pomidorowy krem , dzisiaj makaron z przepysznym sosem pomidorowo-serowym. Polecam ! Rewelacyjne połączenie smaków. Idealny pomysł na szybki letni obiad.Składniki:- 2 duże cebule- 150ml pikantnego ketchupu- 250ml wody- 1 puszka pomidorów bez skórki- 2 duże ząbki czosnku- 100g startego sera (u mnie mozarella)- sól i świeżo mielony pieprz (do smaku)- 2-3 łyżki oleju kokosowego(...)już niczym zagęszczać. Na końcu dodać zmiażdżone praską ząbki czosnku i dokładnie zamieszać. Doprawić do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem. Makaron ugotować (al'dente) w osolonej wodzie, według przepisu na opakowaniu, odcedzić i wymieszać z sosem. Podawać posypane listkami bazylii, które idealnie dopełniają smaku. Smacznego
Smaczne Zdrowemorzem ,coz innego niz muszelki ? I odtworzymy jedno z popularnych dan - Muszelki spod Etny. Skladniki- -conchiglie rigate Malma -mieso mielone wieprzowe lub wieprzowo - wolowe w kawalku- zmielimy je na dosc duzych "oczkach" w domu -sos pomidorowy -pomidory z puszki -marchewka przepuszczona przez maszynke do miesa na tych samych "oczkach" co nasze miesko -oliwa z oliwek,sol morska(...)pieprz, czosnek, swieza bazylia. Wykonanie- Do garnka dajemy nasze mieso mielone, marchewke, czosnek, bazylie, sol, pieprz ( przyprawiamy jak lubimy) ,oliwe z oliwek- mieszamy i zamykamy garnek pokrywka-dusimy miesko . Nastepnie dodajemy pomidory z puszki, sos pomidorowy uwazajac by wszystko nie bylo za bardzo wodniste. Glownym skladnikiem jest duzo na prawde duzo mieska...i dokladamy bazylie
Z Kuchni Do Kuchnipomarańczowy. Ten gatunek dyni może ważyć nawet do 45kg. Ponieważ jej miąższ nie jest tak słodki i aromatyczny jak u innych gatunków, najlepiej nadaje się na pikle, sosy typu chutney oraz do dań z dużą ilością przypraw i imbiru. [źródło: Wszystko o dyni ] Dynia zwyczajna wyjątkowo dobrze komponuje się w pikantnym, doprawianym dużą ilością przypraw, kremie. Składniki(...)laurowe 4 ziarenka ziela angielskiego 1 średnia cebula 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka białego pieprzu - płaska 1/3 łyżeczki pieprzu Cayenne ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej ¼ łyżeczki mielonego imbiru 1 łyżeczka soli – płaska 2 łyżki sosu sojowego 3 łyżki śmietany 18% 2 łyżki jogurtu naturalnego Dynię umyć, oczyścić z pestek, obrać ze skóry i pokroić na nieduże kawałki. Następnie włożyć
Grunt to przepis!feta ok. 10 zielonych oliwek ziarenka z ćwiartki owocu granatu 1 łyżka musztardy 2 łyżki oliwy 1 łyżeczka soku z cytryny (lub octu – sos będzie jeszcze bardziej kwaśny) 1 łyżka wody świeżo mielony pieprz Przygotowanie: Sałatę rwiemy na kawałki, płuczemy, suszymy i układamy na talerzu. Ogórka i cebulę kroimy w półplasterki, pomidorki w ćwiartki, ser feta w małe(...)kawałki. Oliwki odsączamy z zalewy. Wydłubujemy ziarenka z granatu. Bierzemy się za przygotowanie sosu. Musztardę mieszamy z oliwą i sokiem z cytryny. Rozrzedzamy wodą. Na koniec dodajemy pieprz w takiej ilości, jaka dla nas da najodpowiedniejszy smak sosowi. Energicznie mieszamy. Układamy na sałacie składniki w dowolnej kolejności. Polewamy całość sosem. Najładniej sałatka będzie wyglądać, jeżeli posypiemy ją na wierzchu ziarenkami
Sagneska - gotowanie i lifestyleOwsianka z pysznym sosem wiśniowym, rozgrzewa od samego rana :)~ Owsianka,z siemieniem lnianym, otrębami pszennymi, masłem i sosem wiśniowym ~Składniki:40g płatków owsianych10g otrębów pszennych5g świeżo mielonego siemienia lnianegomała szczypta soliSos:100g wiśni bez pestek (u mnie mrożone)łyżeczka masła1/2 łyżeczki soku z cytrynymiód do smakuWszystkie składniki zalewamy wrzątkiem, gotujemy przez 10 minut i odstawiamy na chwilę(...)czasie część wiśni miksujemy (jeśli chcemy sos bez całych owoców to miksujemy wszystkie) i wrzucamy do drugiego rondelka, dodajemy sok z cytryny, masło i zagotowujemy. Zmniejszamy ogień i gotujemy do uzyskania pożądanej konsystencji. Na końcu dodajemy miód, ilość wedle uznania. Rondelek z owsianką ponownie stawiamy na palnik i gotujemy ją, aż do zgęstnienia. Gotową przekładamy do miseczki i polewamy sosem
