mielone w sosie - 2000 przepisów (strona:31/134)

Wege „mielone” zapiekane z mozarellą i brokułami 193

też opcję dla dziecka, w postaci małych pulpecików zapiekanych z sosem pomidorowym. Smacznego :) puszka czerwonej fasoli 6-7 łyżek ugotowanej kaszy gryczanej ząbek czosnku łyżeczka koncentratu pomidorowego pół łyżeczki sambal oelek sól, pieprz, chili do smaku kulka mozzarelli 200 g brokułów ugotowanych na parze łyżka posiekanego szczypiorku mielona papryka 2-3 łyżki passaty pomidorowej lub tomate frito do podania(...)Formujemy 5 kotletów które układamy wraz z brokułami w formie do pieczenia. Na każdego kotleta kładziemy plaster mozzarelli i posypujemy szczypiorkiem i mieloną papryką. Dla dziecka formujemy małe kuleczki, układamy je w naczyniu do zapiekana, polewamy sosem pomidorowym i posypujemy odrobiną startej mozzarelli i szczypiorkiem. Wszystko pieczemy około 25 minut w 180 stopniach. Pulpeciki podajemy z ugotowanymi brokułami

Mienta blog
Makaron z sosem szpinakowym i bekonem 230

Makaron z sosem szpinakowym i bekonem Proste potrawy są doskonale szczególnie jeśli mamy za sobą ciężki i pracowity tydzień . Ta potrawa nie wymaga nadzwyczajnych umiejętności , ani składników . Jest niezwykle smaczna i bardzo zdrowa . A makaron …no cóż zawsze musi być coś mniej zdrowego , ale za to sycącego " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Polecam szczególnie(...)około 200 g paczka mrożonego szpinaku ( 500 g ) 100 ml słodkiej śmietanki 12 % sól , pieprz do smaku 2 ząbki czosnku 1/2 płaskiej łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej 1 łyżeczka mąki pszennej do zagęszczenia sosu kawałek startego żółtego sera – najlepiej cheddar ale może być inny 1 łyżka masła Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu . Szpinak rozmrażamy , odciskamy wodę , powstałą

Ogrodnik w podróży
Cukinia słodko-pikantna 221

być dodatkiem do dań obiadowych, albo samodzielną ciepłą przystawką. Składniki: 1 średnia cukinia 5 łyżek oliwy z oliwek 2 ząbki czosnku 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka miodu 1 duża szczypta chili 1 duża szczypta mielonego imbiru Cukinię umyć i pokroić w niezbyt grube plasterki. Czosnek drobniutko posiekać. Na dużej patelni (najlepiej ceramicznej) podgrzać oliwę, dodać miód, a kiedy(...)się rozpuści dodać sos sojowy chili i imbir. Kiedy składniki się podgrzeją dodać czosnek, wymieszać i położyć plastry cukinii. Smażyć na średnim ogniu 2-3 minuty z każdej strony. Cukinia powinna lekko zmięknąć. W takiej samej zaprawie można przygotować cukinię na grill. Wówczas wszystkie składniki trzeba wymieszać i zamarynować w nich cukinię na 15 minut przed grillowaniem, a po ugrillowaniu

Trzeci talerz
Sos Ragout bolognese 176

doskonały dla mięsożerców.Łatwy w przygotowaniu, można go zawekować jak i zamrozić.- 600 g mięsa mielonego wołowego- 600 g mięsa mielonego wieprzowego- 2 szklanki wina czerwonego półwytrawnego lub wytrawnego- 200 g koncentraty pomidorowego- 1 litr sosu pomidorowego lub 3 puszki pomidorów, całe pomidory też się nadają- pół litra wywaru mięsnego lub wody- 1 średnia marchewka, pietruszka i kawałek(...)selera i pora- duża cebula- olej do smażenia- przyprawy: sól, pieprz, rozmaryn, czosnekWarzywa myjemy i kroimy w kostkę, podsmażamy na oleju.NIE SOLIMY. Mięso mielimy na sicie o dużych oczkach, dodajemy do warzyw. Mieszamy dokładnie, aby nie było grudek. Smażymy około 10 minut aż odparuje woda z mięsa, co chwila mieszając.Dodajemy koncentrat pomidorowy, dobrze mieszamy 1-2 minutę.Dodajemy wino

Pasje Jolki
Domowe hamburgery 199

pełnoziarniste z tego przepisu 300g mięsa mielonego, u mnie wieprzowo-wołowe mała cebula bułka tarta jajko rozmiar M sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, czosnek granulowany 1/2 świeżego ogórka 1/2 pomidora 1/2 cebuli 2 liście sałaty musztarda sos barbecue, u mnie od Fanex salsa ogórkowa, u mnie od Fanex 1. Mięso mielone mieszamy z posiekaną drobno cebulą(...)około 10 minut, obracając by równomiernie się zarumieniły. 2. Ogórka, pomidora i cebulę kroimy w plastry. Przekrojone na pół bułki (możemy je wcześniej podgrzać) smarujemy po obu wewnętrznych stronach sosem barbecue.  3. Na bułkę kładziemy kolejno: sałata, kotlet, salsa ogórkowa, pomidor, musztarda, ogórek, cebula. Przykrywamy drugą częścią bułki. Przed podaniem w środek wbijamy długą wykałaczkę

