mielone w sosie - 2000 przepisów (strona:39/134)

Makaron z sosem z gorgonzoli z dodatkiem czarnych oliwek 218

Składniki (dla 3 osób): 300 g makaronu 150 g pikantnej gorgonzoli 200 ml śmietany 30 proc. ok. 10 czarnych oliwek szczypta mielonego czarnego pieprzu Sposób przygotowania: Makaron ugotować zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu. W tym czasie przygotować sos: do rondla wlać śmietanę, dodać gorgonzolę podzieloną na mniejsze kawałki i cały czas mieszając gotować na małym ogniu aż ser się

W SMAK
Soczyste wołowe pieczyste - po Mamusinemu oczywiście 174

wołowiną. Składniki: ok 1 kg ładnej pręgi wołowej 3-4 ząbki czosnku 1 cebula sól, pieprz ok 1 l wody lub 2 sosy pieczeniowe w proszku przyrządzone wg przepisu Przygotowanie: Mięso nacieramy solą oraz świeżo mielonym pieprzem. Obkładamy plastrami czosnku oraz cebuli. Odstawiamy na noc w chłodne miejsce. Dusimy w całości, podlewając wodą co jakiś czas. Mama wykorzystała(...)woreczkową" Babci cebula i czosnek zostały usunięte przed duszeniem. Oddały swój smak przez noc i wystarczy. Gdyby nie to, że podczas kończącego sezon grillowania zasiedziałyśmy się w plenerze, a sos się wygotował i trzeba było ratować się kupnym gotowcem całe danie było by mistrzowskie. Tak  - było po prostu pyszne. Dobrze, że ta chwila zapomnienia nie trwała dłużej, bo kawał

Kuchnia po mojemu
Spaghetti bolognese z oscypkiem 167

jednym z moich ulubionych makaronów dlatego też pojawiają się różne wariacje z nim właśnie. Połączenie sosu bolognese z oscypkiem świetnie komponowało się w całości. Danie to niby proste jednak bardzo efektowne i smaczne.  Spaghetti bolognese z oscypkiem  SKŁADNIKI: 25 dag mięsa mielonego wieprzowo-wołowego 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 mała marchewka 2 łyżki oleju sól(...)olej wrzucamy cebulę i czosnek - szklimy, następnie dodajemy marchewkę, całość mieszamy i podduszamy 3-4 minuty. Dodajemy mięso mielone, przesmażamy całość do zarumienienia. W tym czasie pomidory przekładamy do malaksera, dodajemy oregano, sól i papryki - miksujemy na gęsty sos. Sosem zalewamy mięso i całość gotujemy 10 minut na niewielkim ogniu - doprawiamy do smaku pieprzem i solą

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Pulpeciki z gorgonzolą w sosie z pieczonych pomidorów z papryką 238

Smacznej Stronie Tesco ! I koniecznie pamiętajcie o konkursie - smaczne nagrody do wygrania! :)  Składniki: 500 g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego, 75 g sera gorgonzola, 1 jajko, drobno posiekana natka pietruszki, tymianek, 2 ząbki czosnku, suszone płatki chili, sól, pieprz Sos pomidorowy: 1 kg podłużnych pomidorów, 100 g pomidorków koktajlowych, oliwa z oliwek, suszone płatki chili, ocet balsamiczna, cukier, sól

Plate of Joy
Udka z kurczaka w sosie słodko-kwaśnym 557

ryżem, bądź jak ja z pieczonymi ziemniaczkami.  Składniki na 2 porcje: 6-8 udek z kurczaka 1 łyżeczka mielonego imbiru 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka czosnku granulowanego 50 ml octu z białego wina Sos: 250 ml ketchupu 60 ml sosu sojowego 3 łyżki brązowego cukru 1 puszka ananasa 1. Rozgrzać piekarnik do 200 stopni

Moja Galeria Smaku
Wyśmienite spaghetti bolognese. 243

mięso oraz warzywa najwyższej jakości, bo takie właśnie sięgnęłam! Składniki: 300-350 g makaronu spaghetti zwykłego lub pełnoziarnistego  800 g mięsa mielonego, wieprzowo-wołowego 800 g pomidorów pelati, pokrojonych w mniejsze kawałki, wraz z sosem 200 g świeżego szpinaku, delikatnie posiekanego 7-8 ząbków czosnku 1 ½ cebuli, pokrojonej w drobną kostkę z Paczki Warzyw 2 marchewki, pokrojone(...)gotujemy al dente w osolonej wodzie z dodatkiem oliwy z oliwek (ok. 10 ml), następnie przelewamy go zimną wodą. Na patelnię wylewamy oliwę z oliwek (ok. 25 ml). Mięso mielone smażymy na patelni (mięso musi być dobrze przysmażone). 2 ząbki czosnku drobno siekamy, dodajemy do mięsa, doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy. Mięso nie może być pozbijane w duże

