łyżki musztardy francuskiej 2 łyżki musztardy delikatesowej lub miodowej 4 łyżki miodu ( ja użyłam z mniszka , może być też pszczeli ) 2 łyżeczki soli 1 łyżeczka mielonego pieprzu 1 czubata łyżka suszonego czosnku niedźwiedziego Sos miodowo-musztardowy : 2 łyżki musztardy słodkiej ( np bawarskiej lub innej ) 2 łyżki musztardy delikatesowej lub miodowej 3 łyżki miodu 1,5 szklanki wywaru po pieczeniu
Ogrodnik w podróżykarkówki wp 50 g boczku Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Ziemniaki ścieramy na tarce, dodajemy jajko, ser, chrzan, sos i mąkę, rozprowadzamy na jednolitą masę. Mięso mielimy, do smaku doprawiamy, solą oraz pieprzem. Formujemy małe kotleciki. Olej rozgrzewamy, układamy przy pomocy łyżki, placki (1 pełna, rozsmarowana), na nią układamy mięso, zalewamy starte ziemianki (1 łyżka
R'n'G Kitchenzwykłej ) – wszystkie warzywa drobno pokroić lub zetrzeć na tarce 250 g brązowej lub zielonej soczewicy 1-2 łyżki oleju rzepakowego 1 łyżka mąki kukurydzianej mielony kminek, majeranek, czarny pieprz, ziołowy pieprz, sól, sos sojowy posiekane szczypior i natka pietruszki Gotuj do miękkości soczewicę i włoszczyznę z dodatkiem oleju i majeranku w dużej ilości wody (20-30 minut). Rozprowadź mąkę
Qlinarnie i Qlinarniebiałego (pół)wytrawnego wina 1 łyżeczka łagodnej musztardy sól 2-3 łyżki oleju rzepakowego Glazura 1 łyżka masła 200ml soku jabłkowego (raczej klarownego) 1/2 łyżeczki mielonego imbiru 2-3 łyżeczki cukru 5 łyżek sosu sojowego Do podania pieczone ziemniaki w wersji z rozmarynem i cytryną kolorowe sałaty Instrukcje Śliwki namaczamy w winie przez 30-60 minut. W międzyczasie oporządzamy
Kulinarna PokusaKREM Z DYNI./własny;/na 4 porcje600g obranej dyni 3 średnie ziemniaki ok. 1 l wody1 cebula2 ząbki czosnku2-3 łyżki olejusól (lub sos sojowy), pieprzsuszone oregano, cząber, tymianeksłodka i ostra mielona papryka Obieram ziemniaki i kroję je w kostkę. Dynię również. Cebulę i czosnek obieram, siekam i szklę na oleju. Następnie dodaję dynię, chwilę
W kuchni Karmel-itkicoś (poza widoczną zieleninką), co sprawiało, że mięso było dość twardawe i miejscami żylaste. Frytki niestety mrożone, a "paprykowe" ograniczały się jedynie do posypania ich mieloną papryką. Jednak najgorszą stroną są moim zdaniem sosy z butelki - mam nadzieję, że lokal w najbliższym czasie pokusi się o przygotowywanie sosów własnoręcznie. Takie sosy są zdecydowanie lepsze jakościowo, a i lepiej świadczą
Pasja Smakuczasu do czasu na moim stole pojawia się również ziemniaczana (tej na blogu jeszcze brakowało). Ta za to kojarzy mi się zawsze albo z mięsem mielonym albo z kiełbasą, cukinią i pieczarkami pod sosem pomidorowym z dużą ilością sera. Dziś przedstawiam Wam przepis na tą drugą! Jeżeli jesteście fanami chłopskiego garnka, to z pewnością będzie Wam smakować. Eh, dlaczego
Fabryka pomysłówjest długie gotowanie: co najmniej przez dwie godziny, a najlepiej przez cztery. Należy pamiętać, że jest to sos mięsny, do którego Włosi jedynie dorzucali warzywa, które mieli pod ręką, nie może więc być w nim za dużo pomidorów Składniki -500 g mielonej wołowiny -2 średnie marchewki -2 łodygi selera naciowego -1 średnia cebula -2--3 ząbki czosnku(...)pieprz w ziarnach -do podania: makaron (ok. 80-100 g na osobę), najlepiej tagliatelle ,ale to moja kuchnia i zrobiłam to z FUSILLI MALMA klik , bo genialnie się ten sos wkręca w świderki.... oraz starty parmezan Przygotowanie Marchewkę należy obrać i zetrzeć na dużych oczkach tarki, seler naciowy pokroić w drobną kosteczkę, posiekać drobno cebulę i czosnek. Boczek należy także
