prostą ale pyszną zapiekankę makaronową. Do jej przygotowania wystarczy tylko makaron, sos beszamelowy i ser. Ja użyłam serów dojrzewających, które mają ostrzejszy smak ale można użyć także zwykłego sera żółtego. Sera dałam tak akurat aby zapiekanka była zwarta ale można zaszaleć i dać go więcej wtedy będziemy mieli prawdziwą ucztę z ciągnącym serem. składniki: 500 g makaronu, u mnie chifferi(...)szklanki mleka sól,pieprz gałka muszkatołowa Przygotować beszamel. Na dużej patelni rozpuścić masło. Następnie dodać mąkę i energicznie wymieszać. Wlać mleko, doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką. Sos gotować cały czas mieszając aż zgęstnieje. Makaron ugotować. Osączyć na sicie z nadmiaru wody i od razu wsypać do sosu beszamelowego. Dodać drobno starte sery oraz posiekany szczypiorek i dokładnie wymieszać
Monia miesza i gotujenaciowego 2 ząbki czosnku kawałek ( 2 cm ) świeżego imbiru sól do smaku szczypta mielonej kolendry ( ziaren mielonych ) 1 opakowanie makaronu chińskiego, taki jak do zupek chińskich (suszonego lub 1/2 dużej paczki) 1 łyżka pasty sojowej miso , czerwonej 2 łyżki , jasnego , sosu sojowego pęczek szczypiorku – dymki do posypania Korpusy płukamy , umieszczamy w garnku i zalewamy około
Ogrodnik w podróżycebula 200 gram koncentratu pomidorowego mały słoiczek grzybków marynowanych olej sól pieprz łyżeczka cukru słodka mielona papryka Przygotowanie: Cebulę kroimy w piórka. Szklimy ją na oleju, na patelni. Następnie dodajemy koncentrat pomidorowy (możemy też dodać trochę wody, ale generalnie sos musi być dosyć gęsty). Doprawiamy solą, pieprzem, papryką i cukrem i przez chwile przesmażamy. Sos zostawiamy
Taste Therapyodtworzyć ten przepis w 100%, bo z tym mam zawsze problem. Czego użyłem (chyba)? -200 gram wołowiny mielonej -pół kalafiora ugotowanego na parze -woreczek kaszy jęczmiennej ugotowanej z solą i kroplą oliwy -kilka pieczarek drobno posiekanych, na maśle klarowanym, z łyżeczką sosu sojowego, podsmażonych ze szczyptą pieprzy czarnego -bułka tarta -jajko -zimna woda -olej rzepakowy -cebula -sól, pieprz, czosnek
BaRepaschrupiącą skórką jest soczyste. Kurczaka podałam z frytkami z piekarnika oraz sałatą rzymską z pomidorami w sosie winegret. Moje danie z chęcią dodaję do akcji Przepis miesiąca - danie z kurczakiem, prowadzonej przez Małgosię . Składniki: 8-10 podudzi z kurczaka sól, mielony pieprz, słodka i ostra papryka, zioła prowansalskie lub włoskie, suszony czosnek 500 ml maślanki
Czerwień i błękitMoże ktoś się skusi na taką propozycję? Pikantne buritto SKŁADNIKI: 200 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego 1/2 cebuli 3 pieczarki kawałek papryki czerwonej kawałek papryki żółtej 2 łyżki kukurydzy natka pietruszki 1 łyżeczka koncentratu 1 łyżeczka sosu chili papryka słodka papryka ostra przyprawa jarzynka pierz
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkisoczewicą Składniki: 1 cebula 1 duża pojedyncza pierś z kurczaka (lub 2 małe) 1 łyżka sosu sojowego oliwa z oliwek 1 ząbek czosnku 3/4 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki pieprzu cytrynowego 1/2 łyżeczki utłuczonego kminu indyjskiego lub rzymskiego 1/2 łyżeczki mielonej kolendry 400 g pomidorów z puszki 100 g czerwonej lub zielonej soczewicy około 0,6 lira buliony
Mania Gotowaniaupały ja podaję je jako dodatek do lodów. Ciekawi smaku? Spróbujcie! Składniki : * szklanka truskawek *pół łyżeczki grubo mielonego czarnego pieprzu Prymat - można całe ziarenka rozgnieść w moździerzu * kilka lisków świeżej bazylii lub mięty* szczypta soli do smaku* łyżeczka cukru do smaku* sos balsamiczny Przygotowanie :Truskawki posłodzić. Odstawić na chwilę, aż lekko puszczą sok. Zioła drobno posiekać, dodać do truskawek