Brzuszki Łakomczuszki
Brokułowe risotto natchnione winem i kurczak w sezamie 186

szklanki ryżu na risotto (u mnie Arborio)oliwa do smażeniaolej do smażenia200 białego wina wytrawnegosól, pieprzsezam (biały i trochę czarnego)1 mały brokułsok z cytryny 4 łyżki sosu sojowegoBrokuły gotujemy we wrzątku z dodatkiem łyżeczki cukru (by nie stracił kolor). Oliwę rozgrzać na dużej patelni. Wsypać na patelnię ryż i mieszać aby każde ziarenko było otoczone oliwą. Dodać wino(...)minut. Ryż doprawiamy solą i pieprzem. W osobnej misce rozgniatamy brokuły widelcem. Na koniec dodajemy brokuły. Przyprawić do smaku solą, świeżo mielonym pieprzem oraz sokiem z cytryny. Filet z kurczaka przez 20 minut moczymy w sosie sojowym. Następnie kurczaka obtaczamy w sezamie i smażymy na oleju z każdej strony na małym ogniu. Kurczaka podajemy z risotto

Bon Appetit Małgorzaty
Polędwiczki w sosie pieczarkowym 294

porcje:1 polędwiczka wieprzowa1 cebula2 ząbki czosnku3 łyżki masła 25 dag malutkich pieczarek 2 łyżeczki musztardy Dijon3 łyżki brandy2 łyżeczki sosu Worcestershire rozpuszczone w 1/3-0,5 szklanki wody0,5 szklanki śmietany kremówkigarść posiekanej pietruszki1 łyżeczka mielonej czerwonej papryki sólświeżo mielony pieprzoliwa z oliwekolej z pestek winogron (lub rzepakowy albo inny ulubiony) WYKONANIE:POLĘDWICZKI: Polędwiczkę umyj, obierz(...)łyżeczka mielonej czerwonej papryki i przemieszaj całość, niech papryka otoczy mięso ze wszystkich stron. Polędwiczki zdejmij teraz szybko z ognia i przerzuć do miski lub pojemnika i szczelnie zakryj folia aluminiową. Zostaw je tak na około 8 minut, w tym czasie polędwiczki dojdą. Dzięki temu zabiegowi będą wyjątkowo soczyste i mięciutkie w środku.SOS PIECZARKOWY:Na patelni rozgrzej

Słodko-Słony Świat Ilony
DOMOWE PALUCHY RYBNE 195

kawałki rybę, solimy i gotujemy na małym ogniu ok 30min. Następnie odcedzamy, rybę i warzywa studzimy. Bulion zostawiamy na sos. Na maśle przesmażamy pokrojoną w kostkę dużą cebulę.Studzimy.Kajzerkę namaczamy w mleku (ew.w wodzie) - odciskamy. W maszynce do mielenia mięsa mielimy ugotowaną rybę,przesmażoną cebulkę, i ugotowane wraz z rybą warzywka: seler, pietruszkę i 2 marchewki. Trzecią marchewkę kroimy

Walijskie Pichcenie
WASA I PYSZNE PRODUKTY DLA KAŻDEGO 182

WASA wieloziarniste na zakwasie. Pieczywo to można jeść samo lub z ulubionym serkiem, sałatką czy wędliną.  Na przystawkę np.do dipów czy sosów idealnie sprawdzi się Ekstra cienkie Krakersy Z Solą Morską.  A jeśli będziemy mieli ochotę na śniadanie z nutą cynamonu bez problemu możemy sięgnąć po Okrągłe Pszenne Chrupkie Pieczywo Z Cynamonem, które z dodatkiem świeżych owoców smakuje(...)WASA DELICATE THE CRACKERS SEA SALT -EKSTRA CIENKIE KRAKERSY Z SOLĄ MORSKĄ  idealne jako przekąska w ciągu dnia. Świetnie smakują same, z ulubioną sałatką, dipem , serami czy sosem.  Dziś proponuję Sos Czosnkowy z Tymiankiem : Składniki: 1 ząbek czosnku  2 łyżki czosnku granulowanego  3 łyżki jogurtu naturalnego  2 łyżki majonezu  sól i pieprz do smaku

