mielone w sosie - 2000 przepisów (strona:48/134)

Najprostsze szaszłyki z kiełbasy z dodatkiem papryki i cebuli 197

cebulę i szalotkę. Każdy szaszłyk przesmarować olejem za pomocą pędzelka. Układać na blasze wyłożonej papierem lub na ruszcie. Posypać świeżo mielonym pieprzem i rozmarynem. Piec w temperaturze 180 stopni do zrumienienia. Podawać ze świeżym pieczywem i dowolnym sosem - ja przygotowałam musztardowy, który bardzo dobrze pasuje do pieczonej kiełbasy oraz grzanki. Sos musztardowy: gęsta kwaśna śmietana , ulubiona musztarda , sól , szczypta

Codzienna kuchnia niecodzienna
Spaghetti pieczone w pomidorach 340

mięsa mielonego wieprzowego 2 szklanki przecieru pomidorowego 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka bazylii 1/2 łyżeczki oregano 1 łodyżka świeżego tymianku sól pieprz czarny mielony szczypta cukru papryka słodka mielona ok 100 g sera mozzarella oliwa z oliwek Pomidorom ściąć „czapeczki” na wysokości około 3/4. Wydrążyć pomidory, wyjmując całą wodnistą pulpę z nasionami. Dobrze nasolić(...)kostkę cebulę. Należy uważać, żeby czosnku nie przypalić, bo stanie się gorzki. Kiedy cebula się zeszkli dodać mięso mielone. Smażyć krótko, mieszając i rozdzielając kawałki mięsa. Kiedy lekko się obsmaży, wlać przecier pomidorowy i koncentrat. Przyprawić i dusić, aż sos zgęstnieje. W tym czasie ugotować makaron według wskazówek na opakowaniu. Makaron powinien być al’dente, nawet lekko

https:KKuchniaMniam
Wątróbka w plastrach boczku z grilla z grillowanym jabłkiem i pikantnym sosem porzeczkowym 161

drobiowej200 g boczku wędzonego w plastrachsuszone śliwkipieprzPikantny sos porzeczkowy:100 g czerwonej porzeczkisok z 1/2 cytryny2 łyżki miodułyżeczka sosu tabascołyżka octu balsamicznegosólDodatkowo:2 jabłkasok z cytrynyPrzygotowanie:Wątróbkę oczyszczamy z błon i dzielimy na mniej więcej  równe kawałki. Przyprawiamy świeżo mielonym pieprzem i wraz ze śliwką zawijamy w plaster boczku. Spinamy wykałaczką. Pieczemy na grillu około 20 minut.Jabłka(...)grubości. Wykrawamy gniazda nasienne, skrapiamy sokiem z cytryny i pieczemy z obu stron na grillu przez kilka minut.Porzeczki podsmażamy przez kilka minut z miodem. Dodajemy sok z cytryny, sos tabasco, ocet balsamiczny i wszystko razem gotujemy, aż sos zgęstnieje. Doprawiamy solą do smaku.Wątróbkę podajemy na plasterku grillowanego jabłka z pikantnym sosem porzeczkowym. Smacznego

Smakowity Blog Kulinarny
Meksykańskie tacos con carne 257

dzisiaj - zapraszam na meksykańskie tacos con carne - kukurydziane placki z nadzieniem z wołowiny, sosem z awokado i pomidorową salsą. Przepis, choć nieskomplikowany, można jeszcze uprościć używając gotowych tortilli - choć te nie mogą równać się z samodzielnie przygotowanymi kukurydzianymi tacos. Aby przygotować danie potrzebowałem: 400 gram mielonej wołowiny, 3 szalotek, 3 ząbków czosnku, 3 średnich pomidorów, 2 kolb kukurydzy (można(...)pozostawiłem do wystygnięcia. Następnie przygotowałem sos z awokado inspirowany meksykańskim sosem guacamole. Dojrzałe awokado przekroiłem na pół, wyjąłem pestkę, a następnie za pomocą łyżki wydrążyłem miąższ, do którego dodałem około 1/3 czerwonej papryczki chili wraz z pestkami, średni ząbek czosnku i 1/3 pęczka świeżej natki kolendry. Całość doprawiłem niewielką ilością soli i czarnym świeżo mielonym pieprzem. Następnie dolałem

