mielone w sosie - 2000 przepisów (strona:20/134)

Makaron spaghetti z boczkiem w sosie pomidorowym 199

przesmażamy. Kiedy całość jest zarumieniona dodajemy sos pomidorowy oraz bazylię. Dokładnie mieszamy i dusimy przez kilka minut.  Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i paprykami mielonymi.  Na talerz nakładamy makaron, następnie ciepły sos i posypujemy startym żółtym serem  Posypujemy posiekaną natką pietruszki. Smacznego

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
GOŁĄBKI Z MŁODEJ KAPUSTY W TROSZKĘ INNEJ WERSJI 366

Rodzinka orzekła iż są pyszne i tego będę się trzymać. Sos pomidorowy był tradycyjny, jak zawsze. Gęsty i bardzo pomidorowy, bez glutenu. Z podanych składników wyszło mi łącznie 17 gołąbów: 8 większych z kaszą i 9 malutkich bez kaszy.Składniki:- 1,5 kg mielonego mięsa (u mnie samodzielnie mielone z łopatki z małym dodatkiem karkówki)- 1 główka(...)zostawiamy na ok.10-15 minut. Następnie odpowietrzamy go i otwieramy. Pyszny, gęsty sos pomidorowy:W czasie gdy nasze gołąbki się gotują przygotowujemy sos pomidorowy.Garnek z cebulą umieszczamy na palniku, gdy się zagrzeje dodajemy zmiażdżony ząbek czosnku, mieszamy. Następnie dodajemy pomidory z puszki oraz sok, Doprawiamy solą, świeżo mielonym pieprzem, oraz ketchupem. Można zaciągnąć skrobią kukurydzianą rozmieszaną w małej ilości wody

Smaczne Zdrowe
W krainie naleśników - miły wieczór w restauracji "Mały Książę" 170

kurczaka, zielonych oliwek, sera fety i sosu czosnkowego. Gosia wybrała naleśnika "Indorek", ale dokonała drobnej zmiany w składnikach farszu. Standardowy farsz składa się z mięsa mielonego z indyka, ser i z wybranego sosu. Do tego Gosia dodała jeszcze pieczarki i wybrała sos czosnkowy, choć wolała by sos pomidorowy lub ketchup. Jeden, sporawych rozmiarów naleśnik z wybranym nadzieniem spokojnie

Projekty ze smakiem
Tatar wołowy. 144

której grupy należycie ;) ?  Prawdziwy tatar powinien być siekany jednak według mnie smak z tym mielonym jest identyczny :) Składniki: (na 2 porcje) 300g polędwicy wołowej 2 małe ogórki kiszone 1 nieduża cebula 1 łyżeczka musztardy kilka kropel ciemnego sosu(...)sojowego 1 łyżeczka oliwy z oliwek sól, pieprz 2 małe żółtka jajka Przygotowanie:   Cebulę oraz ogórki kiszone siekamy w małą kosteczkę. Schłodzone mięso wołowe mielimy lub bardzo drobno siekamy, a następnie dodajemy musztardę, sos sojowy, oliwę i doprawiamy solą oraz pieprzem.  Gotowe mięsa formujemy w 2 kulki i układamy na talerzach, robimy w mięsie zagłębienie, wkładamy

Symfonia smakowa
TRADYCYJNE GOŁĄBKI W SOSIE POMIDOROWYM 286

wolny dzień, kuszę się na ich przygotowanie, bo apetyt na nie zwycięża niechęć robienia :-)Składniki:1 główka kapusty białej250g  mielonego mięsaok 250g ryżu1 jajko1 cebula do farszu1 cebula do sosuolej sól pieprz koperekNa sos:bulion ok 30g masła (najlepiej sklarowane jesli mamy)łyżka mąkikoncentrat pomidorowyśmietanka 18% cukier – szczyptasól, pieprz – do smakuWykonanie:Ryż gotujemy