Magiczne Życie Martyobywamy bez tego. Przygotowanie tortilek: Mięso mielone smażymy razem z drobno posiekaną cebulą. Solimy, pieprzymy. Dodajemy ulubionych przypraw. My tym razem użyliśmy mieszanki, którą Brat Męża przywiózł nam z podróży poślubnej. Warzywa kroimy w kostkę i mieszamy. Na podgrzaną na suchej patelni pszenną tortillę wykładamy sałatkę i ciepłe mięso. Zalewamy sosem (tak obficie jak lubimy). Składamy i gotowe
Kuchnia po mojemupodzielić w poprzek na dwa kawałki. Nasmarować solą, skropić cytryną i posypać świeżo mielonym cytrynowym pieprzem. Dno naczynia żaroodpornego nasmarować oliwą, wyłożyć rybę i bez przykrycia wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza na 20 minut. Pod koniec czasu pieczenia przygotować sos. W rondlu rozpuścić masło, dodać mąkę i na średnim ogniu mieszać przez ok. 1 minutę. Następnie
W SMAKDzięki pomidorom w puszkach, możemy całą zimę i wiosnę cieszyć się smacznymi pomidorowymi sosami. W domu mam zawsze 2 puszki w zapasie, ponieważ pomagają wyczarować pyszne dania, kiedy nie mam czasu na 3 godzinne pichcenie w kuchni. Odnośnie pomidorów to, ostatnio sięgnęłam po książkę "Każdy może gotować" - Jamie Oliver. Fajna książka, codzienne bezstresowe gotowanie, zarówno dla tych wprawionych(...)misce pałką do ciasta). Do miski wrzucamy: pokruszone krakersy, mięso mielone, musztardę, rozmaryn i oregano. Wbijamy jajko i dodajemy sól i pieprz. Dodajemy 3 łyżki wody. Wyrabiamy. Następnie moczymy ręce w wodzie i formujemy około 24 klopsików rozmiaru prawie orzecha włoskiego. Odstawiamy do lodówki. Sos: Drobno kroimy cebulę i czosnek. Papryczka chilli w cienkie plasterki. Rozgrzewamy patelnie
http://szpilkinamiotle.blogspot.com/zrumienione. Przez ten czas przygotujcie ulubiony sos. Proponuję ziołowy na bazie naturalnego jogurtu. Pęczek zielonej pietruszki bardzo drobno posiekajcie lub zblendujcie. Czosnek (2-3 ząbki) obierzcie i również najdrobniej jak się da posiekajcie lub rozetrzyjcie z odrobiną soli. Pietruszkę i czosnek dodajcie do naturalnego jogurtu i wymieszajcie dobrze. Przyprawcie solą, świeżo mielonym pieprzem, ewentualnie łyżką dobrego majonezu . Odstawcie(...)jogurt stanie się wtedy bardzo rzadki. Kiedy warzywa są upieczone i ładnie przyrumienione, wyjmijcie z piekarnika i podajcie na stół. Do upieczonych, gorących warzyw idealnie pasuje ziołowy i zimny sos jogurtowy. I jak wyszło? smacznie? prosto? :) Mam taką nadzieję
Codzienna kuchnia niecodziennagorzkiej czekolady Sposób przygotowania : Mąkę wymieszać z solą, następnie przesiać i odłożyć. Masło umieścić w garnuszku, podgrzać, wyłączyć palnik i dodać czekoladę, wymieszać do otrzymania gładkiego sosu czekoladowego. Lekko przestudzić. W drugim naczyniu lekko roztrzepać całe jajka z cukrem. Dodać przestudzoną czekoladę i wymieszać do połączenia. Następnie dodać przesianą mąkę z solą, wymieszać i przelać do formy o wymiarach 25cm(...)palnik i pogotować na małej mocy palnika, okoły minuty, mieszając. Dodać około ½ łyżeczki grubo mielonej soli. Wystudzić. Zgęstniałą masę wyłożyć na brownie. Czekoladowy ganache: Do małego garnka wlać kremówkę, podgrzać i doprowadzić do wrzenia. Zdjąć z palnika, dodać czekoladę i wymieszać, do uzyskania gładkiego sosu czekoladowego. Ganache wylać na schłodzoną masę karmelową. Umieścić w lodówce, do stężenia