Wyprawy kulinarne
Zinger z pysznym stripsem kurczaczym, czyli pysznie domowa kanapka obiadowa. Fast - food w domu smakuje lepiej. 328

specjalisty od domowych fast - foodów. Składniki: 1 pierś z kurczaka 2 "puszyste" kajzerki garść sałaty kilka plastrów ogórka kiszonego  sos majonezowy panierka (proporcje a oko): szklanka mąki 1,5 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia sól, pieprz, imbir mielony, papryka ostra i słodka, czosnek granulowany miseczka z letnią wodą Pierś dzielimy na małe kotlety, które lekko rozbijamy. Odrobinę solimy(...)odpadała podczas smażenia. Rozgrzewamy olej w małym garnuszku i smażymy kąski po kilka minut każdy. Bułę podgrzewamy w piekarniku na chrupko. Wykładamy na nią: plastry ogórka oraz sałatę. Skrapiamy sosem. Układamy kąski kurczaka. Smarujemy sosem. Nakładamy drugą część bułki. Następnie wcinamy aż się uszy trzęsą. W wersji w pełni wypasionej spożywamy z frytkami i zagryzamy pozostałymi stripsami by w pełni

Kuchnia po mojemu
Wołowina z imbirem i pędami bambusa 171

upodobań smakowych) 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej  oliwa lub olej do smażenia  Marynata 1/3 szklanki sosu sojowego 1-2 łyżki stołowe płynnego miodu 3 łyżki stołowe wody 3 łyżki stołowe sake lub wytrawnego cherry lub czystej wódki pieprz, mielona trawa cytrynowa i ostra papryka do smaku Sprzęt patelnia o dużej średnicy - wołowinę smażymy kładąc jeden plasterek mięsa(...)obok drugiego bardzo ostry nóż  Przygotowanie Mięso lekko zamrozić, a następnie pokroić na jak najcieńsze plasterki - vide zdjęcie nr 1 Pokrojone mięso marynować w marynacie z sosu sojowego, wody, alkoholu, miodu i przypraw (według uznania - pieprz, ostra papryka, trawa cytrynowa) przez minimum 24 godziny. Po zamarynowaniu odsączyć z marynaty i obsmażyć na patelni na ostrym ogniu. Kiedy mięso będzie

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Tortilla domowa 157

kurczaka sól do smaku  pieprz biały mielony do smaku  papryka czerwona mielona ostra do smaku  olej do smażenia Dodatkowo: sałata lodowa 1 szt ogórek zielony świeży 1-2 szt  pomidor 2 szt ( miałam kolorek pomarańcz bardziej :) sos czosnkowy kielecki  nowość   keczup  Składniki na pszenne placki tortilli : mąka pszenna(...)Wykonie farszu: Udka z kurczaka obieram ( odkrawam nożem mięsko , a skórę i kości zostawiam na zupę)Smażę na patelni pokrojone kawałki mięsa , doprawiam sola pieprzem i papryka ostra mieloną. Smażę mieszając co jakiś czas by się równomiernie usmażyło mięsko.   Wykonanie tortilli pszennej : Do misy wsypujemy make przesianą, smalec kroimy w kosteczkę i dodajemy do mąki ( szybciej się rozpuści

