czosnek. Smażymy przez chwilę (mieszając), aby czosnek się przyrumienił, ale nie spalił. Dodajemy mięso mielone, które przyprawiamy solą, pieprzem i papryką ostrą. Gdy mięso jest podsmażone, dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę i pomidory z puszki. Dusimy wszystko na małym ogniu, aby sos zgęstniał. Doprawiamy solą, pieprzem, papryką ostrą i słodką, posiekaną kolendrą, kuminem i cynamonem. Na koniec
Zawsze głodna!winie. Wybór padł na Gołąbki- sprofanowałam tradycyjny przepis mojej babci- białą kapustę zastąpiłam włoską, zamiast mielonej wieprzowiny wykorzystałam pierś z kurczaka, a co najważniejsze! Wywróciłam do góry nogami proporcje zwiększyłam ilośc mięsa, zmniejszyłam zawartość ryżu, a całość skompałam w pysznym aromatycznym pomidorowym sosie- o zgrozo!- bez śmietany! Sama zrobiłam Gołąbki! I zjadłam Gołąbki! Chyba muszę zadzwonić do Mamy
Zapiski Młodej Żonyplastry, posyp posiekaną natką pietruszki oraz pieprzem czerwonym. Ułóż na wierzchu suma.Posyp całośc świeżo mielonym pieprzem prosto z młynka. Dodaj resztę pietruszki, posyp sumakiem.Wyciśnij na rybę kilka kropel cytryny. Dodaj vinaigrette pomarańcza i limonka. Na koniec oliwę z oliwek. Powstanie sos podczas duszenia, który nie odparuje,ale cały sum tym nasiąknie, dając nam dużo zdrowia
Z Kuchni Do Kuchniwymieszać i odstawić na noc do lodówki. Tuż przed grillowaniem uformować dowolnej wielkości mielone kotleciki - kofte. Kłaść na rozgrzany grill, najlepiej nie bezpośrednio nad żarem, tylko nieco z boku. Podawać np z tureckim chlebkiem - lavash, grillowanymi warzywami i dowolnym, ulubionym sosem. Smacznego
Stare GaryWychodzi 5 porcji po 70 g makaronu 100 g mięsa 100 g sosu Przygotowanie : CZYTAJ DALEJj >>>
Sylwetka Od Kuchnipomidorową. Zupy te wg opisu na opakowaniu są w 100 % są naturalne bez konserwantów, glutaminianu sosu i barwników, do tego smakują jak wskazuje nazwa na danym opakowaniu. Polecam więc Rosół z klopsikami po studencku W pierwszej kolejności przygotowujemy klopsiki z 20 dag mielonego mięsa wieprzowego, np. z szynki lub łopatki, dodajemy 4 łyżki kaszki manny, 1 jajko
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięDzisiaj zapraszam na pachnące pulpety w sosie pomidorowym :)Składniki na pulpety:30 dkg schabu lub szynki (lub innego chudego mięsa),1 jajko,1 sucha bułka,1 łyżeczka zielonego pieprzu w zalewie,1 łyżeczka świeżego tymianku,sól do smaku,kilka ziaren ziela angielskiego i 3 średnie liście laurowe.Mięso mielimy na drobno. (Ja zrobiłam to przy(...)dodatkiem ziela angielskiego i listków laurowych. (Wody powinno być tyle, żeby wszystkie włożone pulpeciki były zakryte do połowy.) Wkładamy pulpety i delikatnie obgotowujemy je przez kilka minut.Składniki sosu:mały pęczek szczypiorku,3 duże ząbki czosnku,puszka pomidorów, 3-4 łyżki oliwy,sól do smaku.Szczypiorek pokroić drobno, czosnek posiekać. Patelnię rozgrzać, wlać oliwę i lekko przesmażyć