Walijskie Pichcenie
Wyniki konkursu "Schyłek lata z sosami Folwark" 158

sól 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia  1 jajko  płatki pomidorowe ze szczypiorkiem  olej do smażenia  farsz: 300 g mięsa mielonego wieprzowego 250 g pieczarek 1 łyżka masła 3 łyżki sosu Madziarów  1 mała puszka kukurydzy 4 łyżki siekanej natki pietruszki sól i pieprz do smaku  Przygotowanie : Przygotowujemy ciasto na naleśniki. Do miski wlewamy(...)rumiano z dwóch stron.  Farsz:  Pieczarki obieramy i kroimy w kostkę, podduszamy na maśle delikatnie soląc. Dodajemy mięso mielone i smażymy przez 5 minut. Do przestudzonego mięsa dodajemy kukurydzę, natkę pietruszki i sos Madziarów Folwark, mieszamy.  Na naleśniki nakładamy porcję farszu, zwijamy.  Smacznego. II miejsce - zestaw produktów folwark Leśne przekąski - zgłoszenie nadesłane przez Panią

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Papryki faszerowane chili con carne 203

Waszej kuchni? (:Składniki (na 4 porcje):500 g mielonej wieprzowiny (choć najlepiej użyć mięsa wołowego)4 średniej wielkości czerwone papryki2 małe papryczki chili1 puszka czerwonej fasoli1 cebula3 ząbki czosnku300 ml pasty pomidorowej (lub 1 puszka pomidorów)200 ml bulionu warzywnego1 łyżeczka kuminu1 łyżeczka pieprzu cayenne1 łyżeczka suszonego oregano1 łyżka sosu Worcester lub sojowego1 łyżeczka cukru trzcinowego1 łyżeczka masła1 łyżka(...)czasie przygotować farsz.Oliwę z masłem rozgrzać na głębokiej patelni. Dodać posiekany czosnek, a następnie cebulę. Przysmażyć na złoty kolor. Dodawać partiami mielone mięso. Przyrumienić. Dodać przyprawy: kumin, pieprz cayenne, oregano, cukier, sos Worcester. Następnie wlać pastę pomidorową oraz posiekane drobno chili. Przykryć pokrywką i dusić przez 20 minut. Gotować kolejne 10-20 minut, stopniowo dolewając bulionu. Powinien

Food Square
Bułgarska kjufteta 195

się tak w domu z patelni, jak i z grilla, a obydwie formy są bardzo proste i smaczne. Najlepiej smakują podane z chłodnikiem przypominającym nieco grecki sos tzatziki - bułgarskim taratorem. :) kjufteta: 300g mielonej goleni wołowej 200g mielonej łopatki wieprzowej 0,5 dużej czerwonej papryki 1 duża cebula kilka gałązek świeżej pietruszki 0,5 łyżeczki mielonego kminku czubek

Kuchenna Kontrrewolucya
Wytrawny makaron z polędwiczkami 217

puszka pomidorów w kostce,2 łyżki pasty pomidorowej,3 łyżki sosu salsa,50 ml czerwonego wina wytrawnego,½ łyżeczki cukru,sól do smaku,pieprz czarny świeżo mielony do smaku,listki świeżej bazylii,1 łyżka sosu sojowego jasnego,60 g startego sera żółtego.Przygotowanie:Marynata: 70 ml oleju mieszamy z solą, białym pieprzem, sokiem z limonki przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Polędwiczkę