Szefowa kuchni
"Sałatka na przeziębienie" - grecka sałatka z natki pietruszki 247

tahini: sok z 1-2 cytryn 3 łyżki tahini 2 ząbki czosnku sól, pieprz szczypta pieprzu cayenne (opcjonalnie) 1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego (opcjonalnie) zimna woda do podania: chlebki pita cząstki cytryny Przygotowanie: Przygotuj sos tahini: w robocie kuchennym połącz pastę tahini, sok cytrynowy i czosnek. Dodaj tyle zimnej wody, aby uzyskać konsystencję sosu sałatkowego. Dopraw solą, pieprzem

Chilli Czosnek i Oliwa
No i… Klops 193

suszone pomidory (u mnie w oleju)- 110g płatków migdałowych- 4 łyżki sosu  sojowego (light)- sól morska- pieprz syczuański- papryka słodka- chilli płatki- oregano- gałka muszkatołowa- 4 łyżki zimnej wody (daję gazowaną mineralną)- olej z pestek winogron  Mięso kupuję u znajomego rzeźnika i na poczekaniu mam mielone, wtedy wiem co jem. Na patelni topimy smalec, dodajemy pokrojony boczek -  lekko(...)minut (aż będą rumiane). Wyjmujemy i odstawiamy na 10 minut, aby soki się wchłonęły.  Klops możemy podać, jako danie obiadowe ( z sosem) lub do kanapek na śniadanie, czy kolację. Klops jest dobrą alternatywą dla tradycyjnych kotletów mielonych,  a także kupnych wędlin. Aromatyczny i bardzo wyraźny w smaku – idealny do kanapek… i nie tylko. Smacznego.    Wydrukuj przepisThe post

mojewypiekiinietylko
Zapiekanka mięsno - warzywna 177

Jeśli jesteście fanami zapiekanek to zapraszam dzisiaj na mój przepis 😊 W dzisiejszej odsłonie zapiekanka z mięsem mielonym, pieczarkami, cebulk ą , ziemniakami, brokułem i kalafiorem.... a to wszystko oblane sosem śmietanowym i posypane grub ą  warstw ą  pysznego, ciągnącego się serka żółtego. Bardzo lubię różnego rodzaju zapiekanki(...)najbardziej to ich przypieczony wierzch 😊 Zapraszam na przepis 😊 Składniki: ziemniaki duze 6 szt, brokuł 200 g, kalafior 200 g, cebula 1 szt, mięso mielone wieprzowe 400g, pieczarki 350g, ser żółty 15 dag, śmietana 18% 200 g, jajko 1 szt, zioła prowansalskie, papryka słodka, majeranek pół łyżeczki, zioła prowansalskie pół łyżeczki, gałka muszkatołowa, sol, pieprz, olej do smażenia

kulinarne odsłony pati
Wieprzowe kotleciki z kaszą pęczak w sosie pomidorowym 147

Klopsiki, pulpeciki czy też tradycyjne kotlety mielone goszczą u nas bardzo często. Dzisiaj postanowiłam, że do mięsa wieprzowego dodam ugotowaną kaszę pęczak. Nie trzeba nikogo przekonywać, że kasza ta jest świetna, ma ona wielu zwolenników, a to połączenie pozwala uzyskać proste i smaczne danie obiadowe. Dla podkreślenia smaku zostały podgotowane w sosie pomidorowym co sprawiło, że stały się(...)lepsze :)  Wieprzowe kotleciki z kaszą pęczak w sosie pomidorowym SKŁADNIKI: 500 g mięsa wieprzowego ½ czerstwej bułki 8 łyżek ugotowanej kaszy pęczak 1 jajko sól pieprz kasza manna 1 szklanka bułki tartej olej rzepakowy do smażenia 500 ml wody 1 kostka bulionowa 300 ml zbledowanych pomidorów 1 - ½ łyżki mąki PRZYGOTOWANIE: Mięso mielimy, przekładamy do miski, dodajemy ugotowaną kaszę pęczak

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Egipska shoarma drobiowa 281

jagnięciną, wołowiną lub indykiem. Mięso podałem z sosem paprykowym i sosem czosnkowym oraz frytkami i sałatką z białej kapusty. Wyszło pysznie. Do przygotowania dania użyłem: 500 gram mięsa z piersi kurczaka, 4 goździków, 4 ziarenek ziela angielskiego, 1 łyżeczki suszonych ziaren kolendry, 2 łyżeczek kminu rzymskiego, 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej, 1 łyżeczki pieprzu ziołowego, 1 łyżeczki mielonej(...)również dodałem do warzyw. Przyprawiłem solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem, a następnie całość zmiksowałem na gładką masę, którą przełożyłem do miseczki i włożyłem do lodówki. W drugiej miseczce wymieszałem 3 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, 2 łyżki majonezu, 1 łyżeczkę soku z cytryny oraz 5 łyżek jogurtu greckiego. Powstały sos doprawiłem solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem

Wyprawy kulinarne
Lekka przekąska z kabanosem 172

Polecam! Składniki :* 200g fileta z kurczaka* łyżka przyprawy do kurczaka Knorr* łyżeczka oliwy z oliwek* kabanos wieprzowy* kilka liści dowolnej sałaty* kolorowe papryki* sos : pół jogurtu greckiego, sok z połowy cytryny, sól, pieprz świeżo mielony do smaku Przygotowanie :Kurczaka natrzeć oliwą wymieszaną z przyprawą Knorr. Usmażyć, pokroić w kostkę. Papryki posiekać w drobną kostkę. Kabanosa w plasterki. Liście sałaty(...)umyć, ułożyć na półmisku. Na każdy nałożyć troszkę papryki, kawałki kurczaka oraz kabanosa. Składniki sosu dokładnie połączyć, podawać do sałaty

Magiczne Życie Marty
OSZUKANE GOŁĄBKI Z MŁODĄ KAPUSTĄ 271

wodzie, przestudzony, jajka, bułkę tartą, sól, pieprz i ulubione przyprawy i wymieszać dobrze mięso. Uformować klopsy mielone, panierować w bułce tartej i usmażyć na rozgrzanej patelni z olejem na złoty kolor z obu stron. Z pozostałego tłuszczu na patelni przygotować bazę sosu: olej podlać wodą, dodać przecier pomidorowy, ketchup, sól i pieprz i zagotować, co chwile mieszając. Młodą(...)liście. Na dnie większego garnka ułożyć warstwę liści kapusty, na to kilka klopsów mielonych i tak na przemian kapusta i liście aż do wyczerpania składników (ostatnią warstwą powinny być liście kapusty). Zalać to bazą do sosu i dolać wody do garnka, aby liście kapusty były pokryte wodą. Gotować

Zrób to smacznie
Muffiny Monini, kozi ser i maliny 239

oliwą, wędzonym łososiem, oliwkami i chili znakomicie uzupełnia słodko-kwaśny sos z malin i koziego sera. Najlepiej smakują małe kęsy  rwane  i  maczane w ciepłym sosie. Czas przygotowania: 30 minut Porcje: 12     Składniki: 200 g mąki orkiszowej razowej typ 2000, 50 g mąki pszennej, 100 ml oliwy Monini Classico Extra Vergine, 200 ml gęstego jogurtu(...)oliwek, 1 jajo, papryczka chili, sok i skórka otarta z jednej cytryny, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, łyżeczka suszonego oregano, 1/3 łyżeczki kurkumy, szczypta mielonego kuminu, sól i pieprz Cayenne, biały sezam do posypania. SOS: 150 g miękkiego sera koziego, 150 g mrożonych malin, 100 ml wina białego wytrawnego, 50 ml oliwy Monini Classico Extra Vergine, 3 łyżki posiekanego

SzczyptaSmaQ
GOŁĄBKI W SOSIE 173

Składniki: 500 g mielonego mięsa wieprzowego (łopatka) główka kapusty 200 g ryżu sól, pieprz majeranek natka pietruszki cząber 2 ząbki czosnku 1 średnia cebula masło 1 l bulionu olej Przepis na gołąbki Z kapusty wycinamy głąba. W dużym garnku (takim żeby zmieściła się do niego cała główka kapusty) gotujemy wodę. Do gotującej się wody wkładamy kapustę. Po kilku minutach(...)wszystkie zanurzone były w płynie, ewentualnie dolewamy jeszcze wody. Gotujemy je ok 40 min. na małym ogniu. W tym samym czasie przygotowujemy doskonały podkład do gołąbków, czyli sos Kiedy już wyjmiemy je z garnka, chwilę studzimy, pozbywamy się wody i następnie przesmażamy nasze gołąbki na oleju, aż będą rumiane - tu tkwi sekret doskonałego smaku - dzięki przysmażeniu kapusta wydobywa doskonały smak

w mojej kuchni
Kartacze – kluski tarte z mięsem 282

gotowanego lub surowego 1 jajko 1 średnia cebula Sól Pieprz Majeranek Ewentualnie 1 ząbek czosnku Kartacze można podawać z: Smażoną cebulką i skwarkami Masłem Dowolnymi sosami np. grzybowym Ugotowane mięso, cebulę (i ewentualnie czosnek) mielimy maszynką lub drobno siekamy nożem. Dodajemy do nich jajko i przyprawiamy solą, pieprzem i majerankiem do smaku. Całość wyrabiamy na jednolitą masę. Jeśli farsz(...)wyjmujemy łyżką cedzakową na talerz i podajemy okraszone wybranymi przez nas dodatkami, zazwyczaj ze smażoną cebulką i skwarkami. Ja uwielbiam je z samym masłem, ale dobrze smakują też z sosem grzybowym. Kartacze po ugotowaniu lub podgotowaniu można zamrozić, jeśli porcja jest zbyt duża lub jeśli potrzebujemy alternatywny obiad :) R E K L A M A (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); var linkwithin

Smakowy Raj