Kuchenny Skrawek NiebaOdmiana tradycyjnego obiadu, małe pulpeciki zatopione w sosie porowo – pieczarkowym podane z makaronem tagliatelle SKŁADNIKI Pulpety: 25 dag mielonej łopatki wieprzowej, 1 łyżka przyprawy do wieprzowiny, sól, pieprz, 1 kajzerka czerstwa, 1 jajko, mąka do obtoczenia, 3-4 łyżki oleju Sos: 6 pieczarek, pół pora, 200g śmietany 30%, 100 g sera topionego, 100 g sera feta, sól
słodki bratekdań) około 8-cm kawałek pora 3 ząbki czosnku 3-cm kawałek korzenia imbiru 2 łyżki oleju ryżowego, kokosowego lub masła klarowanego 3 łyżki sosu sojowego tamari 2 łyżeczki octu ryżowego przyprawy: 1 łyżeczka mielonej kolendry, po 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu, kurkumy, ziaren kopru włoskiego, po szczypcie pieprzu i ostrej papryki (dużej, jeśli preferujemy bardziej pikantne dania) sezam(...)posypania gotowego dania W miseczce połączyć 2 łyżki sosu sojowego z przyprawami, łyżeczką octu i startymi na tarce o drobnych oczkach imbirem oraz czosnkiem. Piersi kurczaka pokroić na cienkie paski, przełożyć do miseczki i starannie wymieszać całość – odstawić na minimum godzinę (najlepiej kurczaka zamarynować dzień wcześniej). Pozbawione gniazd nasiennych papryki pokroić w cienkie paseczki, brokuł podzielić na małe różyczki, łodygę
Even Better FoodUprzedzając pytania - wiem, że leczo i mięso mielone to dość niespotykana kombinacja. Słyszałam ostatnio, że takie "oszukiwane leczo" powinno się nazywać ratatouille, ale skoro
Kulinarne zapędy Kokosaręczniku papierowym, odstawiamy na bok. 2. Białko ubijamy z sokiem z cytryny i skórką z cytryny. Cienkim strumieniem wlewamy olej i ubijamy dalej, aż uzyskamy sos o delikatnej, kremowej konsystencji. Doprawiamy solą, świeżo mielonym pieprzem. Odstawiamy na bok. 3. Na patelnię wlewamy tyle oleju, żeby pokryły szparagi, rozgrzewamy. W jednej misce umieszczamy rozbełtane jajka, w drugiej tarty ser wymieszany(...)Wlewamy jajko. Gotujemy około 2 minuty, aż białko się zetnie, ale żółtko będzie dalej płynne. Wyciągamy cedzakiem na ręcznik papierowy. Czynność powtarzamy z drugim jajkiem. 5. Szparagi polewamy przygotowanym sosem, na nie wykładamy po jednym jajku. Lekko nakłuwamy wykałaczką, żeby żółtko zaczęło wypływać i podajemy. Smacznego
My Culinary Artpomysł na obiad, na ogół przeważają na moim blogu słodkości więc mała odskocznia się przyda :) Typowe mielone osobiście trochę już mi się znudziły, więc postanowiłam zabrać się za coś innego. Jak dla mnie fajne połączenie, uwielbiam sos pomidorowy i wszelkie grzyby, no a pieczarki to wręcz wielbię ;) Składniki:1 kg mięsa mielonego1 kg pieczarek4 cebule2 jajka2 łyżki(...)koncentratu pomidorowego10 łyżek ketchupu pikantnegopieprz, sól, cukier do smakubułka tartaPrzygotowanie:Do mięsa mielonego dodajemy jajka, trochę bułki tartej, doprawiamy do smaku solą i pieprzem - dokładnie ze sobą łączymy.Z mięsa formujemy pulpeciki wielkości włoskiego orzecha, obtaczamy w mące i smażymy na oleju, przewracając je tak, aby równomiernie się z każdej strony obsmażyły.Pieczarki obieramy, obgotowujemy w wodzie. Czekamy chwilę
