marchwi 1 i 1/2 szklanki startej cukinii/kabaczka 3 szklanki pokrojonych w kostkę pieczarek 1 łyżka oleju 1 szklanka mąki owsianej (mielone płatki owsiane) 1 szklanka mielonych nasion słonecznika 1/2 łyżeczki wędzonej papryki ostrej 3 łyżki sosu sojowego - koniecznie użyjcie porządnego sosu, ten najtańszy może zepsuć cały smak pieprz do smaku (soli już nie dodajemy, wystarczy słony
Powiedz dietom nieKlopsiki to jedno z moich ulubionych dań z mięsa mielonego. Smakują świetnie - a jeszcze lepiej jeśli są zanurzone w sosie pomidorowym Marinara. Wszystko to włożone w chrupiącą bułkę z ulubionymi dodatkami - u mnie z papryczką jalapeno. Dziś przedstawiam wersję uproszczoną - tak, żeby w 20 minut mieć gotową kanapkę na stole
Milion Smakówcebuli białej 1 czerwona papryka 4 ząbki czosnku 2 ziarenka ziela angielskiego 1 liść laurowy 1 łyżeczka kozieradki 1 łyżeczka słodkiej papryki mielonej 6 łyżek oleju 6 łyżek wody sól, pieprz opcjonalnie: sos majonezowo – keczupowy wykonanie: Kapustę odciskamy ze soku. Cebulę obieramy, kroimy w półplasterki. Boczek kroimy w kostkę. Paprykę myjemy, wydrążamy gniazdo nasienne i kroimy w paski. Czosnek
Domowy Smak Jedzeniakozim serem Mój kochany sos majonezowy Karkówka marynowana przez 24 godziny. Rybka z mięsem mielonym przyprawiona Kotanyi W tym roku miałam przyjemność wypróbować przypraw i marynat grillowych firmy Kotanyi.Przyznam jedzenie smakowało super,tylko trzeba korzystać z nich oszczędnie,gdyż są bardzo aromatyczne i niesamowicie wydajne. Czas na grill meksykański Zwykłe mielone nabrało zupełnie niezwykłego smaku
Wielki apetytsamej, a której smażyliśmy naleśniki, zapiekamy z dwóch stron Zdejmujemy z patelni, kroimy na 6 trójkącików, serwujemy na gorąco lub na zimno, z sosem barbecue lub posmarowane śmietaną i oprószone szczypiorkiem i świeżo mielonym pieprzem. PYCHOTA! P.S Pomysł idealnie sprawdzi się jako Sylwestrowa Przekąska
Luźna Kuchniarzymskiego w proszku( jeśli nie możecie go znaleźć, nie przejmujcie się- możecie dodać zwykły kminek , będzie równie smaczne)1 łyżeczka suszonego oregano500 g mięsa mielonego (wołowego lub ulubionego)100 g chudego boczku1 łyżka ciemnego sosu sojowego1 łyżeczka cukru2/3 puszki pomidorów w sosie (bez skórki, najlepiej krojonych)1/2 puszki czerwonej fasoli w zalewie (odsączonej i opłukanej)100 ml bulionu wołowego
Gotowanie to kochanieprzepisu. Wiedziałam, że znajdę go u Basi Ritz i będzie to, tzw. pewniak. Skorzystałam z przepisu na Rostbef pieczony w niskiej temperaturze z sosem rémoulade. Składniki: - 1 kg ładnego mięsa wołowego- sól- świeżo mielony czarny pieprz- słodka czerwona papryka- rozmaryn (dałam suszony)- olej rzepakowy Mięso wyjmujemy z lodówki na 2-3 godziny przed przyrządzaniem. Piekarnik nagrzewamy
mojewypiekiinietylkoZnudziły się Wam tradycyjne gołąbki? zapraszam do mojego przepisu na gołąbki z dzikim ryżem, wołowiną oraz sosem pomidorowym z chili. Niby znajomy smak a jednak bardziej podkręcony :)Składniki:1 kg mięsa mielonego wołowego1 woreczek ryżu białego2 woreczki ryżu dzikiego2 litry warzywnego bulionu1 cebula1 jajkosól, pieprzkapusta włoskapasta pomidorowa w kartoniku1 papryczka chili1 łyżeczka słodkiej papryki1 łyżka mąki olej