Różowa kuchnia
Pulpety zapiekane w sosie pomidorowym 259

zupa pomidorowa250ml śmietany 12-18% 1 łyżka koncentratu pomidorowegowoda (ilość według przepisu na opakowaniu lub jeśli sos ma być gęsty 1/2 z przepisu z opakowania)250g pieczarek1 cebula 4 plasterki startego, żółtego sera1. Do miski przekładamy mięso mielone, jajko i bułkę tartą (tak by skleiła całą masę). Doprawiamy przyprawami, formujemy okrągłe kotleciki. Wrzucamy je na wrzącą wodę(...)wlewamy śmietanę, wodę. Dodajemy zupę pomidorową, koncentrat i mieszamy. 3. Do naczynia żaroodpornego przekładamy ugotowane pulpety, na to kładziemy starte na tarce pieczarki, następnie pokrojoną cebulę. Całość zalewamy przygotowanym sosem i posypujemy startym żółtym serem.4. Zapiekamy w temperaturze 180 stopni przez około 30 minut

Szefowa kuchni
KOTLETY Z KASZY GRYCZANEJ W SOSIE BOROWIKOWYM. 214

będę wielce tłumaczyć - sprawdźcie sami! KOTLETY Z KASZY GRYCZANEJ W SOSIE BOROWIKOWYM /własny; współpraca z Winiary; / na 8-10 kotlecików 2 woreczki kaszy gryczanej prażonej 2 duże jajka (kl. L) lub 3 małe bułka tarta 1 pełna łyżka suszonego majeranku sól, pieprz ziołowy ew. odrobina mleka sos: 60g suszonych borowików 1 duża cebula 150 ml bulionu warzywnego(...)ciasto (jak na mięsne mielone). W tym przypadku ilość bułki tartej jest względna, stąd tego nie podaję. Z masy formuję kotleciki, które obtaczam tylko w bułce tartej, co zapobiegnie rozpadnięciu się podczas smażenia. Na patelni rozgrzewam olej i smażę kotlety na złoto z obu stron.  Osączam z tłuszczu na ręczniczkach papierowych. sos: Grzyby moczę przez około kwadrans

W kuchni Karmel-itki
Pieczony łosoś w słodko-ostrej marynacie ze świeżymi ziołami, z ryżem i brokułami 223

filetu z łososia ze skórą 1 łyżka oleju rzepakowego 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżka miodu płynnego 1-2 ząbki czosnku 1 cm imbiru 2 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny 2 gałązki rozmarynu 4-5 gałązek tymianku sól morska, świeżo mielony pieprz   Dodatki: 1 szklanka ryżu 2 garście różyczek brokuła (mogą być mrożone) sól morska   Przygotowanie(...)Filet z łososia umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym. Przygotować marynatę: Do blendera wlać sok z cytryny, miód, sos sojowy, olej. Dodać obrane ząbki czosnku oraz obrany kawałek imbiru. Delikatnie posolić i popieprzyć. Zmiksować. Łososia włożyć do płaskiego naczynia skórą do dołu i polać marynatą. Naczynie przykryć i odstawić na 2 godziny do lodówki. Piekarnik nagrzać do 190°C (grzałka góra-dół

Moja Delicja
Pieczone pomidory. 190

pikantnego 1 młoda cukinia tymianek, oregano olej, masło do smażenia Wykonanie: Szynkę wieprzową ew. łopatkę zmielić -  używam tylko takiego mięsa. Jakoś nie mam zaufania do gotowego mielonego mięsa. W trakcie mielenia mięsa dodać  wyciśniętą bułkę i przesmażoną cebulę. Przełożyć  do miski, dodać  całe jajko, kwaśną śmietanę  i do smaku przyprawy - sól, pieprz, majeranek(...)żeby nie uszkodzić ścianek wydrążyć miąższ. Powstałe miseczki oprószyć solą  i małą łyżeczką napełnić masą mięsną. Ułożyć w naczyniu do zapiekania. Miąższ z pomidorów wymieszać z 2 łyżkami sosu chilli, posolić i wlać do naczynia z pomidorami. Piec w piekarniku około 35 - 40 minut w temperaturze 190 oC. Cukinię pokroić  a la julienne, najlepiej używając specjalnego nożyka . Krótko