charlotte gotujeNawet nie próbuję robić oryginalnego spaghetti bolognese. A, że wszyscy makaron z sosem mięsnym doprawiony ziołami w domu bardzo lubią - to robimy często coś podobnego. Używam wieprzowiny zamiast wołowiny z prostego powodu- szybciej się gotuje i co tu ukrywać jest tańsza. Gotuję z reguły większą ilość ( jak mam kogoś dodatkowo na obiedzie -a z reguły jest to w sobotę(...)smaku 5 łyżek oleju z pestek winogron suszone oregano do smaku suszona bazylia do smaku suszony czosnek do smaku pieprz mielony do smaku papryka mielona słodka do smaku przyprawa do zup i sosów do smaku 5 dag ostrego sera żółtego ( używam Parmezan lub Dziugas) 3 szklanki wody Umyte mięso pokroić i zmielić ( ja rozdrabniam w malakserze).Zmielone wyrobić
Buniabaje w kuchnisię jako przystawka lub przekąska na imprezę, a goście z pewnością będą oczarowani. Polecam! Składniki : 300g mięsa mielonego z indyka 1 średnia cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka startego korzenia imbiru (zastąpiłam sproszkowanym) 4-5 łyżek sosu hoisin 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka octu ryżowego 0,5 łyżeczki ostrej papryki w proszku lub pieprzu kajeńskiego kilka orzechów wodnych(...)Przesmażyć na niej cebulę pokrojoną w drobną kosteczkę oraz czosnek wyciśnięty przez praskę oraz imbir. Gdy cebula się zeszkli dodać mięso mielone i smażyć chwilę aż lekko zbrązowieje, w czasie smażenia rozdrabniać je łyżką. Dodać sos hoisin, sos sojowy, ocet ryżowy oraz ostrą paprykę/pieprz kajeński. Wszystko dokładnie wymieszać i smażyć przez kolejne kilka minut, aby sosy
Codzienne Gotowaniedoprawiony ... a dodatek sosu pomidorowego podkreślił ich smak... Składniki na 10 dużych: 1 główka młodej kapusty 800g mięsa mielonego (ja miałam z łopatki) 3/4 szkl ugotowanej kaszy jaglanej 2 ząbki czosnku 2 cebule sól pieprz ziele angielskie liść laurowy Na sos: 750ml soku pomidorowego 1 czubata łyżka koncentratu pomidorowego szczypta cukru sól, pieprz do smaku śmietana 18% łyżka mąki koperek(...)wylewamy.Na sicie o drobnych oczkach płuczemy kaszę jaglaną. Następnie wsypujemy ją do garnka i zalewamy 1.5 szkl. wody. Gotujemy do momentu, aż płyn się wchłonie. W dużej misce mieszamy: mielone mięso, przesmażoną na maśle cebulkę, posiekany czosnek, kaszę jaglaną, sól i pieprz. Dokładnie masę wyrabiamy (najlepiej rękoma).Na każdy obgotowany liść kapusty nakładamy farsz. Ja lubię duże gołąbki
Walijskie Pichcenieosobnych miseczkach. Wszystko razem od razu podajemy. Nasuwa się teraz tylko jedno pytanie – palcami czy pałeczkami? SKŁADNIKI 2 piersi z kurczaka 3 łyżki sosu sojowego 1 łyżka skrobi ryżowej lub ziemniaczanej ½ łyżeczki mielonego pieprzu 1,5 łyżeczki przyprawy 5 smaków ½ małej kapusty pekińskiej 1 ząbek czosnku 1 czubata łyżeczka świeżo startego imbiru 3-4 gałązki grubego szczypioru z cebulką(...)marchewka 6-8 grzybów mun garść makaronu sojowego lub ryżowego 1 jajko M olej do smażenia SKŁADNIKI SOSU I – SOS SŁODKO-KWAŚNY Z IMBIREM 1 łyżka miodu 3 łyżki oleju sezamowego 2 łyżki octu ryżowego 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżeczka startego imbiru sezam do posypania SKŁADNIKI SOSU II – SOS ORZECHOWY 3 łyżki masła orzechowego 1 łyżka sosu hoisin
Karo in the KitchenFarszynki to nic innego jak cienkie ciasto drożdżowe (takie jak na pizzę) wypełnione pikantnym nadzieniem z mięsa mielonego i warzyw. Podałam je na ciepło z sosem czosnkowym, bo takie najbardziej lubimy. Już od dłuższego czasu rozglądałam się za mąką typu 00 czyli specjalną do ciasta na pizzę czy calzone ale nigdzie jej nie mogłam znaleźć. Wreszcie taką prawdziwą włoską(...)mąki pszennej typu 00 (ewentualnie innej "zwykłej" mąki) 135 ml ciepłej wody 15 g drożdży 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki cukru 2 łyżki oleju na nadzienie: 300 g mięsa mielonego (najlepiej wołowiny) 1/2 puszki kukurydzy 1/2 puszki fasoli 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 cebula 2 ząbki czosnku sól, pieprz ostra papryka zioła prowansalskie 2 łyżki oleju na wierzch
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia