mielone w sosie - 2000 przepisów (strona:46/134)

Musztardowa karkówka na patyku 247

Dziś polecam przepis na duszoną karkówkę w sosie musztardowym. To idealna propozycja na obiad dla całej rodziny. SKŁADNIKI: 60 dag karkówki bez kości, 1/2 cebuli, 1 łyżka papryki słodkiej mielonej, 1 łyżeczka przyprawy uniwersalnej, 2 szklanki wody, 1,5 łyżki Musztardy Kieleckiej Grillowej SPOŁEM, 1 łyżka śmietany 18%, 1 łyżka mąki, 3 łyżki oliwy, sól, pieprz. PRZYGOTOWANIE: 1. Karkówkę(...)szaszłyków nabijam kawałki mięsa. Mięso nacieram papryką mieloną. 2. Cebulę kroję w kostkę. Na oliwie podsmażam mięso razem z cebulą. Wodę mieszam z mąką. Wlewam do mięsa. Wsypuję przyprawę uniwersalną i duszę na małym ogniu do miękkości.  3. Musztardę mieszam ze śmietaną. Dodaję do mięsa. Duszę jeszcze około 5 minut. Sos doprawiam do smaku solą oraz pieprzem. Podaję

Tradycyjna kuchnia Kasi
Twister jak z KFC 442

średni pomidor;Opakowanie tortilli (4 sztuki);Panierka do kurczaka:100 g mąki pszennej typu 500;1 łyżeczka mielonego imbiru;1 łyżeczka białego pieprzu;1 łyżeczka czosnku granulowanego;;1 łyżeczka słodkiej papryki;1 łyżczka soli;1/2 łyżeczki proszku do pieczenia;Sos:3 łyżki majonezu;1 łyżeczka świeżo zmielonego pieprzu;1/2 łyżeczki czosnku granulowanego;sok wyciśnięty z 1/2 cytryny.Dodatkowo:Zimna woda

Gospodyni Miejska
Brokuły z sosem śmietanowo – serowym 147

niestety wysokokaloryczny. Jednak mimo to, tak przyrządzony z sosem  wart jest grzechu. Składniki: 1 brokuł Woda Sól Sos 100 ml bulionu warzywnego 3 czubate łyżki śmietany 18% gęstej 1 łyżka masła 50 gram serka topionego śmietankowego Pieprz biały mielony Wykonanie: Brokuł gotujemy w osolonej wodzie przez kilka minut ( tak aby był lekko al dente ). Do garnka wlewamy bulion(...)można użyć wody + odrobinę bulionu z kostki ), dodajemy śmietanę. Porządnie mieszamy trzepaczką. Następnie dodajemy masło i serek topiony. Całość gotujemy, mieszamy, doprawiamy białym pieprzem. Gotujemy tyle czasu aż sos nabierze odpowiedniej konsystencji ( będzie lekko gęsty ). Ugotowany brokuł polewamy przygotowanym sosem. Pycha. SMACZNEGO. (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function

Smaki Ewy
Drobiowy kebab z rusztu, czyli weekendowe grillowanie na RODOS i znowu tortillki 220

typu tortilla 1 papryka 1/2 cebuli 4-5 liści sałaty lodowej 1 nieduży ogórek zielony 1-2 pomidory 200 ml sosu czosnkowego typu Tzatziki (tu znajdziesz przepis) 1 łyżeczka mieszanki przypraw tureckich do mięs 1/2 łyżeczki chili mielonego 1-2 łyżki oliwy Przygotowanie: Umytą pierś z kurczaka pokroiłam w kostkę i solidnie nasoliłam. Do miski z mięsem wkroiłam pół(...)czas skroić warzywa na prostą lekką sałatkę.  Kiedy mięso było już gotowe, a grill wytracał temperaturę pozostało podgrzać na nim pszenne tortille i nałożyć składniki, zalać świeżym, aromatycznym sosem jogurtowo - czosnkowym, złożyć i pałaszować. Ja osobiście mogłabym nic innego z grilla nie jeść. Nasz Chrześniak Bartek z resztą też. Był zachwycony i zjadł podwójną porcję. Cały czas zastanawiam się