Z Kuchni Do Kuchnimoja ulubiona forma dania z makaronem. Na równi z lasagne i.. większością dań z makaronem. Wersja mięsna z sosem beszamel, no po prostu delicje! Porcja na 4 osoby. Uwaga, zdjęcie zawiera lokowanie produktu ;) 12 rurek cannelloni 400 gram mielonego mięsa wieprzowego 300 gram przecieru pomidorowego 2/3 papryki zołtej 1 cebula czerwona 1/2 papryczki chilli 1 ząbek czosnku oregano(...)bazylia, majeranek, sól sos beszamel : 3 szklanki mleka 4 1/2 łyżki masła 3 łyżki mąki gałka muszkatołowa sól Chilli i czosnek posiekać drobno. Na patelni rozgrzać oliwę i smażyć chwilę czosnek z chilli. Cebulę pokroić bardzo drobno, dodać na patelnię. Gdy cebula się zeszkli wyłożyć mięso. Podsmażać je aż całkiem zmieni kolor. Przykryć i zostawić na chwilę. Dodać 2/3 przecieru
Czerwony Gupikprzepisie w karnawale. Smakują zarówno na ciepło jak i na zimno. Bardzo wygodnie jest je podawać z wykałaczkami, wtedy łatwo możemy zanurzać w sosach i konsumować. Mięsne kuleczki SKŁADNIKI: 500 g mięsa mielonego 1 cebula 1 jajko 1 łyżka keczupu sól pieprz papryka zioła prowansalskie bułka tarta olej do smażenia Cebule obieramy, kroimy w drobną kostkę(...)masa się rozpada. Z masy formujemy małe kuleczki, obtaczamy je w bułce tartej i smażymy je dokładnie z każdej strony. Można podawać na ciepło lub na zimno, z różnymi sosami lub keczupem
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkioliwy lub oleju 50 ml soku z cytryny kilka listków świeżej bazylii lub 1 łyżeczka suszonej bazylii szczypta papryki ostrej duża szczypta kolendry mielonej sól do smaku Link do filmu z przygotowania: Makaron z sosem z awokado Przygotowanie: Makaron gotuję według przepisu na opakowaniu, ugotowany odcedzam i do gorącego makaronu dodam sos. Przygotowanie sosu z awokado: Awokado przekrawam wzdłuż
Uwaga Babcia GotujePomysł na szybki,łatwy i dietetyczny obiad. Lekki bezmięsny sos idealnie pasuje do zdrowego pełnoziarnistego makaronu. Składniki: 40 dag makaronu pełnoziarnistego kalafior około 50 dag cebula 500 ml bulionu warzywnego lub rosołu 2-3 ząbki czosnku 1-2 łyżki śmietany 18% mielony kminek gałka muszkatołowa majeranek sól, pieprz Makaron ugotować. Kalafior obrać i podzielić na różyczki, cebulę pokroić(...)się. Czosnek obrać i pokroić w kostkę, dodać do kalafiora z cebulą. Całość zmiksować blenderem na gładką masę. Dodać śmietanę, szczyptę gałki muszkatołowej, mielonego kminku i majeranku, a także sól i pieprz. Makaron polać sosem. Smacznego
talerz przyjemnościteż opcję dla dziecka, w postaci małych pulpecików zapiekanych z sosem pomidorowym. Smacznego :) puszka czerwonej fasoli 6-7 łyżek ugotowanej kaszy gryczanej ząbek czosnku łyżeczka koncentratu pomidorowego pół łyżeczki sambal oelek sól, pieprz, chili do smaku kulka mozzarelli 200 g brokułów ugotowanych na parze łyżka posiekanego szczypiorku mielona papryka 2-3 łyżki passaty pomidorowej lub tomate frito do podania(...)Formujemy 5 kotletów które układamy wraz z brokułami w formie do pieczenia. Na każdego kotleta kładziemy plaster mozzarelli i posypujemy szczypiorkiem i mieloną papryką. Dla dziecka formujemy małe kuleczki, układamy je w naczyniu do zapiekana, polewamy sosem pomidorowym i posypujemy odrobiną startej mozzarelli i szczypiorkiem. Wszystko pieczemy około 25 minut w 180 stopniach. Pulpeciki podajemy z ugotowanymi brokułami
Mienta blogMakaron z sosem szpinakowym i bekonem Proste potrawy są doskonale szczególnie jeśli mamy za sobą ciężki i pracowity tydzień . Ta potrawa nie wymaga nadzwyczajnych umiejętności , ani składników . Jest niezwykle smaczna i bardzo zdrowa . A makaron …no cóż zawsze musi być coś mniej zdrowego , ale za to sycącego " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Polecam szczególnie(...)około 200 g paczka mrożonego szpinaku ( 500 g ) 100 ml słodkiej śmietanki 12 % sól , pieprz do smaku 2 ząbki czosnku 1/2 płaskiej łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej 1 łyżeczka mąki pszennej do zagęszczenia sosu kawałek startego żółtego sera – najlepiej cheddar ale może być inny 1 łyżka masła Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu . Szpinak rozmrażamy , odciskamy wodę , powstałą
