie świeżo mielonym pieprzem. Chłodnik najlepiej zostawić w lodówce na kilka godzin, aby się schłodził. Podawaj z ugotowanym na twardo przepiórczym jajem i tatarem z buraka
królestwo garówDziś po raz kolejny wracam do smaków dzieciństwa. Przyznam się, że nie przepadałam za tym daniem:) Dlatego chcę je tym razem odczarować :) Klopsiki w sosie koperkowym SKŁADNIKI: 500 g -mięsa mielonego 1cebula 1 łyżka masła 1 jajko bułka tarta 2-3 szklanki - wywaru jarzynowego 400ml śmietany 1 marchewka 1 pęczek - koperku
MarciochaKucharzywołowiny bez kości ( u mnie łopatka)2 średnie cebule, pokrojone w poprzeczne plastry3 ząbki czosnku, pokrojone w plasterkiłyżeczka drobno posiekanego imbiru lub 1/2 łyżeczki mielonego imbiru1 szklanka bulionu wołowego3 łyżki sosu sojowego2 łyżki mąki kukurydzianej1/4 kubek zimnej wody2 średnie zielone papryki, pokrojone na grube paski2 średnie pomidory, pokrojone w ósemkiczosnek w proszku ( opcjonalnie) do posypania mięsaryż lub makaron
Stare Garyziemniaki umyte i wyszczotkowane, ugotowane w mundurkach (oczywiście zjedzone bez łupinek). Surówka z zielonego ogórka, pomidora (oczywiście bez skóry) i kiełków rzodkiewki. Gotowane pulpeciki z mięsa mielonego z koperkiem.Wszystko w akompaniamencie koperkowego sosu na bazie jogurtu. Kolacyjnie Hicior ostatnich dni: sałatka z buraków, wędzonego twarogu i kaszy gryczanej. Wyrazisty wędzony ser, gryzący smak kiełków rzodkiewki, kojący zmysły burak
bastalenacukinią SKŁADNIKI: 200-300g muszli makaronowych 500g mięsa mielonego 1 cukinia 1 cebula kilka czarnych oliwek domowy sos pomidorowy sól, pieprz, pasta Bomba, przyprawa włoska, ser żółty Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie z dodatkiem oliwy. Cebulę pokrojoną w kostkę zeszklić na oliwie, dodać do niej mięso mielone i chwilę podsmażać. Następnie dodać pokrojoną cukinię(...)przez kilkanaście minut. Dodać pastę Bomba i pozostałe przyprawy. Wymieszać i spróbować czy jest odpowiednio doprawione. Makaron odcedzić. Muszle nafaszerować i ułożyć w naczyniach żaroodpornych. Pomiędzy wlać wcześniej przygotowany sos pomidorowy Piec w piekarniku nastawionym na 180 stopni przez 10-20 minut. W połowie tego czasu danie posypać startym serem. Pozostawić w piekarniku do jego rozpuszczenia. Smacznego
MarciochaKucharzyinnych typowych dodatków należą: bulion warzywny lub drobiowy, sos sojowy lub teriyaki, a także chili. Tego ostatniego nie musimy użyć jeśli ryż ma być raczej łagodny w smaku, ale jeśli już go dodamy, może to być zarówno rozpołowiona i pozbawiona nasion świeża papryczka, jak również mniejsza lub większa ilości chili mielonego – pieprzu cayenne. Innym, również raczej opcjonalnym składnikiem, jest(...)Zapisz przepis Drukuj Składniki – wersja podstawowa 250g ryżu 500ml bulionu warzywnego (wersja wegetariańska) lub drobiowego (może być z kostki) 2,5 łyżeczki kurkumy 3 łyżki sosu sojowego 4 łyżki oliwy Opcjonalnie 1 płaska łyżeczka mielonego chili (pieprz cayenne) 1 łyżka oleju sezamowego Instrukcje Na średniej wielkości, ale dość głębokiej patelni, na niezbyt dużym ogniu rozgrzewamy 4 łyżki oliwy. Wrzucamy
Kulinarna Pokusaraczej lubiana potrawa. Jednak jak już nam się troszeczkę znudzi to z ręką na sercu proponuję wrzucić je do sosu pomidorowo - ziołowego. Podane np. na obiad z ryżem smakują wybornie. Klopsiki: 500 g mięsa mielonego wieprzowego 1 czerstwa bułka 1 jajko sól, pieprz, majeranek bułka tarta do obtaczania olej do smażenia Sos pomidorowo - ziołowy 3/4 szklanki dobrego
Jadło i czytadłomięsa mielonego puszka groszku 30 dag pieczarek 2- 3 ząbki czosnku 4 cebule 40 dag żółtego sera 1 sos boloński ze słoiczka (można wykonać samemu) sól, pieprz, majeranek, oregano dodatkowo składniki potrzebne do zrobienia sosu beszamelowego. Produkty jak i wykonanie sosu znajdziesz TUTAJ . Sposób: 1. Cebulę i pieczarki pokroić w kostkę, mięso mielone wyłożyć na patelnię(...)kawałki, dołożyć cebule, pieczarki, czosnek, majeranek, oregano pieprz, całość podsmażyć, na koniec dodać puszkę groszku oraz 3 łyżki startego żółtego sera, 2. Nie ugotowane rurki nadziewamy farszem, 3. Sporządzamy sos beszamelowy , wlewamy go na spód naczynia żaroodpornego wysmarowanego tłuszczem, 4. Na sosie układamy jedną warstwę rurek z farszem, 5. Całość polewamy sosem bolońskim (rurki muszą być całkowicie pokryte farszem