Pyry na Gazduże cebule 6 ząbków czosnku 4-5 łyżek oliwy 4 szczypty cukru sól morska i świeżo mielony czarny pieprz Dodatkowo: parmezan świeży koperek Przygotowanie: Przygotowanie farszu: Mięso z piersi indyka zmielić w maszynce do mielenia. Cukinie zetrzeć na tarce o grubych oczkach (jeśli jest młoda, nie trzeba obierać) . Liście szpinaku oraz por drobno posiekać. Wymieszać wszystko(...)desce) . Ciasta nie wyrabiać zbyt długo, bo zrobi się gumowate. Wyrobione ciasto włożyć do woreczka lub przykryć folią i zostawić na 15-20 min (w tym czasie można przygotować sos). Pozostałe 1 jajko wbić do kubeczka i roztrzepać widelcem. Odstawić. Odkroić kawałek ciasta i rozwałkować. Maksymalna grubość ciasta to ok. 1 mm. Z rozwałkowanego ciasta wykroić prostokąt (u mnie
Moja Delicjamiałaby ochotę. padło hasło: kurczak w sosie słodko - kwaśnym. Odkąd pamiętam Babcia lubiła, podobnie z resztą jak świętej pamięci Dziadek pierś z kurczaka wraz ze słoikową wersją tego sosu jednej z popularnych marek spożywczych. Żeby jednak ograniczyć spożycie konserwantów i sztucznych polepszaczy młodemu jak i starszemu pokoleniu, postanowiłam samodzielnie przygotować dla nas to danie. Efekt był zaskakująco zadowalający dla wszystkich(...)oleju. Nie zrumieniamy. Dodajemy pokrojonego w kostkę ananasa z puszki. Posypujemy świeżo mielonym pieprzem. Dodajemy koncentrat pomidorowy i jeszcze chwilę dusimy na patelni. Dodajemy do ugotowanej marchwi i powstałego z jej gotowania wywaru. Doprawiamy do smaku keczupem i zalewą z ananasa. Redukujemy do odpowiedniej gęstości i sos słodko - kwaśny gotowy. Pozostaje pierś z kurczaka przysmażyć na oliwie, dodać
Kuchnia po mojemukuminem rzymskim i pieprzem cayenne smakuje doskonale, do tego soczysta pierś z kurczaka polana sosem z tahini. Kurczaka najpierw krótko obsmażamy na patelni, następnie dopiekamy w piekarnku. Tak przygotowany zawsze wychodzi super! Składniki: 1/2 dużego kalafiora 1 cebula 3 łyżki oleju 1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego 1/4 łyżeczki pieprzy cayenne sól, pieprz 2 piersi z kurczaka cytryna 1 ząbek(...)oleju. Doprawić do smaku sokiem z cytryny, solą i syropem z agawy. Dodać drobno posiekaną natkę pietuszki pierś z kurczaka pokroić w ukośne plastry. Podawać na upieczonym kalafiorem i sosem tahini Smacznego
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!śniadanie. Są to jajka usmażone w lekko pikantnym sosie pomidorowym, serwowane prosto z patelni ze świeżym pieczywem. Danie to może zostać wzbogacone innymi ulubionymi dodatkami. Składniki: 2 jaja mała cebula 2 ząbki czosnku mała czerwona papryka 2 pomidory szczypta (lub więcej) chilli 1/2 łyżeczki kuminu sól, pieprz szczypta cukru mielona słodka papryka garść posiekanej natki oliwa Paprykę i cebulę(...)niej cebulkę. Dodać czosnek i jeszcze chwilę podsmażyć. Wrzucić paprykę, pomidory oraz wszystkie przyprawy. Zamieszać i dusić, aż pomidory się rozpadną. Ewentualnie doprawić. Gdy powstanie gęsty pomidorowy sos zrobić w nim 2 wgłębienia. Wbić w nie jajka, posolić je i popieprzyć. Przykryć patelnię i smażyć, aż białka będą ścięte. Gotowe danie posypać natką i podawać z ulubionym pieczywem
wyzwania kuchenneKlopsiki z sosem kurkowym. Składniki na 4 porcje : 1porcja = 730 kcal 1 czerstwa bułka 1 cebula(...)około 40 minut 1 słoik kurek ( 220 ml ) 0,5 kg pieczarek 0,5 kg mieszanego mięsa mielonego 1 jajko sól pieprz 4 łyżki oleju 400 ml bulionu warzywnego 20 dkg śmietany kremówki 2 łyżki białej zasmażki błyskawicznej 4 łyżki oleju sojowego 3 gałązki kopru kilka kropel soku z cytryny Sposób wykonania : Bułkę namoczyć w zimnej wodzie.Cebulę drobno
Przepisy i porady kulinarnesłoneczne i kolorowe danie prosto z Meksyku - quesadillas z pikantnym farszem wołowiny, kwaśnym sosem śmietanowym i salsą z pomidorów i awokado. Danie niezwykle łatwe w przygotowaniu, efektowne i smaczne. Zapraszam na wyprawę kulinarną w cieplejsze rejony świata...Do przygotowania dania użyłem:500 mielonego mięsa wołowego,2 zielonych papryczek chili,1 średniej cebuli,3 ząbków czosnku,3 pomidorów(...)upodobania do ostrości można dodać papryczkę chili z pestkami lub bez). Do mięsa wycisnąłem również sok z połowy limonki i przyprawiłem je szczyptą soli, świeżo zmielonym czarnym pieprzem, łyżeczką mielonego kminu rzymskiego, dwoma łyżeczkami suszonego oregano i połową pęczka posiekanej natki kolendry. Na patelnię dodałem również kukurydzę oraz białą i czarną fasolę. Wszystko podgrzewałem od czasu do czasu mieszając
Wyprawy kulinarnemożemy kupić gotowe i polać sosem wg. podanego przepisu. Polecam ! Składniki na pulpeciki : 1 kg dowolnej ryby ( mogą być różne gatunki , ja użyłam śledzi zielonych ) 1 cebula duża, 1 bułka namoczona w wodzie ( lub w mleku ) 1 jajko, przyprawa do ryb, sól, pieprz, bułka tarta ( do panierowania ), Wykonanie pulpecików : Ryby dokładnie oczyszczamy i mielimy razem z bułką namoczoną
Pysznosci Babci Basiodstawiano mięsną masę na co najmniej godzinę w chłodne miejsce, aby klopsiki zdążyły dobrze przejść aromatem mięty, kminu i innych dodatków. Powiem Wam, że taki sposób postępowania z mięsem mielonym naprawdę robi różnicę i mam zamiar postępować w ten sposób przy przygotowywaniu innych dań. Przepis na keftedakia znalazłam na jednym z moich ulubionych zagranicznych blogów - Olive Tomato. Jak pisze(...)cytryny oraz (2) w chlebkach pita, z pomidorem, ogórkiem i papryką, polane sosem tzatziki. Keftedakia - klopsiki z kminem, miętą i ouzo udało mi się zrobić 19 klopsików czas przygotowania: 25 min. + 1 godz. chłodzenia masy na klopsiki + 40 min. pieczenie Składniki: 500 g mielonej wołowiny 1 duża cebula, posiekana 75 g posiekanej świeżej mięty (duży pęczek) 1/2 łyżeczki
Chilli Czosnek i Oliważółtka bardzo drobno kroimy. Mieszamy z resztą składników. Przygotowanym farszem nadziewamy łódeczki z białek. robimy sos: - pól małego jogurtu naturalnego, - 1 łyżka śmietany, - 2 łyżki majonezu, -świeży imbir starty na tarce (ilość wg uznania), -1 łyżka ketchupu łagodnego, -1 łyżeczka mielonych orzechów włoskich, -szczypta soli. Wszystkie składniki dokładnie zmiksować . Nadziane łódeczki z białek układamy np. na specjalnym talerzu
Kulinarne przemysleniagałązkami drzewka oliwnego niemowląt, królów oraz zmarłych. Dopiero za czasów panowania Zygmunta Starego oraz Bony Sforzy, Polacy mieli szansę poznać zdrowotne walory oraz niezwykłe smaki oliwek oraz szlachetnej oliwy. Pod wpływem śródziemnomorskiej kuchni, złagodzono smak niektórych staropolskich potraw oraz ciężkich i zawiesistych sosów. Wytworne obiady, często kończyły się lodami, tortami, ciastkami z galaretką, czekoladami czy smażonymi kasztanami. Kuchnia na dworze
królestwo garówmałej ilości oleju, kroję pieczarki, dodaję i smażę przez 10 minut, później dodaję mięso mielone, przyprawiam i smażę aż mięso zmieni kolor i będzie miękkie. Pod koniec dodaję kukurydzę, fasolę, czosnek (drobno pokrojony) i koncentrat pomidorowy. Składniki na biały sos:woda 2 szklvegeta 1 łyżkaśmietana 0,5 szklserek śmietankowy topiony 2 trójkącikipieprzmąka ziemniaczana 2 łyżkiWodę zagotowuję, dodaję
NA MOIM TALERZUpół melisa i mięta 1/3 łyżeczki otartej skórki cytrynowej pieprz mielony do smaku papryka mielona do smaku maggi w płynie do smaku sól do smaku 2 roztarte drobno ząbki czosnku ( lub szczypta czosnku granulowanego) szczypta cynamonu miód do doprawienia sosu liść laurowy kawałek gałązki rozmarynu 18 dag koncentrat pomidorowy 30 % ( 2 małe słoiczki po 9 dag ) 4 łyżki
Buniabaje w kuchni