Ogrodnik w podróżybyć dodatkiem do dań obiadowych, albo samodzielną ciepłą przystawką. Składniki: 1 średnia cukinia 5 łyżek oliwy z oliwek 2 ząbki czosnku 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka miodu 1 duża szczypta chili 1 duża szczypta mielonego imbiru Cukinię umyć i pokroić w niezbyt grube plasterki. Czosnek drobniutko posiekać. Na dużej patelni (najlepiej ceramicznej) podgrzać oliwę, dodać miód, a kiedy(...)się rozpuści dodać sos sojowy chili i imbir. Kiedy składniki się podgrzeją dodać czosnek, wymieszać i położyć plastry cukinii. Smażyć na średnim ogniu 2-3 minuty z każdej strony. Cukinia powinna lekko zmięknąć. W takiej samej zaprawie można przygotować cukinię na grill. Wówczas wszystkie składniki trzeba wymieszać i zamarynować w nich cukinię na 15 minut przed grillowaniem, a po ugrillowaniu
Trzeci talerzdoskonały dla mięsożerców.Łatwy w przygotowaniu, można go zawekować jak i zamrozić.- 600 g mięsa mielonego wołowego- 600 g mięsa mielonego wieprzowego- 2 szklanki wina czerwonego półwytrawnego lub wytrawnego- 200 g koncentraty pomidorowego- 1 litr sosu pomidorowego lub 3 puszki pomidorów, całe pomidory też się nadają- pół litra wywaru mięsnego lub wody- 1 średnia marchewka, pietruszka i kawałek(...)selera i pora- duża cebula- olej do smażenia- przyprawy: sól, pieprz, rozmaryn, czosnekWarzywa myjemy i kroimy w kostkę, podsmażamy na oleju.NIE SOLIMY. Mięso mielimy na sicie o dużych oczkach, dodajemy do warzyw. Mieszamy dokładnie, aby nie było grudek. Smażymy około 10 minut aż odparuje woda z mięsa, co chwila mieszając.Dodajemy koncentrat pomidorowy, dobrze mieszamy 1-2 minutę.Dodajemy wino
Pasje Jolkipełnoziarniste z tego przepisu 300g mięsa mielonego, u mnie wieprzowo-wołowe mała cebula bułka tarta jajko rozmiar M sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, czosnek granulowany 1/2 świeżego ogórka 1/2 pomidora 1/2 cebuli 2 liście sałaty musztarda sos barbecue, u mnie od Fanex salsa ogórkowa, u mnie od Fanex 1. Mięso mielone mieszamy z posiekaną drobno cebulą(...)około 10 minut, obracając by równomiernie się zarumieniły. 2. Ogórka, pomidora i cebulę kroimy w plastry. Przekrojone na pół bułki (możemy je wcześniej podgrzać) smarujemy po obu wewnętrznych stronach sosem barbecue. 3. Na bułkę kładziemy kolejno: sałata, kotlet, salsa ogórkowa, pomidor, musztarda, ogórek, cebula. Przykrywamy drugą częścią bułki. Przed podaniem w środek wbijamy długą wykałaczkę
Szefowa kuchnitahini: sok z 1-2 cytryn 3 łyżki tahini 2 ząbki czosnku sól, pieprz szczypta pieprzu cayenne (opcjonalnie) 1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego (opcjonalnie) zimna woda do podania: chlebki pita cząstki cytryny Przygotowanie: Przygotuj sos tahini: w robocie kuchennym połącz pastę tahini, sok cytrynowy i czosnek. Dodaj tyle zimnej wody, aby uzyskać konsystencję sosu sałatkowego. Dopraw solą, pieprzem
Chilli Czosnek i Oliwasuszone pomidory (u mnie w oleju)- 110g płatków migdałowych- 4 łyżki sosu sojowego (light)- sól morska- pieprz syczuański- papryka słodka- chilli płatki- oregano- gałka muszkatołowa- 4 łyżki zimnej wody (daję gazowaną mineralną)- olej z pestek winogron Mięso kupuję u znajomego rzeźnika i na poczekaniu mam mielone, wtedy wiem co jem. Na patelni topimy smalec, dodajemy pokrojony boczek - lekko(...)minut (aż będą rumiane). Wyjmujemy i odstawiamy na 10 minut, aby soki się wchłonęły. Klops możemy podać, jako danie obiadowe ( z sosem) lub do kanapek na śniadanie, czy kolację. Klops jest dobrą alternatywą dla tradycyjnych kotletów mielonych, a także kupnych wędlin. Aromatyczny i bardzo wyraźny w smaku – idealny do kanapek… i nie tylko. Smacznego. Wydrukuj przepisThe post
mojewypiekiinietylko