mielone w sosie - 2000 przepisów (strona:53/134)

3 sposoby na najlepsze frytki 14243

ocet. Inne, choć może nie tak często dodawane, sosy do frytek robione są na bazie śmietany lub jogurtu. Jedni wolą sos czosnkowy, koperkowy albo pomidorowy. Do posypania stosuje się najczęściej sól (najlepiej morską, świeżo zmieloną), ale też grubo mielony pieprz, łagodną lub ostrą paprykę. W tym miejscu warto wspomnieć o jednej kwestii, a mianowicie o kaloryczności tej potrawy. Porcja

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Makaron z klopsikami w sosie pomidorowym 180

kojarzy się z włoską mammą wprost z hollywoodzkiego filmu. Składniki: Klopsiki: 500 g mięsa mielonego z szynki wieprzowej 1 jajko 2 łyżki świeżo startego parmezanu 1 przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku 1 łyżeczka suszonego oregano 3 łyżki bułki tartej 1 łyżeczka soli czarny pieprz Sos pomidorowy: 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka suszonego oregano 1 łyżka oliwy

Smakowity Blog Kulinarny
Kurczak z suszonymi owocami 182

smaku świetnie uzupełnia kurczaka: Składniki: 1 kg udek z kurczaka po garści suszonych owoców: jabłka, gruszki, śliwki, żurawina, 1 cebula mielona słodka papryka, kolendra, oregano, rozmaryn, sól, świeżo zmielony pieprz 1 szklanka ryżu 2 łyżki oliwy 1 łyżka sosu sojowego 1 łyża sosu ostrygowego 3 ogórki kiszone 1 łyżeczka curry szczypta papryki słodkiej wędzonej sól. pieprz świeżo zmielony Wykonanie

kgwjanczewo
Sos czosnkowy 170

zawsze mam czosnek, majonez i kwaśną śmietanę i z tych trzech składników powstaje mój ulubiony sos czosnkowy :) Składniki:    3 duże ząbki czosnku    4 łyżki majonezu    2 łyżki kwaśnej śmietany    szczypta cukru    pieprz świeżo mielony    sól Przygotowanie:     Czosnek przepuścić przez praskę. W miseczce wymieszać majonez

Amatorka kuchenna
Domowe hamburgery 249

Składniki: 0,5 kg mięsa mielonego wieprzowo- wołowego 2 żółtka 2 łyżeczki bułki tartej 2 łyżeczki ketchupu 2 łyżeczki musztardy dijon 1 łyżeczka sosu sojowego ciemnego 1 łyżeczka słodkiej papryki, pieprzu cayenne, oregano 0,5 łyżeczki czosnku i pieprzu cytrynowego szczypiorek zamiast cebuli 4 bułki sezamowe 1 pomidor 1 czerwona cebula sałata lodowa lub zielona 4 plasterki sera żółtego

Luźna Kuchnia
Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym 2000

Doprawić do smaku.Naczynie żaroodporne wysmarować masłem. Na dnie ułożyć warstwę ziemniaków, na niej wszystkie warzywa, a następnie wyłożyć mięso mielone i przykryć pozostałymi ziemniakami.Śmietanę wymieszać z jajkiem i startym żółtym serem. Doprawić gałka muszkatołową i pieprzem. Sosem śmietanowym zalać zapiekankę, przykryć pokrywką lub folią aluminiową i wstawić do rozgrzanego do 180 st.C piekarnika. Piec przez

Pasja Smaku
Sałatka z karmelizowaną gruszką i serem z niebieską pleśnią 121

talerzu układamy rukolę, gruszki, plasterki sera i uprażone orzechy.Sos: W soku z 1/2 cytryny rozpuszczamy szczyptę soli i dodajemy świeżo mielony pieprz. Cienkim strumieniem wlewamy olej Kujawski z bazylią, cały czas mieszamy, aż powstanie aksamitna emulsja. Polewamy sałatkę sosem i posypujemy listkami bazylii.Przepis bierze udział w konkursie "Kujawski ze smakiem do sałatek" organizowanym przez ZT Kruszwica

Smakowity Blog Kulinarny
Pierogi ruskie z... 127

ruskie. Ruskie z mięsem? Ruskie z dodatkiem mięsa? Koło mięsa? Poszłam na kompromis, zrobiłam mielone. I zrobiłam pierogi,  Z TEGO PRZEPISU Miałam i ruskie i mięso! Pokroiłam moje kotlety w paski, ułożyłam obok odsmażonych ruskich i czegoś mi brakowało. Tym czymś był sos idealny. Tak aby smakował i z mięsem i z ruskimi! Znalazłam taki smak

Z Kuchni Do Kuchni
Gruszki w sosie 206

sosem karmelowym Składniki: (na 4 porcje) bezy: 3 białka 165 g cukru 1 łyżeczka cynamonu gruszki w sosie karmelowym: 4 gruszki 110 g cukru 25 ml gorącej wody 25 g masła 90 ml śmietany kremówki (38%) 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu 1/2 łyżeczki mielonego imbiru 1/4 łyżeczki białego pieprzu 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej dodatkowo: 300 ml śmietany kremówki(...)będą się rozpadać. Zdjąć owoce z patelni. Karmel podgrzewać, aż całkowicie się rozpuści. Zdjąć mieszaninę z ognia, dodać masło i kremówkę, wymieszać. Podgrzewać jeszcze 1-2 minuty, aż sos nieco zgęstnieje. Ostudzić. Pozostałą kremówkę ubić na sztywno tuż przed podaniem. Wyłożyć ją na bezy, udekorować całość gruszkami i sosem. Smacznego! Cóż, a teraz to już najwyższa pora spać