Bon Appetit Małgorzatyoprzeć. Spróbujcie sami. Bierzemy: - 5-6 niezbyt dużych ugotowanych w mundurkach ziemniaków - 1 średnia cebula - 0,5 kg mielonego mięsa - kawałek cukinii - 0,5 czerwonej papryki - 0,5 żółtej papryki - 5 dużych jajek - trochę oliwy z oliwek - 2 łyżki sosu sojowego - sól, pieprz - tymianek - zielona pietruszka Ugotowanie ziemniaków w przygotowaniu tej frittaty jest najbardziej czasochłonne, dlatego można je ugotować(...)skórki, kroję na kostkę. Kroję też cukinię i obie papryki. Drobniutko siekam cebulę, mięso mieszam z sosem sojowym. Na sporej patelni rozgrzewam oliwę. Dorzucam cebulę. Do lekko zeszklonej cebuli dorzucam ziemniaki. Ziemniaki lekko powinny się zezłocić, teraz dodaję mielone i mieszam aby się równomiernie przesmażyło. Wszystko to na mocnym ogniu i pilnujemy. Po ok. 8, 10 minutach
I tu będę miała takie teCiąg dalszy eksperymentów:) Kopytka z bobu z sosem mięsnym SKŁADNIKI: 0,5 kg bobu mąka pszenna zielona pietruszka mięso mielone pomidory z puszki śmietana sól, pieprz, chili, zioła prowansalskie Bób ugotować w osolonej wodzie do miękkości. Gdy już ostygnie obrać z łupinek i dobrze zmielić lub ugnieść. Dodać mąkę i posiekaną zieloną pietruszkę. Ugniatać ciasto tak długo(...)już nie kleiło się do rąk. Uformować wałeczki i wykroić kopytka. Gotować w osolonej wodzie do wypłynięcia. My tym razem podaliśmy kopytka z sosem mięsnym zabielanym śmietaną, ale można je śmiało polać masełkiem z bułką tartą lub innym sosem. Też będzie pysznie. Smacznego !!! iuyu
MarciochaKucharzyserem pleśniowym. bułki tradycyjne z orzechami (z TEGO przepisu) 150 g mielonego antrykotu na osobę 1 gruby plaster sera fourme d'Ambert na osobę sałata lodowa pomidor sól, świeżo zmielony pieprz sos do burgerów (porcja na dwa burgery): 1 łyżeczka sosu sojowego 1 czubata łyżeczka ostrej musztardy (z TEGO przepisu) 1 czubata łyżka majonezu (z TEGO(...)przepisu) Rozgrzewamy piekarnik z funkcją grilla. Sałatę kroimy w cienkie paski. Pomidora na plasterki. Składniki na sos mieszamy ze sobą. Bułki kroimy na pół i lekko grillujemy w piekarniku, mniej więcej przez 5 minut. Wyjmujemy bułki, ale piekarnik zostawiamy włączony. Mielone mięso solimy i pieprzymy. Formujemy burgery nieco większe od bułki. Tak w średnicy ze 2 cm większe
Marder&Marder Manufacturełyżeczki mielonego kminu rzymskiego. Kurczaka polewamy powstałą marynatą i mieszamy, aby każdy kawałek był nią dokładnie pokryty. Ponownie przykrywamy folią i wstawiamy do lodówki na minimum 4 godziny. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju. Wrzucamy kurczaka i smażymy, aż się zarumieni, a płyn prawie w całości odparuje. Odstawiamy.3. Zaczynamy przygotowywać sos. Pomidory wraz z koncentratem i sokiem z cytryny(...)strąku kardamonu, goździk, 1/2 łyżeczki mielonej kolendry, 1/2 łyżeczki garam masala, łyżeczkę mielonej kurkumy i pokruszoną chilli (opcjonalnie) - smażymy kolejną minutę do uwolnienia aromatu. Dodajemy zmiksowane pomidory, gotujemy kilka minut, aż sos zgęstnieje (około 6-7).4. Do sosu wrzucamy kurczaka, dodajemy 20 g masła i śmietanę. Mieszamy, aż sos stanie się jednolity