Moniki Smakołyki
Pomysł na grilla: marokańskie kefty z sosem miętowym 220

mieszanki), z oszałamiającym zmysły dodatkiem różnych świeżych ziół i przypraw. Zresztą kefta to marokańskie słowo oznaczające właśnie dobrze przyprawione mielone mięso. Takie smakuje zupełnie inaczej niż w znanych w Polsce kotletach. Charakterystyczne jest to, że mięso mieli się samodzielnie razem z dodatkami, dzięki czemu lepiej przechodzi ich smakiem. W naszych warunkach najłatwiej jest zmiksować mięso w robocie kuchennym(...)cebula 3-4 gałązki pietruszki 2-3 gałązki kolendry 1-2 gałązki mięty 1/2 łyżeczki mielonego kminu 1/2 łyżeczki ras-el-hanout 1 łyżeczka mielonej papryki (u mnie ostrej) sól, pieprz sos miętowy: 2 łyżki drobno posiekanych listków mięty wymieszać z 6 łyżkami jogurtu naturalnego dodatkowo: długie wykałaczki lub metalowe szpadki Przygotowanie: Mięso oczyść i pokrój na kawałki

Chilli Czosnek i Oliwa
TOFU MARYNOWANE NA OSTRO-KWAŚNO 179

się do marynowania. TOFU MARYNOWANE NA OSTRO-KWAŚNO /własny;/ 1 kostka sera tofu 3 papryczki chili 2 ząbki czosnku sok z 2 limonek 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżeczka białego świeżo mielonego pieprzu  oliwa z oliwek Papryczki chili myję, osuszam, kroję w plasterki. Limonki wymasowuję, przekrawam na pół i wyciskam sok, usuwając przy tym pestki. Czosnek obieram(...)przeciskam przez praskę. Ser kroję w plastry, umieszczam w słoiku, układając na przemian z chili i czosnkiem. Oliwę z oliwek łączę z sokiem z limonek, pieprzem i sosem sojowym, zalewam zawartość słoika do momentu, aż ser zostanie całkowicie przykryty. Zakręcam czystym wieczkiem (aby nie zainfekować niczym zawartości słoika) i zostawiam w ciemnym i chłodnym miejscu, np. w lodówce, na okres

W kuchni Karmel-itki
Lasagne ze szpinakiem i oszukanym beszamelem 166

ząbki czosnku sok z połowy cytryny 1 łyżka śmietany kwaśnej 1 łyżka masła 2 łyżki oleju 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka pietruszki 1 łyżeczka papryki mielonej słodkiej sól i pieprz Na sos: 2 duże pory 1 łyżka oleju 100 ml wina czerwonego 1 łyżka masła 2 łyżki mąki 600 ml mleka 100g tartego grana padano + do posypania

Smakuj życie!
Spaghetti z mulami w sosie pomidorowym 131

przez kilka minut na oliwie. Następnie wlać białe wino i dusić do momentu, aż odparuję. Wtedy dodać pomidory z puszki, ostrą paprykę, oregano, sporo świeżo mielonego pieprzu i szczyptę soli .  Do sosu dodać małże, pomieszać i krótko dusić je pod przykryciem. Na sam koniec dodać ugotowany  al dente makaron i dobrze wymieszać. Danie Podawać oprószone tartym parmezanem

MarciochaKucharzy
Klopsiki rybne w sosie chrzanowym 309

wyobrażam sobie mojej kuchni bez ryby. Podaję ją w różnej postaci, między innymi jako delikatne pulpety w sosie chrzanowym. Ich aksamitną konsystencję podkreśla ostry smak chrzanu. Świetnie pasują do deptanych ziemniaków, kasz, a także makaronów. Po takie pulpeciki sięgają chętnie nie tylko dorośli. Przekonasz do nich także swojego młodocianego niejadka. Składniki: Na klopsy: 500 g filetów z ulubionej ryby(...)wcześniej namoczona i dobrze odsączona 3 łyżki bułki tartej (ilość można zwiększyć, jeśli konsystencja będzie za lekka) 3 łyżki kaszy manny 1 cebula (lub cebulka mielona ) garść natki pietruszki sól, pieprz Na sos: Włoszczyzna (1 marchewka, 1 pietruszka, kawałek selera, 1/4 cebuli) 1 liść laurowy 2-3 ziarnka ziela angielskiego 2-3 ziarnka pieprzu czarnego ziarnistego garść koperku

Ale Proste