Codzienna kuchnia niecodziennabazylią i cytryną oraz w sosie pomidorowym z kawałkami pomarańczowej papryki. Kolorystycznie ta trójca prezentuje się pięknie, nie uważacie? :)Składniki:4-5 płatów solonych śledzi,2 średnie cebule,1 większa pomarańczowa papryka,1 szklanka soku pomidorowego,1 łyżka cukru,3-4 łyżki oleju,ostra mielona papryka - do smaku.Solone śledzie lekko wymoczyć, ale nie do końca(...)głębszej patelni, podsmażyć paprykę. Jak zacznie się rumienić, zalać sokiem pomidorowym i przez chwilę poddusić. Papryka powinna być al dente, nie powinna całkowicie zmięknąć. Sos doprawić ostrą papryką i odstawić do całkowitego wystudzenia.Do zimnego sosu przełożyć śledzie z cebulą, wymieszać i odstawić do lodówki przynajmniej na kilka godzin.Taka sałatka postoi
Codzienna kuchnia niecodziennaBurgerach prostych, męskich, z dużą ilością mięcha i fajnym sosem. Przepis nie dla delikatesów. Burger wymaga wołowiny. Dobrej wołowiny. Grubo zmielonej. Wołowina jest cudownie delikatna w smaku i nie ma potrzeby mordowania jej dużą ilością przypraw. Na dwie osoby 400g wołowiny. Ja swoje mięso na burgery doprawiam solą, grubo mielonym pieprzem i odrobiną dobrej musztardy. Wyrabiam dość długo(...)Najcierpliwszy dobrze wysmażone (co dziwne, bo steki wsuwa średnie). Pod koniec smażenia na wierzch burgera kładę plaster żółtego, dobrego sera. Odstawiam, żeby soki w mięsie się uleżały. Burgery wymagają sosu. Ja w blenderze mieszam dwie łyżki majonezu, jedynie słusznego Kieleckiego, łyżeczkę musztardy, łyżkę jogurtu naturalnego, mały starty ząbek czosnku, jeden filecik anchovis (można pominąć, ale nie czuć smaku ryby), odrobinę
ladykitchenjakości także na pewno się świetnie uda. Ślimaczki z kurczaka w sosie bazyliowym: około 400 g piersi z kurczaka lub sznycli z indyka 4 łyżki zielonego pesto z bazylii (najlepiej domowego ) 2 łyżki gęstej śmietany 18% (użyłam z Piątnicy) 1 łyżka oliwy z oliwek sól morska świeżo mielony pieprz kilka pomidorków koktajlowych kilka listków bazylii do dekoracji listonic_type(...)mocno i smażymy ślimaczki po około 1 minucie z każdej strony (mają się przyrumienić, mogą być surowe w środku). Zdejmujemy na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem, zmniejszamy ogień i wlewamy sos przygotowany na początku. Mieszamy, aby połączył się z resztkami oliwy na patelni. Dodajemy małą szczyptę soli i pieprzu. Na sosie układamy z powrotem ślimaczki, a w wolne miejsca wtykamy umyte
Poezja smakuusłyszy. Bierz, co oferuje Ci życie. JAJKA W SOSIE MUSZTARDOWO-KOKOSOWYM NA SZPARAGACH /własny:/ dla 4 osób pęczek zielonych szparagów 1-2 jajka na osobę 1/2 szklanki musztardy Dijon 1/3 szklanki płynnej fazy mleka kokosowego 1 łyżka gęstej części mleka kokosowego 1 łyżka soku z cytryny szczypta mielonej kolendry świeżo mielony pieprz do smaku pęczek posiekanej pietruszki(...)odrobinę tłuszczu. Jajka gotuję na półmiękko/półtwardo/twardo (w zależności od upodobania), przelewam zimną wodą i obieram ze skorupek. W miseczce mieszam (można posłużyć się blenderem) składniki sosu: musztardę, mleko kokosowe w obu fazach, sok z cytryny, pieprz i kolendrę, a także połowę posiekanej pietruszki. Na szparagi wykładam przekrojone jajka, wszystko zaś otaczam pysznym sosem