Gotowanie Patki
Dorada po azjatycku 235

chili 1 dymka 1 ząbek czosnku 2 cm kawałek imbiru 1,5 łyżki jasnego sosu sojowego 1 łyżeczka oleju sezamowego 1 łyżeczka sosu rybnego sok z jednej limonki skórka otarta z jednej cytryny sól morska świeżo mielony pieprz Dorady skrobiemy, aby pozbyć się łusek. Ryby podaje się w całości – podobnie jak pstrągi, ale jeśli nam to przeszkadza możemy(...)głębokiej patelni lub brytfance, podlewamy szklanką wrzątku, owijamy górę folią aluminiową lub przykrywamy pokrywką i gotujemy na małym ogniu przez 10 minut. W tym czasie do malaksera/rozdrabniacza wlewamy sos sojowy, sos rybny, olej sezamowy oraz sok wyciśnięty z 1 limonki. Dodajemy posiekane na mniejsze części: chili (jeśli nie chcemy ostrego dania – nie dodawajmy pestek), imbir, czosnek. Dodajemy także kolendrę

Poezja smaku
Grillowany dorsz atlantycki w sosie sojowym z warzywami na parze 182

garść żółtej fasolki szparagowej garść zielonej fasolki szparagowej 6 średnich pieczarek czerwona cebula Dodatki Pietruszkowe pesto Sos jogurtowo ziołowy 1/4 szklanki jogurtu naturalnego 2 łyżeczki oregano 2 łyżeczki bazyli sól, pieprz sok z cytryny (opcjonalnie) Dorsza przekrawamy na pół i oprószamy świeżo mielonym pieprzem (ogólnie on na tych tackach wygląda na grubą rybę i faktycznie tak jest ale posiada(...)wypadek w małym pojemniczku. Sos jogurtowo ziołowy zrobiłam z jogurtu i 1 łyżeczki pesto z pietruszki.  Jeśli nie mamy gdzieś w lodówce gotowego pesto to na sitko lub do zaparzacza wsypujemy zioła i je parzymy, będą wówczas bardziej miękkie, po minucie mieszamy je z jogurtem naturalnym dodajemy do smaku soli i pieprzu najlepiej świeżo mielonego i parę kropli

Piekielna Kuchnia Pati
CHILI CON CARNE Z CZEKOLADĄ I KAWĄ 374

nikt nie zgadł, co tam naprawdę jest w środku. SKŁADNIKI / 4 porcje 500 g mielonej wołowiny  70 g parzonego boczku  1 cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 czerwona papryka 150 ml gorącego bulionu lub wody z 2 łyżkami sosu sojowego 70 ml kawy / zbożowe lub zwykłej 400 g krojonych pomidorów (bez skórki(...)umiarkowanym ogniu, aż cebulka zrobi się szklista, a boczek się wytopi (ok 5 minut). Podsmażone warzywa zgarniamy na bok patelni, zwiększamy moc palnika i w wolne miejsce porcjami dodajemy mieloną wołowinę. Smażymy, często mieszając, aż zmieni kolor z czerwonego na brązowy. Mieszamy z cebulką i boczkiem, zgarniamy na bok i powtarzamy z kolejną partią mięsa. Dodajemy wszystkie przyprawy. Mieszamy

cool and minty
Francuska zupa cebulowa 274

polecam domowy), 250 ml białego wytrawnego wina, 3 małych ząbków czosnku, suszonego tymianku, kilku kromek białego pieczywa, oliwy, soli, czarnego świeżo mielonego pieprzu, 100 gram miękkiego żółtego sera (np. gouda), odrobiny parmezanu, 1 łyżki octu balsamicznego, sosu Worcesterchire (opcjonalnie). Przygotowanie zupy rozpocząłem od obrania cebuli i pokrojenia jej w piórka. W tym celu odkroiłem "piętki" cebul z obu stron(...)sposób pokroiłem wszystkie cztery przygotowane cebule.  W sporym garnku rozgrzałem lekko 2 łyżki oliwy, a następnie dodałem całą pokrojoną wcześniej cebulę doprawiając od razu szczyptą soli oraz świeżo mielonym czarnym pieprzem.  Cebulę podsmażałem na małym ogniu i pod przykryciem przez dość długi czas, aż do uzyskania brązowego koloru. Istotne jest dość częste mieszanie cebuli, aby nie przywierała

Wyprawy kulinarne