Kuchenne aromatyjest zielone? I tak powstały moje gołąbeczki. :) Nadzienie: 300 g mielonej łopatki woreczek ryżu Uncle Ben`s cebula ząbek czosnku łyżeczka majeranku łyżka skórki otartej z cytryny sól i pieprz do smaku łyżka manny jajko Sos: szklanka przecieru pomidorowego 0,5 szklanki pikantnego keczupu sól i pieprz do smaki Oraz: 2 młode cukinie 2 łyżki masła łyżeczka
Dieta moja pasjamakaronu lasagne 500 g mięsa mielonego (np. z szynki) 2 duże cebule 2 ząbki czosnku Sos boloński 520 g (np. taki ) *24 plasterki topionego sera żółtego (tostowego lub gouda) -musi to być właśnie ser topiony w plasterkach 1 łyżeczka suszonej bazylii 1 łyżeczka suszonego oregano sól, pieprz olej do podsmażenia mięsa Sos beszamel: 750 ml mleka(...)czas mieszając i rozdrabniając, aż mięso straci różowy kolor i nie będzie grudek (jeżeli kupiliśmy gotowe mięso mielone to proponuję przed wrzuceniem na patelnię. pokroić je na mniejsze kawałki – łatwiej będzie je rozdrobnić). Wymieszać mięso z cebulą, dodać sos boloński, oregano, bazylię sól i pieprz. Dusić pod przykryciem przez ok. 25 min. Jeśli sos będzie zbyt gęsty
Moja Delicjasuchych drożdży szklanka cieplej wody 1 łyżka oleju dodatki: 300 g mięsa mielonego 6-7 plasterków szynki 300 g pieczarek 2 czerwone cebule ½ czerwonej papryki 2 małe ogórki kiszone 250 g sera ulubiony sos pomidorowy lub dobrej jakości ketchup sól, pieprz oregano, ostra papryka Przygotowanie: Do miski wsypujemy(...)tarce. Blachę obsypujemy mąką. Ciasto rozwałkowujemy, wykrawamy średniej wielkości koła (np. miseczką) i układamy je na blachę. Na wyłożone okrągłe pizzerinki nakładamy sos pomidorowy (ewentualne ketchup), a następnie nakładamy na każdą składniki : plasterek szynki, mięso mielone, podsmażone warzywa, ogórek kiszony, posypujemy serem i doprawiamy oregano oraz ostrą papryką. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 220 stopni przez
Symfonia smakowasosie pieczarkowym firmy Orzech http://www.orzech.com.pl/ , zapraszam również do wypróbowania tych produktów bo są naprawdę godne polecenia . Składniki : 1 słoik Sosu pieczarkowego firmy Orzech 1 kg mięsa mielonego z szynki 1 duże jajko 1 cebula około 5 łyżek bułki tartej do mięsa 1/2 szklanka bułki tartej do obtoczenia kotlecików sól , pieprz(...)Wykonanie : Mięso z szynki mielimy , dodajemy startą na tarce jarzynowej cebulę oraz przeciśnięty czosnek. Dodajemy około 5 łyżek bułki tartej, jajko , wodą regulujemy gęstość mięsa Wszystkie składniki mieszamy , na końcu przyprawiamy do smaku , sola , pieprzem i ziołami . Dobrze wyrabiamy. Z mięsa formujemy malutkie kotleciki , obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanej oliwie na rumiano. Sos pieczarkowy przelewamy do garnka
Sama słodycz i szczypta chilimini marchewek* 1 pomidor* 1 podwójny filet z kurczaka* 200 g sera żółtego* 3 łyżki śmietany 18%* 2 jajka* sól, pieprz, papryka mielona słodka i ostramarynata do mięsa* 3 łyżki oleju* 3 łyżki sosu sojowego* 1 łyżka miodu* 1-2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę* 1/2 łyżeczki mielonej papryki słodkiej* 1/4 łyżeczki mielonej papryki ostrej* 1 łyżeczka
Mix smakubułkę ze złocistym siemieniem lnianym) - sól (dałam ok.3/4 płaskiej łyżeczki soli himalajskiej) - świeżo mielony pieprz - gałka muszkatołowa (na czubku łyżeczki) - garść świeżych ziół: bazylii i tymianku - 1/2 łyżeczki kurkumy - 1/2 łyżeczki wędzonej słodkiej papryki (nie trzeba) - olej kokosowy bezzapachowy lub rzepakowy do smażenia Składniki sosu pieczarkowego: - 250g pieczarek - 1 łyżeczka oleju kokosowego bezzapachowego - 1 łyżka kremówki - 1 łyżeczka masła(...)kukurydzianej (maizena) - sól i pieprz do smaku Pieczarki umyć, pokroić w cienkie półplastry i podsmażyć na oleju kokosowym, dodać sól, świeżo mielony pieprz. Zaciągnąć skrobią kukurydzianą z małą ilością wody. Wody dolewamy do uzyskania pożądanej konsystencji sosu. Dodać kremówkę i łyżeczkę masła. Surową kaszę podprażyć kilka minut w suchym garnku, gdy będzie ciepła przełożyć ją do miski. W garnku
Smaczne Zdrowebazylii, 50 gram sera parmezan, 50 gram orzechów brazylijskich, 150 gram pomidorków koktajlowych, 1 łyżki miodu, oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia, soli morskiej, świeżo mielonego czarnego pieprzu. Przede wszystkim wyjaśnię, iż sos ten nie jest oryginalną recepturą na sos pesto, do którego używa się dwóch rodzajów sera oraz orzeszków piniowych, które to składniki mogą nie być proste
Wyprawy kulinarne