Kulinarny karnet Christophera
Krem z pieczonym bakłażanem, sosem berneńskim i jajkiem poche 185

winny. Zagotuj do momentu zredukowania o połowę. Wystudź na sitku i odciśnij (zostanie 1-2 łyżki płynu). Żółtko i zredukowany ocet utrzyj na puszystą masę w kąpieli wodnej. Kiedy sos zacznie gęstnieć wmieszaj porcjami ciepłe masło do uzyskania konsystencji majonezu. Dopraw do smaku solą, świeżo zmielonym pieprzem i szczyptą pieprzu Cayenne . Jajko poche – jajko w koszulce 2-3 jajka(...)małym ogniu, wystudź. Do podsmażonych składników dodaj pasztet i zmiksuj. Dodaj posiekane pomidory i bakłażana, wymieszaj, dopraw do smaku świeżo mielonym pieprzem, sokiem z cytryny i ewentualnie solą.   Przełóż do szklanek, na wierzchu połóż 1-2 łyżki sosu berneńskiego i jajko w koszulce. Przed podaniem przybierz gałązkami świeżego estragonu, podaj z grzankami lub bagietką

SzczyptaSmaQ
Placki po węgiersku 249

przykryciem, na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając.Dusić, aż mięso i papryki będzie miękkie. Na koniec, jeżeli sos jest zbyt rzadki, wlać łyżkę mąki wymieszaną z 1/2 szklanki zimnej wody, i gotować stale mieszając, aż sos zgęstnieje.Gulasz przyprawić solą i peiprzem.Placki ziemniaczane:Ziemniaki obrać, umyć i zetrzeć na tarce o małych oczkach.Cebulę obrać i zetrzeć(...)składników wychodzą 4 spore placki ziemniaczane.Z dodatku kminku można zrezygnować, można również użyć kminku w całości, a nie mielonego. Ostrą paprykę można zastąpić słodką.Smak gulaszu można wzbogacić o pieczarki.Gulasz trzeba co jakiś czas mieszać i sprawdzać, czy ilość sosu jest wystarczająca i w razie jego niedostatecznej ilości podlewać mięso bulionem.Mięso wołowe można ewentulanie zastąpić łopatką wieprzową

Gospodyni Miejska
Filet z kurczaka z grilla na egzotycznie słodko 290

średnich (po 250-300g) filetów z kurczaka Marynata 2 łyżki jogurtu naturalnego 4 łyżki słodko-kwaśnego sosu chili 2 łyżki soku z limonki 1 łyżeczka owoców kolendry 1 łyżeczka ziela angielskiego 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka mielonego imbiru 1 średnia cebula 1 ząbek czosnku 2 łyżki brązowego cukru 1 łyżka musztardy francuskiej (gruboziarnistej) 10 łyżek oliwy Do podania(...)żdżymy dość dokładnie w moździerzu. Cebulę obieramy i kroimy na dość cienkie piórka. Czosnek obieramy z łupinki i miażdżymy w wyciskarce. Składniki marynaty mieszamy, zaczynając od składników płynnych – jogurtu, sosu chili, soku z limonki, musztardy i oliwy; następnie dodajemy sypkie przyprawy oraz cebulę i czosnek. Z filetów z kurczaka usuwamy ewentualne pozostałości chrząstek, kości i tłuszczu oraz błonki. Z każdego

Kulinarna Pokusa
Filet z kurczaka w panierce z curry i papryki 552

Bułkę tartą mieszamy z curry i ostrą czerwoną papryką. Domową bułkę tartą przygotowuję z wysuszonego chleba, który dokładnie mielę. Filety z kurczaka przyprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie panierujemy w rozmąconym jajku i panierce. Smażymy na rumiano na rozgrzanej patelni z olejem. Sos: Jogurt, majonez, keczup, słodką paprykę, oregano oraz przeciśnięty przez praskę czosnek mieszamy ze sobą.  Przepis bierze udział

VioletoweKucharzenie

Proponowane wyszukiwania