Tajskie smakiciemnych oliwek 1 cebulka dymka ze szczypiorkiem 2 ząbki czosnku 2 niewielkie jajka 3 łyżki + trochę do obtoczenia mielonych płatków owsianych, otrąb lub bułki tartej 500 g passaty pomidorowej (lub dobrego, domowego przecieru) przyprawy: sól, świeżo mielony czarny pieprz, 1 łyżeczka cukru Kurczaka myjemy i oczyszczamy. Następnie kroimy na niewielkie kawałki i porcjami drobno (jak najdrobniej) siekamy. Siekamy(...)głębokim rondlu na 1 łyżeczce oleju podsmażamy cebulkę, którą następnie zalewamy passatą pomidorową i 1 szklanką wody. Sos doprawiamy solą, pieprzem i płaską łyżeczką cukru. Zagotowujemy i zmniejszamy ogień do minimum. Z mięsa lepimy spore klopsiki i obtaczamy w mielonych płatkach (lub bułce tartej). Smażymy krótko z obu stron na minimalnej ilości oleju (u mnie po 1 łyżce
Ratunku obiadpołaczeniu z mięsem ugrillowanym lub upieczonym jest rewelacyjna! Kebab ormiański 500 g mięsa mielonego wołowego (może być baranina) 3 cebule mieszanka ziół ormianskich do mięsa (można dodać tymianek i paprykę słodką) sól, pieprz lawasz pół pęczka pietruszki sos typu adżuka lub w wersji łagodniej można użyć np ajwaru ( domowy ajwar ). Jedną cebulę ścieramy na tarce o drobnych oczkach(...)mieszamy z miesem mielonym i przyprawami. Pozostałe cebule kroimy w bardzo cienkie talarki i mieszamy z poszatkowaną pietruszką. Ostawiamy na minum 30 minut. Z miesa formujemy wałeczki grubości ok 2 cm i dowolnej długości (zależy jakie mamy kawałki lawaszu). Tak przygotowane mieso albo smażymy na rozgrzanym oleju albo nabijamy na szpady do szaszłyków i grillujemy aż bedzie rumiane
sierotka maRysia w kuchnikawałek parmezanu (starty na tarce) ok. 5-6 łyżek oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego/z pestek winogron ok. 1/3 szklanki wody (z gotowania makaronu) sól morska, świeżo mielony pieprz dodatkowo: ugotowany makaron (u mnie razowe spaghetti) dodatkowo: ser kanapkowo-sałatkowy (np. feta) listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); Makaron razowy gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu(...)miało luźniejszą konsystencję, dodajemy trochę wody z gotowania makaronu i ponownie blendujemy. Makaron odlewamy i do gorącego dodajemy pesto. Mieszamy, aż oblepi się sosem. Nakładamy na talerze – posypujemy fetą, odłożonymi płatkami migdałów oraz świeżo mielonym pieprzem. Post Pesto z jarmużu z makaronem pochodzi z bloga Poezja smaku
Poezja smakuskładniki na sos: 4 łyżki śmietany 3 ząbki czosnku 4 łyżki sera żółtego 1/2 łyżeczki suszonego tymianku świeżo mielony pieprz suszona ostra papryka sól wykonanie: Ser żółty ścieramy na tarce, czosnek przeciskamy przez praskę. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą. Doprawiamy doprawiamy tymiankiem, solą, pieprzem oraz papryką. Sos odstawiamy na ok. 10 min. aby składniki się przeżarły. składniki: 1 ciasto