W kuchni Karmel-itkikurczaka w oliwkowo-ziołowym sosie podane z ryżem i dużą porcją orzeszków pistacjowych. Oryginalna kombinacja smaków na co dzień i od święta. Zapisz przepis Drukuj Składniki (dla 4 osób) 4 duże nogi lub 8 udek z kurczaka (1,2kg) 250g zielonych oliwek 1 łyżka tymianku 1 łyżka bazylii 1 łyżka oregano 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki 1,5 łyżeczki(...)Finalnie powinniśmy otrzymać oliwki pocięte na kawałki (patrz zdjęcia), natomiast nie możemy dopuścić, aby powstała z nich pulpa. W dużej misce mieszamy ze sobą oliwę, sok z cytryny, zioła, mieloną paprykę i sól. Następnie dodajemy posiekane oliwki i raz jeszcze wszystko dokładnie ze sobą mieszamy. Kawałki kurczaka obtaczamy dokładnie w masie oliwkowej i układamy na dużej patelni. Ewentualny nadmiar
Kulinarna Pokusarobić cały sos) na rozgrany olej (ok. 3 łyżek), posypując szczyptą soli (ładniej i szybciej się zeszkli). Szklimy cebulę przez 2 minuty, po czym dorzucamy rozgnieciony czosnek i podsmażamy ok. minuty aby nie przypalić czosnku. 2. SŁODKA PAPRYKA + CHILLI + KUMIN (2 min): do zeszkolnej cebuli z czosnkiem dorzucamy łyżeczkę papryki słodkiej, kuminu mielonego (lub przyprawy do dań meksykańskich, która(...)nieco przyprawy z L. z tygodnia meksykańskiego) i ok. łyżeczki mielonego chilli (czy więcej czy mniej to musicie ocenić sami). Podsmażamy wszystko ok. 2 minut aby papryka się przysmażyła, wtedy wydobędzie się lepszy smak i cała potrawa będzie o niebo lepsza, także pod względem intensywniejszego koloru. 3. MIĘSO MIELONE (15 min): dorzucamy je do garnka i smażymy
Nerds Kitchenzrobiłam go w sosie pomidorowym, eksperyment udany, będą powtórki, Wam też polecam wypróbować :) tuszka królika około 1,40 kg kupuję tutaj KLIK przyprawa do mięs czerwona Knorr masło klarowane 2 listki laurowe 3 kulki ziela angielskiego łyżka suszonych pomidorów z czosnkiem i bazylią 1 łyżka koncentratu pomidorowego Wegeta domowa pieprz czarny mielony i sól(...)kawałki królika na maśle klarowanym. Dobrze obsmażone zalewam wrzątkiem, tak aby woda zakryła mięso. Dodaję przyprawy i duszę 70 minut ( do miękkości mięsa) Gotowe mięso wyciągam , do sosu dodaję koncentrat pomidorowy, mieszam, po czym zagęszczam skrobią wymieszaną w śmietanie. Podaję z ziemniakami i korniszonami. Zostawiam Wam gazetkę , niebawem super oferty , polecam
Takie tam pichceniemnie w domu sos grzybowy podaje się w Wigilię i polewamy nim pierogi z kapustą i grzybami lub gołąbki z kaszy jęczmiennej. Składniki: 150 g grzybów suszonych cebula ok półtora szklanki wody łyżka masła łyżka mąki 2 ząbki czosnku (opcjonalnie) sól, pieprz Przygotowanie Grzyby płuczemy, wkładamy do miski, zalewamy letnią wodą i odstawiamy na ok 2 godziny. Następnie grzyby(...)garnka łyżką cedzakową (wywar z gotowania zostawiamy), drobno kroimy lub mielimy w maszynce. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na maśle, aby się zeszkliła. Następnie dodajemy grzyby. Podsmażamy przez chwilę, po czym dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, zimny wywar z gotowania grzybów rozrobiony z mąka i przyprawiamy. Dusimy, aż sos zgęstnieje
e-PrzepisyKulinarne