Składniki : mięso mielone z indyka (0,5 kg) 1 jajko 1 cebula por (mały kawałek kawałek) 1 – 2 ząbki czosnku 1 mała papryka kilka pieczarek 1 marchew pomidory w puszcze, krojone śmietana – 30% (ok. 100 ml) przyprawy (sól, pierz, czosnek granulowany, majeranek, papryka czerwona) bułka tarta Zaczynamy od wyrobienia mięsa na pulpety. Drobno pokrojoną cebulę, jajko, przyprawy(...)warzywa nieco zmiękną, dodajemy pół puszki pomidorów i drobno pokrojone ząbki czosnku. Dusimy warzywa jeszcze ok 10 minut i podlewamy śmietaną. Zagotowujemy. Po przygotowaniu warzyw, przekładamy je (cały sos) do naczynia żaroodpornego, zatapiamy w nich pulpety i wstawiamy do nagrzanego piekarnika (180 st.) na ok 30-40 min. Można podać z ryżem lub makaronem. Artykuł Pulpety drobiowe zapiekane z warzywami
Ugotuj to sam ...ciasta, dość zwartego, serowego z delikatną morelą, a do tego aromatyczna posypka z prażonych migdałów z miodowym sosem. Zapraszam do wypróbowania Knedle serowe z morelamiSkładniki:500 gram półtłustego twarogu2 łyżeczka skórki pomarańczowej5 dkg miękkiego masła2 żółtka250 gram mąki pszennejszczypta soli5 łyżki mielonych migdałów3 łyżki cukru trzcinowegoSos:2 łyżki masła2 łyżki miodupół łyżeczki cynamonumielone migdały do obtoczenia1. Składniki na ciasto(...)wykorzystać do knedla. 2. Gotować w lekko osolonej wodzie 15 min. Wyjąć łyżką cedzakową i odstawić do lekkiego ostygnięcia. Na teflonowej patelni uprażyć mielone migdały. Przestudzone lekko knedle obtoczyć w migdałach a następnie polać sosem z masła, miodu i cynamonu – lekko podgrzanych wcześnie w rondelku.Smacznego Post Knedle serowe z morelami pojawił się poraz pierwszy w UgotujmyTo.pl
UgotujmyTo.plkapusta pekińska 1Sztuka czerwona papryka 1Sztuka pomidory 2Sztuki pierś z kurczaka 2Sztuki przyprawa do gyrosa łyżeczka pieprz łyżeczka papryka słodka mielona łyżeczka olej 3łyżeczki(lub oliwa) ogórki kiszone 2Sztuki Sos czosnkowy: jogurt naturalny 200Mililitrów majonez 250Gramów czosnek4 1/2Ząbka (duże ząbki) sól szczypta pieprzWg szczypta natka pietruszki 1/4 z pęczka przyprawa chili ; pół
pichcisztołyżki, pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki, kucharek 1 łyżeczka, jajka 1 sztuka/M, natka pietruszki 2 łyżki, pieczywo pszenne - ile potrzeba SOS JOGURTOWY: jogurt grecki 200 ml, szczypiorek 1 łyżka, koperek 1 łyżka, sól czosnkowa 1/2 łyżeczki mieloną łopatkę dokładnie wyrobić z jajkiem, tartą bułką, olejem, pieprzem, kucharkiem, posiekaną cebulą, pokrojonymi pieczarkami, natką pietruszki i schować do lodówki(...)godzinę, aby zamarynowały się smaki w mięsie mieloną łopatkę dokładnie wyrobić z jajkiem, tartą bułką, olejem, pieprzem, kucharkiem, posiekaną cebulą, pokrojonymi pieczarkami, natką pietruszki i schować do lodówki na 1 godzinę, aby zamarynowały się smaki w mięsie suchą patelnię grillową mocno rozgrzać i kłaść porcje kotletów o 1,5 cm grubości kotlety z każdej strony grillować po 4 minuty
W Mojej Kuchni Lubięprzygotowaną na brytfance „półce” (oryginalnie dołączanej do piekarników) lub na 2 okrągłe duże formy na pizzę (jak na zdjęciu). Sos: 2 duże lub 3 średnie pomidory 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżka przecieru pomidorowego 1 czubata łyżeczka ostrej mielonej papryki 1 łyżka oliwy sól, bazylia Ciasto: 2 i ½ szklanki mąki tortowej – 1 łyżka do zaczynu 5 łyżek oliwy(...)tarce 200 g sera mozarella drobno pokrojonego 15 plasterków kiełbasy salami 8 pieczarek pokrojonych na cieniutkie plasterki oregano kilka oliwek Przygotowanie sosu: Pomidory sparzyć, obrać, usunąć nasiona i pokroić w kosteczkę. Cebulę i czosnek drobno posiekać, wymieszać z mieloną papryką i zeszklić na łyżce oliwy. Dodać pomidory i dusić pod przykryciem 10 minut. Po tym czasie dodać przecier pomidorowy
Trzeci talerzKlopsiki wołowe w sosie pomidorowym podawane z makaronem spaghetti. Składniki na 4 porcje: 400 g mielonej wołowiny 1 jajko 1/4 szklanki mleka 1/3 szklanki bułki tartej sól pieprz 2 łyżki oleju 1/2 cebuli 2 ząbki czosnku Sos pomidorowy: 500 g passaty lub koncentratu pomidorowego w kartoniku 1 puszka pomidorów 1 łyżeczka suszonego oregano 1/2 łyżeczki suszonej bazylii sól, pieprz
Moja Galeria SmakuSkładniki: mięso mielone wieprzowe 1/2 kg, jajka 1 sztuka, pieczarki 4 sztuki, cebula 1 mała,ząbki czosnku 3 sztuki, bułka namoczona w mleku 1 sztuka, pieprz czarny mielony 1 łyżeczka, kucharek 2 łyżeczki, bułka tarta 2 łyżki, olej rzepakowy - ile potrzeba SOS: pomidory 4 duże, ząbki czosnku 1 sztuka, woda 4 szklanki, przyprawa w płynie - do smaku(...)formować kotlety mielone i smażyć na rumiano z każdej strony na gorącym oleju pomidory zmiksować w rozdrabniaczu całe razem ze skórką i ząbkami czosnku - dodać do mielonych kotletów i dolać wody dusić bez przykrycia z 20-30 minut, na koniec dodać koperek i przyprawą w płynie do smaku - woda odparuje i jest dość gęsty sos podawać
W Mojej Kuchni Lubięzastąpiliśmy indykiem i to mielonym. Pyszności. Składniki: 6 tortilli pomidorowych mały udziec indyczy do zmielenia 1/2 cebuli 1/3 papryki czerwonej 1/2 papryki żółtej 15 dag sera żółtego tartego 1 łyżka koncentratu pomidorowego szczypta płatków chili sól, pieprz szczypta ziół tureckich do mięs sos czosnkowy Przygotowanie: Cebulę szklimy na oleju. Dorzucamy do niej mięso mielone. Dusimy do miękkości(...)serem, kładziemy warstwę farszu, znów oprószamy serem. Przykrywamy drugim plackiem. Za pomocą talerza przekręcamy na drugą stronę. Chwilę podgrzewamy. Zdejmujemy z patelni. Kroimy w trójkąty. Maczane w domowej produkcji sosie czosnkowym smakują bosko. Oj teraz już takiej długiej przerwy nie będzie i niebawem znów je zrobimy
Kuchnia po mojemuząbki czosnku 1 szalotka 1 cebula czerwona 3-4 korniszonów 3 łyżki gęstego jogurtu naturalnego 1 i 1/2 łyżki majonezu Winiary świeżo mielony pieprz czarny, sól do smaku WYKONANIE: śledzie pokroić w paski SOS: czosnek przecisnąć przez praskę, szalotkę i 3/4 cebuli czerwonej, korniszony pociąć w drobną kostkę, resztę cebuli czerwonej kroimy w krążki posypujemy cukrem i solą
Kuchnia Beatyłyżki oleju do usmażenia cebuli 1 główka białej kapusty 5 łyżek wody Składniki sosu pomidorowego: 1 czubata łyżka mąki 3 łyżki masła 3-4 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka suszonego lubczyku 100g śmietany kremówki 350ml bulionu drobiowego lub warzywnego sól, świeżo mielony pieprz Przygotowanie: Piekarnik nagrzać do 180°C (termoobieg). Ugotować ryż, wg instrukcji na opakowaniu. Ostudzić(...)Kapustę poszatkować. Wrzucić do dużego gara z wrzącą i dobrze posoloną wodą. Gotować ok. 10 minut (w przypadku młodej kapusty, obgotowywanie może nie być konieczne). W misce wymieszać mięso mielone z usmażoną cebulką, ryżem oraz jajem. Dobrze przyprawić solą i pieprzem. Na dnie naczynia żaroodpornego ułożyć warstwę 1/3 kapusty, następnie warstwę z połowy farszu. Na to znów