Domowy Smak Jedzeniaczerwonego ryżu 1 czerwona cebula 250 g pieczarek 300 g zielonej cukinii 2 łyżki oleju duży ząbek czosnku pęczek świeżego koperku 2 łyżki sosu sojowego przyprawy: 1 łyżeczka czubrycy zielonej, 1 płaska łyżeczka czarnego, mielonego pieprzu, sól ok. 30 g masła Wykonanie: W dużym garnku zagotować wodę, posolić i włożyć główkę kapusty (jeśli to naprawdę duży gar może(...)zeszklić na oleju. Pieczarki pokroić w drobną kostkę, dodać do cebuli. Poddusić ok. 5 minut Cukinię również drobno pokroić, dodać na patelnię. Ząbek czosnku przecisnąć przez praskę, dodać sos sojowy, przyprawy (nie dodawałam soli, zastąpiłam ją czubrycą zieloną). Wszystko wymieszać i dusić ok. 10 minut. Warzywa (z utworzonym podczas duszenia sosem) i ugotowany ryż wymieszać razem, ew. doprawić do smaku
gutfutSKŁADNIKI: 2 średnie bakłażany 500g mięsa mielonego pomidory krojone 1 pomidor 2 kulki mozzarella cebula,sól, pieprz, czosnek, przyprawa włoska, oliwa Bakłażana pokroić w cieniutkie plastry, posolić i odstawić do wypocenia. W tym czasie przygotować sos boloński. Pokrojoną w kostkę cebulę delikatnie zeszklić na tłuszczu, dodać sprasowany czosnek a następnie mięso mielone. Podsmażać całość
MarciochaKucharzyziemniaczkami puree. SKŁADNIKI / 4-6 porcji PULPETY 500 g mięsa mielonego / cielęcego z udźca lub wieprzowego z szynki 1 cebula starta na tarce 1 jajko 1 mała czerstwa bułka kajzerka 1 pełna łyżeczka soli 1 płaska łyżeczka świeżo zmielonego czarnego pieprzu mąka pszenna olej do smażenia SOS DYNIOWY 500 ml bulionu lub wody 2 szklanki dyni obranej(...)pietruszki WYKONANIE SOS : W płytkim, ale szerokim garnku zagotowujemy bulion lub wodę. Dodajemy pokrojoną dynię, doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy na małym gazie pod przykryciem przez około 10 minut. PULPETY: Bułkę kruszymy do małej miski, zalewamy ok. 1/3 szklanki mleka lub wody. Odstawiamy na 10 minut do napęcznienia. Po 5 minutach mieszamy. Do większej miski wkładamy mięso mielone
cool and mintyząbki czosnku przeciśniętego przez praskę 1/2 posiekanego pęczka pietruszki 80-90g posiekanych drobno orzechów włoskich (w malakserze najlepiej) 1 łyżka sosu sojowego 3-4 łyżki bułki tartej 3 łyżki oleju roślinnego pieprz świeżo mielony, szczypta: kurkumy, papryki wędzonej, chili, gałki muszkatołowej, Jajka gotuję na twardo (8-10 minut od chwili zagotowania się wody). Następnie zalewam je zimną wodą(...)zostawiam do wystudzenia, obieram. Marchew i pietruszkę obieram, ścieram na grubych oczkach. Wrzucam do miski wraz z cebulą, czosnkiem, pietruszką. Dodaję bułkę tartą, olej, orzechy i sos sojowy oraz przyprawy. Musi powstać zwarta, ale niezbyt sucha, lepka masa. Jajka obklejam powstałą masą warzywną dokładnie dociskając. Jest to dość niewdzięczne zajęcie, bo "ciasto" ma tendencję do zsuwania się, jednak gwarantuję
W kuchni Karmel-itki