Kuchnia po mojemu
Sernik waniliowy z solonym karmelem. 301

łyżeczki cukru waniliowego Masa śmietankowa: 300 g zimnej śmietany kremówki 2 łyżki cukru pudru Sos karmelowy: 125 ml śmietany 30 % 0,5 szklanki cukru trzcinowego 30 g masła Dodatkowo: sól morska w płatkach Kruchy spód: Herbatniki rozdrobnić przy użyciu miksera i wymieszać z mielonymi migdałami. Masło roztopić i połączyć z ciastkami,dokładnie wymieszać .Masa może być odrobinę sypka,jeśli(...)połączenia się masy.Dodajemy wanilię ,mieszamy. Wyjmujemy foremkę z kruchym spodem z lodówki i wylewamy na niego ostrożnie masę sernikową.Ciasto pieczemy w 170 stopniach przez około 50 minut .Studzimy. Sos karmelowy: W małym garnku umieścić śmietankę ,masło i cukier.Mieszając podgrzewać do momentu ,aż cukier się rozpuści .Zagotować ,mieszać aż sos zgęstnieje ,trwa to dosłownie chwilkę.Odstawić do ostygnięcia

Ladylaura.
Pieczone pierogi ze szpinakiem, fetą i boczniakami 198

wkrótce zaczyna się sezon na świeży – postanowiłam zrobić użytek z tego nadmiarowego. Połączyłam go z boczniakami, cebulą i fetą. Razem z chrupiącym ciastem i orzeźwiającym, lekkim sosem szpinak smakował mi jeszcze bardziej, niż zwykle. Pycha! Boczniaki także świetnie odnalazły się w jego towarzystwie – teraz taki farsz będę robić znacznie częściej. Pierogi w wersji pieczonej są trochę mniej pracochłonne(...)duże jajko 1 (niepełna) szklanka ciepłego mleka ½ łyżeczki soli ½ łyżeczki cukru Sos jogurtowy: 1 szklanka jogurtu greckiego (może być 0%) 1 duży ząbek czosnku 1 łyżeczka ziół prowansalskich lub dalmatyńskich garść posiekanych liści mięty skórka z 1 niewoskowanej cytryny + odrobina soku sól morska, świeżo mielony pieprz listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='450 g mrożonego szpinaku

Poezja smaku
Rozgrzewający gulasz 1427

papryka 2 pomidory 1 spora cebula 1 puszka kukurydzy 100 g koncentratu pomidorowego przyprawy: sól, pieprz (sporo - ma być pikantne), mielona słodka papryka, czosnek granulowany, nasiona kolendry (utłuczone w moździerzu), majeranek, 2 liście laurowe mąka do zagęszczenia sosu olej do smażenia 3 woreczki kaszy gryczanej Cebulkę kroimy w kostkę i podsmażamy. Dodajemy do niej pokrojonego w sporą kostkę kurczaka

Ratunku obiad
Gołąbki w innej odsłonie 138

smak zupełnie inny.  Gołąbki bez zawijania z pęczakiem SKŁADNIKI: 600 g kapusty białej (w główce) 500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego 100 g ryżu 50 g kaszy pęczak 2 jajka sól do smaku pieprz do smaku sos sojowy 2 łyżeczki kasza manna - opcjonalnie by uzyskać odpowiednią mąka pszenne do obtoczenia tłuszcz do smażenia 1 puszka pomidorów zioła prowansalskie(...)garnka bądź miski i solimy, odstawiamy na około 15-20 minut. W tym czasie ryż i kaszę gotujemy wg przepisu na opakowaniu, kiedy przestygnie dodajemy do kapusty, dodajemy mięso mielone oraz jajka i przyprawy, wszystko dokładnie mieszamy po czym dodajemy mannę aby uzyskać odpowiednią konsystencję, farsz nie powinien być zbyt luźny, powinien ładnie formować się w klopsy

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
spaghetti z mięsem mielonym inaczej 338

zacznie chodzić, to nie wiem jak cokolwiek ogarnę w domu Dziś szybki, ale baaardzo pyszny obiad. Sos do makaronu z warzywami i jabłkami jest ciekawą kombinacją. Lekki i pyszny! SKŁADNIKI 4 porcje makaronu spaghetti 0,5 kg mięsa mielonego wieprzowo-wołowego 2 średnie cebule 2 czerwone papryki 2 marchewki 2 średnie jabłka (najlepiej szara reneta) 2-3 ząbki czosnku

zabawa smakiem
Grillowany łosoś z cytryną i granatem, podawany z purée z groszku i pieczonymi batatami 149