Moja Delicjamięsa mielonego 2 cebule 1 ząbek czosnku 1 puszka czerwonej fasoli 1 puszka groszku kilka liści sałaty sól, pieprz olej do smażenia Sos ketchupowo - majonezowy 4 łyżki ketchupu 4 łyżki majonezu Sposób 1. Na rozgrzany na patelni olej wrzucamy pokrojoną w kosteczkę cebulę, chwile podsmażamy, dodajemy mięso mielone, roztarty ząbek czosnku, sól, pieprz, całość(...)smażymy. Kiedy mięso jest już gotowe dodajemy fasolę oraz groszek pozbawione zalewy. Podsmażamy jeszcze chwilę. 2. Przygotowujemy sos - mieszamy ketchup z majonezem. 3. Na patelce podgrzewamy placki tortilli, każdy smarujemy sosem, kładziemy liście sałaty oraz nadzienie, zawijamy i podajemy
Kuchenne aromatysosie – najlepiej podać je ze słodkim sosem chili, ale jeśli go nie lubicie na pewno sprawdzi się zwykły sos czosnkowy na jogurcie.Pałeczki z wołowiną z ciasta filo:1 opakowanie ciasta filo (7 płatów)500 g mielonej wołowiny2 ząbki czosnku1 cebula1 łyżka mielonych ziaren kolendry1 łyżeczka kminu rzymskiego (kuminu)1-2 łyżeczki tartego, świeżego imbiru125 g tartej(...)ricotty1 jajko + 1 rozmącone do posmarowaniapęczek pietruszkiok. 100 g masła (do smarowania)słodki sos chili Na oliwie lub oleju podsmażamy cebulę pokrojoną w kostkę. Gdy będzie szklista wyciskamy dwa ząbki czosnku, dodajemy starty na tarce imbir, a następnie przesmażamy przez pół minuty. Dodajemy mieloną wołowinę. Solimy i pieprzymy. Smażymy co jakiś czas mieszając, aż wołowina całkowicie zmieni kolor. Odstawiamy
Poezja smakupokrojoną włoszczyznę, paprykę z pieczarkami, podlać niewielką ilością wody. Wszystko razem podlać niewielką ilością wody i dusić pod przykryciem. W powstałym z duszenia sosie, namoczyć suchy chleb/bułkę. Przez maszynkę do mielenia mięsa przepuścić uduszoną włoszczyznę, paprykę z pieczarkami, namoczone pieczywo, mięso i wątróbkę. Do zmielonej masy dodać jaja,łuskę babki lancetowatej, koperek, pietruszkę
IzaGotujeplastry każdy po około 4-5 mm sos: śmietana 36% musztarda dijon 2-3 łyżeczki panierka: bułka tarta 2 jajka olej do smażenia Przygotowanie: Ser włożyć do zamrażalnika na około 30 minut. Przygotować sos: 50 ml śmietany połączyć z 2-3 łyżeczkami musztardy. Boczek podsmażyć na małym ogniu Mięso mielone ugnieść z cebulą pokrojoną w niewielkie(...)roztopi. Bułki kroimy, obie połówki delikatnie podgrzewamy na patelni, tylko po stronie miąższu. Od spodu układamy ser panierowany, 2 plastry boczku, hamburger, sałata lodowa, prażona cebula, wierzchnią bułkę smarujemy sosem Smacznego
KreatywnePinyMoże i Wy skusicie się na taki obiad. Składniki 10 szt papryk zielonych lub czerwonych 500 g mięsa mielonego 300 g ryżu 1 duża cebula 1 łyżka majeranku 1 łyżeczka słodkiej papryki sól pieprz Sos 1 puszka pomidorów 1 szklanka bulionu 250 g serka mascarpone sól bazylia pieprz Wykonanie: Papryki umyć i z każdej ściąć górę(...)następnie usunąć gniazda nasienne. Farsz Ryż ugotować do miękkości w osolonej wodzie. Ugotowany ryż włożyć do miski, dodać mięso mielone pokrojoną drobno cebulę i wymieszać. Doprawić solą majerankiem, papryką i pieprzem i dokładnie wszystko wymieszać. Masę mięsno-ryżową nakładać do papryki i lekko ubijać łyżką, aby mięso dokładnie wypełniło całość. Faszerowane papryki ustawić w dużym rondlu
O kuchni z uczuciem