Pożeraczka, czyli raz adobrze
GOFRY MIGDAŁOWE, AMARANTUSOWO-OWSIANE - BEZGLUTENOWE... dżemem malowane. 210

się zapas). Truskawki i czarny bez - lek na całe jesienne zło...MIELONE MIGDAŁY:Dostępne tutaj: Skworcu."MĄKA Z MIGDAŁÓW są to dokładnie rozdrobnione orzechy migdałowca. Jest to bezglutenowy produkt z przeznaczeniem do wypieków cukierniczych i nie tylko. Sprawdzi się w zagęszczaniu zup i sosów, przygotowaniu pasztetów i farszów. Można nią zastąpić bułkę tartą w panierce.Mąka

Wypisz Wymaluj
Burrito 179

font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} 2 łyżki oliwy z oliwek 200 g mielonego mięsa wołowego lub mieszanego, ewentualnie 200 g piersi kurczaka, pokrojonych w kostkę 2 papryki (np. żółta i czerwona) 1 czerwona cebula 1 puszka obranych pomidorów w sosie pomidorowym 1 puszka (400 g) czarnej fasoli (lub czerwonej) Przyprawy: 1 łyżeczka czerwonej słodkiej papryki(...)Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Na dużej patelni podgrzewamy oliwę, dodajemy mielone mięso lub kurczaka i dokładnie obsmażamy z każdej strony na większym ogniu. Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę (bez gniazd nasiennych) i drobno posiekaną czerwoną cebulę. Doprawiamy

Pudełko rozmaitości
Szakszuka jesienna. Z dynią makaronową. 135

pomidorowy pełen aromatycznych przypraw, a do tego jajeczko z płynnym żółtkiem. Śniadanie ideał! Postanowiłam dodać do niej niteczki dyni makaronowej, z których uformowałam urocze "gniazdo" dla mojego jajka. Sos doprawiłam chilli, cynamonem i kminem rzymskim, które podkreśliły lekko słodki smak dyni. Wyszło pysznie :) Szakszuka jesienna Składniki (na 2 porcje): 1 średnia cebula 1 ząbek czosnku 1 papryczka chilli oliwa(...)dobrze wymieszaj i gotuj 5 minut, aż sos pomidorowy nieco zgęstnieje.  Dodaj do sosu pomidorowego niteczki dyni makaronowej. Ułóż z nich okrąg, w który następnie wbij jajka.  Smaż szakszukę, aż białko jajka się zetnie, ale żółtko pozostanie płynne, czyli ok. 5 minut. Posyp jajka z wierzchu odrobiną soli i świeżo mielonych pieprzem. Podawaj od razu ze świeżym

Chilli Czosnek i Oliwa
Domowy sos do sałatek. Ziołowo - oliwna alternatywa dla gotowców 119

mój pomysł jak zastąpić gotowe sosy do sałatek. W sklepach dostępne są różne formy gotowców - butelkowane, w proszku itp. Smaczne to może i bywają. Ale co w nich jest to już zagadka. Pewnie łatwiej powiedzieć czego w nich nie ma. Tymczasem jest wiele sposobów by smacznie i zdrowo doprawić warzywa. Oto jeden z nich. Przygotowany na prędce, bez "wymyślnych" składników(...)Składniki: 2 łyżki oliwy z oliwek łyżka soku z cytryny  płaska łyżeczka musztardy szczypta świeżo mielonego pieprzu szczypta rozmarynu szczypta tymianku Przygotowanie: Suszone zioła rozgniatamy w moździerzu wraz z pieprzem. Musztardę rozprowadzamy w oliwie. Dodajemy zioła oraz sok z cytryny. Sos gotowy. Dodajemy do ulubionej kompozycji warzyw ok 15 minut przed spożyciem. Naturalnie, zdrowo, aromatycznie, szybko, tanio

Kuchnia po mojemu
Nadziewane muszle makaronowe 238

makaronowe z sosem pomidorowym, to klasyk kuchni włoskiej. Muszle nadziewane są mieszanką najlepszych serów włoskich – ricottą, mozzarellą i parmezanem (lub grana padano) z garścią natki pietruszki. Do tego sos pomidorowy z oliwą, czosnkiem i bazylią przygotowany z całych pomidorów w puszce . Danie świetne na obiad lub na kolację dla całej rodziny. Składniki: (4-5 porcji) 2 puszki pomidorów(...)ogień tak, aby sos lekko bulgotał i gotować tak z 30 minut bez przykrycia (aż sos się zredukuje i zgęstnieje) . Parę minut przed końcem dodać porwane listki bazylii. 30 g oliwy z oliwek 4 duże ząbki czosnku (lub 5 mniejszych) niecałe 1/2 łyżeczki chili w płatkach 1/3 łyżeczki soli 10 świeżych listków bazylii W czasie gotowania sosu przygotować nadzienie: Połowę

Moja Delicja