już ryby. Wyszło świetnie. Podczas jedzenia najpierw wyczuwamy smaki osobno, a dopiero później łączą się one w naszych ustach. Kwaskowatość cytryny przełamałem cierpko-słodkim granatem i rubinowym, słodko-winnym sosem. Danie podamy z cudownie maślanym purée z zielonego groszku oraz znanymi już Wam pieczonymi batatami z dodatkiem czarnuszki. Wszystko to tworzy kompozycję doskonałą. Oto moja kolejna propozycja(...)mrożonego)3 szalotki, posiekane2 łyżki masła2 łyżki kwaśnej śmietanypół łyżeczki suszonego rozmarynuświeżo mielony pieprzsól morskaNa patelni rozpuścić masło. Wrzucić szalotki i lekko je podsmażyć. Następnie wrzucić groszek i smażyć go do miękkości, pod koniec przyprawiając rozmarynem. Zmiksować wszytko blenderem, dodać śmietany, pieprzu i soli. Wymieszać.Sos z granatów:sok wyciśnięty z 1 granatu2 łyżki cukru trzcinowego2 łyżki octu

Food Square
Brukselka i spółka z patelni 191

czerwona papryka 1 mała cukinia 1 czerwona cebula 4 łyżki kaszy bulgur 1 łyżka sosu pindżur lub ajwaru 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżeczka majeranku 1 łyżeczka ziół prowansalskich 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka cynamonu sól ziołowa świeżo mielony pieprz Cebulę kroimy w piórka, paprykę w kostkę, a cukinię wzdłuż na ćwiartki i następnie na plasterki. Warzywa przekładamy(...)Kaszę bulgur zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na kilka minut aż kasza wchłonie całą wodę. Na dobrze rozgrzaną patelnię (bez użycia tłuszczu) wrzucamy zasolone warzywa i smażymy do miękkości. Dodajemy sos pindżur, sojowy i przyprawy. Smażymy kilka minut. Dodajemy kaszę bulgur i dokładnie mieszamy. Następnie dorzucamy brokuły i brukselkę. Smażymy jeszcze chwilę mieszając. Podajemy jako danie główne lub dodatek do mięsa

My Chcemy Jeść
A'la gołąbki z pekinki, ryżu i soczewicy (bez zawijania) 176

szkl. soczewicy zielonej 1/2 kapusty pekińskiej 3 jajka 10 łyżek kaszy manny 2 łyżeczki szałwii 2 łyżeczki mielonego pieprzu czarnego 1 łyżeczka pieprzu ziołowego 2 łyżeczki rozmarynu 1 łyżeczka tymianku 2 łyżeczki soli 1 łyżeczka przyprawy uniwersalnej 2 liście laurowe Sos pomidorowy: 1 litr wody 1 kostka bulionu warzywnego 3 łyżki keczupu pikantnego 3 łyżki koncentratu pomidorowego

Kolorowy Przepisownik
Najlepszy koktajl korzenny na Święta 168

czubata łyżka kakao 1 łyżka nasion chia 2 łyżki miodu 2 łyżki masła orzechowego szczypta przypraw korzennych (mieszanki przypraw lub mielonych goździków, imbiru i cynamonu) 1 banan 7-8 owoców liczi (świeżych lub z puszki) Sos z masła orzechowego: 2 łyżki masła orzechowego 2 łyżki masła 4 łyżki mleka migdałowego 1 łyżka cukru pudru lub miodu szczypta przypraw

Mango Papaja
Gołąbki 191

kostkę. Po chwili dodajemy marchewki drobno pokrojone i smażymy od kilku do kilkunastu minut aby marchewka trochę zmiękła. Dodajemy mięso mielone, czosnek i przyprawy i smażymy aż mięso się zarumieni. Dodajemy pomidory i dusimy aż sos z pomidorów się wchłonie (5-10 minut). Nadzienie przekładamy do miski i studzimy. Wyjmujemy liść laurowy. Dodajemy jajko i dokładnie mieszamy. Formę

Kuchenne Wariacje
Suszone ogórki kiszone - nie tylko dla emigrantów 323

Ogórki przeznaczone na zupę kroję na plasterki o grubości około 2-4 milimetrów (po ususzeniu są niemal przezroczyste). Część ususzonych kiszonych ogórków mielę w młynku do kawy lub rozdrabniam w moździerzu i używam jako zagęstnika do niektórych sosów lub zup m.n. do białego barszczu lub żurku, którym nadają wspaniały lekko kwaskowy posmak. Pokrojone ogórki ułożyć na sitach. Ogórki w plasterkach

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata