soczewicą Składniki: 1 cebula 1 duża pojedyncza pierś z kurczaka (lub 2 małe) 1 łyżka sosu sojowego oliwa z oliwek 1 ząbek czosnku 3/4 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki pieprzu cytrynowego 1/2 łyżeczki utłuczonego kminu indyjskiego lub rzymskiego 1/2 łyżeczki mielonej kolendry 400 g pomidorów z puszki 100 g czerwonej lub zielonej soczewicy około 0,6 lira buliony
Mania Gotowaniaupały ja podaję je jako dodatek do lodów. Ciekawi smaku? Spróbujcie! Składniki : * szklanka truskawek *pół łyżeczki grubo mielonego czarnego pieprzu Prymat - można całe ziarenka rozgnieść w moździerzu * kilka lisków świeżej bazylii lub mięty* szczypta soli do smaku* łyżeczka cukru do smaku* sos balsamiczny Przygotowanie :Truskawki posłodzić. Odstawić na chwilę, aż lekko puszczą sok. Zioła drobno posiekać, dodać do truskawek
Magiczne Życie Martyobywamy bez tego. Przygotowanie tortilek: Mięso mielone smażymy razem z drobno posiekaną cebulą. Solimy, pieprzymy. Dodajemy ulubionych przypraw. My tym razem użyliśmy mieszanki, którą Brat Męża przywiózł nam z podróży poślubnej. Warzywa kroimy w kostkę i mieszamy. Na podgrzaną na suchej patelni pszenną tortillę wykładamy sałatkę i ciepłe mięso. Zalewamy sosem (tak obficie jak lubimy). Składamy i gotowe
Kuchnia po mojemupodzielić w poprzek na dwa kawałki. Nasmarować solą, skropić cytryną i posypać świeżo mielonym cytrynowym pieprzem. Dno naczynia żaroodpornego nasmarować oliwą, wyłożyć rybę i bez przykrycia wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza na 20 minut. Pod koniec czasu pieczenia przygotować sos. W rondlu rozpuścić masło, dodać mąkę i na średnim ogniu mieszać przez ok. 1 minutę. Następnie
W SMAKDzięki pomidorom w puszkach, możemy całą zimę i wiosnę cieszyć się smacznymi pomidorowymi sosami. W domu mam zawsze 2 puszki w zapasie, ponieważ pomagają wyczarować pyszne dania, kiedy nie mam czasu na 3 godzinne pichcenie w kuchni. Odnośnie pomidorów to, ostatnio sięgnęłam po książkę "Każdy może gotować" - Jamie Oliver. Fajna książka, codzienne bezstresowe gotowanie, zarówno dla tych wprawionych(...)misce pałką do ciasta). Do miski wrzucamy: pokruszone krakersy, mięso mielone, musztardę, rozmaryn i oregano. Wbijamy jajko i dodajemy sól i pieprz. Dodajemy 3 łyżki wody. Wyrabiamy. Następnie moczymy ręce w wodzie i formujemy około 24 klopsików rozmiaru prawie orzecha włoskiego. Odstawiamy do lodówki. Sos: Drobno kroimy cebulę i czosnek. Papryczka chilli w cienkie plasterki. Rozgrzewamy patelnie
http://szpilkinamiotle.blogspot.com/zrumienione. Przez ten czas przygotujcie ulubiony sos. Proponuję ziołowy na bazie naturalnego jogurtu. Pęczek zielonej pietruszki bardzo drobno posiekajcie lub zblendujcie. Czosnek (2-3 ząbki) obierzcie i również najdrobniej jak się da posiekajcie lub rozetrzyjcie z odrobiną soli. Pietruszkę i czosnek dodajcie do naturalnego jogurtu i wymieszajcie dobrze. Przyprawcie solą, świeżo mielonym pieprzem, ewentualnie łyżką dobrego majonezu . Odstawcie(...)jogurt stanie się wtedy bardzo rzadki. Kiedy warzywa są upieczone i ładnie przyrumienione, wyjmijcie z piekarnika i podajcie na stół. Do upieczonych, gorących warzyw idealnie pasuje ziołowy i zimny sos jogurtowy. I jak wyszło? smacznie? prosto? :) Mam taką nadzieję
Codzienna kuchnia niecodziennagorzkiej czekolady Sposób przygotowania : Mąkę wymieszać z solą, następnie przesiać i odłożyć. Masło umieścić w garnuszku, podgrzać, wyłączyć palnik i dodać czekoladę, wymieszać do otrzymania gładkiego sosu czekoladowego. Lekko przestudzić. W drugim naczyniu lekko roztrzepać całe jajka z cukrem. Dodać przestudzoną czekoladę i wymieszać do połączenia. Następnie dodać przesianą mąkę z solą, wymieszać i przelać do formy o wymiarach 25cm(...)palnik i pogotować na małej mocy palnika, okoły minuty, mieszając. Dodać około ½ łyżeczki grubo mielonej soli. Wystudzić. Zgęstniałą masę wyłożyć na brownie. Czekoladowy ganache: Do małego garnka wlać kremówkę, podgrzać i doprowadzić do wrzenia. Zdjąć z palnika, dodać czekoladę i wymieszać, do uzyskania gładkiego sosu czekoladowego. Ganache wylać na schłodzoną masę karmelową. Umieścić w lodówce, do stężenia
Pyry na Gazduże cebule 6 ząbków czosnku 4-5 łyżek oliwy 4 szczypty cukru sól morska i świeżo mielony czarny pieprz Dodatkowo: parmezan świeży koperek Przygotowanie: Przygotowanie farszu: Mięso z piersi indyka zmielić w maszynce do mielenia. Cukinie zetrzeć na tarce o grubych oczkach (jeśli jest młoda, nie trzeba obierać) . Liście szpinaku oraz por drobno posiekać. Wymieszać wszystko(...)desce) . Ciasta nie wyrabiać zbyt długo, bo zrobi się gumowate. Wyrobione ciasto włożyć do woreczka lub przykryć folią i zostawić na 15-20 min (w tym czasie można przygotować sos). Pozostałe 1 jajko wbić do kubeczka i roztrzepać widelcem. Odstawić. Odkroić kawałek ciasta i rozwałkować. Maksymalna grubość ciasta to ok. 1 mm. Z rozwałkowanego ciasta wykroić prostokąt (u mnie
Moja Delicjamiałaby ochotę. padło hasło: kurczak w sosie słodko - kwaśnym. Odkąd pamiętam Babcia lubiła, podobnie z resztą jak świętej pamięci Dziadek pierś z kurczaka wraz ze słoikową wersją tego sosu jednej z popularnych marek spożywczych. Żeby jednak ograniczyć spożycie konserwantów i sztucznych polepszaczy młodemu jak i starszemu pokoleniu, postanowiłam samodzielnie przygotować dla nas to danie. Efekt był zaskakująco zadowalający dla wszystkich(...)oleju. Nie zrumieniamy. Dodajemy pokrojonego w kostkę ananasa z puszki. Posypujemy świeżo mielonym pieprzem. Dodajemy koncentrat pomidorowy i jeszcze chwilę dusimy na patelni. Dodajemy do ugotowanej marchwi i powstałego z jej gotowania wywaru. Doprawiamy do smaku keczupem i zalewą z ananasa. Redukujemy do odpowiedniej gęstości i sos słodko - kwaśny gotowy. Pozostaje pierś z kurczaka przysmażyć na oliwie, dodać
Kuchnia po mojemukuminem rzymskim i pieprzem cayenne smakuje doskonale, do tego soczysta pierś z kurczaka polana sosem z tahini. Kurczaka najpierw krótko obsmażamy na patelni, następnie dopiekamy w piekarnku. Tak przygotowany zawsze wychodzi super! Składniki: 1/2 dużego kalafiora 1 cebula 3 łyżki oleju 1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego 1/4 łyżeczki pieprzy cayenne sól, pieprz 2 piersi z kurczaka cytryna 1 ząbek(...)oleju. Doprawić do smaku sokiem z cytryny, solą i syropem z agawy. Dodać drobno posiekaną natkę pietuszki pierś z kurczaka pokroić w ukośne plastry. Podawać na upieczonym kalafiorem i sosem tahini Smacznego
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!śniadanie. Są to jajka usmażone w lekko pikantnym sosie pomidorowym, serwowane prosto z patelni ze świeżym pieczywem. Danie to może zostać wzbogacone innymi ulubionymi dodatkami. Składniki: 2 jaja mała cebula 2 ząbki czosnku mała czerwona papryka 2 pomidory szczypta (lub więcej) chilli 1/2 łyżeczki kuminu sól, pieprz szczypta cukru mielona słodka papryka garść posiekanej natki oliwa Paprykę i cebulę(...)niej cebulkę. Dodać czosnek i jeszcze chwilę podsmażyć. Wrzucić paprykę, pomidory oraz wszystkie przyprawy. Zamieszać i dusić, aż pomidory się rozpadną. Ewentualnie doprawić. Gdy powstanie gęsty pomidorowy sos zrobić w nim 2 wgłębienia. Wbić w nie jajka, posolić je i popieprzyć. Przykryć patelnię i smażyć, aż białka będą ścięte. Gotowe danie posypać natką i podawać z ulubionym pieczywem
wyzwania kuchenneKlopsiki z sosem kurkowym. Składniki na 4 porcje : 1porcja = 730 kcal 1 czerstwa bułka 1 cebula(...)około 40 minut 1 słoik kurek ( 220 ml ) 0,5 kg pieczarek 0,5 kg mieszanego mięsa mielonego 1 jajko sól pieprz 4 łyżki oleju 400 ml bulionu warzywnego 20 dkg śmietany kremówki 2 łyżki białej zasmażki błyskawicznej 4 łyżki oleju sojowego 3 gałązki kopru kilka kropel soku z cytryny Sposób wykonania : Bułkę namoczyć w zimnej wodzie.Cebulę drobno
Przepisy i porady kulinarnesłoneczne i kolorowe danie prosto z Meksyku - quesadillas z pikantnym farszem wołowiny, kwaśnym sosem śmietanowym i salsą z pomidorów i awokado. Danie niezwykle łatwe w przygotowaniu, efektowne i smaczne. Zapraszam na wyprawę kulinarną w cieplejsze rejony świata...Do przygotowania dania użyłem:500 mielonego mięsa wołowego,2 zielonych papryczek chili,1 średniej cebuli,3 ząbków czosnku,3 pomidorów(...)upodobania do ostrości można dodać papryczkę chili z pestkami lub bez). Do mięsa wycisnąłem również sok z połowy limonki i przyprawiłem je szczyptą soli, świeżo zmielonym czarnym pieprzem, łyżeczką mielonego kminu rzymskiego, dwoma łyżeczkami suszonego oregano i połową pęczka posiekanej natki kolendry. Na patelnię dodałem również kukurydzę oraz białą i czarną fasolę. Wszystko podgrzewałem od czasu do czasu mieszając
Wyprawy kulinarnemożemy kupić gotowe i polać sosem wg. podanego przepisu. Polecam ! Składniki na pulpeciki : 1 kg dowolnej ryby ( mogą być różne gatunki , ja użyłam śledzi zielonych ) 1 cebula duża, 1 bułka namoczona w wodzie ( lub w mleku ) 1 jajko, przyprawa do ryb, sól, pieprz, bułka tarta ( do panierowania ), Wykonanie pulpecików : Ryby dokładnie oczyszczamy i mielimy razem z bułką namoczoną
Pysznosci Babci Basiodstawiano mięsną masę na co najmniej godzinę w chłodne miejsce, aby klopsiki zdążyły dobrze przejść aromatem mięty, kminu i innych dodatków. Powiem Wam, że taki sposób postępowania z mięsem mielonym naprawdę robi różnicę i mam zamiar postępować w ten sposób przy przygotowywaniu innych dań. Przepis na keftedakia znalazłam na jednym z moich ulubionych zagranicznych blogów - Olive Tomato. Jak pisze(...)cytryny oraz (2) w chlebkach pita, z pomidorem, ogórkiem i papryką, polane sosem tzatziki. Keftedakia - klopsiki z kminem, miętą i ouzo udało mi się zrobić 19 klopsików czas przygotowania: 25 min. + 1 godz. chłodzenia masy na klopsiki + 40 min. pieczenie Składniki: 500 g mielonej wołowiny 1 duża cebula, posiekana 75 g posiekanej świeżej mięty (duży pęczek) 1/2 łyżeczki
Chilli Czosnek i Oliwa